View Single Post
Eski 10-12-2006, 10:19   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
İlaç ağaçlar

Alıntı:
Bu sayfada yazılanları okuyunca, son 30 yılı geçirdim gözlerimin önünden. Bunun büyük bir bölümü de ilaçla ve bitki ile dopdolu geçmişti. Özellikle de Eczacılığın temel uğraş alanı olması gerekirken Eczacılardan başka herkesin uğraştığı Tıbbi Bitkiler ve Hastalıkların Sağıtımında ki etkinlikleri konusunda araştırdım, ürettim, yazdım, çizdim. Hatta bu konuda öylesine pembe rüyalara daldım ki, hızımı alamayıp 20 yıl önce 105 çeşit Tıbbi Bitki’ yi G.M.P kurallarına uygun şekilde hazırlayıp, paketleme ve satmaya çalışma gafletinde bile bulundum. İflas etmekten son anda kurtulup bitkilerle olan aşkımı sadece satırlarda yaşamanın daha yararlı olacağı kararını verdim. Ama bu dönemdeki deneyimlerim bana, başta Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlükleri olmak üzere Eczacıların da Tıbbi Bitkilere hiçte sıcak bakmadıklarını gösterdi.

Şimdi kulaktan dolma bilgilerle bu işi yapmakta olan yarı cahil Baharatçıların elinde kalmasına kızdığımız Tıbbi Bitkiler konusunda sanırım suçun büyük bir bölümü de hazır ilaç satma kolaylığına kendini kaptıran Eczacılarımızın da paylarına düşmektedir.

Farmakoloji(İlaç Bilimi) Bilim Dalında 26 yıl boyunca üniversitede bu konularda yaptığım bilimsel çalışmaların sonuçlarını değişik yerlerde yayınladım. Ama 32 yıllık arkadaşım, 27 yıllık eşim olan ve eczanesinin ismini bile doğaya duyduğumuz sevgimiz gereği ‘’DOĞA’’ koyan eşime dahi anlatamadım. Ve dedim ki; demek ki Eczacı mantığı Tıbbi Bitkiler konusunda böyle işliyor. Bunun nedenlerini ve niçinlerini çok boyutlu olarak düşündüğümde ise karşıma anlatamayacağım kadar çok değişik unsurlar çıktı. Çok uluslu ilaç firmalarının propagandalarından tutunda, modernleşme aldatmacasına kapılan toplumumuzun çarpık tutumu, bilinçsiz kullanımlar, eğitim sistemimizin çapraşıklığından kaynaklanan insan malzememizde ki yetersizlikler gibi bir dolu neden. Bütün bunları ileride eğer uygun görülürse ve bir yararı olacaksa bir bir tartışılabilir tabii ki. Ama tartışılamayacak bir şey varsa Eczacıların, Tıbbi Bitkiler ile ilgili eğitim alan tek yetkili meslek grubu olmaları nedeniyle bu konuya çok daha fazla önem vermeleri gerekliliğidir. Hele hele günümüzde büyük sermayenin iştahını kabartan Eczaneler Zinciri projelerinin hayata geçirilmesi düşünülürken, eczacıların bilimini ve becerisini ortaya koyarak bu konulara eğilmeleri gerekliliği apaçık ortaya çıkmaktadır.

Bu konularda yazacak o kadar çok şey var ki umarım soluğumuz izin verirde söyleşebiliriz.

Ben şövenistçe bir yaklaşımla aşık olduğum ilaç ve ağaç konularını birleştirerek ‘’İLAÇ AĞAÇLAR’’ başlıklı bir yazı dizisi hazırlamaya koyuldum. Hani şu sadece ağaç sandığımız da baktığımız, ama aslında devamız olan ağaçları yazayım dedim. Ama Forum da aradım, taradım bir yer bulamadım. Sevgili Malina’ nın da aklına yatarsa bize bir yer gösterirse hep birlikte bir şeyler yazar mıyız diye düşünmeye başladım. Ne dersiniz?

Saygılarımla
Ahmet Rodopman
Yeni bir bölüm eklemeye, sevgili Ahmet Rodopman'ın Eczacılar başlığı altına yazdığı, yukarıdaki cümleleriyle karar verdik
Hayırlı olsun...

Takibin kolay olması amacıyla, her farklı konu için yeni bir başlık açılması iyi olacaktır. Burayı konuyla ilgili genel sohbetler için kullanabiliriz.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön