View Single Post
Eski 10-09-2012, 08:13   #183
ncp1963
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Hayvan gübresinin üstüne bir de malç yaptığınızda oradaki canlılık daha da korunacaktır. Üstelik malç da kışın biraz kompostlaşıp gübreyi biraz daha zenginleştirir herhalde.

Beyaz boya, gövdeye vuran güneş ışınlarını yansıtacağından bahar aylarında ağacın gövde ısısının daha yavaş artmasına dolayısı ile daha geç uyanmasına yol açacaktır. Kara kış boyunca bir miktar su izolasyonu sağlamanın ötesine geçeceğini pek sanmıyorum. Kış sonu, bahar başında yapacağınız bordo bulamacı da kireç içeriği sebebiyle ağaçların uyanmasını genellikle 1-2 hafta geciktirdiği söylenmektedir. Dolayısı ile beyaz boya benim için çok elzem değil.

Bu sene bahar ayında bordo bulamacını yaparken bu yansıtma etkisini güçlendirmek için kaolin (hatta + titanyum dioksit) ille karıştırıp yapmayı düşündüm ama yağışlar, killi toprağın balçık haline gelmesi derken ilaçlama işine hiç fırsat kalmadı maalesef. Belki gelecek bahara uygularım aklımdakini..

Şimdi bu kış kaolini nereden çıktı derseniz, kaolin başlığında Sn. Meyvelitepe ile bir tartışmamız var (Mesaj 691 ve Kaolin (Kaolen) Kili). Bunları bir okuyabilirsiniz.

Don zararını azaltması için esasen Hidrofobik bir uygulama olması lazım. Amaç, suyun (yağmur, çiğ, kırağı) ağaç gövdesinde donarak, özellikle sürgünleri fiziksel olarak strese uğratmasını önlemek.

suyu iten bir şey ağaca zarar vermeyecek ama suyu itecek aslında mantıklı ağaç üzerinde duramayan su donarak ağaca zarar veremeyecek.

Yani sizin plastik boya ile ağaç gövdesinde elde etmeye çalıştığınız faydanın bir tık ötesi. Korumayı sürgünlere kadar genişletmek mümkün.
ilginiz ve bilgileriniz için teşekkürler

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön