agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni63Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-03-2013, 23:54   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 15
mustafadirim / Ceviz bahçem (Samsun)

Samsun 19 mayıs ilçesinde yeşil köy de 32 dönümlük arazimde 500 adet chandler 200 adet pedro ve 50 adet kaman1 cevizi dikimi yapıldı, arazimin bir bölümünede yaklaşık 200 adet karışık mevya bahçesi oluşturuldu. Ceviz dikmek v.b konuları bayağı araştırdım ve bende inanılmaz derecede bilgi kirliliği ile karşılaştım.

Bir de çok duyduğum devlet şöle destekliyo, böyle para veriyo gibi bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini yaşayarak öğrendim.
Cevizlerim daha 1. Yılında resimlerini ve gelişim evrelerini gözlemlerimi resimlerle buradan yayınlayacağım. Amacım bu alanda ilgilenenlere nacizhane katkı sağlamaktır.

Öncelikle dikim aşamasında izlediğim yolu tarih edeyim. Öncelikle ben amatör olarak daha yeni tarım ile uğraşmaya başladım. Yani babadan, dededen felan tecrübeli değilim. Hiç alakasız bir sektörde ticaret yapıyorum... Arazimizi satın aldıktan sonra arazimizin 10 yıl süre ile hiç işlem görmediğini ve bu zaman içerisinde sadece hayvan otlatmak için kullanıldığını belirteyim.

Dikim yapmadan önce arazimden toprak numunesi (3 farklı kottan ve farklı yerden) aldım ve il kontrol lab ta analiz yaptırdım... Öncelikle belirteyim hala daha buanaliz sonucunu yorumlayan ve bu şudur diyeni görmedim. Neden bu analizi yaptırdığımı da hala anlamış değilim.

İlçe tarıma çks yani çiftçi kayıt sistemine kayıt oldum. Arazide aşırı derecede otlanma vardı yaklaşık 1 ay uğraş neticesinde otları ve arazi içerisinde bulunan ağaçları temizledim. Arazi işaratlemesini yapıp kepçe ile 4*8 mt mesefa aralıkları ile kuyuları açtırdım ve fidan aldığımız arkadaşın talimatı ile 3 farklı gübreyi 2 su bardağı ölçüsü ile bu kuyulara serptim.

Yaklaşık 20 gün bu şekilde bekledik yağmur yağdı güneşli bir havada açık kök olarak dikim yapmaya başladık. Yaklaşık 11 personelle 1 haftada tüm dikimi tamamladık.

Bu arada tarım fuarına mı katılmadım. Ceviz konulu seminerleremi katılmadım. İnternet ortamında ceviz ile alakalı siteleremi girmedim. Kitaplar mı alıp okumadım ne gerekiyorya bilgi amaçlı okudum.

Cevizlerimi 2012 kasım ayında toprakla buluşturdum . Nisan veyamayıs gibi damlama sulama işini çözmeyi hedefliyorum. Dikilen her ağaca rüzgardan etkilenmesin diye fındık dalı ile herek yapıldı ve fidanlar sabitlendi bu gün arazimi gezdim yani 20 mart 2013 o herekler yani fındık dallarının tamamı yaprak açmaya başlamış)) cevizlerde de ıçkın vermeye başlamış gibi. Zaiyat yok denecek kadar az gibi görünüyor. Tabi zaman gösterecek.

Bu sene damlama sulama dışında gübre vermeyin dediler doğru mudur yanlış mıdır bilemiyorum ama gübre vermeyecem sanırım. Mayıs gibi 120 cm den tepe budaması yapacakmışız fidan aldığımız arkadaş öle dedi.

Arazim meyilli bir arazi kısmen kayalık olan bir yer. Toprak konusunda toprak yapısını anlatmak gerekirse toprak süzek değil sanırım yani yağmur yağdığında açtığımız çukurlara dolan yağmur suyu aynen duruyordu. Bu nasıl etkiler bilemiyorum. Deniz seviyesinden yaklaşık 50-100 metre yükseklikte güney cephe diyorlar.

Arazim sabah ve akşam güneşini olduğu gibi görmekte.

Çok keyifli bir uğraş ancak oldukça masraflı bir iş olduğunu düşünüyorum. Devletin katkısının neredeyse hiç yok olduğunu düşünüyorum. Bazı kişiler aradı proje yapalım felan dediler benden para talep ettiler ben de tamam ama parayı alınca ödeme yaparım deyince hepsi ortadan kayboldu. Sanki bu işten nemelanan 3 kağıtçılar var gibi. Günahları boyunlarına.

Sulama sıkıntım yok arazimin 2 noktasında 2 parmak kalınlığında kaynak suyu bulunmakta ve barazinin dip tarafında da dere bulunmakta . Dediğim gibi ben karşılaştıklarımı sansürsüzce yazarım birilerine faydam olursa sevinirim. Herkese saygılar sunuyorum.....

mustafadirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2013, 23:57   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 15
Bahçemden görüntüler

Cevizlerim

Eklenen Resimler
 
mustafadirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2013, 00:00   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 15
Cevizlerim

Cevizlerim

Eklenen Resimler
 
mustafadirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2013, 00:25   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 217
Sayın mustafadirim böyle samimi ve gercekleri ortaya koyan paylaşımlara bayılıyorum sanki ben yazdım bu yazıyı .. bahceniz hayırlı olsun ayrıca ... bence sık dikim yapmışsınız 8*4 dikimde sizin gibi meyilli arazilerde yetiştiricilik nasıl yapacaksınız ... devletin destek kandırmacasına ben hiç baştan bılasmadım bile en azından moralim bozulmadı... toprak analizi bence topragınızı tanımak acısından gereklı ama zaten deneyimli biri topragı kendisi de genel olarak tanıyabilir...havalar ısınınca bütün fidanlar sürgün verir ama agustosun sonunda bazılarının kurudugunu göreceksiniz moralinizi bozmayın yüzde 20 fire normaldir hatta seneye bile kuruyanlar olacaktır ...bu sene gübre vermeyin ancak cok gerekli olursa yapraktan gübreleme yapın..fidanlarınızı sırta dikim yapsanız iyiydi eger fidanlar tam oturmadıysa yükseltebilirsinir her ihtimade fidan köklrinde su birikmesi oluyorsa kaybınız cok olur söyleyim... sulamayı engec agustos ortasında kesmelisiniz yoksa chandler ilk senelerde soguktan etkileniyor ... Allah emeklrinizi boşa götürmesin...

bozy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2013, 07:37   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
Hayırlı olsun

bahçeniz hayırlı olsun. allah yardımcınız olsun.

zor ve zevkli bir uğraş seçmişiniz kolaygelsin arazinizde zor görünüyor damlama döşerken biraz zorlanacaksınız sanırım.

herşeyin gönlünüzce olması dileklerimle

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2013, 07:55   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-02-2013
Şehir: Antalya
Mesajlar: 47
Hayırlı olsun . Bu meşakatli yolda başarılar dilerim . Paylaşımlarınızı bekliyoruz. Arazinizin konumu ,rakımı ..vs gibi bilgileride verseniz referans olurdu bazı arkadaşlara ...

mustafadirim beğendi.
m.gökhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2013, 09:12   #7
ezo
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-09-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 215
Mustafa bey bahçeniz hayırlı olsun Bol ürünler görürsünüz işallah.

mustafadirim beğendi.
ezo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2013, 20:04   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 242
Sn.mustafadirim hoşgeldiniz bahçeniz hayırlı olsun.Allah bol ürünler almayı nasip etsin.

Ben Ladikliyim, İstanbul da yaşıyorum seneye tayin isteyeceğim, Samsun'a gideceğim inşallah.

Ceviz bahçesi kurmayı ben de düşünüyorum ama henüz uygun arazi bulamadım.Ladik'te araştırıyorum satın almak için.Samsun'a geldiğimde sizinle tanışmak bahçenizi görmek isterim..

Dikim aralığı konusu çok tartışıldı siz de çok araştırma yapmışsınız ama 8*4 bana göre de çok sık, ağaca sadece 2m genişleme imkanı veriyorsunuz ki ceviz için çok dar bir alan, en geç 15 yıl sonra aradakileri çıkarmak zorunda kalacaksınız.Söküp başka yere taşınamayacığı için de mecburen keseceksiniz.

Kaman çeşidini çok dikmişsiniz, sahil şeridine yükseltinin az olduğu yerlere dikilmesi pek önerilmiyor.En son Bereket tv de Selami Bayrak, 600-700(yanlış hatırlamıyorsam) metrenin altına dikilmesinin uygun olmadığını istenilen verimin alınamayacağını söylemişti.Başlangıçta deneme amaçlı 5-10 tane dikilse daha iyi olurdu diye düşünüyorum.Hatta diğer çeşitlerden de 3er 5er dikin.İleride yerinizi genişletirseniz en iyi uyum sağlayan en verimli çeşide göre bahçenizi kurarsınız.

Toprak analizi konusunda size bilgi verilmemesi uygulanacak gübre proğramının söylenmemesi çok ilginç, yanlışlık olmuştur sanırım küçük bir ilçe falan değil ki ciddiye alınmasın ya da bilgisizlik olsun koskaca SAMSUN il müdürlüğü yaniAslında özel laboratuvarlara da gönderebilirsiniz.Analiz ve sonuca göre uygulanacak gübre proğramı bu büyüklükteki bahçe için bence önemli.Bu konuda sn.ncp1963 den bilgi alabilirsiniz.

Sansüzsüz yazılarınızın devamını bekliyoruz

Allah emeklerinizi boşa çıkarmasın...
Saygılar...

ladikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2013, 21:14   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 566
Mustafa bey,bahçeniz hayırlı olsun.Araziniz eğimli olması dışında verimli bir toprak yapısına sahip gibi görünüyor.Etrafındaki büyük ağaçlar ve toprağın koyu kahve renginden bu çıkarımı yaptım.Damlama sulama mutlaka kurmaya çalışın,aksi taktirde eğim fazla olduğu için traktöre takılı tanker ile sulama yapmaya çalışırsanız çok tehlikeli olabilir ve kazalar yaşanabilir diye düşünüyorum.Resimlere baktığımda,araziye nipel çekilmemiş gibi geldi ama çukurları derin açtırdığınız için çok bir önemi olmaz.Sık dikimin en büyük zararını ilerleyen yıllarda antraknoz olarak görebilirsiniz çünkü bölgeniz yağışlı ve nemi yüksek bir bölge,buna birde birbirine girmiş ve hava alamayan bir bahçe eklenince antraknoz sorun olur gibi görünüyor.Son olarakta,fidanlarınızın tepesini 130cm değilde,4-5 göz üzerinden kesmenizde yarar var,böylece fidanlar daha kolay tutunup büyür ve patlattığı filizleri büyütür.Yüksek yapılan tepe vurmalarında,fidanlar gövdeyi ve kökleri aynı anda besleyemiyor ve ne gövde ne de kökler tam olarak gelişemiyor,böylece fidalar yerinde sayıyor.Biraz uzun yazmışım sanırım cevizciler kervanına siz de katıldığınıza göre,bu uzun yolda başarılar..

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2013, 00:50   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 15
Değerli hemşehrim samsuna geldiğinizde haberleşirsek arazimi size gösterebilirim. Telefon numaram 5334885467 . Görüşmek dileği ile...

mustafadirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2013, 01:24   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 15
Yazıma cevap veren arkadaşlara ayrı ayrı teşekkür ederim. Baştan da dediğim gibi ben gerçekten amatör birisiyim ziraatle yakından uzaktan alakam yok ama öğrenmeye çalışıyorum. Bu sitenin ilan kısmına da ilan verdim yatılı olarak bu işlerden anlayan personel aramaktayım. Sizlerinde bu konuda bana yardımı olursa sevinirim. Kaman 1 cevizini deneme amaçlı diktim 50 adet kadar ne olur zaman gösterecek elbet. Damlama sulama konusunu 1-2 ay içerisinde çözmeyi hedefliyorum bir kaç mühendis firma buldum hepsini dinliyorum gerekli önerdikleri bilgileri ve meteryalleri not alıp inceliyorum avrupadan da bu konuda bir kaç ülkeden ziraat ile uğraşan arkadaşla irtibata geçtim onların da önerilerini dinliyorum ama şunu belirtmek isterim ki ya buralardaki arkadaşlar işi yanlış biliyor ya avrupadakiler yanlış yönlendiriyor. Buradaki arkadaşlar ezbere bu işleri yapıyor sanki.... Birde gördüğüm ziraatle alakalı çok ciddi bilgi noksanlıkları var gibi. Yaşım genç allah uzun ömür verirse bunları zamanla tek tek el birlikle çözüme kavuştururuz inşallah. Cevizlerin dikimi konusunda 8*4 dikim mesafesi konusunda dedikleriniz doğrudur ağaçların 7-8 . Yıllarında seyreltme veya makinalı budama ile terbiye sistemi oluşturmayı deneyeceğiz. Bu bilgi dünyanın en büyük ceviz bahçesine sahip avusturya lı bir ceviz yetiştiricisinden alınmış bir bilgidir. Bahsettiğim arkadaşın arazisinde 280.000 adet yetişmiş ceviz ağacı bulunmakta ve tam bir otomasyon ile fabrikasyon olarak 600 kişi ile sadece bu alanda faaliyet göstermekte olan birisi. Ölmezsek zamanla ne olacağını göreceğiz. Arazimizin meyilli olması her bir ağacın çapalama ve gübre uygulamada zorluk çıkartacak gibi görünmekte onuda dönemsel işçi ile biraz fazla kişi ile yapmayı planlamaktayım. İl tarım veya ilçe tarımdan arkadaşlar memur olarak oldukça iyi insanlar ama benim hayal ettiğim şey çok farklı sadece vatandaşa kayıt , ödeme, evrak işlerini takip gibi konularda memurluk yapmaları biraz anormal geliyor bana. Mesela ben araziye hiç bir işlem yapmadan gidip başvuru yaptım belki benim arazim ceviz yetiştiriciliğine uygun bir yer değil deneme yanılma ile rahmani ya tutarsa mantığı ile dikim yaptım oysa gelip daha bu işlemler yapılmadan analiz sonucuna göre güneşin , rüzgarın arazinin durumuna göre hatta eğer uygunsa her şey kaç metre aralıklarla nasıl yapacağımızı uygulamalı bir şekilde göstermeleri gerekmezmi. Belki benim arazim ceviz için uygun değil ama elma için uygundur yol gösterse bende ona göre yatırımımı yapsam daha doğru olmazmı..... Bu ağaçlar bakın arkadaşlar yukarda bahsetmiş 1-2 sene içinde kurusa benim şevkim kırılırsa bunun günahı kimin.... Bu işlemler il- ilçe tarımın görevi değildir belki onuda bilmiyorum ama değilse bile olması gerekmezmi..... Mahkemeye başvurunca hemen avukat soruyorlar yoksa barodan temin et diyorlar, paran yoksa devlet avukat görevlendiriyor ..... Basit bir dava için bile bu yapılıyor ben ceviz diktim eğer başarırsam bu ülkeye 100- 200 yıl en az yaşayacak milli bir servet oluşturmuş olacam bunda devletimizin de en azından bilgi olarak katkısı olsa daha iyi olmazmıydı...... Neyse hepinize tekrar selamlar tekrar görüşmek dileği ile

mustafadirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2013, 12:13   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 242
Sn.mustafadirim arkadaşınızın 280.000 adet ceviz ağacı olduğunu söylemişsiniz sıfırlarda yanlışlık yok değil mi? Bu sayı Avusturyanın ihtiyacının önemli kısmını karşılar herhalde.Bu kadar büyük yatırımı olan kişi cevizin herşeyini en ince ayrıntısına kadar bilir.Sizin için önemli bilgi kaynağı, buraya aktarırsanız da bizim için de öyle

Yurtdışındaki arkadaşlarınızın söyledikleri ile burada söylenen hangi konularda farklılıklar var? Bu konuyu biraz daha açabilirmisiniz.

ladikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2013, 12:29   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 15
evet ladikli hemşehtim yanlışlık olmuş. 28.000 ...))

mustafadirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2013, 12:02   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 15
Ve chendler ler uyanmaya başladı.....:)))))

Cevizlerimmmmm ))))

ncp1963 beğendi.
mustafadirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2013, 13:07   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
Kayıt

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mustafadirim Mesajı Göster
Cevizlerimmmmm ))))
hayırlı olsun

bu türden tarihleri bir kenera mutlaka not edin ilerde geçmişte ne olduğuna bakabilmek güzel olur..

arzu ederseniz ekteki linktede hepimizle paylaşabilirsiniz


Ceviz Cinsleri Arası Karşılaştırma

ladikli beğendi.

Düzenleyen ncp1963 : 08-04-2013 saat 15:55
ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2014, 23:32   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2014
Şehir: ORDU
Mesajlar: 4
Hibe ve kredi

öncelikle ceviz orman ağacıdır. Orman bakanlığının özel ağaçlandırma kapsamında ceviz ağaçlandırılmasına kredi ve hibeler yıllardır verilmekte ama bilinememektedir.
Ister kendi yeriniz olsun isterse orman arazilerine şahıslara 15 yıl sonra ödemeli köy tüzel kişiliklerine hibe verilmektedir.
Bunları alına bilmesi için özel ağaçlandırma projelerinizin yapılması gerekmektedir.

Ahmet siviş
orman mühendisi
www.silaorman.com


Düzenleyen SILAORMANCILIK : 14-01-2014 saat 23:33 Neden: ULAŞIM
SILAORMANCILIK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2014, 19:32   #17
Yeni Üye
 
onbaşıaktar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
Salem cevizleri dilerken toprak. Analizi yaptirip karar verdi ceviz cinsine haber edersen sevinirim

onbaşıaktar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2014, 01:43   #18
Ağaç Dostu
 
hanımeli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 348
Bizimde Burdur da bir arazimiz var biraz meyili,ceviz dikmeyi düşünüyoruz eşimde beraber,bir sürü kitap aldık ve okudukça korkmaya başladık hiç dışarıdan göründüğü gibi değilmiş meğer,çok sormuş,kalıcı bir iş yapmak istiyorsak adımları doğru atmalıyız,Allah kolaylık versin gönülden uğraşan herkese

hanımeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2014, 07:06   #19
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi grapes Mesajı Göster
Bizimde Burdur da bir arazimiz var biraz meyili,ceviz dikmeyi düşünüyoruz eşimde beraber,bir sürü kitap aldık ve okudukça korkmaya başladık hiç dışarıdan göründüğü gibi değilmiş meğer,çok sormuş,kalıcı bir iş yapmak istiyorsak adımları doğru atmalıyız,Allah kolaylık versin gönülden uğraşan herkese
aslında fidancıların kitaplarında daha basitmiş gibi anlatılıyordu ama size kitaplardakiler zor olarak geldiyse birde pratikte görün. Yemin ediyorum 3 ay oldu fidanları dikeli 4 kilo vermişim.


Düzenleyen ermana : 13-02-2014 saat 08:15
ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2014, 07:35   #20
Ağaç Dostu
 
hanımeli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 348
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ermana Mesajı Göster
aslında fidancıların kitaplarında daha basitmiş gibi anlatılıyordu ama ize kitaplardakiler zor olarak geldiyse birde pratikte görün. Yemin ediyorum 3 ay oldu fidanları dikeli 4 kilo vermişim.
Allah kolaylık versin arazimiz 25 dönüm,eh bizde biraz kilo verelim bari,ama gerçekten iş dikmeklede bitmiyor,önce toprağı hazırlayacaksınız,iklime uygun cinsi belirleyip dikeceksin,bakacaksın,sonra en zoru budama kısmı bence her cinsin budamasında farklıymış,bide toprak uygun hale getirilmezse uzun yıllar sonra bile ağaç kaybedebiliyormuşsun,çok zor çok,

hanımeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2014, 20:29   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-05-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
bahcenizin. ağaçlarınızın şu andaki durumu nasıladır acaba

9492yonca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2015, 16:50   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 15
merhabalar. uzun süredir siteye girememiştim malum işlerimin yoğunluğundan dolayı.
arkadaşlar cevizlerim için arazimde çalıştırılmak üzere bir personel istihtam ettiirdim 1 yıl süre ile ve ağaç bakımı için fidan aldığımız arkadaştan teknik eğitim desteği aldık. cevizlerimde 10-20 tane civarında kuruma oldu diğerleri oldukça sağlıklı. ağaçlarımda çok ciddi bir hata yapıldı ama bu hata aslında tespitlerime göre isabetli bir hata oldu. bu elemanıma eğitim veren arkadaş ağaçlara 1. yılında budama yapmasını tavsiye etmiş ve elemanda budama tekniği olarak yanlış anlama yapmış ve aşı yerinin üzeindeki ilk daldan üzerini budamış araziye geldiğimde neredeyse %95 i bu şekilde budanmıştı. yani göz bebeği değerindeki fidanlarım resmen biçilmişti. tam bir katliam yapıldı. %5 lik kısmına işçinin işine son vererek müdahale ettim ve o eğitim veren arkadaşında işine son verdim çünkü o da sadece tarif edip kontrol bile etme ihtiyacı duymamıştı. sonra ne mi oldu o kesilen ağaçların gövdeli hızla gelişti ve yeni sürgünler kesilmeyen ağaçların boyunu geçmeye başladılar. ve tespidime göre bu yanlış kesilen ağaçların muhteşem bir kalınlıkta kök ve gövdesi oluşmuş oldu. hani deniyor ya ilk dikilen ağaçlarda 2-3 yılında şekil budaması felan sanki bence dikimin ardından ilk yıl bizim yanlış yaptığımız gibi saçma bir budama şekli daha sağlıklı bir sonuç veriyor. mesela benimle aynı kişiden fide almış kişide neredeyse %25 fire olan bahçede bizde %5 bile fire yok. ve ağaç kök gelişimi oldukça güçlü gelişmesine sebeb oldu. ve bu sürede 2 yıl yazları çok kurak geçti biliyorsunuz ve haziranda bile dolu yağdı bu olumsuz hava koşullarından da en az zararla hatta hiç zararla karşılaşılmış olundu. doğrumudur yanlışmıdır bilemiyorum ama uzman arkadaşlardan bu konuda fikirlerini paylaşmalarını rica ediyorum.
diğer bir konu da piyasada rekor gelişim, humik asit, sıvı asit, leonardit diye adlandırılan bana göre kömür tozu yani tam kömür olmamış doğal toprak dengeleyicileri hakkında tespid ve gözlemlerimi paylaşmak istiyorum

İSOCAN ve saleri beğendi.
mustafadirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2015, 18:09   #23
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Mustafa bey; bahçeniz hayırlı olsun. Gördüğüm ve anlattığınız kadarı ile çoğu kişinin sahip olmadığı güzellikte bir bahçeniz var. Arkadaşımın anlattığı bir olay ile sizin anlattığınız arasında miktar olmasa da benzerlik var. Arkadaşımın iki kayısı fidanından biri nedense zarar görünce kesmek zorunda kalmış. Bir yıl içinde kökten kesilen fidan ile kesilmeyen fidan aynı büyüklüğe gelmiş durumda.

Yerim ceviz yetiştiricilğine uygun olmasa da zaman zaman arkadaşların bahçelerine harcadıkları emeğe bakıyorum. Bu yıl ceviz fidanı yerine biraz topraklı olan yerlere ve yolun dolduğu yerlere yöremizde bulunan büyüklüğü hoşuma giden tane ceviz olarak diktim. Cevizin kazık kökünün zarar görmemesi, kurak ve yükselti nedeni ile yetişme ihtimalini düşünerek. Yetişmez ise en fazla iki kğ ceviz boşa gitmiş olacak.

Bazı arkadaşlar hepsini tam olarak takip edemiyorum ama oldukça ayrıntılı ve bu işe başlayanlara yardımcı olabilecek şekilde tecrübelerini aktarmışlar. Siz de tecrübelerinizi fotoğraflarla destekleyerek bu şekilde yazabilirseniz bilgilendirici olur.

gökhan07 chandler ceviz bahçesi / Tokat

jinekolog1959 / Ankara Polatlı'da bir Ceviz Bahçesi

patara67 / Ceviz bahçesi Ayaş, Ankara

mustafadirim beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2015, 22:28   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-02-2013
Şehir: sinop
Mesajlar: 27
Mustafa Bey Samsun'da oturuyorum.aslen Sinopluyum sık sık Sinop'a gidip geliyorum .Bir ara bahçenizi görmek istiyorum izniniz olursa.Bu işlere hevesim var hobi olarak.Telefon numaranız değişmediyse ararım inşaallah.Cevabınızı bekliyorum

mustafadirim beğendi.
gezgin57 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2015, 16:11   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 15
arkadaşlar tekrar selam. mart ayı başlarında ağaçlarıma rekor gelişim denilen toprak düzenleyici ve dap denilen gübreyi karıştırarak yani ağaç başına 300 er gram gübreleme yaptım tabi çapa yaptırılarak. yani bu ürünleri toprak altına gömdürdüm. bu gün 6 haziran ve ağaçlarda gözle görülen bir coşma yaşandı. hemen hemen hepsinde yarım metreyi bulan sürgünler oluşmaya başladı. yaprakları da oldukça sağlıklı. hatta hemen hemen hepsinde 2-3 ceviz bile var. arazinin otla mücadelesini zirai ilaç kullanmadan zencir parçalama ile çok zahmetlide olsa bitirdim. hangi ürün bu şekilde ürünleri coşturdu bilemiyorum ama seneye de aynı ürünleri yani hem dap gübresini hemde rekor gelişim denen toprak düzenleyicisini kullanmayı düşünüyorum. araziyi aldığımda yaklaşık 10 ocak kadar fındık vardı arazinin bir bölümünde ama ben hiç fındığını yiyememiştim. hem az veriyordu olanda içi boş ve dökülüyordu. bu gübrelemeyi onlarada uyguladım ve sonuç muhtaşem ağacın dalları resmen yere yatmış vaziyette. muhtaşem bir şekilde fındık verdi. diğer elma ve armut ağaçlarımda da sonuç aynı. eski cevizlerimdeki yani yaşı ilerlemiş yaklaşık 11 tane büyük ağacımda hele aşırı ceviz verdi. şimdi onların kurtlanmaması için ilaçlama yaptım . yani anlayacağınız benim tesadüfen uyguladığım bu gübreleme çok isabetli sonuçlar almama neden oldu. geçtiğimiz 3 yıl boyunca gübreye verdiğim o kadar paranın ve emeğin karşılığını alamamıştım. o yüzden siz ağaç sevenlere bu paylaşımı paylaşmakta yarar gördüm. herkeze kolay gelsin. .....

mustafadirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2015, 16:14   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 15
****** her zaman.

mustafadirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2015, 16:16   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 15
eşiniz destek oluyorsa her iş kolaydır.

gezgin57 beğendi.
mustafadirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2015, 00:16   #28
Ağaçsever
 
cevizadam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 45
Merhaba Mustafa bey, damlama sulama sisteminizi nasıl kurdunuz ve kaç tlye mal oldu anlatabilir misiniz? Bir de bahçenizin yeni resimlerini bekliyoruz. İyi çalışmalar.

cevizadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2015, 17:07   #29
Ağaçsever
 
deli_dervish's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2011
Şehir: Antalya
Mesajlar: 50
selamlar rekor gelişim'den memnunmusunuz? beklediğiniz etkiyi yaptı mı? Deneyimlerini paylaşabilirmiisniz

deli_dervish Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2016, 13:13   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-10-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Mustafa bey,

durum nedir.

polat57 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024