View Single Post
Eski 05-02-2006, 11:11   #3
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
yılmaz yazmış:

Alıntı:
Ülkemizde ormanlar Koru ve Baltalık olarak işletilmektedir. Bunlar da kendi içlerinde verimli ve verimsiz olarak ikiye ayrılır.

Verimli Koru: 8,940 milyon hektar
Verimsiz Koru: 6,499 mil.hek.
Verimli Baltalık: 1,681 mil.hek.
Verimsiz Baltalık: 4,068 mil hek.'dır.

"Ormancıların amenajman planlarında da her fırsatta makilikler kaldırılıp yerine iğne yapraklılar (genellikle kızılçamlar) dikilmesi kararı bulunuyor"

Ben bu işin içinde olan birisi olarak böyle bir karar olduğunu bilmiyorum. Her sırsatta makilik alanlar kaldırılıp yerine iğne yapraklı ağaçlar dikilmez. Amenajman Planlarında Bozuk koru ve bozuk baltalıkalanları gençletirmek için yapay gençleştirme (veya buna ağaçlandırma da diyebiliriz) yaparız. Buradaki istikbal vaadetmeyen örtü kaldırılarak o yere ve iklime en uygun ağaç türü dikeriz. Güney illerinde bu genellikle Kızılçam'dır.

Biz Ülkemizde makilik alanları orman olarak kabul ederiz ama adına bozuk deriz. Orman Alanları kanunen daraltılamayacağı için Fransızların yaptığı gibi bu alanları imara açarak daraltamayız.

Yukarıda bahsetiğim koru ormanlarında bir sorun yok buradaki verimli koru ormanına bakım yapılır, bozuk koru ormanına da eğer toprak koşulları da elverirse ağaçlandırma yoluyla yeni ormanlar kurulur.

Baltalık ormanlarda gelince: Artık Orman Genel Müdürlüğü Teşkilatı baltalık İşletmesinden vazgeçmek üzeredir. Bunun yerine Teknik olarak adına "Koruya Tahvil" denilen baltalık ormanları koru ormanlarına dönştürme çalışmaları yapılmaktadır. Geçtiğimiz 3 yıl baltalık ve koruya tahvil her ikisi bir uygulandı. Ama bu yıldan itibaren baltalık işletmesi artık terkedilmiştir. Verimli baltalıklarda Koruya Tahvil, Bozuk baltalık ormanlarda ise "Rehabilitasyon" (ormanların iyileştirilmesi) uygulanmaktadır.

Bunların dışında gerçek makilik alanlarda yani kısa boylu herhangi bir asli orman ürünü (yaoacak ve yakacak odun) üretilemeyecek alanlarda yapılacak işlemler de yine ezbere yapılmaz. Yani her bulunan yere iğne yapraklı türler dikilmez. Toprak etütleri yapılır, eğim, çalışma koşulları gibi kriterler dikkate alınır. Tüm bu etütlerden olulu sonuç alınırsa orada gerekirse yeni bir türle ağaçlandırma yapılır.
Toprak verimsiz, sığ, arazi meyili yüksek bir yerse burada herhangi bir çalışma yapılmaz. Muhafaza karakterinde bir orman olarak doğaya terkedilir.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön