![]() |
|
![]() |
#31 |
Bilgilendirilen Üye
Giriş Tarihi: 21-12-2011
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 62
|
bi de şebin in içlezzeti süper kabuklusunu 15 e rahat satabiliyosun chandler 12 falan |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Bilgilendirilen Üye
Giriş Tarihi: 21-12-2011
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 62
|
siz sattınızmı hiç kabuklu kaça verdiniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Bilgilendirilen Üye
Giriş Tarihi: 21-12-2011
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 62
|
mitat10 susurluğa gelsek ceviz soyma makinanızla ücreti karşılığında cevizlerimizin yeşil kabuğunu soymamıza yardımcı olurmusunuz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-12-2012
Şehir: sivas
Mesajlar: 16
|
herkese slamlar benim bu konuda bir fikrim var ben tekstilciyim parça yıkama kazanları var yatay tamburlu bunlar buharla ısınıyor buna buhar deilde sıcak su sistemiyle yanı kalolifer misali aynı suyu devridaim ettirerek olabilir **** elekrikli rsinsdanla ısıtılabilir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-12-2012
Şehir: sivas
Mesajlar: 16
|
necip bey bence dolap deil yavaş dönen bi tambur daha iyi diye düşünyom |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-12-2012
Şehir: antalya
Mesajlar: 1
|
Ben size basit bir yöntem sunmak istiyorum,yakında internet sitemiz de açılacak ve daha detaylı bilgiyid orada vereceğim,30 metrekarelik bir oda ,50 cm raf arası 4 katlı ahşap raf genişlik 70 cm,kapı girişi hariç çepeçevre raf yapın ve ortada bir soba kurun,ortamı sürekli 40 derecede tutmaya çalışın,raflardaki cevizleride bir ahşap mastar tahtası ile günde 2 kez karıştırın,Amerika da bu yöntem kullanılıyor ve maliyet te çok düşük,hızlı ve sağlıklı bir kurutma sistemidir, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-11-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 47
|
Merhabe, Yazılanları okudum.Benimde böyle bir kurutmaya ihtiyacım olacak.Anlatılanlar olabilir.Ben daha basit bir şey düşünüyorum.Deneyeceğim.Cevizler plastik kasalara veya metalden yapılmış delikli tavalara tek sıra yerleştirip depoya dizmek.Odadaki nem bir klima vasıtasıyla almak suretiyle cevizdeki nemide alınabileceğini düşünüyorum.Gerekirse birde vantilatör konabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-12-2012
Şehir: sivas
Mesajlar: 16
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-12-2012
Şehir: sivas
Mesajlar: 16
|
yani yatay bir tamburla 200kg malzemeyi birkaç saatte kurutursun belki yarı kavrulmuş |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-12-2011
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 56
|
cevizve fındık kurutma makinası
Arkadaşlar bu makina sıcak hava üflemeli ve üsteki motorla karştırma yapan,ceviz ve fındık kurutma makinası.Belki aklınızda bir çarışıma faydası olabilir. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#42 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2008
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 210
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-12-2011
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 56
|
Benim araştırmama göre yok.Trabzon ticaret borsası bu makinalardan almış.Onlarda yanılmıyorsan İtalya dan almışlar,fındık üreticileri için,kayıtlı üreticilerine ücretsiz kurutma yapıyorlar. Kaliteli Fındık Projesi 2012 Trabzon 2012 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Ağaç Dostu
|
Bu makinayı ben bile yapmayı gözüme kestirirken türkiyede bu neden yapılamaz anlayamıyorum, arz telep meselesimidir açaba, Yapılamayacak bir makina değil yapılabilir, gönende ve türkiyenin başka yerlerinde daha kapsamlı olan çeltik kurutma makinası yapılabilirken bu makina rahatlıkla yapılabilir, ama maliyeti ne olur bilemem, büyük bahçe sahipleri için maliyeti önemli olmayabilir, bizim gibi küçük bahçe sahipleri için maliyeti önemli pire için yorganı yakmayalım. Bu makinanın küçüğünü yapmayı baya gözüme kestiriyorum ama makinanın çalışmasını görmek lazım nasıldır ne nedir. Bu konuyu makina mühendisi fabrika sahibi yapılamayacak makinaları yaparak ün kazanmış bir tanıdığım var ona bir bahsedeyim bakalım ne diyecek. hiç bir şey olmasa dahi Belki küçüğünü yapmak için biraz fikir çalarım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: kirsehir_kaman
Mesajlar: 248
|
Sizin ceviz kurutma olarak düşündüğünüz tamburlu ayçekirdek kavurma makinası gibi bir şey o zaman.Bizler kamanda kurutmayı şöyle yapıyoruz.İnşaat ta kullanılan kum eleme telleri var,biz bu tellerin etrafinı ahşap tahta ile çerçeveleyip altlarına 50-60 cm ayakla yukarıda tutuluyo 3-4 saat burada kurutulduktan sonra gölge yerde hava sirkülasyonu olan yerde 2-3 bekletip bez veya file torbalara alınır.Pazarlamaya hazır halde bekletilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 242
|
Alıntı:
sonra gölge yerde bekletiyoruz demişsiniz öncesinde 3-4 saat açık havada direk güneş görecek şekilde mi kurutuyorsunuz.. kusura bakmayın çok sordum ama daha ayrıntılı yazabilir misiniz rica etsem ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2012
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 205
|
arkadaşlar herkeske selam bende kurutma makinası yapıyorum sizlerle paylaşmak isterim şuanda proje oluşturuyorum kurutma sistemini güneşten yararlanarak yapmayı düşünüyorum ilk olarak her evde olan güneş enerji sistemi bu sistem kapalı bir ado olacak o odanın içinde güneş enerjisinin su boruları dolaştırılacak oda ise galveniz olacak adanın altı ve iki yan kenarları aliminyum levhalı taş yünüyle izole edilecek odanın üstü ise bakır levha olacak ve güneye bakacak odanın içinde oluşan sıcak hava fan ile cevizlerin bulunduğu odaya aktarılacak burada kurutma işlemi yapılacak bu sistemde PLC kullanacağım (programlanabilir lojik kontrol ) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-05-2013
Şehir: çankırı
Mesajlar: 5
|
Sayın Lilium: Yeni bir kurutma sistemi fikri olarak : Tunel tipi sebze yıkama makinaları vardır. Bir taraftan sebzeyi koyarsınız yaklaşık 2 m. kadar bir mesafede bir palettin uzerinde kayarak diger taraftan yıkanmış malzemeler çıkar.. Bu makinanın tabanına, yanlarına ve tavanına resistanslar yerleştirilerek cevizler bir taraftan kasalı olarak sürülüp diger taraftan kurutulmuş ceviz çıkar. Bu sistemin iyi tarafı ince kabuklu cevizleri hırpalamadan kırmadan kurutmuş oluruz.. TABANLI Kasa Ykama Makinalar, Sele Ykama, Baks Ykama, Palet Ykama, Termobaks Ykama, Tepsi Ykama, Tava Ykama, Kalp Ykama, Endstriyel Ykama Makinalar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yeni bir şeyler öğreniyorum bu yıl deneyeceğim, basit ve kolay bir yöntem bakalım olacak mı deneyimlerimi de paylaşacağım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#50 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2012
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 205
|
teşekkürederim sn çamtepe bügün ataman çiftliğini aradım oradaki sistem hakkında bilgi aldım kurutma sistemi dünya sıtandarlarında %8 miş ona göre nem sensörünü kullanacağım artık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#52 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yöntem ise vakumlamayla kurutma. Ben kendisinden duyduğum kadarıyla bana basit gibi geldi, kendisi bu sayfayı görür ya da davet edersek en doğrusunu ondan öğreneceğiz. Ben bugün denemeye başladım makinada soyduğum cevizleri 3 saat kadar süzülmelerini bekledikten sonra vakumlu poşe de koyup vakumladım , poşeti cevizler mi deldi benmi deldim anlayamadım daha sonra tekrar poşet alıp bu defa bez kumaştan torba dikip cevizleri önce bez torbaya sonra poşete koyup vakumladım, Bana dediği iki üç saate kadar buharlaşma oluşaçak su birikmesi de olabilir su birikmesi olursa suyu boşaltıp tekrar vakumlayacaksın. Sanıyorum saat 20,30-21 gibiydi vakumladım ve şu an saat 1,20 poşedi kontrol ettiğimde poşette bir buharlaşma nem olduğunu gözlemledim. ![]() Poşedin ön yüzü ve arka yüzü. ![]() Sabah neyle karşılaşacağım çok merak ediyorum, Asıl merak ettiğim bu nemlilikteki ceviz vakumlamayla nasıl kuruyacağı. Vakumladıktan sonra tarttım 12 kilo 20 gram, bakalım sonuçda ne kalacak. Kendisinden öğrendiğime göre en sağlıklı kurutma ve muhafaza şekli bu olduğu yolundaydı, hasada bir hafta on gün kadar daha var bu denemem sonucunda iyi bir sonuç elde edebilirsem tüm cevizlerimi bu yöntemle kurutacağım. Osman abi yanlış cümleler kurduysam düzeltirsen sevinirim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#53 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Cevizde kalması gereken idaal nem miktarı %8 olmalı. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Ağaç Dostu
|
Patentini alacaktık Nail kardeşim. Şaka şaka. Yazdığın her kelime doğru. Bu kadar sürede buharlaşıp tekrar yoğunlaştığını görmek beni de şaşırttı. Demekki elektrik süpürgen oldukça güçlü imiş. Emme ağzını aşağıya getirmen iyi olmuş. O durumda iken sabah tekrar vakumlarsan toplanan suyu da alabilirsin. Tüm çuvalın oldukça soğuduğunu göreceksin. Buharlaşma ısısını etrafından alamayınca bizzat kendinden almak suretiyle soğur. Güneşte ısıtma imkanın olsa daha iyi sonuç alırsın. Hani güneş altında kurutmanın sakıncalı olduğunu söylüyordun deme, bu durum farklı. Bu yöntemin diğer yararı mantar ya da bakteri oluşması ve yaşamasının imkansız olduğu bir ortam olmasıdır. Bu durumda aflatoksinden söz dahi edilemez. Bazı arkadaşlar 100-105 derecede kurutmanın olabileceği gibi bir yanlışa kapılıyorlar. Aman sakın. Yabancı yayınlarda bu rakamlar vardır ama, o fahrenayt derecedir. Bizim kulllandığımız derece ise santigrattır ve 100 fahrenayt yaklaşık 40 santigrata tekabül eder. 40 derecenin üzerinde cevizdeki yararlı Omega3 ve Omega6 yağları zarar görür ve cevizde acıma denen olay başlar. Her şey gönlünüzce olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
|
Cevizi vakumlayarak kurutmak bence çok mantıklı bir yöntem, bunun teknik izahını şöyle yapmak isterim. Yanlışım varsa lütfen düzeltin. Poşetin içine konulan ceviz vakumlandığında ceviz ile poşet arasında hava kalmaz, cevizin içinde ve dışında basınç farkı oluşur dolayısıyla içindeki basınç dışarıya doğru itme kuvveti oluşturur ve suyunu gözeneklerden dışarıya atar bundan dolayı poşette nemlenir. Bu sayede omega3 ve omega6 yağlarıda zarar görmez. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#56 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bulgaristan, Eski Cuma
Mesajlar: 158
|
Alıntı:
wakumlanan poşeti güneşe cıkarırsak basınc düşüklügü nedeniyle ısı takwiesi olmadan kaynama ve ısı kaybı olan poşeti ısıtmış olup buharlaşmanın dewamını saglamış oluruz. örnek(rakamlar örnek-kafadan);basıncı 0,4atmoswere düşürdük, kaynama 40 dereceye düşdü, yogun buharlaşma cevizlerden ısı "calar" ve sıcaklık 18 dereceye düşer-buharlaşma yavaşlar, yugun buharlaşma olmaz-kuruma olmaz. ısı takwiyesı olursa kuruma kesilmez. bu işin teorisi. diger yarısı kendi doğrularımızı deneyıp bulup kendımıze uyarlamak. düşünüyorum da buharlaşmadan poşetın basıncı tekrar yükselebilir mi ? özellıkle kücük poşetlerde wakum kapasitesi az olan yerde, bir kac saat arayla vakumu tazelemek gerektirmez mi acaba? Saygılar Atilla Efraim |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Ağaç Dostu
|
Termodinamiği bilen arkadaşlar bilgi paylaşımında bulunmuşlar. Teşekkür ederiz. Lilium un yaptıkları bir ön denemedir. Geliştirilebilrse ve maliyeti uygun olursa tatbik safhasına geçilebilr. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#58 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
|
Alıntı:
Fikirler ve bilgiler paylaşılırsa ancak o zaman doğru ve ideal sonuca ulaşılır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#59 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
|
Alıntı:
Sonucu ancak deneyerek elde ederiz. Sayın lilium'a ve OSMAN45'e kolay gelsin derim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Ağaç Dostu
|
Bu konuyla ilgili olarak sayın osman45 daha önce bir başlık da yazmaya başlamıştı, yanlış anlaşılma ya da bir kırgınlık sonucu yazılarına ara vermişti konuşulup sorun çözüme kavuştu, ve kendisinden rica ettim abi bu konuyu yazmalısın benim oldum kadar bir çok ceviz yetiştiricisi bu konularla ilgili çare arıyor bir kişiye faydalı olabilirsek bir şey öğrenip öğretebilirsek bundan daha güzel mutluluk olmaz,paylaşımlarından dolayı kendilerine bir kez daha teşekkür ederim. Ama lütfen, bazı konu başlıklarında olduğu gibi bu konu başlığında da sataşmalara dalaşmalara mahal vermeyip bilgisi olan fikri olan olumlu yönde paylaşımımızı sürdürelim, katılımcı arkadaşlardan ricam budur. Konuya ayrı başlık mı açsak açaba? en iyisini yöneticilerimiz bilir nasıl uygun görürseler öyle yapalım. Konumuza dönecek olursak. Sabahtan işlerimden dolayı bakamamıştım az önce poşedi kontrol ettim ve aynen dediğiniz gibi poşet hafif şekilde hava oluşarak poşet gevşemiş, (Su birikintisi göremedim) bu hava oluşumunu söylememiş olsaydınız poşedin hava aldığını düşünecektim. Tekrar vakumladım, paket taş piriket gibi oldu, Vakumlamayı bir kutu içerisinde yapsak paketler çok düzgün olacak, yani demek istediğim hepsinin aynı ölçülerde olması depolamada da istiflemek muazzam olacak üstüste koyabildiğin kadar koy düzgün bir şekilde sırala, yer olarak da daha az yer kaplar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|