agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-12-2007, 13:29   #1
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
İpekyolu Serbest Bölgesi

Çevre katliamına yeşil ışık

Acarlar Gölü Subasar Ormanı'na yaşam veren suların denize dökülmesini engelleyen kumulları da içeren 4 bin dönümlük alan serbest bölge ilan edildi
Batı Karadeniz'de geniş bir alan AKP hükümetince serbest bölge ilan edildi. Bu bölgedeki kumulların inşaata açılması, Acarlar Gölü Subasar Ormanı'nın yaşam kaynağı suların kesilmesi demek. TMMOB, Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı.
FATMA KOŞAR

AKP hükümeti, Batı Karadeniz'de geniş bir sahil şeridi, orman ve sulak alan bitki örtüsünün içinde kaldığı, ayrıca 1. derece doğal SİT alanı olan Acarlar Gölü ve Longoz ormanına dayanan, 4 bin dönümlük bir alanı serbest bölge ilan etti.

TMMOB (Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği) 1998'de aynı alan için alınan serbest bölge kararını yargıya götürmüş, davayı kazanmıştı.

12 Mart 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararının kapsadığı alan TMMOB'nin dava dilekçesinde şöyle tarif edildi:
"Sakarya İpekyolu Serbest Bölge sahası; Batı-Doğu yönünde yaklaşık 6 km uzunluğunda, 500-700 metre genişliğinde Karadeniz'e paralel uzanan ince bir sahil bandını ve doğu sınırında kuzeye doğru uzanarak denizi de içine alan 4 binlik dönümlük bir alanı kapsıyor."

Serbest bölgenin hemen sınırında Acarlar Gölü ve Longoz Ormanı olduğu belirtilerek söz konusu bölgenin 1. Derece Doğal Sit Alanı olduğu vurgulandı. TMMOB, 1998'de aynı alanı da kapsayan 100.000 dönümlük "İpekyolu Vadisi Serbest Bölgesi" kararını yargıya götürmüş, davayı kazanmıştı.

Danıştay 10. ve 6. Daireleri Müşterek Heyeti'nce verilen iptal kararı ile bu iptal kararını onaylayan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararında belirtilen hukuka ve kamu yararına aykırılıklar ve gerekçeler, dava konusu Bakanlar Kurulu kararı için de geçerliliğini koruyor. Dilekçede, "Dava konusu Bakanlar Kurulu kararı ile tesis edilen işlem hukuka karşı hileli bir işlem niteliğindedir" denildi.

Cumhuriyet / 13.12.2007

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 13:55   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
www.acarlarprojesi.org

Projeyi Destekleyenler/Katkıda bulunanlar'ın bakalım ne kadarından ses gelecek... Ben de afiş vb. gibi basılı reklam malzemesi tasarımları hazırlayarak destek vermiştim.

Birleşmiş Kalkınma Programına bağlı GEF Küçük Destek Programı (SGP)
İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği
Çevre ve Orman Bakanlığı Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi
Çevre ve Orman Bakanlığı Sakarya İl Müdürlüğü
T.C Sakarya Valiliği
Karasu Kaymakanlığı
Karasu Belediyesi
Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Karasu ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Hasan Sütçü (Karamüezzinler Köyü Muhtarı)
Lafarge Çatı Çözümleri
Sayın Ahmet Bilge
Sayın İsmet Çalışkan (Kromel makine Sanayi)
Sayın Halit Özen (Adapen Ltd. Şti WinSa Adapazarı Yetkilisi)
Sayın Fuat Tever (Teverler Yapı Dünyası)
Tetrapak
Sakarya Üniversitesi Vakfı Özel Okullarından Sayın Dr. Ali Uzun
TNT Lojistik ve Dağıtım Hizmetleri
Sayın Hilmi Yıldız (Yıldızcam Ltd. Şti)
Sayın Orhan Şenkardeş (Şenkardeş Gıda Ltd. Şti)
Sayın Gürcan Arslan (Doğanay Ltd. Şti)
Sayın Zeki Arslankaya (Orjin Mühendislik)
Sayın Türkan- Necmettin Akten
Sayın Zeki Akyüz (Sakarya Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdürü)
Sayın Zafer Aykaç (Şenlik Film)
Sayın Vildan Özfenerci
İnci Beton
Kamil Koç Otobüsleri
Marshall Boya ve Vernik Sanayi
Erikli Su ve Meşrubat San. Ve Tic. A.Ş
MAS Büro Malzemeleri

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 14:04   #3
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Projeye destekleyenler ve katkı verenler arasında siz de varsınız.
Neden siz, ağaçlar net'de yayımlamadınız da bizler işgal edilmemiş sınırlı basın organlarından öğreniyoruz?
teesüf ederiz

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 14:16   #4
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Alıntı:
İpek Yolu yargıyı deldi geçti
TMMOB ve Çevreci örgütlerin tepkisini çeken, EGS Holding’in, Sakarya’nın Karasu beldesinde hayata geçireceği İpekyolu Serbest Bölgesi projesi, yargı kararına rağmen, küçük değişikliklerle sessiz sedasız bir törenle imzalandı
TMSF bu projeye bel bağladı 06 / 10 / 2007 12:56
EGS bölgeye kimya sanayini çekmeyi planlarken TMMOB, “Bu konuda yargı yoluyla mücadelesine devam edecektir” diyor. Serbest Bölge olarak ilan edilen alanda, dünyada eşine pek rastlanılmayan dişbudak ağaçları yer alıyor. Ayrıca projenin EGS Holdinge el koyan TMSF’yi kurtaracak adım olduğu kaydediliyor.

Dış Ticaret Müsteşarlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’nde bir araya gelen Genel Müdür Mehmet Demirel, Sakarya Valisi Hüseyin Atak, İpek Yolu Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Yıldırım sessiz sedasız bir törenle İpek Yolu Serbest Bölgesi anlaşması imzaladı. Daha önce TMMOB tarafından yargı kararı ile yapımı durdurulan İpek Yolu Serbest Bölgesi projede küçük değişiklikler yapılarak daha küçük bir arazi üzerinde Bakanlar Kurulu Kararı ile yeniden başlatıldı. Kimya sanayi tesislerinin kurulacağı belirtilen İpek Yolu Serbest Bölgesi’nin yanında yapımı sürdürülen limanın da tamamlanmasıyla, sayfiye kasabası olan Karasu ve yakınında bulunan Akçakoca gibi tatil yerlerinde yoğun deniz kirliliği yaşanacağı belirtiliyor. Öte yandan valilik liman inşaatının Sakarya ile duble yol bağlantısı için çalışmalarını sürdürüyor.
http://www.haber1.com/haber/20071006...eldi-gecti.php
Bu habere göre projeye geçmiş olsun mu demeli?

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 15:04   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Eskimo, serbest bölge konusunu ben de senden öğrendim, nasıl duyurayım

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2007, 22:43   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskil...20070710-1.htm

eskiler diye bir klasöre konmuş, üstelik kim zamanında...

Alıntı:
10 Temmuz 2007 SALI
Resmî Gazete
Sayı : 26578

BAKANLAR KURULU KARARI
Karar Sayısı : 2007/12340
Ekli “Sakarya İpekyolu Serbest Bölgesi’nin Yer ve Sınırlarının Belirlenmesi ve Kurulup İşletilmesine Dair Karar”ın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanlığı’nın 12/3/2007 tarihli ve 9608 sayılı yazısı üzerine, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun 2 nci maddesine göre,Bakanlar Kurulu’nca 12/3/2007 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER
CUMHURBAŞKANI

SAKARYA İPEKYOLU SERBEST BÖLGESİ’NİN YER VE SINIRLARININ
BELİRLENMESİ VE KURULUP İŞLETİLMESİNE DAİR KARAR
MADDE 1 – (1) Sakarya İli sınırları içinde yer alan ekli krokide işaretli alan Sakarya İpekyolu Serbest Bölgesi olarak tespit edilmiştir.
MADDE 2 – (1) Sakarya İpekyolu Serbest Bölgesi’ni kurup işletmekle,SİSBAŞ Sakarya İpekyolu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. yetkili kılınmıştır.
MADDE 3 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 –(1) Bu Kararı Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.
Name:  serbest-bolge.gif
Views: 1518
Size:  23.4 KB

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2007, 22:49   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
TMSF 'İpekyolu'nu satıp EGS'den tahsilat yapacak

EGS Holding'in EGS Bank'ta neden olduğu kamu zararına karşılık TMSF'nin el koyduğu şirketlerden Sisbaş'a Sakarya-Kocaeli arasında serbest bölge kurması için izin verildi. TMSF, Sisbaş'ı satarak elde edeceği parayı EGS'nin borcundan düşecek

19/08/2007

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 645 milyon dolar alacaklı olduğu EGS Holding'den alacağının bir bölümünü tahsil olanağına kavuştu. Bakanlar Kurulu, EGS Holding'in EGS Bank'ta neden olduğu kamu zararına karşılık el koyduğu şirketlerden Sakarya İpekyolu Vadisi Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş.'ye (Sisbaş) Sakarya-Kocaeli arasında serbest bölge oluşturmak ve işletmek için izin vermesi TMSF'yi umutlandırdı. TMSF önümüzdeki günlerde serbest bölge kurma izni verilen şirketi düzenleyeceği açık artırmayla satacak ve elde edeceği parayı EGS Holding'in borcundan düşecek.

1998 yılının aralık ayında EGS Holding tarafından serbest bölge kurmak ve işletmek üzere kurulan şirketin yönetim ve denetimi 24 Haziran 2002'de Fon Kurulu'nun kararıyla TMSF'ye intikal etmişti. TMSF 22 Aralık 2005'te ise şirket hisselerini 1 YTL üzerinden devralmıştı. EGS Holding hisselerin yüzde 95.7'nin sahibiydi.

Süreç nasıl işledi?

Bakanlar Kurulu kuruluş aşamasında serbest bölge için yaklaşık 15 bin dönüm yapılaşmaya açık olmak üzere 80 bin dönüm arazi tahsis etmişti. Ancak Danıştay bu kararı Mimarlar ve Mühendisler Odası'nın açmış olduğu davalar sonucunda çevre faktörleri, arazinin büyüklüğü, yeterince fizibite yapılmadığı gerekçeleriyle 2006 yılında nihai olarak iptal etmişti. Kararın ardından yeni fizibilite raporu hazırlanmış ve arazi planları yapılmıştı. Yeni projeyle yapılan başvuru Bakanlar Kurulu tarafından uygun görüldü ve 10 Temmuz 2007'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak Bakanlar Kurulu'nun onayladığı yeni proje, eski projeye göre çok daha kısıtlı bir yapılaşma izni veriyor.

Eski projede 15 bin dönüm olan yapılaşma hakkı bu kez 2 bin 700 dönüme inmiş. Uzmanlar arazi üzerinde fiili çalışmanın başlaması durumunda yeni bir kararla yapılaşma hakkının 6 bin dönüme çıkabileceğini belirterek 'Bu rakam da oldukça rantabldır' diyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bölgesi'ne üye ülkeler, Doğu Avrupa ülkeleri, BDT ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinden oluşan büyük bir pazara yönelik çalışması planlanan İpekyolu Projesi'nde 100 binden fazla kişiye iş imkânı sağlanacağı öngörülüyor. Serbest bölgenin yakınında gelecek yıl devreye girecek bir liman var. TMSF'nin satışa çıkaracağı Serbest Bölgede kurulacak tesisler, ithalat ve ihracatları için bu limandan yararlanacak. Bu da bölgede faaliyet gösternecek şirketlerin dışarıya açılmasını sağlayacak.

* * * * *

Kaç paraya satılabilir?

TMSF'nin 49 yıl süreyle işletilmek üzere ihaleye çıkaracağı İpekyolu Vadisi Serbest Bölgesi için çok sayıda yerli ve yabancı yatırımcının ilgi göstermesi bekleniyor. Ancak Türkiye'de ilk kez böyle bir ihale düzenlenecek olması fiyat konusunda belirsizliği beraberinde getiriyor. Kimse daha önceki gayrimenkul satışlarında olduğu gibi 'şu fiyata yakın bir rakamdan alıcı bulur' diyemiyor. Ancak Türkiye'nin karşılaşacağı ekonomik krizin ilk sinyallerinin geldiği 2000 yılında Booz Allen &Hamilton Inc adlı danışmanlık firmasına hazırlattırılan raporda ilgili dönem şartları içinde araziya söz konusu kullanım hakları ile birlikte toplam 81- 282 milyon dolar arasında değer biçilmişti. Ancak ekonomideki hızlı büyüme ve hızlanan yabancı yatırımcı akını Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde varlık fiyatlarını artırdı. TMSF şimdi bu gelişmelerin ışığında yeni bir değer belirlenmesini sağlamak için uluslararası danışmanlık şirketlerine yeni bir rapor hazırlatmaya karar verdi. Yapılaşma alanı ilk projeye göre hayli küçülen serbest bölgenin işletim hakkının iyi bir fiyata satılması durumunda TMSF'nin EGS Holding'den alacaklarının bir bölümünü tahsil etmesi mümkün olacak.

* * * * *

'Rica'yla borca bakılacak

TMSF, EGS Grubu'nun 280 milyon dolar borcu olduğunu hesapladı. Ancak karşı taraf bu rakamı kabul etmiyor. Önceki gün İzmir'de EGS Grubu temsilcileriyle bir araya gelen TMSF Başkanı Ahmet Ertürk rakam uyuşmazlığı konusunda "Yeniden kontrol edeceğiz. Her iki tarafça kabul edilebilir bir rakam üzerinde mutabık kalmaya çalışacağız. Kendi açımızdan kabul ettiğimiz borç rakamı 280 milyon dolar. Henüz karşı taraf bir rakam deklare etmedi. 'Bir daha bakın' ricasını kırmayıp bir daha bakıyoruz" demişti.
EGS Grubu'yla görüşmelerin sonunda ortaklardan ödeme beklenip beklenmediğine ilişkin soruyu yanıtlayan Ertürk, "Bu varlıklardan elde edeceğimiz gelirlerle birlikte ortakların da katkısını bekliyoruz" cevabını vermişti. Taraflar 5 Eylül'de bir kez daha biraraya gelecek.

* * * * *

TMSF, Göltaş'ın iadesine itiraz etti

Danıştay 13'üncü Dairesi'nin aldığı yürütme kararının ardından Egebank'ın borçlarından dolayı el koyduğu dokuz şirketi Demirel ailesine teslim etmesi gereken Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nu (TMSF), itirazını yaptı. Demirel Grubu'na ait başta Göltaş olmak üzere Isparta'da bulunan dokuz şirket için alınan yürütme kararının alınmasını gerektirecek şartların oluşmadığını belirten TMSF, kararın usule aykırı olduğunu savundu. 13'üncü Daire'ye 8 Ağustos'ta yeni belgelerle birlikte dilekçesini veren TMSF yetkilileri, Fon'un temettü hariç ortaklık hatları ile yönetim ve denetiminin devraldığı dokuz şirket için yürütmenin durdurulmasına dayanak olan koşulların hangi nedenlerle gerçekleştiğine ilişkin gerekçe ileri sürülmeyişinden yola çıktı.

Yürütmeyi durdurma kararı için 'açıkça hukuka aykırı olma ve telafisi güç veya imkansız zarar meydana gelmesi' şartlarının oluşması gerektiğini belirten TMSF'ye göre, 13'üncü Daire Anayasa hükmüne de aykırı davrandı. Yetkililer, aralarında Şevket ve Demirel, Nihan Atasagun ve Binhan Kesici'nin de bulunduğu eski yöneticilerle süren davalar sonucunda Fon'un yaptığı işlemin hukuka uygunluğunun karar altına alındığına dikkat çekti.

RADİKAL

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2007, 22:54   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
AKP hükümeti, Batı Karadeniz'de geniş bir sahil şeridi, orman ve sulak alan bitki örtüsünün içinde kaldığı, ayrıca 1. derece doğal SİT alanı olan Acarlar Gölü ve Longoz ormanına dayanan, 4 bin dönümlük bir alanı serbest bölge ilan etti. TMMOB (Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği) 1998'de aynı alan için alınan serbest bölge kararını yargıya götürmüş, davayı kazanmıştı.

12 Mart 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararının kapsadığı alan TMMOB'nin dava dilekçesinde şöyle tarif edildi: "Sakarya İpekyolu Serbest Bölge sahası; Batı-Doğu yönünde yaklaşık 6 km uzunluğunda, 500-700 metre genişliğinde Karadeniz'e paralel uzanan ince bir sahil bandını ve doğu sınırında kuzeye doğru uzanarak denizi de içine alan 4 binlik dönümlük bir alanı kapsıyor." Serbest bölgenin hemen sınırında Acarlar Gölü ve Longoz Ormanı olduğu belirtilerek söz konusu bölgenin 1. Derece Doğal Sit Alanı olduğu vurgulandı.

TMMOB, 1998'de aynı alanı da kapsayan 100.000 dönümlük "İpekyolu Vadisi Serbest Bölgesi" kararını yargıya götürmüş, davayı kazanmıştı. Danıştay 10. ve 6. Daireleri Müşterek Heyeti'nce verilen iptal kararı ile bu iptal kararını onaylayan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararında belirtilen hukuka ve kamu yararına aykırılıklar ve gerekçeler, dava konusu Bakanlar Kurulu kararı için de geçerliliğini koruyor. Dilekçede, "Dava konusu Bakanlar Kurulu kararı ile tesis edilen işlem hukuka karşı hileli bir işlem niteliğindedir" denildi.

200 kuş türünün yuvası

Tabanı çeşitli ağaç ve bitki türleri ile kaplı olan göl ve sulak alanlara "longoz" deniyor. Acarlar Gölü Subasar (Longoz) Ormanı Adapazarı ilinin sınırları içinde; Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü yerin yaklaşık 6 km batısında yer alıyor. Acarlar Gölü, 23 kilometrekarelik büyüklüğüyle Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük subasar ormanı. Çok zengin hayvan türlerini de barındıran Acarlar Gölü Longozu, Amazon ormanlarını andıran bir doğa harikası. Bu alanda, nemli iklim şartları nedeniyle hem orman, hem de orman altı bitki örtüsü çok çeşitlilik gösteriyor. Türkiye'nin nadir su bitkilerinden su menekşesi, göl soğanı, bataklık eğreltisi, su küpesi, sarı nilüfer ve su keneviri de bu alanda yetişiyor.

Acarlar Longozu, Sakarya Nehri'nin ağzından batıya doğru 26 km uzanan ve kumul, bataklık, açık su ve subasar orman habitatlarının bir mozaiğini içeren Kefken-Karasu kıyıları Önemli Bitki Alanı (ÖBA) sınırları içinde kalıyor. Florasında Bem Sözleşmesi (dünya genelinde koruma altına alınan bitki türlerini koruyan sözleşme) listesinde yer alan 6 tür bulunur.

Acarlar Longozu kuşlar için de vazgeçilmez bir alan. Anadolu'nun üzerinden geçen iki önemli göç yolundan birisinin üzerinde bulunması nedeniyle longozda yıl boyunca 200'e yakın kuş türü ya konaklıyor ya da kuluçkaya yatıyor. Kuş uzmanlarının yaptığı gözleme göre yerli, yaz göçmeni, kış göçmeni ve geçit yapan birçok kuş türü Acarlar Longozu'nda barınma, saklanma, üreme ve beslenme imkânı buluyor. Bu kuş türlerinin arasında alaca balıkçıl, kaşıkçı, çeltikçi, karabatak, dalgıç türleri, bahri, elmabaş pakta, altıngöz, kadife ördek, deniz ve balık kartalları sayılabilir. Acarlar Longozu bu özelliği ile Önemli Kuş Alanı (ÖKA) statüsünde ve Sakarya Deltası Önemli Kuş Alanı sınırları içinde yer alıyor.

Uluslararası sözleşmelere aykırı

Dava konusu serbest bölge ilan edilerek "SİSBAŞ Sakarya İpekyolu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ''ye devrediliyor. TMMOB dilekçesinde dava konusu serbest bölgenin, kumul şeridinin ve Acarlar Gölü'nün ekolojik sistemini yok edeceğini belirterek kamu yararı, anayasa, Çevre Koruma Kanunu aykırı olan serbest bölge kararının ayrıca şu uluslararası sözleşmelere de ters düştüğünü sıraladı:

***Stockholm Çevre Deklarasyonu
***1990 Paris Şartı, 1992 Rio Zirvesi Sonuç Bildirgesi
***Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı
***Karadeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi.

Cumhuriyet Gazetesi

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2007, 13:01   #9
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
İPEK YOLU VADİSİ SERBEST BÖLGESİ
Serbest Bölge nedir?

15.6.1985 yılında yürürlüğe giren 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununda yeri, sınırları ve işleticisinin Bakanlar Kurulu iznine bağlanabileceği Serbest Bölgeler, kısaca, bir ülke sınırları içinde olup, gümrük hattı dışında sayılan, o ülke ile ilgili her türlü iktisadi ve sosyal düzenlemelerin uygulanmadığı **** kısmen uygulandığı, yerli ve yabancı tüm işletici ve kullanıcıların sınai ve ticari faaliyetlerinde geniş teşvik ve muafiyetlerden faydalandığı, fiziki olarak o ülkenin diğer kısımlarından ayrılan özel ekonomik alanlardır.

İpekyolu Vadisi Serbest Bölgesi’nin (82 km²) büyük bir bölümü Sakarya (76 km²), kalan diğer bölümü ise Kocaeli İli sınırı içerisinde (6 km²) kalmakta ve bu yerde “Serbest Bölge” kurup işletmekle, 09.12.1998 tarih ve 98/12125 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 19 Aralık 1998 tarih ve 23554 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak “İpekyolu Vadisi Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi Anonim Şirketi” yetkili kılınmıştır.




Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bölgesi’ne üye ülkeler, Doğu Avrupa Ülkeleri, Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinden oluşan büyük bir pazara yönelik önemli bir fırsat olan ve Odamızın da kurucu ortak olduğu İpekyolu Vadisi Serbest Bölgesi için tespit edilen 82 km² alan üzerinde tapu sicili oluşturulmuş, alan üzerinde kamulaştırma işlemleri yapmak üzere T.C. Milli Emlak Genel Müdürlüğü görevlendirilmiştir.

2003 yılı içinde % 10’luk kısmının tamamlanması ve 2009 yılında tamamıyla faaliyete geçmesi planlanan Bölgede, 10 yıl içerisinde yaklaşık 1 Milyar 500 Milyon Dolar altyapı yatırımı yapılacağı, toplam yatırımın 30 Milyar Doları bulacağı tahmin edilmektedir. Serbest Bölge tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde 20 Milyar Doların üzerinde ihracat yapılması ve 160 bin kişiye iş imkanı sağlanması hedeflenmektedir.

Şu anki durumu ise; tüm arazinin 1/5000 lik paftaları düzenlenmiş, sınırları Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce belirlenmiş, sınırlar içindeki parsellerin sayısallaştırılması yapılmış, kıymet taktirleri hazırlanmış, Kamu Yararı ile kamulaştırma şehrin tüm parsellere uygulanmıştır. Parsellerin üzerindeki Sit Alanı ve Özel Orman Şerhleri kaldırılmıştır. Bütçeden ilk olarak 700 milyarlık bir fon temin edilmiş ve bu fonla yaklaşık 1245 dönüm arazinin kamulaştırılması yapılmıştır. Kamulaştırılması yapılan bu arazi ile birlikte 80.000 dönüm arazinin 6.300 dönümünün temiz olarak Serbest Bölgeye tahsisi yapılmıştır. Yaklaşık olarak 4.800 dönüm arazinin de mahkemesi bitmiş, mahkeme kararını Yargıtay tasdik etmiş, dosya tashihi karar aşamasındadır. Bu parça ile birlikte Serbest Bölgeye tahsis edilen ve hemen üzerinde işe başlanabilecek arazi büyüklüğü 11.000 dönüm olacaktır. 3000 dönüm mera alanının vasıf değişikliği ile tahsisi için Danıştay kararı beklenmektedir.

2002 yılında ise, Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü ile sözleşme-ruhsat ve tahsis edilen alanda işe başlama, planlama ve altyapı projeleri ve pazarlama çalışmaları yapılacaktır

Eklenen Resimler
 
eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2007, 13:16   #10
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Alıntı:
Yaklaşık olarak 4.800 dönüm arazinin de mahkemesi bitmiş, mahkeme kararını Yargıtay tasdik etmiş, dosya tashihi karar aşamasındadır. Bu parça ile birlikte Serbest Bölgeye tahsis edilen ve hemen üzerinde işe başlanabilecek arazi büyüklüğü 11.000 dönüm olacaktır. 3000 dönüm mera alanının vasıf değişikliği ile tahsisi için Danıştay kararı beklenmektedir.
Konuda bahsi geçen
Acarlar Gölü ve Longoz ormanına dayanan, 4 bin dönümlük bir alan olmalı.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2007, 23:49   #11
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Karasu Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Recep Özdemir, Karasu’ya sanayi yatırımı gelmesini desteklediklerini ancak termik santral gibi çevreye ve insan sağlığına zararlı sanayi kuruluşlarına karşı olduklarını bildirdi.

Özdemir, şu ana kadar serbest bölgeye termik santral kurmak için 4 şirketin girişimde bulunduğunu, ancak bir firmanın bölgedeki Acarlar Longozu’nun tahrip olmasının getireceği tepkilerden çekindiği için başvurusunu çektiğini anlattı.

Armatörler bastırıyor

Termik santral için başvuran işadamlarının hepsinin armatör olmasının dikkat çekici olduğunu ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:
‘’Burada liman yanında kurulacak termik santrala, gemileriyle Ukrayna’dan ucuz kömür getirecekler. Ucuz taşımacılık, ucuz kömür hepsi çok kolay olacak. Ben bu santralların iyi niyetinden şüpheliyim. Çünkü artık batıda termik santrallar kapatılıyor. Onların eskimiş atıl santrallarını buraya kuracaklar. Ne kadar modern olduğunu söyleseler de santralın baca emisyonlarının ve baca gazları içindeki partiküllerin çevreye ve insan sağlığına zarar vermesini engelleyemezler” dedi.

Burada çevreci var mı?

İşadamı İhsan Kalkavan’ın, yetkilerle öngörüşme için Karasu’ya ilk geldiğinde “Burada çevreci var mı” diye sorduğunu açıklayan Özdemir, ‘’Biz tehlikenin farkındayız. Bu santralın pazarlama sıkıntısı da yok, çünkü ürettiği elektriği devletesatacak. Çok kolay yani. Birileri kolay yoldan para kazansın diye bunu kabul edemeyiz’’ diye konuştu.

Fındık bahçeleri kararır

Recep Özdemir, bölge insanının en büyük gelir kaynaklarından birinin fındık olduğunu, ancak kurulacak termik santralın fındık bahçelerine büyük zarar vereceğini vurguladı. Özdemir, Karasu’nun nemli bir havası olduğunu ve santralın baca gazlarıyla birleşen maddelerin asit yağmurlarına neden olacağını ifade ederek, “Bu insan sağlığına da büyük zararlar verecek” dedi.
Bu nedenle Karasu’ya yakın hiçbir bölgede termik santral kurulmasını istemediklerini kaydeden Özdemir, ‘’Bu tüm Sakarya’nın sorunu olur’’ dedi. Özdemir, “Enerji açığı var ama bunun çözümü rüzgar, hidroelektrik santralları gibi alternatifler değerlendirilmeli” dedi.

Girişim aşamasında karşı koyalım

Bu konuda daha girişim aşamasında karşı koyarak, termik santral yapımı önüne geçilemez hale gelmeden önlem almak istediklerini belirten Özdemir, bunun için yasal yollardan gereken her şeyi yapacaklarını bildirdi.
Yeşim SARIER
bizimsakarya.net

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2008, 11:31   #12
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Bakın çok önemli bir ayrıntı:
Alıntı:
Prof. Dr. Aydın Ayaydın, Haberturk'te yayınlanan Sabah Raporu programında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in büyük gelir getirecek TMSF'nin Sakarya İpekyolu Vadisi projesini, Sabah gazetesinden ayrılmasını sağlamak için kullandığını söyledi.

Prof. Dr. Aydın Ayaydın, Haberturk'te yayınlanan Sabah Raporu programında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in büyük gelir getirecek TMSF'nin Sakarya İpekyolu Vadisi projesini, Sabah gazetesinden ayrılmasını sağlamak için kullandığını söyledi. Ayaydın, "TMSF bu projeye izin almak için altı ay beklemek zorunda kaldı, Tüzmen ancak benim ayrılmam karşılığında izin belgesini imzaladı" dedi.



Prof. Dr. Aydın Ayaydın'ın kariyerinde, Vakıfbank, Şekerbank, Emlak Bankası Genel Müdürlükleri, Bankalar Birliği Başkanlığı var. Rekabet Kurumu'nun kurucu başkanlığını üstlendi. Sonrasında İstanbul milletvekili olan Aydın Ayaydın, son dört yıldan bu yana gazeteci.


Önce Takvim gazetesinde başladığı yazılarına iki yıl Sabah Gazetesi'nde devam etti. Bankacı ve siyasetçi kimliklerinden sıyrılıp "Sarı Basın Kartlı" bir gazeteci olduğundan bu yana, gazetecilerin karşılaştığı sorunlardan biriyle karşılaştı.


Aydın Ayaydın'ın, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen aleyhine yazdığı yazılar nedeniyle Sabah Gazetesi'ndeki yazılarına son verildi.


Ayaydın bunun ardından geçen süreçte Tüzmen ile ilgili yazdığı yazılarını El Tüzmen adlı bir kitapta topladı. Geçen hafta piyasaya çıkan kitabın ilk iki baskısı yok sattı.


Aydın Ayaydın, Tüzmen ile ilgili iddialarını belgelere dayandırarak aktardığı kitabının son söz kısmında Sabah Gazetesi'nden ayrılış hikayesini de çarpıcı bir şekilde dile getirdi.


SAKARYA SERBEST BÖLGESİ


Ayaydın, Tüzmen'in yakınlarından aldığı bilgilere dayandırdığı ayrılış hikayesinde, Tüzmen'in kendisinin yazılarına son verilmesi için TMSF'nin Sakarya'da yaptırmayı planladığı Serbest Bölge'yi koz olarak kullandığını ifade etti. Ayaydın, bu iddialarını Haberturk Televizyonu'nda yayınlanan Sabah Raporu programında dile getirdi:


"Bakan Tüzmen, kara kutusu Şevket Ilgaç'ı Dış Ticaret Müsteşarlığı'na getirmek istiyordu. ... Düğmeye bastı ve Ilgaç'ın kararnamesini sessiz sedasız Başbakanlık'a gönderdi. Ben de köşemde bu planın şifrelerini yazınca, Bakan Tüzmen küplere bindi ve 6 aydan bu yana baskı uyguladığı TMSF yetkililerine telefon açtı. "Aydın Ayaydın'ın yazılarına ya bugün son verilecek ya da 6 aydan beri masamda beklettiğim TMSF'nin onay bekleyen izin belgesini imzalamayacağım." dedi.


Bakan Tüzmen'in altı aydan bu yana masasında beklettiği ve benim yazılarıma son verme karşılığı çözüm bekleyen TMSF'nin o işini de anlatayım. TMSF'ye devredilen EGS Bank'ın malvarlığının içinde Sakarya'daki bir arazi vardı. TMSF yetkilileri, bu arazi üzerinde İpekyolu Vadisi adında serbest bölge kurmak için yasal işlemi başlattı ve Bakan Tüzmen'e bağlı DTM Serbest Bölge Genel Müdürlüğü'ne izin başvurusu yaptı.


"YA GİDER YA İZİN ÇIKMAZ"


Ancak bir türlü izin çıkmıyordu. Bakan, TMSF yetkililerine baskı uyguluyordu. TMSF yetkilileri, altı ay boyunca bu taleplere direndiler. Ancak, Şevket Ilgaç kararnamesini köşeme taşıyınca 24 Ekim günü Tüzmen, Ahmet Ertürk'ü açıkça tehdit etti:


"Ya Aydın Ayaydın bugün gidecek ya da serbest bölge izin belgesi hiç çıkmayacak."


Ayaydın programda, bunun üzerine yazılarına son verilmek zorunda kalındığını, kamuya önemli gelir getirecek bir projeye kişisel sorunlar nedeniyle onay verilmediğini ifade etti. "Ben de Ahmet Ertürk'ün yerinde olsam aynı şeyi yapardım" diyen Ayaydın, "Nitekim Sabah'tan ayrılmamdan hemen sonra Sakarya İpekyolu Vadisi Serbest Bölge kuruluşuna Bakan Tüzmen'den onay çıktı" diye konuştu.

www.gazeteport.com

03/Ocak/2008

http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=318914

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024