![]() |
|
|
![]() |
#1 |
agaclar.net
|
Zeytin çekirdeği hoşgeldiniz. ![]() Bu çok geniş kapsamlı bir soru. Bu derece geniş kapsamlı bir soruyu burada cevaplamak zor. Hastalıkları tek tek sorsanız neyse. ![]() Siz önce Memet'in önerisini dikkate alın, bize kendinizi tanıtın,sonra da ya kapsamı daraltın ya da ZAE nin sayfalarına bakın. ![]() Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
|
Evet Mine hanımın verdiği adresteki bilgiler çok güzel. Ancak yeterli olmazsa **** orada olmayan birşeyler arıyorsanız yardımcı olmaya çalışırım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Ege bölgesinde hasat zamanı zeytin yaprağı satıldığını öğrendim. Geçen hafta zeytincilikle uğraşan bir kaç tanıdığa bunu söyleyince çok şaşırdılar. Akdeniz bölgesinde zeytin yaprağı alımı yapan yerler var mı? Veya Akdeniz bölgesinde zeytincilik yapanlar zeytin yaprağını nasıl satabilir? Bu konuda bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-08-2006
Şehir: izmir, aliağa
Mesajlar: 4
|
merhaba, son zamanlarda zeytin silkme makinalarının reklamı oldukça yapılmakta..haliyle bende merak ediyorum..internetten inceledim fakat kullanım kolaylığı ve aletin verimi hakkında bir bilgiye sahip olamadım..tavsiye eden veya kullanan birileri varsa memnuniyetle dinlemeye hazırım..saygılar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-01-2007
Şehir: Ezine
Mesajlar: 20
|
Alıntı:
Sn. sempre82 size verdiğim linkdeki filmdeki izlediğiniz aleti ben bu geçtiğimiz sezon satın aldım. http://www.youtube.com/watch?v=OqzCK4kDswE Aletin bence tek kusuru şu an için fiyatının pahalı olmasıdır fiyatı 5.000,00 YTL. Alet elektrik şarjlı yaklaşık 15 saat şarj etmeden çalışma süresi var, aletin batarya ağırlığı 6 Kg. Tutma kısmının ağırlığı yaklaşık 2 Kg. bayanların bile rahatlıkla kullandığı bir alettir, alet zeytinlerin olgunluk seviyesi (siyah-yeşil) ve kullanıcının tecrübesi ve alete göre yeterli sayıda yaygı ve işçi durumuna göre günlük 250 Kg ile yaklaşık 1250 Kg(söyleniyor) arası zeytin silkim kapasitesi var, en önemli rahatlığı sırığı tamamen ortadan kaldırıyor ağacın uzanılamayan kısmına yüksek merdivene çıkılarak 2.mt. açılan sopasıyla hertürlü uçtan zeytin silkiliyor. Başta söylediğim gibi maalesef fiyatı pahalı olması dışında bir kusuru yok. Selam ve sevilerimle. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
agaclar.net
|
Sayın Kasved, bu fiyat gerçekten çok yüksek. Biz Oleomac marka sarsak amortisorlu makinayı 3500 YTL kdv dahil, taraklı makinayı 2800 YTL kdv dahil verdik. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Murat
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 33
|
Alıntı:
Siteye yeni katıldım ve mesajınızı yeni gördüm. Öncelikle size tavsiye edeceğim linki izleyin. Burada gördüğünüz tüm hasat makinelerini arazide, çiftçi şartlarında birebir deneyerek gözlemledim. Özellikle agritec döner başlıklı çırpıcı oldukça yüksek performans göstermiştir. Hasat konusunda detay bir makaleyi siteye de yollayacağım Öncelikle sizin acil ve cevapsız kalan sorunuzu öne aldım. http://www.zemsu.com/?lang=tr&show=p...&view=det&id=3 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 7
|
Alıntı:
verdiğiniz link'e girerek inceledim. Sayfadaki "haberler" kısmında hasat makinalarını kullanan kişilerin yazdıkları yorumları okudum. Orada sık sık "önümüzdeki yıllar için ağaçlarımı makinaya göre düzenledim." şeklinde bir bilgilendirmeler var. Hasat makineleri için ne tür düzenlemeler gerekmek te? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Murat
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 33
|
Sayın dgoker; Aynı konuyu bende çok merak etmiştim, sordum öğrendim. Ağaçları düzenlemekten kasıt; Budamanın düzenli olarak yapılması. Bildiğiniz gibi zeytin daha yeni yeni değerini ve gerçek yerini bulmaya çalışan bir bitki. Bu nedenle uzun yıllardır hep gözardı edilmiş bakım işlemleri özellikle BUDAMA yapılmamıştır. Ancak makineli hasat gündeme gelince ağaçların bakımlı ve budanmış olması randımanı arttırmaktadır. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
agaclar.net
|
Zeytin silkme makinaları konusunda bilgi sahibi olan yok mu? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
agaclar.net
|
Sempre82 soruyu soruyor ve sonra epey bir uğramıyor. İlk sorusunu nazlanmadan o gün cevaplamıştık. Takip ettim çook çok sonra gelip okudu. Bu yüzden bekliyoruz bakalım ne zaman uğraşıp cevaplamış mıyız diye merak edip de gelecek? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
agaclar.net
|
Bana MSN'den sordu ![]() Belki forumlar konusuna deneyimsizdir.. Göreceğiz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-10-2006
Şehir: adana
Mesajlar: 42
|
Forumlar konusunda deneyimsizlik malesef bendede mevcut hatta deneyimsizliktende öte . Ağaçlar.net yazıp girdikden sonra her girişte sitede kayboluyorum dersem lütfen abartmayın hergün bir yerleri okurken adeta kendimden geçmekteyim. yani birşeyler sormama fırsat kalmıyor. Okadar güzel anlatıyorsunuz okadar güzel detaylandırıyorsunuz ki benim gibi yapmak isteyip hiç bilgisi olmayanlar ancak zannediyorum üyeliğinin yıl dönümünde kendine gelebilecek. bahçemde benimde 7 adet zeytin ağaçlarım mevcut 2 yıldır meyvesini yemekteyiz. Tamamen organik geçen yıl yeşil toplamıştık bu yıl nedense erken diyebileceğim zamanda siyahlaştı ve yine bir siteden nasıl sele zeytini yapılır diyerek sorgulayıp yapmaya ÇALIŞTIK henüz daha olmadı zannediyorum bayramdan sonra sofraya çıkacak gibi. En büyük zevkim onlardan küçük kavanozlara koyarak bayram tatiline gelen kızlarıma dönüş hediyesi olarak vermek. Eşimle birlikte bahçe ile uğraşmak en büyük hobimiz inşallah sizlerden öğreneceğimiz bilgileri pratiğe döküp daha güzel bir bahçe daha mutlu bir yaşam idialimiz.Bizim mutluluk oyunumuza kattığınız doğal renklerden dolayı teşekkür ederiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-10-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1
|
Merhabalar öncelikle verdiğiniz bilgiler için hepinize teşekkür ederim zeytin ve zeytin yağının alternatif kullanım alanları hakkında bir araştırma yapıyoruzda bu konuda bize kaynak bir site gösterebilir **** bilgilerinizi forumda paylaşabilirmisiniz mesela zeytin yaprağı çayı buna bir örnekti sabun yapımıda buna bir örnek olarak verilebilir ama daha extreme daha az denenmiş kullanım alanları arıyoruz mesela zeytin yağını motorlu taşıt yakıtı olarak kullanılması gibi gerçi bu site daha çok ağaç bakımı ile ilgili bir forum ancak yardımcı olabilirseniz sevinirim... şimdiden teşekkürler H.Gökay CEKLİ Düzenleyen gokay : 03-08-2009 saat 01:20 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Bu yaz, dünyanın en eski ikinci zeytinyağı fabrikasını, Urla'daki Klazomenai kazı alanında gezme fırsatını buldum. Fabrika, bulunan kalıntılardan yola çıkılarak yeniden inşa edilmiş ve deneme üretimi yapılmış. Yolu Urla tarafına düşenlerin gezmesini tavsiye ederim. Yekpare bir kayaya iki göz oyularak alttan birbirlerine bağlanmış ve birleşik kaplar yoluyla zeytin suyu ile yağını ayırmışlar. Ayrıca, o gün için altın kıymetinde zeytinyağını bu kadar seri üreten zengin fabrikatörün ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Daha detaylı bilgi için; http://www.urlaonline.com/urlaaktif/...t/view/317/45/ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-08-2006
Şehir: izmir, aliağa
Mesajlar: 4
|
tekrar merhaba.. mine hanım sizden tekrar tekrar özür dilerim..yaptığım sorumsuzluk; haklısınız..ama ben yine de sorduğum soruya cevap alamadım..birileri(ama bizzat kullanan)cevaplayıncaya kadar bekleyeceğim..saygılar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Murat
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 33
|
zeytin hasat makinaları
Alıntı:
http://www.zemsu.com/?lang=tr&show=p...&view=det&id=3 bu sitedeki haberler bölümünde kullanıcıların görüşlerini bulabilirsiniz. benimde size tavsiye edebileceğim bir makinedir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
agaclar.net
|
Zeytin Yetiştiriciliği
T.C. TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Erdemli/Mersin Çiftçi Broşürü No: 8 2002 ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ Ebubekir GÜR Ziraat Yüksek Mühendisi Zeytin, binlerce yıldır yetiştiriciliği yapılan, insan sağlığı ve beslenmesi açısından son derece önemli olan bir bitkidir. Ülkemiz gerek zeytin populasyonu ve gerekse sofralık zeytin ve zeytin yağı üretimi bakımından dünyada önemli bir yere sahiptir. Özellikle verimsiz arazilerin değerlendirilmesinde büyük rol oynamaktadır. Ülkemizdeki zeytinliklerin büyük bir kısmı bu tür alanlarda yayılmış bulunmaktadır. Ayrıca bu zeytinliklerdeki ürünler farklı standartlarda ve verim ise düşüktür. Zeytinin anavatanı Anadolu olmasına ve büyük bir potansiyele sahip olmamıza rağmen bu potansiyeli çok iyi değerlendirdiğimiz söylenemez. Eldeki imkanları en iyi bir şekilde değerlendirerek standart çeşitlerle verim ve kaliteyi artırmamız ve düzenli ürün elde edilmesini sağlamamız gerekmektedir. Kişi başına zeytinyağı tüketimimiz 2 kg civarında olup bu miktar oldukça düşüktür. Sosyal, teknik ve ekonomik tedbirlerle üretim, tüketim ve ihracatın artırılması teşvik edilmelidir. ZEYTİNİN İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ Zeytinler için en uygun iklim, Akdeniz ılıman iklimidir. Kışları ılık ve yağışlı, yazları kuru ve sıcak geçen, yıllık 400-800 mm yağış alan yerler zeytin yetiştiriciliği için uygundur. Toprak konusunda pek seçici olmayıp daha ziyade kalkerli-kumlu, derin ve besin maddelerince zengin toprakları sever. Zeytin kısa süre –90C’ye dayanabilmektedir. ZEYTİNLİK TESİSİ Yeni kurulacak zeytinlikler eğer mümkün ise uygun arazilerde entansif tesisler olmalıdır. İyi bir toprak hazırlığı yapılmalı, meyilli arazilerde meyil derecesine göre çeşitli teraslar yaparak toprak ve su muhafazası sağlanmalıdır. Topraklar bahçe tesisinden önce özellikle organik gübrelerle gübrelenmelidir. Ürünü değerlendirme amacına göre(yağlık-sofralık) iklim ve toprak özellikleri dikkate alınarak bölgeye adapte olmuş, verimli, az alternans gösteren standart çeşitlerden ve uygun dölleyicilerle zeytinlik tesis edilmelidir. Fidanlar arazi şartlarına göre değişik şekillerde ve taç büyüklüğüne, çeşide bağlı olarak da 4X6m- 7X7m aralıklarla dikilebilirler. Fidanlara dikim sırasında ve sonrasında yetiştirme tekniklerine uygun olarak bakım ve besleme işlemleri itina ile yapılmalıdır. ZEYTİNLİKLERİN BESLENMESİ Zeytinliklerin gübrelenmesinde, zeytinin yaşına, gelişmesine, sulama durumuna, iklime, kaldırılacak ürün miktarına ve yaprak- toprak tahlilleri neticesinde bitkide ve toprakta belirlenen besin elementlerine göre uygun bir besleme programı hazırlanmalıdır. Zeytin ağacı derin bir kök sistemine sahip olmadığından ve en önemli besleyici kökler gövdeye yakın olduğundan verilecek gübreler hemen taç altına verilmelidir. Azotlu gübreler, zeytinin en çok ihtiyaç duyduğu Şubat- Mart aylarında (amonyum sülfat formunda) verilmelidir. Azotun 1/3’ü sonbaharda verilebilir. Yazın yapılacak gübrelemeler sulamadan önce veya yaprak gübresi şeklinde verilmelidir. Verilecek azot dozu şartlara göre ortalama 50-660 g/ağaç arasındadır. Fosforlu (Triple Süper Fosfat) ve potasyumlu (Potasyum Sülfat) gübreler taç izdüşümüne ve 15-20 cm derine verilmelidir. Bu gübreler sonbahardan ilkbahara kadar verilebilirler. Ağaç başına verilecek K2O miktarı 250-1000gr/ağaç, P2O5 miktarı ise 0-500g/ağaç arasında değişmektedir. Toprağa canlılık ve verimlilik kazandıran organik gübrelerde gübreleme programlarına alınmalı, doğal ve yapay formdaki bu gübreler sonbaharda verilerek toprağa gömülmelidirler. Ayrıca noksanlıkları tespit edilen iz elementleri de mutlaka verilmelidir SULAMA Zeytin ağacı genellikle sulanmaz ancak eğer sulama imkanı varsa ürünü artırmak ve kaliteli ürün elde etmek için sulanmalıdır. Verilecek su miktarı ve zamanı topraktaki su rezervine göre ve zeytinin suya ihtiyaç duyduğu hassas devreler göz önüne alınarak tespit edilmelidir. Zeytinin, ürün miktarı ve kalitesini yağ randımanını artırmak için sulanması gereken hassas dönemler; çiçeklenme öncesi ve sonrası (nisan- mayıs), meyve oluşum başlangıcı (haziran sonu- temmuz başı) ve meyvenin renk değişimi devresidir. BUDAMA Budamada önemli olan her yaşta yaprak/kök ve yaprak/odun dengesini optimum düzeyde tutmaktır. Bu amaçla zeytinde değişik budamalar yapılmaktadır. a- Şekil budaması:Şekil budamasından amaç, ağacın iskeletini ortaya çıkarmaktır. Fidan dikildikten sonraki ilk 2 yılda hiçbir budama yapılmaz. Ancak topraktan itibaren 40-50 cm’ deki sürgün uçları alınarak fidanların büyümesi sağlanır. 3. yıldan itibaren 60-100 cm yüksekte 3-4 dal bırakılarak şekillendirilir. Daha alttaki uç alınan dallar çıkarılır ve zeytinin tabii eğilimine uygun bir şekil verilir. b-Mahsul budaması:Mahsul budamasından amaç, taç içerisindeki ışıklanmayı artırarak ağacın verimli periyodunu maksimum düzeyde tutmaktır. Yalnız güneş gövdeyi ve ana dalları yakmayacak şekilde uygun seyreltme ile budama yapılmalı, dallar arasında denge kurulmalı, ince dallar aşırı bir şekilde seyreltilmemelidir. Budama 2 yılda bir ve dolu yıla girerken yapılmalıdır. c-Gençleştirme budaması:Ağaç yaşının ilerlemesiyle ağacın odun aksamı artarak ürün kalitesi düşer ve alternansı artar. Gençleştirme budaması ile ağacın kendini yenilemesi mümkün olmaktadır. Budama ana dallarda kademeli olarak yapılır. Önce ana dallardan birisi gövde ile bağlantısının birkaç cm üzerinden budanır. Bu bölgeden kuvvetli sürgünler çıkar. Sonra diğer ana dallarda budamalar yapılarak dallar yenilenir. Ayrıca ağacın tabladan tamamen kesilmesi ile sert bir gençleştirme (kabaklama) budaması, çeşit değiştirme, dondan zarar gören ağaçların yenilenmesi ve büyük hacimli ağaçların tacını küçültmek amacıyla budamalar yapılmaktadır. Budamalardan sonra kesilen yerlere katran sürülmeli ve ağaçlara bordo bulamacı veya bakırlı preparatlarla ilaçlanmalıdır. ZEYTİN HASADI Zeytin hasadı çok önemlidir ve en önemli maliyet unsurlarından birisidir. Hasadın uygun zamanda ve uygun şekilde yapılmaması durumunda salamuralık zeytinlerde verim ve kalite kaybına yağlıklarda ise yağ miktarı ve yağ kalitesinde azalmalara neden olmaktadır. Ayrıca yaprak ve sürgün kaybı alternansı artırmaktadır. Zeytin hasadı, sofralık veya yağlık olarak değerlendirme amacına uygun olarak zamanında hasat edilmelidir. Eğer yeşil sofralık zeytin yapılacaksa meyveler sarımsı- yeşil renge döndüğü (Eylül-Ekim), siyah sofralık zeytin yapılacaksa kararmanın kabuktan meyve etine geçtiği (Kasım- Aralık), yağlık olarak değerlendirilecekse ağaçta yeşil meyve kalmadığı zaman hasat edilmelidir. Hasat elle yapılmalıdır ve mecbur kalınmadıkça sırıklama ile hasat yapılmamalıdır. Ayrıca el ile kullanılan taraklar, vibratörler, pnöm çırpıcı ve sarsıcılar, mekanik çırpıcılar kullanılmalı ve yere mutlaka sergi serilmelidir. ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI Zeytine zarar veren sağlıklı ve kaliteli ürün elde edilmesini engelleyen ve ekonomik öneme sahip birçok hastalık ve zararlı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Zeytin Sineği: Zeytin sineği kışı pupa halinde toprakta geçirir ve meyveler nohut büyüklüğünde iken yumurtalarını bırakırlar. Larvalar meyve eti içinde beslenerek gelişirler. Ergin sinekler tekrar yumurta bırakarak yılda 4-5 nesil verir. Zeytin sineği meyvede 1/3 oranında ürün ve kalite kaybına, zeytin yağlarında ise asitliği artırdığı için zeytin yağlarının kalitesinin bozulmasına ve büyük miktarlarda ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Zeytin sineği ile mücadelede, popülasyon miktarını ekonomik zarar eşiği altında tutmak için sofralık zeytinlerde 100 meyvede 1-2’sinde, yağlık çeşitlerde ise 10’unda vuruk görüldüğünde kimyasallarla ilaçlanmalıdır ve yılda 3-4 kez tekrarlanmalıdır. Ayrıca zeytin sineği ile mücadelede biyolojik ve biyoteknik metotlar kullanılmaktadır. Zeytin Güvesi: Lepidoptera takımından bir kelebek olup asıl zararı larvaları yapmaktadır. Her bir kelebek yılda 3 nesil verir ve bunlar zeytinin çiçeğine, meyvesine ve yaprağına zarar verirler. 1. nesil (çiçek nesli) çiçek tomurcuklarını kurutur.2. nesil (meyve nesli) meyve çekirdeğine girerek meyvelerin dökülmesine neden olur. 3.nesil (yaprak nesli) yaprakta galeriler açarak tahrip eder. İlk 2 nesil ekonomik anlamda büyük zararlara yol açar Zeytin güvesine karşı savaş, çiçek, meyve ve yapraklardaki tahribat %10’u bulduğu zaman başlamalıdır. Özellikle ilk 2 nesil için nisan- mayıs ve haziran başında sistemik etkili ilaçlarla kimyasal mücadele yapılmalıdır. Halkalı Leke: Hastalığın etmeni bir fungus olup yapraklarda siyahımsı- gri renkte iç içe halkalar şeklinde ortaya çıkar. Özellikle nemli ve yağışlı bölgelerde sık görülür. Hastalığa yakalanan ağaçlarda fazla miktarda yaprak dökülmeleri olur, sürgünler ve ince dallarda kurumalar olabilir. Dolayısıyla meyve veriminde bir düşüş olmaktadır. Halkalı leke ile mücadelede, kültürel tedbirler (nemli yerlerde zeytinlik kurmama, taban suyu yüksek ise drenaj kanalları açma, budama ile ağaçları havalandırma vs.) ile ilkbahar ve sonbahar yağmurlarından önce kimyasal mücadele (%1-2’lik bordo bulamacı ve bakırlı ilaçlar) yapılmalıdır. Dal Kanseri: Hastalığın etmeni bir bakteri olup kök, gövde, yaprak ve meyvelerinde ur şeklinde görülür. Sadece yaralı kısımlardan bitkiye girer ve hastalık yapar. Bu nedenle hasat sırasında çırpmalardan kaçınmalıdır. Ayrıca dolu ve don olaylarının sonucunda ağaçta meydana gelen yaralarda hastalığın yayılmasında önemli etkenler olmaktadır. Zeytin dal kanseri ile mücadelede bazı kültürel tedbirlerin yanında kimyasal mücadele yapılmalıdır. Kanserle bulaşık olan zeytinliklerde yılda 4 kez %1-2’lik bordo bulamacı ile ilaçlama yapılmalı ve 2 yıl tekrarlanmalıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 62
|
Alıntı:
Balkonda büyükçe bir saksıda zeytin ağacım var. Yaprakların üzerinde bazı lekeler var. Sitede zeytin bölümüne bakınca "Halkalı Leke" hastalığı olduğunu anladım. Balkonda olduğu için Bordo bulamacı yapamıyorum. Bunun yerine hangi ilaçtan nasıl kullanmalıyım? İlginizden dolayı şimdiden çok teşekkür ederim. (Bu arada yeni gelenler listesine kendimi ekledim bilginiz olsun ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-01-2007
Şehir: Ezine
Mesajlar: 20
|
Alıntı:
Aldığınız bu toz ilacı çiçeklere su püskürtme kabına koyup ağaca uygulayabilrisiniz, dikkat edeceğiniz husus ölçek kabınız küçük olduğundan ilaç miktarını düşük tutmanız gerekir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni üye
Giriş Tarihi: 15-01-2011
Şehir: Mugla
Mesajlar: 86
|
Merhaba Mine Hanim 20/30 yaslarinda verimsiz/kalitesiz zeytin agaclari asilama yoluyla verimli/kaliteli hale gelir mi? Agac basina asilama ortalama (tahminen) ne kadar tutar? Asilama sonrasi verim alinmasi kac sene sürer? Saygilarimla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Önce yaprak ve toprak analizine göre bir besleme, budama, sulama ve çırpmadan hasat etmek yöntemlerini deneseniz? Gerekiyorsa bahçeyi bir anda değil parça parça çevirirsiniz. Ancak dediğim gibi verim düşüklüğünün ana sebebi kültürel eksikliklerdir. Aşıcı ücretlerini bilmiyorum. Ancak çevirme aşısını tutturmak iççin ehil bir el gerekir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Alıntı:
Mine hanıma sormuşsunuz. İlaveten birkaç tecrübemi aktarayayım. Verimli ve kaliteli hale gelir. 1-Verim; - zeytin çeşidi - bölgenize uyumlu olması, - bakım şartları, ile alakalıdır. 2-Ürün alabilmek için en az 5 yılı gözden çıkarmanız gerekir. 3-Bu işi zamana yaymanınızı öneririm. Şöyle ki; Genç dalların bir kısmını tercihen 3 veya 4 daldan birini bu yıl kesip aşılayın. Tercihen toprağa yakın (ya da uzak) Mevcut çeşidin diğer dallarından ürün almaya devam edersiniz. Bu arada aşınız büyür gelişir. Gelecek yıl diğer dalı aşılarsın. 4-Aşılamayı kendin yapabilirsin. Aşıcıya dikkat et, sen de yaparsın. Unutma yaşama ensıkı sarılan meyveli ağaçlardan biridir Zeytin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Aydın/Karacasu ilçesi
Mesajlar: 27
|
Zeytin yetiştirme, yetişmiş zeytin ağacını verime çevirme
Merhaba arkadaşlar . Benim zeytin maceram yaklaşık 8 yıl öncesi başladı Her yıl bölge olarak alıştığımız ve küçük yaştan itibaren tükettiğimiz zeytin yağını 1 yıllık yağı bir başkasından satın almaktaydım. Yaşadığım Kasaba aynı zamanda çocukluğumda geçtiği kasabadır. Nüfusu 6 bini geçmeyen ve herkesin birbirini tanıyıp selamlaştiğı bir yer olup doğası ve havası iyidir. Büyük şehirlerin karmaşasından uzak ve sakin ve monoton bir yerdir. Girişte bahsettiğim gibi 8 yıl önce bir başkasından 4 dönüm yeri satım aldım. niyyemi her yıl zeytin yağı almaktansa küçük bir zeytin bahçesi almak daha uygun ve memur olduğumuz için mesaai sonrası ve hafta sonları zamanımı geçirmekti amacım. 4 dönüm içinde(sonradan öğrendiğim) Ak delice üzerine aşılanmış yaklaşık 30-50 yıllık yerli adıyla 45 adet topan Zeytin ve 55 adet Tirilye ağacı vardı. Bu ağaçlar benden önceki amcanın yaşlı olması nedeniyle zeytin ağacını bakamamış ve o yüzden satmış, her neyse alan satan hayrını görsün dedik ve biz yıl kasım aralık ayında 100 ağaçtan 450 Kğ zeytin topladık ve kendi yağımız oldu 145 Kğ zeytin yağı.(çok sevindik) Zaman içerisinde bu yaşlı ağaçları bakımı, gübrelenmesi ve şırlama sulama 2200 Kğ yeşil zeytin sattım. Bunlar içindeki çekirdek çıkarılarak badem veya kırmızı biber yapılıp satılıyor. geriye kalan küçük ve Yağlık olarak kalan zelytiniden 1200 Kğ zeytin toplayıp yağını alıyorum . Şimdilik hoşcakalın gerisini sonra yazacağım . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Affınıza sığınarak bazı suallerim var. Bunlar ağaçla ilgilenmeyi daha ileri götürüp bu işten para da kazanılabileceğini görmek adına faydalı olabilir. Zeytinin kilosunu kaça verdiniz . 1200 kg zeytinden kaç paralık yağ çıktı .. 4 dönüm böyle bir zeytinlik kaça alınıyor? Senelik gideri ne kadar? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Bodrum
Mesajlar: 22
|
ben de şırlama sulama ne demek onu sorsam olur mu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Aydın/Karacasu ilçesi
Mesajlar: 27
|
Sayın Halit Bey bu işten para kazanmaktayım. Bu yıl topan zeytinin kilosunu kalibre olarak (Kalibre :1 Kg'da bulunan zeytin sayısı. Örneğin 100-120 arası 1,20 Ytl 120-140 1,10 ytl, 140-160 1,00 ytl ve 160-180 arası 0,90 ytl dir. Ben Bu yıl 0,90-1,00 ytl arasında sattım. Bir ağaçta tüm zeytinler aynı büyüklükte değil o yüzden kalibre düşmemesi için sadece iri zeytinleri toplayıp yeşil olarak sattım. 26.11.2006 günü Geriye kalan zeytinleri toplattım. 1200 Kğ (özellikle ağaçtaki zeytin tanelirinin rengi yarısı sarı diğer yarısı kırmızıya dönüştüğünde toplattırıyorum, çıkan yağın yeşil rengi ve aromasına mükemmel oluyor) . Bilindiği üzere Zeytinde Yağlık ve yeşil değerlendiriliyor. 1200 Kğ içindeki zeytin bir kısmı küçük kalan zeytinler ve diğeri ise Trilye karışı olmakta (5.200 Kğ 1 Kğ zeytin elde edilmekte) buna karşın 545 Kğ zeytin yağım oldu. şu an kğ 6,00 yt satmaktayım . 4 Dönüm yer şu an için 8-10 bin ytl arasıdır. Eski insanlar yılda bir kere zeytin zamanında zeytini toplayıp bir sonraki sezonda bahçeye giderlermiş, bu işe gönül verirsen kendin budarsın(Zeytin Budama kursuna katılacaksın) yaprak ve toprak tahliline göre gübresini verirsen birde sulamasını yaparsan bu işten iyi gelir elde edersin. Ben 3 yıl önce 8 dönüm yer daha aldım içinde 220 ağaç vardı 2 yılda parasını çıkarttım . Yetişmiş ağaç olunca geri dönüşümü hızlı oluyor. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Aydın/Karacasu ilçesi
Mesajlar: 27
|
İyi günler bilimsel olarak damlama sulama sisteminde suyu saate azar azar verilmesi gerekmektedir. Benim Bahçemin suyu gölet sisteminden geliyor.Tüm gün su tahsis edilmiyor. Bu yüzden 10 saatte verilmesi gereken suyu 2 saate verirsen adı bence şırlama olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|