agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni1194Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-02-2007, 13:45   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Aydın/Karacasu ilçesi
Mesajlar: 27
Sayın DARABAN;

Zeytin ağacı genellikle periyodisite (bir yıl az, bir yıl çok) gösteren bir ağaçtır. Ayrıca her ne kadar bakımına özen gösterilse, tarakla veya elle toplanmış olsa dahi; o yılki yağış miktarı, don ve çiçeklenme döneminde meydana gelen aşırı sıcaklar gibi bir takım etmenlerden dolayı verimde azalma olabilmektedir. Bana 600 ağaçtan ne kadar zeytin elde ettiğimi sormuşsunuz. Biraz önce bahsettiğim nedenlerden dolayı her yıl aynı verimi ben de alamıyorum. Ama ortalama ağaç başına 30-50 kg. zeytin alıyorum. Bu zeytinleri ben dikmedim. Hazır dikilmiş olarak ortalama 30-50 yaş arası zeytinlik olarak satın aldım. Dikip yetiştirmek gerçekten çok zor ve insanın yıllarını alıyor. Ben sadece verimli hale getirip harcadığım parayı çıkarttım.

Öncelikle dikeceğiniz zeytin çeşidini belirlemeniz gerekiyor.(Yağlık, sofralık siyah veya sofralık yeşil gibi.)Zeytin dikeceğiniz yerin konumu, toprak yapısı, sulanıp sulanmadığı gibi etmenleri göz önüne alarak zeytin çeşidini seçin derim.
Büyük fidan seçerseniz daha çabuk verim almaya başlarsınız. Hatta bazılarının üzerinde meyvesinin olduğunu bile görebilirsiniz. Yalnız büyük fidanlar daha pahalı oluyorlar. Beşinci yıldan itibaren zannediyorum ağaç başına 5-10 kg. arasında zeytin alabilirsiniz. Ağaç iyice büyüyünceye kadar her yıl artarak devam eder. Küçük fidan (1-2 karış boyunda) dikerseniz, siz de takdir edersiniz ki büyüyünceye kadar geçen zaman sizin zararınıza olur. Eğer imkanınız varsa hazır yetişmiş zeytin bahçesi bulabilirseniz alın derim. Ama babadan dededen kalma yeriniz varsa dikmenizi de tavsiye ederim. Ayrıca bahçenize ceviz, nar veya değişik meyve ağaçları da dikerseniz, yarın yaşlandığınızda size ve geride kalanlarınıza faydası olur.Size kolay gelsin.

mehmetaliozkara09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2007, 15:54   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-12-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 44
teşekkürler

Mehmet bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

ben 10 dönüm bir tarlaya zeytin dikmeyi düşünüyorum. 2 çeşit zeytin dikeceğim. 1. gemlik. 2. domat **** eşek zeytini dikmeyi düşünüyorum.

sizin aydın izmir taraflarında eşek zeytini yaygın şekilde üretiliyormuş.

sizin tanıdığınız, veya size yakın bir yerde eşek cinsi zeytin fidanı satan bir fidancı varmı? fiyatı konusunda bilgi edinebilirseniz sevinirim.

herşey için çok teşekkürler.

selam ve saygılarımla..

daraban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2007, 17:20   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-01-2007
Şehir: Ezine
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi daraban Mesajı Göster
Mehmet bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

ben 10 dönüm bir tarlaya zeytin dikmeyi düşünüyorum. 2 çeşit zeytin dikeceğim. 1. gemlik. 2. domat **** eşek zeytini dikmeyi düşünüyorum.

........................
Sn.Daraban gemlik zeytini dikmenizi tavsiye etmem okadar dağ taş bayır gemlik doldurulduki gelecek gemlik açısından gelecek vahim, onun yerine yağlık verimi kalite açısından yüksek ve yeşil olarak pazarı cazip olan ayvalık türüne yönelebilirsiniz.

Kasved Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2007, 16:32   #4
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehmetaliozkara09 Mesajı Göster
...
Büyük fidan seçerseniz daha çabuk verim almaya başlarsınız. Hatta bazılarının üzerinde meyvesinin olduğunu bile görebilirsiniz...
Yeni tesis edeceğiniz bir bahçede asla büyük fidan kullanmayınız. Küçük ve genç fidanların arazinize adaptasyonu daha hızlı olacaktır. Kök faaliyeti daha hızlı olur. Büyümeye doğrudan sizin bahçenizde başlar, daha gençken istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Büyük ve üzeri meyveli fidanlar araziye geçince duraklar, bahçenize adaptasyonu zorlaşır. Tutmama sorunu başlar.

Genç ve küçük fidanla kurulmuş bahçe yetişme esnasında büyük, üzeri meyveli fidanla kurulmuş bahçeye fark atar. Daha formlu, güçlü, iştahlı olurlar. İstediğiniz şekli verir, kolayca terbiye edersiniz.

Bu bilgi bütün zeytin ve diğer bütün meyve fidanları için geçerlidir.

brr54 beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2011, 22:33   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-12-2010
Şehir: Aydın
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Yeni tesis edeceğiniz bir bahçede asla büyük fidan kullanmayınız.
Genç ve küçük fidanla kurulmuş bahçe yetişme esnasında büyük, üzeri meyveli fidanla kurulmuş bahçeye fark atar. Daha formlu, güçlü, iştahlı olurlar. İstediğiniz şekli verir, kolayca terbiye edersiniz.

Bu bilgi bütün zeytin ve diğer bütün meyve fidanları için geçerlidir.
Mine Hanım, ben Aydın-Çine'de dağlık ve düzlük alanlarıma yeni Memecik'ler ekmek istiyorum. Bu durumda yeni fidanlar en fazla kaç yaşında olmalılar? Çok da küçük olsun istemiyorum. Beklemesi zaman alıyor. Fazla büyük de sizin dediğiniz gibi sorun yaratıyor.

Kaç karış boyunda olmalı alacağım fidan?

efeler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025