agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-10-2008, 15:13   #1
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Bizde sütlü çorbası yapılır. Malez deriz. Çok severim.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 15:20   #2
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Balbağı çorbasını bildiğim gibi tarif edeyim, eminim daha farklı tarifler de vardır.

Soğan, ardından da küçük küçük kesilmiş kabak, yağda biraz kavrulur. Bir miktar su ile pişirilip blender ile iyice karıştırılır. Süt ilave edilip pişirilir, istenirse sonradan krema da koyulur.
Severseniz, pişirme sırasında (sonra çıkartmak şartıyla) bir kaç adet karanfil atılabilir, pişmesine yakın dereotu ilave edilebilir.


Düzenleyen Kiraz : 06-02-2011 saat 21:14
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 15:24   #3
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Malez yukarıdaki çorba tarifine benziyor mu?

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 15:55   #4
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
İlk yediğimde benimde hoşuma gitmemişti.Ama sonradan güzel geliyor.

Tuzlu olarak evet aynı.Ama benim bahsettiğimde soğan yok .

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 15:55   #5
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Kabak Sütlüsü-Malez

Malzemeler
1 kilo karakabak **** balkabağı
1 kilo süt
1 kaseden biraz az şeker
1 çay kaşığı tuz
Kabağı soyup küp, küp doğrayalım. Yıkayalım. Tencereye koyup, bir bardak suyla pişirelim. İyice pişince ; sütü, şekeri ve tuzu ilave edelim. Mikser ile çırpalım. Ya da kudallayalım da Karadeniz'e özgü olsun. Tekrar ocağa koyalım. Kaynatalım. Altını kapatalım. Kaselere boşaltalım. Ha, şimdi tercih sizin. İster sıcak, ister soğuk ; kabak sütlünüzü yiyebilirsiniz artık

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2008, 14:22   #6
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Avusturya´dan bir balkabagi corbasi tarifi: Kabaklarin kabuklari soyulur cok az suyla haslanir, icine bi dis de bütün sarmisak konur, blenderdan gecirilir. Sonra krema, et bulyon, karabiber ilave edilir. Ocaktan almadan tuz konur üzerine bir kac damla kabak cekirdegi yagi gezdirilerek servis yapilir. Afiyet olsun.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2011, 10:56   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Bal kabağı çorbası

Eskişehir’in yerlileri olarak bize manav derler.
Aslında Anadolu’da her yörenin yerli halkına manav denir.
Bu adı göçmenler vermiş olmalı diyeceğim ama "manav" kelimesi Rumca kökenli bir ad olduğu için bu defa da azınlıklar tarafından Anadolu’ya yerleşmiş olan Türkmenlere verilen bir ad olabilir diye de düşünüyorum.

Manavlara kabakçı da denir.…
Bu kabakçı yakıştırması aslında daha çok dokundurmak için söylenir gibi. Manavlar en çok kabak yetiştirdikleri için mi, yoksa kabağı çok mu sevdikleri için mi onlara (bize) kabakçı derler onu bilmiyorum.
Her ne hal ise, bir kabakçı olarak size bal kabağı çorbası tarifi vermem yakışır. Ne de olsa bugünlerde çarşı-pazarda bal kabağı bulmak kolay.

Bal kabağı tam anlamıyla bir besin küpüdür. Liflidir.
Protein, Potasyum, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerirmiş… A, A1, B2, B3, C ve E vitaminleri barındırıyor Çekirdekleri ise demir, manganez, bakır, çinko ve protein kaynağı. Bol miktarda beta-karoten bulunuyormuş. Ek olarak B ve K vitamini var; yetmedi, omega 3 ve omega 6 esansiyel yağlarını içeriyor. Bu nedenle bal kabağı göz, beyin, kalp, damar, sindirim sistemi sağlığı için bire birebirmiş. Yaşlılığı geciktirmede etkili olduğu söylenmektedir. Ciddi bir antioksidan olduğu için enfeksiyona karşı vücud direncini artırıyor, kansere karşı koruyucu.

Bağırsak parazitlerinden şikayeti olanların kabak çekirdeği içlerini (çiğ olarak) yemeleri gerekiyor. (Aman yedikten sonra etkisi geçinceye kadar evinizden dışarı adım atmayın, ne olur ne olmaz, hela nerde diye koşuşturursunuz. Ya yetişirsiniz ya da yetişemezsiniz, belli mi olur?)
Kavrulmuşu ise idrar ve prostate sıkıntılarına iyi geliyormuş…

Bal kabağının zeytinyağlısı, oturtması da yapılırmış. Bir gün bunları da denerim.

Ben çorbasını denedim.
Doğrusu ortaya hoşlanabileceğim bir çorbanın çıkacağını hiç ummuyordum. Hele bugünlerde grip elinde perişan olanlar için bir fırsat çorbası… Göğsünüzün yumuşadığını, öksürüğünüzün azaldığını, bedenize bir canlılık geldiğini, gözlerinizin açıldığını göreceksiniz.. (E canım elbette önce tabiplerden derman aranmalı...)

Name:  kabak çorbası.jpg
Views: 1595
Size:  15.4 KB

Hemen malzemelere geçelim:
- Yarım tencere (tenceremiz büyükçe) ayıklanmış, doğranmış kabak
- Tenceredeki kabak boyunca su
- Bir bardak süt
- Bir avuç pirinç
- Bir büyükce havuç
- Yağ
- Bir kaşık tepeleme un
- Orta boy patates
- Tuz + pul biber + karabiber

Yapılışı
Kabak + havuç (doğranmış) + patates (doğranmış) + pirinç tencere içinde pürelik hale gelinceye kadar pişirilir…

Bu karışım bir karıştırıcı ile ya da süzgeçten geçirilerek sulu püre haline getirilir. Zaten pişerken kabak da suyunu salmış olacağından püremiz (belki püre denmez ama) sulu olacaktır.

Bir tencerede un, yağ ile tahta bir kaşıkla çevrilerek kavrulur meyane yapılır…
Ocağın altı söndürülmeden bu meyane kaşıkla çevrilirken süt azar azar dökülerek karıştırışır. Meyane topaklanmamalı…

Tahtakaşıkla çevirmeye devam ediyoruz.
Sütlü meyane koyulaşınca sulu püremizden kepçe ile azar azar üzerine ekliyoruz.
Çevire çevire kıvamı yine yakalıyoruz.
Her püre koyuşumuzda tahta kaşıkla çevirmeye devam ediyoruz. Zaten bir süre sonra pürenin tamamını tencereye eklemiş olacağız.
Bu arada pul biberi, karabiberi ve tuzu eklemiş olalım.
Bir iki taşım kaynattıktan sonra ocağın altını söndürüp dinlenmeye bırakıyoruz.
Tarifimin karmaşık gibi görünmesine bakmayın gerçekten çok kolay bir çorba…
Sonrası sıcak sıcak servis…
Üzerine kaşar peyniri rendeleyebiliriz.

Özellikle .ocuklar ve bebekler için çok daha yararlı bir çorba olduğundan kuşkunuz olmasın...
Afiyet olsun…

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2011, 23:27   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1,870
Sayın Hassoman,
Açıklama gerçektende enteresan hiç duymamıştım. Çorba tarifinizde, çok güzel anlatmışsınız çarşamba günü köyden doğal yetiştirilmiş kabak gelecek aynı gün deneyeceğim. Ev halkının aldığı lezzet yorumlarını yazarım.
Teşekkürler paylaşım için.

missmenas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2011, 22:39   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi missmenas Mesajı Göster
"...." çarşamba günü köyden doğal yetiştirilmiş kabak gelecek aynı gün deneyeceğim. Ev halkının aldığı lezzet yorumlarını yazarım."....".
Evet, merakla bekliyorum...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024