agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-12-2007, 16:29   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Artvin-Cerattepe elden gitmek üzere

Üyelerimizden yale, ‘Artvin'den söz edilmeden ağaçdan söz edilemez'demiş.
Artvin’i gezip-görenler bu sözü, ‘ Artvin olmadan ormandan söz edilemez…’ şeklinde düzeltse yeridir.

Cerattepe
Artvin’i avucun içinde barındırıyor gibidir. Öylesine yücesindedir. Ülkemizdeki en önemli göçmen kuş yollarından biri buradan geçiyor. 600 bitki türü içerisinde 26 endemik ve 24 nadir olmak üzere korunması gereken 50 kadar çok önemli bitki taksonu bulunuyor. Dünya üzerinde ılıman yaprak döken ormanların Üçüncü Zaman’dan bu yana kesintiye uğramadan varlığını sürdürdüğü tek bölgedir ve Avrupa ve Kafkas bölgesini kapsayan geniş coğrafya içindeki en büyük doğal yaşlı orman ekosistemleri burada hayat buluyor.

Bir düşünün arkadaşlar, Artvin, Uluslararası Çevre Koruma Örgütü (CI), Dünya Bankası (WB) ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından ilan edilmiş olan, dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehdit ve risk altında olduğu belirtilen en önemli 25 karasal ekolojik bölgesi içinde çok önemli bir yer işgal ediyor.

Bundan 20 yıl önce gelip altın, bakır, gümüş ve çinko aramak için ruhsat alan Kanadalı şirkete yöre halkı direnince hisselerini başka bir Kanadalı şirkete satıp gitmiş. Bu şirketin tamamı yabancı olduğu halde, şimdi “Artvin Bakır İşletmeleri” adı altında faaliyete geçmiş. Yani ne işe yarayacaksa yalancıktan bir Türk imajı!..

Yöre halkı 20 yıldır ayakta… Binlerce yazılmış dilekçeleri var. Onlarca açılmış davaları var. Verilmiş iptal kararları var buna rağmen ormanın altı oyuluyor.

Name:  Artvin Carattepe.jpg
Views: 3263
Size:  84.2 KB

Artvinlilerin hukuksal ve demokratik mücadeleleri ayrı bir yazı konusudur. Fotoğrafı bilerek büyük kopyaladım. İşte sözün bittiği yer!..

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2007, 16:56   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Bakır madeni tartışma yaratıyor Artvin'deki Hatila Milli Parkı Havzasında açılacak bakır madenine tepki yağıyor.

Artvin'deki Hatila Milli Parkı Havzasında açılacak bakır madenine, bölgenin biyolojik değerlerine zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkan çevreciler büyük bir eyleme hazırlanırken, işletme sahipleri, madenin çevreye zarar vermeyeceğini savundular.


Hatila Milli Parkı Cerattepe mevkisinde, 1998 yılında maden arama çalışmalarına başlayan Kanadalı şirket Cominco Madencilik'in, 2003 yılında devrettiği sahada bakır madeni işletmek isteyen yine Kanadalı şirket Inmet Mining Corporation'a, başta Yeşil Artvinliler Derneği olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu tarafından tepki gösteriliyor.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Erdoğan Gazihan, Bergama ve Kaz Dağları'nda gündeme taşınan doğa düşmanı faaliyetlerin, belki de en acımasızlarından birinin, Cerattepe'de yaşandığını iddia etti.

Gazihan, Cerattepi'de 1990'ların başında siyanürle altın çıkarmak için ruhsat alan Kanadalı Cominco Madencilik'in, Artvinlilerin başarılı karşı koymaları üzerine bundan vazgeçip, maden işletme hakkını yine Kanadalı İnmet Mining Corporation şirketine devrettiğini belirterek, ''Bu şirket, altın madeninin çıkarılmasını kolaylaştırmak için önce bakır madeni çıkarmaya karar vermiştir. Böylece, zaten tahrip edilmiş bir bölge olacak olan Cerattape'de, sonraları altın madeni çıkarmak daha kolay olacaktır'' dedi.

''Artvin'in hemen tepesinde, doğal yaşlı ormanlarla kaplı Cerattepe'de yapılacak madencilik, doğamızı, suyumuzu, toprağımızı, kısaca yaşam alanlarımız kirletecek ve yok edecektir'' diyen Gazihan, maden açma çalışmalarının durdurulması için 4 Kasım'da sivil toplum kuruluşlarıyla büyük bir eylem yapacaklarını söyledi.

Inmet Mining Corporation'un bir kuruluşu olan Artvin Bakır İşletmeleri AŞ Cerattepe Bakır Madeni Saha Müdürü Yüksek Makine ve Maden Mühendisi Yücel Bıçakçı ise açılacak bakır medininin, doğaya zarar vermemesi için tüm tedbirlerin alındığını savundu.

Bıçakçı, 2 aydır bölgede aktif olarak madencilik yaptıklarını belirterek, ''Bundan önce Erzurum mahkemesinin vermiş olduğu kararlar kapsamında bir durdurma kararı vardı. Bu karar Danıştay tarafından kaldırıldıktan sonra yasaların ve kanunların bize vermiş olduğu müsaadeler içerisinde burada madenciliğimizi yürütmeye çalışıyoruz'' dedi.

Boyu 101 metre olan galerideki çalışmalar büyük ihtimalle kasım ayının sonunda tamamlanacağını belirten Bıçakçı, ''Tadilatın tamamlanmasıyla ilerlemeye geçmeyi düşünüyoruz. 2009 yılı başına kadar cevhere inmeyi planlıyoruz. Aynı yılın ilk 3 ayı içerisinde de üretime geçmek istiyoruz'' diye konuştu.

-''GÜNDE 800 TON ÜRETİM YAPMAYI PLANLIYORUZ''-

Hazırlık dönemindeki çalışma süresi de katıldığında, alanda yaklaşık 8 yıllık bir faaliyetleri olacağını kaydeden Bıçakçı, ''Bu süre içerisinde maden sahamızın içerisinde 100 eleman ile 50'nin üzerinde kamyon çalıştırmayı planlıyoruz'' dedi.

Planlanmış üretimin günde 800 tonu bulacağını, ellerindeki verilere göre alandaki cevher miktarının ise 1 milyon 400 bin tonun üzerinde olacağını tahmin ettiklerini dile getiren Bıçakçı, şöyle devam etti:

''Çıkarılacak maden, kurulacak 5 kilometrelik kafesli teleferik hattı ile boşaltma istasyonuna taşınacak. Maden kesinlikle şehir içinden geçmeyecek. Oradan da bu iş için özel şasesi hazırlanmış kamyonlarla maden Çayeli'ne gidecek. Günlük 3 ile 4 kamyonluk bir malzeme beklentimiz olacak. Kablo, çimento, hasır, demir gibi bu malzemeler de Artvin'e malzeme getiren diğer kamyonlar gibi Artvin'in kenarından geçerek buraya gelecekler.''

İşletmelerinin sahibi olan Kanadalı Inmet Mining Corporation şirketinin emniyete verdiği önemin herkesçe bilindiğine dikkati çeken Bıçakçı, ''Emniyet, emniyet, emniyet. Ondan sonra üretim. Bu bazda çalıştığımız için çevreye, burada çalışan insanlar olarak çok hassas bakıyoruz. Bir ağacı kesmemek için proje değişikliğine bile gidiyoruz ancak öngörülmüş yolları hazırlayabilmemiz için elimizde olmadan belirli bir sayıda ağaç kesmek mecburiyetindeyiz'' diye konuştu.

-''MADEN ŞİRKETİ 8 BAKANLIK, 16 KURUMCA DENETLENİYOR''-

Kesmek zorunda kalacakları ağaç sayısının, ÇED raporuyla kendilerine verildiğini belirten Bıçakçı, şunları söyledi:

''Fakat bu rakam teorik bir rakamdır. Yani, metrekareye tahmini olarak verilmiş bir ağaç sayısı var. Ağaç sayısı hesabıyla 10 bin olarak öngörülüyor ama gezi ve teftişlere göre bu kesilen ağaç sayısı 5 bin ile 6 bin arasında olacak. Bizim hareketlerimiz, yaklaşımlarımız, ölçümlerimiz, plan ve projelerimiz yasalar çerçevesinde yapılır. Bir maden şirketi 8 bakanlık, 16 resmi kuruluş tarafından kontrol edilmekte ve denetlenmektedir. Eğer bir teleferik hattı kurabilmek için kanunlar bana 20 metrelik kanal açma gereğini söylüyorsa, ben 20 metrelik bir kanal açmak zorundayım. 12 metrelik kanal bana yeter diyemezsiniz.''

Bıçakçı, kesmek zorunda kalacakları ağaçların yerine Orman Bölge Müdürlüğü'ne 30 bin adet fidan dikme taahhütleri olduğunu da anımsatarak, ''Yaptığımız işte kurallar bizler tarafından değil, kanun tarafından konulmuştur'' dedi.

-ALTIN ÇIKARILACAĞI İDDİALARI-

Bölgede, siyanürle altın çıkarılacağı yönünde iddialar olduğunu ifade eden Bıçakçı, ''Buraya geldiğim günden itibaren bu konuyu insanların kafasından silmek için elimden gelen her çabayı gösteriyorum. Ama maalesef çeşitli yörelerde bu tür siyanürlü altın olayları gündeme geldiği için insanlarımızın kafasından bunu bir türlü silemedim'' diye konuştu.

İşletmelerinin adının Artvin Bakır İşletmeleri olduğunu, Artvin Altın Madeni AŞ olmadığını ifade eden Bıçakçı, şunları kaydetti:

''Burada yapmış olduğumuz tüm çalışmalar, planlar, projeler, ruhsatlar, izinler, eleman eğitimleri ve buna benzer her şey bakıra endeksli. Artık bu masallardan insanlar yavaş yavaş vazgeçsin. Yönetimimiz, arzu edene, 'altın çıkarmayacağım' taahhüdünü vermeye hazır. Madenciliği, Cerattepe'yi herhangi bir şekilde negatif göstermek için oluşturulan bu tür yaklaşımları bir madenci, bir mühendis, bir insan olarak kınıyorum.''

-''YAPILACAK EYLEMİ SAYGIYLA KARŞILIYORUM''-

Çevrecilerin yapmayı planladığı 4 Kasımdaki eyleme de değinen Bıçakçı, ''Herkes madencileri sevecek diye bir kaide yok. Benim akrabalarım içerisinde de beni seven var sevmeyen var. Tabii ki herkesin demokratik hakkıdır herhangi bir şeye karşı eylem yapmak. Yasalar ve kurallar kapsamı içerisinde yapılacak eylemleri saygıyla karşılıyorum'' dedi.

Kimseye karşı ön yargı ile bakmadıklarını dile getiren Bıçakçı, şunları söyledi:

''Biz Artvin'i Artvinli kadar seviyoruz, tabiatımızı seviyoruz. Burada çalışanların hiçbiri dışarıdan gelen insan değil, burada ekmeğini kazanan Artvin'in insanları. Buraya alacağımız 100 kişi de Artvinli olacak. Bizim arkamızda bir kaos, bir cehennem bırakmak gibi düşüncemiz yok. Elimizden geldiği kadarıyla bu yöreye, bu topluma nasıl katkıda bulunuruz, nasıl yardımcı olabiliriz, hangi yerlerde beraber ortak olabiliriz diye çaba gösteriyoruz. Her ağaç ve yeşil alan bizim için çok kıymetli.''

Kaynak: savsatlilar.com

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2007, 17:00   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Yeşil Artvin Derneği, Artvin Cerattepe mevkiinde çıkarılması planlanan bakır madenin Artvin’e zarar vereceği iddiasında bulundu.


Immet Madenciliğin sahip olduğu Artvin Bakır Madencilik A.Ş. tarafından işletilecek olan maden sahası Artvin il merkezinin hemen üstünde bulunuyor. Yeşil Artvin Derneği’nin çağrısı üzerine yapılan toplantıya Artvin Milletvekilleri Ertekin Çolak, Metin Arifağaoğlu, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, akademisyenler, parti ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile çevreciler katıldı.

Çok Katlı Otapark üzerinde yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıda söz alan milletvekilleri ve belediye başkanı Cerattepe mevkiinde çıkarılacak madeni Artvin halkı olarak istemediklerini açıkça vurguladılar.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Erdoğan Gazihan’ın Vali Cengiz Aydoğdu ile yaptığı görüşmeyi aktarması toplantıya katılanları şaşkına çevirdi. Başkan Gazihan, maden çıkarılmaması konusunda Vali Aydoğdu’yu ziyaret ettiklerini ve Valinin kendilerine “Yukarıdan çok baskı geliyor o yüzden izin vermek zorundayım. Sizde bir an önce mahkeme başvurun” dediğini aktardı.

Dernek yönetim kurulu üyesi ve Artvin Baro Başkanı Bedrettin Kalın da Maden firmasının iddia ettiği gibi davayı kazanmadıkları davanın sürdüğünü açıkladı. Kalın, dava Danıştay tarafında usul yönünden bozulmuş ve geri gönderilmiştir. Davanın iki parsel için ayrı ayrı açılması yönündeki Danıştay’ın verdiği kararın ek sürüde gerekli dosyalar hazırlanarak davanın yeni kurulan Rize Bölge İdare Mahkemesine açıldığını söyledi.

Katılımcılardan söz alan Artvin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Temel Demirci de herkesin safını açık açık belli etmesini istedi. Artvinliler olarak baraj inşaatlarının yapılması nedeniyle mağdur oldukların bu yüzden çıkarılacak madenin Artvin’e ve Türkiye’ye faydasının ne olacağı sorularını yöneltti.

Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün de 25 yıldır maden konusunda 30 trilyon harcandığını halen daha çıkarılıp çıkarılmaması konusun tartışılmasına anlam veremediğini söyledi. Cerattepe’deki madene ve Artvin’e zarar verecek her türlü faaliyetin karşısında olduğunu söyledi.

Toplantıda söz alan akedemisyen Oğuz Kurdoğlu da 3213 sayılı Maden Yasanın 5177 sayılı yasa ile yapılan değişikliğe dikkat çekti. Kurdoğlu, yabancı firmalar Türkiye’nin her yerinde toprağın yarım metre altında istediği yerde maden arayabileceğini ve buna kimsenin de müdahale edemeyeceğini vurguladı.

Ormanların bütün yaşam destek ünitelerinin en önemli kaynağı olduğunu belirterek Artvin’in geleceğinin turizm ve eğitim olduğu söyleniyor oysa maden çıkan yer iflah olmamıştır dedi.

Yapılan hesaplamalara göre bakır madeninden Türkiye’ye kalacak paranın 50-60 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Bu para içir doğa yok edilmeye değmez ifadesini kullandı. Cerattepe, Artvin’in üzerinde bir yerdir. Burası Artvin’in beynidir benzetmesinde bulundu. Immet Maden firmasının adını değiştirerek Artvin Bakır A.Ş adını vermesinin şirkete milli şirket havası vermek olduğunu söyledi. Cerattepe’de zengin altın yatakları var. Bakır madenin arkasında altın çıkarılacaktır. Altın ayrıştırılması için yapılacak atık barajının ise ağır metaller içerdiği için sızmalar olacağını iddia etti.

Toplantı sonunda söz alan milletvekilleri de Cerattepe’de çıkarılacak olan madene açıkça karşı olduklarını söylediler. CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağoğlu, eğer çıkarılacak bu maden Artvin il merkezinden 20-30 km. başka bir yerde olsaydı tartışılabilirdi dedi. Bu maden yeri Artvin’in tam üzerindendir bu yüzden bunu tartışmaya gerek yoktur dedi.

Murgul ilçesinde yaşanan rezaleti yerinde gördüklerini ve burada çıkarılan maden atıkları piritin dereye verildiğini ve buradan da Borçka Baraj gölü sahasına indiğini söyledi. Bu atıkların barajın ömrünü azaltacağını herkesin bildiğini söyledi. Meclis’teki mücadelesini sürdüreceğini söyleyen Arifağoğlu, iktidar milletvekili ile yasayı değiştirmeye çalışsalar bile değiştiremeyeceklerini itiraf etti.

Ak Parti Milletvekili Ertekin Çolak da toplantının daha geniş katılımlı olması temennisinde bulunurken Artvin Cerattepe’deki maden olayına kesinlikle karşı olduğunu söyledi. Maden firmasının maden sahasında 15 bin ağaç kesilecek sözüne de inanmadığını belirtti. Çolak, orada daha çok ağaç kesilecektir bu da Artvin’in yaşam alanlarının yok olmasıdır dedi.

Toplantı sonunda maden konusunda eylem yönteminin belirlenmesi Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kuruluna bırakıldı. Dernek önümüzdeki günlerde eylem planını kamuoyuna duyuracak.

Kaynak: 08haber.com

Destek için başvuru adresi:
Yeşil Artvin Derneği
Adres:
Artvin Valiliği İş Merkezi
Dereüstü Sokak, No:2
08000 Artvin
Telefon: 0 533 7767656
Telefax: 0 466 2127080
E-posta: yesilartvindernegi08@yahoo.com.tr

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024