agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar
(https)




Beğeni Düzeni14Beğeniler
  • 1 Gönderen şimşirbonsai
  • 1 Gönderen dusunenadam
  • 2 Gönderen badrobot
  • 4 Gönderen Alper
  • 1 Gönderen şimşirbonsai
  • 2 Gönderen david72
  • 2 Gönderen badrobot
  • 1 Gönderen şimşirbonsai

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-02-2016, 16:33   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-02-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
şimşirbonsai / şimşir

Merhaba
Bir süre önce bir arkadaşım bonsai ile ilgilenme fikrini verdi. Bunun üzerine biraz okuyup araştırdıktan sonra kendime bir şimşir fidanı edindim. Acele davranmamak gerektiğini bildiğim için öncelikle amacımı bu bitkiyi yaşatmak olarak belirledim. Fakat bu sırada bonsaiye yönelik bazı şeyler yaptım. Fakat hala acele davranmak istemiyorum ve okumaya devam ediyorum. Ancak okuduklarımdan dolayı biraz hevesim azaldı desem yanlış olur belki ama düşünce tarzımda değişiklikler oldu. Öncelikle aldığım fidanın görece küçük ve ince gövdeli olduğunu ayrıca yanlış şekil vermeye başladığımı anladım. Ben yinede bu adayımı bir kenara atmak ya da bahçeye toprağa gömmek istemiyorum ve üzerinde devam edeceğim çünkü bir anlamda o benim ve arkadaşlarımın ilk göz ağrımız.
Bunu alalı yaklaşık 2 ay oldu, yapraklarını azalttım, gövdesini ortaya çıkarmaya çalıştım, kendimce şekil vermeye çalıştım. Belki bir bonsai olmasada küçük ağaç olacaktır, en azından ben öyle görüyorum. Bahçeye ekmek gibi bir düşüncem yok benim gözümde böylede güzel olacak ve ilk gerek şart olan sabrımın olduğunuda düşünüyorum.
Diğer taraftan küçük saksılarda çelikten salkım söğüt, kavak, ateş dikeni köklendirip büyütüyorum daha işin başındalar ayrıca tohumdan akasya ektim 3 tane çıktılar. Anladımki 1-2 fidanla bu işi devam ettirmek biraz zor olacak bu yüzden kendime yetişmiş daha büyük kalın gövdeli adaylar bulmaya çalışacağım.
Bu sebeple sizlerden görüşlerinizi sormak için buradayım.
aşağıda bahsettiğim şimşirimin resmini ekliyorum.
İyi günler dilerim.
2016-02-03 14.48.29.jpg

duy-gu beğendi.
şimşirbonsai Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2016, 00:56   #2
Ağaç Dostu
 
dusunenadam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: KIRIKKALE
Mesajlar: 490
Sn şimşirbonsai, bonsai dünyasına hoş geldiniz. Bu sanata gönül vermiş herkes bizim için çok değerli. Bonsai çok çok geniş bir konu. Ne ağaçların ne de sanatçının eğitimi hiç bitmez. Forumda bu konularda her şeyi okumalısınız. 1-2 yılını okumakla geçiren arkadaşlarımız var. Forumumuz bu konuda ülkemizde tektir. Hemen hemen takıldığınız her konuda bilgi bulabileceğiniz sayfalar, takıldığınız yerlerde size yardım etmeye çalışan iyi niyetli seçkin insanların takip ettiği bir forumdur. Kimse yardımını sakınmaz.
Uzatmayayım, dediğiniz gibi ağacınız ince. İnce ağaçlardan da çalışmalar var ama ciddi ciddi bonsai üzerinde çalışmak, hem ağacınızı hem kendinizi eğitmek için daha kalın gövdeli ağaçlara yönelmelisiniz. Benim tavsiyem öncelikle bu ağacınızı yarım gün güneş gören bir yer bulup sadece sulayarak büyümeye bırakmanız. Bu arada fidancılardan bonsai çalışmaya daha uygun fidanlar edinmeniz. Başlangıç için hangi türlere yöneleceğiniz, fidan alırken nelere dikkat edeceğiniz vs konularını "Yeni başlayanlar için yardım" başlığı altında bulabilirsiniz. Daha uygun adaylar üzerinde çalışmaya başladığınızda burada yayınlayın. Hep birlikte fikir yürütürüz.
Selam ve saygılar...

duy-gu beğendi.
dusunenadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2016, 09:38   #3
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
dusunenadam çok güzel söylemiş. Hepsine katılıyorum. Bunun yanında eklmek istediğim bir şey daha var. Şimşir çok yavaş gelişen bir tür ve sizde Bonsai'de daha çok yenisiniz. Bonsai çok bilginin yanında çok fazla deneyim elde edilmesi gereken bir uğraştır. O yüzden bu acemilik döneminizde hızlı gelişen türlerle çalışmak sizin daha fazla deneyim ve keyif almanızı sağlayacaktır. Şimşir yaprakları küçük olduğundan Bonsai için çok uygun olmasına rağmen yavaş gelişimi sizin bu dönemlerinizde sizi üzercektir.

dusunenadam ve duy-gu beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2016, 11:06   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-02-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Sayın dusunenadam ve Sayın badrobot cevaplarınız için teşekkür ederim.
Aslında bende kendi yaptığımı, yazdıklarımı biraz garipsedim. Malumu ilan etmişim. Ama sonra düşününce bunun biraz kendimdeki paylaşım isteği olduğunu farkettim.
Evet işin başındayım ve söylediğim gibi öğrenmek için okumaya çalışıyorum ve bu arada da hem el alışkanlığı kazanmak hemde bir hobi ile uğraşıyor olmak için bu şimşiri almıştım. Nasıl tellenir nasıl sulanır ne kadar yapılmalı bunları tecrübe etmek gerekir.
Bunların dışında sormak istediğim bir iki şeyde var.
Bir ağacı bonsai saksısına geçirdikten sonra toprağın üzerine koyulan yosunları nasıl yetiştiriyorsunuz? Ben yaptığım teraryumların içine koymak için bahçedeki çimlerin arasından yosun topluyorum ama bunda da bir hata yaptığımı kötü tecrübelerle anladım.
Teraryumlarımın içi çok böceklendi. Belki bu soru için bu başlık doğru değil biliyorum ama ben aynı yosunları ileride bonsai saksılarına koymayı düşünüyordum. Zamanı geldiğinde yeniden toplamak yerine şimdiden yapılabilecek bir şey var mı diye sormak istedim. Ve ayrıca bu böcek sorunu için pratikte ne önerirsiniz.
Bunlar ilk paylaşım ve sorularım. Rahatsız edici bir durum oluşursa lütfen uyarın.
İyi günler. Saygılar.

şimşirbonsai Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2016, 11:26   #5
Ağaç Dostu
 
Alper's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2015
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 237
Uzun zaman ilerisi için tabi Şimşirinizi resimde ortadaki bulunan 3 lü gövde gibi yapabilirsiniz.

Alper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2016, 12:14   #6
Ağaç Dostu
 
dusunenadam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: KIRIKKALE
Mesajlar: 490
Sn şimşirbonsai, yosun işi kolay. Biz de doğadan topluyoruz. Pahalı yosun tozlarına hiç gerek yok. Toprakta yetişen yosunlar yerine daha çok kaya, ağaç veya beton üstünde oluşmuş yosunlar seçiliyor. Çünkü kalıp gibi oluyor ve spatula gibi bir şeyin yardımıyla kolayca alınabiliyor. Benim şimdiye kadar topladığım yosunlarda böcek sıkıntısı hiç olmadı. Bir de bonsailer az toprakta yaşadığı için sık sık sulanıyor. Bu sebeple o yosunlar bazen kendiliğinden gelişiyor.

dusunenadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2016, 12:58   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-02-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
3'lü gövde tavsiyeniz hoşuma gitti. Hemen telleri çıkardım aslında şekil almaya başlamıştı ama sorun olmayacak gibi görünüyor.
Yosun içinde bir arkadaşımın bahsettiği üzerinde yosun bulunan bahçe duvarını ziyarete gideyim durumlarına bakayım. Mevsimi geçmeden biraz alayım. Peki şimdiden saksı dibine koymamın yararı veya zararı olur mu?
2016-02-04 12.56.01.jpg

Alper beğendi.
şimşirbonsai Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2016, 13:53   #8
Ağaç Dostu
 
david72's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 392
Elinizdeki de gayet güzel bir bonsai olur. Gövdeniz ince, ufak bir çoklu gövde deneyebilirsiniz. Sadece kafanızda canlandırmanız gerek. Sonrasında ağacın hangi mevsimde ne tür işleme nasıl cavap vereceğini öğrenmeye gelecek. Uğraşması zevkli bir tür.
Bu konuda " Detlef Römisch " yazın youtube a, ben çalışmalarını izlerken çok keyif alıyorum. Özellikle şimşir ile (Buxbaum) çok çalışması var.

david72 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2016, 21:00   #9
Ağaç Dostu
 
dusunenadam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: KIRIKKALE
Mesajlar: 490
Yosunun herhangi bir etkisi olmaz sn şimşirbonsai. Tabi, yosunu yeşil tutucam diye durmadan sulayıp ağacın köklerini çürütmezseniz... )

dusunenadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2016, 11:51   #10
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Bonsai'de yosun olayının çok önemli iki kötü yanı var.
1.Doğadan topladığınız yosun içinde ne tip mikro organizmalarıda toplayıp ağacınızın saksısına koyduğunuzu bilemezsiniz. Ben kaynağı tam olarak belli olmayan hiç bir şeyi saksıya koymam.
2.Yurt dışında da sadece sergilerde ağaçları son derece sığ saksılara alıp diplerine yosun koyuyorlar. Diğer zamanlar daha derin ve yosunsuz olarak ağaçları yaşatıyorlar. Ayrıca şu an elimizdeki ağaçlar bitmiş ve sergilenmeye değer ağaçlar değilken neden yosun olayına bu kadar takılıyoruz ki. Biz şu an bunlara takılmak yerine ağaçlarımızı geliştirmeye ve şekillendirmeye çalışalım.
3.Bir başka önemli problemde sulama. Ağacınızın su isteğiyle yosunların su isteği birbirinden farklı olabilir. Toprak yüzeyinde toprağın hava aldırmamasından ağacın köklerinde yine problemlere neden olabilir.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2016, 15:22   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-02-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Yeri ve şekli uygun olmasada kafamdaki sorulara cevap buluyorum.
Mesela yosun konusu düşündüğüm kadar önemli değilmiş.
Teşekkür ediyorum yönlendirmelerinize.

dusunenadam beğendi.
şimşirbonsai Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024