View Single Post
Eski 05-02-2006, 11:12   #5
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
yılmaz yazmış:

Alıntı:
Koru ormanı idare müddeti (ormanın doğal ömrünü daldurduğu yaş)'ne kadar bakımlarla idare müddeti dolunca gençleştirmeyle (ormanın ya birden ya da yaklaşık5-6 yıllık süreçte kaldırılması yerine yeni genç ormanın kurulması) işletilen ormandır. Bakım, orman gençleştirilinceye kadar 10 yıllık periyotlarla bozuk vasıflı, az gelişmiş ve hasta fertlerin (ağaçların) ormandan çıkarılmasıdır.

Baltalık orman ise genellikle Meşe türünde uygulanır. Bu ise 20 yıllık periyotlarla ormanın traşlama yöntemi (ağaçların tamamen kesilerek köklerden yeni sürgünlerin getirilmesi) denilen yöntemle tamamen kaldırılmasıdır. Orman tamamen kesilip bırakılmaz. Köklerden yeni sürgünler gelmesi için bazı silvikültürel yöntemler kullanılır ki 10 yıl sonra burada yeniden kesim yapılabilsin.

Koruya Tahvil ve Rehabilitasyon yöntemlerine sevinmeliyiz. Çünkü bu yöntemle orman tamamen kaldırılmaz. Kötü bireyler ormandan uzaklaştırılarak büyüme enerjisi bulunan bireylerin daha iyi gelişmesi için ortam hazırlanır. Bu da Ülkemizde verimli orman alanlarının arttırılmasını sağlar. Verimli orman alanlarının artması da uzun vadede Daha fazla ve kaliteli orman ürünü elde edebilmek demektir.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön