![]() |
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Ağacınızın Türüne Göre Toprak Karışımı
Ağacımızın türüne göre toprak karışımında torf, toprak ve kalınlığına göre çakıl oranını gösteren tablo. toprak karışımı1.jpg toprak karışımı2.jpg |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-06-2009
|
Gerçekten çok faydalı teşekkürler. Çakıl, perlit veya vermikülüt veya kedi kumu ile değişebiliyor mu? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 24-07-2009
|
Alıntı:
Not: Parantez içinde tarımsal yazmamın nedeni bu malzemelerin tarımsal olarak satılanları yüksek sıcaklıklarda pişirilerek genleştirilirler. Böylece içlerindeki boşluk miktarı çok daha yüksektir. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Moderatör
|
Gelişmişi demek doğru olmaz. Perlitin karışma girmesi çakıl veya kum yerine geçmez. Perlit kullandığınız bir karışımda bir de esas malzemeyi ( veya dolgu malzemesini) oluşturacak bir şey kullanmanız gerekir. Çünkü perlit çok hafiftir ve sulama esnasında su yüzeyine çıkar. Esas malzemeniz de torflu bahçe toprağı veya sadece torf olabilir. Yalnız torf ve perlitten oluşan bir karışım çok fazla su tutacaktır. İçine ince dere kumu eklemenizi tavsiye ederim. Tabi burda ağacınızın türü çok önemli. Size kendi tecrübemden bir örnek vereyim. Eylül 2009'da ficus ginseng türü bitkimi eşit miktarlardaki torf,perlit ve yanmış hayvan gübresinden oluşan bir toprak karışımıyla, yaklaşık 2 avuç kadar toprak alan çok küçük bir saksıya diktim. Saksının altında 4-5 tane delik var ve deliklerin üstünde yaklaşık 2 cm'lik çakıllar var. Şu an kökleri o kadar kuvvetli ki neredeyse saksıyı doldurdu. Deliklerin altından su çıkacak kadar sulama yaparsam yaklaşık 2-3 gün nemini koruyor. Bu bitkiye kasım 2009 başından itibaren iç mekanda bakıyorum ve haziran başında tekrar dışarı çıkarmayı düşünüyorum. Yalnız bitki yazın dışarıda iken 2 günde bir sulama istiyor. Ficus türleri susuzluğa kısmen dayanıklı bitkiler olsa da toprağında her zaman nem istiyor. Bu yüzden kum kullanmamam herhangi bir probleme sebebiyet vermedi. Burada dikkatinizi çekmek istediğim üç nokta var birincisi bitki türü, ikincisi saksı büyüklüğü, üçüncüsü ise sulama aralığı . Bu karışımı ve sulama aralığını 20 litrelik bir saksıdaki çam veya ardıç türüne uygularsanız muhtemelen 2-3 aya köklerinin neredeyse tamamı çürümüş olur. Dün üç ayrı ficus ginsengin saksısını ve toprağını değiştirdim. Bu sefer daha büyük saksılar kullandım ve vermikülit, iki ayrı markanın kedi kumu, ince dere kumu ve torflu toprak kullandım. Toplamda organik malzeme miktarı inorganiklere eşit miktarda. Bu sefer saksı diplerine kalın bir tabaka küçük çakıl döktüm ve saksı delikleri önceki tecrübeme göre çok daha büyük. Merak ederseniz ileride böyle bir karışımdaki bitkinin gelişimindeki etkisini diğeri ile karşılaştırabilirim (ama dediğim gibi saksı değişimini dün yaptım) Düzenleyen jeomeo : 31-03-2010 saat 14:16 Neden: eksik bilgi |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler jeomeo öğrenmek istediğim bu idi tam olarak. Sanırım küçük kaplarda drenaj için deneysel çalışmalar yapmak da gerekecek bu durumda. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Moderatör
|
Bence iyi bir fikir. Yaklaşık 3-4 cmlik 20-25 saksıda değişik oranlarda yaptığım karışımlarda çoğunluğu sukkulentler olmak üzere (bonsailerden çok daha fazla drenaja ihtiyaçları oluyor) çeşitli bitkiler yaşatmayı deniyorum. Denemeler yapma çok iyi bir öğrenme yolu (aslında çoğu zaman şurda birisi demişti diyorsunuz ama insan kendi öğrenince başka oluyor ).Düzenleyen jeomeo : 31-03-2010 saat 15:10 Neden: yazım yanlışı |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-04-2008
|
jeomeo bilmek istediğim bi konu var herhalde en doğru cevabı sen verirsin karışımlarda çakıl yerine pomza kullanarak aynı işlevi görebilirmiyiz. son zamanlarda hazırladığım karşımlar eşit oranda torf,perlit, vermiculit (2/3) pomza (1/3), orta kararda süzek bi karışım gibi gözlemliyorum. Acaba yanılıyormuyum dersin? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Moderatör
|
Pomza da su tutan bir malzemedir. Ama yazdıklarının hepsinden daha az su tutar. İri tanelerini saksı altında drenajı arttırmak amacıyla kullanabilirsin ama dere çakılı veya kuvars kumu ya da granit parçası kullanılmış bir karışıma nazaran toprağın hep daha nemli olacaktır. Ben saksı altlarına dere çakılı (bazen inşaatlarda kullanılan kireçtaşı çakılı) ve lav taşı olarak satılan skorya'yı beraber kullanıyor, gayet memnunum. Skorya kullanmak daha avantajlı, çünkü yalnızca taş değil, besleyici özelliği de var. Bu arada ben iki çeşit kedi kumu, akadama, dere kumu, torf, hydroton, seramis, pomza, perlit, skorya ve vermiküliti aynı karışım içerisinde kullanıyorum. Bunların içerisinde su tutmayan yalnızca dere kumu, ama yaptığım karışım son derece süzek oluyor. Hatta dikkat ettiyseniz, 8. bonsai toplantısında sedir için kullandığım toprak (üzeri eski balçıklı toprakla örtülü olmasına rağmen) neredeyse sırf dere kumu kadar süzek idi, ama güneşe çıkmadığı sürece 2-3 gün kadar nemliliğini koruyabiliyor. Demek istediğim, kendi tecrübeniz ile en uygun oranı bulacaksınız, ve en doğru toprak o olacak ![]() Düzenleyen jeomeo : 31-03-2010 saat 22:51 Neden: eksik bilgi |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Moderatör
|
Bu arada şunu da tekrar vurgulamak gerekiyor sanırım. Yukarında bonsaisever'in verdiği oranların içerisinde vermikülit, pomza, kedi kumu vs. olmamasının sebebi geleneksel olarak, en basit, ucuz ve kullanışlı toprak karışımı torf, kum ve topraktan oluşur. Benim toprak karışımlarımın çoğunda değişik malzemeler kullanmamın sebebi zaten bahçemizde kullandığımız malzemeleri karışımımın içine dahil etmem ve çeşitli malzemeleri deneme merakımdır. Eğer pomza yerine su koyarsam, toprak yerine perlit koyarsam vs. gibi sorulara verdiğim yanıtlar, "eğer böyle bir toprak denemesi yaparsam nelerle karşılaşırım?" diye düşündüğünüzü varsayarak verdiğim cevaplardır. Ağacınızın cinsine göre yukarıda verilen oranlarda hazırlayacağınız karışım ve gereğince ilgi ağacınız için en iyisi olacaktır. Sevgilerle |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaçsever
|
aslına bakarsan dere kumu ve çakılı eksik tutmuş olduğumu diğerleriyle aynı işlevi görür düşüncemi çürütmesi iyi oldu, olası kök çürümesi süprizleriyle karşılaşmak istemiyorum. pomzayı sakısı dibine yayarak kullanıyorum ama yaptığım oranlamaya dere kumu ya da kedi kumunuda ilave etmem gerekiyor, bunu yaparken en önemlisi ağacın ne istediğini iyi kavramak. Arada Zeolit'le ilgili fikirinide sorayım (akvaryumculardan temin edilebilen), çok teknik konuya girip kafa karıştırmayacağım ama gübreleme esnasında azotun tutulmasını sağladığıyla ilgili bi kaç şey okudum, oranlara filan girmeden sence gönül rahatlığıyla kullanılır dermisin. Bende alternatifler üzerine eğildim kusura bakmayın ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Moderatör
|
Akvaryumcularda nasıl zeolit sattıklarını bilmiyorum (su filtresinde kullanmak amaçlı olduğunu tahmin ediyorum). Zeolit, bir mineral grubunun ismidir. Yani zeolit adı altında ki birçok malzeme birbirinden farklı özelliklerde olabilir. Bildiğim kadarıyla tarımda kullanılan zeolit yapısında değişim olmadan katyon değişim özelliği, su kaybetme ve kazanma özelliği ile, hem besleyici hem de toprağı havalandırıcı ve nemlendirici özelliği nedeniyle kullanılıyor. Bu özellikleri ile akadamaya benziyor. Fakat yukarıda belirttiğim gibi , ağaca göre hazırlanmış doğru oranlardaki kum, toprak ve torf ile bonsai için gerekli toprak özellikleri elde edilebiliniyor. Zeolit ile ilgili şöyle bir tecrübemi paylaşayım. Aralık ayında çıplak kök olarak gelen zeytin fidanları, drenaj deliği olmayan büyük ve ikiye kesilmiş bir pet şişe içinde yalnızca zeolit içerisinde herhangi bir problem olmadan mart ortasına kadar yaşadılar. 15 gün kadar önce içinde bulunduğu zeoliti bahçe toprağı ile karıştırıp bahçeye diktim. Zeytin fidanlarını getiren komşum ise sadece zeolit içerisinde kaktüs, vişne, leylak gibi birbiriyle alakasız bitkileri yetiştiriyor ve sanırım hala hepsi hayatta. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaçsever
|
Cevap gayet açıklayıcı oldu teşekkür ederim, akvaryumcudan dememin sebebi kolay bulunabilmesi adına ordan temin edilebiliyor, hem filtre hemde zeminde kullanılıyor. Zaman zaman aldığım için bitkilerede kullanılabileceğini öğrenmiştim. Senden teyit ettiğim iyi oldu ![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Moderatör
|
Az önce dünyanın en bilindik bonsai üstadlarından biri olan Walter Pall'un bir forumda zeolit ile ilgili yorumunu okudum. Zeolit kullanımının avrupada yaygın olduğunu söylüyor. Pomza, lav taşı, akadama , pişmiş kil, strafor taneleri, sert ağaç kabuğu, turba (veya torf) ve hindistan cevizi torfu gibi modern malzemeleri beğendiğini belirtiyor. Ardından da tüm bu substratların çok iyi drenaj özelliğinin olduğunu fakat içerisinde besin bulunmadığının altını çiziyor. Bu yüzden yoğun besleme(gübreleme) gerektirdiğini söylüyor. Tabi burda farkına varmamız gereken, Walter Pall'un bu karışımları "bonsai"de kullandığıdır. Büyük bir kısmımız gelişmekte olan fidanlar üzerinde bonsai çalışması yapıyor, fakat hala "bonsai"miz yok |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Moderatör
|
Sayın Kalyon, Tırnak içinde yazmış olmamın sebebi formunu tamamlamış, üzerinde yıllarca çalışılmış yaşlı ağaçları kastetmem. Bu ağaçlar en az 5-6 saksı değişimi geçirmiş, yeterince paralel saçak kök geliştirmiş, kısaca kök terbiyesi tamamlanmış oldukları için sığ saksılarda yüksek drenajlı topraklarda, yüksek miktardaki gübrelemeler ile yaşıyorlar. Takdir edersiniz ki, ağaçlar daha küçük daha sığ saksılara geçtikçe, toprak miktarı da azalıyor. Bu yüzden drenaj ve nemli kalma özelliğinin ağaç sağlığı için önemi de artıyor. Walter Pall tüm bonsaileri için aynı toprağı kullandığını söylüyor. Bir çam ağacı ile bir meyve ağacı aynı toprakta aynı gelişimi göstermezler. Ama gerekli özelliklere sahip bir toprakta her tür ağaç, uygun bakım ile yaşamını sürdürebilir (bunun güzel örnekleri de çok çok az toprakla yaşayan kaya içi ve kaya üstü çalışmalardır). Tamamlanmamış ve eksikleri olan bonsai çalışmaları gelişmeleri için, ilk mesajdaki gibi uygun toprak karışımları öneriliyor. Özellikle karışımların içerisine toprak (bahçe toprağı) eklenmesinin nedenlerinden biri de budur. En basit mantıkla kum ve çakıl drenajı sağlar, torf su tutar ve toprak besler. Bu forumdaki çoğu ağaç için, "bonsai" yerine "bonsai çalışması" demek ya potansiyel bonsai demek daha doğru olur diye düşünüyorum. Yanlış olduğu için değil ama en azından kendi çalışmalarıma , Walter Pall'un çalışmalarından sonra bakınca, kendiminkilere bonsai demeyi yakıştıramıyorum ![]() |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-05-2011
|
Merhabalar, İşyerinden getirdiğim ficus ginseng ile bonsai işine atılmış oldum. Ama henüz bu konuda çok bilgisizim, o yüzden soracağım sorular komik gelebilir. Öncelikle bitkiyi getirdikten sonra toprağını değiştirmiştim ama ben direk marketten aldığım çiçek toprağını kullandım. Öğrendim ki karışım yapmak gerekmiş. toprağı 1 ay önce değiştirmiştim. Şimdi eski toprağı biraz torf ve çakıl taşıyla karıştırıp ağacı tekrardan diksem bir sorun olur mu? Toprağı tamamen mi değiştirmem gerekir? bir de bu karışımlar tamamen homojen mi olmalı? yoksa çakıl taşları saksının dibinde bulunmalı gibi durumlar var mı? Benim ficus ginseng için listede incir için olan karışım oranını mı uygulamalıyım? yardımcı olursanız sevinirim. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Moderatör
|
Ben alta çakıl taşı koyuyorum, bunun dışında hazırladığınız karışımı kullanabilirsiniz. Ayrıca ficus bonsai için köke çok fazla müdahale etmeden bir dikim şansınız daha vardır, ancak bence kullanmış olduğunuz çiçek toprağı da bu sene için yeterli olacaktır. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-01-2012
|
merhabalar, fukien tea ağacımı 4 ay önce bir çiçek marketten aldık, bir şekilde yaşatmayı başardım, toprak karışımını bilmediğimden baharla birlikte değiştirmek en doğru toprakta devam etmek istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim. sdece toprak karışımı değil, değişimin ağaca zarar vermeden nasıl yapılabileceğini de anlatabilirseniz çok sevinirim. bu başlıkta fukien tea bulamadım |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|