View Single Post
Eski 08-06-2007, 21:08   #17
sezgin
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: mersin-niğde
Mesajlar: 60
Şimşek ve Azman Muzu Kurtaracak



Türkiye’de "Çikita" adı altında satılan ve yerli üreticinin en büyük sorunu olarak gördüğü ithal muz tüketiminin, "azman ve şimşek" adı altında geliştirilen yeni türlerle önlenmesi hedefleniyor.



Anamur Muz Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Güzel, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin muz üretiminin tamamını karşılayan Akdeniz bölgesinde, yerli muz tüketiminin artırılması ve ithalatın önlenmesi için Çukurova Üniversitesi’nde geliştirilen "Azman ve Şimşek" isimli yeni türlerin üreticiler tarafından benimsendiğini ve üretim alanlarının giderek yaygınlaştığını söyledi.



Güzel, yörede yaklaşık 30 bin dekar alanda 150 bin ton civarında yerli muz üretimi yapıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Yerli muz üretiminin kalitesini artırmak amacıyla başlattığımız çalışmalar neticesinde iki firma 6 yıl önce ÇÜ Ziraat Fakültesinde, yerli türleri geliştirdi. ’Azman ve Şimşek’ olarak adlandırılan bu türler, laboratuvar ortamında çoğaltıldı, ithal çikita muza benzerliği ile dikkat çeken bu türler, aramasının ise kendine has olması nedeniyle üreticiler tarafından büyük ilgi gördü. Şu an Anamur’da 1, Antalya’da ise 2 firma geliştirilmiş muz fidanı üretimi yapıyor."



Güzel, geliştirilen türlerin koku ve lezzetinin orijinal Anamur muzu ile aynı olması, gramaj ağırlığının da ithal muza yakın olması nedeniyle tüketicilerin daha çok ilgisini çektiğini vurgulayarak, yörede son 5 yılda 400 bin muz ağacının bu türe dönüştüğünü söyledi.



Eski muzlarla bir dönüm alandan yaklaşık 5 ton ürün alındığını bu türlerle üretimin 7 tona kadar çıktığını belirten Güzel, "Şimdilik azman ve şimşek türlerinin üretimi 20 bin ton. Dönüm başına alınan ürünün ve gelirinin fazla olması üretimin cazibesini artırıyor. Amacımız üretimin tamamının bu türlerden yapılmasını sağlamak" dedi.



Tüketimin Tamamına Yakınını Karşılarız



Muz ağaçlarının yeni türe dönüştürülerek, verim kalitesinin artırılması için, Anamur’da "Muz Araştırma Enstitüsü" kurulması gerektiğini savunan Güzel, yeni türlerin üretiminin ise hem firmalar hem de devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini kaydetti.



Üretilen muzların tamamının bu türlere dönüşmesi durumunda yıllık 210 bin ton civarında üretim yapılabileceğini vurgulayan Güzel, "Bu üretimle Türkiye ihtiyacının üçte ikisini yani tamamına yakınını karşılamış oluruz. Yıllık yaklaşık 350 milyon YTL ödediğimiz ’çikita’ ithalatını da önlemiş oluruz" dedi.

ben yeni farkettim daha önce görseydim paylasırdım

sezgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön