agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

aslan_k 11-06-2009 12:16

Arkadaşlar,
Nisan ayında 16 adet zeytin diktim bahçeme, ve o günden bu güne sulamaktan çapadan başka birşey yapmadım.Yeni diktiğim bu zeytinlere bu zamanda başka ne gibi müdahaleler yapmalıyım?İlaç, gübre vb. Zeytinler farklı yerlerden ve cinslerden,

Edremit'ten 1 Kalamata + 1 domat
İznik'ten 3 Gemlik
Karamürsel'den 2 Samanlı + 2 Karamürsel Su + 5 Gemlik
Tarsus'tan 2 Sarıulak

MeyveliTepe 11-06-2009 12:32

Havalar soğuyuncaya kadar sulamaya devam. Sonbaharda bolca gübre verirsiniz.

Remzi Sarıoğlu 11-06-2009 16:12

Yeni diktiğiniz ağaçlara ağaç başı 3 kg kadar leonardit verin, çapalayın ve sulayın faydasını göreceksiniz.

aslan_k 11-06-2009 16:16

Remzi Bey,

İstanbul veya İzmit'te leonardit'i nereden temin edebilirim?

yalıçapkını 11-06-2009 16:40

Karamürselde ve Altınovada Bolca var,fazla uzağa gitmene gerek yok..Bende alacağım bir ara bakalım..Sıvısını zaten kullanıyorum da doğal haliyle (25 kg çuval) bu yıl alıp kullanmayı düşünüyorum.Sonbaharı bekliyorum şimdi...Bu sonbaharda Leonardıt+keçi gübresi uygulamayı düşünüyorum zeytin ve tüm ağaçlarıma..Doğal ve besleyici,benim vardığım son nokta bu...KİMYASAL gübrelerle işim olmaz.

Zeytinci 11-06-2009 19:30

Sn. Aslan K,

Yeni dikilen fidanların dallanmaya ve yapraklanmaya ihtiyacı vardır. Köklerde yapraklar sayesinde gelişir. Ne kadar yaprak o kadar köklenme. Bu sebeple sakın budama yapma.
Yanmış ve topraklaşmış birkaç yıllık siyah Keçi gübresi ver. Yapraklanma ve dallanma gelişimi (vejetatif büyüme) için keçi gübresine ilaveten azotlu gübre verebilirsin.

Koyun, keçi ve domuz gibi zararlı hayvanlardan fidanları korumak için tedbir al.

Fidanlar büyüyünceye kadar sulamaya devam et. Büyüme devresinde sulama önemlidir.

Kolay gelsin.

Remzi Sarıoğlu 11-06-2009 19:30

Sayın Arslan
İstanbul Anadolu yakasında Beykoz Konca fidanlık ve Koşuyolu KRM peyjaz da var. İzmit'te yok. Selamlar

Zeytinci 11-06-2009 19:33

[QUOTE=yalıçapkını;441187]Ben ziraati para kazanmak için değil,öncelikle sağlıklı sebze meyve tüketmek ve sevdiğim için yapıyorum...2,5 dönümlük bahçemde 50 zeytin(40 Gemlik,10 samanlı)ve 22-27 çeşit 60 meyveye bakıyorum...Zeytinler 7, diğerleride daha küçük yaştalar...
QUOTE]

Sn. Yalı çapkını,

2,5 dönüm için 60 meyve ve 50 zeytin ağacı fazla gibi geldi bana. Ağaçlarınız çok sık dikilmiş olabilir mi? Yoksa sık dikim sizin tercihiniz mi?

yalıçapkını 12-06-2009 10:21

Sn. Zeytinci;
Zeytinler 5X6, Erikler 5x7, japon erikleri 5x5,Bu yıl alara fidancılıktan ve Yalova'dan aldığım bodur kiraz,nektarin ve narları 2,5x2 ektim,trb.hurmalası,ayva,kızılcık,muşmula,nashi'le ride 3,5x5 gibi ölçülerle ektim.Yer darlığından dolayı bazı ağaçları dar ektiğimin farkındayım, fazla fidan aldım sonra dikmek için bayağı hesap kitap yapmak zorunda kaldım...Keşke yerim 5 dönüm ve düz olsaydı da daha rahat bir planlama yapabilseydim...

Bu arada GOOGLE EARTH tan bahçeyi şimdi ölçtüm 180x22=3960 m2 çıkıyor,bana bu hesap çok fazla geldi...Bu akşam bide kendim ölçeyim,bahçenin bu kadar uzun olduğuna şaşırdım şimdi..

ADANA01 12-06-2009 14:29

arkadaşlar yukarda ve bazı başlıklar altında konusu geçen organik ürün ile ilgili bu gün başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum;ben devlet hastanesin de memur olarak çalışıyom arkadaşım çocugu rahatsızlaşmıştı dün ve çocuğu Adana da fakulteye götürmek zorunda kaldık bazı tahliller malesef devlet hastanelerinde yok neyse bürsürü hormon tahlili istedi isteyen profosör ve öğle şeyler anlattı ki şaşırdım pes demek zorun da kaldım ,adam diyor ki sakın ha mevsiminin dışın da ürün tüketmeyin kaldı ki mevsimin de dahi şerefsizler bu hormon ve ilaçları kullanıyorlar kesinlik le tüketilmemesi gereken domates çilek ki katiyen yasakladı bizden geçmiş yeni nesili kurtaralım diyor adam geleceğimiz neslimiz tehlike altın da diyor ve daha ilginci inanın duyunca şaşıracaksınız süt ürünlerini kesinlik le çocukların kullanmasının sakıncalı olduğunu söyledi sebebini sordum ülkemizdeki hayvanların(büyükbaş)% 90 ŞEKER hastası olduğunu söylüyor nedeninin ise fazla süt ve et almak için kullanılan hazır yem olduğunu söylüyor ve bana sordu şehirlimisin diye ben şehirli değilim köylüyüm hocam dedim o zaman git köyünden inandığın insanlardan al gerek sütü tavuğu zebzeyi benden uyarması dedi.şimdi çocuğun tahlil sonuçlarını bekliyoruz hayırlısı inşallah.ve size yaşadığım bir olayı daha anlatayım benim çifcicilik yapan bir arkadaşım var epeyde samimiyiz kışın kabak ekmişti ve tarlaya bende gidiyordum bazen cansıkısı diye ve bana o kabaklardan bir sefer dahi alıp yemek yapmama izin vermedi inanın akşam üstü ilacı atıyor sabah topluyor nereden çıkıyor o kabak şaşırısınız ben anlamadım ve kendisini bu konuda uyardığım da 35-40 bin tl borcunun olduğunu bunu başka türlü çıkaramayacağını söyledi ben onun elinden ekmek bile yemiyorum artık.Bizler bize kurtuluş savaşı yaşatmış avrupalıya hep kızarız şu an pkk denen maşa örgüte kızarız ya kendi kendimizi zehirliyoruz yani bunu yapanlar pkk lıdan avrupalıdan dahamı az düşmanımız birgün aydıncığa gittim bir tanıdığın yanına serası var o zaman domates ekiliydi seranın küçük bir bölümümde ayrı ekilmiş domatesler vardı bezzile de ayırmış diğerlerin den sordum onları kendileri tüketiyormuş bunuda utanmadan söylüyor.ne yapmak gerek bilmiyorum konu çok hassas tabi gayet güzel vicdanlı bir şekilde üreten arkadaşlar da var onlardan özür diliyorum ama durum malesef bu.

Zeytinci 15-06-2009 08:43

Capri adası örneği. ''Limoncello'' ve zeytin.
 
Capri adası, çok küçük bir İtalyan adası. Napoli'den feribotla gidiliyor. Çok zenginlerin ve sanatcıların villalarının olduğu bir yer.
Yerel halkı da ticaretle zenginleşmiş.

Bir tarafta turizm diğer tarafta ''Limocello'' limondan yapılmış alkollü içki. Yerel halkın bahçelerinde limon ağaçları. Bunlardan içki yapıp satıyorlar. Dedeleri Limoncello üretip satmış. Çocukları da, torunları da. Gül gibi geçinip gidiyorlar. Herkes mutlu...

Bizde öyle mi? Dedesiyle babasıyla aynı işi yapan kaç torun var? Dedelerimiz savaşmış, anne ve babalarımız şavaş çocuğu olarak büyümüş. Aman çocuğum okusun, adam olsun bizim gibi yoksulluk çekmesin diye dişinden tırnağından arttırıp çocuklarını okuttu.

Şimdi dedesinin, babasının yaptığı işten anlamayan iki yıllık **** dört yıllık okullardan mezun ama iş veremediğimiz (bulamayan) büyük bir genç nüfus topluluğu. Kendine ne çiftçiyim diyebiliyor ne de geçinebilecek kadar şehirde bir iş bulabiliyor. Bilgi birikiminin değeri yok, boşa gitmiş durumda.
Herkes mutsuz...

Yukarıdaki örnek yarım mekanize zeytincilikle uğraşan bazı yörelerimize uymaktadır.

Bilgi ve pazarlama ne kadar önemli değil mi?

aslan_k 15-06-2009 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 443227)
Sn. Aslan K,

Yeni dikilen fidanların dallanmaya ve yapraklanmaya ihtiyacı vardır. Köklerde yapraklar sayesinde gelişir. Ne kadar yaprak o kadar köklenme. Bu sebeple sakın budama yapma.
Yanmış ve topraklaşmış birkaç yıllık siyah Keçi gübresi ver. Yapraklanma ve dallanma gelişimi (vejetatif büyüme) için keçi gübresine ilaveten azotlu gübre verebilirsin.

Koyun, keçi ve domuz gibi zararlı hayvanlardan fidanları korumak için tedbir al.

Fidanlar büyüyünceye kadar sulamaya devam et. Büyüme devresinde sulama önemlidir.

Kolay gelsin.


Sayın Zeytinci, Belirtmiş olduğunuz bu gübrelemeyi sonbaharda mı yapmalıyım yoksa bu aralar yapsam olur mu? Hatta ikisini de mi yapayım. Gübreleme haricindse zararlılarla mücadele yapmam gerekiyor mu?

Zeytinci 15-06-2009 11:19

Sn. Aslan K,

Prensip olarak sıcaklarda gübreleme tercih edilmez.

Suni azotlu gübreyi düzenli sulama yapıyorsanız her zaman verebilirsiniz. Gübrelemeyi har zaman tavsiye edilenin yarısı kadar veriniz. Gübrelemeden dolayı yanma olmamalıdır.

Yanmış (topraklaşmış 2-3 yıllık) keçi gübresi tercihen sonbahar ve ilkbaharda yağmurlardan önce verilir.

Zeytinde gübreleme ile ilgili başlıkta yazılanları okuyunuz.

MeyveliTepe 15-06-2009 12:20

Vegetatif gelişmeyi teşvik etmek istiyorsanız içeriği alg hücreleri olan bir mikrobiyal gübreyi yapraktan ve kökten verebilirsiniz. Ancak bu durumda taze sürgünlerin sıcak güneşe karşı korunmasına da önlem almalı. Sn.Zeytinci'nin yazdığı gibi, çiftlik gübresini Ekim-Kasım'a bırakmalı. Herhangi bir mantar hastalığı olmadıkça, bu aşamada hiç bir zararlı mücadelesine gerek yok.

aslan_k 15-06-2009 12:37

Çok teşekkürler Sn Zeytinci ve Sn Meyvelitepe.

Sn Zeytinci "Zeytinde Gübreleme" başlığını malesef bulamadım, beceriksizlik işte;)

Sn Meyvelitepe bahsetmiş olduğunuz "alg hücreleri olan bir mikrobiyal gübre" olarak Bionem uygunmudur.Taze sürgünler derken, uyglama sonrası gelişecek sürgünlerden bahsediyorsunuz sanırım.Bu sürgünleri nasıl koruyabilirim?

Zeytinci 15-06-2009 12:48

Sn. Aslan k,

Forumda bir yerlerde gübreleme geçiyor. Bende şimdi bulamadım ama sana verilen bilgi yeterli.

Taze sürgünlerin bu günlerde düşmanı çok. Özellikle yaprak bitleri. Genç sürgünleri kemiriyor. Yeni yaptığım aşıların taze sürgünlerine dadanmışlar. Dikkat!...

malina 15-06-2009 13:00

Bu konuda, gübreleme ile ilgili mesajlardın birinin numarası: #518

Zeytin Fidanında Element Noksanlığı

MeyveliTepe 15-06-2009 13:00

Benim dediğim, iyice hızlı büyüsünler derseniz. Yoksa yerini seven bir fidan zaten güzel büyür. Naturel Biyoplasma diye bir mikrobiyal gübre var. İçeriği mavi-yeşil alg hücreleri. Organik sertifikalı bir ürün. Geçen yıl kullanmıştım. Tüm fidanlar ve yaşlı zeytinlerde ani bir gelişime sebep olmuştu.

Güneş yanığına karşı ve aynı zamanda zararlı uzaklaştırıcı olarak kaolin kili uygulayabilirsiniz. Bu uygulama hurmalarınız için de yararlı. Ağaca ve toprağa herhangi bir olumsuz etkisi yok. Ben fidanlara uyguladım. 1-2 hafta içinde zeytinlerin tümüne de uygulayacağım. Hatta biraz geç bile kalmış olabilirim. Zeytinlerde meyve bağlamasını bekliyordum. Geçen pazartesi ısı bir ara 35 dereceye çıktı. O gün önemli miktarda çiçek attı ağaçlar.

Zeytinci 15-06-2009 13:26

Dal yanmaları/kavrulmalarını önlemek için budamada ipucu.
 
Sn. Meyvelitepe'nin yeni sürgünlerin güneşten kavrulmasına dikkat çekmesi hatırlattı:

Genç dalların kabuklarının güneşten yanıp kavrulmalarını önlemek için, budama yaparken güneye bakan dalların seyreltilmesinde gölge yaptırmaya dikkat ederim. Siz de öyle yapın:)

yalıçapkını 16-06-2009 10:21

Sayın Zeytinci;
Çok değerli bilgilerinizi paylaşmanız sayesinde sizden çok şey öğrendik..Budamayla ilgili püf noktası diyebileceğimiz başka tecrübeleriniz ve önerileriniz varmı?

Zeytinci 16-06-2009 12:18

Sn. Yalıçapkını,

İltifatınıza teşekkür ederim.

Bilgi kimden gelirse gelsin değerlidir.
Genel bilgi için budama ile ilgili yazıları öncelikle okumak gerek.

Bu biraz terzi işi gibidir... Terzi müşterisinin ne istediğini bilmelidir.

Her dalın ne amaçla kesildiği/eksiltildiği bilinirse budama doğru yapılmış demektir.
Doğru bir budama için ağacın, genç, mahsüldar ve yaşlı, ve sahibinin ne istediği bilinmelidir.

Siz müşteri isteğini ortaya koyun; zeytin çeşidi, yaşı ve fotoğraf vs. o zaman önerilerimizi söyleriz. Aksi halde uzun olur okuyanı yorar. Yeri geldikçe ipucu vermek ve karşılıklı fikir alışverişi olarak tartışmak daha öğretici olur. Siz ne dersiniz?

Sevgiyle kalın.

yalıçapkını 16-06-2009 14:09

Sayın Zeytinci;
Şahsen budama ile ilgili çok okudum, araştırdım ve budanan onlarca bahçeyi gezdim, gözlemledim, çiftçilerle görüştüm...Ağaçlarımıda kobay olarak kullanarak budama işini öğrendim..Benim tecrübem 5-6 yıllık ve bahçemdeki tüm çeşitleri kendim budarım..

Aslında fotoğraf işini halledip görseller üzerinde yorumlar yapmak daha güzel ve aydınlatıcı olur,forumu takip edenlerde daha çok fayda sağlarlar...

MeyveliTepe 16-06-2009 14:16

Zeytin budamacıları, budama sırasında ağaç sahiplerini yanlarında istemezler pek :)

Diğer meyve ağaçlarından epey farklı bir mantığı var. Ben de öğreniyorum yavaş yavaş.

Forumda meyve budamasıyla ilgili güzel bir başlık var. Zeytin budamasıyla ilgili de özel bir başlık olsa güzel olurdu.

Zeytinci 16-06-2009 16:39

[QUOTE=yalıçapkını;446348]Sayın Zeytinci;
Ağaçlarımıda kobay olarak kullanarak budama işini öğrendim..Benim tecrübem 5-6 yıllık ve bahçemdeki tüm çeşitleri kendim budarım..
QUOTE]

Sn. Yalıçapkını,
Budama işini bildiğinize göre ipuçlarını görüşelim.
Dal yanmalarına karşın gölgeleme önerisine katılıyor musun?

Hangi zeytini konuşuyoruz? Sofralık Gemlik çeşidi mi?
Bol ürün veren yaşta (mahsüldar) bir zeytin mi?
Düzenli sulama yapılıyor mu?

Buyurunuz...

Zeytinci 16-06-2009 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 446352)
Zeytin budamacıları, budama sırasında ağaç sahiplerini yanlarında istemezler pek :)
Forumda meyve budamasıyla ilgili güzel bir başlık var. Zeytin budamasıyla ilgili de özel bir başlık olsa güzel olurdu.

Sn. Meyvelitepe,

Budanan zeytin ağaçlarına kıyamazlar da ondan. Zannederler ki ne kadar çok yaprak okadar çok zeytin meyvesi ya da yağ. Annemden çok beddua yemişimdir. Sonra da hoşuna gitmiştir.

Zeytini seven yöneticilerimiz sesinizi duymuştur...

nyilmaz78 16-06-2009 19:29

Merhaba acaba Karabük'te yetiştirilebilir mi? Ben Safranbolu'da bir akrabamın bahçesinde görmüştüm ama...

Zeytinci 17-06-2009 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nyilmaz78 (Mesaj 446502)
Merhaba acaba Karabük'te yetiştirilebilir mi?

Saksıda yetiştirebilirsiniz.
Bahçede kışın donmaya karşı korumaya almanız gerek.
Deneyiniz en azından birşey kaybetmezsiniz:)

yalıçapkını 18-06-2009 15:06

Sayın Zeytinci,
Bende 2 çeşit zeytin var.Gemlik ve Samanlı..
Genç ve verim çağındaki ağaçların budanmasından bahsetmek daha genele hitap eder kanısındayım.
Bizim bölgemizde yıllık yağış miktarı yeterli olduğundan, sulama yapılmadan da iyi verim alınabiliyor.Kuşkusuz sulama yapmak daha iyi ve kaliteli ürün almayı destekliyor.

Marmara Bölgesi, Ege'ye nazaran daha serin olduğundan dal yanması sorunuyla pek karşılaşmayız,ama halkalı leke hastalığıyla sık karşılaşırız,biz sofralık zeytin yetiştirdiğimiz için budama,ilaçlama ve sulamaya daha çok dikkat ederiz..
Bazı çiftçilerimiz iri mahsul almak için öyle zeytin budar ki, dalların arasından kırlangıcı bırakın martı bile geçebilir mesela.

MeyveliTepe 18-06-2009 15:24

Evet, ağaç içleri çok açıktır. Fazla sürgün de sevilmez pek. Beni eleştirmişlerdi kışın çok sığır gübresi verdim, fazla sürgün yaptıracak diye. Kazara bir ağaç sık meyve verirse Eylül ayında seyreltme de yaparlar zeytinlerin hepsi kararsın diye. Çiçek açma zamanı güneye göre bir ay farkeder. Bu yüzden de çiçek zamanı ani ısı yükselmesi problem yaratır. Söz gelimi, geçen hafta Pazartesi günü çok çiçek atımı oldu ısının aniden 35 dereceye çıkması yüzünden.

Zeytinci 18-06-2009 15:43

Sn. Yalıçapkını,

Yalıçapkını İzmir simgelerinden biri idi. Ne yazık ki yalı azalınca çapkınları da İzmiri terketti:D Bence tekrar eski avatarınıza dönünüz.

Gemlik çeşidi zeytini ele alalım;
Verimlidir. İyi bakılırsa (su ve gübre) periyodisitesi kuvvetli değildir (her yıl ürün alınır). Büyük tac yapmaz. Yurdumuzun en iyi sofralık zeytinlerinden biridir. Meyve eti çoktur. Çekirdeğinden kolay ayrılır. Yağ oranı %30 ile batı bölgelerimizin en iyisidir. Yağından ziyade sofralık olarak meşhurdur.

Budama için tiyolar:

1-Dalları rüzgarda sallandığında bile biri diğerine sürtmemeli. Daların arasına rüzgar rahat girer. Mantari hastalıkları ve dal zedelenmeleri azalır.
Dal arasından kırlangıç ve martı uçabilmeli örneği bu amaçla söylenmiştir.

2- Ağacın boyu 3-4 metreden yüksek olmamalıdır. Bu çeşidin büyük ağaç olacağım diye dikine büyüme talebi yoktur. Kolay hasat ve zararlı mücadelesi için yükseltilmemelidir. Ayrıca su transferi uç kısımlara bu metrelerden sonra zorlaşır. Meyve beslemesi etkilenir.

3- Dal yanması muhtemel güney bölgelerimizde ağacın güneyi budanırken kuzeyine göre biraz eksik budanmalı. Kuzey taraftaki dalların yanıp kavrulmaları önlenir.

4- Var yılında aşırı meyveye yatmasını engellemeli. Meyve eksiltme amaçlı budama yapılmalı. Bu sayade ağacı var yılında fazla yormayıp ertesi yıl da ürün alınması temin edilir. Düzenli miktarda ürün alma pazarlama ve ağacı yormama açısından önemlidir.

5- Unutmamalı ki yapraklar önemlidir. Yaprak demek (fotosentez) beslenmektir ve kök gelişimidir. Bu sebeple yaprağı azaltacak tarz budamalardan kaçınılmalıdır. Ağacın besleyebileceği kadar yaprak olmalıdır.

Sizin fikirleriniz nedir?

yalıçapkını 18-06-2009 15:49

Yeni zeytin dikecek arkadaşları da buradan uyaralım...
Zeytin gölge yerleri hiç sevmez, küser gelişmez, ürün vermez.Güneş görmeyen yerlere zeytin dikip fidana eziyet etmeyin.
Yakınlarında yabancı ağacı sevmez adeta kaçar, zeytinleri başka tür ağaçlarla birlikte dikmeyin.
İlk 3-4 yıl sakın budama yapmayın,fidanın tepesini kesmeyin.

yalıçapkını 18-06-2009 16:20

Sayın Zeytinci;
6-Ağaçların iç kısımları güneş alacak şekilde seyreltilmeli.Mantari hastalıklara karşı.
7-Budama mümkünse her yıl hafif biçimde yapılmalı.Düzenli mahsul budamasıyla Gemlik çeşidinde periyodise diye birşey kalmıyor.
8-Ağaçta içe doğru ilerleyen dalların çıkarılıp,dışa dönük olanların bırakılması.
9-Ağacın hertarafına güneş ışığı girecek şekilde, simetrik ve düzenli bir form vererek budanması.
10-Üst üste binen dallardan alt taraftakinin çıkarılmasıDaha fazla ışık aldığı için genelde üstteki dal daha güçlüdür.

Şimdilik bu kadar...

Zeytinci 18-06-2009 16:40

Budama
 
11- Dalların ucunu almalı. Fazla uzayan yatay dalların ucunu keserek gövdeye yakın yapraklanma teşvik edilmeli. Aksi halde boyu çok uzamış yapraksız dallar meydana geliyor. Bu da beslenme yolunu uzatıyor.

Lilium 19-06-2009 02:17

Alıntı:

İlk 3-4 yıl sakın budama yapmayın,fidanın tepesini kesmeyin.
· ŞEKİL BUDAMASI:

Zeytinlerde genellikle en uygun şekil serbest goble sistemidir.

Fidan dikiminden itibaren ilk iki yıl zeytinde budama işlemi yapılamaz. Ancak dikimden sonra boyu 1 m.’yi aşan fidanların tepesi 90 cm’ den vurulur.

İki yıl sonunda 40-90cm. yükseklikten, tek gövde üzerinde değişik noktalardan çıkan 3 ana dal bırakılır.Öteki dalların ya uçları alınır ya da gelişmelerini yavaşlatmak için aşağıya doğru eğilerek bağlanır.Ayrıca dip sürgünleri ve obur dallar çıkartılır.

Fidana şekil verilmek için acele edilmemeli, şekil 3-4 budamada elde edilmelidir.

Genç Ağaçların Budanması ve Terbiyesi;

Genç ağaçlarda kısa zamanda iyi bir çatı teşkil edilmesi ve tacın istenen büyüklüğe erişerek verimli hale gelmesi istenir. Genç ağaçlara istenen şeklin verilmesinde gelişmeyi sekteye uğratacak aşırı kesimlerden kaçınılmalıdır. Her ne kadar genç meyveye yatmamış zeytinlerin budanması vegetatif gelişmeyi geriletirse de kuvvetli bir gövde ve ana dal sistemi elde etmek üzere ilk yıllar bazı budamaların yapılması da gereklidir.

Zeytin ağaçlarına goble, koni, serbest vazo v.s gibi çeşitli şekiller verilmektedir. Bununla beraber genç ağaçları bir tek gövde ve 3-4 ana dallı olarak şekillendirmek genellikle uygun düşmektedir.
Bu gövde ve çatının teşekkülü ilk bir-iki gelişme mevsiminde geliştirilebilir. Bu amaçla istenen yükseklikteki (30-60/ cm.) bir gövde üzerinde iyi dağılmış ve aynı noktadan çıkmayan ana dallar seçilir. Bunların geliştirilmesine gayret edilir.

Gövdeden ve dipten çıkan sürgünler kesilir. Bütün yaz bu işlemlere devam edilir. Ayrıca gövdeyi güneş yakmalarına karşı korumak ve gövdeden obur çıkışını önlemek üzere, kağıt ve benzeri maddelerle gövdeler sarılabilir. İkinci yaz boyunca da ana dal seviyesinde görülecek fazla sürgünler ve dip sürgünler kesilir. Bu işler yazın yapılmamışsa ve kanser tehlikesi yoksa kışında yapılabilir.

İlk yıllar genç ağaçların üst kısmında islenmeyen dallar dışında dal kesimi yapmamak veya çok az kesim yapmak gerekir. Daha sonra 3-5 yıl ana dalların teşekkülü sağlandıktan sonra ikinci ana dalların geliştirilmesi safhası başlar. Bu zamanda taç da dal yoğunluğu arttığından dal seyreltmesi yapılır. Bu budamayı bir defada değil, bir çok yılları içine alan bir devrede uygulamak uygun olur.

Ağaçların hafif ve sistemli bir şekillde budanması, mahsuldarlığın gerilemesini önler. İkinci dal sisteminin birçok yıllara dağılarak şekillendirilmesi, çok yapraklı ve geniş "meyve kafesi" oluşmasını sağlar.

yalıçapkını 19-06-2009 11:10

MARMARA BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN GEMLİK ZEYTİNİNDE SIK DİKİM
Yürütücüleri: Dr. Nilüfer KAYNAŞ, Dr. Erol YALÇINKAYA, Dr. M. Emin ERGUN, Uz. A. Rıza SÜTÇÜ
ÖZET
Bu çalışmada, zeytinde birim alandan alınan verimi artırmak, verimsiz devreyi kısaltmak, alternansın etkisini en aza indirmek, hasat maliyetini düşürmek, danenin iri olmasını ve erken kararmasını sağlamak, budama, ilaçlama işlemlerini kolaylaştırmak, ara ziraatını kaldırmak amaçlanmıştır. Ağaçların sıra arası ve sıra üzeri dikim uygulamaları ile parseldeki ağaç sayısı 6 x 6 m ve parseldeki ağaç sayısı 4, 6 x 4 m, ve parseldeki ağaç sayısı 6, 6 x 3 m ve parseldeki ağaç sayısı 8, 6 x 2 m ve parseldeki ağaç sayısı12 olarak uygulanmıştır. Denemedeki tüm parseller eşit büyüklükte (144m2) olacak şekildedir. Çalışmada Goble budama şekli uygulanmıştır. Deneme süresince ağaçlarda ağaç yüksekliği, ağacın gövde kesit alanı, taç yüksekliği, taç genişliği, ağaç verimi gibi morfolojik özellikler ile verim, meyvelerde % et oranı ve yüz dane ağırlığı belirlenmiştir.
Morfolojik özellikler bakımından tüm uygulamalarda genel bir artış olmakla birlikte, en fazla gelişme 6x6 m mesafe uygulamasında görülmüştür. Budama artığı değerleri dikim sıklığı daraldıkça artış göstermiştir. Ağaçların genellikle dikim aralıkları sıklaştıkça gövde çevresi ve taç genişliğinde azalma olurken, ağaç yüksekliğinde en sık ve en dar dikilenler arasında önemli bir farklılık gözlenmemiştir. Ortalama verimler dikkate alındığında ise en geniş aralıkla dikilenlerde daha yüksek değerler elde edilmiştir. Buna karşılık birim alana ve birim hacme düşen verim değerleri dikim aralıkları sıklaştıkça yükselmiştir. Ağaçların kümülatif verimliliği dikkate alındığında birim alana ve birim hacme düşen verim değerlerinde en yüksek değerler 2x6 m ve 3x6 m aralıkla dikilenlerde olmuştur. Dekara düşen kümülatif verim ise 3x6m ve 6x6 m aralılıkla dikilenlerde en fazla olurken 2x6 m aralıkla dikilen ağaçlarda en az düzeyde kalmıştır. Bunun yanı sıra sık dikilen ağaçların dikine büyüme eğilimi ile daha fazla budamaya ihtiyaç göstermesi ve daha fazla işçilik gerektirdiği düşülecek olursa 2x 6m aralıkla dikimi önermek mümkün görülmemektedir. Ayrıca ağaçların ilerleyen yıllarda daha fazla büyüme eğilimi göstereceği de net olarak görülmektedir. Özellikle 3x6m ve 4x6m aralıklarının 6x6 m nin yerine kullanılabilirliğinin izlenmesinde yarar olacaktır.

yalıçapkını 19-06-2009 13:02

ZEYTİN FİDANI DİKİM TEKNİĞİ

1. Fidanlar kışı soğuk geçen yerlerde erken “İlkbahar”da tomurcuklar uyanmadan önce,kışı ılık ve yağışlı geçen yerlerde ise “Sonbahar”da dikilmelidir. Dikim “İlkbahar”da yapılmak istenirse, “Yaz” mevsiminde sulama koşulları göz önünde tutulmalıdır.

2. Fidanların dikim aralık ve mesafeleri taban arazilerde 5x5 m., eğimli arazilerde 6x4 m. olmalıdır. Zeytin yetiştiriciliğinde sıra arasına başka bir bitki dikilmesi tavsiye edilmemektedir. Bu sebeple, daha sonra bir sırası kaldırılmak üzere 6x3 m. sık dikim yapılabilmektedir.

3. İşlenmemiş topraklarda fidan dikiminden iki ay, işlenmiş topraklarda ise dikimden bir hafta önce veya dikim sırasında 60 x 60 x 60 cm ebadında fidan çukurları açılmalıdır. Üst toprak bir tarafa, alttan çıkan toprak ise diğer tarafa yığılmalıdır.

4. Fidan çukurlarına dikim esnasında birkaç kürek (200-300 g.) güneşte iyice yanmış tercihen eski koyun veya keçi gübresi ilâve edilmelidir. ½ Kg. Süper Fosfat ve ½ Kg. Potasyum Sülfat her dikim çukuruna toprakla iyice karıştırılarak verilmelidir. Taze (yanmamış) hayvan gübresi kullanılmamalıdır.

5. Fidanlar, dikilmeden önce kök budaması yapılmalıdır. Fidanların sökümü esnasında zedelenen, ezilen veya kopan kök kısımları kökün sağlam yerinden kesilmeli ve birbiri üzerine binen kökler ayıklanmalıdır. Bundan sonra kök sistemine uygun olarak etek dalları budanmalıdır.

6. Fidan dikimi yapılırken, çukurdan çıkan üst topraklar alta, alt topraklar üste gelecek şekilde doldurulmalıdır.

7. Dikim esnasında, toprak doldurulurken kökler arasına toprağın iyice girmesini sağlamak için toprak, ayakla iyice bastırılarak sıkıştırılmalıdır.

8. Fidanlar dikildikten hemen sonra rüzgârın ters istikametinde herek dikilerek, pamuk ip veya yumuşak bez parçası ile “¥ ” şeklinde bağlanmalıdır.

9. Fidanlara dikimden hemen sonra hava durumuna göre asgarî 20-30 litre olmak üzere can suyu verilmelidir.

10. Fidanlar aşırı derin veya kökleri hava alacak şekilde yüzeysel dikilmemelidir. Zira, derin dikilen fidanların gelişmesi yavaşlamakta, yüzeysel dikilenler ise hemen kurumaktadır.

11. Dikimden sonraki ilk 30 gün çok önemlidir. Bu süre içerisinde, eğer havalar kurak ise haftada en az iki kez sulama yapılmalıdır.

12. İlk iki yıl içerisinde fidanların sulanması ve gübrelenmesi ihmal edilmemelidir. Çünkü zeytinler, iyi bakımla birlikte 4. yıl’dan îtibaren ekonomik seviyede kaliteli meyve vermeye başlamaktadırlar. Ancak, ilk iki yıl’ı tamamlamadan kesinlikle tepe budaması yapılmamalıdır.




DOĞU AKDENİZ ZEYTİN BİRLİĞİ
Adres: P.K. 1118, 01122 Cemalpaşa/Adana
Tel: 0-322-324 01 35 Fax: 0-322-324 35 95
email: info@dazb.org.tr

Halil Önen 20-06-2009 18:47

İşte bu sayfa şahane olmuş.

Zeytin budama ile ilgili tüm veriler mevcut. Emeği geçenlere teşekürler.

İki yıl önçe diktığim ayvalıklarda ve geçen yıl diktiğim gemliklerde (10 kadar olabilir),
toprağa çok yakın iki ana dal bulunan fidanların birer tanesini kesmem gerekiyordum. Denemek için kesmedim.

Çevremde bazı yaşlı ağaçlarda da toprak seviyesinden başlayan, iki gövde üzerinde, sanki iki ağaç gibi gelişme gösterdiklerini gördüm. Bu hoşuma da gitti.

Bu iki ana dala, iki ağaç gibi uygulama yapsam, yukarıdaki budama tekniklerini uygulasam verimi olumlu arttırmış olabilirmiyim?

Saygılar

ay-ışığı 22-06-2009 12:53

SY.Halil Bey,
Zeytinciliği iyi bilen bir arkadaşıma sordum, o da şöyle dedi;
Zeytin ağaçlarında sık görülen bir durum olup, böyle bir durumda 1 dalın çıkartılması yerine 2 dal üzerinde taçlandırma yapılmasının daha iyi olacağını belirtti.Çünkü; genç yaşlarda zeytinin sert kesim ve budamaya çok hassas olduğunu belirtti.saygılar.

Zeytinci 24-06-2009 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yalıçapkını (Mesaj 448369)
MARMARA BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN GEMLİK ZEYTİNİNDE SIK DİKİM
Yürütücüleri: Dr. Nilüfer KAYNAŞ, Dr. Erol YALÇINKAYA, Dr. M. Emin ERGUN, Uz. A. Rıza SÜTÇÜ

Sık dikim de budama şekli mono koni şeklinde olmalı. Ağacın ışığa ulaşması için yükselme isteği normaldir. Budama ihtiyacı da globe şekilde daha fazla olur. Arkadaşlar sık dikim ve mono koni olarak araştırma yapıyorlar mı acaba?

İspanya da Arbequina sık dikim uygulamasında budama mono koni ve toplama makina ile yapılıyor. Yağlık zeytinde rekabeti imkansız kılıyor.

Gemlik çeşidinin büyük olmayan tac yapısıyla sık dikime uygun olduğunu düşünmek yanlış olmasa gerek.

Zeytinci 24-06-2009 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 449114)
toprağa çok yakın iki ana dal bulunan fidanların birer tanesini kesmem gerekiyordum. Denemek için kesmedim.

Toprak seviyesinden taclandırma benim sevdiğim yöntem.
Işık ve hava girmesini sağlayacak şekilde budama yapmanızı öneririm.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025