View Full Version : Çilek Yetiştiriciliği
çilek bahçemizde ne yapiyoruz.
çilek yetiştirmeye yaklaşık 10 kök ile başladık. fidelerini ekim ayında toprağa ekmiştik. işlenmiş toprağı yanmış hayvan gübresi ile karıştırdık ve çilekleri ektik. kış boyuca üzerini kapama ihtiyacı hissetmedik . Rakım olarak deniz seviyesinden oldukca yuksek ama sonucta biz kış döneminde ekstra işlem yapmiyoruz.
nisan sonu-mayıs başı çilekleri çapaladık ve boğaz yaptik ve gübre verdik. havanın durumuna göre su ihtiyacını karşıladık. ve haziran ayında çileklerimi yedik. aynı yılın sonbaharinda çileklerimizin uzerinde yine çilekler vardı. :) tabi tüm sezon boyunca cikan otlari elimizle topluyoruz.
kasım ayında , uzayan ve kök salan kısımlarını uygun sartlarda kökü ile çıkartıp çilek bahçemizi biraz daha buyuttuk. yaklaşık 2 m2 ile başladığımız çilek bahçemiz suanda 30 m2civarinda. yukarda anlattıklarım dışında hicbir işlem yapmiyoruz. ilk ekilen çileklerin verimi ise 7 yıllık olmalarına ragmen cok iyiler. üzerine naylon örtmüyoruz **** toprakla temasını engellemek için naylon üstü ekim yapilmadi. Direk toprakla temas ediyorlar.
hosseda ve mandalina
bahsettiğiniz çilek osmanlı çileğidir. kokulu ve lezzetli. fideleri bende var.
Çileklerin tam olarak ne istediklerini söyleyebilecek var mı? Güneş mi istiyor, gölge mi? Suyu az mı istiyor çok mu?
Herkesin çok arsızdır dediği çileği ben bir türlü yetiştiremiyorum. Bir yıldır Türkiye'nin her yerinden gelen çileklerin hiçbirini yaşatamadım. Bu sefer Romantik Serseri'nin gönderdiği çilekler kışı gayet güzel atlattı. Tamam oldu diyordum ki, yine kurudular. Nerde ne yanlış yapıyorum bir türlü bulamadım:(
Bunlar Şubat ayında kök şeklinde aldığım çileklerin son durumları...
Diblerine koyun gübresi koydum. Yeni yeni filizlenmeye başladılar.
Resimler güneşten biraz parlak çıkmış.
Çileklerin tam olarak ne istediklerini söyleyebilecek var mı? Güneş mi istiyor, gölge mi? Suyu az mı istiyor çok mu?...
Nevsune Hanım,
Çilek bitkisi nemi sever; toprağı ne kuru ne de ıslak olacak. Ankara'nın iklimi kuru olduğu için sprey sulama ile günde birkaç kere sularsanız iyi olur. (sık sık ve az miktarda sprey sulama yapın)
Çilek bitkisi güneş istemesini rağmen gözlediğim kadarıyla saksısının güneşte olmasından -ısınmasından hoşlanmıyor. Saksıyı gölgede kalacak şekilde yerleştirirseniz iyi olur.
Eğer elinizdeki bitkiler tamamen kurumadıysa tam gölgeye alıp sık sprey sulama ile bir hafta kadar gözleyin; tekrar yaprak verebilirler.
Sevgili üzüm, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sizin yazdıklarınızı okuyunca şimdiye kadar neden çilek yetiştiremediğimi anladım. Güneşte bırakıyorum ben. Daha bir süre öncesine kadar çok iyi durumdaydılar, havalar birden ısınınca demek güneş fazla geldi ve kurumaya başladılar.
Keşke demekten hiç hoşlanmasam da, keşke ilk bozulmalar başladığında sorsaymışım belki kurtarırmışım. Şimdi sanki biraz zor gibi ama yine de dediğinizi yapıp saksıları gölgeye alıp deneyeceğim. Bundan sonra da çileklerimi yarıgölgede yetiştirmeyi deneyeceğim.
Benim çilek ağacımda 9 Marttan beri belki 100 adet çiçek var ama henüz hiç birisi meyveye dönüşmedi. Bir çoğunun taç yaprakları döküldü. Büyük bir ihtimalle meyve tutmayacak. Sebebi ne olabilir? Yapraklar anormal şekilde büyüme gösterdiler.
Selahattin Yılmaz
05-04-2009, 22:49
Çileğinizi Hydrotonda yetiştirmişsiniz sanırım besin takviesini iz elementli ve fosfor ağırlıklı gübrelerden seçmelisiniz bence.
Selahattin Bey,
Kudret Bey' den aldığım besin kitini kullanıyorum. Hydroton için daha değişik nasıl bir besin formülü kullanabilirim. Çiçeklerin döllenme yapmaması hangi element eksikliğine bağlıdır.
Sayın Sarıcan, sorun besin eksikliği değilse:
çilekte döllenme böcek-arı ve rüzgar etkisi ile olur. İç mekanda hava akımı yeterli değilse çilekte meyve tutumu olmaz. Yumuşak bir fırça yardımıyla döllenmeyi sağlayabilirsiniz.
canerkus
06-04-2009, 17:35
Bir sulu boya fırçası yardımı ile Üzüm'ün de dediği gibi döllenmeyi sağlarsanız sorun ortadan kalkar büyük ihtimalle.
Sayın Sarıcan, piyasada topraklı tarım için genel olarak önce kök-taban gübresi kullanıyorlar bu 3x15 türü. meyve ve bitki gelişimi içinde azot-üre gübresi kullanıyorlar. Ama topraksızı zannederim en iyi envor bilir.
halil2202
07-04-2009, 16:18
benimde ektiğim çileklerde şu an bir kaçında çiçek mevcut ama dipte duruyorlar şu an ne yapmam gerekli bu çiçekelere ortalarında çilek belli oluyor bende mi yanlış var yoksa onar çilek değiller mi?
Çiçek açmışsa çilektir, ancak ortam ve sıcaklık onu olgunlaştırır.
dijitalce
09-04-2009, 18:40
http://img18.imageshack.us/img18/7205/img8981n.th.jpg (http://img18.imageshack.us/my.php?image=img8981n.jpg) http://img11.imageshack.us/img11/8359/img8982.th.jpg (http://img11.imageshack.us/my.php?image=img8982.jpg) http://img25.imageshack.us/img25/8438/img8978.th.jpg (http://img25.imageshack.us/my.php?image=img8978.jpg) http://img25.imageshack.us/img25/3395/img8977z.th.jpg (http://img25.imageshack.us/my.php?image=img8977z.jpg)
bunlarda benim çileklerim
dijitalce
09-04-2009, 18:45
http://img14.imageshack.us/img14/9136/img8983k.th.jpg (http://img14.imageshack.us/my.php?image=img8983k.jpg) http://img14.imageshack.us/img14/4623/img8990.th.jpg (http://img14.imageshack.us/my.php?image=img8990.jpg) http://img301.imageshack.us/img301/5535/img8991.th.jpg (http://img301.imageshack.us/my.php?image=img8991.jpg)
Maşallah ne kadar güzel görünüyorlar.
Kışı kapalı balkonda geçiren çileklerimde 4-5 tane çiçek gördüğüm için güneş alan açık balkona koydum. Şimdi üstleri çiçekten geçilmiyor :)
Maşallah ne kadar güzel görünüyorlar.
Kışı kapalı balkonda geçiren çileklerimde 4-5 tane çiçek gördüğüm için güneş alan açık balkona koydum. Şimdi üstleri çiçekten geçilmiyor :)
Sevgili Kaktüs ne güzel,ne mutlu sana.Benimde Nariçinden aldığım çileklerimde küçük çiçek oluşumları var henüz açmaya başlamadılar , çok mutluyum:p
Yüzlerce çiçekten sonra uzun bir süre meyve oluşmayacak tereddütlerim oluşmuştu. Ama seyrekte olsa bir kaç tane meyve oluşumu gerçekleşti. Merakla bekliyorum.
Romantik serseriden gelen fidelerden hayatta kalanlar bu sene gerçek fide olmayı becerecekler. Yaşayabilirlerse seneye belki çiçek açarlar.
Osmanlı çileklerim sonunda meyva vrmeye başladılar.Ama bir de şu salyangozlar olmasa..
Benim de çiçek açmış 20 ye yakın çilek fidem var. Bu fidelerin hepsi çiçeklenmişler. Acaba bu çiçekler ne zaman meyveye dönüşecekler?
dijitalce
13-04-2009, 22:55
Sn Sarıcan
Bu çilek ağacını kompost+kum+toprak+hayvan gübresi gibi karışımla yapmayı düşünüyorum sizce verimli olurmu ?
Sn Dijitalce,
Manuel sulama yapacaksanız çok da güzel olur. Otomatik sulamada perlitte bile geçirgenlikten dolayı problem yaşadım ve üstten dökülen su ağacın orta yerindeki gözlerden taştı.
Ama manuel sulama yaparsanız kontrollü şekilde en üsten damla sulama şeklinde veya her gözden ayrı ayrı sulayarak sağlıklı bir şekilde çilek yetiştirebilirsiniz. Belkide daha da verimli olabilir.
Denerseniz deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Belki bende otomatik sulamadan vazgeçersem katı ortamda deneyebilirim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11844&page=4
Ağacın bütün imalat safhaları bu linkte tarif edilmiş şekilde. Katı ortam yapacaksanız alttaki plastik kasaya ihtiyaç yoktur. Ağaçı dikeceğiniz yerde toprağa bile gömebilirsiniz veya düz bir taban plakasına tutturabilirsiniz.
Kolay gelsin.
dijitalce
14-04-2009, 23:17
Sn Sarıcan
Verdiğiniz linki daha önceden bakmıştım. Zaten onu görünce de tam benlik dedim.
Zaman Bulursam muhakkak yapmayı düşünüyorum ama ben balkonda değilde
bahçede yapmayı kışın ise yaptığım küçük seraya taşımayı düşünüyorum. Seraya taşıma amacım (Sizce doğrumudur?) çileklerin daha erken çiçek açması
Acarextt03
15-04-2009, 13:44
İşte benim kuzucuklarım. Sn. Nariçinden aldığım 40 kök çileğimin 10 tanesini bu kaba diktim. Geçen hafta aklıma gelen kapatmayla ilgili birşeyler yaptım. Plastik örtünün ortası delik ve su direkt bitkinin köküne gidiyor. Ve bugün kü kontrollerde farkettiğim şey plastiğin altında biriken su damlacıkları. yani buharlaşmadan kaynaklanan su kaybım 0 oldu. Şimdi daha az sulama gerekecek. Ayrıca kullandığım ürün güneşten zarar görmeyecek yapıda ve bitkiye zarar vermeyecek düzeyde elastik.
:p
Acarextt03
15-04-2009, 13:53
;) işte ilk çileklerim daha tomurcuk ama olsun... Her akşam konuşuyoruz.
Bence gayet mutlular... Ya sizce...
Acarextt03
15-04-2009, 14:26
Beni çok uğraştırdılar. İstoç dan aldım. Ad: 1 tl.
Birde kanıma girip büyük saksılardan verince altımdada araba yok.
Otobüse bin. Taksime gel. İşyerindekiler bunlar ne böyle diye dalga geçmişlerdi.
Şimdi bakınca onlarda beni takdir ediyorlar. Bende bana manevi destek veren eşime teşekkürlerimi borç biliyorum...
Herkese tavsiye ediyorum. Toprak insanın bütün dünyasına renk katıyor. Negatifliğiniz uzun vadede sizi terk ediyor. Tıpkı toprak gibi sessiz ve sakin oluyorsunuz.
Osmanlı çileklerim meyva vermeye başladı.İşte ilk kızaranlar..:D
Benim çileklerimde çiçeklenmeye başladı :p
Merhaba,
Çiçekçinin 7 veren olduğunu söylediği çilekleri görünce hemen aldım ve diktim ama diktikten sonra fazla bir bilgim olmadığını farkettim. Papatyaya benzer tomurcukları üzerinde, resimlerini gönderiyorum. Acaba küçük mü olmuş saksıları diye sorsam? Bir de her yerde çilek saksısı görüyorum ama emin olamıyorum, ismi mi o şekilde yoksa gerçekten çilek ekilebildiği için mi :) Bir de resimlere göreceğiniz gibi minik papatyalar hafif kurumaya başladı normal mi, yoksa birşeyleri eksik mi yapmışım? Çok soru sordum şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Çiçekçinin 7 veren olduğunu söylediği çilekleri görünce hemen aldım ve diktim ama diktikten sonra fazla bir bilgim olmadığını farkettim. Papatyaya benzer tomurcukları üzerinde, resimlerini gönderiyorum. Acaba küçük mü olmuş saksıları diye sorsam? Bir de her yerde çilek saksısı görüyorum ama emin olamıyorum, ismi mi o şekilde yoksa gerçekten çilek ekilebildiği için mi :) Bir de resimlere göreceğiniz gibi minik papatyalar hafif kurumaya başladı normal mi, yoksa birşeyleri eksik mi yapmışım? Çok soru sordum şimdiden teşekkürler.
Selam kolay gelsin.Yanlış yaptığınız birşey yok. Öncelikle onu söylemeliyim.Çiçeklerinizin kuruması normal artık meyvaya dönüyorlar.20 gün 1 ay gibi bir sürede meyvalarınız olgunlaşacaklar. Çilek yayılan bir bitki oluğu için bir süre sonra saksılarınız dar gelecektir.Piyasada satılan saksılardan kastınız hangisi bilemiyorum ama ben de aldım.Bu saksının avantajı çileklerin meyvalarının toprağa değmemesi ve çamur olmaktan korunması.Benim çilek saksısı diye aldığım saksı bu.Ama dikdörtgen balkon saksılarına da diktim.
Merhaba.
Böyle bir çileğe sahip olan var mı? Varsa isterim;)
ugurtelefon
20-04-2009, 14:43
Arkadaşlar benimde bu hafta çilek fidelerim gelicek.Ama çok merak ettiğim bir durum var.
Bu tip saksı kullanıldığında,güneş gören bitkilerle görmeyenler arasında mutlaka bir verim farkı oluşmazmı??yani dairesel bir saksı olduğundan arkada kalan bölümdeki fidelerde durum ne oluyor.??
Adi Strawberry Tarpan offer , tadi delicious gibi bir sey diyor , cicekleri de semi- double'imis .Bilmem artik ...5'li saksida 3 £ (2.95)veriyolarmis sadece bu hafta .:p
Arkadaşlar benimde bu hafta çilek fidelerim gelicek.Ama çok merak ettiğim bir durum var.
Bu tip saksı kullanıldığında,güneş gören bitkilerle görmeyenler arasında mutlaka bir verim farkı oluşmazmı??yani dairesel bir saksı olduğundan arkada kalan bölümdeki fidelerde durum ne oluyor.??
Merhaba ,bahçede oldukları için ,yani tam güneşin altındalar, bir sorun yok gibi görünüyor. Ama daha ilk aylarım ,seneye deneyimlerimi , özellikle bu konu ile ilgili olarak sizlerle paylaşacağım.
Benim çilekler uzun saksıda. Bir kök olarak hediye gelmişti. Önce normal bir saksıda idi baktım kol atacak uzun bir saksıya geçirmiştim. Sonra kol atarak 3 kök oldu. Sonra baktım da onlar da kol atıyor bu kez epey uzun bir saksıya koydum onları. Onu bile neredeyse doldurdular. Bu sene 2. seneleri bitiyor. Yeniden kol atma zamanı geldiğinde bu kez yanlarına koyacağım başka bir saksı ile başka saksıya aktarmayı düşünüyorum.
Fellezin saksılarında kol atarak çoğalma için yanına başka saksılar gerekecek muhtemelen. İzmir'de güneş sıkıntısı çekeceğini sanmıyorum. Saksılar çok estetik duruyor ama. :D
:D Ben hiç rastlamadım. Çilek manyağı olaraktan :) Tabii ki ben bir referans kabul edilemem. Neticede elimde ne olduğunu bilmediğim bir çeşit var. :D
Ben özellikle küçük aromalı çileklere bayılıyorum. Yıllar önce yediğim dağ çileklerinin tadını hala unutamadım mesela. Küçük gösterişsizler ama muhteşemler.
Acarextt03
21-04-2009, 09:39
Askıdaki saksılar mı büyük saksılar? Anlayamadım. Ama katlı katlı hoş olmuş bahçede yer de işgal etmez. Çok begendim ben...
HAYIR 50 lt. SAKSILARDAN ALMAYI DÜŞÜNÜYORDUM. AMA BAHAUSDA 22 TL. PRATİKERDE 18 TL OLDUĞUNU GÖRÜNCE BELKİ 1 TANE ALIRIM DİYE VAZGEÇMİŞTİM. İSTOÇA GİDİNCE ADAMA SORDUM. CEVAP 4,5 TL. TABİİKİ DAYANAMADIM VE 5 ADET ALDIM 22,5 TL. YİNE AYNI HESAP..
Acarextt03
21-04-2009, 09:42
istoça yakın sayılırım ama oraya gitmek hiç aklıma gelmedi.büyük marketlerden alıyordum saksıları ama canım annem sayesinde 1 milyoncularda daha da ucuza bulacağımı öğrendim.gerçi balkonda birşeyler yapmaya çalışıyorum ben: Siz çok ama çok şanlısınız bahçenizin bu köşesi ( çilek köşesi ;)) çok güzel görünüyor eminim diğer köşeleride güzel olacaktır...
çok teşekkürler... 1 tanesini tadına baktık geçen pazar.
Süper.. Hani çoçukken yediğimiz o has kokulu çilek tadı vardı...
şiddetle tavsiye ederim ki pazardan alıp yiyeceğiniz 1 kg. çileğe değişmem 1 has çileğimi...
Komşularım hep aynı şeyi soruyor. Havada çilek yetişir mi diye?
Bence yetişir... Vede yetişti .işte...
halilaras
22-04-2009, 11:00
Osmanlı çileğinin osmanlı çileği olduğunu nasıl anlarız :D
selim_50
22-04-2009, 14:11
merhaba arkadaşlar, gerçekten toprakla uğraşmak çok güzel, ama görüyorumki büyük şehirlerde en büyük sorun toprağa ulaşamama, ben bu konuda çok şanlıyım, nevşehirde sadece hobi bahçesi olarak kullandığım 2.5 dekar toprağım var, her taraf boş istediğimi istediğim yere ekiyor veya dikiyorum(Televizyonda Aşık Veysel Belgeselini seyrettinizmi bilmiyorum ama kendi sesinden "Eğer Gözlerim Kör Olmasaydı Toprağı Göremezdim" diye bir sözü var gerçekten çok etkileyici, toprağı görebilmeyi! kör olmaya tercih ediyor.
Birol Ketenci
23-04-2009, 09:18
Bunlarda Selahattin Bey'den aldığım fideler. Yaprak sayısı artmaya ve çiçek filizleri de yavaş yavaş görünmeye başladılar. 74153
İşte buda benim çileklerim. selahattin beyden aldığım yediveren çileklerim, çiçeklendi...
Hiç bakmadığım halde sulamalarını bile doğru düzgün yapmadım ama onlar inatla büyüdüler :)
gurbik67
25-04-2009, 22:17
çilekler suyu çok seven meyvelerdir saksılarda bakımı daha kolay bahçelerde diplerinin çapalanmış yabancı otlardan arındırılmış ve eskimiş yapraklarıda koparmak gerekiyor saksıda yetiştirmek isteyenler çileklerin torraklarının kuru olmaması gerekmektedir toprak nemli olduğu sürece verimde o derece artar
mandalina
28-04-2009, 17:49
Bunlarda benim Selahattin Bey den aldığım çileklerim.Yaklaşık 25 gün oldu ekeli.Ektiğimde sadece 2 küçük yaprakları vardı ve çok hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyorlar.Meyve verecekleri günü sabırsılıkla bekliyorum.
maviyeşil
02-05-2009, 09:32
7583275831
Pazardan fide olarak alıp diktiğim çileklerim. Nasıl görünüyorlar?
Topraktaki pembelikler dökülen erguvan ağacı çiçekleri :)
Bunlar benim çileklerim, bir tanesi kızarmaya başlamış:)
gorkicagi
06-05-2009, 11:11
selam. bunlar da benim çileklerim. çilek ağacı ve borulardaki çilekler için damlama sulama sistemi kurdum. resimleri kısa sürede paylaşırım.
gorkicagi
06-05-2009, 11:13
pazar günü kızımla birlikte ilk hasatımızı yaptık
gorkicagi, boruların içine toprak mı koydunuz?
Çileklerin cinsi nedir? Ve tabii ki tatları nasıl acaba:confused:
gorkicagi
06-05-2009, 14:08
Boruların içinde torf, perlit ve kum karışımı var. borulardaki çilekler sweet charli. diğerleri de osmanlı çileği. sweet charli'nin tadı ve rengi çok güzel. ve daha dayanıklı. osmanlı çileklerinin kokusu muhteşem. tadı da güzel ama çok dayanıksız ve çok nazik. en küçük şeyden hasta olabiliyorlar. ama kokusuna bayılıyorum.
Mart ayında dikilen fideler.
Merhaba;
Fideciden türünü tam olarak bilmeden almış olduğum 3 fideyi 2 saksıya diktim. Aldığımda çiçekleri açmıştı. Çok fazla çiçek vardı. Diktikten sonra bir süre zayıfladığı için zayıf çiçekleri koparttım. En alt yaprakların kenarlarında kahverengi yanıklar oldu. Çok fazlalaşmadığından pek önemsemedim. Bir adet de tırtıl yakaladım. Yandaki boş bahçeye attım.
Her birinden 3-4 çilek meyvesi oldu. Bugün son 3'ten 2'sini hasat ettim. Başka çiçek yok. Acaba tekrar meyve verir mi? Bir de saksının kenarında çıkan tanımadığım bir fide var. Kendiliğinden çıkıp büyüdü. Ne olduğunu merak ettiğimden sökmedim.
17.04.09 aldığım fideler. Biraz solgun:
78463
19.04.09 canlandı:
78460
Bugün:
78461 Yabancı fide nedir bilmiyorum.
78462
Esenlikler dilerim...
beni pek uğraştırmayan çileklerim çok sağlıklı gözüküyolar...
Hiç beklemeden çiçek gördümmü kopartmak gerekli bu şekilde besin köklere harcanmış olur. Dikimden sonraki bir aydan sonra çiçeklere izin verebilirsiniz.
Ben de aynen bu şekilde ilk geldiğinde bulunan çiçekleri koparttım. Ancak 2 ay kadar geçti şimdi de çiçek yerine kol atmaya başladılar daha çileği yiyemeden yayılmaya karar verdi :)
Kolların toprağa değip çoğalmasına izin vermeli miyim? yoksa onlar da mı koparayım? kararsız kaldım.:o
ugurtelefon
15-05-2009, 12:09
Bende bir dostumuzun evinin bahçesinden birkaç kök çilek köklemiştim.Bir tanesinin üzerinde 3 tane çileği vardı.Benim evde saksıya diktiğimde otomatik olarak meyveler kurudu.:(
Geriye 2 tane uzun dal ve yaprakları kaldı.Uzun süredir ellememiştim kurudu diye.Sonra aklıma dal ve yaprakları koparmak geldi ve kopardım.Kök kısmı duruyordu.Geçen hafta dikkat ettim tekrar yaprak filizleri toprağın dışına çıkmaya başlamış.Şu an 6-7cm uzunluğunda bir beden ve 3 tane yaprağı var.
Herhalde bu yıl birkaç çilek yiyebileceğiz.
Bunlarda bizim çileklerimiz :
78654
Hasat sonrası kol atmaya başlarlar..Ama kopartmaya kıyamıyoruz :)
Hasat zamanı :)
Kızım kızarmasını bekleyemedi.
halil2202
15-05-2009, 22:32
ne güzel meyveler kızarmaya başlamış bende çiçek çok fakat kızaran hala çıkmadı. bir tanesinin rengi yeşilden beyaza dönmeye başladı. 12 kadar fidem var iki tanesi kol attı hiç çiçek yapmadı. Fakat birde sonradan bi yerden aldığım 3-5 fide vardı ektim hepsi önce kurudu yeniden canlanmaya başladılar fakat bi tane büyük olan fideyi. Üzerinde bolca çiçeği olanı suya koydum 20-25 gündür suda duruyor çiçekleri yaprakları falan gayet canlı duruyor büyüyorlar yavaş yavaş. O yüzden onu ekmeye kıyamıyorum çünkü toprağa ektiklerimin hepsi baştan kurudular. Bu sudakini ne yapsam acaba. Suyun içinde gayet mutlu görünüyor tavsiyeniz nedir acaba? Üzerinde 20-30 kadar çiçek mevcut.
Sn. halil2202,
Topraksız tarımda kullandığımız gübre kitinden alın, suyun içine bu gübreden katın. Birde akvaryum hava motoru alıp suyun içine hava basarak oksijen almasını sağlayın. Hoş geldiniz topraksız tarım çilek yetiştiriciliğine. Ama acele edin gübresiz suda daha fazla bekletemezsiniz o güzel fidenizi.
Osmanlı çileklerimin son durumu..
gorkicagi
19-05-2009, 11:22
selam. terasta yaptığım bahçede çilekler için kurduğum damlama sistemi
79552
79553
79554
79555
maviyeşil
20-05-2009, 08:01
Arkadaşlar, son bir iki haftadır çileklerimin boyları küçülmeye başladı. Daha önceden iri iri olan çileklerim neden küçüçük olmaya başladı? Yaprakları ise çoğalıyor sanki.
selam. terasta yaptığım bahçede çilekler için kurduğum damlama sistemi
79552
79553
79554
79555
Yataydaki atık su borularında fazla suyu drene etmek için bir şey yaptınız mı?
gorkicagi
20-05-2009, 12:41
evet. damlama sulama sistemini kurmadan önce her iki köke bir tane gelecek şekilde matkapla alt taraftan 5 mm lik delikler açmıştım. fakat damlama sulama için böyle bir tahliyeye ihtiyaç var mı? onu bilmiyorum.
Bitkinin ne kadar su aldığını bilsek belki ona göre veririz suyu ama genelde drenaj deliği bırakıyorlar, hem alttan da hava alır kökler.
Elinize sağlık güzel olmuş sisteminiz.
Osmanlı çileklerimin son durumu..
Merhaba,
Benim de balkonumda yetiştirdiğim 3 kök osmanlı çileğim var, meyveler kızarmaya başladı fakat meyvelerin üstü pudraya bulanmış gibi beyazlaşmaya başladı, acaba hasta mı oldular? Dallarda da ufak ufak yeşil böcekimsiler var :(
Süha Şendoğan
20-05-2009, 15:59
Benim geçen seneden Güler hanımdan gelen ve Yılmaz hocadan aldığım Çilekler azda olsa biraz güneş görünce kendilerine gelmeğe başladılar.
Merhaba,
Benim de balkonumda yetiştirdiğim 3 kök osmanlı çileğim var, meyveler kızarmaya başladı fakat meyvelerin üstü pudraya bulanmış gibi beyazlaşmaya başladı, acaba hasta mı oldular? Dallarda da ufak ufak yeşil böcekimsiler var :(
büyük olasılıkla hastalık olmalı..
merhabalar;bende çilek yetiştirmek istiyorum fakat tohum olarakmı almalıyım fide olarakmı.tohum olarak alsam tutarmı...
merhabalar;bende çilek yetiştirmek istiyorum fakat tohum olarakmı almalıyım fide olarakmı.tohum olarak alsam tutarmı...
Merhaba Bahar86,
Çileğin tohumdan yetiştirildiğini pek duymadım, tohumuna da pek rastlamadım. "Piç " tabir edilen uzantılarındaki küçük fidelerden çoğaltılırlar.
2004 yılında bahçeye 5 (beş) adet fide dikmiştim :
80319
Yıl 2009. Uzatılan kollardan kendi kendine çoğalıp bahçeyi kapladılar.Artık başa çıkamıyorum.
80320
Balkonda kontrol etmek biraz daha kolay.
Merhaba Bahar86,
Çileğin tohumdan yetiştirildiğini pek duymadım, tohumuna da pek rastlamadım. "Piç " tabir edilen uzantılarındaki küçük fidelerden çoğaltılırlar.
2004 yılında bahçeye 5 (beş) adet fide dikmiştim :
80319
Yıl 2009. Uzatılan kollardan kendi kendine çoğalıp bahçeyi kapladılar.Artık başa çıkamıyorum.
80320
Balkonda kontrol etmek biraz daha kolay.
cok tsk ederım memet58.dah yenı yenı ılgılenmeye basladım bende o yuzden pek bı fıkrım yok.tohumdan olmayacagını soylemenız cok ıyı oldu.pekı bu fıdelerden nerden alabılırım.
İlgili linkte yetiştiricilikle ilgili faydalı bilgiler var;
http://www.yaltir.com.tr/tr/HaberOku.asp?id=36
cok tsk ederım memet58.dah yenı yenı ılgılenmeye basladım bende o yuzden pek bı fıkrım yok.tohumdan olmayacagını soylemenız cok ıyı oldu.pekı bu fıdelerden nerden alabılırım.
Eminönü'nde Mısır çarşısı solundaki fidecilerde , büyük fidanlıklarda (Kartal Belediyesi fidanlığı gibi ) veya bazı yapı marketleri bahçe reyonlarında bulabilirsiniz. Daha küçük , ama kokulu ve aromalı "Osmanlı Çileği" tarzı çilekleri tavsiye ederim. Balkonumuzda iri,güzel görüntülü bir çileğimiz var ama,maalesef tadı ve aroması yok..
80357
Bahçemizdekiler daha küçük ama, daha lezzetli..
büyük olasılıkla hastalık olmalı..
Eminönündeki satıcılara danıştım, bana çiem malathion isimli bir ilaç verdiler, 1 lt suya 1 kapak karıştırıp istenilen her bitki için kullanılabileceği söylendi. Bugün çileklerimde denedim, domates ve salatalıklarıma da sıktım hasta olmasınlar diye, umarım işe yarar.
Eminönündeki satıcılara danıştım, bana çiem malathion isimli bir ilaç verdiler, 1 lt suya 1 kapak karıştırıp istenilen her bitki için kullanılabileceği söylendi. Bugün çileklerimde denedim, domates ve salatalıklarıma da sıktım hasta olmasınlar diye, umarım işe yarar.
düzenli olarak ve tarifine uygun olarak yaparsanız faydası olacaktır.geçmiş olsun..
Bunlarde bneden, balkon kenarında yetiştirmeye çalıştığım çileklerim.Sanırım yerleri dar oldugundan iyi bir gelişme gösreremediler ama üzerlerinde 10 tane çileklri var.
nihat_kb
24-05-2009, 16:38
Sayın Suzan7 çileklerinizin toprağı çok kuru duruyor.Biraz sularsanız daha iyi olur.
ersinsen
25-05-2009, 13:12
öncelikle bişe sorcam bu çilek tohumlarını nerelerden bulabilirim
Tohumdan yetiştirmek güçtür, fide büyük rahatlıktır:)
ersinsen
27-05-2009, 10:18
dediğinizi yaptım fide ektim ama ektiğim kap sonuçta belli bir büyüklüğe sahip oysa çilek sürekli sürgün veriyo alan sıkıntısı çekmezlermi acaba **** budama gibi bir işlkem mi yapmam gerekir..teşekkürler
gorkicagi
27-05-2009, 10:29
küçük bir kap bir çilek fidesi için yeterli. çıkan sürgünleri başka küçük bir kabı yanına koyarak (sürgünü koparmadan) ekin. köklendikten sonra çilek fidesiyle arasındaki bağı kesin. işte size yeni bir çilek fidesi.
gorkicagi
27-05-2009, 10:34
Bunlarde bneden, balkon kenarında yetiştirmeye çalıştığım çileklerim.Sanırım yerleri dar oldugundan iyi bir gelişme gösreremediler ama üzerlerinde 10 tane çileklri var.
bir de çileklerinizin toprağa deymemesi gerekiyor. küçük çakıl taşları veya biraz saman ile toprağı örtün. toprak hem daha uzun süre nemli kalır. hem de meyvelerin çürümesini önlersiniz. 81780
Acarextt03
27-05-2009, 12:24
Ben bu sene saksıda başladım. 2-3 ay sonra toprağa alırım artık. Orada çoğalsınlar artık.
ersinsen
27-05-2009, 16:07
anladım ama apartmanın 9. katındayım ve balkonuma çok miktarda saksı yerleştirmem mümkün değil o zaman çıkan yeni sürgünleri topraga değdirmezsem sorun çözülecek gibi görünüo..bide çilek topragına karıştırmam gereken özel maddeler varmıı acaba ilginiz için teşekkür ederim
Süha Şendoğan
27-05-2009, 16:13
Uzun ve geniş saksılar sanırım size yeterli gelecektir.
Çilek toprağına özel maddeler karıştırmanıza gerek yok, fazla ihtimam isteyen bir özelliği yok onun için fazla telaş etmeyin.
alaaddin23
27-05-2009, 19:54
[QUOTE=memet58;427186]Merhaba Bahar86,
Çileğin tohumdan yetiştirildiğini pek duymadım, tohumuna da pek rastlamadım
Bu sene çilekleri tohumdan yetiştirmeyi denedim ama ürü alamayacağımı bildiğim için fide olarak aldım ve meyvelerini yemekteyim:)
Nokta kadar ufak tohumları gördüğümde çok şaşırmıştım meğerse çileklerin tohumları üzerlerindeki yeşil benekleriymiş..yine de serpmiştim ama bahar başında havalar soğuk olduğu için çıkmamıştı... Üzerine fideleri diktim nasılsa çıkmaz diye ama şimdi neredeyse toprağa karışan her yerde çıktı çilek fideleri..Öyle narin ve güzeller ki.. Maydanoz sanmıştım önce ama sonra anladım ki çilek.. ama yerleri müsait olmadığı için kendiliğinden büyümekte ama çok cılızlar..
Ellemeseydim seneye kadar iyi kök tutarlardı eminim. Ama fidenin rahatlığı ve kolaylığı gibi olmuyor orada sizlere katılıyorum..Ama tohumdan çilek yetişmez diye de bir şey yokmuş yaşayarak öğrendim:)
Ve bunlar da benim çileciklerim:))
Bir tanesi tohumdan yetişme (fesleğenin kenarında)
Emre Ke.
29-05-2009, 11:29
sevgili arkadaşlar bu siteye yeni üye oldum aslında ne zamandan beri yorumlarınızı okuyorum ama üye olmak nasip olmamıştı şimdi üye olabildim benimde evde 3 tane çileğim var ne cins olduklarını bilmiyorum ama ne zemandan beri yetişdirdiğim halde sadece 1 tane çilek çıktı bu normal mi yoksa ters giden birşey mi var?
gorkicagi
29-05-2009, 11:48
bu dönemde meyve almanız gerekiyordu. bence bir terslik var. resimde benim çileklerim son 82271
82272hali...
Emre Ke.
29-05-2009, 13:55
acaba bana yardım edcek biri var mı çileklerim gayet sağlıklı gözüküyor hiç böcek ve hastalanmadılar da geç dikimden olabilir mi şimdi resmini koycam birde resimden bakın
mozturkgss
29-05-2009, 20:33
Merhaba
Ben balkonda çilek yetiştirmeyi düşünüyorum.
Fide veya tohum ile yetiştirmek için çok mu geç yoksa şimdi eksem ürün alabilir miyim.
ersinsen
30-05-2009, 09:23
henüz ben de mevye alamadım bi terslik mi var acaba
bunlar da benim balkondaki çilekler fikir ve tavsiyelerinizi bekliyorum
mozturkgss
31-05-2009, 09:14
Merhaba
Ben balkonda çilek yetiştirmeyi düşünüyorum.
Fide veya tohum ile yetiştirmek için çok mu geç yoksa şimdi eksem ürün alabilir miyim.
Dün gittim 1 tane fide aldım bakalım ne olacak.
Biri beni durdursun :)
moduli_moduli
31-05-2009, 13:44
Herkese merhaba,
2' ay önce yediveren cinsi 3 tane çilek fidesi aldım. hepsinin üzerinde neredeyse 5'er tane çiçek vardi ama hepsinden toplam 3 tane çilek oldu. Diğer bütün çiçekler kurudu. Çileğin birinden 3 tane sürgün çıktı. Çilek vermemesinin nedeni nedir?
Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
Bu aşağıda gördüğünüz çilek benim için çok önemli. 2 yıldır Türkiye'nin her bir köşesinden gelen onlarca fidenin içinden kurutmadan alabildiğim ve ömrümde yetiştirebildiğim ilk meyve. Antalya'dan gelip tarihe geçecek olan osmanlı çileğim. Ben artık bunu yer miyim yoksa kurutup saklar mıyım bilmem:)
82630
Saksıda sağ köşedeki ise sevgili BalıkçıSerdar'dan aldığım, kendini kol atmaya adamış çılgın bir yavru fide. Şu anda üçüncüyü atmaya çalışıyor.
82631
bunlar da benim balkondaki çilekler fikir ve tavsiyelerinizi bekliyorum
Şu an bir problem yok gibi. Size tavsiyem meyveler kızarınca afiyetle yiyin :D:D:D
ersinsen
02-06-2009, 11:34
çilekfidem oldukça sağlıklı buyumek konusundada sorunu yok tek sorun meyve vermemek için ısrarlı davranması yeni dallar sürgünler veriyor ama bi türlü meyve vermiyor neden acaba bana bu işkenceyi yapıyor yardımcı olabilirseniz sevinirim
Çileğin bulunduğu ortamda azda olsa bir hava akımı olması lazım, bitki çok durağan olunca çiçek meyveye dönüşmüyor. Yeni açan çiçeklere küçük bir fırçayla fırça çekersen :D bu iş olur sanırım. **** parmak ucunu hafifçe gezdir.
Çilek Bahçem Tatil dönüşü bana supriz yaptı :) Koparmaya Kıyamıyorum...
mandalina
05-06-2009, 15:11
Arkadaşlar benim bazı çileklerim çiçek açıyor ve çiçeklerini döktükten sonra çilek oluşmuyor.Öylece karaıp kuruyor.Neden olabilir...
Buyrun resimleri....
Sn. Mandalina,
Çileklerin resmi yok mu? Hangi metodla yetiştiriyorsunuz? Topraklı mı? Topraksız mı? Kapalı balkon mu? Bahçe mi?
Cevgili Cemonun hediyesi çilekler ilk meyvelerini verdiler. Hayatımda ilk defa dalından çilek koparıcam. :)
vee osmanlı çileklerimin hasat zamanı...:cool:
Çileklerimin saksısını değiştirince 2 dal bu hale geldi.:( Acaba çok sulamadan mı yoksa yapraklarının toprağa değmesinden mi böyle oldular?Ayrıca çok az sulandırılmış şeker gübresi vermiştim.Gerçi gübreden olsaydı diğer dal da solardı.Tahminimce toprağa değen dallar kurumaya yüz tuttular.Ne yapmalıyım bilgisi olanlar fikir beyan ederlerse çok sevinirim :)
Benim çuval içine diktiğim çileklerim var.kol attılar saksılara,aradaki bağı ne zaman kesebilirim..
Oğuz Alper
19-06-2009, 22:01
Saksılardaki çileklerinizin göbekten gelen yaprakları geliştiğinde bağlantıyı kesebilirsiniz.
Oğuz Alper
19-06-2009, 22:03
Sn.Nesecik;
Resimde gördüğüm iki fidenizin göbekleri toprak ile kapanmış durumda . Onları temizlemeniz gerekli .
sapinuva
29-06-2009, 16:19
Değerli arkadaşlar, çileklerle ilgilenmek benim için bir hobi, hatta hobinin de ötesinde bir tutku.Sizlerin burada paylaşımlarını gördükten sonra bir iki paylaşımda da ben bulunmak istedim.Bahçemde amatör olarak çilek yetiştiriyorum.Şu an itibari ile 3 ayrı tür var.Ama bu türlerden iki tanesini bilmiyorum.
İlki küçük küçük meyve veriyor.Tadı güzel sadece bir ay meyve oluyor.Bu hangi tür acaba?
İkincisi ise, iri taneli oluyor ve bol meyve veriyor.Bu iki türün adlarını bilen varsa lütfen bir incelesin.
aysgldmr
30-06-2009, 18:43
merhaba benim çileğim saksıda ve pencere önünde güneş altında büyüyor. bazı yaprakları kurumaya başlıo. düzenli olarak su da veriyorum acaba sorun nedir? ayrıca 6 tane çiçek açıyorsa bitki 2-3çiçeği kesin kuruyor ve çileklerin tabı çooooooook ekşi.
yardım edebilir misiniz?
sapinuva
02-07-2009, 22:12
Çilekler iyice kızarınca yiyin, tam kızarmadan yiyorsanız tam tadını alamamıştır ama kızarınca da tadı ekşi ise o zaman çileğinizin cinsi öyledir. Bu durumda daha tatlı bir tür edinmenizi tavsiye ederim.
Feriha'nın minik dağ çileğinden ayırdığı yavru mevsimini şaşırıp çileğe durdu:)
Gülbeşeker
19-09-2009, 00:31
mart ayında selahattin beyden aldığım yediveren çileklerim hala çiçek açmadı toprağında bolca hayvan gübresi var çok az suluyorum nedenini birtürlü çözemiyorum
MeyveliTepe
22-09-2009, 14:42
Selahattin hocadan temin ettiğim aromas fideler Mayıs sonundan itibaren bizi hiç çileksiz bırakmadılar. Hala üzerleri çiçek ve çilek dolu.
faruk5525
03-10-2009, 16:58
çilek fidelerimin yerlerini hangi ayda degiştirebilirim
Çok arsızlar, bizim kasadan dışarıya bir sürü dal uzatmışlar ve uçları yeni fideler doluydu, seyreltme maksadıyla budadım ve köklenmeleri tam olmadığı için tutmazlar ümidiyle hepsini zeolite demet olarak soktum aynı noktaya, zeolit de ne marifetli birşeymiş birkaçı kurudu diğerleri hala capcanlı. seyreltme meyve alımı açısından sulama ve çapalamadan sonra sonra gelen en önemli uygulama.
Çilek bitkisi gerçekten çok cömert yaratılmış..
Hediyeleşmek için çok ideal ;););)
Üst foto.da sol alttakiler de çay çiçeklerim;)
bariselektronik
18-10-2009, 03:44
Saygıdeğer arkadaşlar yediveren çilek fidesi
topraksız tarım olarak hazırlanan bir ortamda
ısı,nem,karbondioksit ve diğer tüm detaylar
yerine getirilerek uygulama yapılırsa,
ne kadar çilek verir.Yardımlarınız için şimdiden
teşekkürler.Saygılarımla.
cukurovalı
29-10-2009, 12:04
Adana da saksıdaki çileklerimi havalar soğuyunca içeri almam gerekirmi acaba.
Saygılarımla.
Selahattin Yılmaz
30-10-2009, 07:51
Saygıdeğer arkadaşlar yediveren çilek fidesi
topraksız tarım olarak hazırlanan bir ortamda
ısı,nem,karbondioksit ve diğer tüm detaylar
yerine getirilerek uygulama yapılırsa,
ne kadar çilek verir.Yardımlarınız için şimdiden
teşekkürler.Saygılarımla.
Sevgili bariselektronik, normal koşullarda dekar başına 6000 fde gider ve bu sayıdan 6 ton kadar ürün alabilmeniz gerekiyor.
Selahattin Yılmaz
30-10-2009, 07:52
Adana da saksıdaki çileklerimi havalar soğuyunca içeri almam gerekirmi acaba.
Saygılarımla.
Sevgili cukurovalı, normal kış soğukları çileklere zarar vermez hatta gelecek yılki meyve vermesi için bitkinin üşümesi çok iyidir, içeri alanız gereklmez.
cukurovalı
30-10-2009, 08:01
Teşekkür ederim Selahattin Bey.
Onları üşütmeye devam o zaman.
Saygılarımla.
Selamlar
Yukarıda çilek çeşitlerine bende bir kaç örnek eklemek isterim
Calgiant 3 (Yediveren Özellikli) Adnan Menderes Üniversitesinin yapmış olduğu araştırmada en çok ürün elde edilen çilek fidesi olup birinci sene çilek leri büyük ticari pembe kırzısı gerçek rengi aroması güzeldir.
Calgiant 5 Calgiant 3 ün aynı özellikleri taşımakla ürün verimi 1 ay daha azdır.
Aromos Nerede ise 8 ay çilek veren fakat az çilek veren bir türdür.1 Dönümden 3 tona yakın ürün alınabilmektedir.
Saksıda çilek aromas ve yediveren çilek fideleri ile mümkün, Çilek ürün alımı kimyevi gübresiz veya organik gübresiz 4 ton alınabilmektedir.
Gülbeşeker
08-11-2009, 23:42
benim aromas yediveren çileklerim yaz boyunca 3 4 çilek verdi fakat 1 ay önce havalar serinleyip içeri alınca coştu neredeise hepsi çiçeklendi ama çilek olmasıgereken yerler karardı neden acaba bana bir fikir verebilirmisiniz
Selahattin Yılmaz
09-11-2009, 14:37
benim aromas yediveren çileklerim yaz boyunca 3 4 çilek verdi fakat 1 ay önce havalar serinleyip içeri alınca coştu neredeise hepsi çiçeklendi ama çilek olmasıgereken yerler karardı neden acaba bana bir fikir verebilirmisiniz
Sevgili Gülbeşeker, çilekleriniz hastalanmışlar gibi görünüyor, buraya resim yerleştirirmisiniz?
Gülbeşeker
10-11-2009, 21:12
selehattin bey böceklenme bitlenme falan yok yaprakları çok canlı fakat çiçeklerin beyaz yaprakları dökülüyor orta kısmının gelişip çilek olması gerekirken bir süre sonra kararmaya başlıyor birkaç gündür sabah güneşi alan balkonuma çıkardım sanki daha bir gelişme var gibi evde pencere içindeki güneş çokmu geldi acaba
ayferaksit
18-11-2009, 10:45
http://www.youtube.com/watch?v=i_PTYAjDYCs&feature=player_embedded#
kocaeli üniversitesi bu konuda ayrıntılı bir kitap yazmış çok güzel altarnatifler var
Kitabı nereden bulabiliriz:D
Orjinal Mesaj Sahibi fellez
vee osmanlı çileklerimin hasat zamanı...
Mükemmel olmuşlar.
efekentlisari
22-11-2009, 14:49
acaba osmanlı çileğinin resmi var mı? nasıl bişey,çünkü bayağı çok çeşiti varmış.
efekentlisari
22-11-2009, 14:53
nekadar güzel saksı bunlar.nerelerde bulabilirim acaba.birkaç toprak saksı yapan yere baktım ama yoktu.izmirde bulabileceğim yer varmı acaba.
Buradan bakabilirsiniz.
http://www.kdzeregli.bel.tr/pageView.asp?IID=102
Kafkas57
22-11-2009, 19:19
Yediveren çileklerim hala faaliyette.
İsveçli minik çileklerim hala meyve verme telaşında. Kar altında bir görüntüsünü yakalamayı çok istiyorum, bakalım başarabilecek miyim:)
Adana koşullarında çeşitleri soran arkadaşlar için ; Aromas ve Osmanlı çileklerim gayet güzel yetişiyor Adana koşullarında. Çiçeklenmeye başladı.
Yediverenlerim faaliyette ilk 4-5 ürünü yedik. Devamının kızarmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
bende bugün 3 kök çilek fidesi aldım ve saksıma ekeceğim. biraz tohum alıp ekeyim mi, ve o tohumlar yaza meyve verirler mi bilgi verirseniz sevinirim.
Selahattin bey, suyun içerisinde çilek yetiştirebilirmiyiz?
Berna_Doğa
01-04-2010, 20:05
[QUOTE=FUSNUR;74011]Saksıda çilek yetiştirmeyi deneyen varmı :confused: Eğer var ise deneyimlerini paylaşmak isterim .Bu hafta sonu Aydın -Atça'dan çilek fidelerim gelicek:)
Benim de bahçem yok arkadaşlar ben de saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum ve ben belki saçma ama normal çilek meyvesi alttan kök vermişti ektim.Tutar mı? Ve çok mu anlamsız bir şey yapmışım? Son olarak fideler alacağım yardım ederseniz sevinirim.;)
Benim yetiştirdiğim çileklerin tadı başka, tam çilek tadında. Yediverenler cinsini bilmem ama beğenmedim.
karayemiş
02-04-2010, 13:02
arkadaşlar bu çileğin cinsi nedir acaba bilen arkadaşlar varmı gerçi meyvesi olmamış ama belki bilen birisi çıkar erkenci bir çeşit çileği çokta kızarmıyor
karayemiş
02-04-2010, 13:06
ilk resimde çileğin içinde yaban çileğide var kafa karışıklığı olmasın birde buna bakın
selim_50
02-04-2010, 13:07
yediveren
karayemiş
02-04-2010, 16:34
sevgili selim iki yıldır bende bu çilekler yediveren olduklarını sanmıyorum yediverenin 6 7 ay meyve verdiklerini duymuştum bu çileklerimde 2 ay kadar bir süre meyve oluyor ama belkide öyledir ilginiz için teşekkür ederim
gok_hann
04-04-2010, 11:53
merhabalar.kış ayında ankarada teraslı bi eve taşındım.ve bahar mevsiminde olabildiğince terasımı yeşillendirmek, sebzeden ziyade meyve ekmek istiyorum.Çileği çok sevdiğim için çilekten başlamak istedim.Terasım sabah 8 den ogleden sonra 3e 4e kadar direk güneş alır.bir kısmı kapalıdır zaman zaman saksılarımı güneşden saklıyabilirim.Başlamadan once bir kaç sorum var.Daha once elimi toprağa sürmüşlüğüm yoktur.O yuzden cevaplarken bu konuda bilgisi olmayan birine anlatığınızı düşünerek yazarsanız sevinirim...
1- Terasım büyük.Büyük saksılarda mı yok sa küçük küçük bi çok saksıdamı yetiştirmek lazım.Almam gereken saksı türünü ve boyutunu da yazarsanız sevinirim.Ayrıca damacana su şişelerini kullanarak yapsam çokmu büyük olur.Nekadar derinlikte olması gerekmektedir.
2- Fide olarakmı almalıyım.Yoksa tohum olarakmı.Yoksa fidan olarakmı?
3- Gübre koymam gerekiyormu? Gübresiz olsa neolur? İşin için gübre kelimesi girince biraz soğuk oluyor aslında.
4-Büyük marketlerden alıcam malzemeleri.Ne tür bi toprak kullanmalıyım?Torf nedir? Hangisinden nekadar almalıyım?
5- Birde siyah naylon gibi bişey var sanırım.Adını bilmemekle beraber.Nemi tutuyormuş sanırım.Bundanda almam gerekiyormu?
6- Bunların dışında neye ihtiyacım var? Gitmişken bugun hepsini alıcam.Eksik bişey kalmasın...
gok_hann
05-04-2010, 07:13
dun gittimm satıcıların yardımıylada olsa toparladım. 3 fideyi buyuk dikdortgen saksıya diktim.buna şimdilik nekadar su vermem gerekiyor.birde nasıl dikileceğini bilmiyordum.sadece dışarda yaprakları kaldı fidenin.yapraklarıda toprağa değiyor bi sorun olurmu?birde terasım üst msjdada soylediğim gibi 7-8 saat direk güneş alıyor.bukadar süre güneşte kalması zararlımıdır? akşamlarıda biraz rüzgarlı olabiliyor.rüzgardan saklamak için daha korumalı bi yere koyarsam geceleri sorun olmaz sanırım? ama gerek varmı??
1-Çilek için çok derin bir saksıya ihtiyacınız yok. Hatta internette araştırırken gördüğüm çilek seralarında, torf torbalarını yan yatırıp, fideleri diktiklerini görmüştüm. Hem toprak neminin kaybolmaması açısından, hem kolaylık açısından düşünebilrsiniz. Görsellik te önemli derseniz ki zaten alıp dikmişsiniz uzun saksılar yeterlidir. Sadece torfun yeterli olmayacağını düşünüyorum. Torfun nemini bir kere kaybederseniz, bir daha su emdirmeniz çok zor olur. Ama başka şansım yok derseniz, çilekleri diktikten sonra torfun üzerine, ağaç kabukları veya saman veya ufak taşlar serebilirsiniz. Böylece hem toprak nemini korur hem de toprağa değiyor diye rahatsız olduğunuz yakraklar veya çileklerin toprağa değip çürümesini engelleyebilirsiniz.
2-Fide olarak alabilirsiniz, ilk deneyimde fide daha kolaydır.
3-Anladığım kadarıyla gübre sevmiyorsunuz. Eskiden sizin gibi birisi olduğumdan yadırgamıyorum, ileride alışıp ellerinizle çalışmaya başlarsanız şaşırmayın. :) Torfta vitamin- minaralvs.. olmadığından içine biraz gübre, biraz kum, biraz toprak karıştırsanız güzel olur ama sadece torf yerine, kullanıma hazır saksı topraklarından(onlarda yapı marketlerde aynı bölümlerde satılıyor, Anadolu markanın ürünlerini beğeniyorum) da alırsanız işini görür.
4-Madde 3'te yazdım.
5-Siyah naylonu boşverin, madde 1'de yazdığım gibi ağaç kabuğu, saman veya ufak taşlar işnizi görür.
6-Sulama dışında bir şeye ihtiyacınız yok. Çilek kolay bir bitkidir. Her yıl kol atarak yeni sürgünler verir, onları kesip başka bir saksıya dikerek yeni çilekler edinebilirsiniz.
Ayrıca, yere başka şeyler dikerim boşuna çilekler orada yer kaplamasın derseniz, askılı torba saksılarda rahatlıkla çileklerinizi yetiştirebilirsiniz. O zaman hem toprak üstünü bir şeylerle örtmenize gerek kalmaz, hem toprağınız nemli kalacağından hafta bir tepeden sulamanız yeterli olur, hem çilekleriniz ağağıya sarkacağı için toprağa değmez. Hem de yerden kazanmış olursunuz. "O torbalardan nasıl bulacağım şimdi?" deseniz, yağmur oluklarını duvara monte ederek sıra sıra çilekler dikebilirsiniz.
Alternatif çok, siz birine kara verip işe bir başlayın, zamanla devamı gelecektir nasıl olsa. Kolay gelsin.
gok_hann
05-04-2010, 09:06
@ limon
Çok çok teşekkurler cevapların için.Ama birde sulama ve güneş meselesi var.Nekadarda bir su vermeliyim.Terasım rahat 8 saat güneş alıyor.Nekadar süre güneşde durmalı? Kurumalarını istemem :( rüzgar çok şiddetli olmadığı müddetçe bi sorun oluştururmu fidelerim için.Yardımlarınız için şimdiden teşekurler...
Çilek güneşi sever diye biliyorum. En azından benimkiler öyle, tüm gün güneşteler. Saksıda olunca su isteği değişiyor tabii. Genelde hepsi için kural değişmezdir, toprağı kontrol edin, sadece üstünü değil ama parmağını biraz içeriye doğru batırın, kurumaya yüz tutmuşsa sulayın. İçeriler ıslaksa, ertesi gün bir daha kontrol edin. Suyu bitkinin orta tepesinden yapmayın tabii, Köküne yakın yerinden yapın. Meyvelerine su değip, bir müddet ıslak kalırsa çürür. Ama biraz ıslanıp, güneşte kurumasının bir zararı yoktur. Rüzgardan pek etkileneceğini sanmam, yere yakın olduğu için, fazla savrulup kökünün oynama riski yoktur. Fazla ince düşünmeyin, dikin, sulayın, gözlemleyin. Bu sene çok mükemmel olmasanız da seneye çok daha iyisini yapacaksınızdır. Bence öğrenmenin en güzel yolu tatbik etmektir.
Çileği bunları ayıklayarak ekebilirmiyiz:rolleyes:confused::rolleyes:
benimde bir sorum olacak yaklaşık 20 gün önce çilek fidesi ve tohumu aldım. tohumları paketteki tarife göre uyguladım ama formda tohumdan yetiştirmekle ilgili bilgiye raslamadım **** ben gözden kaçırdım. ne kadar sürede büyürler ???
Eda123 fideleriniz sağlıklı gözüküyor, bu yıl olmasa da gelecek yıl meyvesi bol olur. Limon ayrıntılı olarak güzel anlatmış.
tohumları paketteki tarife göre uyguladım ne kadar sürede büyürler ???
eda123, ben de bundan 1 ay kadar önce çilek tohumu ekmiştim. Yeni yeni çıkmaya başladılar. Çok tembeller.
Ben de onları teşvik etmek için osmanlı çileği fidesi aldım. Ve 10 mt'lik tarla sulama hortumunu, komşumla aramızdaki çite sabitleyip, fideleri bu hortuma diktim. Sonra bol su. Bekliyoruz bakalım.
cevaplarınız için çok teşekkür ederim sayın smyrna ve nariçi.
tembel tohumlara biraz daha yakın ilgiyi esirgemeden çıkmayacaklar sanırım.
tarla sulama hortumu projen ilgimi çekti fotograflarını bekliyorum...
burakoz27
13-04-2010, 12:00
Çileği bunları ayıklayarak ekebilirmiyiz:rolleyes:confused::rolleyes:
Arkadaşlar ben de bu sorunun cevabını çok merak ediyorum. Ustalar bi bakın sorumuza resimdeki o küçük şeyler çilek tohumu mu?
Ayrıca benim bir sorum olacak benim geçen seneden kalma çileklerim vardı saksıda çok iyi korudum sıcaklık sabit ılık koşullarda sakladım kış boyunca yapraklarını döktü sadece bi kök dökmedi o da şimdi 3 yaprak verdi ama 2 ayda 3 yaprak verdi diğer köklerde yeşerme olmadı neden acaba çilek yetiştirmeyi çok seviyorum ama her sene geç kalıyorum çok iyi verim alamıyorum.
ayazkentli
13-04-2010, 12:24
Sevgili enes, smyrna ve eda123,
sizlere fikir verme açısından 2 fotoğraf ekliyorum. Bu osmanlı ve dağ çileklerinin tohumlarını, şubat ayının ortalarına doğru ekmiştim. 1 ay sonra (mart ortalarına doğru), ilk fotoğrafta gördüğünüz, fidecikler çıkmaya başladı ve nisan ayına kadar nazlı nazlı pek büyümeden durdular. Havaların ısınmasıyla beraber, özellikle son 1o günde (2. fotoğraf, dün çektim) iyice coştular.
Sizinkilerde yakında çıkıp, hızla büyürler. Yalnız mümkün olduğu kadar, çok tohum ekmek fidecik çıkma oranını artırabilir. Kendimden bir örnek vereyim. Ben yaklaşık her ikisinden toplam 30-35 adet tohum ektim, 12 adet çimlendi. Tabii benimkiler, şubat gibi soğuk bir ay'da ekildiği için böyle olmuş olabilir.
Sayın ayazkentli, hiç tohumdan çilek yetiştirmedim, deneyimlerden yararlanmak isterim. Fakat 2. fotograftaki bitkiyi çileğe benzetemedim, sanki ısırgan otu gibi, cahilliğimi mazur görün, tohumdan yetiştirince sanırım farklı bir form kazanmış. Ellerinize sağlık, bende yetiştirmeyi deneyeceğim.
selim_50
13-04-2010, 13:01
arkadaşlar, siz o çıkan bitkilerin çilek olduğuna eminmisiniz, sayın aer'in dediği gibi sanki değil %de 100 ısırgan otu, bence fazla ümitlenmeyin
ayazkentli
13-04-2010, 13:47
Sevgili aer,
bende bu yıl ilk kez tohumdan çilek üretmeye çalıştım. Yani bu çilek işinin acemisi sayılırım. Isırgan otuna gerçekten çok benziyor ama bunların yapraklarının görüntüsü, tıpkı çilek meyvasının tohumlu yüzeyine benziyor. Isırgan otunu inceliyorum, onun yapraklarında ise böyle bir benzerlik yok. Biraz daha büyüsünler belli olur ne olacakları.
Eğer ısırgan otu çıkarlarsa, büyük bir hışımla, tavaya biraz yağ koyup, 2 yumurta kırar ve ısırganları doğrayıp, pişirip yerim!!!!!. O kadar baktık, suladık, besledik, bari ziyan olmasınlar!!!. Kalan tohumları tekrar çimlendirmeye alırım. (Tabi ısırganotu tohumu değillerse).
Neyse'ki yediveren cinsi çileklerim var, onlarla idare ederim artık.
Bunlarda yediveren cinsi çilekler. İlk fotoğrafı 20 mart civarı, fideleri ektikten bir kaç gün sonra çekmiştim. Bunları kendim üretmedim, hazır fide halinde aldım. 2.ci fotoğrafı dün çektim.
Her iki fotoğraf, aynı tenekede'ki, aynı çileğin fotoğrafı. Aralarında 25-28 gün kadar fark var.
822 Nolu mesajda ki fotoğraflar belki çilek çekirdeğinden olabilir, çilekler yabanlaşınca yaprakları küçülüp buna benzer durum alıyor.
Şimdi sıra beyaz çilek fidesi bulmakta.
http://www.cukurovaturk.com/?sayfa=haberdetay&haberkat=1&haberno=4922
burakoz27
14-04-2010, 11:24
Çileğin olganlışmış üzerindeki küçük küçük çekirdekler tohumu mu arkadaşlar ?
selim_50
14-04-2010, 13:04
çileğin üzerindeki o küçük çekirdekler tohumdur, zaten çilek meyve olmayıp tohumları üzerinde tutan kütledir.
ama o küçük çekirdeklerden fide üretemeyebilirsiniz, çünkü o ortamı oluşturabileceğinizi zannetmiyorum.
çilek yetiştirmenin en kolay yolu fideden üretimdir.
kolay gelsin
ayazkentli
14-04-2010, 17:08
Sn. nariçi, beyaz çilek çok ilginç'miş. Görüntüsü başka, tadı başka.
Toprak tv'de geçenlerde japon armutu isimli bir meyve tanıtımı izlemiştim. Aynı anda bir kaç değişik meyvenin tadı var, diye konuşuyorlardı. Ülkemizde'de üretilmeye başlanmış. Umarım beyaz çileği tedarik edebilirsiniz. İlginç ve sevimli bir görüntüsü var. Sanki -albino- gibi.
burakoz27
15-04-2010, 11:48
çileğin üzerindeki o küçük çekirdekler tohumdur, zaten çilek meyve olmayıp tohumları üzerinde tutan kütledir.
ama o küçük çekirdeklerden fide üretemeyebilirsiniz, çünkü o ortamı oluşturabileceğinizi zannetmiyorum.
çilek yetiştirmenin en kolay yolu fideden üretimdir.
kolay gelsin
Yardımcı olursanız belki o uygun ortamı sağlayabilirim ön yargılı olmayın :)
ayazkentli
16-04-2010, 13:08
Sn. burakoz,
Biz amatörlerin TOHUMDAN çilek üretmemiz zor ve zahmetli. Amacımız evimizin bir köşesinde çilek yetiştirmek ise, en mantıklı ve en kolay yolu fide halinde alıp yetiştirmek. Sanırım selim bey bunu anlatmaya çalışıyor'ki, çok haklı.
Çünki ben 6-7 önce tohumdan çilek üretmeyi düşündüğümde, yaptığım araştımalarda şunu gördüm. Tohumdan üretme olayını, bu işin uzmanları ISLAH etme amacıyla kullanıyorlar. Yani tohumdan üretim, daha çok ıslah etme çalışmaları için kullanılıyor.
Ben zorluğunu bildiğim halde, sadece denemek için ektim. İnternet'ten bir çok çiçek ve sebze tohumu ısmarladığımda, bu çilek tohumlarını görünce -bari bunları'da deneyeyim- diye karar verdim. Galiba sizde benim gibi denemek istiyorsunuz. Denemekten zarar gelmez. belki acemi şansımız tutar.
Bu arada bir önceki mesajınızda -çileğimi kış aylarında, ılık, sabit sıcaklıkta sakladım- diye yazmışsınız. Bu işin uzmanı olan sn. selahattin bey ve sn. nariçi gibi büyüklerimiz, kış aylarında çileğin üşümesinin, gelişimi için yararlı olduğunu anlatırlar.
aliosmankuresir
16-04-2010, 13:52
iki günlük diktiğim çilekler yeni yeni kendilerine geldiler bahçede çok hoş bi görüntü olacak
k_donmez
16-04-2010, 16:42
Sayın Aliosmankuresir
Her iki uygulamada çok akıllıca. Gerek üç katlı küçülen kap modeli ve gerekse bidon modeli ilginç fikirler. Ellerinize sağlık.
aliosmankuresir
16-04-2010, 16:50
sayın dönmez
evet çok güzel oldular sadece keşke o kapları değişik renklerde boyasaydım diyorum o zaman daha da gösterecekti kendini. şu anda bile köyde komşular geliyor her gelen çok çok güzel olmuş diyor
k_donmez
16-04-2010, 16:52
Güzel bir görünüm için çileklere çaktırmadan plastik boya ile boyayabilirsiniz. Daha hoş görünür.
ayazkentli
16-04-2010, 16:55
Alimünyom folya ile kaplayabilirsiniz aliosman bey. Ben saksılarımı onunla kaplıyacağım. Böylece hem görüntüsü güzel olur, hem'de yaz sıcaklarında faydası olur. Milyoncudan 5 adet folyo alsanız yeter ( 5 tl. tutuyor).
Şimdi sıra beyaz çilek fidesi bulmakta.
http://www.cukurovaturk.com/?sayfa=haberdetay&haberkat=1&haberno=4922
Acaba latincesi nedir sanırım türkiyede fide olarak kolay kolay bulamayız.
Ç. Ü. araştırdıklarına göre, onlarda olabilir.
burakoz27
16-04-2010, 19:49
Sn Ayazkentli
Yazınız için çok teşekkür ederim. Ben burada fideyi çok geç elime geçiyor bu nedenle tohumla zamanında ekip çıkartmak amacıyla tohumla yetiştirme hakkında sayfalarda aramaktan bilgi toplamaktan yoruldum herkes tohumu unut olmaz olmaz olmaz demelerinden bana da acayip hırs geldi. Ama bugün tesadüf çilek fidesi satan bir yer buldum edindim sonunda annemle o kadar sevindik ki anlatamam mutluluğumuzu inşallah kışa doğru iyice sağa sola yayılır sizlerden kışın nasıl korunur bilgilerini alırım ve zamanında bol güzel meyveler alırım. Yorumlarınız için teşekkürler.
Foto ekleyecegim inşallah en kısa zamanda
aliosmankuresir
16-04-2010, 21:44
aslında ben onları topraksız için düşünmüştüm ama bitki besini gecikti boyun büküp durmasınlar diye tprakla buluşturup doyurdum karınlarını :d
sayın aliosmankuresir,
çilek saksılarınız çok güzel gerçekten, çilekler olunca daha da güzel olur eminim.
saksı üzerleri için kendinden yapışkanlı folyolar satılıyor.Çiçek desenli,ahşap desenli.Yoğurt kaplarını saksı yaptığımda onlardan kullanıyorum.
Çilek fidemin ilk çileği, kızarmasını bekliyoruz ailecek, dışarıdan almıyoruz:cool:
136514
Neyseki ikinci çileğimiz de var;)
136517
Ortadaki yaprak yeni çıktı, çiçekler de var,umarım çileklerin devamıda gelir;)
136522
coskunnn
17-04-2010, 00:21
nergis hanım daha önce çilek yetiştirdinimi bilmiyorum ama birşey sormak istiyorum
çileğinizde birsürü çiçek olmasına rağmen sadece 2 tane çilek var diğer çiçeklerde meyve olacakmı yoksa kuruyacakmı bu çilek normalde saksıda o kadar çilek vermemesi lazım sanırım ayrıca birşey daha sormak istiyorum altına naylon saman falan diyorlar sadece meyvenin altına olması yeterlimi bu yoksa saksının tamamını kapatmak gerekiyormu
Sayın coskunnn bey,
İlk defa çilek yetiştiriyorum.Hiç deneyimim yok.Yaprakları dökülen çiçeklerin ortası kızılımsı renkte belki de kurudular bilemiyorum bekliyorum.Fakat yeni çiçek tomurcukları var onlardan umutluyum.
Saman, çileklerin toprakla temasında çürümemesi için konuyor saman bulamadığım için kuru bir yaprağı çileğin altına koydum.
Naylon serme büyük Çilek seralarında, meyvelerin toprağa değip çürümesini, toprağın nem kaybını ve yabani otu önlemek için başvurulan yöntem. Bizim gibi amatörlerin bunu uygulamasına gerek yok. Zaten ufak saksıda büyüyen meyveler saksının kenarından aşağıya sarkacaktır. Oldu da sarkmadı, toprağa değiyor diyelim, toprağın üzerine biraz taş veya ağaç kabuğu veya saman sererek işinizi görürsünüz. Ayrıca şu askılı naylon saksılarda çok güzel çilek yetiştiğini söylemek isterim. Bulabilirseniz denemenizi tavsiye ederim.
Nergis Hanım, arkadan yenileri de gelecektir, yaprağı kızılımsı dediğiniz çiçeğin kurumuş yapraklarıdır, birini elinizle hafifçe alırsanız içinde büyümeye çalışan minicik meyve oluşumunu görebilirsiniz. Bol ürün dilerim. :)
aliosmankuresir
17-04-2010, 12:22
Nergis hanım, o dediğiniz folyoyu aldım, bant şeklinde evet. Bugün yarın yaparım inşallah. İnek ve buzağılar kıskanıyor hep. Orada olunca mecbur onlara da zaman ayırıyorum.
Büyük bidon olan saksı altında alüvyal toprak var o bidondan sarkan filizler toprağa tutunacak sonra da yol almaya başlayacak. Bir yerde çilek şelalesi olacak :D
Sizin çileklerin sanki türü değişik benimkiler yediveren ve ufak tefek yaprakları filan. Acaba diyorum, daha havalar çok sıcak değil ondan mı ya da toprağı mı beğenmediler. İki yıllık eskitme koyun gübresiyle karışım yaptım halbuki.
Sayın limon,
evet birkaçtanesinde çilek yavruları var, diğerlerini anlayamadım.İyi dilekleriniz için teşekkürler...:)
Sayın aliosmankuresir,
çilek şelalenizin fotoğraflarından bizi mahrum etmeyin.Merakla bekliyoruz...:)
1 metre boyunda 20 cm çapındaki silindir şeklindeki plastiğin yanlarından delikler açarak 6 adet fide diktim 1 fidede üste diktim dikey olarak yerleştirdim bahçeye büyürlerse görüntü çok hoş olur heralde.
coskunnn
19-04-2010, 21:53
ben 40 lt sakyıya 4 adet çilek fidesi diktim ilk meyvesi artık kırmızılaşmaya başladı fakat meyvenin büyüklüğü başbarmağın tırnağı kadar pazarda satılan çileğin 3/1 i kadar bu meyve daha büyürmü ??
ayrıca nergis hanım ın çileğinin cinsi ne acaba
son ve en önemli sorum istanbulda olması beklenen kül yağmuru meselesi için balkondaki saksılarımızı içeri almalımıyız yok bişey olmaz aynı yerinde kalsınmı
şimdiden teşekkürler
SilverRain
21-04-2010, 10:20
bu cilekten istiyorummmmmm
http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2010/4/1/1270122841640/Pineberry-001.jpg
bende 3 kök çilek fidesi diktim.. ilk önce çooook güzel 3 tane çilek oluştu.. onları afiyetl yedik.. ancak şimdi bi sorun var sanırım.. yeni oluşan çleklerin şekilleri yamuk yumuk, küçücükler ve çiçek oluşumundan sonra ortaları kuruyo.. silama hatası mı acaba.. 2 günde bir suluyorum güneşe çıkardım geçenlerde toprağı kupkuru oldu.. daha gölgede fazla nem mi istiyo bilemedim.. yardımcı olursanız sevinirim..,.
İyi geceler doga dostları bende amatörce bahçede çilekle uğraşıyorum geçen sene komşudan alıp diktiğim çilekler çok güzel geliştiler ama araları çok otlanmıştı temizlemesi cok zor oluyor otu alırken taze fideler kopa biliyor bende büyük seralar gibi yastık yaptım ve siyah naylonla kapladım aralardan actığım deliklere çilekleri ektim aklıma takılan konu şu bu çilekleri her sene tazelemek gerekirmi yoksa normal toptağa dikilmiş gibi yıllarca kalırmı bir kaç sorum daha var ama yarın çileklerin resmini ekleyince onlarıda sorayım teşekkürler
Çileğimiz kızardı, 1-2 gün içinde olgunlaşınca hasat toplamayı düşünüyoruz:p
138780
Çiçeklerin hepsi meyveye dönüşmedi ne yazık ki...kurudular.Kızaran dahil 3 meyvemiz var.Büyük saksıya alsam, bitkiye zararı olurmu ?
limon_sever
29-04-2010, 12:34
bunlarda benim çilekler ;)
Selahattin Beyden aldığım osmanlılar bu sene de pimaşta keyifliler.Fakat bu yeni süren kollar nedir?koparmalı mı acaba?
Yeni fide almak istemiyorsanız koparın meyveye yönelsin. Yoksa da o kolu bir köklenecek uygun yere temas ettirin.
ogretmen82
11-05-2010, 17:34
çileklerimin dallarında küçücük beyaz beyaz böcekler var. acaba ne yapmalıyım. ilaç kullanmalımıyım. nasıl bir ilaç gerekir? şimdiden çok teşekkürler
gilaburu
12-05-2010, 20:24
Merhaba arkadaşlar baktım çilek yetiştiren arkadaşlar kendi çileklerinin resimlerini eklemişler.bende çilek fidesi,çilek meyvesi resimlerini ekleyeyim dedim.
Benim çilekler yediveren cinsidir.
limon_sever
13-05-2010, 15:24
Çileklerim ermeye başladı. Yediveren cinsini de yeni toprakla buluşturdum bakalım nasıl olucak :rolleyes:
çileklerimin dallarında küçücük beyaz beyaz böcekler var. acaba ne yapmalıyım. ilaç kullanmalımıyım. nasıl bir ilaç gerekir? şimdiden çok teşekkürler
Benim yetiştirdiklerimde şimdiye kadar hiç hastalık ve parazit-böcek görmedim. Aynı alandaki meyve ağaçlarında her türlüsü oluyor ama
çileklerde hiç olmadı.
gilaburu
13-05-2010, 18:20
Bende çilek yetiştiriyorum sayın nariçininde dediği gibi hiç böcek.parazit.hastalık görmedim.çilekleriniz ağaç altında mı ? böcekler belki çevredeki ağaçlardan geliyordur.
ogretmen82
16-05-2010, 23:49
yediveren cinsi çilek kar yağana kadar ürün verir. osmalı çileğinden kaç kere hasat alınabilir acaba??
Bahçemizde çok miktarda Osmanlı çileği var.
Eşim hem kokusuna hem de tadına hayran.
Osmanlı çilekleri şimdi meyve vermeye başladı. Haziran ayında da devam eder ama ondan sonra tek tük verir diye biliyorum ama bu konuda pek de bilgim yok, eşim iyi bilir ama şu an o da uyuyor.
Çocuklarımız da çok seviyorlar çileği, ama onlara İstanbul'a yollamak bile mümkün olmuyor Osmanlıları. Toplar toplamaz tüketmeniz gerekir, dayanıklı bir tür değil. En fazla bir gün dayanır.
Ama hem tad olarak hem de kokusu bence başkaları ile mukayese edilemez gibi.
144658
144659
(Bu iki mesajı herhalde taşımamız gerekiyor)
merhaba
yediveren çileklerim var. onları balık kasasına diktim. ama kasanın altını delmedim. delmem gerekirmi birde yediverenleri kaç günde bir sulamam gerek. ayrıca oldukları yerde günde 3-4 saat güneş alıyor. yeterli olurmu.
yardımcı olursanız çok sevinirim. teşekkürler
Çileklerinizin toprağını asla kuru bırakmayacaksınız. Devamlı nemli olacak.Toprağı kontrol edin ve ona göre sulayın.Bu hava sıcaklığı ve aldığı güneşin saati ile dengelidir. Belirttiğiniz saat yeterlidir. Her tür saksının altını delmek gerekir. Toprağın hava alabilmesi ve fazla suyu atabilmesi için gerekli. En az iki delik açmalısınız.
merhaba
yediveren çileklerim var. onları balık kasasına diktim. ama kasanın altını delmedim. delmem gerekirmi birde yediverenleri kaç günde bir sulamam gerek. ayrıca oldukları yerde günde 3-4 saat güneş alıyor. yeterli olurmu.
yardımcı olursanız çok sevinirim. teşekkürler
biri bana yardım etmeyecek mi :(
Merhaba, ben ilk defa bahçe de sebzeciliğiyle uğraşıyorum. İlk olarak işe çileklerle başladım. Düne kadar çok sağlıklı gözüküyorlardı, bir sürü de meyvesi vardı. Akşam eve gittiğimde bir baktım ki neredeyse tüm meyveler çürümüş, dalları kurumuş ve yapraklarının üzerlerinde siyahlıklar olmuş. Dün rüzgar, yağmur ve ardın da güneş vardı, bu sebepten dolayı olabilir mi?
Kökleri mi çürümüş diye baktım, birini çıkardım, hiç bir sorun yok köklerinde; ancak o kadar uzamışlar ki neredeyse domateslerimin boyu kadar vardı. Uzun dikdörtgen saksılar var ya onlarda 5 tane var. Yeri artık dar mı geliyor, daha derin bir kaba mı almalıyım?
Çileklerimi toplayıp yemeği hayal ederken dün onları öyle görünce çok üzüldüm, ne yapmalıyım? Bir de yapraklarının rengi hala yeşil ve hepsi dik dik duruyor, karşıdan siyahlıkları görmezseniz çok sağlıklı gibi duruyor. Ya da bana öyle geliyor...
gilaburu
19-05-2010, 12:42
Merhaba, ben ilk defa bahçe de sebzeciliğiyle uğraşıyorum. İlk olarak işe çileklerle başladım. Düne kadar çok sağlıklı gözüküyorlardı, bir sürü de meyvesi vardı. Akşam eve gittiğimde bir baktım ki neredeyse tüm meyveler çürümüş, dalları kurumuş ve yapraklarının üzerlerinde siyahlıklar olmuş. Dün rüzgar, yağmur ve ardın da güneş vardı, bu sebepten dolayı olabilir mi?
Kökleri mi çürümüş diye baktım, birini çıkardım, hiç bir sorun yok köklerinde; ancak o kadar uzamışlar ki neredeyse domateslerimin boyu kadar vardı. Uzun dikdörtgen saksılar var ya onlarda 5 tane var. Yeri artık dar mı geliyor, daha derin bir kaba mı almalıyım?
Çileklerimi toplayıp yemeği hayal ederken dün onları öyle görünce çok üzüldüm, ne yapmalıyım? Bir de yapraklarının rengi hala yeşil ve hepsi dik dik duruyor, karşıdan siyahlıkları görmezseniz çok sağlıklı gibi duruyor. Ya da bana öyle geliyor...
Merhaba sayın açi çilek fidelerini seradan mı almıştınız.yani siz aldığınızda çilek fideleri seranın içindemiydi?
Merhaba Gilaburu. Fideleri fideciden aldım; seradan olup olmadığını bilmiyorum. Ama alırken sormuştuk, soğuğa dayanır mı diye "bunlar kışın kar altındaydı" demişti. Aldığımda küçücüklerdi, şimdi en az 3 katı büyüdüler.
Buradan bir arkadaşım şöyle br yorum yaptı. Patlayan yanardağın külleri İstanbul'a ulaştığı için bu son seferde, belki de yağan yağmur zarar vermiştir dedi. Olabilir mi? Çok mu fantastik bir yorum olmuş :)
gilaburu
19-05-2010, 15:09
Merhaba Gilaburu. Fideleri fideciden aldım; seradan olup olmadığını bilmiyorum. Ama alırken sormuştuk, soğuğa dayanır mı diye "bunlar kışın kar altındaydı" demişti. Aldığımda küçücüklerdi, şimdi en az 3 katı büyüdüler.
Tamam sayın açi serada yetişen fideler dışarı alışmadan bahçeye yani direk güneş ışığına dikilirse zarar görebiliyor.çünkü seranın içinde yaprakları ve fidanin kendisi zayıf oluyor ve dışarının havasına alışmadan bahçeye dikilince fide geriliyor.yaprakları kuruyor tekrar yeşeriyor veya buna benzer şeyler olabiliyor. böyle olmaması için seradaki fideleri önce az güneş alan yarı göglge bir yere çıkartıp dışarının havasına alışmasını sağlamalıyız sonra istediğiniz yere dikebilirsiniz.bu önerim sadece çilek fidesi için değil çoğu fideler içindir.
iyi günler
Teşekkürler, cahillik her zaman başa dert demişler. Bundan sonraki denemelerimde bu konuya dikkat edeceğim. Çünkü sadece çileğim değil aynı zamanda domates, biber, salatalık ve patlıcanım da var. Çok zevk aldım çünkü bu işten, kolay kolay bırakamayacağım gibi duruyor.
Çileklerimin çürümeden önceki sağlıklı hallerini paylaşayım ben de bari. Belki düzelirler, bir ümit... Şimdilik fotoğraflarına bakarak avunacağım.
Sayın açi, benim fotoğraflardan gördüğüm gayet sağlıklı bu çilekler? Benimkiler de bu kadar olsa zil takıp oynayacağım hatta.. Problemi anlayamadım ama umarım 1-2 tane de olsa koparıp yemek nasip olmuştur.
MiskinPervane
20-05-2010, 16:16
herkese merhabalar,
ben de çilek yetiştirmek istiyorum, bu mevsimde çilek fidesi ekebilirmiyim? birde terasımızı kullanmak istiyorum, üstü sürekli açık olacak, bu zararlımıdır?
gilaburu
20-05-2010, 16:19
herkese merhabalar,
ben de çilek yetiştirmek istiyorum, bu mevsimde çilek fidesi ekebilirmiyim? birde terasımızı kullanmak istiyorum, üstü sürekli açık olacak, bu zararlımıdır?
Merhaba sayın MiskinPervane bu mevsimde çilek fidesi ekebilirsiniz hiç bir sorun olmaz.
iyi günler
Sayın MiskinPervane, ben ilk çileği İnegöl'de yemiştim yıllar önce. Bursa çileğin anayurdu diyebilirim. Çilek bahçeleri açık alanlardadır. Terasınız da yeterli saksılarda olabilir.
Sayın açi, benim fotoğraflardan gördüğüm gayet sağlıklı bu çilekler? Benimkiler de bu kadar olsa zil takıp oynayacağım hatta.. Problemi anlayamadım ama umarım 1-2 tane de olsa koparıp yemek nasip olmuştur.
Merhaba elek, evet yaprakları öyle gözüküyor, ama meyveler sizlere ömür. :( Bir çileği 4 kişi paylaşıp yiyebildik :) Ertesi gün de hepsi ölmüştü. Nazar mı değdi acaba? :confused: Belki tekrar meyve verir diye ümit ediyorum.
Bir çileği 4 kişi paylaşıp yiyebildik :)
Olsun daha bir tatlı gelmiştir size, tadını uzun zaman unutamazsınız ;) Fideler yediveren denilen cinstense yaz sonuna kadar meyva alabiliyorsunuz, yapraklar da yeşil kaldığına göre devam şansı var. Ama bu cins hariciyse bilemeyeceğim Sayın Açi.
Bu arada durduk yerde kocaman çileklerin kararıp gitmesi çok ilginç, hiç çıkarıp baktınız mı köklere? Böcek yemesi, fazla sudan çürüme vb. köklere zarar veren bir durum olabilir mi acaba?
Bu arada durduk yerde kocaman çileklerin kararıp gitmesi çok ilginç, hiç çıkarıp baktınız mı köklere? Böcek yemesi, fazla sudan çürüme vb. köklere zarar veren bir durum olabilir mi acaba?
Evet, baktım. Köklerde hiç bir sorun yok. Sadece çok uzamışlar, büyümüşler. Ya saksısı küçük geliyor; gerçi forumda da okuduklarıma göre çok derin bir saksıya ihtiyaç yokmuş. Ya da geçen gün hem yağmur yağdı hem rüzgar esti ve birden güneş açtı. Bu sırada olan da olmuş olabilir. Bilemiyorum ki...
Kafkas57
22-05-2010, 10:42
Benim çilekler de aynı sorundan muzdarip.Bu yıl eski çileklerden ayırıp diktiğim yeni fidelerin yarısı kararıp kurudu.Daha önceki yıllardan kalan saksıdaki fideler daha dirençli çıktı fakat onlarda meyvelerini bir türlü olgunlaştıramıyorlar.Havaların sıcak-soğuk stresinden olduğunu düşündüğümden toprağıyla ilgili bir değişiklik düşünmedim.Fideler kurtulsun da meyveleri er geç yeriz diye düşünüyorum.
Bu dördüncü toplama! F. Makinası gezide olduğundan ancak fotoğraf ekledim.
146249
146250
146251
coskunnn
23-05-2010, 00:42
merhabalar ben pimaştan çilek ağacı yapmaya karar verdim fakat sonradan farkettimki bu ağaç genelde topraksız tarımda kullanılmış ve pek başarılı olmuş sayılmaz
acaba bu pimaşın içini toprak doldurarak yapsak çilek ağacını çilek yermiyiz ne dersiniz yoksa gereksiz bir uğraşmı bu yapan deneyen varsa cevaplarsanız sevinirim saygılar
Toprak sıkışma yapar, hava almaz. Eğer balkonda toprakla yapacaksanız uzun saksılardan kullanabilirsiniz. Pimaş içine perlit doldurarak denedim ama bunu yapmak için (ekonomik-verimli olarak) bu uygulamayı yapan büyük ticari tesisler de bizzat inceleme yapmak lazım.
Bu dördüncü toplama! F. Makinası gezide olduğundan ancak fotoğraf ekledim.
146249
146250
146251
Sevgili nariçi çilekleriniz çok güzel görünüyor.
çilek tarlanızmı var epey çok toplamışsınız hasat bu sene iyi galiba
coskunnn
23-05-2010, 17:18
146425
merhabalar çileklerime 2 gün önce üre gübre ve şeker gübre denen gübrelerden aldım ve uyguladım çilekler çoşacağına kurumaya başladı sanırım gübre yaktı çileklerimi kurtarmanın bir yolu yordamı yokmudur acaba
Sevgili nariçi çilekleriniz çok güzel görünüyor.
çilek tarlanızmı var epey çok toplamışsınız hasat bu sene iyi galiba
Teşekkür ederim, Evet bu yıl iyi, epeyce reçel de yaptık. Toplama sayısını unuttum. Şimdi toplasam yine bir sele dolar. Belki enzim besin takviyesi yapmıştım ondan olabilir. Çilekliğin hepsi 10 m2.
umutyolcusu
24-05-2010, 07:36
bu güzel çilekleri görünce kendi çileklerimi hiç beyenmedim.benimkiler yedi veren cinsiymiş.ama meyveleri fındık kadar oluyor.yaprakları ise kocaman.sanırım değiştireceğim bunları.
acemi_bahcevan
25-05-2010, 00:15
Merhaba,
Saksıdaki çileklerim olgunlaştı. Ancak koparırken neresinden, nasıl koparmam gerektiğini bilmiyorum. Makasla dalının ortasından kesersem zarar verir miyim?
budak-botanik
25-05-2010, 15:37
Çilek yetiştiren arkadaşların aşağıdaki dikey çilek üretim düzeneklerini de incelemelerini öneririm.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11897
muhammed1985
25-05-2010, 23:38
hayırlı geceler. bizim çileklerde saplarında kararma ve kırılmalar oluyor sebebi nedir acaba. resimleri ekledim. şimdiden teşekkürler yardımınız için
Sayın Muhammed 1985, benim çileklerimde de benzer kararmalar oldu (önceki mesajlarda fotoğrafları var) ancak kırılmalar olmadı. Şimdi eski haline döndüler. Ne yaptınız derseniz, özel bir şey yapmadım. Sadece çilekler toprağa değmesin diye antep fıstığı kabuğu koydum altlarına. Cam önünde duruyorlardı, bütün gün güneş ve 5. katta olduğu için bol rüzgar... Şimdi balkon içine aldım, daha az güneş var ama daha az da rüzgar var. Sulamasına da dikkat edince düzeldiler. Tahminim, yağmur ardından rüzgar ve birden aşırı sıcak, gece de birden soğuk bu hale getirdi. Artık geceleri o kadar serin olmuyor. Belki o da etki etmiştir düzelmelerini. Sanırım sizinkiler saksıda değil ama. Bir de ben daha acemiyim, sadece deneme yanılmalarımı, kendi deneyimlerimi sizlerle paylaşıyorum :)
limon_sever
26-05-2010, 12:52
bu güzel çilekleri görünce kendi çileklerimi hiç beyenmedim.benimkiler yedi veren cinsiymiş.ama meyveleri fındık kadar oluyor.yaprakları ise kocaman.sanırım değiştireceğim bunları.
Sn. umutyolcusu arkadaşım yediveren çileklerin ilk açan çiçekleri koparınız. Bir sonraki çiçek açımına kadar çilek fidelerinizin kökü kuvvetleneceği için meyveleri de iri ve güzel olacaktır.
sevgi mine
27-05-2010, 11:35
Merhaba arkadaşlar,
ben yeni üye oldum. çünkü terasımda bu sene saksıda çilek, domates, salatalık, patlıcan, biber (biber fidelerim henüz gelmedi);) yetiştirmeye başladım. 2 küçük saksıda çilek yetiştiriyorum. yine pazardan aldığım şu funda toprağı gibi gevşek toprakla saksısını değiştirdim. üst kısmına 2 avuç koyun gübresi ekledim. saksılarını değiştirince ( pazardan minik saksılarda almıştım.) daha bir geliştiler, 6 -7 tane çilek farklı günlerde kırmızı kırmızı koparıp yedik. tadı, kokusu müthiş güzel. evdekiler çilek partisi vereceğim diye bekliyorlardı. ama bütün çilekler aynı gün olmuyor malesef bizde bazen 2 tane birden olgunlaşınca onları 4 e bölüp parti verdik. herkes tattı bayıldı. :p(az olunca baldan tatlı olur derler ama gerçekten çok güzel. bazılarını çaktırmadan balkonda ben götürdüğüm için gayet iyi biliyorum. :D] buraya üye olmakla isabetli bir karar vermişim. benimde bazı yapraklarımda kararmalar oldu, çileklerim toprak veya saksıya değdiği yerde çürüme yapabiliyor. sebebini şimdi daha iyi öğrendim, artık bilinçli olarak önüne geçebileceğim. yanlız toprak olarak bauhausta satılan hazır toprak uygun mu daha geniş yere geçireceğim zaman. bu konuda bilgi verebilir misiniz? toprağın içine kum, çakıl taşı da karıştırsam nasıl olur? pazardan plastik kasa ile zamanında domates almıştım kasalar duruyor. bunların içini naylon kaplayıp toprak doldurmayı düşünüyorum. minik bir bahçe gibi.. nasıl olur? :confused:şimdiden yanıtlarınız için teşekkürler
ogretmen82
27-05-2010, 11:44
benimde çileklerim bunlar
Çileklerinizin keyfi yerinde gözüküyor maşallah çiçek bile açmışlar.
ben derim ki o çilek ektiğiniz bidondan bozma saksınızı şöyle yüksekçe bir yere koysanız tabure üstü de olabilir daha rahat büyürler.Bantlar neden anlamadım.:confused:
ogretmen82
27-05-2010, 14:23
bantlar toprak dökülmesin diye :) çünkü fideleri bidonun içine küçücük deliklerden sokmaya çalışırsam zarar veririm diye düşündüm ve biraz büyük delik açtım sonrada bantladım diğer açık kalan kısımları. şimdi tamamen bantladım biraz daha estetik duruyor.
peki fideler sağlıklı görünüyormu acaba? tek korkum böceklenme veya bilmediğim başka bir şey yüzünden fidelerin solması..
gilaburu
27-05-2010, 14:26
bantlar toprak dökülmesin diye :) çünkü fideleri bidonun içine küçücük deliklerden sokmaya çalışırsam zarar veririm diye düşündüm ve biraz büyük delik açtım sonrada bantladım diğer açık kalan kısımları. şimdi tamamen bantladım biraz daha estetik duruyor.
peki fideler sağlıklı görünüyormu acaba? tek korkum böceklenme veya bilmediğim başka bir şey yüzünden fidelerin solması..
Fideleriniz gayet sağlıklı görünüyor.
ogretmen82
27-05-2010, 14:27
Sn. umutyolcusu arkadaşım yediveren çileklerin ilk açan çiçekleri koparınız. Bir sonraki çiçek açımına kadar çilek fidelerinizin kökü kuvvetleneceği için meyveleri de iri ve güzel olacaktır.
benim bidondaki fideleri gördünüz. acaba bende üzerindeki çiçekleri koparmalımıyım. yapraklarda daha çok küçük çünkü. ama baya bi çiçek var üzerinde.
gilaburu
27-05-2010, 14:32
benim bidondaki fideleri gördünüz. acaba bende üzerindeki çiçekleri koparmalımıyım. yapraklarda daha çok küçük çünkü. ama baya bi çiçek var üzerinde.
Hayır ogretmen82 fidelerin çiçeklerini koparmanıza gerek yok.Zaten neden çiçekleri koparılırmış anlamadım.Fidenin kökü kuvvetli olmasa zaten çiçek açmaz.
iyi günler
Sayın öğretmen82, bu şekilde çilek yetiştirmek isyiyorsanız, (Belki bakmış olabilirsiniz) dikey düzenekte topraksız çilek, veya çilek ağacı gibi başlıklar atında denemeleri inceleyebilirsiniz.
Benim yaptığın deneme:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12144
limon_sever
27-05-2010, 17:09
Reçel yapmaya hazır hale gelen çileklerim. Akşamı bekliyor suları çekilmesi için ;)
ogretmen82
27-05-2010, 22:34
Sayın öğretmen82, bu şekilde çilek yetiştirmek isyiyorsanız, (Belki bakmış olabilirsiniz) dikey düzenekte topraksız çilek, veya çilek ağacı gibi başlıklar atında denemeleri inceleyebilirsiniz.
Benim yaptığın deneme:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12144
bu dikey düzenekleri bi hayli inceledim fakat genelde topraksız tarımda bu tarz düzenekler kullanıldığı için yanaşmadım. topraksız tarıma geçecek kadar profesyonel değilim henüz. daha amatörüm. ama inşallah topraksız tarımada girmeyi düşünüyorum....
merhaba
Yediveren çileklerimin yaprak altlarında beyaz toz gibi bişeyler var. Nedir acaba. Birde çiçekler meyveye dönüşmedi. Nerdeyse 3 hafta olacak çiçek olalı. Sanki gerileme var gibi geldi. Balık kasasına 6 tane diktim. Yardım lütfen :(
limon_sever
28-05-2010, 13:35
merhaba
Yediveren çileklerimin yaprak altlarında beyaz toz gibi bişeyler var. Nedir acaba. Birde çiçekler meyveye dönüşmedi. Nerdeyse 3 hafta olacak çiçek olalı. Sanki gerileme var gibi geldi. Balık kasasına 6 tane diktim. Yardım lütfen :(
Külleme hastalığıdır. Bir çeşit çilek parazitidir. Yaprakların alt kısmında gelişir ve beyaz renklidir. Çiçeklere, yapraklara ve meyvelere zarar verir. Çok sulamayın ve fideleri birbirine çok yakın dikmeyin. Hastalıklı beyaz yaprakları koparın.
verdoque
28-05-2010, 14:16
Küllemeyi hep yaprak üstünde görmüştüm, altlarına bakmak aklıma gelmediğinden belki.
Suda çözünebilir kükürt kullanabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=22784&postcount=5
Küllemeyi hep yaprak üstünde görmüştüm, altlarına bakmak aklıma gelmediğinden belki.
Suda çözünebilir kükürt kullanabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=22784&postcount=5
hastalıklı yaprağa dokunduğumda dökülmeye başlıyor. böylemi olur külleme. en iyisi gidince ben o yaprakları keseyim. kükürt nerde bulurum acaba.
kükürt nerde bulurum acaba.
Eminönü'nde Mısır çarşısının yanındaki çiçekçilerde veya Tahtakale'de kimyasal satan dükkanlarda bulabilirsiniz Sayın kuzum. Açık satıldığı için istediğiniz kadar alma şansınız var.
limon_sever
28-05-2010, 16:08
çileklerden bir tanesini yanlışla koparmıştım daha ermemişti toprakta duruyodu bugün baktım ermiş tuhafıma gitti, çileklerimden bi foto ;)
burakoz27
28-05-2010, 21:00
Herkese merhaba,
Benim birkaç sorum olacaktı izninizle; ben de çilek yetiştirmeye çalışıyorum. Çileklerim nisandan beri fide olarak aldım diktim sabah güneşi ve akşamüstü balkonda güneş gören bir yerde ilk aldığımda (sağolsun Nariçi'nden aldım çok teşekkürler O'na) 2-3 yaprakları vardı fakat dikip balkona koydugumda kuşların saldırısına ugradılar ilk kez başıma böle bişey geldi şimdi önlemimi aldım ****** fakat yaklaşık 2,5 ay oldu bi fidede sadece 2 yaprak var ve aylardır öle ne bir yaprak veriyor ne soluyor fakat önceden bir tane yediveren vardı o da yeni yeni hareketlenmeye başladı yeni kol attı üremeye başladı. Acaba ne de yanlışlık yapıyorum anlamadım:
Toprağı bahçe toprağı kırmızı toprak ile AVM den torf aldım siyah toprak karıştırdım ama çok fazla koymadım ağırlık bahçe toprağı, Su verimi olarakta Gaziantep'teyim su ihtiyaçları çok oluyor hergün 1 dafe veriyorum annem yoğun ısrarlarıyla su veriyorum. Acaba sorun nedendir yakın zamanda fotoğrafta ekleyeceğim. Bu sene çilek te verim alamadım :(
Tavsiyelerinizi bekliyorum. İyi akşamlar....
Toprak geçirgen olmalı, iri yongalı-talaş ve kum karıştırın toprağına. Sulama sehir suyu ile yapılıyorsa (klor v.s ilaçlama) onun etkisi olur mu bilmiyorum. Toprağı nemli olursa yeter; çok ta çamur olmasın, kökler hava almaz.
limon_sever
02-06-2010, 14:21
1. foto >> daha önceki toplamış olduğum çilekler reçel oldu ;)
2. foto >> son çileklerimi de topladım bundan sonra tek tük ürün vericek çileklerim ;)
zeynon33
03-06-2010, 12:58
merhabalar
gerçekten süper işler çıkarmışsınız :) çilekleri görünce bir heveslendim ki sormayın
evde şu uzun saksılarda yetiştirmek istiyorum daha önce yetiştirmedim
nasıl ne şekilde başlasam yardımcı olun lütfen, normal toprağa 50 cm kadar uzun saksıya kaç tane çilek fidesi dikeyim ve dışarıda güneşin altında mı kalsın sulama nasıl olacak?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.