agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Egzotik Meyveler
(https)




Beğeni Düzeni41Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-02-2006, 18:43   #1
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
Muz (Musa california gold)

MUZ MEYVASI' NIN TARİHÇESİ. YETİŞTİRİCİLİĞİ ve BOTANİK ÖZELLİKLERİ

*Anavatanı Malezya, Endonezya ve Güneydoğu Asya ormanları.

*Asurlular ve eski Mısırlılar muz bitkisini tanıyorlardı.

*Muz M.Ö. 6. yüzyıldan beri Hindistan' da yetiştirilmektedir.

*M.Ö. 2. yüzyılda Çin'de de muz tarımı başladı.

*Muz bitkisi sömürgeleştirme döneminde önce deniz yoluyla Afrika' ya oradan da İspanyol ve Portekizliler tarafından Kanarya Adaları üzerinden Amerika kıtasına ulaştı.

*Araplar bu bitkiye "MUSA" adını verdiler.

*Daha sonraki yıllarda bitkiler türlerine göre isimlendirilirken MUSA SAPIENTIUM adı verildi.

*Muzgillere MUSACEAE adı verilir.

*Yabancı dillerdeki BANANA Arapça "parmak" anlamına gelen BANAN' dan türetilmiş.

*Ayrıca Zaire' nin Atlantik kıyısındaki liman kentlerinden birinin adı da BANANA.

*Tropik ve subtropik bölgelerde 9-10 ay içersinde 4-5 metre boy atar.

*10 metreye kadar büyüyen türleri de vardır.

*Muz meyvasının 40 türü ve 250' den fazla çeşidi vardır.

*Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut.

*Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur.
*Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.

*Bilinen meyvelik muzun haricinde "Kırmızı Muz", "Elma Muzu" ve "Pişirmelik Muz" gibi çeşitleri vardır.

*Meyvelik muza BANANOS, pişirilen muza PLATANOS adı veriliyor.

*Nisan ayında eski kökler sökülür, fideler dikilir.

*Mayıs ayında 3 günde bir sulamaya başlanır.

*Meyvenin doğumu Ağustos' da başlar. Ekim' de meyve olgunlaşır. Meyveler oluşurken geceleri çatırtılar duyulur.

*Meyve oluşurken güneş ışığına ulaşabilmek için yukarı doğru bükülür.

*Kışa girerken, dikimden 12 hafta sonra meyve donmasın diye kese giydirilir.

*Hasat Eylül-Ekim aylarında başlar, Ocak Şubat aylarında yoğunlaşır. Mart ayında hasat biter.

*Hevengi kesilen gövde bir daha meyva vermez.

*Bahçede yapılacak çok iş vardır, çiftçi 12 ay bahçeden çıkamaz.

*Eğer tam olgunlaşana kadar dalında tutulursa kabuğu çatlar ve zararlıların akınına uğrar.

*Boyu ve kalınlığına göre sınıflandırma sırasında % 40 oranında fire oluşur.

*Toplandıktan sonra 15 dakika su içinde tutularak sütünün (latex) akması beklenir, yoksa kabuğu kirlenir.

*Taşıma ve depolama sırasında sıcaklık (13,5 derece) ve nem oranı önemlidir.

*Günümüzde sadece muz taşımacılığı için geliştirilmiş özel gemiler mevcuttur.

*Orta Amerika ülkelerinden Avrupa limanlarına ulaşması 12-15 gün sürer.

*Muz tam olgunlaşmadan toplanır ve Güney Amerika ülkelerinden Avrupa' ya gelirken yolda, ya da Avrupa' ya geldikten sonra depolarda "etilen" gazı verilerek olgunlaştırılır.

*Piyasaya verilmeden önce depolarda 4-10 gün arası olgunlaşması beklenir.

*Bir muz meyvası toplandıktan sonra ortalama 6.500 kilometre yol gelir ve yaklaşık 1 ay sonra tüketilir.

*Yıl boyunca ortalama 26-27 derece sıcaklık ister. Sıfır derecenin altında toprak üstündeki bölümleri ölür.

*Eksi 4 derecenin altında toprak altındaki bölümleri de ölür.

*Yazın 35 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda gelişemez.

*Nem oranı % 60' m altına düşmemelidir.

*Bu bitki çok fazla su tükettiği için Mayıs - Kasım aylarında bolca sulanmalıdır.

*Topraktan çok fazla besin çektiği için yılda 3 kere gübrelenmesi gerekir. Muzun içersinde diğer meyvaların aksine çok az miktarda meyve asidi bulunur.

*Kabuğu ne kadar sarıysa içersindeki şeker miktarı o oranda fazladır.

*Kabuğundaki kahverengi noktalar tam olgunlaşmış meyvanın habercisidir.

*Orta ve Güney Amerika ülkelerinde Monokültür olarak yetiştirildiği için hastalık ve zararlılara çok açık bir meyvadır.

*Bu sebeple çok fazla miktarda ilaçlama yapılır.

*Muz bahçelerine işçilerin çıkması beklenmeden sürekli olarak küçük uçaklarla ilaçlama yapılıp her yıl hektar başına 40 kilogram ilaçlama yapılır ki bu Avrupa'daki başka meyvelerin ortalama ilaçlama miktarının 10 katıdır.

*Meyvaların paketlendiği mavi naylon torbaların iç yüzeyi de, meyveyi zararlılardan koruyan bir ilaçla kaplıdır.

*İlaçlama kalıntısı en çok meyvanın uçlarında toplandığı için baş ve son kısmının yenmemesi önerilir.

*15-20 yıl yoğun tarımı yapıldıktan sonra toprak bütün verimliliğini kaybeder.

*Türkiye' ye ilk defa 1870 yılında süs bitkisi olarak getirildi.

*1930 lardan sonra ekonomik amaçlı tarımına başlandı.

*1950 lerde Türkiye' deki üretim ve tüketim hızla arttı.

*150 kilometrelik Alanya-Gazipaşa-Anamur sahili muz dikimi için ideal. Bu sahil şeridinde 1 milyondan fazla muz bitkisi yetiştiriliyor.

*Türkiye' de yetiştirilenler Güney Çin kökenli LADY FINGER türü muzlar.

*Bu tür Tayland ve Kolombiya'da da yetişiyor.

*Türkiye' ye ithal edilen muzlar genellikle CAVENDISH türüdür.

*Türkiye' deki üretim 1984' den sonra muz ithalatı artınca darbe yedi.

MUZ' UN TİCARİ ÖNEMİ

*Dünyada ticaret payı en yüksek olan meyva.

*Yıllık tüketimi 90 milyon tona yakın.

*Dünyada toplam tüketilen muz adedi 700 milyar adet.

*Sadece Almanya' da 1 milyon tondan fazla tüketilir.

*En çok yetiştirildiği ülkeler; Guatemala, El Salvador, Nikaragua, Honduras, Costa Rica, Kolombiya ve Eguador.

*Avrupa Topluluğu 1993 yılında Güney ve Orta Amerika ülkelerinden muz ithalini düzenledi.

*AB ülkelerine ithal edilecek muz en az 14 cm boyunda ve 27 mm çapında olmalı.

*Güney ve Orta Amerika ülkelerinde kozmetik sanayinde ve bira benzeri bir içkinin üretiminde de kullanılır.

*Yaprakları evlerin damına serilir, yazı yazılır ve liflerinden kumaş dokunur, artıkları hayvan yemi olarak değerlendirilir.

*Muzun satış fiyatının sadece % 20' si üretici ülkelerde kalır, gerisi dev şirketlerin cebine girer.

*İşçilerin payına da satış fiyatının % 2' si kalır.

*Bu sayede zengin Amerikalı ve Avrupalılar, muzu binlerce kilometrelik taşımacılığın masrafına rağmen kendi ülkelerinde yetişen meyvalardan daha ucuza yerler.

*2004 yılında Kolombiya' da 16.000 işçi greve gidince muz şirketleri 25 milyon $ zarar ettiler.

*Muz işçilerinin Orta Amerika ülkelerindeki dayanışma örgütünün adı COLSIBA

MUZ' UN SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMİ

*Muz en besleyici ve en fazla kalorili meyvalardan biridir.

*100 gramında 96 kalori bulunur.

*Ayrıca 100 gramındaki 370 miligram potasyum ile en zengin potasyuma sahip meyvadır.

*Muzun içersinde Provitamin A, E, B2, B6 ve C Vitaminleri, Niacin, Folik Asit, karbonhidrat ve bol miktarda diğer faydalı mineraller bulunur.

*Kolesterol düşürücü etkisi vardır.

*Zaman zaman enerji depolamak isteyen sporcular ve otomobil kullanırken yorulan sürücüler için ideal bir meyvedir.

*Ezilmiş olarak ishale karşı etkin bir meyvedir.

*Yüksek tansiyonu önler.

*Ülser yaralarını tedavi eder.

*İçersindeki sodyum ve potasyum kalbi güçlendirir.

*Mutluluk hormonları Serotonin ve Salsolinol muz yiyenleri rahatlatır.

*Sporcular için "yasal doping maddesi" olarak da anılır.

*Besleyici özelliği sebebiyle bebek maması olarak kullanılmaya uygundur.

MUZ CUMHURİYETLERİ

*Dünya muz ticareti üç şirketin elinde:
Chiquita' nın üreticisi UNITED BRANDS Co. (eski United Fruit Co.),
Dole' un üreticisi STANDARD FRUIT Co. ve
DEL MONTE.

*1871 yılında bu ülkelere demiryolu inşa etmeye gelip, işçileri doyurmak için muz ticaretine başladılar. Demiryolu işi battı ama muz yetiştiriciliği tuttu. 1899' da United Fruit Co. kuruldu. U.F.C.' nin kurucularından biri Costa Rica devlet başkanının kızıyla evlendi. Şirket 1900' lerin başında Amerikan muz pazarının % 75' ni ele geçirdi.

*Bu üç şirket toplam üretimin 2/3' nü ve toplam muz ticaretinin hemen hemen tamamını kontrol ediyorlar.

*Orta Amerika ülkelerindeki dev tarım alanları, sulama tesisleri, demiryolları, limanlar, gemiler, elektrik santralleri, otoyollar ve depolar bu şirketlere ait.

*Bazı Orta Amerika ülkelerinin toplam ekonomisinin % 50' si bu şirketler tarafından kontrol ediliyor.

*Vergi politikalarını belirleyip, gümrük mevzuatını dikte ediyorlar.

*İşçiler her türlü sosyal hak ve sendikalaşmadan uzak çalıştırılıyor.

*4 kişilik bir takım günde 200 muz bitkisinin hasadını yapabilir.

*Şirketler işçileri günde 10-18 saat çalıştırırlar.

*1950' de Guatemala' da devlet başkanı seçilen Jacobo Arbenz, muz şirketlerinin arazilerini devletleştirince, CIA devreye girdi ve 1954 yılında başkan devrilerek yerine şirketlerin adamı Castillo Armas geçirildi.

*İngiliz şirketi GEEST CARIBBEAN 1992 yılında binlerce hektar yağmur ormanını muz tarımına alan açmak için tahrip etti.

*1994 yılında haklarını talep eden işçilerin üzerine ateş açıldı 15 kişi yaralandı.
ABD ve Avrupa Topluluğu ülkelerinde kullanımı yasak olan hatta bazılarında üretimi bile yasaklanan DBCP, Rugby ve Paraquat gibi tarım ilaçları bu ülkelerde bol miktarda uygulanıyor.

*DBCP ilacı yüzünden yalnız Costa Rica' da 10.000' den fazla işçi kısırlaştı.



Dr. Selçuk TUZCUOĞLU 'na teşekkürlerimizle.

***http://www.denizce.com/muz_banana.asp

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2006, 03:26   #2
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112

Muzun tadı acılaştı sanki bu yazıyı okuyunca.

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2006, 03:51   #3
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
En iyisi yerli muz yemek.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2006, 03:56   #4
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112
Haklısınız. Biz tüketiciler her şeyden habersiz bir sömürünün parçasıymışız! Hiç olmazsa Türkiyede böyle bir durum yok.
Fazla ilaç kullanıldığını öğrenince akıma hemen "Türkiyede de acaba aynı yoğunlukta ilaç kullanılıyor mu" sorusu takıldı. Bilen var mı acaba?

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2006, 05:03   #5
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
Yazılanlarda bahsedildiği üzere muzların uç kısımlarını yememekte fayda var.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2006, 01:18   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 116
satın aldığım muzlardan muz ağacı elde edebilir miyim???

ibuprofen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2006, 04:08   #7
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
Sanırım bu pek mümkün değil. Muz sanıyorum ki tohumla üretilmiyor.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2006, 09:31   #8
Ağaç Dostu
 
Plumbago's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 816
Galeri: 17
Muz kök ayırma yöntemi ile elde ediliyor. Yaşam koşulları uygun olduğu takdirde çok hızlı gelişip büyüyor. Hatta bir süre sonra baş etmeniz zorlaşıyor
Ayrılan kökün dikimi eğer ilkbahar veya yaz başı döneminde olursa aynı sene içinde meyve verebiliyor

Tabii bu bilgiler her muz türü için geçerli olmayabilir. Türkiye'de yetişen ve meyveleri pek tatlı olmayan süs amaçlı kullanılan türler için geçerli..

arazsaltuk beğendi.

Düzenleyen Plumbago : 19-06-2006 saat 09:31 Neden: imla
Plumbago Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2006, 15:55   #9
Ağaç Dostu
 
HAKAN_O's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 532
en lezzetlılerı Yerli muzlar anamur muzu nezaman su devasa muzlardan alsam pisman oluyorum bağzıları guzel ama çogu kuru ve tadıyok

HAKAN_O Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2006, 01:46   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-09-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 4
Galeri: 1
teşekkrler

asemihc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2006, 08:03   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Praktikerde salon muzu (indoor) denilen muz ağaçları satılıyor ,bunlar gerçek muz ağacı olabilir mi?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2006, 21:18   #12
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Denizakvaryumu, gördüğünüz bitkilerin latince isim yazan etiketleri var mı?

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 07:38   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Hayır sadece salon muzu yazmışlar ,gövde yapraklar aynen muz ağacı ...yapraklarda kahverengi doğal lekeler mevcut..dayanamadım aldım bir tane
Bakalım ne olacak?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2006, 12:30   #14
Ağaç Dostu
 
Plumbago's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 816
Galeri: 17
Alıntı:
Mersin'in Anamur İlçesi'nde 20 yıldır muz üreticiliği yapan Zeki Kılınç, son yıllarda yüksek verim sağlayan ve doku kültürü ile elde edilen muz çeşitlerinin yaygınlaşmasına rağmen dalı 100 kiloyu aşan en eski muz çeşidini yetiştirmeye devam ediyor.

Yıllardır yetiştirilen eski muz çeşidinin 'üzerinde çalışma yapıldığı takdirde' doku kültürü fidanlarla üretilen çeşitlerden daha verimli ve kaliteli olacağını öne süren Kılınç, "3,5 metre yüksekliğindeki seramda, yıllardır Anamur muzu dediğimiz eski çeşit muz yetiştiriyorum. Doku kültürü ile 5,5 metre yükseklikteki seralarda yetiştirilen 3 çeşit muz ile aynı verimi alıyorum. Eğer sera yüksekliği ve diğer şartlar aynı olursa, doku kültürü ile yetiştirilenden daha iyisini yetiştirebilirim" dedi.

Anamur'da yıllardır ekimine devam edilen eski muz çeşidine sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Kılınç, "Bu çeşit bizim milli servetimizdir.

Üzerinde bilimsel çalışma yapılmalıdır. Tadı ve kokusu bakımından bütün çeşitlerden daha iyidir" diye konuştu.

Serasında yetiştirdiği birçok muz dalının 100 kiloyu aştığını belirten Kılınç, "Ben gübrelemeyi ve diğer bakımları İlçe Tarım Müdürlüğü'nün belirlediği tarım takvimine göre yapıyorum ve çok güzel muz dalları yetiştiriyorum" şeklinde konuştu.

Name:  adsız.JPG
Views: 45574
Size:  38.9 KB

Muz konusunda ülkemizin çok büyük kaynakları var. Her şeye rağmen doğayla uyum içerisinde çalışmanın faydalarını görmek mümkün

kaynak

arazsaltuk beğendi.
Plumbago Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2006, 13:45   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Muz tohumu almak isteyenler için..Göz atmakta fayda var,ben bu kadar çok çeşit muz olduğunu tahmin etmiyordum.

http://www.jungleseeds.co.uk/SeedOrders/enter.html ( sol tarafta bananas tıklayın)

Tohumdan zor derseniz fidan için.
http://www.junglegardens.co.uk/PlantOrders/enter.html (sol tarafta bananas tıklayın)

Benim favorim süper cüce muz olan---Musa cavendishii Super Dwarf-- tam balkonluk ve küçük bahçeler için.

Bilge Kerem beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2007, 15:18   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 2
Arkadaşlar bu siteden "easy bananas" adı altında satılan muz tohumlarında aldım.bana 20 adet kolay yetişen muz tohumu gönderidler her cinsten ikişer tohum var.Birde bunu yanında "red hot chili peppers" kategorisinden biber tohumu aldım. Biberleri ektim ve sıkıntı olmadan 1 hafta da filizlendiler. Ancak muzların ekimi konusunda tereddütteyim. Bu konuda bilgi sahibi olan bir arkadaşım bana yardımcı olabilirse çok memnun olurum..

Bilge Kerem beğendi.
yuksel_karadeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2007, 21:08   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: mersin-niğde
Mesajlar: 60
Şimşek ve Azman Muzu Kurtaracak



Türkiye’de "Çikita" adı altında satılan ve yerli üreticinin en büyük sorunu olarak gördüğü ithal muz tüketiminin, "azman ve şimşek" adı altında geliştirilen yeni türlerle önlenmesi hedefleniyor.



Anamur Muz Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Güzel, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin muz üretiminin tamamını karşılayan Akdeniz bölgesinde, yerli muz tüketiminin artırılması ve ithalatın önlenmesi için Çukurova Üniversitesi’nde geliştirilen "Azman ve Şimşek" isimli yeni türlerin üreticiler tarafından benimsendiğini ve üretim alanlarının giderek yaygınlaştığını söyledi.



Güzel, yörede yaklaşık 30 bin dekar alanda 150 bin ton civarında yerli muz üretimi yapıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Yerli muz üretiminin kalitesini artırmak amacıyla başlattığımız çalışmalar neticesinde iki firma 6 yıl önce ÇÜ Ziraat Fakültesinde, yerli türleri geliştirdi. ’Azman ve Şimşek’ olarak adlandırılan bu türler, laboratuvar ortamında çoğaltıldı, ithal çikita muza benzerliği ile dikkat çeken bu türler, aramasının ise kendine has olması nedeniyle üreticiler tarafından büyük ilgi gördü. Şu an Anamur’da 1, Antalya’da ise 2 firma geliştirilmiş muz fidanı üretimi yapıyor."



Güzel, geliştirilen türlerin koku ve lezzetinin orijinal Anamur muzu ile aynı olması, gramaj ağırlığının da ithal muza yakın olması nedeniyle tüketicilerin daha çok ilgisini çektiğini vurgulayarak, yörede son 5 yılda 400 bin muz ağacının bu türe dönüştüğünü söyledi.



Eski muzlarla bir dönüm alandan yaklaşık 5 ton ürün alındığını bu türlerle üretimin 7 tona kadar çıktığını belirten Güzel, "Şimdilik azman ve şimşek türlerinin üretimi 20 bin ton. Dönüm başına alınan ürünün ve gelirinin fazla olması üretimin cazibesini artırıyor. Amacımız üretimin tamamının bu türlerden yapılmasını sağlamak" dedi.



Tüketimin Tamamına Yakınını Karşılarız



Muz ağaçlarının yeni türe dönüştürülerek, verim kalitesinin artırılması için, Anamur’da "Muz Araştırma Enstitüsü" kurulması gerektiğini savunan Güzel, yeni türlerin üretiminin ise hem firmalar hem de devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini kaydetti.



Üretilen muzların tamamının bu türlere dönüşmesi durumunda yıllık 210 bin ton civarında üretim yapılabileceğini vurgulayan Güzel, "Bu üretimle Türkiye ihtiyacının üçte ikisini yani tamamına yakınını karşılamış oluruz. Yıllık yaklaşık 350 milyon YTL ödediğimiz ’çikita’ ithalatını da önlemiş oluruz" dedi.

ben yeni farkettim daha önce görseydim paylasırdım

sezgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2007, 11:58   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-03-2006
Mesajlar: 179
Merhaba
Geçen gün migrosta kırmızı-pembe muz gördüm ve aldım.Tadı biraz daha tatlı ve birazda ekşiydi.Fiyat olarak ise diğer muzlarla aynı fiyatta idi.Bu muz çeşidinin İzmirde yatişme olanağı var mı?

İzmirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2007, 20:02   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İzmirli Mesajı Göster
Merhaba
Geçen gün migrosta kırmızı-pembe muz gördüm ve aldım.Tadı biraz daha tatlı ve birazda ekşiydi.Fiyat olarak ise diğer muzlarla aynı fiyatta idi.Bu muz çeşidinin İzmirde yatişme olanağı var mı?
Salon Muzu

bu linkte cüce kırmızı muzlar için bilgiler var...

Bilge Kerem beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2007, 12:34   #20
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Bence de yerli muz varken yerliyi tercih edelim. Hem tadı çikita denen ithal muza göre çok daha güzel.

Küçük muz bitkilerindeki kahverengi lekeler doku kültürü ile çoğaltılan muz bitkilerinde var ve bu doğal. Bu lekeler bitkiler büyüdükten sonra kayboluyor.

Bizim tükettiğimiz muzlar tohumdan üretilmiyor. Meyve tutması için tozlama döllenmeye ihtiyaç duymuyor, partenokarpik meyve tutuyor. Ya köklerinden çıkan yavrulardan ya da doku kültüründe çok küçük alanda çok daha fazla hastalıklardan ari olarak muz fideleri yetiştirilebiliyor.

Tohumla üretilen muzlar daha çok Afrika'da üretiliyor ve o muzlar pişirilerek yeniyor.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 13:31   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-06-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 101
Galeri: 30
Anamur'daki muz ağaçları ve seralarından fotoğraflar. Damlama sistemiyle suluyorlar. Yatıım sermayesi dışında yüksek maliyet ve yoğun bakım gerektirmeyen buna rağmen karlı bir iş durumunda muz yetiştiriciliği. Anamur'da dağ taş muza kesilmiş.


Shot with FinePix S9600 at 2007-07-26

ferahzade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 13:34   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-06-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 101
Galeri: 30

Shot with FinePix S9600 at 2007-07-26

ferahzade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 13:37   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-06-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 101
Galeri: 30
Soğuk kış günlerinde bu şekilde ısıtıyorlar. Borular tüm serayı dolaşıyor. Bidondan bozma muz serası sobası.......


Shot with FinePix S9600 at 2007-07-26

ferahzade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 13:42   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-06-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 101
Galeri: 30
Satıştaki, sarartılmış muzlar dün itibariyle kilosu 2 milyon liraydı, 1.5 milyon liraya da var ancak biraz küçük ve yaralı......


Shot with FinePix S9600 at 2007-07-26

ferahzade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 13:46   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-06-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 101
Galeri: 30

Shot with FinePix S9600 at 2007-07-26

ferahzade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2008, 12:16   #26
Ağaç Dostu
 
newyorker's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2008
Şehir: Pazar/RİZE
Mesajlar: 261
acaba bu muzdan rize ikliminde sera yapsam olur mu?

newyorker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2008, 00:01   #27
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Muz bitkisinden üretilen muz lifini ve yararlarını, kullanıldığı yerleri biliyor musunuz?

"Muz ülkemizde Anamur, Bozyazı, Alanya, Gazipaşa ve çevresinde, Toros
dağlarının koruduğu mikro klimalarda yetiştirilmektedir. 1994 yılında 12.000 dekar
alanda 30.000 ton üretim yapılır iken, 2005 yılında üretim alanları 36.600 dekara,
üretim ise 176.000 tonlara çıkmıştır.
Muz bahçesinde her yıl hasattan sonra, bakım döneminde, budama ile sap ve
yaprak olarak dekara ortalama 20 ton civarında bitkisel artık bahçe dışına atıldığı
dikkate alınırsa, yıllık toplam 732.000 ton civarında atık meydana getirmektedir. Bu
atıklar hayvan yemi olarak kullanılmadığı gibi gövdesinde bulunan öz suyunun
fazlalığından dolayı da yakılamamaktadır. Sonuçta her sene hasattan sonra
budamayla oluşan atıklar, çiftçiler tarafından nasıl bertaraf edileceği bilinmediği için,
muz bahçeleri dışında çevre kirliliği oluşmaktadır.
Doğal lifler ilk olarak tekstil sektöründe kullanılmış, ama günümüzde
polimerlerle birlikte kompozit malzeme olarak otomotiv sanayinde kullanılmaktadır.
2000 yılında doğal fiberlerin otomotiv sektöründe kullanımı %75 keten ,%10 hint
keneviri ,%8 kenevir ,%5 muz lifi ,%2.5 sisal olmaktadır.Bu da araç başına 10 ila 15
kg arasında doğal fiber düşmektedir.Ön kapılarda 1.2-18 kg,arka kapılarda 0.8-
1.5kg,bagajda 1.5-2.5,raflarda <2kg ayrıca 5kg daha iç parçalarda kullanılabilir.Batı
avrupa da yılda 18 milyon hafif taşıt üretildiğine göre buda yaklaşık olarak 180000-
270000 ton doğal life ihtiyaç var demektir.Dünya üretimi 58 milyon araç/yıl
olduğuna göre ,buda 580000-870000 tonluk doğal lif gerektirir."

www.gradyan.com.tr/gradyan/Bilgi/banana_recycling.pdf (Pdf dosyası)

N.Akdas beğendi.
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2009, 15:19   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-04-2009
Şehir: Rize
Mesajlar: 656
Bahçemizde orta boy muz ağaçları var... Hatta birkaç hafta önce bir tenesi meyve vermeye başladı şuan üzerinde 7-8 cm büyüklüğünde en az 40-50 tane muz var ve çok minikler
Babam bu işe merak saldı acaba karadeniz ikliminde yetişmesi mümkünmüdür örneğin sera yapsak?

İyi günler...

oppss! Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2009, 17:27   #29
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Yalova
Mesajlar: 74
Sayın oppss, eğer o muzlar meyvesi yenen türdense bana bir tane satabilir misiniz?

Ali İnan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2009, 12:31   #30
Ağaç Dostu
 
Ahmetbey07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-04-2009
Şehir: Alanya
Mesajlar: 284
Galeri: 6
Muzun özellikleri

MUZUN BAZI ÖZELLİKLERİ

1. Tüketim Alanları

Muz yukarda anılan özellikleri yanında çiğ olarak yenebilen en güzel meyvelerden biridir. Meyve salataları arasında da yer alır. Muz yeşil iken pişirerek de yenilir.

2. Diğer Özellikleri

Muz, şifalı bitki, beyin gıdası veya afrodiziyak olarak ünlenmiştir. Gövdeler bir ay suda ıslatılıp, özel tarakla tarandığında ortaya çıkan elyafdan ilkel usullerle saç örgüsü gibi halat örüldüğü biliniyor. Muz liflerini Afrika’daki yerli halk, şapka, hasır ve hediyelik eşya yapımında kullanıyor. Avrupa’da gemi halatı, oto döşemeleri yapımında kullanılıyor.Muz gövdesinin, yaprak sapının veya salkımın suyu çok güçlü bir kan kesicidir.

Kaynak=www.bananasworld.com


Düzenleyen Ahmetbey07 : 06-08-2009 saat 13:08
Ahmetbey07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024