Evet, her gün yeni bir şey öğreniyoruz.
Aşağıdaki makalede kaolin uygulamasının özellikle domatesler gibi tek yıllık bitkiler için -6C'ye kadar don koruması sağlayabildiği anlatılmış, ancak odunsu bitkilerde kaolin'in koruma etkisinin göreceli olarak daha az olduğu yazılmış:
http://journal.ashspublications.org/...3/358.full.pdf
http://ddr.nal.usda.gov/bitstream/10...ND44109472.pdf
Ancak dikkat edilmesi gereken nokta bu makalede "hidrofilik" kaolin'in bir katman olarak uygulandığı. Yani biz bugüne kadar hep "particle film" olarak ele almıştıkçç Hidrofilik tam olarak ne anlama geliyor bilmemekle birlikte makalede "particle film" uygulamasından farklı olduğu açıkça anlatılmış.
Hidrofilik Kaolin uygulamasının etki mekanizması ise basit: Don olayı havadaki saf suyun donması ile gerçekleşiyor. Saf suyun donma noktasının bizim bildiğimizin aksine 0 derecede değil, çok daha düşük noktalarda olduğu ve donma işleminin havadaki toz, bakteri
vb. bir takım "safsızlıklar" sayesinde 0 derecelere geldiği anlatılıyor.
Eğer hidrofilik kaolin uyguluyorsanız havadaki saf suyun bitki yüzeyindeki toz, bakteri gibi yabancı maddelerle temasını önlüyorsunuz, bu şekilde bitkilerin üstünde oluşan "kırağı" daha düşük sıcaklıklarda oluşuyor. Bitkiler ise hücre yapıları bozulmadan -6 derecelere kadar "derin dondurucu" moduna geçebiliyorlarmış.
Anladığım kadarı ile hidrofilik kaolin daha da gelişmiş bir "sıvı kaolin" teknolojisi. Bilgisi olan üye var mı?
Bunun yanı sıra bizim bidiğimiz kaolin uygulaması ile yapraklanma gerçekleşmeden önce gövdeleri beyaza boyamak da baharda ağacın uyanmasını geciktirecektir diye düşünüyorum.. Hatta bu bahar bordo bulamacından sonra deneyeceğim.