PDA

View Full Version : Çilek Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6]

sadrainman
15-04-2015, 12:48
Sonunda çileklerim göründü demek ki az sabretmek lazımmış

erkanbey
15-04-2015, 15:17
Sonunda çileklerimdeki göründü demekki az sabretmek lazımmış

Sizin adınıza sevindim bu sene havalar çok kötü gidiyor o yüzden geciktiler biraz az sabırla kavuşacaz yakında çileklerimize.

sadrainman
15-04-2015, 15:34
Teşekkür ederim. Ben de havalardan diye düşündüm fidelerimin bi çoğunda meyve ve çiçek var şuan

sadrainman
22-04-2015, 10:01
çilekler sağlıklı bişekilde büyümeye devam ediyor...

erkanbey
22-04-2015, 11:42
sayın sadrainman çileklerimden meyve alamıcam galba diyordun ama seninkiler maşallah çok iyi görünüyorlar çiçeklenme az olmuş gibi ama biraz daha zamana bırakalım bakalım ne olacak benim çileklerimde yavaş yavaş canlanmaya başladı atalım bir resmini daha

sadrainman
22-04-2015, 12:22
erkan bey teşekkür ederim güzel yorumunuz için.sizin sisteme hayran olmuştum zaten.eşim yapıyorsan bböyle yap yap seneye diyerek benim çileklerime burun kıvırmıştı;)yaptığınız bu güzel çalışma hakkında biraz bilgi alabilir miyim sulamayı nasıl yapıyorsunuz kaç fide var toprak bildiğmiz bahçe toprağımı yoksa torf mu.aslında ben bu dikey sistemde besin eriği ile marul beslemeyi düşünmüştüm ama olmadı kısmet artık seneye.
gelelim benim çileklerime.çiçeklenme tam randımanlı değil şuan ama fotolarda tam görünmüyor 37 fidenin en az 20 sinde ortalama 2-3 çiçek var .tabi artık meyve tutmuş çiçekler de altta kaldı. yinede ben baktığımda güzel bi manzaara için çok çiçkeli görüntü istiyorum onlara baktıkça inanın acayip rahatlıyorum gece bile arada çıkıp bakıyorum balkona.aslında ben umutluyum yapraklarda en ufak bi hastalık emaresi yok nazar değmesin

erkanbey
22-04-2015, 12:36
Bu konuda şu linki inceleyebilirsiniz orda baya teferruatlı yazdım sistemi.Ayrıca çiçeklenme zamanı çileklerinize sıvı besin verseniz çiçeklenmeyi arttırır sanırım bu konuyu bir araştırın derim forumdan.
http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/11897-10.htm

sadrainman
23-04-2015, 07:51
Konuyu detaylı okudum teşekkür ederim anladım sistemi.nasip olursa mutlaka deneyeceğim

sadrainman
23-04-2015, 10:37
Üşenmedim tek tek saydım hem de diplerindeki kuru yaprakları temizledim 37 çilek fidesinde toplam 32 çilek meyvesi, 18 tane de çiçek var

erkanbey
23-04-2015, 11:03
Elimden geldiğince anlattım bu sene ilk hasadı alacağım :) ama güzel olacağa benziyor çok uğraştıran bir sistem ama her şey bittikten sonra sadece sulama kalıyor başka bir derdin olmuyor.

erkanbey
23-04-2015, 13:00
Gerçekten bu renklerde çilek oluyomu acaba araştırdıkça her geçen gün şaşkınlığım artıyor gerçi bu tarz şeylerde hep çinden çıkıyo onlarada pek güvenemiyorum ya neyse.

sadrainman
27-04-2015, 21:50
çilek yapraklarım bu renge büründü ama sadece diplerdeki yapraklar sebebi sanırım dün uyguladığım güvercin gübresi.yaktı gibi.daha önceleri diplerindeki yapraklar genelde ömrünü tamamlarken sararırdı şimdi kızardı

erkanbey
30-04-2015, 17:19
Yavaş yavaş olacaklar inşallah

sadrainman
05-05-2015, 00:05
benim çileklerim büyümeye daha devam ediyorlar 2-3 tane tadına baktım çok ekşiydiler.ilk diktiğim gün fotolarına bakıyorum da şimdi gurur duyuyor insan .basit bişey bile olsa başarmak güzel duygu:p

erkanbey
08-05-2015, 19:25
Az kaldı olmalarına sabırda sabır

Ömer Bey
11-05-2015, 21:34
Bu konuda şu linki inceleyebilirsiniz orda baya teferruatlı yazdım sistemi.Ayrıca çiçeklenme zamanı çileklerinize sıvı besin verseniz çiçeklenmeyi arttırır sanırım bu konuyu bir araştırın derim forumdan.

Erkan bey merhaba,

Sizin sistemin malzemelerini bugün aldım ve kesim işlerini bitirdim.Kısmet olursa bu hafta sonuna doğru Yalova'ya gidip üreticilerden fidan ve coco peat alarak eldeki malzemelerle güzel bir karışım yapıp ekimi gerçekleştircem hayırlısıyla.
Gelişmeleri fotolarla aktaracağım.Sevgiyle kalın.

erkanbey
12-05-2015, 11:33
İnşallah her şey yolunda gider insan çok mutlu oluyor meyveleri görünce ama 1 haftadır sıkıntıdayım haberiniz olsun kırmızı örümcek dadandı baya uraştırıyor geçen sene olmamıştı ama bu sene havalar ısınınca çıktılar piyasaya pek kolay olmıcaktır ama forumda okumuştum gene toprağı poşetlere koyup fırında ısıtıp mikroplarını öldürmek gibi bişeyden bahsediliyordu öyle birşey yapılsa ilerleyen senelerde tekrarlamazmı diye aklıma gelmedi deil.Ama bu kısıma çok dikkat ben öyle bi deneyim yaşadım poşetler az büyük olmuş bi baktım fırına arkada hava delikleri var sıcak havanın geldiği yer sanırım oraya yaslamışım poşetleri ev yanıyodu az daha :) aman dikkat boşetler fırına temas etmicek öyle bişey yaparsanız temizlemeside cabası hanım evden atacaktı beni nerdeyse.Bol şans diliyorum size...Çalışmalarınızı benim konunun olduğu yerden devam edin ki düzenekler bölümünde olsun.

gk070
12-05-2015, 16:00
Merhabalar arkadaşlar ben antalyadan gökhan yaşım 20 vve ogrenciyim evde saksıda çilek yetiştirmeye yeni başladım ve şuan için 35-40 tane çilegim var sarmaşık ve aromas cinsi bekliyorum diğerler kalanları da pazardan aldığım için cinslerini bilmiyorum böyle iste erkan Bey resimde olan çileğin cinsi sarmasikmi? Axava ve alltaki resimdeki gibi ayni cilekten vendede var ve kollarida var o çileğin çürüyor gibi birşey oldu kurtarmaya çalışıyorum şuanda onun kollarını öyle sizin gibi nasil ekebilirim ve çilek fidelerini nasil cogaltavilirim? Şimdiden teşekkür ederim iyi gubler

gk070
13-05-2015, 22:16
Erkan bey çilek fidanlarınizin cinsi nedir acaba? Merak ettimde :)

space_frog
16-05-2015, 22:25
Dostlar merhaba, aşağıdaki linkte çilek çoğaltma kisminda anaç fide ayırma diye bir işlemden bahşedilmiş, bilen biri bana ne olduğunu anlatabilir mi?:D
Cilek Yetistiriciligi (http://www.tray-fa.com/index.php?option=com_content&task=view&id=150&Itemid=30)

djtunc
19-05-2015, 17:24
merhaba arkadaşlar bende çilek fidesi aldım küçükken, ekerken çok sağlıklılardı şimdi ise yapraklarının uç kısımları kararıp kurumaya başladı bunun nedeni ne olabilir :(

-balkonda direk bol güneş gören bir yerde duruyor
-çok fazla sulama yapmıyorum, küçük oldukları için genelde sisleme yöntemiyle suluyorum.

çilek konusunda tecrübeli arkadaşlarımdan cevap bekliyorum

şimdiden teşekkür ederim hayırlı forumlar ;)

Ömer Bey
20-05-2015, 06:51
Dostlar merhaba, aşağıdaki linkte çilek çoğaltma kisminda anaç fide ayırma diye bir işlemden bahşedilmiş, bilen biri bana ne olduğunu anlatabilir mi?:D
Cilek Yetistiriciligi (http://www.tray-fa.com/index.php?option=com_content&task=view&id=150&Itemid=30)

Çilek ana gövdesinden sarmaşık kollar çıkıp uzamaya ve bu kolların bazı

yerlerinden itibarende küçük küçük yapraklanmaya başlar ve sonra gene bu

uzantılar devam eder. İşte ana gövdeden çıkan bu uzantıları gövdeden

çıktıktan yaklaşık 4 parmak kadar sonra toprağa 2 cm kadar batırarak üstüne

toprak atın kalanınıda topraktan dışarı çıkartın.Bu toprak altına aldığınız uzan

tılar tuttuktan sonra ana gvde ile olan bağlantısını kesebilirsiniz.

erkanbey
20-05-2015, 08:41
Erkan bey çilek fidanlarınizin cinsi nedir acaba? Merak ettimde :)

Bir çok cins var ama çoğunluk aromas ve sarmaşık benim favorilerim onlar.

erkanbey
20-05-2015, 08:45
merhaba arkadaşlar bende çilek fidesi aldım küçükken, ekerken çok sağlıklılardı şimdi ise yapraklarının uç kısımları kararıp kurumaya başladı bunun nedeni ne olabilir :(

-balkonda direk bol güneş gören bir yerde duruyor
-çok fazla sulama yapmıyorum, küçük oldukları için genelde sisleme yöntemiyle suluyorum.

çilek konusunda tecrübeli arkadaşlarımdan cevap bekliyorum

şimdiden teşekkür ederim hayırlı forumlar ;)

Bence yapraktan yeterli sulamayı yapamıyor olabilirsiniz kökten sulayın ayrıca o cd güneş ışınlarını yansıtıp muhtemelen bitkiyi yakıyor bence onu kaldırın.

macuroğlu
20-05-2015, 09:14
Kütahya bu yıl ilk defa 17 dekarlık çilek bahçesi kurduk înşallah emeğimizin karşılığını alırız

space_frog
20-05-2015, 16:31
Çilek ana gövdesinden sarmaşık kollar çıkıp uzamaya ve bu kolların bazı

yerlerinden itibarende küçük küçük yapraklanmaya başlar ve sonra gene bu

uzantılar devam eder. İşte ana gövdeden çıkan bu uzantıları gövdeden

çıktıktan yaklaşık 4 parmak kadar sonra toprağa 2 cm kadar batırarak üstüne

toprak atın kalanınıda topraktan dışarı çıkartın.Bu toprak altına aldığınız uzan

tılar tuttuktan sonra ana gvde ile olan bağlantısını kesebilirsiniz.

üstadım bahsettiğin farklı bir çoğaltma şekli... youtube kanallarında doğrudan kök gibi şeyler dikiliyor, sanırım ondan bahsediliyor... stoklanmasının kolaylığı açısından da öneriliyor ama nasıl üretildiğini bir türlü çözemedim

örnek video: https://www.youtube.com/watch?v=7Oj6Ol0m6RU

erkanbey
20-05-2015, 19:55
üstadım bahsettiğin farklı bir çoğaltma şekli... youtube kanallarında doğrudan kök gibi şeyler dikiliyor, sanırım ondan bahsediliyor... stoklanmasının kolaylığı açısından da öneriliyor ama nasıl üretildiğini bir türlü çözemedim

örnek video: https://www.youtube.com/watch?v=7Oj6Ol0m6RU

Merhaba videoda gördüğünüz frigo fide dediğimiz şey çilekler tam gününü yanlış söylemeyeyim 60 gün soğuklamaya bırakılırlar bahçeden sökülüp temizlenip ilaçlanıp soğuk hava depolarına alınır, müşteri satınalacağı zaman o videoda gördüğün gibi yapraksız ama ortasında hafif yeşil bir canlı gövde ile geliyor o gördüğün çilek fidesi yani kısaca.Frigo fide yazıp aratabilirsiniz google den.Videodaki dayımın yaptığı şey mesafeyi uzak tutarak dikmek çünkü zamanı geldiğinde kollardan çoğaltma yapacak ve her iki çileğin arasına bir tane daha çoğaltacak.Çiçeği koparmasının sebebi ise çiçeği koparırsan kol atar çoğalmak için kolu koparırsan çiçek açar meyve için dayımın amacı çoğaltmak olduğu için çiçeği kesiyor sonrasındada koldan çoğaltmayı göstermiş zaten en basit olan çoğaltma şeklini.
Anaç gövdeden bahsetmişsiniz onuda şöyle söyliyeyim çilekler ağustos gibi belki daha sonra meyve verme işleri bitip çoğalmak için kollar çıkıp her iş bittikten sonra ana gövdenin yanından bir gövde daha çıkar yani iki kök olur belki birbirine yapışık olur ama ilerleyen zamanlarda söküp bıçakla tam ortadan kesersseniz 2 adet çileğiniz olmuş olur bahsettiği budur benim bildiklerim bunlar umarım sorunuzun cevabı budur.

space_frog
20-05-2015, 22:28
Merhaba videoda gördüğünüz frigo fide dediğimiz şey çilekler tam gününü yanlış söylemeyeyim 60 gün soğuklamaya bırakılırlar bahçeden sökülüp temizlenip ilaçlanıp soğuk hava depolarına alınır, müşteri satınalacağı zaman o videoda gördüğün gibi yapraksız ama ortasında hafif yeşil bir canlı gövde ile geliyor o gördüğün çilek fidesi yani kısaca.Frigo fide yazıp aratabilirsiniz google den.Videodaki dayımın yaptığı şey mesafeyi uzak tutarak dikmek çünkü zamanı geldiğinde kollardan çoğaltma yapacak ve her iki çileğin arasına bir tane daha çoğaltacak.Çiçeği koparmasının sebebi ise çiçeği koparırsan kol atar çoğalmak için kolu koparırsan çiçek açar meyve için dayımın amacı çoğaltmak olduğu için çiçeği kesiyor sonrasındada koldan çoğaltmayı göstermiş zaten en basit olan çoğaltma şeklini.
Anaç gövdeden bahsetmişsiniz onuda şöyle söyliyeyim çilekler ağustos gibi belki daha sonra meyve verme işleri bitip çoğalmak için kollar çıkıp her iş bittikten sonra ana gövdenin yanından bir gövde daha çıkar yani iki kök olur belki birbirine yapışık olur ama ilerleyen zamanlarda söküp bıçakla tam ortadan kesersseniz 2 adet çileğiniz olmuş olur bahsettiği budur benim bildiklerim bunlar umarım sorunuzun cevabı budur.

Antalya gibi bir yerde bu anaç gövde cogaltmasini ne zaman yapabilirim? Meyve sayısı azalmaya başladı (osmanlı çileği), yeni kollar yaklaşık 15 gündür çıkıyor fakat hep kopardim gücü oraya vermesin diye..

Lonicera
21-05-2015, 16:39
Tohumdan yetiştirdiğim beyaz çilekler bu yıl daha fazla meyve vermeye başladı.

mazda_ozan
22-05-2015, 09:08
http://i.hizliresim.com/OqLPB4.jpg Buda benim bıcırık :D o kadar tohumdan sadece 1 tane çıktı. Toprağı hafif kurur gibi olunca fısfısla püskürtüyorum. Buradan sonra ne yapacağımı hiç bilmiyorum ama :D

Esila09
29-05-2015, 12:54
Ben ilk defa 5 kök ekim yaptım, aldığımda çiçekliydi hepsi tuttu ve meyve verdi ama çok küçük meyve verdi kızardı küçük olmasına rağmen çok lezzetli daha büyük meyve vermesi için ne önerirsiniz?
Birde acemiliğim toprağa değmesi ve su değmesi ardına çürümesi oldu.
Buna nasıl çözüm bulabilirim?

Lonicera
29-05-2015, 13:11
Sn Esila09, dikim yaptığınız yer saksı mı bahçe mi? Bahçe ise sorun yok. Saksı ise biraz aralıklı dikim yaparsanız daha iyi olur. Ayrıca yeni alıp dikmiş olduğunuz fideler köklerini tabana henüz tam anlamıyla yayamadıkları için meyveler küçük olacaktır. Aklımızda bulunsun çiçekleri kopartıp o şekilde dikim yapalım ki köklenmeye çalışsın bitkimiz. Ekstradan potasyum ağırlıklı gübreleme ile meyve kalitesi daha yüksek olacaktır. Ama ben çiftlik gübresini tavsiye ederim, lezzet çok daha üst düzeyde oluyor.

Meyvelerin toprağa değip sulama sebebiyle çürümemesi için meyvelerin altına saman, talaş, poşet vb. birşeyler serip meyvelerin toprakla temasını kesebilirsiniz. Kolay gelsin.

Esila09
29-05-2015, 13:51
Uzun saksılarda birinde 2 birinde 3 kök var. Güneş ve rüzgar çok iyi seviyede.
Bu yıl acemilik yılımdı
Gübre takviyem olmadı ama temin edeceğim.
Meyveler içinde poşet fikri aklımdaydı ama uygulamadım birde öyle deneyeyim.
Çok teşekkür ederim.

Ömer Bey
29-05-2015, 13:58
Uzun saksılarda birinde 2 birinde 3 kök var. Güneş ve rüzgar çok iyi seviyede.
Bu yıl acemilik yılımdı
Gübre takviyem olmadı ama temin edeceğim.
Meyveler içinde poşet fikri aklımdaydı ama uygulamadım birde öyle deneyeyim.
Çok teşekkür ederim.

Sıvı gübre vermeyide düşünebilirsiniz.Bir çok yapı markette mevcut.

gk070
02-06-2015, 23:20
Bir yerden duyduğum kadarıyla çilekler 2-3 . senesinde iyi meyve verirlermiş dogrumu acaba?

Lonicera
03-06-2015, 05:32
Evet , özellikle 2.yılında tam verim. 3. yıldan sonra verim çok düşer o yüzden mutlaka yenilenmeli.

gk070
03-06-2015, 10:54
Birde birşey daha sorucam acemiligim kusura bakmayın çilekler kizardiktan sonra büyümeye devam edermi? Cileklerim çok küçük oluyor kizariyor kimisinden koparma onlar büyür kizardiktan sonra diye duydum kimisi kizardiktan sonra büyümez diyor ? Hangisi doğru acaba?

Lonicera
03-06-2015, 12:28
Meyve olgunlaştıktan sonra büyüme durur. İyice kızarmış çileği , böğürtleni, ahududuyu kirazı vb. dalında daha fazla bekletirseniz büyümez, yumuşayıp çürür veya kurur. Çileklerinizin küçük olması cinsi, dikim sıklığı, sulama, gübreleme vb. pek çok faktöre bağlı.

Jakin
08-06-2015, 17:02
Bu sabah forumdan çilek olduğunu öğrendiğim bitkimi uzun saksıya diktim. Bir ana kök, bir ikincil kök ve birçok uzun dallarda uçlar vardı. Hepsini toprakla örtmeye çalıştım. Sanırım biraz fazla sıkışık oldu. Tuttuktan sonra ayırıp başka saksıya alabilir miyim acaba?

Lonicera
08-06-2015, 17:27
Bu sabah forumdan çilek olduğunu öğrendiğim bitkimi uzun saksıya diktim. Bir ana kök, bir ikincil kök ve birçok uzun dallarda uçlar vardı. Hepsini toprakla örtmeye çalıştım. Sanırım biraz fazla sıkışık oldu. Tuttuktan sonra ayırıp başka saksıya alabilir miyim acaba?

Tabii ki Sn Jakin. Sonbahara kadar iyice köklenmiş olurlar zaten. Tek tek veya istediğiniz kadar istediğiniz yere o zaman ayırabilirsiniz. Çileğiniz kol atan cinsten olduğu için kol(stalon) çıkarmaya devam edecektir. O saksının toprağını bir süre sonra zaten göremeyeceksiniz.

Jakin
08-06-2015, 17:30
Teşekkür ederim Sn. Lonicera.. Sonbahardan önce çilek vermezler demek oluyor bu, anladığım kadarıyla. Öyle mi acaba?

Lonicera
08-06-2015, 17:47
Yok , iyi bir bakımla yavrulardan değil ama bahsettiğiniz anaç olandan çilek alabilirsiniz. Ancak stalonların çıkıp köklenmesine müsaade etmemelisiniz. Onlar çoğalıp köklendikçe çiçeklenme kolay kolay başlamaz. O yüzden ticari üretimlerde de stalonların çıkmasına izin verilmez. Yoksa bitki bütün gücünü bunlara harcayacaktır. Küçük veya büyük, nasıl olursa olsun mis kokulu kendi çielklerinizi yemenin keyfi bir başka olacaktır. Kolay gelsin.

Jakin
08-06-2015, 17:55
Stalon dediğiniz sürgünlerdeki düğüm noktaları galiba. Onları oluşmadan koparacak mıyız? Çok soruyorum kusura bakmayın lütfen.. :)

Lonicera
08-06-2015, 19:21
Stalon denilen şey çilek fidesinden bitkinin çoğalabilmek için uzatmaya başladığı ip gibi uzantılar. Bu bölüm üzerinde yeni çilek fide taslağı oluşuyor. Herhangi bir köklenecek ortam bulursa orada kökleniyor. Sizin anaçtan çıkmış olan tüm sarmaşığımsı dokuların hepsi birer stalon.

Bu ip gibi yeşil aksam burada da durmuyor uzamaya ve yavru çilek fideleri oluşturmaya devam ediyorlar. Siz şimdi değil ama size yeterli geleceğini düşündüğünüz miktardaki bu küçük fidecikleri köklendirdikten sonra bu kolların gövdelerden çıkmasına müsade etmeyeceksiniz. Yeni köklenmiş fideciğinizden çıkan bu ipliksi dokuyu görür görmez gövdeye yakın yerden kesip atacaksınız.

Şu resimdeki uzantıların hepsi stalon. Siz bunların gövdeden çıkmasına müsaade etmeyecek ve koparacaksınız. Ama ne zaman? Yeterli miktarda stalondan fide ürettikten sonra. İşte bu özellik yüzünden ticari üretimde kol atmayan türler tercih ediliyor.

Ben de profosyonel çilek üreticisi değilim, umarım sizi yanlış yönlendirmiş olmam. Uzun süredir hem fide hem tohumdan kendi ihtiyacıma göre çilek yetiştiriyorum. Burada yazdıklarım kendi deneyimlerimin özeti sadece. Kolay gelsin.

gk070
21-06-2015, 21:01
İyi akşamlar arkadaşlar en iyi 7 veren çilek fidesi hangisidir acaba? Yeni FIDE alicam biraz daha 7 veren olarak ne tavsiye ederseniz?

erkanbey
21-06-2015, 21:04
İklime göre farklılık gösterebilir ama aromas gayet iyi bence

erkanbey
23-06-2015, 21:04
İkinci posta çilekler yolda ramazan ayında balkonunda çilek yiyebilmek gibisi varmı?İkinci postadaki çilekler herzaman daha iri oluyor.Benim boru düzeneğindeki çileklerden bir kaç resim

djtunc
08-07-2015, 22:08
arkadaşlar,çileğin kökünden yeni fide elde edebilir miyiz ? edersek nasıl olur yardım bekliyorum

gk070
18-07-2015, 16:23
Merhabalar arkadaşlar 3 ay önce diktigim çilek fidelrinden 7 veren hepsi albion. Aromas ve sarmaşık fidelerimden ilk dikimden sonra bir buçuk ay sonra meyve aldım sonra meyve vermeyi kesti neredeyse 1 aydır meyve alamiyorum bi problemmi? Var acaba nornalmi? Böyle olması? 7 verende bu sekildemi? Oluyor arkadaslar

Sadece sarmasiklardan alamadım en iyi verim aramaslardan sadece aramaslardan aldim

djtunc
23-07-2015, 13:32
yaw arkadaşlar merhaba :-) benim bi saksı çileğim var. sağlıklı olan çileğimin yaprak kenarları kurumaya başladı bende onları buduyorum. çilek meyve varken sanırım bol su ister. ben yapraklarıda fısfıslıyorum acaba ondan mı kuruma yapıyo ki yardımcı olursanız çok sevinirim

ayax
18-08-2015, 12:11
yaw arkadaşlar merhaba :-) benim bi saksı çileğim var. sağlıklı olan çileğimin yaprak kenarları kurumaya başladı bende onları buduyorum. çilek meyve varken sanırım bol su ister. ben yapraklarıda fısfıslıyorum acaba ondan mı kuruma yapıyo ki yardımcı olursanız çok sevinirim

hiçbir meyve sebzenin yaprakları sulanmaz... yaprakları ıslatttığınızda gun ışığında onların kurumasına sebep olursunuz yani yakarsınız. Bitkinin kökünü sulayın fısfıslamayın suyu toprağa dökün. Çilek suyu çok sever yazın bol bol sulayın.

ayax
18-08-2015, 12:16
Merhabalar arkadaşlar 3 ay önce diktigim çilek fidelrinden 7 veren hepsi albion. Aromas ve sarmaşık fidelerimden ilk dikimden sonra bir buçuk ay sonra meyve aldım sonra meyve vermeyi kesti neredeyse 1 aydır meyve alamiyorum bi problemmi? Var acaba nornalmi? Böyle olması? 7 verende bu sekildemi? Oluyor arkadaslar

Sadece sarmasiklardan alamadım en iyi verim aramaslardan sadece aramaslardan aldim

Çileğiniz yaşıyorsa herşey normaldir. Gübre verin bol bol sulayın değişimi gözlemleyin.

maslan41
24-08-2015, 21:59
benim tercihim dağ çileğinden yana. ama bu sene ne oldu anlayamadım, iri dane oluşturuyor ama sanki üzerinde küfmü desem nedir anlayamadım bir şey oluşuyor.

çilek ocağının üzeinde etafında ağaçlar filan var tam güneş alamıyor, kısmi güneş alıyor, ondanmıdır, yoksa salma sulama yapıyorum ondan mıdır anlayamadım bilen, bilgisi olan arkadaş varmıdır. seneye tedbir almak istiyorum.

matkapcidede
13-10-2015, 01:26
güzel bilgiler

Arakil
24-10-2015, 14:53
Merhabalar,

Ben aranıza yeni katıldım. Dünden beri forumu inceliyorum, fazlasıyla faydalı bir forummuş burası. Hepinize çalışmalarınızda başarılar. Umarım emeğinizin karşılığını alırsınız.

Benim bazı sorularım olacaktı. Bakındım ama göremedim, belki benim tembelliğimden belki gözümden kaçtı bilmiyorum.

1- Tuzla/ İstanbul'da arkadaşımın bahçesinden birkaç çilek fidesi söküp kendi saksıma yerleştirdim. Saksıya da oradan aldığım toprağı koydum ama içerisi fazlaca böcek kaynıyor. Daha büyük bir saksıya geçmek istediğim için de koca bir poşet toprak daha almıştım bahçeden ama onu daha hiç açmadım öylece duruyor. Böcekten neyi kastediyorum: Karıncalar, kulağakaçan(şu kıçında kıskacı olan kahverengi kırkayağa benzeyen böcek), küçük sinekler, ufak bit gibi bir şeyler ve tırtıl. Malesef tırtılı geç gördüm, iyi saklanmış kerata, bir gece farkettim ki yapraklarımın çoğunu kemirmiş, görür görmez aldım attım. Yenmiş yaprakların bir kısmını da kestim attım. Henüz solucanla karşılaşmadım.

Sizce bunlardan hangileri benim çileğime zarar verir? karıncalardan çok endişelendim fazlacalar çünkü, küp şekeri koyup sürekli temizliyorum. 20-30 adetinden kurtuldum. kulağakaçanların zararlı olmadığını o bitimsileri yediğini okudum. Sinekler için tek tek gördükçe avlamaktan başka çözüm bulamadım.

Ekte fotoğrafını gönderiyorum çileklerimin. birkaç yeni fide verdi. Bir de diktiğim fidelerden biri yeşermedi, daha doğrusu kurudu. Başka bir sorun ise bazı fideler fazlasıyla tüylendi. Bu acaba neden olur? Bir sorun mudur?

2- Çileğimi camın önüne koydum ancak buraya güneş vurmuyor maalesef. Bu aydınlık hal onun için yeterli midir bu mevsimde? Yapay aydınlatma için ne yapabilirim? forumda nereyi okuyabilirim? Buralarda bir pet shop'a UV ampul sordum 90 lira civarındaydı, bir de gün ışığı yayan bir ampul gösterdi UV'siz 40-45 lira civarındaydı. Normal marketlerde satılan sarı beyaz ışık falan gibi bir şey değilmiş gün ışığı yayan ampul dediği. Bir de çalışma masamda iyice bir led aydınlatma var, bu işimi görür mü onun altına yerleştirsem? Aydınlatma konusunda yardıma ihtiyacım var :( forumda bu konuda okuyabileceğim bir başlık göremedim?

3- Ebay üzerinden ingilterede bir üreticiden sarmaşık çilek tohumu sipariş ettim, eğer gümrüğe takılmazsa 100 adet tohum gelecek. Sizce bunlar GDO'lu mudur? Forum kurallarına aykırı olabileceğini düşündüğümden linkini buraya atmadım, ama değilse paylaşabilirim görmeniz için. Onlar için de şu cepli saksılardan yapmak istiyorum. Bir videoda plastiğe fön makinesi gibi bir şey ile sıcak hava tutularak eritilip şekil verildiğini gördüm o alet nedir acaba? PVC işleri yapan atölyelerde bulabilir miyim?

Arakil
24-10-2015, 20:48
Ek olarak:

Fotoğraftaki yapraklardan kesmemi gerektiren var mıdır acaba?

Bir de şu linkte gönderdiğim türden bir şeyi el yordamıyla yapan var mı acaba aramızda? Vertical Composting Garden Garden Tower 2 Free Shipping | eBay (http://www.ebay.com/itm/VERTICAL-COMPOSTING-GARDEN-GARDEN-TOWER-2-FREE-SHIPPING-/221841050857?var=&hash=item33a6c1cce9:m:mjSmZn-k-kz1wNItyuBuAqw)

Bir de bu linkteki ceplerin aldığı toprak çileğin ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte olur mu acaba? ya da ne kadar toprağa ihtiyacımız olur? eksiğini nasıl gideririm? 18 Pocket Hanging Vertical Garden Planter Indoor Outdoor Decoration Herb Pot | eBay (http://www.ebay.com/itm/18-Pocket-Hanging-Vertical-Garden-Planter-Indoor-outdoor-Decoration-Herb-Pot-/221905990521?hash=item33aaa0b379:g:4GcAAOSwnOJWE33 2)

Arakil
15-12-2015, 12:04
Selamlar,

Aydınlatma ile ilgili sorunlarımı hala çözemedim ama iki önceki yorumda bahsettiğim diğer sorun çözüldü. Bauhausta sordum, ziraat mühendisi biri ilaç verdi, az miktarda kullandım geçti. Şimdi başka bir sorunum var. Çilek hastalıkları adlı bir başlığa yazdım ama kimse görmedi muhtemelen. Belki bilen eden vardır burada. Biraz yardıma ihtiyacım var. Çileklerimin yaprakları büzüşüyor. Alttan yeni filizlenen yaprakların şekilleri çok kel alaka olmaya başladı. Hepsinin fotoğrafı yok ama bir kısmını şurada görebilirsiniz. (http://www.agaclar.net/forum/1424536-post36.htm) Acaba yanlış sulamamdan kaynaklı mantar problemi mi yaşıyorum... :( :(

Arakil
16-12-2015, 21:07
Elbet bir gün sorularıma cevap alacağım. N'apayım, başka bilen yok etrafımda :)

Yeni soru: Çilekten hangi mevsimde çelik alma yoluyla çoğaltma yapabilirim? çilekten nasıl çelik alınıyor?

erkanbey
16-12-2015, 21:50
Fazla uzun yazamayacağım ama çileklerinizi az sulayın gece sulamayın yapraklarını sipreyleyerek sulamayın mantardan çok çekersiniz.En uygun sulama vakti sabah erken saatlerdir yapamıyorsanız akşam üsdü.Çileği çoğaltmanın en kolay yolu kollardan çoğaltmaktır, onunda zamanı geçti temmuz eylül aralığında olur genellikle.Çelikten yapılabiliyor isede çok kolay olacağını düşünmüyorum o kadar eziyete gireceğinize tanesi 1 tl ye gelmiyor netten fide almanızı tavsiye ederim.Çilek yetiştirmek için tohumlada uğraşmayınız dediğim gibi netten kolayca fide bulabilirsiniz aromas çeşidi benim çok hoşuma gidiyor mesela, hem yediverendir de.
Anladığım kadarıyla çilek için düzeneklerlede ilgileniyorsunuz bu konuda benim ve başka arkadaşların baya bir çalışmaları var onları hiç erinmeden okumanızı tavsiye ederim linkinide ekleyeyim.Sorularınızın cevaplarını emin olun bu sayfalarda bulacaksınız.

erkanbey
16-12-2015, 21:54
Çilek içinde aydınlatma felan uğraşmayın cam kenarı gayet idealdir.Hatta yer sorununuz varsa balkona koyun soğuktan zarar görmez kolay kolay istanbulda.Geçen sene Samsunda sağlam bir don oldu herkesin balkonlarındaki canlılar kurudu gitti genelde olmaz buralarda öyle sert havalar.Çileklerime hiç birşey olmadı böylece çileğin -10 a kadar dayanabildiği bilgisinin doğruluğunuda test etmiş olduk.

Arakil
16-12-2015, 22:41
Cevapladığınız için çok teşekkür ederim :)

Son olarak, bakınmama rağmen göremedim, çilekte mantar sorununun tedavisi nedir acaba? ben tam olarak sizin yapma dediğinizi yaptım. Arap sabunu su karışımı hazırlayıp ufak böceklerden kurtulmaya çalışıyordum, onları spreyledim akşam vaktiyle. Sanırım maruz kaldığım büzüşmelerin sebepleri bu. Nasıl kurtulurum acaba?

bahsettiğiniz bölümün bir kısmını okumuştum, devam ediyorum okumaya... gerçekten çok başarılı olanlar var. Herkesi tebrik ederim. :)

Arakil
16-12-2015, 23:11
Bir de son olarak, çilek fidanı alanımız varsa eğer, bana özel mesaj olarak nereden aldığını yazabilir mi reklam olmasın?

erkanbey
17-12-2015, 22:11
Mantar için toz kükürt (sarı renk) kullanın aktarlarda,nişan malzemeleri satan, kınacılarda oluyor.Kullanımı ince kadın çorabının içine koyup bitkinin yapraklarına doğru sallayın veya benim bulduğum bir takdiği söyleyeyim.Bitmiş plastik kolanya şişesini yıkayıp kurutun içine kükürtü doldurun plastik şişeyi sıkın bırakın,pet su şişesi gibi büzüşüp kalmayacaktır,sıkıp bıraktığınızda deliğinden kükürt fışkıracak şişede eski haline dönecektir.Şişenin kolanya çıkan deliğinin büyüklüğü yeterli ayrıca delmenize gerek yok.
İki avuç kükürte bir avuç odun külü karıştırırsanız daha iyi olur.Daha ayrıntılı anlatımlar forumda mevcut.Kolay gelsin...

Arakil
17-12-2015, 22:57
Forumda çilek başlıklarına bakınıp görememiştim, yeterince ilgilenmemişim muhtemelen. Çok teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için :)

Tolgahan61
24-03-2016, 20:55
Merhaba ,

Albion yediveren cilek türü nasildir kokulu ve iri cilek bakmak istiyorum

Baktigim kadariyla albion,sweet charlie,cabarla,aromas türleri varmis

Fatih_Soydemir
28-04-2016, 18:14
Tristan çileği yetiştiren oldu mu hiç forumda göremedim.

flying dragon
05-05-2016, 22:33
Bir gun bir bahce urunleri satan bir dukkandan tam bes adet cilek fidesiyle dondum. Cilekleri bahcemin yabani otlardan arindirdigim bir bolumune araliklarla ektim. Kesinlikle sulama yapmadim, yagmura biraktim. Herhangi kuf veya bir hastalik belirtisine rastlamadim, sadece siyah ve iri yaprak bitleri olustu onlari da portakal yagi ve biber karisimiyla hallettim. Bitkileri aldigimda uzerlerinde uc bes cicek vardi, ilk sene cilek verdi ama baya da yavru verdi. Bicimsiz yere sicrayan cilekleri (cim alani gibi) kesip bos kalan yerlere ektim. Ikinci senenin basinda yaklasik yuz kadar cilek bitkim olmustu. Ikinci sene yavru vermedi, ama inanilmaz miktarlarda cilek aldim. Canimiz cektikce kopardiklarimiz haric her hafta on litrelik kova dolusu cicek aliyorduk. yarisi da toplayamadigimiz ya da biktigimiz icin toprakta curudu. Ikinci senenin sonunda, yasli bitkilerde seyrelme basladi, sonbahara kahverengiye donmus cilek bitkileri ile girdik. Kapladiklari alan seyrelmisti ve aralarinda cikan yabani otlar da bana zor anlar yasatiyordu. Bu sene nisan ayinda capa makinemle cileklerin arasina daldim ve hepsini toprakla karistirdim. Kokunden cikan yabani otlari da topladim. Mayis basinda yani bikac gun once topraktan yine elli kadar yeni cilek fidesinin ciktigini musahade ettim. Kellesen bolgelere de ayni cinsten oniki adet cilek fidesini ektim. Bugun karsilastigim manzara bana ilk seneyi animsatti. Cicek sayisi az, yavru (ben yavru diyorum, anlayin) sayisi da gayet fazlaydi. Sanirim aldigim cicegin boyle iki senelik bir yasam dongusu var. Butun bitkilerime verdigim, evdeki atiklardan yaptigim gubreyi veriyorum. Bu sene ilk defa kompost cayi olarak verdim, bakalim fark yaratabilecek mi. Bu arada bazi arkadaslar cileklerin toppraga deger degmez curudugunu soylemis, benim cileklerim iki hafta hic bozulmadan toprakta kaliyor. Hastalik, kuf gibi seylerle karsilasmadigim gibi kisin da karin altinda yemyesil kaliyorlar. Ayni cilekten, yilbasi zamaninda babama da verdim ama o Izmir'de hic verim alamamis ve bitkiyi karincalar basmis. Sanirim oturdugum Belcikanin sartlarinda bu verimi veren bir tur. Tek kotu tarafi yediveren olmamasi, meyveleri mayis ve haziranda oluyor ondan sonra duruyor. Meyvelerin buyuklugu bazen bir yumurtaya yaklasiyor, rengi de canli kirmizi. Yarin bir fotografini eklemek isterim, simdi hava karardi.

Diavolo
08-05-2016, 14:14
Çileklerim :)

fatars
19-06-2016, 23:48
Bu çilek kuleleri ile ugraşan arkadaslara bir sorum olacak.
Kendim yapmadim ama kafama takildi
Bu dikine boruların sulaması borunun **** kulenin tepesinden sulamayla mi oluyor?
Eger öyleyse; kuledeki toprak günden güne aşağı doğru inme eğilimi gösterip, toprak aşağı yönlü sıkışıp çilek yuvalarının bozulmasına sebep olmaz mı?

murat--59
25-08-2016, 02:55
Yıllarca sessiz sedasız bir takipten sonra selam demenın zamanı geldi topraksız tarımda çilek denemeleri yapmak istiyorum hemen hemen herşeyin hazır diyebilirim 1000 adet çilek alacağım ve 2 çeşit olsun istiyorum

1.Albino'yu denemek istiyorum
2. ?

Deneyimli tecrübeli arkadaşlar onerilerinizi alabilir miyim saygılar

İSAK
22-09-2016, 19:41
Forumda bilgi paylaşan ve paylaşılan bilgileri değerlendiren her üyeye çalışmalarında başarılar diliyorum.
Ben İzmir deki apartman dairesinin arkasındaki küçük bahçede Osmanlı ve Dağ çileği yetiştirmek istiyorum. Fide konusunda yardımcı olacak arkadaşlar var ise adresimi özelden gönderebilirim.
İyi günler...

maskot87
10-10-2016, 09:52
aynen bende çilek ekmeyi düşünüyorum ama kaç ayda verir veya yılda :)

aladag08
10-10-2016, 13:17
ben de uzun senelerdir çeşitli meyve sebze ekimine aynı zamanda çeşitli çiçeklerin koleksiyonculuğna giriştim. çilek ekmek ile ilgili birkaç detaya ihtiyacım var ama bakalım araştırıyoruz.

fuaterkul
11-11-2016, 00:23
Bu çilek mi ? Çilekler 2 yapraklı ve küçükler :(

songurhalil
23-01-2017, 14:04
satılık malç makinesi - izmir menderes - 1000 tl - 533 595 35 10

Nctelts
01-03-2017, 08:51
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Benim çileklerimi 125 lik pvc borulara yatay şekilde ekmek istiyorum çap kök gelişimi için yeterli olur mu? yardımcı olursanız sevinirim. Adanadan yazıyorum.

Nctelts
01-03-2017, 08:52
Birde çiçeklerin bazıları siyahlaşıp kuruyor neden acaba?

Nctelts
01-03-2017, 11:45
125'lik pvc boru, 1 metreilk boyda rahatlıkla 9 çilek fidesini alıyor. Üzerindeki delikleri iş arkadaşlarım matkapla açtı. Sulama ve dalından koparıp yeme görevi de oğlumun olacak ;)

125 kullanmayı bende düşünüyorum gelişimi sağlıklı mı acaba biraz çok yapmayı düşünüyorum. onun için araştırıyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim kolay gelsin

İsmail Kuzucu
04-03-2017, 21:15
Yeni sezon için hazırlıklar başladı. Karışım olarak cocopeat, perlit ve solucan gübresi kullandım.

640046

640047

640048

640049

640050

Nctelts
05-03-2017, 06:56
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar. Kullandığınız pvc nin ölçüleri nedir acaba bir de kaç cm ara ile ekim yaptınız. Bende 20 fide ektim bu şekilde dana da çoğaltmayı düşünüyorum ama ne derece sağlıklı olacak bilmiyorum.

Nctelts
05-03-2017, 06:57
Ben 125 lik borulara 20 cm mesafe ile ektim

Nctelts
05-03-2017, 19:52
Ayrıca çilekte önerebileceğiniz gübre ve kullanımı hakkında bilgisi olanlar yazabilir mi

oartuc
06-03-2017, 11:57
Merhabalar,

Çilek yetiştirmek için,200*150 ve 20 metre uzunluğunda oluk şeklinde aluminyumdan sac büktürdüm ve bunu bahçe duvarı boyunca monte edeceğim.

Çileklerimi damlama sulama ile sulayacağım fakat toprak karışımı konusunda kafam allak bullak.Çileklerim için toprak karışımını nasıl yapmalıyım? Aşağıda düşündüğüm karışım şekli mevcut sizce bu karışım uygunmudur?

%20 Torf
%20 Perlit
%20 Solucan Gübresi
%40 Orman Toprağı

Nctelts
21-03-2017, 11:13
arkadaşlar sıcak bölgelere dayanıklı ( mesela adana ) çilek çeşidi hangisi olabilir. yardımcı olabilir misiniz?????

feRRuhSA
27-03-2017, 11:04
Arkadaşlar bende bu sene bahçeye çilek ekmek niyetindeyim. İnternetten fide siparişi verecektim ancak o kadar çok satıcı, o kadar çok çeşit çilek varki kafam karıştı. Ben Sakarya' da oturuyorum buralarda yetiştirebileceğim tip çilek fidesi hangisi olmalı sizce. Birde aramızda fide satan arkadaşlar varsa fideleri ondanda temin edebilirim. Şimdiden teşekkürler.

oartuc
27-03-2017, 16:14
Sayın Ferruhsa;

Ben de kocaeli'de hobi olarak çilek yetiştirmeye başladım,istediğiniz bilgileri karasu'da üretim yapan bir internet siteside mevcut olan ( Yaman Doal Tar1m Çiftçi Ailesi (http://cilekci.com/) ) Yaman ailesinden edinebilirsiniz. Ben kendilerinden bilgi olarak faydalandım ancak gidip çilek almak nasip olmadı.Ben kendilerini çok samimi buldum,bahçelerini gezebileceğimi ve fide verebileceklerini söylemişlerdi. Sitelerinde numaraları mevcut yardımcı olacaklarını düşünüyorum.

İyi Çalışmalar.

feRRuhSA
29-03-2017, 10:55
Sayın oartuc;

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Siteyi hemen inceliyorum.

Nctelts
29-03-2017, 19:40
642119

642120

Çilek standımız hazır sıra toprağını hazırlamaya geldi. En zor tarafı da bu karar veremiyorum. Artık dene yanılma ile yapacağım.

Diavolo
23-04-2017, 15:23
http://i.hizliresim.com/373A74.jpg
http://i.hizliresim.com/2rRjEv.jpg

Çileklerim.

mstfmrv
24-04-2017, 16:01
Değerli arkadaşlar,

Forumda yeni üyeyim. forumu çok beğendim ve incelemeye devam ediyorum. Aynı zamanda kafamda çilek yetiştiriciliği yapma isteği var. Bununla ilgili sizlerden bilgi almak istiyorum.

Öncelikle 10 dönümlük rakımı çok yüksek olmayan yaklaşık 30-40 rakımda olan bir tarlada çilek yetiştirmek istiyorum. (Ordu da düşünülmekte)

- Tarla yamaç üstünde kaldığından güneş almakta.
- Araştırdığım kadarıyla( tabi ki işin içine girince herşey değişiyor ) dönüme 3 ila 6 ton ürün almak mümkün.Yani ortalama hesaplamayla 30 ton ila 60 ton ürün 10 dönümlük yerden alabileceğim.
- Pazar kısmını bir bölümü hazır sayılır. yaparsam alıcısı var.
- Bu da yaptığım hesaba göre yaklaşık 90 bin ila 250 bin gibi rakamları görme ihtimali veriyor.
- Damlama sulama yöntemiyle açık alanda yapmayı düşünüyorum.

Yukarıda saydığım doğru **** yanlış bilgiler ışığında atladığım var mı ya da yanlış olanlar neler ?
Sizce bu dediğim verileri elde etmem mümkün mü ?
Bu işe girmem mantıklı mı ?

Bu konuyla ilgili değerli düşüncelerinizi bekliyorum...

mstfmrv
29-04-2017, 12:02
Kimseden cevap gelmemiş ?

çiğdem42
03-05-2017, 23:33
Sayın mstfmrv 100 metrekare bir yerde değişik çeşitler dikerek deneme şansınız yokmu.Bir şey ekilip dikilirken hazırlık aşaması masraflı olur.Kolay gelsin saygılarımla.

mstfmrv
05-05-2017, 08:22
Teşekkür ederim Çiğdem hanım, yeri satın almayı düşündüğümüz için direk deneme şansım yok.
bunlar kısmen araştırdığım bilgiler, sadece deneyimli arkadaşlardan bunların ne denli doğru olduğuna dair fikir almak istemiştim.

ibrahimes
05-05-2017, 09:15
Bahcemde 4-5 m2 alanda çilek yetiştirmeye çalışıyorum. Kendisine tekrar tesekkur ediyorum muda abimden aldığım 4 kök yediveren cileklerim geçen sene çok güzel çilek verdi. Bu senede şu an cicekteler ama renklerinde hafif bir sararma var. Köyün gubresiyle gubreliyorum ama eksik gelen maddeler mı var yoksa bazı cinslerde bu durum yaşanabilir mı?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170505/739683230c26860ae18226d725fc1885.jpg

Lenovo A7000-a cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

dal
05-05-2017, 12:27
Benim de yabancı otlarla başım dertte tarla sarmaşığı çıktı çileklerin içinde öyle bir hal aldı ki sarmaşıkları söküyorum çileklere sarıldığı için çileklerde onlarla geliyor.Bu yüzden müdahale edemiyorum karman çokarman bir hal aldı çilek bölümü.

Muda
05-05-2017, 13:43
Benim de yabancı otlarla başım dertte tarla sarmaşığı çıktı çileklerin içinde öyle bir hal aldı ki sarmaşıkları söküyorum çileklere sarıldığı için çileklerde onlarla geliyor.Bu yüzden müdahale edemiyorum karman çokarman bir hal aldı çilek bölümü.

O alanı komple söküp derin olarak sarmaşıklardan temizlemeniz gerekiyor. Çilekleri yeniden dikersiniz. Yabani ot ilacı atmaktansa zor da olsa bu yöntem daha organik.

Muda
05-05-2017, 13:46
Bahcemde 4-5 m2 alanda çilek yetiştirmeye çalışıyorum. Kendisine tekrar tesekkur ediyorum muda abimden aldığım 4 kök yediveren cileklerim geçen sene çok güzel çilek verdi. Bu senede şu an cicekteler ama renklerinde hafif bir sararma var. Köyün gubresiyle gubreliyorum ama eksik gelen maddeler mı var yoksa bazı cinslerde bu durum yaşanabilir mı?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170505/739683230c26860ae18226d725fc1885.jpg

Toprak killi demir yönünden fakir bir toprak sanırım. Boş yerin var ise bulabilirsen kırmızı toprak ve gübreyi karıştırıp damlama sulama boyunca sıra halinde dikersen ( toprağı ile birlikte alarak köklere zarar vermeden kökleri bir karıştan fazla oluyor bu çeşidin ) çok güzel verim alırsın. Verdiğin gübre yeterli gelmiyor. Koyu yeşil olanlarda sorun yok.

ibrahimes
05-05-2017, 13:49
Toprak killi demir yönünden fakir bir toprak sanırım. Boş yerin var ise bulabilirsen kırmızı toprak ve gübreyi karıştırıp damlama sulama boyunca sıra halinde dikersen ( toprağı ile birlikte alarak köklere zarar vermeden kökleri bir karıştan fazla oluyor bu çeşidin ) çok güzel verim alırsın. Verdiğin gübre yeterli gelmiyor. Koyu yeşil olanlarda sorun yok.
Anladım abi bu yaz üzerinden gübreleme yapayım kışın yerlerini degistiririm artık kızım en çok çilekleri bekliyor 😀

Muda
05-05-2017, 14:06
Toprağın ıslak olduğu bir zamanda aralardaki küçükleri toprağı ile alabilirsen hem daha fazla ürün alırsın. Hem de bu kadar sıkışıklık olmaz. Sende durum nasıl dersen daha beter. Ancak damlama sulama hattı boyunca olanların durumu iyi. Bu ilkbaharda seyreltip yeni yerlere ekecektim. Ancak hiç bir şey yapamadım. Yeniden kol atacakları için çilek yerine çim ekmiş gibi oluyorsun.
Sonbahar görüntüleri. Yükseltiler kaybolmuş durumda. Nerede ise yer düzleşmiş gibi. Aralarda kolları kestiğim halde kalanlar var. Çileklerin bir de kendi yanlarından çıkan çilekler bulunmakta. Yeniden dikmek en güzeli. Kol atınca çim yerine kullanılabilinir.

646900

ibrahimes
05-05-2017, 16:53
Toprağın ıslak olduğu bir zamanda aralardaki küçükleri toprağı ile alabilirsen hem daha fazla ürün alırsın. Hem de bu kadar sıkışıklık olmaz. Sende durum nasıl dersen daha beter. Ancak damlama sulama hattı boyunca olanların durumu iyi. Bu ilkbaharda seyreltip yeni yerlere ekecektim. Ancak hiç bir şey yapamadım. Yeniden kol atacakları için çilek yerine çim ekmiş gibi oluyorsun.
Sonbahar görüntüleri. Yükseltiler kaybolmuş durumda. Nerede ise yer düzleşmiş gibi. Aralarda kolları kestiğim halde kalanlar var. Çileklerin bir de kendi yanlarından çıkan çilekler bulunmakta. Yeniden dikmek en güzeli. Kol atınca çim yerine kullanılabilinir.

646900
Senden gelenler bende hiç kol atmadı abi. Kokten bir fotoğraf atarım bahçeye gittiğimde sanki bir sürü fide var ama hepsi toplu kalıcı ıspanak kökü gibi. Bunları mı ayirmam gerekiyor acaba? Diğert çok kol atıyor ama geçen sene hiç çilek vermedi bu sene onlarda çiçekte.

Muda
09-05-2017, 15:47
Yediveren olanlar önce çiçek açıyor. Sonra kol atıyor. Osmanlı çilekleri ise önce kol atıyor. Sonra çiçek açıyor. Bu yıl sıkışık olunca biraz çiçek açmaya başladılar. Fidelerin fazla gelirse ekmeyeceklerini alayım. Bu yıl da fide işini tam yapamadım.

çiğdem42
19-05-2017, 22:13
çileklerde kendiliğinden olgunlaşmadan çürümeler oluyor.çiçeksizleri aradan alınca,seyreliyor.çürümede olmuyor.sayfaya katkıda bulunan arkadaşlara teşekkür ediyorum.saygılarımla.

Gülizar ş
20-05-2017, 00:14
arkadaşlar sıcak bölgelere dayanıklı ( mesela adana ) çilek çeşidi hangisi olabilir. yardımcı olabilir misiniz?????

Ben Antalya gibi sıcak bir yerde üstelik terasda çilek yetiştiriyorum.Bana fideleri veren Osmanlı çileği olduğunu söylemişti. Sizde şansınızı deneyebilirsiniz.

Gülizar ş
20-05-2017, 00:18
642119

642120

Çilek standımız hazır sıra toprağını hazırlamaya geldi. En zor tarafı da bu karar veremiyorum. Artık dene yanılma ile yapacağım.

Sayın NCTELTS peki bu sistemde kol atanları ne yapacaksınız?

muratcolak
01-06-2017, 04:41
Osmanli cilegi alabilecegimz guvenilir bir yer varmi

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

muratcolak
03-06-2017, 02:58
Osmanli cilegi alabilecegimz guvenilir bir yer varmi

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Billgi verebilecek kimse yokmi

mozturkgss
03-06-2017, 09:24
Merhaba
2 sene önceki diktiğim çilekler hala ürün vermiyor. Geçen sene her hafta bir iki çilek verdi. Bu sene hiç vermiyor sebebi ne olabilir acaba.
Toprak yapısı biraz sıkı sebebi bu olabilir mi?

lburak53l
06-06-2017, 13:36
İyi Günler. Balkonda çilek yetiştiriyorum.Ancak Bütün yapraklar uçları kurumaya ve sonra tamamen kurumaya başladı acaba sıkıntı musluk suyumu yoksa Fe eksikliğimi? kültürel yöntemi varmıdır. Teşekkürler. :(

latif.07
07-06-2017, 00:14
İyi Günler. Balkonda çilek yetiştiriyorum.Ancak Bütün yapraklar uçları kurumaya ve sonra tamamen kurumaya başladı acaba sıkıntı musluk suyumu yoksa Fe eksikliğimi? kültürel yöntemi varmıdır. Teşekkürler. :(

Yapraklar uçlardan kurumaya başladıysa büyük ihtimal toprakta eksik olan bir şey vardır ya da tam tersi çok fazla gübre olabilir. Resim olsaydı daha net konuşabilirdik, musluk suyu oldugunu pek sanmıyorum. Yeni mi gübre vermıştiniz ?

latif.07
07-06-2017, 00:26
Merhaba
2 sene önceki diktiğim çilekler hala ürün vermiyor. Geçen sene her hafta bir iki çilek verdi. Bu sene hiç vermiyor sebebi ne olabilir acaba.

Nisan ayında çileklerin çapalanması gerekiyor çapasını yapmış mıydınız ? Güneşi yeteri kadar görüyor mu ? yaprakları nasıl eksik mineral var mı ?

Damla sulama sistemi varsa 2 günde bir kere sulamanız karık sulama yapıyorsanız da 4-5 günde bir sulamanızı tavsiye edebilirim.

mozturkgss
07-06-2017, 18:29
Nisan ayında çileklerin çapalanması gerekiyor çapasını yapmış mıydınız ? Güneşi yeteri kadar görüyor mu ? yaprakları nasıl eksik mineral var mı ?

Damla sulama sistemi varsa 2 günde bir kere sulamanız karık sulama yapıyorsanız da 4-5 günde bir sulamanızı tavsiye edebilirim.

Malesef çapa yapmadım, çilek çok sık çapa nasıl yapılacak bilmiyorum. Ayrıca nisanda sulama sürecini ihmal ettik galiba. Güneş yeterince alıyor. Sulamayı düzenli yapıyorum. Ayrıca sürgün kolları yeni kestim doğru mu yaptım bilmiyorum

Nctelts
07-06-2017, 20:29
[QUOTE=Gülizar ş;1507648]Sayın NCTELTS peki bu sistemde kol atanları ne yapacaksınız?[/QUOTE

Verim düşüklüğü olmaması için kesmeyi düşünüyorum.

muratcolak
09-07-2017, 07:57
Evde tohumdan urettigim cilekler daha once gordugum cileklere gore farkli buyuyolar.Kol atmak yerine yukariya dogru agac gibi dallaniyorlar sanki.Dag cilegi diye almistim. Sizce durum nedir

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170709/45978f37597925d7abfb05aa299f6286.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170709/44784d8c8ae9b1e2d95af5dd1d09a1ae.jpg

ideaid
23-10-2017, 09:09
Merhaba, dün çilek yetiştiriciliği yapan bir yerden 10 tane kadar çilek fidesi aldım.. bir kısmı yediveren cinsi bir kısmı da bir seferlik ürün veren bir çeşit dedi..
Köklerin derine doğru çok uzayacağından derin bir kapa ekmemi söyledi..
Ben bunları 1,5 litrelik plastik şişelere eksem olur mu ne dersiniz..
Bir de.. marketten gübreli çiçek toprağı aldım... evin bahçesinden de bikaç torba toprak topladım... ekimi bu toprakları karıştırarak mı yapayım yoksa bahçeden topladığım toprağı şişenin alt kısmına marketten aldığımı üst kısmına doldurarak mı ekeyim.

mustafa_myb
24-10-2017, 19:08
Merhabalar,

Toprakları karıştırsanız iyi olur, bir de 1,5 litrelik değil de 5 litrelik pet şişelerin yarısının biraz üzerinden keserek kullanabilirsiniz. Güle güle büyütün ;)

ideaid
26-10-2017, 08:21
Merhabalar,

Toprakları karıştırsanız iyi olur, bir de 1,5 litrelik değil de 5 litrelik pet şişelerin yarısının biraz üzerinden keserek kullanabilirsiniz. Güle güle büyütün ;)

1,5 litreliğe toprak karıştırmadan diktim : ) düşüncem ilerleyen zamanda -gerekirse- büyüyen fideleri köke dokunmadan kalıp şeklinde çıkarıp toprak takviyeli 5 litreliklere aktarmak..
ilk deneyimim olacak..bakalım meyve alabilecek miyim..
forumdan okuduğum kadarıyla
*oluşan ilk çiçekleri koparmam gerekiyor

muratcolak
31-10-2017, 21:01
Benim dag cilegi nedense sari renkte cicek aciyor.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171031/16e47081e75fdee6c02528606e5669ff.jpg

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ayhanbedir
25-04-2018, 18:29
Merhabalar

siteye yeni üye oldum ama en iyi kaynak sitelerden birisi diye umuyorum
bir yapı marketten ve pazardan alınan çileklerimin ilk ve son hallerini resim olarak atıyorum yardımlarınız gerekli nerde yanlışlık var ofis tarzında bir yerde saksıda yetiştirmeye çalışıyorum

tavsiyeleriniz nedir

2 ayrı fidede aynı şekilde ilerliyor

Muda
04-05-2018, 10:24
Çilek suyu ve gübreyi sever. Sizin çilekler nerede ise susuzluktan ölecekler. Toprağı kuruduğu zaman hemen suyunu verin.

Toprağa alma durumunuz var ise toprakta daha rahat edecektir. Çok güneş alan yer yerine beş altı saat kadar güneş alan sonra gölge alan yerde daha rahat edeceklerdir. Saksı küçük olunca gelişimleri bir yere kadar oluyor. Dış ortama çıkarırsanız önce gölge yerde bir süre dış ortama alışsın daha sonra yavaş yavaş çıkartırsınız.

ayhanbedir
04-05-2018, 17:41
Yanıtınız icin teşekkürler ancak topraklar kurumadan suyu verildi güneş ise 4 saat kadar ancak goruyor ve icerde direk gunes sayılmaz bunlar neredeyse kurudular anlayamadim

İsmail Kuzucu
04-05-2018, 18:11
Bitkinin kökleri çürümüş olabilir mi? Siz fazla su verince alt tabağa geçer fakat toprak bu suyu hep çekmeye devam eder.

ayhanbedir
11-05-2018, 11:32
Bitkinin kökleri çürümüş olabilir mi? Siz fazla su verince alt tabağa geçer fakat toprak bu suyu hep çekmeye devam eder.
Evet fazla su kaynaklı olabilir artık bunlar yaşamıyor söktüğümde dediğiniz gibi loş bir toprak vardı sanırım bu konuya dikkat etmek lazım teşekkürler

aydemiraydın
30-05-2018, 08:14
çilekte dikey boru yatay boru ve en sonunda bu yöntemide denedim fakat sonuç hüsran . bunlar yeni diktiğimde son hallerini çekmemişim. verim yok .minnacık tek tük meyveler.

675191

çilek işi Profesyonel bi iş bol ilaç bol gübre organik falan olacağı yok. yerdeki denemelerdede ot basmıştı. çeşitli ebat saksı yetiştiricilindede hastalıklardan çürümüştü.

çilek yerine ahuduya yöneldim. ilacı bakımı yok hemde bol verimli.

aydemiraydın
30-05-2018, 08:16
yazmayı unutmuşum uygun çeşit böğütlenlerde harika bi şey.

acemi ciftci
08-06-2018, 20:42
Cilek yapraklari kurumaya basladi durduk yere. Onceki sayfalarda benzer durum goremedim. Bir zararli bulasmis olabilir mi?

aydemiraydın
09-06-2018, 08:25
çilek çok sorunlu bi bitki hastalıklarıda çok fazla. bu işten para kazananlar sürekli gübre, bgd. ve tarım ilaçlarını vererek çok büyük çilekler ve verim elde ediyor. yoksa ilaç kullamazsanız hepsi kırmizı örümcek ve mantar hastalıklarından kurur gider.

acemi ciftci
09-06-2018, 08:46
çilek çok sorunlu bi bitki hastalıklarıda çok fazla. bu işten para kazananlar sürekli gübre, bgd. ve tarım ilaçlarını vererek çok büyük çilekler ve verim elde ediyor. yoksa ilaç kullamazsanız hepsi kırmizı örümcek ve mantar hastalıklarından kurur gider.

Neemazal kullandim. Baska onerdiginiz bir sey var midir?

anarius
09-06-2018, 08:50
Bana susuz kalmış gibi geldi. Havalar çok ısındı İstanbulda bu sıralar.

acemi ciftci
09-06-2018, 09:03
Sevgili anarius, aslinda Antalya'dayim. Forum ayari Istanbul olarak kalmis. Dediginiz gibi sicaklar olabilir. Sulama yapayim derken kokleri curutecegim diye korkudan hep az suluyorum. Daha fazla sulamam gerekiyor olabilir.

Diger yandan diger bitkilerde de tuhaf durumlar var. Sebebini cozemedim. Neemazal, arap sabunlu karisim, aci biberli karisim, kukurt vb pek cok sey deniyorum. Aslinda keske her ilde zirratle ilgili kurs gibi bir sey olsa da anlatsalar bazi temel konulari. Danisabilecegimiz de uzmanlar olsa.

anarius
09-06-2018, 16:04
Bir kereliğe mahsus derin bir sulama yapın. Ama iyice sulansın, saksı deliğinden sular aksın. Sonra bu yaz sezonuna özel söylüyorum, her sabah her bitkinin dibine yarım bardak sulayın. O günün sıcağında idare etsin diye. Kışın yaparsanız böyle kökler çürür. Yazın sorun olmamalı. Tabi toprağın süzek olduğunu varsayıyorum.

aydemiraydın
10-06-2018, 10:08
çilek bitkisinin yaşam alanı neresi? nemli ve ormanlık alanlar. biz ne yapıyoruz küçüçük bir toprak parçasının içinde tepesinde güneş çilek yetiştirmiye çalışıyoruz. çilek en iyi nerelerde yetişir? uludağ köylerinde . zorla güzellik olmuyor.

Batuhan Yılmaz
26-07-2018, 22:28
Merhaba cinsini bilmediğim ama aroması aşırı mükemmel (bence hibrid) ve sürekli çiçek açıp meyve veren (mevsim fark etmiyor hava 15 -20 derecenin üzerindeyse sürekli çilek verebiliyor) çileğimin çoğalma şekli çok garip 3 senedir benimle ve sadece tek bir yavru verdi onuda stolon (uzantı) oluşturarak değil tıpkı bir orkide gibi bedenini ikiye bölerek çoğalıyor. Sizce hiç uzantı vermeyecek mi cinsi mi böyle bunun ben bu cinsi delilerce çoğaltmak istiyorum çünkü.

ttumitt
25-03-2019, 20:29
merhaba. osmanlı çileği arıyorum bulamadım. yardımcı olabilir misiniz.

EminYildirim
09-04-2019, 21:14
Merhaba, uzun suredir uzaktan baktigim agaclar ailesine bugun gelen saksida cileklerim ile bende katildim. INTERNETten siparis verdigim saksili yediveren cileklerim 17cm cap 10cm derinlikte fotograflar ekledim gozume carpan harici otlari temizledim)(belkide yavru fidelerdi bilemedim) bir iki tane tuylenmis gibi cilekler vardi galiba kullenme diyorlar onlari kesip attim genel itibari ile anlayan dogasever arkadaslar cevaplayabilirmi ne durumdalar iyilermi bakimsizlarmi ne yapmali, saksilar degismelimi yoksa idare edermi amacim ufak bebegime kendi yetistirdigim cilekleri yedirmek ve birazda topragi sevdirmek... Ticari bir maksadim yok... Cok fazla bilgi var komple yapraklari kesen var cicekleri kesen var... Temiz bir kaynak bulamadım acikcasi okulların ders notlarinida okudum ama oradaki gibi sifirdan baslamadigim icin yakalayamadım... Ekteki resimlere bakip bir nebzede olsa yol gosterebilirseniz minnettar kalirim.
https://i.hizliresim.com/ZXlZjk.jpg
https://i.hizliresim.com/lqAdPE.jpg (https://hizliresim.com/lqAdPE)
https://i.hizliresim.com/v63bAp.jpg (https://hizliresim.com/v63bAp)
https://i.hizliresim.com/Lljy8b.jpg (https://hizliresim.com/Lljy8b)
https://i.hizliresim.com/9ajQWr.jpg (https://hizliresim.com/9ajQWr)
https://i.hizliresim.com/qdzbQQ.jpg (https://hizliresim.com/qdzbQQ)
https://i.hizliresim.com/QLja8G.jpg (https://hizliresim.com/QLja8G)

AkisSoftware
09-04-2019, 21:31
Merhaba cinsini bilmediğim ama aroması aşırı mükemmel (bence hibrid) ve sürekli çiçek açıp meyve veren (mevsim fark etmiyor hava 15 -20 derecenin üzerindeyse sürekli çilek verebiliyor) çileğimin çoğalma şekli çok garip 3 senedir benimle ve sadece tek bir yavru verdi onuda stolon (uzantı) oluşturarak değil tıpkı bir orkide gibi bedenini ikiye bölerek çoğalıyor. Sizce hiç uzantı vermeyecek mi cinsi mi böyle bunun ben bu cinsi delilerce çoğaltmak istiyorum çünkü.

Cinsi hollanda cilegi olmasin?

Papatyacı
01-07-2019, 10:47
Merhaba cinsini bilmediğim ama aroması aşırı mükemmel (bence hibrid) ve sürekli çiçek açıp meyve veren (mevsim fark etmiyor hava 15 -20 derecenin üzerindeyse sürekli çilek verebiliyor) çileğimin çoğalma şekli çok garip 3 senedir benimle ve sadece tek bir yavru verdi onuda stolon (uzantı) oluşturarak değil tıpkı bir orkide gibi bedenini ikiye bölerek çoğalıyor. Sizce hiç uzantı vermeyecek mi cinsi mi böyle bunun ben bu cinsi delilerce çoğaltmak istiyorum çünkü.. Fotoğrafını çekip atar mısınız cinsini öğreneyim PLANET NET denilen uygulama ile öğrenip bizde satın alalım

msacit
09-10-2019, 14:25
Merhaba

Çilekten verim almak isteyen yavru için uzayan kolları kessin, böylece çilek gücünü yavruya değil meyveye versin

siflera12
14-11-2019, 16:38
Merhaba, uzun suredir uzaktan baktigim agaclar ailesine bugun gelen saksida cileklerim ile bende katildim. INTERNETten siparis verdigim saksili yediveren cileklerim 17cm cap 10cm derinlikte fotograflar ekledim gozume carpan harici otlari temizledim)(belkide yavru fidelerdi bilemedim) bir iki tane tuylenmis gibi cilekler vardi galiba kullenme diyorlar onlari kesip attim genel itibari ile anlayan dogasever arkadaslar cevaplayabilirmi ne durumdalar iyilermi bakimsizlarmi ne yapmali, saksilar degismelimi yoksa idare edermi amacim ufak bebegime kendi yetistirdigim cilekleri yedirmek ve birazda topragi sevdirmek... Ticari bir maksadim yok... Cok fazla bilgi var komple yapraklari kesen var cicekleri kesen var... Temiz bir kaynak bulamadım acikcasi okulların ders notlarinida okudum ama oradaki gibi sifirdan baslamadigim icin yakalayamadım... Ekteki resimlere bakip bir nebzede olsa yol gosterebilirseniz minnettar kalirim.
https://i.hizliresim.com/ZXlZjk.jpg
https://i.hizliresim.com/lqAdPE.jpg (https://hizliresim.com/lqAdPE)
https://i.hizliresim.com/v63bAp.jpg (https://hizliresim.com/v63bAp)
https://i.hizliresim.com/Lljy8b.jpg (https://hizliresim.com/Lljy8b)
https://i.hizliresim.com/9ajQWr.jpg (https://hizliresim.com/9ajQWr)
https://i.hizliresim.com/qdzbQQ.jpg (https://hizliresim.com/qdzbQQ)
https://i.hizliresim.com/QLja8G.jpg (https://hizliresim.com/QLja8G)Çilekleriniz gayet güzel gelişmişler

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@alpha
07-01-2020, 20:14
Çileğin gelişim süreci
https://youtu.be/78FgBoJvzV0

ferat18
10-01-2020, 14:39
Geçen yıl ilkbahar gg internet sitesi üzerinden osmanlı ve tırmanıcı diye iki çeşit çilek fidesi sipariş ettim. Fideleri diktim. tırmanıcılar tırmanmadığı gibi doğru düzgün büyümediler bile. Osmanlı çileği ise büyüdü ama sürekli kol atıyor. Çileğe yatsın diye kollarını da kestim. Fakat çiçek açmak yerine onlar bana inat sürekli kol atmaya devam ettiler. Sonuçta hiçbir tane çilek yiyemedim. Sebebi nedir ustalarım. Beni bu konuda bilgilendirebilirseniz sevinirim. Çilek almak için ne yapmalıyım.

Bir de pazardan iki hafta önce çilek almıştım tabi pahalı bir fiyata. Yalnız aroması ve tadı güzeldi. Bu çileğin çekirdeklerinden çimlendirsek olur mu ve bu yıl meyva veririmi. yoksa hiç uğraşma fide mi al dersiniz.

adiga
27-01-2020, 14:45
arkadaşlar bende balkonuma saksıda çilek ekmek istiyorum. lezzet ve verim olarak tatmin edecek bir çeşit önerir misiniz.

ayrıca her sene fideleri değiştirmek mi gerekiyor yoksa 1 defa ekince her sene veriyor mu?

meltem81
08-03-2020, 12:33
arkadaşlar bende balkonuma saksıda çilek ekmek istiyorum. lezzet ve verim olarak tatmin edecek bir çeşit önerir misiniz.

ayrıca her sene fideleri değiştirmek mi gerekiyor yoksa 1 defa ekince her sene veriyor mu?

albion,aramos iyidir camarosa var iri ama albion ve digerleri kadar aromalı ve tatlı degil sweet charlie de çok tatlıdır

bu arada arkadaşlar bi ara bizde çilek işi yaptık bayagıda ekmiştik 4000 tane kadar bayagıda verim aldık ama uğraşamadık bıraktık çünkü çilegin bakımı zor sürekli ilgilenmek gerekiyor.
bende çilek fidesi arıyorum o zaman intfa tarımdan almıştık okadar sorun yaşamadık ufak tefek şeyler hariç ama şuan çok şikayet var o yüzden güvenilir bir yer arıyorum 50-100 civarı almak istiyorum

selim_50
09-03-2020, 08:03
sayın adiga; çilek fidesi dikildikten sonra iyi bir bakım ile en az üç yıl meyve alabilirsiniz, ama saksıda çilek çok sağlıklı gelişemiyor, çilek aşırı kök yapıyor ve saksı dar geliyor, büyük bir saksı olursa olabilir. lezzet ve devamlı meyve vermesi açısından albion iyidir.

foxymance
22-04-2020, 18:44
Selam arkadaşlar, Emekliyim ve bahçe işlerinde yeniyim.
1-Arkadaşlar, çilek fidelerini dikerken hayvansal gübre kullanmak sakıncalı mı? Solucan gübresi mi kullanmalıyız?
2-Sitelerde çok çeşitli türde ve fiyatta fideler satılıyor. Karadeniz iklimi için hangi tür fide uygundur?
Bilgili ve tecrübeli arkadaşlardan tavsiye bekliyorum. Teşekkürler

OguzhanF
30-04-2020, 23:26
Merhaba yeni konu açmak istemedim buradaki çoğu mesajı okudum ancak kafamda hala soru işaretleri var.
Öncelikle Ankara'da yaşıyorum çilekleri cam balkonda yetiştirmeye çalışıyorum, balkonum neredeyse tüm gün güneş alıyor. Çilek ektiğim saksınınbirisi hem derinlik hem genişlik olarak oldukça büyük 60lt'lik bir saksı bunlara %70 torf ve %25 yanmış koyun gübresi birazda solucan gübresi ve perlit karışımı toprak hazırladım. Açık kök albion yediveren olduğunu sandığım fidelerden aldım ve fotoğraftaki gibi ektim.
Acaba bunları saksılara sık mı ektim bu şekilde verim alabilir miyim?
Fikir ve önerilerinizi bekliyorum.
Teşekkür ederim.

https://imgyukle.com/i/rxnOKy

Pumpking
03-05-2020, 13:12
Merhaba yeni konu açmak istemedim buradaki çoğu mesajı okudum ancak kafamda hala soru işaretleri var.
Öncelikle Ankara'da yaşıyorum çilekleri cam balkonda yetiştirmeye çalışıyorum, balkonum neredeyse tüm gün güneş alıyor. Çilek ektiğim saksınınbirisi hem derinlik hem genişlik olarak oldukça büyük 60lt'lik bir saksı bunlara %70 torf ve %25 yanmış koyun gübresi birazda solucan gübresi ve perlit karışımı toprak hazırladım. Açık kök albion yediveren olduğunu sandığım fidelerden aldım ve fotoğraftaki gibi ektim.
Acaba bunları saksılara sık mı ektim bu şekilde verim alabilir miyim?
Fikir ve önerilerinizi bekliyorum.
Teşekkür ederim.

https://imgyukle.com/i/rxnOKy

Bana sık gibi geldi. İlk verimi iyi olabilir ama sonrasında kökleri karışır ve verimi düşer.Tek sıra veya 2 sıra daha iyi olurdu.

Pumpking
03-05-2020, 13:13
2 sıra bile fazla sanırım.

Pumpking
03-05-2020, 15:24
Ben de de çilekler var ama türünü bilmiyorum. 3-4 yıldır aynı yerde olduğundan artık her yer kök olmuş verimi düşmüştü. Aralıklı olarak başka bir yere diktik. Seneye artık bekliyoruz.

domata
16-06-2020, 12:00
1-2 gündür bazı çileklerin yapraklarında ve çiçek yapraklarında aniden kurumalar başladı ama daha çok morarma gibi. Sebebini biraz araştırdım ama tam olarak yaşadığım soruna çözüm bulamadım.

m_y_z_
28-07-2020, 16:02
1-2 gündür bazı çileklerin yapraklarında ve çiçek yapraklarında aniden kurumalar başladı ama daha çok morarma gibi. Sebebini biraz araştırdım ama tam olarak yaşadığım soruna çözüm bulamadım.

Aynısı benim çileklerime de oluyor.yeşillenirken bir anda soluveriyor.bilen birileri cvp yazabilir mi acaba.

lime&mint
01-12-2020, 00:04
Bu sene diktigim 5 adet çilek ilginç birşekildekurudu gitti. Fidancıdan yediveren diye veriyorlar ama ne cins oldugu belli degil. Bu çilekişinibir tutturamadık.

aydemiraydın
01-12-2020, 10:47
çilek yetiştirmek uzmanlık işi, yere dikersin ot basar. saksılara dikersin hastalık bitmez. Fide de sorun çıkabilir.

Serdars1
07-02-2021, 16:00
Merhaba beyaz çilek fidesi nereden bula bilirim bilginiz varmı

Resulgur
11-04-2021, 22:42
Evinizde bahçenizde bol meyveli çilek nasıl yetiştirebilirsiniz bunu anlatıyoruz. Çilek bakımı ve budama işlemleri çok önemlidir ve çilek düzenli bir bakım ister. Bunun yanında olumsuz hava koşullarında bitki stresini atması için humik asit uygulamasından bahsettik. Çilek orman meyvesi olduğu için asidik toprağı sever.

https://www.youtube.com/watch?v=T2FatHVSz8M

TCM
12-04-2021, 20:32
@ Resulgur bilgi için teşekkürler, ben de 40 kök çilek aldım yediveren cinsi, satıcı 10 cm. arayla dik kol atmasın dedi ama mantıklı gelmedi, sizinkiler çift sıra damlamanın kenarlarına sanki 30 ar cm. arayla dikilmiş gibiydi. Sıra arası 50 cm. galiba, ideal dikim nasıl olur çilekte?

E.Kahraman
12-04-2021, 21:14
Asidik toprak seviyorsa altına çam iğneleri sermenin faydası olur mu acaba?

Resulgur
12-04-2021, 21:57
@ Resulgur bilgi için teşekkürler, ben de 40 kök çilek aldım yediveren cinsi, satıcı 10 cm. arayla dik kol atmasın dedi ama mantıklı gelmedi, sizinkiler çift sıra damlamanın kenarlarına sanki 30 ar cm. arayla dikilmiş gibiydi. Sıra arası 50 cm. galiba, ideal dikim nasıl olur çilekte?20 lik damlama borusuna göre sıra üzeri fideleri dikebilirsiniz . Çilek besin elementlerini düzenli bir şekilde ister. 2 set arasını da bahçenizin durumuna göre 40 cm yapabilirsiniz. Solucan gübresi kullanın mutlaka [emoji4][emoji106]

SM-A720F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Resulgur
12-04-2021, 21:59
Asidik toprak seviyorsa altına çam iğneleri sermenin faydası olur mu acaba?Merhaba biz çam iğnelerini meyveler toprağa değmesin ve havalansın diye malc yapıyoruz . Solucan gübresi işinizi görecektir

SM-A720F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

E.Kahraman
12-04-2021, 22:51
Merhaba biz çam iğnelerini meyveler toprağa değmesin ve havalansın diye malc yapıyoruz . Solucan gübresi işinizi görecektir

Evet aynı zamanda bu görevi de görür diye düşünmüştüm. Teşekkür ederim.

Dream Master
06-06-2021, 12:05
https://hizli-resim.com/i/OFSIM
https://hizli-resim.com/i/OFaEU
https://hizli-resim.com/i/OFdXO

Hocam durum böyleydi bayağı sarardı yaprakları sonra bir ziraatçi demir at dedi her birinin dibine yarım çay kaşığı demir şelatı attım suyla toprağa karıştırdım sararan yapraklarda pek yeşerme yok eski haline dönecek gibi gözükmüyor ama yeni yapraklar çıkıyor diplerden nı durum normaldir sizce yapmam gereken başka bir şey varmı acaba?

goyathlay
06-06-2021, 13:37
Selamlar. Gecen yaz ektigim bir cilek fidesi bir yilda 6-7 tane yavru verdi. Daha fazlasina izin vermedim. Mayis ayinda cicek actilar. Yeterli miktarda ve cok guzel gorunumlu saglikli cilekler veriyor simdi. Fakat tadi sudan farksiz. Ot gibi. Kokusu bile yok. Acaba tatli ve aromatik bir cilek yemek icin ne yapmak gerekir?
Simdiden tesekkur ederim
(Not: Yer Almanya batisi, uzun sure gunes alan guney cephede. Yagmur fazlaydi bu bahar. Gubre atmadim)

Crocs
07-06-2021, 09:05
çilek, ahududu vb türlerde tat birçok faktöre bağlı. İlki genetik. Bazı türler özellikle daha tatsızdır. Şeker içeriği düşüktür. Bu türler dondurulmaya veya uzun süreli saklamaya uygun. Çilekte şeker oranı yüksek olduğunda dalından koparınca aynı gün içinde bozuluyor.

Bir diğer nokta da güneş, toprak, iklim ve besin durumları. Yaz meyvelerinde tatlanmayı sağlayan şey meyvenin üzerine direk gelen güneş. Güneş çok, su az olunca meyve tatlanır. mesela yarı gölge bir yerde sürekli su verirseniz meyveler iri ve gelişmiş, sulu ancak tatsız olur.

Aynı durum üzüm, karpuz gibi meyvelerde de geçerli

goyathlay
07-06-2021, 10:26
çilek, ahududu vb türlerde tat birçok faktöre bağlı. İlki genetik. Bazı türler özellikle daha tatsızdır. Şeker içeriği düşüktür. Bu türler dondurulmaya veya uzun süreli saklamaya uygun. Çilekte şeker oranı yüksek olduğunda dalından koparınca aynı gün içinde bozuluyor.

Bir diğer nokta da güneş, toprak, iklim ve besin durumları. Yaz meyvelerinde tatlanmayı sağlayan şey meyvenin üzerine direk gelen güneş. Güneş çok, su az olunca meyve tatlanır. mesela yarı gölge bir yerde sürekli su verirseniz meyveler iri ve gelişmiş, sulu ancak tatsız olur.

Aynı durum üzüm, karpuz gibi meyvelerde de geçerli

Cevabiniz icin tesekkurler. Gunes almaktan kastiniz meyvelerin kendisi mi yoksa butun olarak bitki mi. Meyveler yaprak altinda kaliyor cunku. Bir de bu sene cok yagmur az gunes vardi Mayis ayi boyunca.
Cilek icin satilan oze gubreler var ama ben hic gubre kullanmadim (sadece kendinden gubreli market topragi attim diplerine) Kotu lezzete etkisi olmusmudur bilmiyorum.
Bildigim bir cilek tarlasi var. Yazlari ozellikle oradan almaya calisirim cilegi. Cok lezzetli cunku. Bu cilekten cekirdek alip cogaltma yapabilirmiyim mesela? (Kisir tohim durumu cilekler icin gecerli mi)
Mayis basi ve Haziran basi durumlari da resimlerdeki gibi..

zula
21-06-2021, 11:28
tatlı çilek yemek istiyorsanız bol güneş alan yüksek rakımlı 1200 ve üzeri rakımlarda yetişen yerlerin çileklerinin hem aroması hem tadı iyi olur sonbaharda yetişen çilekler daha tatlı olur azotlu gübre çileğin tadını yok eder potasyumlu gübre tat verir ama bunlara gerek yok çilek dikildiği yerde 3 yıl gibi gübreleme yapmadan da yetişir dediğim gibi yüksek rakımlı bol güneş alan sonbaharda olan çileklerin akla zarar tadı vardır.

lemolemo
03-05-2022, 12:39
Arkadaşlar cileklerim bu halde bir kısmı boynunu bukmus bir kismi yapraklarini icine kivirmis bunun sebebini bilen varmi acaba cilekleri sökmek istemiyorum lütfen yardımcı olun.

mesut çelik
03-05-2022, 15:10
http://http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=724721&stc=1&d=1651583416

mesut çelik
03-05-2022, 15:11
Merhaba hayırlı bayramlar bunlar da bizim amatör cileklerimiz

Vedart
11-05-2022, 23:11
Arkadaşlar cileklerim bu halde bir kısmı boynunu bukmus bir kismi yapraklarini icine kivirmis bunun sebebini bilen varmi acaba cilekleri sökmek istemiyorum lütfen yardımcı olun.

Merhaba. Benim de vardı böyle. Kurudular..iki meyve kasasına dikmistim, yaklaşık yarısı kurudu.nedenini bilemedim

Vedart
11-05-2022, 23:14
Cevabiniz icin tesekkurler. Gunes almaktan kastiniz meyvelerin kendisi mi yoksa butun olarak bitki mi. Meyveler yaprak altinda kaliyor cunku. Bir de bu sene cok yagmur az gunes vardi Mayis ayi boyunca.
Cilek icin satilan oze gubreler var ama ben hic gubre kullanmadim (sadece kendinden gubreli market topragi attim diplerine) Kotu lezzete etkisi olmusmudur bilmiyorum.
Bildigim bir cilek tarlasi var. Yazlari ozellikle oradan almaya calisirim cilegi. Cok lezzetli cunku. Bu cilekten cekirdek alip cogaltma yapabilirmiyim mesela? (Kisir tohim durumu cilekler icin gecerli mi)
Mayis basi ve Haziran basi durumlari da resimlerdeki gibi..

Çekirdekten ziyade tarla sahibinden birkaç fide rica edin daha çabuk sonuç alırsınız. Tohum zor iş

yavuz10
26-01-2023, 16:34
Herkese merhaba, çileğimin ham meyvesini yiyen bişeyler var, bu zararlı için var mıdır doğal bir çözüm önerisi olan?

Aardbei
23-03-2023, 23:31
Osmanlı çileğini denemek isterim. Tohumlar meyve bitkileri üretmedi. ekilebilir mi? Veya birisi bitki gönderebilir mi? Satın alabilirim veya takas edebiliriz.

sultan1616
05-06-2023, 19:16
internetten osmanlı çileği aldım meyveleri o gibi ama gelen bitkinin toprağında çileğe benzer bir ot çıktı aynı çilek gibi kol atıyor ama yaprağı farklı ne olduğunu bilen yazabilir mi? zararlıysa sökeyim.

Müslüm.Aşcı
10-06-2023, 20:51
internetten osmanlı çileği aldım meyveleri o gibi ama gelen bitkinin toprağında çileğe benzer bir ot çıktı aynı çilek gibi kol atıyor ama yaprağı farklı ne olduğunu bilen yazabilir mi? zararlıysa sökeyim.
Bu yabani bir ot, adını bilmiyorum, sarı sarı çiçekler açıyor ve çok hızlı yayılıyor. Benim bahçemin bir köşesinde dağ çileklerim var. özellikle o bölümde bolca çıkıyor ve çilekleri istila edip neredeyse boğuyorlar. Ben en az iki kez temizlik yapıyorum. Ancak hem gerçek çileklere benzediğinden hem de dağ çilekleri de küçücük olduğundan onları koparmamak adına oldukça zor bir işlem.

Muda
10-06-2023, 21:10
Bu yabani bir ot, adını bilmiyorum, sarı sarı çiçekler açıyor ve çok hızlı yayılıyor. Benim bahçemin bir köşesinde dağ çileklerim var. özellikle o bölümde bolca çıkıyor ve çilekleri istila edip neredeyse boğuyorlar. Ben en az iki kez temizlik yapıyorum. Ancak hem gerçek çileklere benzediğinden hem de dağ çilekleri de küçücük olduğundan onları koparmamak adına oldukça zor bir işlem.

Sn. Müslüm.Aşcı'nın dediği gibi yabani bir ot. Çok kısa zamanda her yeri kaplıyor. Bir tanıdığın bahçesinde vardı. Belleyerek ve tamamen ayıklayarak azaltabildi. Birkaç defa yapınca bir şey kalmıyor. Ancak siz çileklerinizi ilkbaharda başka bir yere dikin. Orada daha iyi gelişeceklerdir. Bu otları da bu arada temizlersiniz. Çok çabuk toplayabiliyorsunuz.

sultan1616
11-06-2023, 10:49
:pcevaplarınız için çok teşekkürler hemen temizlerim zaten bahçem yok saksıda temizlemem çok kolay olur

ahmeter
11-04-2024, 19:00
çilek osmanlı,,,, ve albion

almuud
11-04-2024, 21:20
çilek osmanlı,,,, ve albion

Hocam çilekler topraksız kültürde mi?

Benim osmanlı çilekleri daha yeni çiçek açabildi. Gerçi çilekleri yabani otlardan kurtarabilsem çilek alacağım ama yabani otlarla baş etmek zor...

ahmeter
12-04-2024, 06:52
Toprakta üretim
fındık torfu ,orman altı toprağı ,torf ,koyun gübresi karışımı ,serada ,kimyasal gübre yok ,

Atilgan
12-04-2024, 19:43
İki yıl önce hobi bahçesinde çok tatlı bir çilek vardı. Sahibinden izin alıp bir kaç kök diktim. Geçen yıl o kadar çok yağdı ki o tatlı çilek tatsız vasat bir şey oldu. Erkenci çilekler içinde hava yağışlı da olsa honeoye çeşidi oldukça tatlı oluyor. Hasat süresi uzun ve iri meyveleri var.

ahmeter
14-04-2024, 10:20
Çileklerım