View Single Post
Eski 05-02-2021, 22:13   #131
peyker
Yeni Üye
 
peyker's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-05-2008
Şehir: Kocaeli-Darıca / İstanbul
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sofii Mesajı Göster
Merhaba, Benim denemem biraz değişik sonuçlandı. Pirinç suyunu karanlık bir mutfak dolabında bekletmiştim. Yaklaşık 1,5 bardak kadar pirinç suyuna 2 litre UHT süt ekledim, kavanozun ağzını hava alacak şekilde örtüp balkonda beklettim. Havadan bakteri toplama meselesini yanlış anlamışım sanırım, şimdi tekrar okuyunca karanlık bir yerde ve 20-25 derece gibi bir sıcaklıkta beklemesi gerektiğini anlıyorum. Karışım kefir gibi bir kıvamda. Kötü koku yok, hatta merak edip tadına baktım, tadı da tatlımsı kefir gibi. Market yoğurdu ile yoğurt mayalayınca sünen bir kıvamda yoğurt olur ya hani, kıvamı öyle. Fotoğraflardaki gibi sıvının altta kalması gibi bir durum olmadı. Tamamı homojen, bildiğiniz kefir Tülbentten geçireyim belki sıvı kısmı ayrışır dedim, bütün karışım tülbentten geçti. PH ölçtüm, 4 çıktı. Böyle bir durumla karşılaştınız mı acaba? Gereksiz tüketim konusuna kafayı takmış biri olarak o iki kutu (UHT de olsa) sütün boşa gitmesine gönlüm el vermiyor.
- Kavanoza alıp bu kez karanlık ve ılık bir yerde biraz daha mı bekletsem diye düşünüyorum ama bilemedim.
- Üstte kalan tortunun hayvanların sindirim sistemi için iyi olduğunu okumuştum, denemek için köpeğime tattırdım, bayıla bayıla yaladı. Bu karışım işe yaramayacaksa köpüşe yedirsem mi?
- Enzim yapmaya başladım, bu karışımı enzimde kullanabilir miyim?
- Meyvelitepe'nin bloğundan okuduğum apartmanda kolay komposto yapımı ile ilgili yazısından yararlanarak bir nevi bokashi yapıyorum. Gazete kağıdı, yumurta viyolü gibi kağıtları parçalıyorum; ekşi maya, melas, su karışımı ile kağıtları ıslatıyorum, 2 hafta hava almayacak şekilde bekletip sonra kurutuyorum. Bunu da evden çıkan organik atıklarla karıştırıp hava almayacak şekilde bekletiyorum. En son toprağa gidiyorlar. Klasik bokashi sürecini serum yerine ekşi maya ile yapıyorum diye özetlenebilir. Bu işte şu anda elde ettiğim karışımı kullanabilir miyim?
Merhaba.
Yaklaşık 1 sene olmuş alıntıladığım yukarıdaki post gireli. Ama benim bokashi kompost serüvenim yeni başlıyor ve laktoserumumu yapma aşamasındayım. Acaba daha kolay yolu yok mu diye düşünürken; bu yazıda "süreci ekşi maya ile götürme" bölümünü gördüm ve gözlerim parladı. Olabilir mi ve nasıl?
Ayrıca laktoserum oldu diyelim. Bunu çoğaltamaz mıyız, tekrar tekrar baştan mı almak gerekli süreci?
Okumalarım devam ediyor ama burada olup sorumu gören ve yardımcı olmak isteyen olursa mutlu olurum.
Teşekkür ederim şimdiden.

Düzeltme1: Ek bir soru;
Kombucha çayını bokashi serumu olarak kullanabilir miyiz?
Bir ara çok fazla miktarda kombucha üretimi yapıyor ve sevdiklerimle paylaşıyordum. Bir süre sonra ilgi azaldı ve elimde yaklaşık 2 ay mayalanmış kombucha sıvısı kaldı ve eminin kilerindeki buzdolabında belki 3-4 senedir kavanozlarda duruyor. Durdukça faydasının arttığını okumuştum. Mesela onları seyreltip (hangi oranda?) bokashi serumu olarak kullanabilir miyim?
Ve diğer sorumu yenileyeyim; ekşi mayayı kullanabileceğimizi okudum yukarıda; nasıl? Lütfen bilen izah edebilir mi?
Not: Pirinç suyumu kontrol ettim. Bugün 6. gün ama üzerinde minicik de olsa bir küf noktası gördüm. Çöp oldu. Yeniden deneyeceğim.


Düzenleyen peyker : 06-02-2021 saat 21:02 Neden: Ek
peyker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön