agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 15-12-2007, 13:29   #1
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
İpekyolu Serbest Bölgesi

Çevre katliamına yeşil ışık

Acarlar Gölü Subasar Ormanı'na yaşam veren suların denize dökülmesini engelleyen kumulları da içeren 4 bin dönümlük alan serbest bölge ilan edildi
Batı Karadeniz'de geniş bir alan AKP hükümetince serbest bölge ilan edildi. Bu bölgedeki kumulların inşaata açılması, Acarlar Gölü Subasar Ormanı'nın yaşam kaynağı suların kesilmesi demek. TMMOB, Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı.
FATMA KOŞAR

AKP hükümeti, Batı Karadeniz'de geniş bir sahil şeridi, orman ve sulak alan bitki örtüsünün içinde kaldığı, ayrıca 1. derece doğal SİT alanı olan Acarlar Gölü ve Longoz ormanına dayanan, 4 bin dönümlük bir alanı serbest bölge ilan etti.

TMMOB (Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği) 1998'de aynı alan için alınan serbest bölge kararını yargıya götürmüş, davayı kazanmıştı.

12 Mart 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararının kapsadığı alan TMMOB'nin dava dilekçesinde şöyle tarif edildi:
"Sakarya İpekyolu Serbest Bölge sahası; Batı-Doğu yönünde yaklaşık 6 km uzunluğunda, 500-700 metre genişliğinde Karadeniz'e paralel uzanan ince bir sahil bandını ve doğu sınırında kuzeye doğru uzanarak denizi de içine alan 4 binlik dönümlük bir alanı kapsıyor."

Serbest bölgenin hemen sınırında Acarlar Gölü ve Longoz Ormanı olduğu belirtilerek söz konusu bölgenin 1. Derece Doğal Sit Alanı olduğu vurgulandı. TMMOB, 1998'de aynı alanı da kapsayan 100.000 dönümlük "İpekyolu Vadisi Serbest Bölgesi" kararını yargıya götürmüş, davayı kazanmıştı.

Danıştay 10. ve 6. Daireleri Müşterek Heyeti'nce verilen iptal kararı ile bu iptal kararını onaylayan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararında belirtilen hukuka ve kamu yararına aykırılıklar ve gerekçeler, dava konusu Bakanlar Kurulu kararı için de geçerliliğini koruyor. Dilekçede, "Dava konusu Bakanlar Kurulu kararı ile tesis edilen işlem hukuka karşı hileli bir işlem niteliğindedir" denildi.

Cumhuriyet / 13.12.2007

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024