agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Bitkiler ve Sağlığımız
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni98Beğeniler
  • 3 Gönderen denizakvaryumu
  • 6 Gönderen denizakvaryumu
  • 1 Gönderen aydemiraydın
  • 3 Gönderen abor
  • 3 Gönderen abor
  • 3 Gönderen pria
  • 5 Gönderen Lonicera
  • 4 Gönderen Lonicera

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-08-2012, 17:05   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Çakal eriği, Güvem eriği

Yağları yakmak için çakal eriği
Çakal eriği, krampları çözücü, ağrıları dindirici, terletici, idrar söktürücü, müshil yapıcı, kan temizleyici ve yağları eriticidir


Çakal eriği Avrupa’nın orta, doğu ve güneyi, Asya’nın Türkiye, Kafkaslar, Türkistan ve Horasan, Afrika’nın kuzeybatısına yayılmış olup en son kuzey Amerika’ya taşınmıştır. Prunus kelimesi eski yunanca Prumnon’dan türemiş olup yabani çekirdek meyve ve spinosa Latince den türemiş olup dikenli dallar anlamına gelir. Türkçe’de neden çakal eriği diye anılır, muhtemelen çakallar tarafından sevildiğinden olsa ge¬rek. Almanca ise schlehe kelimesi slehe’den türemiş olup mavi anlamına Çakal eriğinin çiçeği eskiden halk arasında romatizma ve gribe karşı ve de müshil yapıcı olarak kullanılmıştır.

RAHAT VE SAĞLIKLI BİR NEFES İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜM

Tesir şekli:

a) Çiçekleri; krampları çözücü, ağrıları dindirici, terletici, idrar söktürücü, müshil yapıcı, kan temizleyici ve yağları eriticidir.

b) Meyveleri; damarları kasları büzücü ve ishali önleyicidir.


Açıklama: Çakal eriğinin çiçekleri ile meyve ve yaprakları farklı şekilde etki ederler, bu da çiçeklerinin genellikle flavonlar ve flavonitglikozlar içermesindendir. Meyve ve yapraklarının ise yüksek oranda tanin içermeleri nedeniyle farklı etkiler gösterirler. Mesela çiçekleri müshil yapıcı iken meyve yaprakları peklik yapıcıdır.

Çayı:

a) Taze veya kurutulmuş Çakal eriği çiçeklerinden 2 tatlı kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.

b) Yaprak veya kabuklarından 1tatlı kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir.

c) Meyvelerinden 1-2 tatlı kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.

Yan tesiri: Bilinen bir yan tesiri yoktur, tarife uymak gerekir. Çakal eriği normal erik gibi yenmez ve sadece tıbbi maksatla kullanılır.

Kullanılması:

a) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri yapılmamıştır, bu nedenle Çakal eriği 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Bu alanda Üniversite kliniklerince tedavi denemeleri yapılmış ve etkisi ispatlanmış oldukça şifalı bitki mevcuttur. Bunların başında sindirim rahatsızlıklarına karşı Harpa-, Çörek-, Centiyan-, Haronga-, Papaya-, Gökçek İksiri daha etkilidir.

b) Komisyon E’nin 01.06.1990 tarihli ve 101 nolu monografi bildirisine göre çakal eriğinin çiçeği başta üşütme hastalıkları, nefes yolları hastalıkları, ishal, peklik, şişkinlik, mide krampları, bağırsak hastalık-ları, ödem, böbrek ve mesane rahatsızlıkları, genel dermansızlık ve derdeki kabarcıklara karşı ve de kan temizleyici olarak kullanılır.

c) Halk arasında: Kabızlık, sindirim bozuklukları, vücudun su toplaması (ödem), romatizma, nikris (gut hastalığı), şişmanlık ve üşütme rahatsızlıklarına karşı kullanılır.

d) Çakal eriğinin meyvelerinden elde edilen şurup dişeti iltihaplan¬ma¬ları, bademcik iltihaplanması, makat ve mesane kaslarındaki zafiyetler ve gece yatağı ıslatmaya karşı kullanılır.


Birleşimi: Çakal eriğinin birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;

a) Flavonglikozit türevleri %2-3 oranında olup en önemlileri; Izoquercitrin (Quercetin-3-O-glukozit) Astragalin ve Quercetin içerir.

b) Ayrıca Tanin glukozlar, C-vitamini, Organik asitler ve az miktarda Siyanür asit glukozitler içerir.

Yağları yakmak için çakal eriği - Posta

http://blog.milliyet.com.tr/cakal-er...?BlogNo=232625





.

 
pria, mrduran ve YeniBON beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2012, 17:14   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Name:  PICT0062.JPG
Views: 12885
Size:  17.1 KB

...Meraklilarim beni daha don yemeden once toplar ve ayni zeytin gibi salamuraya yatirir. 3 hafta sonra cerez **** meze niyetine yer. Bazi sabirsizlarinda recel yapmaya kalkistigini duydum hatta yaz sicak gecdi olmadi ben dondurucuya koyarim diye hilelere basvururlar. Gercekten sabredenler ilk donlardan sonra beni recele donustururler. Tartimi yaparlar. En sabirlilar ise iksir niyetine patxaran yaparlar. Bir avuc erik 1 litrelik siseye koyup uzerine 750 ml votka eklenir ve karanlik bir yerde 6 ay saklanir. Bu sure sonunda rengi guzellesen patxaran suzulur ve arzuya gore seker ilave edilir. Yemeklerden sonra bir minik bardak hazma yardimci olmasi icin icilir.


....Birde tarif verip bu cok uzun postu bitireyim.
Yabani erikler vardir bilmem hic gordunuz mu? Yiyemezsiniz son derece buruk bir tadi var, uzum buyuklugundeler, don yiyince tatlanir diyor kitaplar ama hadi biraz yumusadi diyelim. Kuslar bile yemedi hala dalda duruyorlar. Cakal erigi diyorlarmis belki cakallar yiyordur! Doga guncem ve Evren'in bir yazisi vardi link vermeliyim. Iste onlardan cok eski caglardan beri mide guclendirici, hazmi saglayici bir iksir yapilir adi Patxaran . Bir avuctan fazla erik bir sise votkaya konulur ve 7/8 ay bekletilir. Suzulur arzuya gore seker konur. Biraz daha bekletilir yemeklerden sonra bir likor bardagi sifa niyetine icilir. Ben eylul basi uykuya yatirdim dun baktim rengi oyle guzel ki ancak mayis gibi hazir olacak bahari kutlayacagiz beraber.

beste'nin naneleri: Blog dostlari, piyano, Caen Universitesi, Patxaran likoru ve pazar kesfi

Doğayı Keşfederken: çakal erigi, yabani erik/ Prunus spinosa L.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2015, 12:25   #3
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,000
şehirleştikçe unuttuğumuz değerler.

pria beğendi.
aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2015, 20:39   #4
Ağaçsever
 
abor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tokat
Mesajlar: 41
Güvem eriği

Eklenen Resimler
 
abor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2015, 20:42   #5
Ağaçsever
 
abor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tokat
Mesajlar: 41
İkinci resim

Eklenen Resimler
 
pria, YeniBON ve akçabardak beğendi.
abor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2015, 21:07   #6
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,369
Bugün Çanakkale'de Gökçeada yapımı reçellerin satıldığı bir dükkanda Güvem reçeli satıldığını gördüm..Alıp, bir dostuma hediye olarak göndereceğim.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2015, 20:46   #7
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,240
Güvem eriği reçeli

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2016, 13:23   #8
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,493
İnşallah bu yıl meyvesini görmek nasip olur.

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2016, 19:02   #9
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,493
Nihayet bir kaç tane de olsa meyve tutumu olmuş

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019