PDA

View Full Version : Çilek Yetiştiriciliği




Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6

malina
21-10-2006, 15:34
merhaba, size G.antep'ten yazıyorum. çilek tohumu aldım, ektim. şimdi 5 tane dal verdi. ve her dalda 3 tane yaprak var. ne zaman çilek vereceğini öğrenmek istiyorum sizden. bir de bunu gelecek seneye tohum olarak kullanma imkanı var mı? şimdiden değerli çabalarınız için teşekkür ediyor, iyi günler diliyorum.

Bana gelen soruyu buraya ekledim... :)




Ateş Öztan
22-10-2006, 00:28
Yaklaşık 250 kök osmanlı çileğim var. Yaklaşık 10 yıldır fide almadan, hiç kendim tohumdan üretmeden kendi kendilerine ürüyorlar.
Baharda çiçek açar, yazın meyva verir!
Osmanlı çileği bir kere meyve yapıyor. Meyveleri hoş kokulu fakat dayanıklı değil.
Üreme ise ( amatörce anlatım ile); Sonbaharda ana gövdeden çıkan 30 cm lik sürgünler toprağa değdiği yerde yeni bir çilek yapıyor. Köklendikten sonra anaç ile arasındaki bağı kesebilirsiniz.
Başka yere ekecekseniz etrafına koyacağınız saksılarda da köklendirebilirsiniz.

Ateş Öztan
22-10-2006, 00:31
Önemli nıokta; Çilek meyvesi toprağa değdiği zaman hemen çok fazla topraklanıyor hem de kolayca çürüyor.
Bahçemde eğimli bir yüzeyi, çim taşı denilen, araba park yerlerinde kullanılan, delikli beton taşlarla kapladım. Bir iki göz boş bırakarak çilekleri ektim. Her yıl verdiği sürgünleri aradaki boş gözlere yönlendirdim.
3 yıldan sonra çilek verimsiz oluyor. Yenilenmesi gerekiyor.

Ateş Öztan
22-10-2006, 19:15
genel görünüş

Ateş Öztan
22-10-2006, 19:16
Yeni sürgünler ve detay
Resimler bugün çekildi.

Ateş Öztan
22-10-2006, 19:17
Bir kökten çıkan sürgünler, toprağa değdiği anda verdiği kökler

Halit Togay
22-10-2006, 21:44
Boş gözlere birer ufak kutucukla kapak yapmak nasıl olur ? Hem topraksız çilek yenir , hem diğer otlar üremez. Sürgünleri köklendirmek isteyince kapak açılır , anakök verimsizleşince sökülür ve o göze kapak kutusu kapatılır.

Ateş Öztan
22-10-2006, 22:40
Çilekler konusunda bir sorun olmuyor. Toprağa deymiyor.
Kapak olabilir. Fakat, sulamada bu gözlerden de su diğer gözlerdeki çilek köklerine gidiyor. Bir de sayı az değil!

Ateş Öztan
25-10-2006, 20:56
leredemir'e vermek üzere birkaçını yerinde saksıya diktim. Anaçtan ayırmadım. Diğerlerini de ya saksıya aldım ya da direkt olarak toprağa ektim.

malina
25-10-2006, 22:15
Ne çok çilek çeşidi varmış...

Aliso

Meyve iri, meyve eti sert, verimli, tat kalitesi orta,bitkisi kuvvetli,meyvenin saptan kopması oldukça kolay, erkenci ve serada yetiştiriciliğide uygun bir çeşittir.Meyve uçlarında şekil bozukluğu görülür.Reçel, marmelat ve meyve suyuna oldukça uygun, sarılığa oldukça duyarlı bir çeşittir.Kışları ılık bölgeler için uygundur.

Tioga

Orta mevsimde olgunlaşır.Meyve iri, verimli, meyve eti çok sert, tat kalitesi orta, derin dondurma ve gıda sanayii için oldukça uygun, meyveninsaptan kopması güç, botrisite dayanıklı, sarılığa duyarlıdır.Yetiştiriciliği bütün bölgelere önerilir.Taşımaya dayanıklıdır.

Pocahontas

Erken - orta mevsim çileği, derin dondurmaya ve sanayiye uygun, tad kalitesi orta, meyvenin saptan kopması.
Kolay, meyve eti sert, sarılığa dayanıklı, meyve çürüklüğüne duyarlıdır. Yetiştiriciliği bütün bölgelere önerilir.

Yalova - 9

Aliso ve Arnavutköy melezidir. Erkenci ve seraya uygun bir çeşit olup, Akdeniz bölgesi için önerilir.Meyve eti sert, verimli, koku ve tadı iyi, meyvenin saptan kopması güç,bitkisi kuvvetli olup sarılığa dayanıklıdır.

Yalova - 15

Tioga ve Arnavutköy melezidir. Meyve eti sert, verimli tat ve kokusu çok iyi ve yerli çeşitlerimizi aratmayacak aromaya sahiptir.saptan kopması çok kolay,bitkisi kuvvetli, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklı,derin dondurmaya uygundur.akdeniz bölgesi dışında tüm bölgelere önerilir.

Yalova - 104

Çok verimli ve iri bir çeşittir.Meyve eti oldukça serttir. Koku ve tadı yabancı çeşitlerden iyidir. Bitkisi çok kuvvetli olup, sarılığa dayanıklıdır. Derin dondurmaya uygundur.Ilıman bölgeler için uygundur. Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır.

Balcalı-1

Uzun konik koyu kırmızı renklidir. Meyve eti serttir,meyvenin saptan kopması zordur,sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklı, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Akdeniz iklimi ve kışları soğuk bölgeler için uygundur. Verimli bir çeşittir.

Balcalı-2

Köşeli uzun, parlak kırmızı, meyve eti sert, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Akdeniz iklimi için uygundur. Verimli ve orta erkenci bir çeşittir.

Balcalı-3

Uzun konik, parlak koyu kırmızı, meyve eti sert, meyvenin saptan kopması zor, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne orta derecede dayanıklıdır. Çok erkenci ve örtü altı sebzeciliği için uygundur.

Douglas

Konik,kırmrzı, meyve eti sert,saptan kopması kolay,aroması iyi,sofralık ve derin dondurmaya uygun bir çeşittir. Sarılığa duyarlıdır. Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Tüm bölgelerde yetiştirilir,verimlidir.

Dana

Uzun konik, parlak kırmızı, meyve eti orta sertlikte, saptan kopma kolaylığı orta,,sarılığa dayanıklılığı orta, aroması orta, meyve çürüklüğüne dayanıklı sofralık bir çeşittir . Yüksek verimli, açıkta yetiştiriciliğe uygun iri meyveli çeşittir.

Brio

Konik kırmızı, meyve eti sert, iyi aromalı, meyvenin saptan kopması zor sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Verimli, açıkta yetiştiriciliğe uygundur.

216

Yuvarlak konik, kırmızı meyve eti sert, saptan kopması orta derecede aroması iyi sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Çok erkenci, çok iri meyveli, yüksek verimli, yaprak leke hastalığına duyarlıdır.

Pajaro

Konik, koyu kırmızı, meyve eti çok sert, meyvenin saptan kopması zor, aroması çok iyi, sofralık bir çeşittir. Sarılığa orta derecede duyarlıdır. Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Orta mevsimde hasat edilen, çok verimli, orta-iri meyveli bir çeşittir.

Chandler

Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa orta derecede duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklı, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Orta erkenci, yüksek verimli, özellikle Akdeniz ve Ege bölgesine uygundur.

Selva

Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopma derecesi ortadır. Sarılığa duyarlılığı orta, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Aroması orta sofralık, yüksek verimli, Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerine uygun bir çeşittir.

Red Chief

Uzun konik, koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklı, derin dondurma ve sanayiye uygun, iyi aromalı bir çeşittir.

Honeoye

Konik koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zordur.Aroması iyi, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Derin dondurma ve sanayiye uygundur. Soğuk bölgelere uygun bir çeşittir.

Lester

Konik, koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Aroması iyi derin dondurma ve sanayiye uygundur.

Kaynak (http://www.osmaniyetarim.gov.tr)

Ateş Öztan
25-10-2006, 23:18
Osmanlı çileğinden sonra ticari olarak üretilenleri yemek çok zor. Osmanlı çileğini, mevsiminde Sarıyer civarında bulmak mümkün, fiyatı da epeyce pahalı,
Osmanlı zamanında sarayın çilek ihtiyacı Maslak ve civarındaki çilek tarlalarından sağlanıyormuş.
Günümüzde ticari olarak Kzd. Ereğlisinde üretiliyor.

zulf
29-10-2006, 15:49
açıklamamalarınız için teşekkür ederim. fakat çilek toprapa ve suya değdiği anda çürüyor. dolayısıyla kolların toprağa deyen kısmından yeni bir çilek çıkması nasıl mümkün olacak?

Ateş Öztan
29-10-2006, 18:32
açıklamamalarınız için teşekkür ederim. fakat çilek toprapa ve suya değdiği anda çürüyor. dolayısıyla kolların toprağa deyen kısmından yeni bir çilek çıkması nasıl mümkün olacak?

"Çilek toprağa dediği anda çürüyor" derken çileğin meyvesini kastediyorsunuz değil mi?

Yoksa, bitki, bu kolların toprağa değdiği noktada yeni ve genç bir çilek bitkisi meydana getiriyor. Gelişip çilek vermeye başlıyor. Sadece çilek meyvasının toprağa değmemesi gerekiyor.
Bunun için, en kolay tedbir altına saman yaymaktır. Profesyonel üretim yapanlar toprağa siyah naylon örtü sererek açtıkları deliklere çilekleri ekerek üretim yapıyorlar. Bu sayede yabani otlada mücadele etmiş oluyorlar.

Biz amatörler için amaç; çileği yetiştirmek ve bunun ödülü olarak bir miktar kendi çileğimizi yemektir.
Bahçesi olmayanlar için özel çilek saksıları da var. Bu saksıların çevresinda çileğin ekilebileceği delikler (yuvalar) bulunuyor. Üstten suluyorsunuz bütün çileklere su gidiyor. Çileklerin toprakla teması olmadığı için çürüme de olmuyor. Ayrıca, çokta dekoratif.

FUSNUR
09-02-2007, 13:18
Saksıda çilek yetiştirmeyi deneyen varmı :confused: Eğer var ise deneyimlerini paylaşmak isterim .Bu hafta sonu Aydın -Atça'dan çilek fidelerim gelicek:)

FUSNUR
09-02-2007, 13:51
"Bahçesi olmayanlar için özel çilek saksıları da var. Bu saksıların çevresinda çileğin ekilebileceği delikler (yuvalar) bulunuyor. Üstten suluyorsunuz bütün çileklere su gidiyor. Çileklerin toprakla teması olmadığı için çürüme de olmuyor. Ayrıca, çokta dekoratif.

Ateş Öztan, bu saksıları nerden temin edebileceğimizi söylerseniz çok sevinirim.Ayrıca bahçenizin resimlerine bayıldım. Bizim de İzmir- Urla'da bahçeli bir evimiz var ve önümüzdeki yıl taşınmayı düşünüyoruz.Evimizin yolu bu parkelerle döşeli ,aynısını ben de uygulayacağım.Ellerinize ve kaleminize sağlık çok teşekkürler.

Harun Parlak
10-02-2007, 16:40
arkadaşlar çilek konusunda bir öneride de ben bulunmak istiyorum,

topraksız tarım
üzerine yazılmış bir kitap okumuştum.
orada anlatılanların bir kısmı sizlerle paylaşmak istedim, konu çilek olunca çilekden bahsedelim siyah bir naylon torbaya saman, taş yünü, pamuk, sünger , vs dolduruyorsunuz .
sizler isterseniz
torf, ve hayvan gübresi ile karıştırıp doldurabilirsiniz sonra bir ağaca veya yüksek bir yere asıyorsunuz.
boru şeklindeki torbanı üzerine delikler açıp çileklere çilekleri dikiyorsunuz,

siyah torba ısıyı içeriye verdiğinden çilek kökleri ısıyı iyi alınca verimde güzel oluyormuş aynı zamanda toprağa değme ve çürüme derdide olmuyor.
bu şekilde meyvesi ağır olmayan her sebzede yetişebiliyormuş
yeri olmayanlara balkonda çilek yetişdirip yeme zevki doğmuş olur,

Harun Parlak
10-02-2007, 16:53
kocaeli üniversitesi bu konuda ayrıntılı bir kitap yazmış çok güzel altarnatifler var

Harun Parlak
10-02-2007, 16:58
http://www.tarimsal.com/topraksiz_tarim/topraksiz_tarim.htm

Ateş Öztan
10-02-2007, 23:27
Ateş Öztan, bu saksıları nerden temin edebileceğimizi söylerseniz çok sevinirim.Ayrıca bahçenizin resimlerine bayıldım. Bizim de İzmir- Urla'da bahçeli bir evimiz var ve önümüzdeki yıl taşınmayı düşünüyoruz.Evimizin yolu bu parkelerle döşeli ,aynısını ben de uygulayacağım.Ellerinize ve kaleminize sağlık çok teşekkürler.

Merhaba,
Hoşgeldiniz.
Toprak saksı satan yerlerde bulunabiliyor. Urla'da muhakkak bu tip saksıları yapan atölyeler vardır. Sormanızı tavsiye ederim.
Bulabilirsem resim koymaya çalışacağım.

FUSNUR
11-02-2007, 13:39
Teşekkürler Ateş Öztan. Resim koyarsanız çok sevinirim.Urlaya **** İzmire gittiğimde bu saksıları bulacağım kesin, ancak ben şimdilik Kırşehirde yaşıyorum.Zaten Urlaya gittiğimde de bu saksılara ihtiyaç olmayacak çünkü evimizin yeterince büyüklükte bahçesi var.Saksıların resimlerini görürsem belki burada yaptırabilirim diye düşündüm.İyi günler:))

kürşad
11-02-2007, 14:13
pvc yağmur oluğu.

Hasan Lalezar
11-02-2007, 15:58
7153

Sayın Ateş Öztan'ın yukarda yüklediği resimdeki çileklerden bahçemde çokca var. Sanıım bunlar Osmanlı Çileği. Rengi pembemsi ve tadı mükemmel ama dayanıksız. Bu benim yüklediğim ise yediveren diye aldım. İki senedir ne kök attı, ne kurudu ,ne de çilek verdi. Diğerlerinden görüntü farklı biraz. Bu kökün etrafında daha çok dallı bir cins gibi. Ne yapmalıyım sizce bu çileğe... güneşli sayılabilecek bir yerde.. Bu resimdeki tek bir kök gibi mesela.

limon
22-03-2007, 17:06
Dün italya'dan ithal edilmiş çilek ağacı (latince adını not almayı unuttum) satılıyordu. Fiyatı 25 YTL'ydi. Üzerinde bildiğimiz çilek resmi vardı fakat tam güvenedim. Biraz önce internetten araştırdım. Çilek ağacı dedikleri yazın orman yolunun kenarında satılan üzeri dikensi kırmızı meyveler midir? Hani yiyince şu ağzımızı buran meyveler.... Eğer oysa hayatta yetiştirmekle uğraşmayı düşünmüyorum da :) İtalyanlar bildiğimiz çileği ağaçta yetiştirmeyi başarmışlar mıdır yoksa?

caploonba
26-03-2007, 14:04
Merhaba.Çileklerimi el yapımı zirai ilaçla korumamın bir sorunu olur mu?
Çilekler çıkınca çilekler ıslandığında çürür mü?

limon
28-03-2007, 10:58
Çileklerimin çiçeklerini farketmeden meyveleri oluşmaya başlamış bile. Erken değil mi?

aysemelike
28-03-2007, 11:08
Çileklerimin çiçeklerini farketmeden meyveleri oluşmaya başlamış bile. Erken değil mi?

Çilek serin zamanların meyvesidir. Bu mevsim meyvelenmeye başlar, 7 veren değilse de yaz başı meyvesi biter... Tabii son yıllardaki sera ve özel üretim koşulları dışında.. Artık her meyveyi her mevsim yediğimiz için mevsimleride karıştırmaya başladık. Bizim çocukluğumuzda çilek ve muz kışın yenirdi, erik baharda yaz başında, armut sonbaharda, mandalin portakal sonbahar kışda.. Mevsimleri bilebilirdik böylece!!!!!!Hatta cinsleirnin bile çıkışı farklı aylarda olurdu....
Selamlar....

Sevelim
28-03-2007, 14:40
Benim çileğim henüz tomurcuk, çiçek açmadı.

Ophrys
10-04-2007, 14:35
İşte bunlar benim çileklerim.

bitkiseli
10-04-2007, 14:40
Maşaallah çok güzeller:) bu hali alana kadar neler yaptığınızı yazabilir misiniz:confused:

caploonba
10-04-2007, 14:44
Benim çileklerimin meyveleri daha çok küçük.

Ophrys
10-04-2007, 14:48
Hiç birşey yapmadım ne yazık ki. Pazardan alıp ektim sadece. Ama dün tohum satınaldım. Evde ekecek bir saksı ve toprak bulabilirsem en kısa zaman da ekip fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım.

bitkiseli
10-04-2007, 14:53
Yani hazır toprağa pazardan aldığınız çilekleri gömdünüz de bu güzellikler çıktı ;) Benim ufaklık çok sever acaba bende mi denesem:confused:

Ophrys
10-04-2007, 14:56
Yok yok yanlış anladınız. Fide olarak aldım. Semt pazarlarında 3 tanesi 1 ytl ye satılıyor izmir de. Tohumdan yetişmesi uzun sürer diye bu şekilde aldım. Sonra duramadım birde tohum paketi aldınm.

dulantes
11-04-2007, 16:32
2 tane çilek fidesi alıp Ankara'daki bakçemize diktim.
Yapraklarının da sapını topraga degecek şekilde sabitledim(çabuk yayılsın diye)
10-15 tane kök bu mevsimde oluşup meyva verir mi?
Yoksa gelecek seneyi mi beklemem gerekir?
Her gün su veriyim mi? Bir de direk güneş ışıgı alıyor bir yerde olması zarar veriri mi bitkilere?

Serhan KARAGÖL
11-04-2007, 17:06
2 tane çilek fidesi alıp Ankara'daki bakçemize diktim.
Yapraklarının da sapını topraga degecek şekilde sabitledim(çabuk yayılsın diye)
10-15 tane kök bu mevsimde oluşup meyva verir mi?
Yoksa gelecek seneyi mi beklemem gerekir?
Her gün su veriyim mi? Bir de direk güneş ışıgı alıyor bir yerde olması zarar veriri mi bitkilere?

Bu sene rahatlıkla meyve alabilirsiniz.(ektiğiniz 2 fideden)
Hergün sulamak zaten olmaz. Eğer çileklerinizi sıklıkla takip ediyorsanız ne zaman susadıklarını rahatlıkla anlarsınız ve birkaç takipten sonra nasıl bir periotta sulayacağınızı zaten çıkarırsınız.
Ayrıca çileklerinizi derin ektiğinizi yazmışsınız çabuk üresinler diye. Derin ekmek bitkilerinize zarar vermez ancak meyveleri topraktan uzaklaştırmazsanız çürürler. Zaten çileklerin stolonları öyle hemen dibinden çıkmaz 10-20 cm uzağa stolon atabilirler.
Güneş ışığının zararlı olacağını sanmam. Eğer bitkilerin üzerinde çiçekleri varsa generatif dönemine girmiş demektir ve neredeyse tüm kültür bitkileri generatif dönemlerinde yüksek sıcaklık isterler. Bu açıdan faydalı bile olabilir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Serhan KARAGÖL
11-04-2007, 17:32
E bende çileklerimin fotoğraflarını ekliyimde tam olsun bari.
(Saksıların tozunun kusuruna bakmayın balkondalar o yüzden :))

dulantes
11-04-2007, 17:43
Teşekkür ederim cevabınız için:)
yeni çıkacak bitkilerden meyva elde edemeyeceğim yani :(
zaten gayet imkansız duruyordu :)
Bitkileri o kadar derin dikmadim. Yapraklarının sapını çam ağacının iğneleriyle topraga değdirdim. Meyvalar güvende yani:)
Bir sorum daha olacak:
hangi mevsime kadar meyva verir bu bitki?

Serhan KARAGÖL
11-04-2007, 18:38
Teşekkür ederim cevabınız için:)
yeni çıkacak bitkilerden meyva elde edemeyeceğim yani :(
zaten gayet imkansız duruyordu :)
Bitkileri o kadar derin dikmadim. Yapraklarının sapını çam ağacının iğneleriyle topraga değdirdim. Meyvalar güvende yani:)
Bir sorum daha olacak:
hangi mevsime kadar meyva verir bu bitki?

Mevye büyüklüğü ve miktarı ektiğiniz türe göre degişir elbette .Ancak hobi amaçlı ektiğinizi düşünerek, ektiğiniz herbir çilek fidesi için 5-9 tane kadar çilek elde edebilirsiniz. Tabi bir çilek bitkisindeki tüm çilekler aynı anda olgunlaşmaz yani bir seferde 9 tane çilek almanız pek mümkün olmayacak.
Ticari ekimlerde ise bir çilek bitkisinden 50 adet kadar meyve elde edilebiliyormuş. Bikeresinde, çilek serasındaki tek bir çilekte 24 meyve saymıştım. Gerçekten çok şaşırtıcı gelmişti.

Ateş Öztan
11-04-2007, 21:19
2 tane çilek fidesi alıp Ankara'daki bakçemize diktim.
Yapraklarının da sapını topraga degecek şekilde sabitledim(çabuk yayılsın diye)
10-15 tane kök bu mevsimde oluşup meyva verir mi?
Yoksa gelecek seneyi mi beklemem gerekir?
Her gün su veriyim mi? Bir de direk güneş ışıgı alıyor bir yerde olması zarar veriri mi bitkilere?

Yapraklarının toprağa değmesi ile üreme arasında bir ilişki yok. Sonbaharda meyvaları bittikten sonra yeni sürgünler vermeye başlayacak. Bitkinin gücüne bağlı olarak buradan 0-10 kadar yeni bitki elde edebilirsiniz.

dulantes
12-04-2007, 07:35
Sonbaharda dikseymişim keşke:P
teşekkür ederim ;)

Ophrys
14-04-2007, 17:18
Yaprakların toprağa değmemesi için bozuk cd leri ikiye kesip çilek fideleremin etrafına yerleştirdim.

selenn
14-04-2007, 17:41
Arkadaşlar öncelikle hepinize merhaba,

Demin pazardan geldim ve kendime bir kahve yapıp biraz dinleneyim dedim. Bu arada son birkaç gündür itiraf etmeiyim ki bu forum bende bağımlılık yaptı. Bir mesaj daha okuyup kalkacağım derken bakıyorum saatler geçmiş. Hepinizin yakın ilgisine ve dostane yaklaşımlarına teşekkür ederim.

Biraz dinleneceğim demiştim ya forumu açtım ve çilek başlığı beni çekti kendine. pazardan çünkü 2 çilek fidesi almıştım. Şimdi sayenizde bilinçle yaklaşacağım çileklerime. Tabi forumun başından kalkabilirsem hemen onları dikmeye gideceğim.

Sevgiler hepinize.

kürşad
15-04-2007, 19:04
Saksısı bile varmış.
100 lük veya 125 lik PVC borusuna 3 cm çapında delik delerek de yapılıyormuş. Balkona uzun saksı projem vardı en iyisi böyle yapıp çilek ekmek olucak galiba.
Resmini aradım bulamadım, aradığında bulunmuyor zaten.

Sevelim
15-04-2007, 20:59
Sevgili Kürşad, ben bu çilek saksısına bayıldım. Gördüğüm zaman mutlaka alıcam. Ama bizim buralarda bulunmaz gibi geliyor bana. Bursa'da varsa oraya gidince alırım artık.

qblie
19-04-2007, 21:24
su siralar izmirde pazarlarda fide bulmak mumkun, ben gecen hafta 3 tane aldim uzerindeki yesil cilekler simdiden kizarmaya basladi:) Bol su ve gunes istiyormus bilginize
adminlere not :turkce yazim kurallari konusundaki hassasiyetinizi biliyorum ama klavyem ingilizce turkce karakterlerim yok

selenn
30-04-2007, 16:57
merhaba arkadaşlar,

14 nisanda aldığım 2 çilek fidesinin son durumlarını sizinle paylaşmak istedim. Bakalım çiçekleri çürütmeden çilek elde edebilecek miyim?
Sevgiler...

9999

Ophrys
01-05-2007, 12:09
Yapraklar ve meyvelerin toprağa değmemesi gerekiyormuş. Ben bozuk cd lerden kesip yerleştirdim diplerine. Çakıl taşı bulabilirsem onlardan koyacağım.

Ophrys
01-05-2007, 13:42
Çakıldan vazgeçtim antep kabukları koyacağım.

caploonba
01-05-2007, 14:22
Ben torbaları küçük küçük kesip altına koyuyorum.

Ophrys
01-05-2007, 14:26
Islanmıyor mu?

caploonba
01-05-2007, 14:36
Aslında ıslanıyor ama suladıktan sonra siliyorum.

Ophrys
01-05-2007, 14:38
Antep kabuğu koyarsan silmek zorunda kalmazsın bence. Ben bugün öyle yapacağım.

habibe
01-05-2007, 14:46
Bende ki tek kök çilek üzerinde 9 tane çilek var.. Şuncacık boyu ile nasıl taşıyacak bilmem :)

ceviz ağacı
02-05-2007, 14:11
3 yıl önce sadece 10 tane kökten çoğalan çileklerime bakarmısınız

ceviz ağacı
02-05-2007, 14:16
bunlarda çilek çiçeklerim aman dikkat geçen yıl kısa pantolonla toplamaya kalktım çilekleri 1 hafta alerji oldum bacaklarım kollarım kıpkırmızı ve şişmiş bir şekilde kaşındım durdum.Çilek toplarken tozlarına dokunmamaya çalışın

ceviz ağacı
02-05-2007, 20:30
sevgili selenn ve elfogi
tarlama STAR organik gübre veriyorum ama osmanlı çileğimi bilmiyorum çok büyük olmayan nefis kokulu ve çok tatlı çilekler her yıl oğluma bunlardan reçel yapıyorum ve isteyen herkese reçellerimi dağıtıyorum bu sene sizlerede yollayabilirim.(yalnız toplatacak birini bulmam lazım:))))

Oğuzhan
09-05-2007, 11:47
Ateş Bey Merhabalar

Sizin küçük bebekleri balkon saksılarına diktim.Sabahtan öğlene kadar güneşteler.Çiçek açıyor.Yapraklarda kuruma var.Acaba güneş sevmiyorlar mı?

Ateş Öztan
10-05-2007, 11:16
Güneşle bir sorunu olmaz. İlk yapraklar kuruyabilir. Değişiklikten dolayı.
Onları kesin, ortadan yenilerini verecektir. Çiçek varsa çilekte yapacaktır.

limon
15-05-2007, 20:49
Çileklerimi yeme zamanı geldi :)
10751
10752

selenn
15-05-2007, 21:51
Ohh valla afiyet olsun sevgili Limon. Darısı başımıza benimkiler de bayağı büyüdü. Kızarmaları yakındır.

Sevelim
15-05-2007, 23:00
Bunlar da benim çileğim.

kürşad
16-05-2007, 07:12
"sarı alpine çileği" diye sarı bir çilek çeşidi var.
Tohumunu bulmak için çalışmalardayım bulabilirmiyim bilmiyorum.
Bu türden çileği olan var mıdır?
Bizim bahçedeki çilekler de çiçek açmış suladık ve dibindeki otları yolduk açtık kenarlarını.
Yalnız çileklerin de ömürlü olduğunu unutmayalım. Örnek olarak parseli 2 veya 3 e bölüp her sene çıkan yeni sürgünleri köklendiklerinde başka bir yere alırsak daha iyi olur sanırım. 5. seneden sonra çileklerin verimi iyice düştüğünü ve değiştirilmesi gerektiğini okumuştum.
2. 3. ve 4. seneler en yüksek verim oluyormuş.

Ateş Öztan
21-05-2007, 15:50
Osmanlı çileklerini yeme zamanı geldi :D

ceviz ağacı
22-05-2007, 10:02
benim çileklerde oldu ama toplayamıyorum ;( hepsi çürüyüp gidiyor ama perşembe günü işçi tutup toplatacağım .
Sevgili Ateş , sizinkilerde çok güzel olmuş emeğinize sağlık .

limon
22-05-2007, 10:29
benim çileklerde oldu ama toplayamıyorum ;( hepsi çürüyüp gidiyor ama perşembe günü işçi tutup toplatacağım .
Sevgili Ateş , sizinkilerde çok güzel olmuş emeğinize sağlık .

Çileklerinizin aralarına girebileceğiniz şekilde mıcırdan yol yapsanız nasıl olur? Şİmdi değil tabi de meyve zamanı geçince. Yolun iki kenarına da sınır koyun ki çilekleriniz yürümesin yine :) Hem yol yapacağınız yerden alacağınız kökleri isteyenlere dağıtabilirsiniz ;)

ceviz ağacı
22-05-2007, 10:52
Sevgili Limon ,
Doğru söylüyorsunuz , meyveler geçince hemen yapayım . İsteyen arkadaşlarada kökleri dağıtayım ama benim sorunum çileklerin alerji yapması yakınına bile gitsem bütün vücudum kabarıyor .

limon
22-05-2007, 14:19
Benim de bünyem çok alerjik. Hele bu mevsimde açık havaya her çıkışımda kaşınmaya başlıyorum. Bir ilaç var ağızdan alınan o biraz önlüyor kaşıntıyı. Çileklerinizi toplamışsınız çok güzel görünüyorlar.
Bu da benim bahçemden bir örnek. Beğenirseniz uygularsınız.
11263

Ateş Öztan
23-05-2007, 20:22
Şimdi reçel oluyorlar.

caploonba
24-05-2007, 16:08
Benimde kolları atmaya başladı. Ama saksıda yetiştiriyorum. Acaba nasıl üretebilirim?

anilozer112
24-05-2007, 16:22
Benimde kolları atmaya başladı. Ama saksıda yetiştiriyorum. Acaba nasıl üretebilirim?

Saksıda uzayan sürgünleri, yanına boş bir saksı koyarak, açmaya başlayan uç kısım yukarı gelecek şekilde koyun. Böylece sürgün çoğaltılmış olacaktır. Bir sürgün verimine göre 3-4 saksı kadar verebilir. (Ben de en fazla öyle verdi.)

Penelophe
24-05-2007, 23:12
Selamlar;

Geçen yıl bende 4 kök çilek satın almıştım pazardan. 11 litrelik dikdörtgen saksıda çok güzel geliştiler. ve lezzetli çilekleri oldu fakat meyveleri bitince, aniden kurumaya başladılar ve öldüler.

Osmanlı çileğini ilk defa burada duydum. Elazığ'da açık pembe olan, dayanıksız, mis gibi kokan bir çilek yemiştim. O olabilir mi acaba?

Ve eğer imkanı olanlar bana köklemem için gönderebilir mi?

Aşağıdaki fotoğraflar geçen yıl ki çileklerimden.

Saygılar.

noreks
24-05-2007, 23:41
bu kadar yazışmanızın arasına birden girmiş gibi hissediyorum kendimi ama;
osmanlı çileği olarak bahsedilen çilek erenköyde ki seracım tarafından "osmani" olarak söyleniyor.
alerjikler için ; bahar alerjimin tek ilacı ( tıbbi değildir denemeniz sadece kendi sorumluluğunuz altındadır ) açan ilk çiçeğe burnumu sokmak şeklinde iki gün yüzünüz gözünüz şişer ama vücut gerekli antikorları oluşturur. ondan sonra rahat edersiniz. bir kaç sene sonra eğer değişik çiçeklere burnunuzu soktuysanız yavaş yavaş hassasiyet azalır.
çilek konusunda ise ilk defa ektiyseniz etrafa dağılan kolları kesin yoksa meyva alamazsınız. ben geçen sene etrafa kol atmasına izin verdim ve meyva alamadım. bu sene etrafa giden kolların hepsini kestim ve balkonumda yaklaşık 1 kg meyva var. ( 4 uzun saksıda )

igk
28-05-2007, 13:06
Bir "Çilek Delisi" olarak yazmak ihtiyacını duydum.
Çilek yetiştirmenin en kolay yolu, bahçesinde çilekleri olan bir ev satın almaktır. Şaka ama doğru. 2004 yılında Babaeski'de bahçeli bir ev aldık ve geçen Temmuzda taşındık. Ev önemli değil de, şu çilekler yok mu, toplarken şükrediyorum onları bize verene.
Susuz yetişiyorlar dersem yalan olabilir. Sulamıyorum diyelim. Ama Babaeski'de yazın dahi güzel yağmur yağdığını belirtirmek doğru olur. Çilekler yaklaşık 1990 dan beri varmış. Bursalı ilk kiracı dikmiş fideleri. Utanmasalar duvar aşıp yan komşunun bahçesine de geçecek orayı da istila edecekler. Bu yıl iş yoğunluğumuzdan dolayı bahçeyle ilgilenemedik, ama çilekler bizim adımıza o işi yaptı ve bahçeyi sardı.
Eh tarımın rahatı da başka oluyor yani. Pazar günü yaklaşık 6 kg toplamıştım. Bugün de 2-3 kg kadar topladım. Komşularımıza dağıttık. Hergün toplanacak çilek çıkıyor. Anlaşılan bahçeden çıkamayacağız. Bir sonraki toplamada reçel yaparız artık.
8-10 sene önce allerjik astım başlangıcı teşhisi konduğunda, hep, çileğe allerjim çıkmaz inşallah diyerek dua etmiştim. Hiç bir şekilde allerji yapmıyor. Gerçi hastalığım geçti ama olsun.
Çileğin en güzel yanlarından biri şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilmeleri. İçerdiği şekerin cinsi uygun. Tatlı meyvelere hasret olduklarına göre bu önemli bir artı olsa gerek.
Çilek hakkında bir de şunu ekleyeyim, 12 ay boyunca yeşiller, bu çok güzel bir şey. Toprağa değerek çürümeleri konusunda; doğa, kendi yöntemini almış zaten. Çileklerin aralarında sarmaşıklar var. Onlar zamanla kuruyup alta yatıyorlar. Çilekler bu doğal örtü sayesinde toprağa değmiyorlar. Toplarken çilekleri, uzun paçalı bir pantolon ve uzun kollu gömlek giymek, çoraplı olmak önemli. o zaman kaşınmıyorsunuz.
Herkese kolay gelsin.

Vildan Sönmez
28-05-2007, 14:43
Cumartesi Noreks'in çilekleri test edildi.Küçük ama ısırdığınızda içi dişi tek renk,kıpkırmızı idi. Ama hepsini yemeye kıyamadık.Keşke fotoğraf çekseydik.
Noreks şimdi eteburlara merak sardı ya açıkçası bütün ilgimiz onlardan yanaydı.





Vildan hanım yardımcı ister misiniz:D

kürşad
28-05-2007, 22:09
Sevgili Kürşad,
Aradığınız çilekleri nette kendime tohum siparişi yaptığımda görmüştüm. Eğer isterseniz sitelerin adreslerini verebilirim.

Bu seneyi kaçırdık gibi ama yinede adresi alayım.
Teşekkürler.

Bizim bahçede de var ormandaki nohut kadar olan çileklerden birkaç kök.
yüzlerce kök getirdik ama tutmadı hiçbirisi sanırım sucul ortamda yosunların altına topraksız olarak köklü olanlardan söktüğümzü için.
yağrağı da diğer çilekten daha tüylü ve rengi de daha açık yeşil.
Şimdilik kuşlar yiyor.
Seneye yerini değiştirip üstüne balık ağı gereceğim. Seneye dikeceğim yer hemen yanı ve cumartesi günü traktörle alt üst ettim. Bu sene naranjilla diye bir meyve dikeceğim seney de çilekleri.

agartha
29-05-2007, 01:11
Bu seneyi kaçırdık gibi ama yinede adresi alayım.
Teşekkürler.

Bizim bahçede de var ormandaki nohut kadar olan çileklerden birkaç kök.
yüzlerce kök getirdik ama tutmadı hiçbirisi sanırım sucul ortamda yosunların altına topraksız olarak köklü olanlardan söktüğümzü için.
yağrağı da diğer çilekten daha tüylü ve rengi de daha açık yeşil.
Şimdilik kuşlar yiyor.
Seneye yerini değiştirip üstüne balık ağı gereceğim. Seneye dikeceğim yer hemen yanı ve cumartesi günü traktörle alt üst ettim. Bu sene naranjilla diye bir meyve dikeceğim seney de çilekleri.

Aslında bu sene de ekebilirsiniz. Geç olduğu doğru ama benim alpinelerim (alexandria benimkiler) yeni baş gösterdiler. Bakalım ne zaman yemek kısmet olur...

Adresler:
-http://www.nickys-nursery.co.uk/seeds/pages/page12ba.htm
-http://www.swallowtailgardenseeds.com/veggies/strawberry_alpine.html
-http://www.superseeds.com/products.php?search=strawberry
-http://www.jlhudsonseeds.net/SeedlistF-G.htm
-http://underwoodgardens.com/catalog/product_info.php/products_id/312
-http://www.organicaseedco.com/vesers.html

Not: Karşılaştığım bir sitedeki bilgiye göre alpine çilekler bacak atmıyormuş dolayısıyla yaygınlaştırmak için tektar tohum ekmek gerekiyormuş.

dulantes
29-05-2007, 09:02
ben çileklerimi yemeye basladım:)

ceviz ağacı
31-05-2007, 12:57
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=111409#post111409
Sevgili fiancee buradan ulaşabilirsiniz . Ben de yanlış yapmadıysam .

bottistar
05-06-2007, 13:28
Herkese merhaba! Çileklerim son zamanlarda sağlığını kaybediyor. Rengi eski sağlıklı yeşilinden açık bir yeşil tonuna dönmekle birlikte yapraklarda kurumalar bulunuyor. Yaprakları sarmalayan ve su spreylediğim zaman belirginleşen örümcek ağı gibi dokular var. Bugün resim çekmeye gittiğimde ise çok yakından bakınca bu dokuda yürüyen çok küçük bitler gördüm. Şu anda muhtemelen bir ilaçlama yapmam gerekir.
Peki acaba birşeyleri yanlış yaptım da ben mi vesile oldum çileklerdeki bu probleme, yoksa olacağımı varmış?

fmt79
05-06-2007, 15:06
Herkese merhaba! Çileklerim son zamanlarda sağlığını kaybediyor. Rengi eski sağlıklı yeşilinden açık bir yeşil tonuna dönmekle birlikte yapraklarda kurumalar bulunuyor. Yaprakları sarmalayan ve su spreylediğim zaman belirginleşen örümcek ağı gibi dokular var. Bugün resim çekmeye gittiğimde ise çok yakından bakınca bu dokuda yürüyen çok küçük bitler gördüm. Şu anda muhtemelen bir ilaçlama yapmam gerekir.
Peki acaba birşeyleri yanlış yaptım da ben mi vesile oldum çileklerdeki bu probleme, yoksa olacağımı varmış?

Çileklerinizde kırmızı örümcek zararı mevcut. Bu gayet normal, doğal bir olay, ancak sizin buradaki en büyük hatanız, zararlıyı çok geç fark etmeniz **** mücadele için çok geç kalmanız.

Forum içinde ev yapımı ilaçlara bir bakın, hazırlayabileceğiniz bir şey varsa deneyebilirsiniz. Kimyasal olarak bir akarisit tercih etmeniz gerekiyor. Örneğin: Oberon (Spiromesifen), Agrimec (Abamectin), Neoron (Bromopropylate) vb....

igk
07-06-2007, 23:13
Her gün topladım. Dün de 3-4 kg kadar topladım, ve reçel yaptım. İlk defa çilek reçeli yaptığım için nasıl olduğunu merak ediyorum.
Arka bahçede çok iri; yaprakları da, boyları da (30-40 cm) çok çok büyük çilekler var. Onlar herhalde bir defa meyve verecek. Üzerlerinde kocaman yeşil çilekler var. Yan bahçeden topladıklarım, normal ve normalden ufak ve hergün partiler halinde oluyorlar. Aynı yerden defalarca topladım.
Bir de dikkatimi 4cm çapında(ayaklar dahil), ayakları ve gövdesi silik renklerde olan bir örümcek çekiyor. Bazılarını öldürüyorum. Çileklerin arasına, üstüne, etrafına çok sık ağlar örüyorlar, ve çilekleri yiyorlar, farkındayım. Onları az sayıda olduklarından ilaçla değil de doğal yöntemlerle yok etmeyi tercih edeceğim herhalde.
Herkese kolay gelsin.

hbeki
10-06-2007, 15:49
merhaba ben köyde görmüştüm çileklerin altlarına saman koyuyorlar boylelıkle topraga deymıyor ve kumlanmıyor.

beyazbegonya
10-06-2007, 17:41
hbeki doğru söylüyolar çok arsız bitkiler bu çilekler her yere yayılıyo

igk
28-06-2007, 21:11
Ben de gözlemliyorum. Utanmasalar, arada da duvar olmasa, komşu bahçeye atlayacaklar. Şunu kabul etmem gerekir ki, bakamadığım bahçemde yalnızca otları yolarak, çileklere yer açtım. Öyle güzel zıplayıp bir yere tutunuyorlar ki. Yaşasın tembellik!!

dal
28-06-2007, 22:12
Benim çileğim sağlıklı olmasına rağmen neden böyle uç gibi sürgün vermek için uzamadı?Acaba ben mi sağlıklı olduğunu sanıyorum.:(

igk
09-07-2007, 09:59
Arka bahçenin otunu yolduktan sonra, çok iri çilekler veren fideler çoğalmaya başladılar. Şimdi de sürgün atıp duruyorlar. Bakalım önümüzdeki yıl arka bahçede neler olacak. Yan bahçedeki diğer çilek grubu da coşmuş durumda. Çok sağlıklı, yemyeşil yapraklı bir görünümleri var. Çoğalıyorlar gibi. Arada tek tük meyvesi de oluyor.

dijitalce
10-07-2007, 22:27
http://img512.imageshack.us/img512/9430/ilekxb4.jpg

Merhabalar, acaba bu bitki çilekmidir? Çilekse ismi (cinsi) nedir? Bilen varsa yardımcı olursanız sevinirim.

dijitalce
10-07-2007, 23:06
http://img129.imageshack.us/img129/5241/79305189gc7.jpg

Penelophe
10-07-2007, 23:14
Evet bu bir çilektir. (Türü konusunda bilgim yok ama)

dijitalce
12-07-2007, 19:47
Teşekkür ederim. Bende çilek olduğunu düşünüyorum ama dallar kırmızımsı renkde olunca bende şüphelendim. Özenle yetiştirmeye devam...

cerrahnuray
12-07-2007, 23:08
Merhabalar,

Konu çilek olunca hele de Osmanlı çileğinden de bahsedilince bir Kdz. Ereğlili olarak bende birşeyler söylemek istedim ;) .Ateş Öztanın da bahsettiği gibi Kdz. Ereğlide Osmanlı Çileği yetiştiriliyor (festivali de var). Annem de ben bildim bileli çilek yetiştirir. Çok değişik çeşitleri var ama en zoru ve ilgi isteyeni Osmanlı çileği.

Annem Ekim ayı hariç çileklerin yavrularını koparıp atar ana çileğe zarar vermeden. Ekim ayına gelmeden son çıkanları köklenmeye bırakır ve Ekim gibi bunları anne çilekten ayırıp belli aralıklarla diker. 3-4 senelik çilekleride söküp tazeler. Çünkü 4 seneden sonra verim düşüyor.

Bu kadar çilekten bahsedince canım çekti, sanki Osmanlı çileğinin kokusu geldi burnuma. :rolleyes:

Bu arada dijitalcenin resimdeki çileğine bizim orda (bildiğim kadarıyla) dağ çileği diyorlar. Ormanlarda kendiliğinden yetişiyor ve çok küçük, minnacık ama lezzetli çilekler veriyor.

igk
12-07-2007, 23:25
Dağ çileğini yaprak ve gövdeleri ile birlikte hiç görmedim. Hayatımda ilk kez 1976 da Ankara'ya giderken Bolu yakınlarında Varan tesislerinde dağ çileği yemiştim. Hayatımda o tadı bir daha asla yakalayamadım. O minicik ve kokulu çilekler...
Bahçemde belirttiğim gibi 2 ayrı cins çilek var. dijitalce'nin fotoğrafındakiler normal boyda meyve veren çileklerime benziyor. Saplarının rengi toprak renk ve cinsine bağlı olsa gerek.

kürşad
19-07-2007, 21:29
2 kare de benim arşivden:
Haziran 2005 Kazdağları - Evciler - Ayazma
Kızılbacak olmadıklarını düşünmüştüm resimlerde de öyle.
Kızılbacak olan çeşitten bende de vardı birkaç kök, taşındığımızdan sonra eski oturduğumuz eve taşınan aile domates biber dikmek için 3 çeşit çileklerimi (40 kadar uzantılı yediverenler de dahil) gülleri adaçayını ve muhtelif çiçekleri köklemişti.

http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sebzeler/HPIM2010.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sebzeler/HPIM2017.jpg

igk
19-07-2007, 21:54
Eee, benim yan bahçedekiler de bu kadar minikler. (Bu arada teşekkür ederim dijitalce.) Reçel yaptım, küçük parmağımın tırnağı kadar, ama olgun çileklerdi onlar. Benimkilerin cinsi ne ki? Pigme çilek mi? Yoksa buralara bu kış kar yağmadı, beslenemediler mi? Ama arada çook iriler de oluyor. Zaten ekerken karıştırmışlar. Belki bahçede oradan oraya savrulmuşlardır. Ne de olsa ben dikmedim.

igk
19-07-2007, 22:00
İşte sayın kürşad, yenilebilir bazı bitkileri ekmek için, yenilebilir diğer bitkileri sökmüşler. Sanki kilosu 40 kuruşa domates yokmuş gibi. Bırak ta bazı şeyleri yetiştirenler de kazansın değil mi? Zevk için birkaç fide domates biberi anlarım ama, çilek falan herkesin bahçesinde varmı ki köklüyorlar?

Ophrys
09-08-2007, 23:17
Çilek fidelerim sürgün verip yeni fideler oluşturuyor.

dulantes
26-08-2007, 17:53
Çilekleri Ankara'da bir yerden baska bir yere taşımak için dogru yontem ve zaman nedir?

deniz boro
27-09-2007, 16:39
Samanda yetiştirilmesi konusunda bir tv filmi izlemiştim. Bilgi verebilir misiniz:confused:

Sebahattin Sargın
27-09-2007, 16:46
Sn. deniz boro forumda yeni konu açarken lütfen forumu iyice bir gözden geçiriniz. Üretim teknikleri başlığı altında, çilek üretim konusu var. Ayrıca mutfak bölümü ile kışın çilek yetiştirlimesi hakkında nasıl bir bağlantı görüp başlığı burada açtınız hiç anlamadım....

deniz boro
27-09-2007, 20:43
Çukurovada tarım yapan akrabalarımdan aldığım bilgilere göre Türkiye pamukta yerini kaybediyor. Hem küresel ısınma hem de bu konudaki destek yetersizliği çiftçileri yeni ürün cinslerine yöneltiyor. Demre'de yapıldığı gibi seracılık ve yağmur sulama çıkar yollardan biri.
Hamileyken aşerilmesi ile ünlü çilek avrupada 12 ay boyunca yetiştiriliyor
İlgilenenler için :
www.hos.efl.edu/ProtectedAg/Strawberry.htm :p (http://www.hos.efl.edu/ProtectedAg/Strawberry.htm)

dulantes
30-09-2007, 16:42
Çilekleri Ankara'da bir yerden baska bir yere taşımak için dogru yontem ve zaman nedir?
Kasım ayında tasıma yapışıyormuş ama; yontemi hakkında bir sey bulamadım:(

can_dst
30-09-2007, 21:00
merhaba dulantes bahçende dikili olan çileklerini söküp başka bir yeremi dikeceksin?

fmk1969
30-09-2007, 22:32
Selamlar.. Ben yaklaşık 20 dönüm civarında ticari çilek üretmek istiyorum.. Şu soruları cevaplarsanız memnun olurum..
1) Manisa da hangi türler kullanılabilir?
2) Frigo fideler nereden temin edilir?
3) Yaz dikimi yapıldığında (açık üretim) ilk ürünler ne zaman toplanabilir?

kuzen38
24-11-2007, 04:46
Balkonda ufak bir saksida yetistirdigim çileklerimin resmi. Kisin iceri aliyorum, evde kayboldu gerci bulmam lazim:D 2 senedir beraberiz. Bu yaz 3 e giricez. Kokusu inanilmaz,tadi muhtesem. Cekirdekten yetistirmistim, güneşi sevdi benimki ama normalde ne kadar günes sever bilmiyorum.

dulantes
01-01-2008, 11:14
Resimlerdeki çilekler ne kadar seyrek.
Benim çileklerim cok sıkışıklar herhalde onları dagıtmak lazım.
Bir de bu mevsimde Ankarada hala yesiller.
dokulen yaprakların altında kaldıkları için gormuyordum. gecen gidip baktım yeşil olduklarını gorunce cok sasırdım

Selahattin Yılmaz
01-01-2008, 11:45
Bu mesajlar hiç dikkatimi çekmemişti geç cevap için kusurumuza bakılmasın...

Selamlar.. Ben yaklaşık 20 dönüm civarında ticari çilek üretmek istiyorum.. Şu soruları cevaplarsanız memnun olurum..
1) Manisa da hangi türler kullanılabilir?
2) Frigo fideler nereden temin edilir?
3) Yaz dikimi yapıldığında (açık üretim) ilk ürünler ne zaman toplanabilir?

1)Dikimde çeşitlilikten ziyade rakım önemlidir. Zira özellikle yediveren çeşitler yüksek rakım isterler ancak bu da onların yetişebildiği alanları kıstlar. Ancak yine de ıslah ile elde edilmiş düşük rakımda da iyi verim verebilen yeni çeşitler var.
2)Frigo fideler her iklim için uygun değildir. Özellikle yüksek rakımlı yerlerde frigo fideler sorun yaşatabilmektedir. Yaltır (http://yaltir.com.tr/tr/HaberOku.asp?id=5) firması frigo fide üretmektedir. Temin etmesi zor zira son yıllarda oldukça talep yüksektir ön siparişle fideler satılmaktadır. Yine de bulamazsanız benimle irtibat kurabilirsiniz.
3)Yaz dikimi özellikle frigo fide olarak yapılır ve 15 Temmuz - 15 Eylül arası dikilmelidir. Bu şekilde dikimle fideler soğuk ortamdan çıktığından hemen çiçek açma eğilimindedir. Eğer fidelerde tutu iyi ise 1-2 ay içerisinde meyve verecektir. Don olmadığı sürece çilekler soğuk havalarda bile meyve verir.

Şu an için piyasada revaç gören çilek çeşitleri: Camarosa, sweet charlie, aromas (yediveren), california (yediveren), fern (yediveren)

igk
15-01-2008, 18:56
Sınavlar, dersler derken sitemizi ihmal etmişim...Girip baktım da özlemişim. Ama biraz daha dişimi sıkmam lazım.

Çilek açısından bakarsak, şu sıralar -12 ile +5 derece arasında gidip geliyor Babaeski. Hatta buzlar dün eridi ağaçların dalları sırf buzdu. Bu arada çilekler yeşil yeşil duruyorlar. Kasım ayında ise normalde küçük çilekler veren "yan bahçe çilekleri" o kadar lezzetli çilek verdiler ki, ambalajlayıp Ankara'ya oğluma yolladım.

Bakalım baharda neler olacak?

muharrem03
31-01-2008, 19:15
bende çilek yetiştiriyorum çileginizden verim almak iştiyorsanız 15-15-15 kompoze toprak gübresi vereceksiniz bunu topraga karıştırın sonra suyuna nitrat verin nitrat hem findeyi serin tutar hemde daha olgun çilek almanızı saglar bunları yaparsanız kök bası 1kg çilek alırsınız

muharrem03
31-01-2008, 19:20
bende vardı bu sene iklim dengesizliğinden 15000 kök çileğim heba oldu size tavsiyem finde alırken yedi veren pisikopat cilek findesi alın ben bu dönem hariç süper kazanç sağladım -5dereceye kadar çilek alırsınız

özgür58
12-02-2008, 16:02
Muharrem03 Bey Yediveren Piskopat Dediginiz ürünü Nerden Temin Edebiliriz Acaba?

vita
20-02-2008, 10:20
Merhaba
Ateş Öztan' ın formda 'Yaklaşık 250 kök osmanlı çileğim var.' yazısını okuyunca, ben de çilek konusunda heveslendim. ilk bulduğum yerden 4 kök çilek aldım ama cinsinin ne olduğunu maalesef bilmiyorum. ilk çiçeğini geçen hafta açtı, beni de çok mutlu etti.
Evim güneş almadığı için çileğimin yaprakları fasülye gibi yukarı doğru uzuyor, bu pek normal gelmedi bana :rolleyes:
çilek çiçek açtıktan sonra meyvaya dönmesi ne kadar sürüyor?

denizakvaryumu
20-02-2008, 10:38
Güneş almadığı için işiniz zor, çilek güneşi sever.

Tuba
20-02-2008, 12:30
Çilek mevsimi geçtimi? Şimdi fide almak istesem çileklerim olur mu? Ankara için tabi. Bir de Ankara'da nereden alabilirim bu aralar biliyormusunuz?

vita
22-02-2008, 11:57
Merhaba, evim güneşi az gördüğü için 2 kök çileğimi işyerime getirdim. en çok güneş alan yere koydum. yerini çok sevmiş görünüyor.
Üzerindeki çiçekler açalı 1 hafta oldu. mevye olması için ne kadar daha zaman gerekiyor? :confused:

Süha Şendoğan
22-02-2008, 13:09
bende vardı bu sene iklim dengesizliğinden 15000 kök çileğim heba oldu size tavsiyem finde alırken yedi veren pisikopat cilek findesi alın ben bu dönem hariç süper kazanç sağladım -5dereceye kadar çilek alırsınız

Bahsettiğiniz çilek fidesinden nasıl bulabiliriz **** siz ücretiyle gönderebilirmisiniz ?

limon
04-03-2008, 12:52
Çileklerimin yapraklarının çoğu kurumuş. Kış boyunca bakmamıştım dün bakınca yeşilyaprağının az olduğunu gördüm. Kökleri sağlam tutunmuş ama sağlıklı yaprak yok. Durum normal midir? Bundan sonra mı yeşillenir?

Bir sorum daha var; çileklerimin yerini değiştirmek istiyorum. Kökten söküp eksem zamanı uygun mudur?

Bir sorum daha var :) pek bol meyve vermiyor benim çilekler. Bol meyvelenmesi için ipucu var mıdır? (Doğal yöntem)

ceviz ağacı
04-03-2008, 14:29
Sevgili Limon,
Ben uzman değilim ama tecrübelerime göre , eğer kök tutmuşsa zaten bundan sonra yeşilleniyorlar. Yer değiştirmek için de uygun bir zaman ve çilek çok bol güneşi seviyor birde ben geçen seneden kalan yaprakları altından almıyorum o galiba doğal gübre oluyor .

sermin
05-03-2008, 10:54
neden çilek yetiştirmeliyim bana avantajı ne neden çilek olmalı?

sermin
05-03-2008, 11:54
merhaba ben çilek serası kuracagım hangi tür çilek yetiştireceğimi bilmiorum ve çileğin bana diger meyve sebzelerden ne gibi farkı oldugunu anlatırmısınız para konusunda hiç bir sorunum yok ben sadace en ii şekilde çilek yetişrimek istiorum lütfen bana yardımcı olurmusunuz

sermin
06-03-2008, 12:02
ben bergama bölgesinde çilek yetiştirmeye karar verdim jetormalli bölgem ve ben hangi tür çilek yetiştireçegimi bilmiom ve ben seramı şirkete kurdurmak istiorum beni bilgilendirirseniz sevininrim

E.F.E
06-03-2008, 12:22
Selamlar.. Ben yaklaşık 20 dönüm civarında ticari çilek üretmek istiyorum.. Şu soruları cevaplarsanız memnun olurum..
1) Manisa da hangi türler kullanılabilir?
2) Frigo fideler nereden temin edilir?
3) Yaz dikimi yapıldığında (açık üretim) ilk ürünler ne zaman toplanabilir?

Arkadaşım bence en güzeli Menemen yolu üzerindeki Emiralem köyüne git.Bu iş hakkında en güzel bilgileri orada bulabilirsin.

limon
26-03-2008, 19:47
Çileklerim için şeffaf kalın naylon aldım. Yağmurların geçmesini bekliyorum. Bu arada hızla yapraklanmaya başladılar, geç kalmadan halletmem gerek. İnternetten araştırdım, Selahattin Bey2in yüklediği fotoğrafa da baktım. Yerden bir kadar yüksekte çilekler. Şİmdi ben bunu nasıl yaparım diye düşünüyorum. Önce naylonun bir ucunu sersem, sonra o kenardan itibaren bol gübreli toprağı doldursam (yer seviyesinden bir karış kadar yüksek olarak), sonra delikli hortumu döşeyip, üzerine naylonu kapatıp, o kenarını da iyice gerip sıkıştırsam doğru mudur?
Bundan sonrası kolay, çilekleri ekme işini yaparım. Buraya kadarında eksik bir şey veya püf noktası var mıdır? Yanlış yapınca bozup tekrar yapmak çok zor oluyor.

limon
26-03-2008, 19:52
Naylonu şeffaf almamdaki sebebi de yazayım. Ben uzun seneler tekstil sektöründe çalıştım. En kalitesiz ve kimyasal olarak zararlı madde içeren naylon (atıklardan yapılan) siyah olanlardı. Yazın kavurucu güneşiyle daha da zararlı hale gelebileceiğini düşündüm. Ben de kaliteli şeffaf olanlardan aldım. İnternetteki rüya gibi olan çilek bahçelerinden bazılarında şeffaf naylon kullandıklarını gördüm.
http://graphics.boston.com/resize/bonzai-fba/Globe_Photo/2007/11/02/1194035036_2192/529w.jpg
http://farm1.static.flickr.com/202/482955810_adb17e57a8.jpg

limon
28-03-2008, 11:41
2 gün bekledim belki cevap gelir diye ama işbaşa düştü :) Akşam üstü işim bitince fotoğrafları paylaşırım.

Oğuzhan
28-03-2008, 16:54
Bende geçen seneden orman çileği var .Ormandan almıştım.Saksıda duruyor.Çiçek açıyor ama meyve olmuyor.Sebebi ne olabilir.Bir tane bile çilek yiyemedim.:(

İklimsiz
28-03-2008, 18:49
Çileğin içinde olduğu saksı balkonda mı, yoksa içerde mi Oğuzhan? Eğer içerdeyse çiçek açar ama tozlaşma nasıl olacak gibi bir sorun var.

Oğuzhan
29-03-2008, 09:27
Çileğin içinde olduğu saksı balkonda mı, yoksa içerde mi Oğuzhan? Eğer içerdeyse çiçek açar ama tozlaşma nasıl olacak gibi bir sorun var.
Dışarda pencere önünde duruyor.

Oğuzhan
29-03-2008, 11:21
Sabahtan öğlene kadar güneş görüyor.
Balkon pencere kenarı ne yapalım.Bir bahcemiz bile yok. Hepimize Allah en kısa zamanda nasip eder inşllah .AMİN.

Alicannike
02-04-2008, 19:29
Arkadaşlar ben bitki bakmaya yeni başladım geçenlerde aldığım çilek fidesinin çiçeği açtı şimdi merak ettiğim şey çilek fidemi üretmek için neler yapmam lazım anlaşılır dille biri yazabilirse sevinirim :p

zenfree
03-04-2008, 21:01
Saksıda çilek yetiştirmeye karar verdim.;)
Hangi türü önerirsiniz?

İklimsiz
03-04-2008, 21:04
Yediveren :)

bluecrop
03-04-2008, 21:23
http://www.dobies.co.uk/p_479728_1.htm
http://www.dobies.co.uk/p_490021_1.htm

Ülkemizde linktekilere benzer çilek (strawberry ) saksılarını bulabileceğim bir yer varmı?

İklimsiz
03-04-2008, 21:30
http://www.mineflora.com/default.asp?associate=&cat=Saks%FDlar

Bir bakın arzu ederseniz, istediğiniz gibi mi?

limon
04-04-2008, 12:07
İklimsiz, aslında güzel saksılar var verdiğiniz adreste. Ancak çok pahalı geldiler bana.

Kireçburnunda eskiden çok sık gittiğim bir seramikçi vardı. Haftasonu gidebilirsem bir gidip fiyatlarını kolaçan edeyim. Onlar kendileri de üretim yaptıklarından istediğimiz şekli yapabilirler sanıyorum.

Koyu yeşil
04-04-2008, 16:56
125'lik pvc boru, 1 metreilk boyda rahatlıkla 9 çilek fidesini alıyor. Üzerindeki delikleri iş arkadaşlarım matkapla açtı. Sulama ve dalından koparıp yeme görevi de oğlumun olacak ;)

limon
04-04-2008, 20:28
Arkadaşlar bahçesi olmayanlar için bu da güzel bir seçenek. :) Geçen gün internette araştırırken görmüştüm. Hiç uğraşmadan torf torbalarının üst tarafına delikler açıp çilek fideleri dikebilirsiniz. Tam tembel işi :)
34082

http://downtheroad.org/Asia/images/Winky2/DSC04750.JPG

bluecrop
04-04-2008, 21:21
Arkadaşlar bahçesi olmayanlar için bu da güzel bir seçenek. :) Geçen gün internette araştırırken görmüştüm. Hiç uğraşmadan torf torbalarının üst tarafına delikler açıp çilek fideleri dikebilirsiniz. Tam tembel işi :)
34082

http://downtheroad.org/Asia/images/Winky2/DSC04750.JPG

Yazıyı okuyunca ilk başta komik geldi. Ne yalan söyleyeyim çok güldüm :):)doğrusu.. fakat, tembel iş gibi gözüksede vakit ayıramayanlar için harika bir pratik zeka ürünü. Malçlama yapmaya bile gerek kalmıyor. su buharlaşması azaldığından uzunca süre, sulama sorununu da çözmek mümkün .

Koyu yeşil
04-04-2008, 21:54
Yazmazsam haksızlık olu, pvc boru fikri bana ait değil, bu başlıkta epey gerilerde bir mesajda yazılıydı. Fikri agaclar.net'ten alıp uyguladım yani :) Yaşasın forumumuz!

Torf poşetine ekimde bence süper bir uygulamaymış.

mavifatihguler
08-04-2008, 12:44
merhaba, fideciden aldığım fideler 2 haftadır bahçede ve toprakla uyum sağlamış gibi , böceklenmeden, kurtlar yaklaşmadan alabileceğim önlemlerve öneriler var mı ? teşekkürler

Koyu yeşil
10-04-2008, 10:33
Haklısınız. Balkona yerleştirdiğim çilek çiçekleri meyveye dönmeye başladı bile:)

Alicannike
13-04-2008, 00:18
Arkadaşlar benim çilek fidelerim çiçek açalı 2 hafta oldu ama çiçekler birgün çok canlıyken bazen küçülüp kapanıyolar bazen baktığımda toprağa bazı çiçek yapraklarının döküldüğünü görüyorum bunun için ne yapmam lazım acaba?

mavifatihguler
14-04-2008, 10:29
3 hafta önce aldığım fideleri bagçeye dikmiştim ama sonuçlar beni çok fazla tatmin etmedi, sadece pazar günleri gidebiliyoruz , çiçek açmaya başlamışlar ama gelişme yok denecek kadar az, toprağı haftada bir suluyorum yeterince nemli kalıyor ama sanırım hergün sulamak gerekiyor,sutut malzemeside koydum atlarına gelişmesini bir türlü hızlandıramadım, bu hafta sera yapmaya karar verdim , acaba geç mi kaldım, birde seranın altına naylondan bir tabaka koymayı düşünüyorum havuz mantıgı , faydası olur mu sizce ?

Tuba
15-04-2008, 10:49
Merhaba,

Bunlar da benim karşıyaka mezarlığının karşısından aldığım yediveren çileklerin çiçekleri. Balkonda sebze merakımın ana nedenidir çilek. Daha okula gitmezken annemin saksıda yetiştirdiği çileğin meyvesini misafir çocuk yeyince :mad: içimde kalmıştı. Çocuğu şimdi bulsam halen paralayabilirm hırsımı alamadım :D Uzun zamandır tohum deniyordum ama bu sefer fide aldım. Bakalım nasip ;)

imperfect
15-04-2008, 11:27
Merhaba bu da benim bahçemdeki çileklerin bir fotosu. İnternette çileklerin toprağını naylonla örttüklerini gördüm ben de amatörce denedim. Sanırım işe yaradı çilekler hızla büyüdü ve çabucak kızardı. Belki siz de denersiniz... ;)

Tuba
17-04-2008, 09:46
Çilekle ilgilenen arkadaşlar:

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8502

Linkte Sn.Selahattin Yılmaz'ın ÇİLEK fideleri var. Duyrulur... :D

bluecrop
21-04-2008, 21:45
2 yıl önce 5 -10 adet diktiğimiz çilekler şu anda bahçemin yarısını kaplamış durumdalar .

35294

Osmanlı çileği olduklarını düşünüyorum. yanılıyor olabilirim.
Çileklerimin hangi cins olduklarını nasıl anlayabilirim . Bir püf noktası var mı.?

Teşekkürler

Penelophe
22-04-2008, 16:09
Buda benden.;)

35377

üzüm
22-04-2008, 21:20
Çileğin 4-5 yılda sonra veriminin düşeceğini, bu nedenle yenilenmesi gerektiği aklımda kalmış. (enginarda 7-8 yıl sonra verimin düşmesi gibi)

Sıra ekim yapıp, yavru fideleri bir yan sıraya dikip 4 yıllık döngü oluşturmayı düşünüyorum. Eğer yukarıdaki bilgi doğru değilse çilek bölgesi oluşturup, kendi hallerine bırakacağım.

Acaba bu bilginin doğruluk payı nedir?

Süha Şendoğan
23-04-2008, 11:30
Selahattin hocaya bir soruda ben sormak istiyorum çilek bilgilerinde genelde tüm fidelerde olduğu gibi fazla sulama önerilmiyor ama saksıdaki fideler bahçedekiler gibi 4-5 gün yerine sanırım daha fazla suya ihtiyaç duyuyorlar balkonda bulunan bazı fidelerde bu durum söz konusu sizin fikriniz nedir ?

Tuba
23-04-2008, 13:40
Merhaba,
İlk defa çilekle ilgileniyorum. Meyve oluşup oluşmadığını anlayamadım. Çilek çiçekleri döllendiklerinde nasıl anlaşılıyor? Çiçekler yapraklarını döktü.

sermin
23-04-2008, 18:50
tugba hanım
bi çilek 24-48 saat içinde döllenmesini tamamlar.döllenmeden sonra etli kısım büyümeye başlar.çilekte zaten 3 **** 4 yaprak olmalı dır çilegiinizi gündüz18-22 santigrat derecede tutun ve gece10-13 santigrat derece olmalı

Selahattin Yılmaz
23-04-2008, 20:56
...çilek bilgilerinde genelde tüm fidelerde olduğu gibi fazla sulama önerilmiyor ama saksıdaki fideler bahçedekiler gibi 4-5 gün yerine sanırım daha fazla suya ihtiyaç duyuyorlar balkonda bulunan bazı fidelerde bu durum söz konusu sizin fikriniz nedir ?

Daha fazla sulama yapılmasının iki nedeni olabilir 1-Saksıda dar alanda yetişen bitkinin çabuk kuruyan ortamında eksilen suyu tamamlamak 2- Saksıda fazla ısınması muhtemel bitkiye serinletici etkisi nedeniyle sık sık su vermek.

denız
24-04-2008, 11:11
Bende büyükçe sayılabilecek saksıda aşağı yukarı 3 senedir çilek var gübrelemesini sulamasını yapıyorum bana göre gayetde başarılı sağlıklı bitki üstü çilek dolu.Cinsini bilmiyorum ancak yetiştirmesi zevkli va basit gibi geliyor bana.

Tuba
24-04-2008, 12:45
Sabah tekrar kontrol ettim. Çiçeğin ortasındaki sarı kısım kalmış gibi gelmişti bana ancak sabah o sarı kısmın altından beyaz-sarı etli bir yapının büyümeye başladoğını farkettim. Yani döllenmiş :D Çok mutlu oldum :D Teşekkürler Sn.Sermin.

Tuba
25-04-2008, 16:23
Merhaba,
Yine ben :D
Sn.Selahattin Yılmaz, fideleri aldık, ben gün içinde 4 tanesini ektim bile. Hatta işyerinden erken çıkıp uzun saksı ve toprak aldım. Yeni saksılarım eskisinden daha geniş. Toprak aldım ama önceki fideleri toprak+gübre+kum karışımına dikmiştim. Kumuda inşaat kumu satan biyerden almıştım. Ayrıca o toprağı fidanlıktan açık almıştım. Şimdi GÜLİŞ diye kapalı çuvalda aldım toprağı.Toprak ve gübre karışık dedi satan arkadaş.

**Buna da kum karıştırmam gerekir mi?
**Kum ve toprak hangi oranda karıştırılmalır? (Geçen sefer neredeyse 1,5 toprağa 1 karıştırmıştım)
**İnşaatta kullanılan kumun bir zararı varmıdır?
**Meyvelerin toprağa değmemesi için toprağın üstünü çakıl taşlarıyla kaplayabilir miyim? Sıcaktan meyveler yanar mı? Taş güneşte ısınır ya o bakımdan.

Teşekkürler ;)

Selahattin Yılmaz
25-04-2008, 20:50
**Toprak karışıksa kum karıştırmanıza gerek yok ancak istiyorsanız 3/1 oranında katabilirsiniz.

**İnşaatta kullanılan kumun bir zararı yoktur yeterki kum deniz kumu olmasın

**Meyvelerin toprağa değmemesi için toprağın üstünü çakıl taşlarıyla kaplayabilirsiniz ancak tavsiye etmem evet meyveler sıcaktan etkilecektir.

COYOTE
25-04-2008, 21:47
Ben çileklerimin dibine Ponponun samanından koydum:D. Şimdilik bir problem yok gibi. Meyveye durdular. Ama havaların birden soğuması etkiler mi bilmiyorum.

Selahattin Yılmaz
25-04-2008, 22:15
Soğuk çileklere iyi gelecektir. Çilek soğuğu sever.

canofer
26-04-2008, 10:26
Benim geçen seneden kalan bir çilegim vardı. Nisanın başında saksısını değiştirdim. Ektiğimde 2 yaprağı vardı sonra bir yaprak kurumaya başlarken yeni bir yaprak çıktı. Şimdi sapı canlı yaprak kısmı kuru bir tane yaprağım var. Ayrıca sadece sabah güneş alıyor ve 2-3 günde bir suluyorum ve toprağı sürekli nemli kalıyor.Sizce hala şansım varmı?

Tuba
26-04-2008, 10:56
Ankara'da saman nerde bulunur???

Selahattin Yılmaz
26-04-2008, 10:58
Atatürk Orman Çiftliği, hayvanat bahçesi....

İklimsiz
26-04-2008, 15:41
Buyrun, bu da benden:p

Sevgili zenfree saksıyı görmesin:dilli:

eczadolabi
26-04-2008, 16:10
Domates başlığında sorduğum soruya benzer bir sorum olacak. Biri domates biri çilek neticede, farklı cevapları olabileceğini düşünüyorum...
Çileklerimiz kapalı terasımızda duruyorlar.
Rüzgar ve böcek-arı yok.
Çiçekler oluştuğunda döllenme için birşeyler yapmam gerekir mi acaba?

Selahattin Yılmaz
26-04-2008, 16:13
Çilekte bildiğim kadarıyla döllenme sorunu yok...

canofer
26-04-2008, 17:47
selahattin bey
ilk foto bir yaprağı dökülmüş yerine yeni bir tane çıkmış hali
son foto ise az önceki hali
umarım kurtarmanın yolu vardır

Selahattin Yılmaz
26-04-2008, 20:07
İlk üç resimdeki bitkiler kendilerini kurtarmış sonuncu resimdeki ise iyi görünmüyor. İsterseniz tüm fidelerinizi tam düzeldiğini görünceye kadar bolca sulayın. Çok endişe ediyorsanız sıkıntılı fidenizi yerinden söküp suya koyun suda canlandıktan sonra esas yerine dikersiniz.

canofer
27-04-2008, 09:25
ne yazık ki ilk üç foto 4.nün bir hafta önceki hali
zaten bolca suluyorum üzerine birşey kapatsam(sera gibi) sizce yararı olurmu

Selahattin Yılmaz
27-04-2008, 10:19
Eğer kötü durumdaysalar sökün güzelce eski ölüköklerini temizleyin ve yeşil kısmı hava alacak şekilde suya koyun dirlirlerse ne ala dirilmezlerse yapacak bir şey yok.

Süha Şendoğan
27-04-2008, 11:04
Selahattin hocam
Getirdiğin fideleri diktim şu an çok sağlıklı görünüyorlar.Tavsiyen üzerine milli ve koyun gübreli karışık toprakla doldurdum gelişmeleri bildireceğim.
Selamlar

envor
27-04-2008, 21:44
35740
Bu resim eski bir resim,şu an üzerindeki çilekler kızarmaya başlamış durumda,çilek fidesi gönderdiğim arkadaşlar,sizin fideleriniz nasıl?

limon
27-04-2008, 23:38
envor o naylonu nerden alıyorsunuz? Parekende de satıyorlar mı? Bana bu tür malzemelerin seralara toptan satıldığını, öyle metreyle alamayacağımı söylediler.

habibe
28-04-2008, 08:21
Bana da bu naylonun siyahından lazım. Bahçede , yürüyüş yolunda ki taşların arasından çıkan bilumum otları kapatıp, taşları da naylonun üzerine döşeyeceğim.

şükran ünal
28-04-2008, 08:48
Sevgili Envor, bana yolladığınız iki kök çilek fidesi şu an bahçemde ve çok sağlıklı gelişiyorlar. Yavaş yavaş çiçeklenmeye de başladılar. Fırsat bulur bulmaz resim koyacağım.

Tuba
28-04-2008, 09:39
Merhaba,
Sn. Envor, çilek resimleyip öyle haber verecektim ama sorunca söylememek olmaz dedim. 1 çiçek çilek olmaya başladı. Diğerleri ufaklar. Yavaş gelişiyorlar ama gayet canlılar. İyi günler.

envor
28-04-2008, 10:35
:pTopraksız tarımın gücü işte bu arkadaşlar,Ben size fideleri gönderdiğimden 15 gün sonra dikim yaptık,ama meyvesi kızarmaya başladı...
Sayın Limon bu poşetleri izmirden bir firmadan almıştık,bizim domateslerde bu poşetlerde yetişiyor(içi siyah)parakende olarak satılmıyor olabilir,bilmiyorum...İstenilen ebatta var o poşetlerden,1 -1,5-2-4-metre gibi..
Sayın Habibe sera malzemesi satılan yerlerde olabilir sanırsam,taşların altına serme fikri gerçekten dahice... :p
Arkadaşlar...Saygılarımla...envor...:cool:

Süha Şendoğan
28-04-2008, 13:23
Sevgili Envor
Gönderdiğiniz çilek ve domates fidelerinden domatesler çok güzel gelişti ama maalesef çileklerde bir hareket yok.
Selamlar

Tuba
29-04-2008, 13:32
Evet domates fidelerinin üstünde 3 domates ve birsürü çiçekle tomurcuk var. Hatta dayanamayan bir komşu 1 fidemi gaspetti !!! Çielk onlara göre çok geride ama problem değil. Geçen sene Ankara'da ilk çilek yediğimde Mayıs ayıydı. Şimdi 1 aydır çilek yiyoruz. Normal mevsiminde olsun ;)

tomurcuk054
29-04-2008, 16:36
Saksıda çilek yetiştirmeyi deneyen varmı :confused: Eğer var ise deneyimlerini paylaşmak isterim .Bu hafta sonu Aydın -Atça'dan çilek fidelerim gelicek:)

bensaksıda yetiştirdim bu senede bahceme ektım çogaltmayı düşünüyorum nasıl olacak diye bakıyordum siteye

İklimsiz
29-04-2008, 19:39
Koparmaya kıyamıyoruz:p

envor
29-04-2008, 21:28
Sevgili Envor
Gönderdiğiniz çilek ve domates fidelerinden domatesler çok güzel gelişti ama maalesef çileklerde bir hareket yok.
Selamlar

Topraksızmı yapıyorsunuz sayın Turco?

Süha Şendoğan
30-04-2008, 13:12
Hayır topraklı cocopeat karışımı milli toprak sizden gelen fidelerin yanına Selahattin hocadan gelenlerle ilave yaptım belki onlarla birlikte canlanırlar.
Selamlar

nevsune
01-05-2008, 08:45
Sevgili Güler'den gelen ilk çilek fidelerim, ölüp, ölüp dirildilerdi. Tutmayacaklar diye üzülüyordum.

Bana bu güzel günde çiçeğini gösteriverdi birisi. Çıkmadık canda umut varmış:)

Süha Şendoğan
01-05-2008, 11:23
Bende bir iki resim eklemek istedim.Meyva verenler İzmirden gelen fideler.Poşet içindekiler Antalyadan.

Süha Şendoğan
01-05-2008, 11:26
Bende bir iki resim eklemek istedim.Meyva verenler İzmirden gelen fideler.Poşet içindekiler Antalyadan.

Henüz çiçek vermemişler Selahattin hocanın yeni fideleri.

muhendisali
01-05-2008, 11:43
bende yeni bir kök aldım ama aradan 1 hafta geçti biraz soldu köküyle topragıyla dikmiştim acaba niye böyle oldu

zamanla normale gelirmi sizce daha tam kurumadı her gün suluyorum
güneşde var ne yapacaz?

Süha Şendoğan
01-05-2008, 11:46
bende yeni bir kök aldım ama aradan 1 hafta geçti biraz soldu köküyle topragıyla dikmiştim acaba niye böyle oldu

zamanla normale gelirmi sizce daha tam kurumadı her gün suluyorum
güneşde var ne yapacaz?

Bende ilk zamanlar tutmayacak diye korkmuştum ama daha sonra kendilerini toparladılar biraz sabretmek lazım.Ayrıca hergün sulama bence suyun fazlasıda iyi gelmiyor çürüme yapıyor.

muhendisali
01-05-2008, 11:48
peki gübre falan atmak lazımmı bişey koymadım

Özhan
01-05-2008, 13:30
Bende ilk zamanlar tutmayacak diye korkmuştum ama daha sonra kendilerini toparladılar biraz sabretmek lazım.Ayrıca hergün sulama bence suyun fazlasıda iyi gelmiyor çürüme yapıyor.

Ayenen dediğine katılıyorum bende bundan 1 ay önceki ilk çilek fidesi denememde acemiliğime rastladı her gün suladım sarardılar ve öldüler. şimdi Selahattin hocadan aldıklarımı ilk can suyunu verdikten sonra fide basına yerım çay bardağı suluyorum ama 3 hatta 4 günde bir. Bence Ali sen o topraktan çıkart kuru torağa ek can suyunu ver 3-4 gün sonra yarım çay bardağı ile sula .

muhendisali
01-05-2008, 14:39
demekki fazla su da sevmiyo ya benim hobi olsun diye işden gelince bahçede ugraşmak rahatlatıyo demekki kendi haline bıraksaydım daha iyi olurmuş :)

Penelophe
01-05-2008, 15:09
Çileklerimin bazıları çok güzel gelişirken,


36113

36114

36115

bazılarında bu bitlerden var. Ve tomurcuklar kuruyor. Aynı saksıdalar. Sürekli elimle temizliyorum fakat diğerlerine de geçecek gibi görünüyorlar, ne yapmam gerekli?

Tuba
01-05-2008, 15:18
Sn.Penelophe,
Çilekleriniz çok güzel görünüyor. Sorunuza cevpa veremeyeceğim, hatta ben bir soru sormak istiyorum. Bu çilek fidelerinin kaçıncı yılı? Bu senenin fideleriyse bu kadar güzel gelişmelerini nasıl sağladınız?

Geçen yılın fideleri vardı bende 6 adet. 2 Tanesi öldü ama 4 tanesi bol çiçekli ve meyveli. Saksıda bir fideden en fazla 5-10 tane çilek alabilirsiniz denilmesine karşın benim bahsettiğim fidelerin herbirinde o kadar çilek var zaten. Daha da çiçeklenir zannediyorum.

Penelophe
01-05-2008, 16:02
Bu ilk seneleri. Şu an meyvede olanlar pazardan aldıklarım, bitli olanlar ise Sevgili Güler'in gönderdikleri. Bunu nasıl başardım bilmiyorum ama sakınan göze çöp batıyor.

2 yıl önce ben 4 kök çilekten yaz boyunca 2 kga kadar çilek almıştım. Yağtığım özel birşey yok, güneş gören yerdeler ve susadıkça suluyorum.

Tuba
01-05-2008, 16:43
Teşekkür ederim. Ben de fidenin yaşı ile ilgili olabilir mi diye düşünmüştüm. İyi günler...

Süha Şendoğan
02-05-2008, 10:40
Çilek bence fazla ihtimam istemiyor ama bizim gibi bahçesi olmayıpta balkonda deneyenlerin çok fazla şansı olmuyor galiba bulunduğum çevrede bahçelerde bakımsız halde kendi halinde büyüyen çilekleri inceliyorum nekadar sıhhatli ve canlı büyüyorlar hatta bir bahçe sahibi kendi özel sulama yapmadığını yağmurdan yağmura sulanıyorlar diyince hayretler içinde kaldım üstelik bütün fidelerde çok güneş gören bir yerde değiller.

Süha Şendoğan
04-05-2008, 13:12
Koparmaya kıyamıyoruz:p

Güler hn.merhaba
Toplam kaç çileğiniz oldu merak ediyorum.
Birde ilk çıkanı yiyebildinizmi ?
Selamlar

İklimsiz
04-05-2008, 13:37
Selahattin hocadan gelen çilek fidelerinin bugünkü durumu:p

Süha Şendoğan
04-05-2008, 13:41
Çok sağlıklı görünüyorlar hayırlı olsun bol bol çilek yiyin inşallah..

İklimsiz
04-05-2008, 13:42
Koparmaya kıyamıyoruz demiştim ya, evde herkes böyle düşünüyor. Bugünkü durumu görüldüğü gibi:p

gülşeker
04-05-2008, 15:04
sizin balkonunuzda çilek olur da benimkisinde olmaz mı ?

Gerçekten insanın yetiştirdiği dışardan alınmışa hiç benzemiyo diyebilirim. Daha bir güzel oluyo. Bunlarda benim balkonumdan gözüm gibi sakındığım fidelerim, ilk meyvesini verdi. Ben bile koparmaya kıyamıyorum.:p Ama neyseki o kadar ilgilenmeme rağmen dipten kurumaya başladı sanki, bir türlü çözemedim. :rolleyes:

praecox
04-05-2008, 15:05
Çileğin meyvesi bozulmasın diye altına nylon veya saman serildiğini biliyoruz, burdan da okuduk. Peki hiç hindistan cevizi torfu veya kırıntısı gibi bir madde ile malçlama gibi bir şeylerle deneyimi olan var mı?
Malum şehirde saman bulmak zor nylon da pek hoş görünmüyor. Orkidelerde sıkça kullandığım hindistan cevizi kabuğu ile fidanların altını malçlamak, çileklerin meyvelerini çürümekten korumak babında uygun olur mu? Bana mantıklı gibi geliyor ise de... deneyenimiz oldu mu? diye sormak istedim.

Saygılar

Todor
04-05-2008, 18:26
Hindistan cevizi lifi, suyu hemen aşağıya geçirdiği için, meyvelerin dayanımı artacak, fakat yabani ot tohumları, çimlenme şansı bulacaktır diye düşünüyorum.

Bu da benim 1/2 m2 alandaki 60 kök çileğim. Patos çuvalında. Acemilikten dolayı çuval dolunca biraz yattı. Fideler iyice köklensin, düzelteceğim. Şİmdi oynatmak istemedim.

İçinde mil, yerli torf ve biofarm humuslu gübre karışımı var. Oran 3-3-1


36391

Penelophe
04-05-2008, 18:31
Benim bitler hakkında fikri olan yok mu?

Selahattin Yılmaz
04-05-2008, 18:49
Çileklerimin bazıları çok güzel gelişirken,
bazılarında bu bitlerden var. Ve tomurcuklar kuruyor. Aynı saksıdalar. Sürekli elimle temizliyorum fakat diğerlerine de geçecek gibi görünüyorlar, ne yapmam gerekli?

Penelophe çileklerine yaprak bitleri dadanmış sen istersen ev yapımı ilaçlar başlığına bir uğra bence...

Özhan
04-05-2008, 21:52
Koparmaya kıyamıyoruz demiştim ya, evde herkes böyle düşünüyor. Bugünkü durumu görüldüğü gibi:p

Fideleriniz çok sağlıklılar ..Bol meyveler diliyorum. Bende sizinle aynı partiden fide isteminde bulundum. Maaşallah sizinkiler hızlı büyümüşler. Tam gün güneş mi görüyorlar yoksa yarım gün mü?

İklimsiz
04-05-2008, 22:54
Sayın Karaçalı, 274 no.lu mesajdaki çilek fidesi Selahattin beyden satın aldıklarımızdan değil. Geçen seneden kalma çilek fidesi.

272 no.lu mesajdakiler ise Selahattin beyin gönderdiği fideler. Kapalı balkonda, öğleden sonra güneş alıyorlar. Balkon penceresi ise tüm gün açık.

Özhan
04-05-2008, 23:01
Sayın Karaçalı, 274 no.lu mesajdaki çilek fidesi Selahattin beyden satın aldıklarımızdan değil. Geçen seneden kalma çilek fidesi.

272 no.lu mesajdakiler ise Selahattin beyin gönderdiği fideler. Kapalı balkonda, öğleden sonra güneş alıyorlar. Balkon penceresi ise tüm gün açık.

Cevabınız için Teşekkür ederim Sayın İklimsiz Hn.
Bende mesajı alıntılarken yanlış mesajınızı alıntılamışım. Aslında 272 no lu mesajı alıntılıcaktım karıştırmışım. Sanırım buda o koparmaya kıyamadığınız çileğin güzeliğinden olsa gerek. Selamlar.

Süha Şendoğan
05-05-2008, 13:56
Çilekle ilgili bende birşey sormak istiyorum kurumaya yüz tutmuş kökleri çıkarıp suda bekleten varmı acaba yararı olurmu tarladan aldığım Bursa yediverenleri pek saksıya uyum sağlamadı % 50 oranında kurumalar var.Topraktanda olabilir.

Özhan
05-05-2008, 18:00
Dediğin işlemi denemedim ama birkaç başarısız çilek fidesi yetiştirme eylemimde şunu öğrendim. Fazla üzerine düşmiceksin fidelerin hatta unutursan daha iyi sonuçlar alınıyor. :D Çünkü bende anladımki su vermedinmi yani abartılmazsa bitki ölmüyor.

canofer
05-05-2008, 21:29
bende denemedim suya batırma yöntemini ama kuruyan bir çilegim vardı sonunda yarısı kuru yarısı canlı bir yaprak kalmıştı (2 önceki sayfada resimleri var)ve onun uzerini bir kapla kapatarak mini bir sera yaptım bu kurumasını sadece durdurdu yeni yaprak çıkmadı üzerini açınca kaldığı yerden kurumaya devam etti ve...

Oğuzhan
06-05-2008, 17:15
Selahattin Abi'nin gönderdiği 12 çileğin hepsi tuttu.Hiç fire yok.Çilekler yapraklarını verdi.3-5 yaprak oldular.Pet bardaklara torfa dikmiştim.Şu anda camekanlı balkondalar.Hatta ikisi süpriz yaptı.Çiçek acacaklar.Tomurcuklar çıkmaya başladı.İnşallah meyvesinide görürüz.:)

Todor
06-05-2008, 17:47
Bende de tutma oranı %100. Fidelerin kaliteli olması kadar, havaların serin ve yağışlı gitmeside çok lehimize oldu.:)

Özhan
06-05-2008, 22:24
aynen bendede % 100 başar.

Artık bendemi yoksa fide üreticisininmi yoksa bu fideleri bize ulaştıran Selahattin beyin başırısımı bilemem :D

eczadolabi
07-05-2008, 07:31
Selahattin Bey den gelen fideler, bende de %100 oran ile tuttu.
Yeterli saksı hazırlamadığımdan bir kısmını 3 gün kadar sonra viyole dikmek zorunda kaldım.
Onlar biraz yavaş büyüyorlar.Sanırım az toprak az su tutuyor, ondan olsa gerek...
Benim esas sormak istediğim,
ilk çıkan çiçekler koparılacak denmişti yanılmıyorsam.
Nasıl kıyıpta kopartacağız. Kopartmak zorunda mıyız :(

Dilek Erbil
07-05-2008, 08:51
Valla benim de fidelerim uzun süre kargoda sürünmelerine inat süper gelişme gösteriyorlar,kendileri durgun su kültüründe topraksız tarım denemelerine maruz kalıyorlar:)
Güzel sağlıklı 3er 5 er yaprakları var;ilk gördüğümde pek umudum yoktu açıkcası:))
Selahattin Bey'e tekrar teşekkürler...

Süha Şendoğan
07-05-2008, 13:17
Selahattin hocadan benim de aldığım tüm fideler tuttu okadarki ondan önceki Bursa fideleri kıskandılar herhalde onlar kurumaya başladılar tarladan söktüğümüz fideler genellikle saksıda başarılı olmuyorlar bunu gözlemliyorum birde su miktarı ******* önemli çok az su yeterli geliyor.Fazlası çürüme yapıyor.

Özhan
07-05-2008, 21:48
en azından susuzluğun çaresi var. **** diğer bir değişle bitki susuzsa alenen belli ediyor kendini. Hemen suyunu veriyorsun ve dikiliveriyorlar. Heleki salatalık acaip bişey. Suyu verince 15 dk içinde dikiliyorlar. Böylece fideler sağlam temeller üzerine kuruluyorlar. Yani bitkinin kökleri güçleniyor. Resmen susuzlukla suyu arama sevdasına kökleri büyüyor. İdman yapıyor ve güçleniyor :)

Selahattin Yılmaz
07-05-2008, 22:17
Arkadaşlar çilek fidelerinizi asla nemsiz bırakmayın, devamlı sulayın ki toprağa tutunsun kök yapsın.

Süha Şendoğan
08-05-2008, 13:35
Selahattin hocam
Çilek benim gözlemlediğim kadarı ile fazla su istemiyor heleki böyle havalarda gün aşırı sulama bile fazla geliyor balkonda yetiştiriciler için bence doğrusu toprağın ihtiyacına göre davranmak ****** size akıl verecek bir durumumuz yok en iyisi yetiştiriciler sizin tavsiyelerinize göre davransınlar.

Selahattin Yılmaz
08-05-2008, 13:45
Elinizdeki fidelerin kök yapması için neme ihtiyacı var toprağa iyice tutunana kadar toprak nemli olmalı. Aksi halde gövdesindeki besini harcar sizde yeşillendi diye sevinirsiniz sonra mazallah fideniz birden ölüverir.

Süha Şendoğan
08-05-2008, 13:55
Elinizdeki fidelerin kök yapması için neme ihtiyacı var toprağa iyice tutunana kadar toprak nemli olmalı. Aksi halde gövdesindeki besini harcar sizde yeşillendi diye sevinirsiniz sonra mazallah fideniz birden ölüverir.

Aman hocam doğrudürüst bir sizden gelen fideler tuttu onları da kurban etmiyelim sizin tavsiyeleriniz herzaman bizim gibi amatörler için önemli..

heva
08-05-2008, 21:12
Bu da benim çileklerim..
36626

tomurcuk054
08-05-2008, 21:53
Benım çileklerimde çilekler yeşil daha .

MSaygin
09-05-2008, 12:26
Selahattin Bey'den gelen çilekleri, yaylada pay edip diktik, hafta içinde sulayacak kimse olmayacak ya haftasonları doyuracağız artık suya.

Adana'nın sıcağında verim vermeyecek muhtemelen ama denemek için bir tane de burada saksıya diktim.Yaprakların ve meyvelerin toprağa değip çürümesini önlemek için çileği diktikten sonra saksıya büyükçe bir naylon torba geçirip, saksının kenarında toprakla saksı arasına küçük kürekle ittim iyice.Ortaya da bir küçük delik açıp, fidenin yapraklarını dışarı aldım.

36668

Yarıgölge bir yerde bekletip, sıcaktan etkilenmemesini umacağım artık :p

maresalx
09-05-2008, 12:57
selamlar, ankara'da ucuz cilek fidesi nerden temin edebilirim ? ulus halde dun gibip sordum 10 lira diyorlar tanesine bana cok pahali geldi acaba daha uygun fiyata ankara'da nerde bulabilirim ? sadece 2-3 tane ariyorum

denizakvaryumu
09-05-2008, 13:03
Sn. MSaygın aldığımız bu çilek fidelerinin açıklamasında sahil kenarlarında da verimli olacağı yazılıydı yani tamamen yayla çileği değil.

MSaygin
09-05-2008, 13:20
Umarım öyle olur :) Sahilde belki bir rüzgar falan da olur, burası hareketsiz bir sıcak katman gibi geçiriyor yazı, görelim bakalım.Olmazsa çok sıcak zamanda saksısıyla yaylaya götürürüm.

Selahattin Yılmaz
09-05-2008, 13:27
Sevgili MSaygin şoklu fideler olduğu için meyve almanız gerekiyor. Normalde de fidelerini oluşturunca kış aylarında size geldikleri şekildei fideleri söküp buzdolabının soğuk gözlerinde bekletirseniz gayet güzel meyve alırsınız diktiğinizde...

Todor
09-05-2008, 13:36
Benim fidelerde tomurcuklar gözükmeye başladı. Beklediğimden çok daha çabuk.:)

MSaygin
09-05-2008, 13:40
Sevgili MSaygin şoklu fideler olduğu için meyve almanız gerekiyor. Normalde de fidelerini oluşturunca kış aylarında size geldikleri şekildei fideleri söküp buzdolabının soğuk gözlerinde bekletirseniz gayet güzel meyve alırsınız diktiğinizde...

Teşekkürler Selahattin Bey :) Bilgisizliğimi mazur görün, bu konuyu açabilir miyiz? Kastettiğiniz, sezon sonunda fideyi geri söküp, kökleri budayıp buzdolabında bekletmek mi?

Süha Şendoğan
09-05-2008, 13:48
Benim fidelerde tomurcuklar gözükmeye başladı. Beklediğimden çok daha çabuk.:)

Sn.Todor
Fideler tarladamı ekili? Bizimkiler ancak M.Saygın'ın resimlediği boyuta geldiler ayrıca eriyik filan veriyormusunuz ?
Selamlar..

Todor
09-05-2008, 14:36
Çİleklerin dikili olduğu yer 278 nolu mesajda gözüktüğü üzere bi çuval. Sanırım bu hafta içinde herkesinki çiçeğe duracak.

Tuba
09-05-2008, 15:03
Havasından mı suyundan mı? Sn.Todor bendeki 20 fide halen 2 yaprak. Yüreğime inecek ciddimisiniz siz ne tomurcuğu??

Selahattin Yılmaz
09-05-2008, 15:05
Arkadaşlar sizlere tavsiyem çileklerin çiçeklerini ilk bir ay koprmanız kök sistemi gelişsin diye. Aksi halde sadece o çileklerle kalabilirsiniz çiçeğe kök sistemini toprağa yerleştirdikten sonra izin vermelisiniz yinede şu anki durumlarıyla iyi kök yaparlarsa sorun çıkmaz.

nevsune
09-05-2008, 15:17
Ankara koşullarında bizim fidelerden bu yıl çilek falan beklemiyorum ben. Ne çiçeği, benimkiler yaprak bile çıkartmaya korkuyorlar.

Hava bir gün yaz, bir gün kış. Evden bir gidiyorum, geldiğimde fideleri suda boğulmuş halde buluyorum. Soğuktan etkileniyorlar mı ne, eski çilek fidelerim bile toparlayamadı kendilerini. Tek umudum bir gün gelip havaların toparlaması.

İremsıla
09-05-2008, 15:23
Arkadaşlar geçen yıl hollandadan gelen, 1 paket çilek tohumunu mart ayından bu yana nereye koyduğunu hatırlamayan annem, geçen gün bulmuş.paket üzerinde temmuz 2008 son kullanma tarihi olarak yazsada, annem geç kalmışızdır diye tereddüt ediyor.ben ise ekelim, meyve vermese bile fidan gelişir tohum seneye kalırsa ziyan olur diye düşünüyorum.sizler bu konuda ne dersiniz,acaba çokmu geç kaldık.zira burada havalar yeni ısınmaya başlayacak.

Tuba
09-05-2008, 16:16
Ahh Ankara ahh... Nevsune abla aslında karşıyakadan aldığım yediverenlerin üstü meyve dolu ve sürekli yeni çiçek açıyor. Havalar taze fideler için problem ama olgun fidelere banamısın demiyor. Belki sonbaharda yeriz meyvesini. Selahattin bey sonbaharda da meyve alabilecek miyiz?

nevsune
09-05-2008, 16:25
Bu gece hava 3, yarın 2 derece olacakmış(bizim buralar daha da soğuk).

Yeni fideler dayanabilir mi bu soğuğa? Ne yapsak, üstlerini naylonla kapatsak mı acaba?


http://www.meteoroloji.gov.tr/2006/tahmin/tahmin-iller.aspx?m=ANKARA

denizakvaryumu
09-05-2008, 16:32
Çilekler soğuğu sever, bir şey olmaz .

nevsune
09-05-2008, 17:07
Aman iyi sevindim bu habere:)

İki gün evde olmayacaktım zaten. Aklım, naylon altında ne oldular diye evde kalacaktı bu sefer.

İklimsiz
09-05-2008, 19:06
, annem geç kalmışızdır diye tereddüt ediyor.ben ise ekelim, meyve vermese bile fidan gelişir tohum seneye kalırsa ziyan olur diye düşünüyorum

Bence tohumlarınızı ekebilirsiniz.

Yaklaşık 1 ay önce ektiğim tohumlar. Bu sene çileklerini göremesek de fidelerimiz olur:p

İremsıla
09-05-2008, 23:24
iklimsiz ilgilendiğiniz için teşekkürler.sabah ilk işim tohumları ekmek olacak.resim ekleme kabiliyetim olsa çilek paketinin resmini gönderirdim.çok iri ve gösterişli görünüyorlar.sanırım yabancı ülkeler bitki türlerine daha çok önem veriyorlar.

Todor
10-05-2008, 00:07
İşte çileklerin tomurcukları.
Bunları ne zaman koparacağız. İyice büyümelerini mi beklememiz lazım?

36746

Todor
10-05-2008, 10:05
O anlamda sormadım:)

Arkadaşlar sizlere tavsiyem çileklerin çiçeklerini ilk bir ay koprmanız kök sistemi gelişsin diye. Aksi halde sadece o çileklerle kalabilirsiniz çiçeğe kök sistemini toprağa yerleştirdikten sonra izin vermelisiniz yinede şu anki durumlarıyla iyi kök yaparlarsa sorun çıkmaz.


Demişti Selahattin Yılmaz, koparmak için henüz çok mu küçükler, şimdi koparırısam yeniden çiçek açmaya mı çalışır anlamında sormuştum.

Ama haklısınız, benim soruyu sorarken, ilgili mesajdan alıntı yapmam gerekirdi. :)

igk
11-05-2008, 22:27
Babaeski'den çilek haberleri...

Kasım ayında çilek topladığımı yazmıştım. Daha sonra beyaz karların arasında bile kırmızılıklar gördüm.

Şimdi Mayıs... Çileklerin boyları çok uzun. Dallarında minik ve bir sürü çilek var. Şu an açık yeşiller. Yalnız bu sene öyle sürgün falan göremedim. Boy atıp duruyorlar. Ben de aralarındaki otları yolmuyorum. Güneşte otlar kuruyunca çileklere yatak oluyorlar. Toprağa değmeyen çilekleri toplamak da kolay oluyor. Komşum istediğinde kökten çıkarıp vermiştim bir kaç tane, umarım tutmuştur.

Bakımına gelince: Hiçbir ilaç atmıyorum. Yalnızca geçen yaz aşırı sıcaklarda sulama yaptım biraz. Gerçi sararma yoktu ama, tedbir işte. Çilekler de bahçeye yayılıp duruyorlar.

Herkese iyi baharlar...

Süha Şendoğan
13-05-2008, 13:29
Arkadaşlar
Selahattin hocanın ilk siparişten dağıttığı çileklerden (Sn.Todor harici ) hızla gelişen fideler
varmı gelişmeleri bildirelim.
Not.Sn.Todor harici dememdeki sebep onunkilerde olağanüstü bir gelişme olduğundan.

İklimsiz
13-05-2008, 13:38
Benimkiler de hızla büyüyor, yakında iyice çiçeklenecek gibi:p

Süha Şendoğan
14-05-2008, 10:07
Sn.İklimsiz seninkiler de maaşallah iyi büyümüşler bende bugün benimkilerin son durumunu fotograflayıp yayınlayacağım.Tüm yetiştiricilere bir tavsiyem var bulabilirlerse Osmanlı çileği bulsunlar bukadar nefis çilek kokusu ben hayatımda duymadım.Sağolsun Selahattin hoca Güler hanımdan birkaç fide getirmiş bütün balkon çilek kokuyor.

denizakvaryumu
14-05-2008, 10:36
Benim merak ettiğim YALTIR gibi büyük firmalar neden Osmanlı çileği fidesi satmazlar.

Yine Türkiye'de net üzerinden Osmanlı Çileği fidesi satan kişi ya da kurum yok.

Yusuf Ustaoğlu'nun sitesine baktım o da Alp çileği tohumu getirtmiş , Osmanlı çileği yok.

Nevsune Hn.
sizin osmanlı çileklerinde durum nasıl?Bendeki küçük olan kurudu, diğeri yoğun bakımda.

Ankara'da sizle benden başka elinde osmanlı çileği olan yok sanırım :(

Süha Şendoğan
14-05-2008, 10:57
Arkadaşlar
Selahattin hocadan gelen 1.parti siparişerinden bendeki fidelerin son durumu..

Süha Şendoğan
14-05-2008, 10:59
Buda meyvası üstünde ayrı bir fide (İzmir'den)