View Single Post
Eski 29-12-2007, 16:00   #3
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Yeşil Artvin Derneği, Artvin Cerattepe mevkiinde çıkarılması planlanan bakır madenin Artvin’e zarar vereceği iddiasında bulundu.


Immet Madenciliğin sahip olduğu Artvin Bakır Madencilik A.Ş. tarafından işletilecek olan maden sahası Artvin il merkezinin hemen üstünde bulunuyor. Yeşil Artvin Derneği’nin çağrısı üzerine yapılan toplantıya Artvin Milletvekilleri Ertekin Çolak, Metin Arifağaoğlu, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, akademisyenler, parti ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile çevreciler katıldı.

Çok Katlı Otapark üzerinde yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıda söz alan milletvekilleri ve belediye başkanı Cerattepe mevkiinde çıkarılacak madeni Artvin halkı olarak istemediklerini açıkça vurguladılar.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Erdoğan Gazihan’ın Vali Cengiz Aydoğdu ile yaptığı görüşmeyi aktarması toplantıya katılanları şaşkına çevirdi. Başkan Gazihan, maden çıkarılmaması konusunda Vali Aydoğdu’yu ziyaret ettiklerini ve Valinin kendilerine “Yukarıdan çok baskı geliyor o yüzden izin vermek zorundayım. Sizde bir an önce mahkeme başvurun” dediğini aktardı.

Dernek yönetim kurulu üyesi ve Artvin Baro Başkanı Bedrettin Kalın da Maden firmasının iddia ettiği gibi davayı kazanmadıkları davanın sürdüğünü açıkladı. Kalın, dava Danıştay tarafında usul yönünden bozulmuş ve geri gönderilmiştir. Davanın iki parsel için ayrı ayrı açılması yönündeki Danıştay’ın verdiği kararın ek sürüde gerekli dosyalar hazırlanarak davanın yeni kurulan Rize Bölge İdare Mahkemesine açıldığını söyledi.

Katılımcılardan söz alan Artvin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Temel Demirci de herkesin safını açık açık belli etmesini istedi. Artvinliler olarak baraj inşaatlarının yapılması nedeniyle mağdur oldukların bu yüzden çıkarılacak madenin Artvin’e ve Türkiye’ye faydasının ne olacağı sorularını yöneltti.

Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün de 25 yıldır maden konusunda 30 trilyon harcandığını halen daha çıkarılıp çıkarılmaması konusun tartışılmasına anlam veremediğini söyledi. Cerattepe’deki madene ve Artvin’e zarar verecek her türlü faaliyetin karşısında olduğunu söyledi.

Toplantıda söz alan akedemisyen Oğuz Kurdoğlu da 3213 sayılı Maden Yasanın 5177 sayılı yasa ile yapılan değişikliğe dikkat çekti. Kurdoğlu, yabancı firmalar Türkiye’nin her yerinde toprağın yarım metre altında istediği yerde maden arayabileceğini ve buna kimsenin de müdahale edemeyeceğini vurguladı.

Ormanların bütün yaşam destek ünitelerinin en önemli kaynağı olduğunu belirterek Artvin’in geleceğinin turizm ve eğitim olduğu söyleniyor oysa maden çıkan yer iflah olmamıştır dedi.

Yapılan hesaplamalara göre bakır madeninden Türkiye’ye kalacak paranın 50-60 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Bu para içir doğa yok edilmeye değmez ifadesini kullandı. Cerattepe, Artvin’in üzerinde bir yerdir. Burası Artvin’in beynidir benzetmesinde bulundu. Immet Maden firmasının adını değiştirerek Artvin Bakır A.Ş adını vermesinin şirkete milli şirket havası vermek olduğunu söyledi. Cerattepe’de zengin altın yatakları var. Bakır madenin arkasında altın çıkarılacaktır. Altın ayrıştırılması için yapılacak atık barajının ise ağır metaller içerdiği için sızmalar olacağını iddia etti.

Toplantı sonunda söz alan milletvekilleri de Cerattepe’de çıkarılacak olan madene açıkça karşı olduklarını söylediler. CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağoğlu, eğer çıkarılacak bu maden Artvin il merkezinden 20-30 km. başka bir yerde olsaydı tartışılabilirdi dedi. Bu maden yeri Artvin’in tam üzerindendir bu yüzden bunu tartışmaya gerek yoktur dedi.

Murgul ilçesinde yaşanan rezaleti yerinde gördüklerini ve burada çıkarılan maden atıkları piritin dereye verildiğini ve buradan da Borçka Baraj gölü sahasına indiğini söyledi. Bu atıkların barajın ömrünü azaltacağını herkesin bildiğini söyledi. Meclis’teki mücadelesini sürdüreceğini söyleyen Arifağoğlu, iktidar milletvekili ile yasayı değiştirmeye çalışsalar bile değiştiremeyeceklerini itiraf etti.

Ak Parti Milletvekili Ertekin Çolak da toplantının daha geniş katılımlı olması temennisinde bulunurken Artvin Cerattepe’deki maden olayına kesinlikle karşı olduğunu söyledi. Maden firmasının maden sahasında 15 bin ağaç kesilecek sözüne de inanmadığını belirtti. Çolak, orada daha çok ağaç kesilecektir bu da Artvin’in yaşam alanlarının yok olmasıdır dedi.

Toplantı sonunda maden konusunda eylem yönteminin belirlenmesi Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kuruluna bırakıldı. Dernek önümüzdeki günlerde eylem planını kamuoyuna duyuracak.

Kaynak: 08haber.com

Destek için başvuru adresi:
Yeşil Artvin Derneği
Adres:
Artvin Valiliği İş Merkezi
Dereüstü Sokak, No:2
08000 Artvin
Telefon: 0 533 7767656
Telefax: 0 466 2127080
E-posta: yesilartvindernegi08@yahoo.com.tr

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön