Araçlar

Bookmark and Share




Sulamanın Temelleri

Bonsai sulamak kendi başına bir sanat sayılır ve ilk bakışta göründüğü kadar kolay değildir. Bir Japon deyişinde bonsai sulamayı öğrenmenin 3 yıl aldığı söylenir. Bonsai ile ilgilenenlerin birçoğunun ilk başlarda yaptıkları hatalar da sulama kaynaklıdır. Bu yazıdaki öneriler bonsainizde bonsai toprağı kullandığınız varsayılarak verilmiştir. Topraktan gerekli nemin alınmasını engelleyen sıradan bir saksı toprağı kullanmadığınız veya bonsainizin bir kök problemi olmadığı farzedilmiştir.

-Bonsaiye iki defa yağmur yağar..

Bu eski Japon atasözünde her sulamada uygun miktarda su verilmesi ve toprağın suya doyurulması gerektiği kastedilmektedir. Su ve toprak her sulayışımızda bizim istediğimiz tarzda birbirleriyle etkileşemeyebilirler. Zaten ıslak olan bir topraktaki elementler dökülen suyla etkileşime girmemekte ve kökte hoşa gitmeyecek şeyler olmasına neden olabilmektedir.

Örneğin eğer yüksek miktarda saksıya boca ederseniz su toprağın içinde kanallar açarak belki de hiçbir köke değmeden saksının dibinden boşalacaktır. Eğer sulama metodunuzu değiştirmezseniz bu kanallar her seferinde belirginleşecek ve bonsainiz çöküşe geçecektir. Belki de ölecektir.. Doğru sulama metodunda toprak önce hafifçe ıslatılır ve beklenir. Böylece toprağın biraz sonra verilecek suyu daha iyi kabul etmesi sağlanacaktır. Daha sonra su ikinci defa dökülür, bu sefer toprağın suya doyurulması sağlanır ve kök uçlarına ulaşması hedeflenir.

AŞIRI SULAMA

İnsanlara bonsainizi aşırı sulamayın dendiğinde bundan torprağı hafifçe ıslatıp bırakın manası çıkaranlar olabiliyor. Halbuki toprağı her sulamada suya doyurmalısınız. Aşırı sulamadan kasıt aslında sık sulamadır. Toprağın kurumasına izin vermemektir. Bu hata, köklerden ağaca yeterli oksijenin taşınmasını engelleyerek ağaca rahatsızlık verir ve mantar ve diğer zararlıların üremesine sebep olur.

SUYUN DAVRANIŞI

Suyu toprağa döktüğünüzde nasıl hareket ettiğine dikkat edin. Toprağın üstünde durur kalır ya da anında içeri akıp dipten boşalırsa bir sorun var demektir. Özellikle adi topraklarda bazı bitki artıkları toprağın üstünü kapatarak suyun geçişine engel olurlar.
Böyle durumlarda bir kibrit çöpünü toprağa çeşitli yerlerden 3-4 cm batırıp çıkarın ve suyun toprağa daha iyi nüfuz etmesine izin verin.

KISACA;
-Ağaçlarınızın günlük bakımlarını ve gelişimlerini yapın, ihmal etmeyin,
-Sularken toprağı izleyin ve davranışına göre çözüm üretin,
-Her ağacı en az iki defa sulayın (ilkinde hafifçe ıslatıp, ikincisinde toprağı suya doyurun)
-Her ağaca ona en uygun şekilde su verin (yapraklara da veya sadece toprağa, sık veya nadiren, ph değeri yüksek veya düşük su ile)
02-07-2005
Eski 07-08-2011, 02:59  
MeRRve
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-08-2011
Şehir: Bursa
Mesajlar: 0
Merhabalar;
Bonsaim yeni aldığımda bir süre sonra yapraklarının hepsini döktü. Az sulamamdan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Daha sonra bonsaimi gövdesinin altına kadar su dolu bir kapta 15-20 gün beklettim ve yaprakları az da olsa çıkmaya başladı. Buna devam etmem yeterli sonuç verir mi yoksa köklerinin oksijensiz kalmasına mı sebep olur? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
saygılar...

MeRRve Çevrimdışı Kurallara Aykırı Mesajı Bildir IP  
Eski 17-05-2015, 23:21  
Erdem Koca
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-05-2015
Şehir: ankara
Mesajlar: 0
Merhabalar,

Yaklaşık 1 yıldır sağlıklı bonsailer yapmak için uğraşıyorum hala istediğim sonuçları alamadım.


Sorum bugün 1 çam fidesi ile 2 Cupresus fidesini aynı saksıya ekerek bonsai çalışmalarına başladım. Bonsai toprağını ve iğne yapraklılar için olan gübremi de ekleyerek. Olurda fidelerim yaşarsa yosunlu bir saksı ortamı yaratmak istiyorum. İnternette "kyoto moss joshua roth" isimli çok güzel bir yosundan bahsediliyor ama piyasada bulamadım. Bu yosunu ayrı bir kapta ya da saksıda kendimiz yapabilir miyiz?


Teşekkürler..

Erdem Koca Çevrimdışı Kurallara Aykırı Mesajı Bildir IP  
Yazılım vBadvanced CMPS, Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024