View Single Post
Eski 19-12-2007, 22:49   #7
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
TMSF 'İpekyolu'nu satıp EGS'den tahsilat yapacak

EGS Holding'in EGS Bank'ta neden olduğu kamu zararına karşılık TMSF'nin el koyduğu şirketlerden Sisbaş'a Sakarya-Kocaeli arasında serbest bölge kurması için izin verildi. TMSF, Sisbaş'ı satarak elde edeceği parayı EGS'nin borcundan düşecek

19/08/2007

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 645 milyon dolar alacaklı olduğu EGS Holding'den alacağının bir bölümünü tahsil olanağına kavuştu. Bakanlar Kurulu, EGS Holding'in EGS Bank'ta neden olduğu kamu zararına karşılık el koyduğu şirketlerden Sakarya İpekyolu Vadisi Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş.'ye (Sisbaş) Sakarya-Kocaeli arasında serbest bölge oluşturmak ve işletmek için izin vermesi TMSF'yi umutlandırdı. TMSF önümüzdeki günlerde serbest bölge kurma izni verilen şirketi düzenleyeceği açık artırmayla satacak ve elde edeceği parayı EGS Holding'in borcundan düşecek.

1998 yılının aralık ayında EGS Holding tarafından serbest bölge kurmak ve işletmek üzere kurulan şirketin yönetim ve denetimi 24 Haziran 2002'de Fon Kurulu'nun kararıyla TMSF'ye intikal etmişti. TMSF 22 Aralık 2005'te ise şirket hisselerini 1 YTL üzerinden devralmıştı. EGS Holding hisselerin yüzde 95.7'nin sahibiydi.

Süreç nasıl işledi?

Bakanlar Kurulu kuruluş aşamasında serbest bölge için yaklaşık 15 bin dönüm yapılaşmaya açık olmak üzere 80 bin dönüm arazi tahsis etmişti. Ancak Danıştay bu kararı Mimarlar ve Mühendisler Odası'nın açmış olduğu davalar sonucunda çevre faktörleri, arazinin büyüklüğü, yeterince fizibite yapılmadığı gerekçeleriyle 2006 yılında nihai olarak iptal etmişti. Kararın ardından yeni fizibilite raporu hazırlanmış ve arazi planları yapılmıştı. Yeni projeyle yapılan başvuru Bakanlar Kurulu tarafından uygun görüldü ve 10 Temmuz 2007'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak Bakanlar Kurulu'nun onayladığı yeni proje, eski projeye göre çok daha kısıtlı bir yapılaşma izni veriyor.

Eski projede 15 bin dönüm olan yapılaşma hakkı bu kez 2 bin 700 dönüme inmiş. Uzmanlar arazi üzerinde fiili çalışmanın başlaması durumunda yeni bir kararla yapılaşma hakkının 6 bin dönüme çıkabileceğini belirterek 'Bu rakam da oldukça rantabldır' diyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bölgesi'ne üye ülkeler, Doğu Avrupa ülkeleri, BDT ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinden oluşan büyük bir pazara yönelik çalışması planlanan İpekyolu Projesi'nde 100 binden fazla kişiye iş imkânı sağlanacağı öngörülüyor. Serbest bölgenin yakınında gelecek yıl devreye girecek bir liman var. TMSF'nin satışa çıkaracağı Serbest Bölgede kurulacak tesisler, ithalat ve ihracatları için bu limandan yararlanacak. Bu da bölgede faaliyet gösternecek şirketlerin dışarıya açılmasını sağlayacak.

* * * * *

Kaç paraya satılabilir?

TMSF'nin 49 yıl süreyle işletilmek üzere ihaleye çıkaracağı İpekyolu Vadisi Serbest Bölgesi için çok sayıda yerli ve yabancı yatırımcının ilgi göstermesi bekleniyor. Ancak Türkiye'de ilk kez böyle bir ihale düzenlenecek olması fiyat konusunda belirsizliği beraberinde getiriyor. Kimse daha önceki gayrimenkul satışlarında olduğu gibi 'şu fiyata yakın bir rakamdan alıcı bulur' diyemiyor. Ancak Türkiye'nin karşılaşacağı ekonomik krizin ilk sinyallerinin geldiği 2000 yılında Booz Allen &Hamilton Inc adlı danışmanlık firmasına hazırlattırılan raporda ilgili dönem şartları içinde araziya söz konusu kullanım hakları ile birlikte toplam 81- 282 milyon dolar arasında değer biçilmişti. Ancak ekonomideki hızlı büyüme ve hızlanan yabancı yatırımcı akını Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde varlık fiyatlarını artırdı. TMSF şimdi bu gelişmelerin ışığında yeni bir değer belirlenmesini sağlamak için uluslararası danışmanlık şirketlerine yeni bir rapor hazırlatmaya karar verdi. Yapılaşma alanı ilk projeye göre hayli küçülen serbest bölgenin işletim hakkının iyi bir fiyata satılması durumunda TMSF'nin EGS Holding'den alacaklarının bir bölümünü tahsil etmesi mümkün olacak.

* * * * *

'Rica'yla borca bakılacak

TMSF, EGS Grubu'nun 280 milyon dolar borcu olduğunu hesapladı. Ancak karşı taraf bu rakamı kabul etmiyor. Önceki gün İzmir'de EGS Grubu temsilcileriyle bir araya gelen TMSF Başkanı Ahmet Ertürk rakam uyuşmazlığı konusunda "Yeniden kontrol edeceğiz. Her iki tarafça kabul edilebilir bir rakam üzerinde mutabık kalmaya çalışacağız. Kendi açımızdan kabul ettiğimiz borç rakamı 280 milyon dolar. Henüz karşı taraf bir rakam deklare etmedi. 'Bir daha bakın' ricasını kırmayıp bir daha bakıyoruz" demişti.
EGS Grubu'yla görüşmelerin sonunda ortaklardan ödeme beklenip beklenmediğine ilişkin soruyu yanıtlayan Ertürk, "Bu varlıklardan elde edeceğimiz gelirlerle birlikte ortakların da katkısını bekliyoruz" cevabını vermişti. Taraflar 5 Eylül'de bir kez daha biraraya gelecek.

* * * * *

TMSF, Göltaş'ın iadesine itiraz etti

Danıştay 13'üncü Dairesi'nin aldığı yürütme kararının ardından Egebank'ın borçlarından dolayı el koyduğu dokuz şirketi Demirel ailesine teslim etmesi gereken Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nu (TMSF), itirazını yaptı. Demirel Grubu'na ait başta Göltaş olmak üzere Isparta'da bulunan dokuz şirket için alınan yürütme kararının alınmasını gerektirecek şartların oluşmadığını belirten TMSF, kararın usule aykırı olduğunu savundu. 13'üncü Daire'ye 8 Ağustos'ta yeni belgelerle birlikte dilekçesini veren TMSF yetkilileri, Fon'un temettü hariç ortaklık hatları ile yönetim ve denetiminin devraldığı dokuz şirket için yürütmenin durdurulmasına dayanak olan koşulların hangi nedenlerle gerçekleştiğine ilişkin gerekçe ileri sürülmeyişinden yola çıktı.

Yürütmeyi durdurma kararı için 'açıkça hukuka aykırı olma ve telafisi güç veya imkansız zarar meydana gelmesi' şartlarının oluşması gerektiğini belirten TMSF'ye göre, 13'üncü Daire Anayasa hükmüne de aykırı davrandı. Yetkililer, aralarında Şevket ve Demirel, Nihan Atasagun ve Binhan Kesici'nin de bulunduğu eski yöneticilerle süren davalar sonucunda Fon'un yaptığı işlemin hukuka uygunluğunun karar altına alındığına dikkat çekti.

RADİKAL

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön