agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-05-2008, 12:11   #31
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Zaten kurulmuş olan ve adam gibi çalışan tohum firmaları yok mu?

Madem, devletin yapmak zorunda olduğu şeyleri yapmasını istemek ve bu konuda baskı grubu oluşturma gerektiğini söylemek "Bu dağ çok yüksek, nasılsa aşamayız bunu, biz yine burada, yamacında oturalım" diye değerlendiriliyor; o zaman konuya bizim gibi bakan ve çalışan firmaları destekleyelim.

Aynı amaç için kurulmuş küçük küçük birimler, büyük olan tarafından kolayca devre dışı bırakılabilir. Güç birliği oluşturmak gerek. Konu, her forumun kendi tohum bankasını oluşturmasından çok daha ciddi...

Benim derdim bu...

Alıntı:
Limited şirket olmaz derseniz adi komandit de olabilir, kızmayınız
Küçük, şirin, komikliklere itirazım yok tabii

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2008, 12:20   #32
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eskimo Mesajı Göster

Bu konu başlığı altında kaybolan tohumları araştırıp listelesek nasıl olur?
Alıntı:
Nuh’un Gemisi Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı’na ilk başvurusunu yapan kullanıcıların atamaları, “Temel Kullanıcı” olarak yapılacaktır. Temel kullanıcılar, zaman içerisinde Sistem Yöneticisi tarafından onaylanan biyolojik çeşitlilik verilerinin güvenilirlik yüzdelerini artırmaları koşuluyla diğer kullanıcı gruplarına yükselebileceklerdir.

Ancak ülkemizin biyo-güvenliği açısından tehdit oluşturduğu düşünülen biyolojik çeşitlilik verilerinin görülebilmesi, Birimimizle protokol yapılması ve talep eden şahıstan taahhüt alınması koşuluyla mümkün olabilecektir.
http://www.nuhungemisi.gov.tr/tr/verininkullanimi.php

Bir bildikleri olabilir mi?

Yani adını listelemek, hakkında bilgi yazmayı da getirecek, fotoğraflamayı da, hatta nerede bulunduğunu yazmayı da...

Bu konuda bir bilgim olduğu için söylemiyorum, sadece kendi elimizle kendi kuyumuzu kazmayalım diye söylüyorum. Malum yarışmada bilgisayar hediye veriliyordu, onu bile almadan verir pozisyona düşmeyelim

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2008, 12:24   #33
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Kanımca kendi engeli ile çok barışıkmış havası yaratmak amacı ile esprileri ve etkinlikleri ile gündem olan Sayın Metin Şentürk'ü geçen günlerde şöyle bir Beyaz'ın programında gözlemledim.

Metin Bey Beyaz'a kendi yapacağı hız denemesi için aldığı yardım sözünü belgeliyen bir gazete sayfasını Beyaz'a verdi, o da esprik mahiyette yanlış başlıkları okuyunca Metin Bey "Kör müsün? Görmüyor musun? orada önündeki sayfanın üzerinde yazılı duruyor..." gibilerden bir şey söyledi.

Ancak biz de gazeteleri okuyoruz ama görmüyoruz. Şeker pancarı üreticileri ayaklandı. Çay üretimi can çekişiyor v.d. leri.

Eh mısırdan şeker ürttirtirseniz Dışardan çay ithal ederseniz...
Kör müsünüz? Görmüyor musunuz?

Post Scriptum: Özürlü arkadaşların hoşgörüsüne sığınarak...

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2008, 12:39   #34
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Yani adını listelemek, hakkında bilgi yazmayı da getirecek, fotoğraflamayı da, hatta nerede bulunduğunu yazmayı da...

Bu konuda bir bilgim olduğu için söylemiyorum, sadece kendi elimizle kendi kuyumuzu kazmayalım diye söylüyorum. Malum yarışmada bilgisayar hediye veriliyordu, onu bile almadan verir pozisyona düşmeyelim
Doğru ya,
deminden beri google'de kaybolan
tohumlar hakkında biligi bulamıyorum ama bu konu başlığı ile ilgili onlarca konu var.
Projeden geri dönülmesi doğru olmuş.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2008, 10:05   #35
Ağaç Dostu
 
eczadolabi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 162
GAP Projesi ile ilgili NTV de bir yayın vardı.
Konuşmacılardan birisi bu projeye koordinatör olarak eski Tokat Valisini uygun bulduğundan bahsetti ve ekledi. "Valilik yaptığı illerde sürekli projeler geliştirdi. Bu iş için biçilmiş kaftan."
Tokat valisi iken bir uygulama yapmış.
15 çeşit olarak yetiştirilen domatesi 4 çeşite indirgiyerek verimi %500 arttırdığından bahsediyordu. (Aklımda bu kadarı kalmış kusura bakmayın)
Buradan anlamamız gereken diğer 11 çeşidin yok olduğu mudur?
Bu türler mi bizim peşine düşmemiz gereken?

eczadolabi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2008, 19:21   #36
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Ankara'daki arkadaşlarımızdan katılanlar bizi bilgilendirebilir..

Alıntı:
“Türkiye’nin Tarımsal Biyoçeşitliliğinin Korunması için Tohum Ağı” Projesi kapsamında,
7 Haziran 2008’de Ankara’da,

“Tarımsal Biyoçeşitlilik - Köylü Çeşitlerimize ilişkin Mevzuat Hakkında Bilgilendirme”


Toplantıda köylü çeşitleri, genetik kaynaklar, tohumluk üretimi gibi konulara ilişkin genel kavram ve tanımlar hakkında bilgilendirme yapılacak, köylü çeşitleri ve mevzuat başlığı altında konuya ilişkin kanunlar, yönetmelikler ve uluslararası sözleşmeler hakkında bilgi aktarılacak.

Toplantı sürecinde genelden özele inerek köylü çeşitlerimizin genetik kaynaklar açısından önemi, kayıt altına alınma koşulları ve mevcut mevzuatın ihtiyacı ne kadar karşıladığı konusunda sunumlarla devam edecek ve katılımcılarla birlikte gerçekleştirilecek bir tartışmayla son bulacak.

Sunum ve tartışmalar Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ilgili birimlerinde görev yapan uzmanlar, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri tarafından gerçekleştirilecek.

Toplantıya katılım herkese açık olup, katılımın bildirilmesi bütçenin sınırlı olması nedeniyle zorunludur.

İletişim için;
melike@bugday.org ve
flukaa@gmail.com adreslerine e-posta gönderilmesi ve iletişim detaylarının eklenmesi rica olunur.

Toplantı Yeri:
Otel İçkale; Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No: 89
Maltepe/Ankara;
Tel: 0312. 231 77 10
www.bugday.org

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2008, 22:19   #37
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
ekolojistler.org'taki yazı ile konuyu açmıştık, onların son gelişme ile ilgili yorumlarını na ekleyeyim...


Alıntı:
“HAZERA TROPHY PROJESİ” İPTAL EDİLDİ…

Hazera Tohumculuk Şirketi ile Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin ortaklaşa düzenleyeceklerini duyurdukları proje yarışması Akdeniz Üniversitesi'nce iptal edildi.

Üniversitenin web sayfasından yapılan yazılı açıklamada projenin kamuoyunda oluşan “yanlış anlaşılmalar” ve “önyargılar” nedeniyle ziraat fakültesi öğrencilerine ve ülkeye yararlı olamayacağı düşüncesiyle 22 Mayıs 2008 tarihi itibariyle iptal edildiği bildirildi.
İptal kararı ile birlikte projenin sayfası nın da yayından kaldırıldığı ve yerine söz konusu açıklamaya yer verildiği görüldü.

Peki "Hazera Trophy" Projesi Ne Getiriyordu?

Proje ile yerel çeşitliliğin sürekliliği için bir tür garanti oluşturmak için yerel tohumları her dönem toplamak ve yeniden kullanmak üzere dünyanın dev tohum üreticilerinden Hazera Genetics ve Türkiye'deki kuruluşu Hazera Tohumculuk ile Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ortaklığıyla Türkiye'de yetişen yerel tohumların ziraat fakültesi öğrencileri tarafından toplanması öngörülüyordu.

Şimdi 'ne güzel' diyebilirsiniz. Hatta bu proje ile ilgili kamuoyu "Yerel Tohum Toplama Yarışması Başlıyor… GETİR TOHUMU, GÖTÜR BİLGİSAYARI " adı ile duyurduğumuzda projenin ilk başta kimi olumlu tepkiler aldığı da görüldü. Ancak tehlikenin boyutu, iyi niyetimizden çok çok fazla idi.

Siteye gelen tepkiler ve site referanslı yapılan forum tartışmalarında insanlar, kaybolma tehlikesi olan tohumlarımızın toplanarak tespit edilmesinin öneminden bahsediyor ve de projenin bu amaca hizmet edeceği düşüncelerini dile getiriyorlardı. Ne var ki bu tepkilerin saf da diyebileceğimiz iyi niyetli tepkiler olduğunu yazının devamında ileri sürülen gerçekler okunduğunda görülüyordu. Anadolu'nun zengin çeşitliliği üzerinde yapılan kapalı kapı ardı pazarlıklar ve de ülkemizin zenginliklerinin talanı, uluslararası tekeller ve yerel ayakları ile çerçevesi çizilen biyolojik korsanlık...

Öyle ki bahsedilen proje, kaybolmaya yüz tutmuş yerel tohumların toplanmasından fazlası idi. Çünkü sadece toplama yetmiyor, toplanan sebzenin Latince ve yöresel ismi, yetiştirildiği bölge ve yayılma alanı, eğer varsa farklı kullanım amaçları, yörede ne kadar zamandır bilindiği ve yetiştirildiği, yok olma tehlikesinin bulunup bulunmadığı, tohum çimlenme süresi, tohum çimlenme yüzdesi, tohum ekiminden fide aşaması ve çiçeklenmeye kadar geçen süre, meyve bağlama tarihi, meyve üzerinde yapılan C vitamini, kuru madde değeri, meyve eti sertliği, raf ömrü, depolama süresi gibi veriler saptanması, bir rapor halinde proje koordinatörlüğüne ve poster halinde de proje değerlendirme komitesine sunulması da isteniyordu. Bunun için de en uygun toplayıcıların da işten anlayan, genç ve de dizüstü bilgisayarın hayalini kuran Ziraat Fakültesi öğrencileri olduğuna karar verilmişti...

Üstelik juri tarafından değerlendirilen projelerde birinci olana diz üstü, iki ve üçüncüye masa bilgisayarı hediye edileceği, fakültelerinde 1. olan tüm yarışmacıların danışmanları ile birlikte Antalya'da 5 yıldızlı otelde 1 hafta misafir edileceği belirtilerek projeye katılım da özendiriliyordu.

Projenin İptal Edilmesi Tehlikeyi Önlenecek Mi?

Hiç sanmıyoruz. Zira Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin açıklamasında projenin yanlış anlaşılmalar ve önyargılar nedeniyle iptal edildiği belirtiliyor. Bir başka ifade ile Üniversite, proje esaslarını hala sahipleniyor. Sahiplenmekle de kalmıyor, kamuoyunda tartışılan iddiaların bir yanlış anlama ve de önyargı olduğunu düşünmeye devam ediyor.

Zengin yerli gen kaynaklarıyla, tarımsal biyolojik çeşitliliğimizle övündüğümüz Anadolu'muzun silahsız işgalini vurgulamak neden önyargı oluyor? Hazera, "yok olmaya yüz tutmuş meyve ve sebze tohumları"mızı neden toplamak istedi? Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Hazera Trophy projesinde ulusötesi şirketler grubundaki Hazera'nın tohum toplama, daha doğrusu gen kaynağı toplama işine neden ortak olmakta bir sakınca görmedi?

Neden bulunan en iyi bitki genetiğini almak suretiyle bunun geleneksel üretim yollarını kullanarak yenilikçi ticari türlerle birleştirilmesi için geliştirilen proje ile yerel zenginliklerimiz Hazera ıslah uzmanlarının eline altın tepside sunulmak istenildi? Proje tümüyle mi iptal edildi, askıya mı alındı? Kamuoyunun tepkisinin dinmesi mi bekleniyor?

Bu soruların açığa çıkarılabilmesi ancak Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Hazera arasında yapılan protokolün ya da sözleşmenin kamuoyuna açıklanması ile mümkündür... Kamusal kimliği nedeniyle bu açıklamanın da Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nce yapılması gerekiyor.

Ekoloji Kolektifi olarak üniversite'nin projeyi iptal etmesini yeterli bulmadığımızı bildiriyor, Hazera ile yapılan anlaşmanın ayrıntılarını kamuoyuna açıklamak zorunda olduklarını bir kez daha hatırlatıyoruz.

Konu ile ilgili kamuoyunun endişeleri giderilemezse Ekoloji Kolektifi olarak çalışma yürüttüğümüz tüm platformların konu ile ilgili harekete geçireceğimizi ve de tüm yasal yolları kullanarak kamuoyunu gelişmeler ile ilgili aydınlatacağımızı bir kez daha bildiriyoruz…

Ekoloji Kolektifi
- 27.05.2008/ANKARA
www.ekolojistler.org
www.ekolojistler.org

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2008, 10:18   #38
Ağaç Dostu
 
eczadolabi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 162
Toplantıya katılacağımı bildirdim.
Konu hakkındaki ilgimi soruyorlar.
Ağaçlar.net in müfettişiyim desem mi

eczadolabi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2008, 02:15   #39
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Fazladan herkes bir sürü şey yapabilir. Ama böyle ciddi bir konuyu sivil toplum olarak halledemezsiniz. Dünyadaki örneklerini takip etmiyor musunuz?
Ehe bu konu bittimi, ne oldu şimdi bu toğumçuluk;

işte arkadaşlar konuşuruz konuşuruz sonuç

29.05.2008 tık yok.

Yani şimdi kendi toğumumuzu üretiyormuyuz.

Güzel en azıntan engelledik, bittimi.

Bitmez çünkü biz ayağa kalkamayız, örgütlenemeyiz, örgütlensekte birilerin arpalığı olur, veya öyledir diye çamur atar, yine orayı dağıtırız, birlikte hareket edemeyiz, birileri gelir ayağına basar, diğeri e o benim ayağım değil der, böyle yazışmalarda, konuşmalarda atar keseriz, sonuç hepsi hava da kaldı.

Nerde tütünümüz
Nerde pancarımız (ikibinli yıllarda amerika kotayı yarıya düşürünce nerede idi bu millet)
nerede toğum üreten toğum üretme çiftlikleri
Buna benzer daha çok var.

E biz ne yapıyoruz sadece konuşuyoruz, işte böyle benim yapmış olduğum gibi yazıyoruz.

Peki bir öz eleştiri yapmamı istermisiniz.
Madem bu kadar öz kaynaklarımıza sahip olmak istiyoruzda, neden sitede bile satış yapan arkadaşlarımızın toğumlarının yerli olup olmadığını sormuyoruz.

Bakıyorum çoğu toğumlar ithal, kullanmıyalım o halde, kullanmazsak yerli üretimi teşvik etmezmiyiz?

Yok biz yazarken çok iyi yazarız, uygulamada benimki iyi olsun, hasana yerliyi öneririz, kendimiz yabancı toğum alırız, hasanın kinden daha iyi olsun diye. Hasan aptalmı oda senin düşündüğünü düşünüyor.

İşte biz böyle yizzzzzzzzzzzzz.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 22:39   #40
Yeni Üye
 
Mehmet38's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-10-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eczadolabi Mesajı Göster
GAP Projesi ile ilgili NTV de bir yayın vardı.
Konuşmacılardan birisi bu projeye koordinatör olarak eski Tokat Valisini uygun bulduğundan bahsetti ve ekledi. "Valilik yaptığı illerde sürekli projeler geliştirdi. Bu iş için biçilmiş kaftan."
Tokat valisi iken bir uygulama yapmış.
15 çeşit olarak yetiştirilen domatesi 4 çeşite indirgiyerek verimi %500 arttırdığından bahsediyordu. (Aklımda bu kadarı kalmış kusura bakmayın)
Buradan anlamamız gereken diğer 11 çeşidin yok olduğu mudur?
Bu türler mi bizim peşine düşmemiz gereken?
tokat valisi acaba israil ajanımı o % 500 verim artışı saglayan domatesler de israilin bir koplosumu acaba...

Mehmet38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 23:06   #41
Yeni Üye
 
Mehmet38's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-10-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 3
Bu konu gerçekten çok ciddi. Mutlaka takip etmek lazım . İŞİN İÇİNE İSRAİL VE PARA girmişşe .Yandıgımızn resmidir...

Mehmet38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2008, 00:34   #42
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Herşeyimiz talan ediliyor.
Van'dan Van Kedisi çıkarmak yasaktır, gelenlere hediye edilir.
Güneydoğu Anadoluda yaşayan bir çok yılan türünü keşan da yakaladık. Yakalanmayanlar acaba ne oldu?
Turist olarak gelip sadece kelebek avlayanlar var.
Daha neler neler.
Bunların tek sebebi gelmiş geçmiş tüm yönetimlerin ciddi bir planlama ve işte devamlılık yerine, önceki işleri askıya alıp, benim adamımla bizim işimizi yapalım zihniyetidir.

Daha evvel yazmıştım.
Devlet adamları gelecek nesli düşünür.
politikacılar gelecek seçimleri düşündükce, yazdığınız her konunun gerçekleşmesi hayaldir.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 19:50   #43
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Konuyu geç fark ettiğim için üzgünüm .
Konu çok kritik ,çok acil .
Hemen hepimiz birşeyler yapmalıyız .
Çözüm önerisi olanlar varsa destek olacak ,maddi /manevi ,
yürekli insanlar var bu ülkede .
Alternatif yarışmalar , alternatif projeler üretelim .
Kıymetli bitkilerimizi yaşatma çabamızda yardımcı olan hocalarımızdan yardım alalım.
Cançekişen BİZİM TARIMIMIZ .
Ekmeğimizi kendi tohumumuzla kendi toprağımızda yetiştirmiyorsak ,
durum çok vahim .
Biz pratikte bağımsız değiliz- korkunç bir tablo .
Bir çözüm olmalı ! Başka Türkiye yok !

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024