View Single Post
Eski 31-08-2012, 16:14   #2
denizakvaryumu
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Name:  PICT0062.JPG
Views: 13636
Size:  17.1 KB

...Meraklilarim beni daha don yemeden once toplar ve ayni zeytin gibi salamuraya yatirir. 3 hafta sonra cerez **** meze niyetine yer. Bazi sabirsizlarinda recel yapmaya kalkistigini duydum hatta yaz sicak gecdi olmadi ben dondurucuya koyarim diye hilelere basvururlar. Gercekten sabredenler ilk donlardan sonra beni recele donustururler. Tartimi yaparlar. En sabirlilar ise iksir niyetine patxaran yaparlar. Bir avuc erik 1 litrelik siseye koyup uzerine 750 ml votka eklenir ve karanlik bir yerde 6 ay saklanir. Bu sure sonunda rengi guzellesen patxaran suzulur ve arzuya gore seker ilave edilir. Yemeklerden sonra bir minik bardak hazma yardimci olmasi icin icilir.

....Birde tarif verip bu cok uzun postu bitireyim.
Yabani erikler vardir bilmem hic gordunuz mu? Yiyemezsiniz son derece buruk bir tadi var, uzum buyuklugundeler, don yiyince tatlanir diyor kitaplar ama hadi biraz yumusadi diyelim. Kuslar bile yemedi hala dalda duruyorlar. Cakal erigi diyorlarmis belki cakallar yiyordur! Doga guncem ve Evren'in bir yazisi vardi link vermeliyim. Iste onlardan cok eski caglardan beri mide guclendirici, hazmi saglayici bir iksir yapilir adi Patxaran . Bir avuctan fazla erik bir sise votkaya konulur ve 7/8 ay bekletilir. Suzulur arzuya gore seker konur. Biraz daha bekletilir yemeklerden sonra bir likor bardagi sifa niyetine icilir. Ben eylul basi uykuya yatirdim dun baktim rengi oyle guzel ki ancak mayis gibi hazir olacak bahari kutlayacagiz beraber.

beste'nin naneleri: Blog dostlari, piyano, Caen Universitesi, Patxaran likoru ve pazar kesfi

Doğayı Keşfederken: çakal erigi, yabani erik/ Prunus spinosa L.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön