![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Mevsimler anormal bu yıl.. Daha şimdiden zeytinlerde çiçek sapları uzamağa başladı.. Bakalım sonu ne olacak ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-04-2014
|
ceviz çünkü ankaradan gidip gelemessin |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu.
|
9 günden beri köydeydim..Yeni döndüm.. Bu yıl yine çiçek çok bol zeytinlerde.. Ara ara bahar yağmurları olması iyi.. Geçen yıl ki gibi tam çiçeklenme döneminde aşırı sıcak lodos havalar olmaz ise bu yıl inşallah hasat iyi olur gibi görünüyor.. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2007
|
Sayın pria, maşallah sizinkiler bizimkilerden hızlı davranmış. Bol mahsul tutar, bol kazançlar olur inşallah. ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-10-2007
|
Milas yöresinde dün,bugün bol yağmur yağdı. Zeytinlerde çiçeklenme başladı,çiçek verimi güzel. İnşallah bereketli bir hasat yılı olur. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-03-2014
|
Zeytinde Yaprak Gübrelemesi Bitkilerin beslenebildiği yerlerden biri olan toprakta bitki besin maddeleri yeterince varsa, bitki iyi gelişir, bol ürün verir. Fakir ise gelişme yavaşlar, mahsul miktarı azalır, kalite düşer, soğuk ve hastalıklara karşı direnci azalır. Arzu edilen bol ve kaliteli ürünü alabilmek için, toprağa eksik olan bitki besin elementlerini (gübreleri) eksik olduğu miktar kadar vermek gerekir. Gübrelemenin genel prensibi bu şekildedir. Üreticiler şuna dikkat etmelidir; Gübrenin azıda fazlası da mahsulün kalitesine, miktarına, bitkiye ve ekonomiye zarar verir. Zeytinliklerimizin genellikle meyilli arazilerde yer alması ve bakım tedbirlerinin tam olarak uygulanmaması gibi nedenlerle beslenme problemlerine sık rastlanmaktadır. Zeytin ağaçları diğer meyve türlerine oranla olumsuz koşullara daha dayanıklı olmakla beraber verim ve kalite düşmesi gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. En çok karşılaşılan sorunlar noksanlıklar ve besin element dengesizlikleri olup, fazlalıklara oldukça az rastlanmaktadır. Zeytin ağaçları da, diğer bitkiler gibi uygun beslenme koşullarında normal ve sıhhatli bir gelişme gösterirler. Fakat gerek besin maddelerinin ortamda yokluğu, gerekse ortamda mevcut olduğu halde çeşitli faktörlerin alım üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle bitki normal bir gelişme gösteremez. Besin maddesi noksanlıklarının başlangıcında normal ve sıhhatli gibi görünen ağaçlarda; ileri noksanlık durumlarında yaprak, çiçek, sürgün, gövde ve meyvelerde bariz belirtiler ortaya çıkar. Tüm ağacın gelişmesi durur ve çok ciddi noksanlık durumları ağacın ölümüne neden olur. Bu duruma gelen bir ağaca uygulanan tüm bakım ve kültürel tedbirlere rağmen beklenen veya arzu edilen ürünü elde etmek mümkün değildir. Bu durum, zeytinde besin maddesi noksanlıklarının kesin teşhis ve takibi gereğini ortaya çıkarmaktadır. Teşhisler mutlaka yaprak ve toprak analizlerine dayandırılmalıdır. Bitki besin maddelerinin topraktaki mevcudiyetine rağmen bitkinin alımını engelleyen faktörlerin varlığı halinde, bu faktörlerin incelenerek değerlendirilmesi yapılmalıdır. Ülkemiz zeytinliklerinde taban gübrelemesi hariç topraktan gübreleme yapılmamakta ya da az miktarda yapılmaktadır. Verimli sezonda yaz uygulaması Zeytin meyvesini irileştirerek daha yüksek verim ve kalite sağlar. Düzenleyen Hüseyin güzel : 21-04-2014 saat 17:39 |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-03-2014
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın kelebek çalısı, ağaçlarınız ne güzel, gelin gibi olmuş. Bol tohur tutarlar inşallah. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu.
|
Bu yıl çiçek çok bol ama kuraklık tehlikesi var.. Kış yağmurları hemen hemen hiç olmadı gibi..Toprağın derinliklerine inemedi bir türlü yağmur suları..Bu yüzden tedirginim.. 4 gün önce bizim yöreye aynı gün 3 kez yarım - bir saat te olsa şiddetli yağmur yağması öylesine sevindirdi ki beni.. Biliyorsunuz, benim fidanlar meyilli arazide ekili, ama ben her fidanın sağına ve soluna 2-3 metre uzunlukta su kanalı yaptığım için her zeytin fidanının çevresine düşen yağmurlar bu kanallar vasıtasıyla toplanıp zeytinin kök bölgesindeki yalağa akıyor..Yağan yağmur her tarafa eşit işliyor, şaldır şuldur sel olup fidanlığın dışına akmıyor.. Bugünlerde Çanakkale'yi gene 3-4 gün yağmurlu veriyor.. Suya en çok ihtiyaç olan bu çiçeklenme döneminde yağan bu yağmurlar çok değerli.. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-05-2014
|
Manisa Kırkağaç'taki Trilye ve Edremit türü zeytinlerim de çiçek bu yıl çok bol. Maşallah yağmurlarda iyi gidiyor. Ama meyve tutum döneminde aşırı sıcaklar olursa yandık. Ne yazık ki sulama yapamıyoruz. Hayırlısı inşallah. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Hoş geldiniz. Bereketi içinde olsun. Nasibimiz ne ise onu yiyeceğiz. ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-01-2012
|
iyi akşamlar arkadaşlar maşallah zeytinlerimizde çiçek tutumu iyi. çok tutumlarda meyvenin boncuklama yapmaması için ne önerirsiniz |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Boncuklamadan kastınız küçük tane ise tohur tutumundan sonra bıçak arası yapıp ağacın yükünü hafifletebilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-05-2014
|
Merhabalar, YMM olarak çalışıyorum fakat stresli bir hayattan sıkıldım,doğa ile başbaşa olmak istiyorum. tabi bunun yanında geçimimide sağlamam gerekiyor. Allaha şükür bunca yıl çalışmamın karşılığında bir birikim elde ettim.Bunu zeytin yetiştiriciliğinde değerlendirmek istiyorum. Yorum yapacak arkadaşlardan zeytin dışında bir öneri ile gelmemelerini istiram ederim çünkü çok düşündüm zeytin işine girmek istiyorum.Kendim istanbulda oturuyorum. Arazi araştırmalarına başladım. İstanbula yakın bir yer olarak Çanakkalede arazi araştırmalarım oldu. 100-150 dönüm yerler baktım. Hepsinde zeytin ağaçları dikili 40-50 yaşlarında ağaçlar. Ağaç başınada 70-80 kg yılda verim aldıklarını söylüyorlar. Tabi bir uzmanla da gitmek isterim bana danışmanlık yapacak bu konuda bilgisi tecrübesi olan. Fakat forumdaki arkadaşlarında değerli yorumlarını almak isterim. Bu işin pazarlamasını bilmiyorum ama öğreneceğim, bu dediklerim ağaç başına verim sizce doğrumudur yoksa abartımıdır. Birde araziyi aldık verimi topladık diyelim bunun satışı nasıl oluyor satmak ta bir sıkıntı yaşarmıyız. Genelde sofralık zeytin fakat yağlık zeytin olan tarlalarda baktım. sizlere sorularım olacak bunlar; -O bölgede yağlık zeytinlik mi yoksa sofralık zeytinlik işine mi girmem gerekir? -Boş bir tarla mı almalıyım sizce yoksa 40-50 yaşlarındaki zeytin ağaçlı tarla mı almalıyım? -Baktığım tarlalarda 3000-4000 ağaç ortalaması var bunun yıllık bakım giderleri sizce ortalama ne kadardır? -Ayrıca aklıma gelmeyen sorularda olabilir beni aydınlatırsanız sevinirim.. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Milas yöresinde zeytin ağaçlarında çiçek iyi olduğu halde tane tutmadı.Bu yıl da zeytinin yok yılı olacak.Geçen yıl da yok yılıydı. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu.
|
Niçin meyve tutmadığı üzerine bir fikriniz var mı acaba ? |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Çiçeklenme döneminde havada yoğun bir toz bulutu vardı.Bundan etkilendiği sanılmakta. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 21-08-2008
|
Sayın Pria merhaba. Bu sene yoğun bir çiçeklenme vardı zeytinlerde bildiğimiz gibi. Ama zeytinler çiçeklerini döktüler hep. Sıvı solucan gübresi üretimimizde danışmanlık hizmeti aldığımız değerli hocamıza bu durumu sordum. Verdikleri cevap çok uzundu ama özetle çiçeklenme çok olsa dahi mineral madde eksikliğinde (özellikle bor ve çinko) çiçekler yeterince döllenemezler ve meyve tutumu olmaz dediler. Biz çiçeklenmenin çok olduğunu görünce danışmanlık hizmeti verdiğimiz yerlerde tedbirimizi aldık ve buralarda her hangi bir sorun yok dediler. Anneler çocuklarını korumak için kendilerini feda edebilirler ama bu ağaçlarda farklıdır, onlar ilkönce kendilerini korumak isterler, bir eksiklik olduğunu hissettiklerinde kendilerini korumak için çiçek-meyve döker dediler. Değerli hocamız zeytin için yıllık bakım-gübreleme programı hazırlamaktalar. Program yazımı bittiğinde buradan tüm dostların paylaşımına sunma düşüncesindeyim. Hatta bugün kendilerini ziyarete gittiğimde İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde değerli hocalarla zeytindeki sorunlarla ilgili koyu bir sohbet ederken buldum. Zeytinin geleceği için kafa yoran hocaları görünce mutlu oldum kendimce. Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar... |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Sordum ''nasıl, bu yıl aşırı sıcak peşpeşe lodoslar yok, ara ara bereketli yağmurlar da iyi gelmiştir..havalar da genelde poyraz ve serince..İnşallah tane tutumu boldur'' diye.. Bana '' Adnan abi, tam çiçek tutumunda 2-3 gün çamurlu sert yağmurlar yağdı..onca çiçek toplu iğne başı kadar meyve tutmuştu..çoğu döküldü..yine zeytin az bu yıl'' dedi.. Onlar çiçeklenmeden 10-15 gün önce çiçek güvesi için ilaçlama yapmışlardı , ben ise tomurcuklar patlamadan birkaç gün önce yaptım ilaçlamayı.. İlaçlamadan önce çok inceledim çiçekleri..güve yüzde 10-15 gibi yaygındı..hatta uğraşa uğraşa ilaçlamadan sonra ölü bir güveyi bile bulabildim..bazı çiçekleri sıkınca pırt diye güvenin sıvısı çıkıyordu.. http://www.agaclar.net/forum/1284716-post163.htm Dilerim tam zamanında güveleri yoketmişimdir..Birkaç gün sonra inşallah sevinçli bir manzarayla karşılaşırım.. Ayrıca ben çinko ve boru hiç ihmal etmem.. Son üç yıldan beri içinde bor ve çinko da bulunan DoktorTarsa'nın ''proton'' veya ''acotrop'' ithal denizyosununu veriyorum yapraktan.. Yılda beş kez..ondan da çok memnunum. |
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın serdart, yetişmiş ağaç her zaman iyidir. sıraları düzgün ise, yatırımınızın geri dönüşü daha çabuk olacaktır. Sofralık zeytin daha çok kazandıracaktır. Oralarda yanılmıyorsam trilye/gemlik cinsi daha iyi gelir getirir. Hoşçakalın. ![]() |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-05-2014
|
Alıntı:
bu arada bende araştırmalarıma devam ediyorum,bölgeye gittim yine hatta depremde oradaydım ![]() dediğiniz gibi trilye ekende var,ayvalık cinsi ekende var. ama genelde gördüğüm ayvalık cinsi zeytindi,bunuda daha cok yağlık olarak kullanıyorlar. 3000 ağaçlı bir yer vardı. ortalama 70-80 kg zeytin verdiğini söyledi. ve 40-50 arasıda bunlardan yağ oluyormuş.. sizce makul rakamlarmıdır bunlar,bu bu büyüklütke bir yerin yıllık zeytin toplama giderleri ve diğer giderleri ne olabilir sizce? teşekkürler. |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2008
|
Acemi zeytinci olarak kanaatim şu: bu işte en büyük gider kalemi işçilik. Eğer arazi otomasyona uygunsa ve bu çiftçilikle uğraşmaktan keyif alıyorsanız bu yatırıma girin yoksa kazanç zeytin çiftçiliğinde değil ürünün ticaretinde. 3000 ağaç ciddi bir rakam, eğer tecrübeniz yoksa daha küçük çaplı başlayıp sonra karar verin derim. |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Alıntı:
Önce satarak başlamalı. Başarılı olunursa sonra üretimi düşünmeli. Benim düşüncem odur. |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2008
|
Bu yıl zeytinlerde pamuklu bit yoğun idi , gerekli bakımı ve ilaçlamanın yapıldığı bahçelerde zeytin tutumu iyi , yapılmayan bahçelerde pamuklu bit zararı nedeniyle zeytin meyvesi oluşmadan döküldü. Bir de halkalı leke hastalığı yoğun olan bahçelerde de yaprak dökümü fazla olduğu için bu durumdaki ağaçlarda çiçek dahi oluşmadı. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-07-2013
|
Hayırlı günler arkadaşlar. Sizlerden küçük bir ricam var beni aydınlatırsanız sevinirim. Erzincan'da zeytin yetişip yetişmeyeceği denenecek ve gecen sene ekilen fidan bu sene meyve vermiş dayımda denemek istiyor ve benden fidan bulmam için rica etti. Söylendiği üzere gemlik zeytini soğuğa dayanıklıymış... 1-) 2-3 adet fidan lazım ben fidanı nereden bulabilirim (şu anda Bursa'dayım) 2-) fidanın gemlik fidanı olduğunu nereden anlarım 3-) soğuk iklime uyum sağlayabilecek başka tür önerilir mi? 4-) İNŞALLAH YANLIŞ YERE YAZMAMIŞIMDIR affınıza sığınıyorum |
|
|
|
|
|
#27 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Kış şartları çok hafif geçtiğinden dolayı bu yıl zeytin sineği baskısını geçen seneki gibi, belki de daha erken görmemiz büyük olasılık. Haziran ortalarından itibaren tedbir almakta fayda var. |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Yanılıyor muyum acaba ? İnşallah ben köye tekrar gidene kadar sağda soldaki diğer bitkilerle idare edip oyalanırlar )Şu kaolini maalesef atamıyorum ben..Çünkü, akülü tulumbam ile %2 lik bordo atarken bile sorun yaşıyorum..Tulumba pompası tıkanıyor, basınç, görev yapamıyor bazen.. Hatta denizyosununu bile çok ince süzmediğimde sorun yaşıyorum. |
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Bu durum avantaj bu yıl. Son gidişimde zeytinleri gözlüğümü takarak çok iyi gözlemledim..Güve kelebeklerinin nerelerde kümelendiğini bildiğim için onları ürkütmeden ilaçladım..%90'ını imha etmişimdir.. Çok dikkat ettim, zeytin sineğine hiç rastlamadım desem yalan olmaz.. Dilerim bana oldukça uzak fidanlıklardan uçup bana misafir olmazlar.. Olsalar bile meyveler 15-20 günlük koruyucu ilaçla kaplı.. Aslında zeytincilik çok zor müşkülpesent bir iş sayın MeyveliTepe.. Köyde emekli bir öğretmenimiz var..Zeytinliğinden hiç çıkmaz..çocuk gibi bakar onlara..O, her yıl iyi kötü mahsül alırdı ama bu yıl sanırım bir hata yaptı; hiç zeytini yok.. Arasıra muhabbet ederiz onunla..''Var yılında zeytinden, yağdan aldığım paralar ancak masrafı karşılıyor'' diye yakınır..Çünkü, biraz yaşlıca olduğu için her işini parayla, yevmiyeyle yaptırıyor.. Zor iş bu zeytincilik.. Ben marketlerde görüyorum zeytini..10-15 lira arasında fiyatlar hep..Yani, üretici kazanmıyor; pazarlayıcılar götürüyor parayı.. Benim de fazla beklentim yok..Fidanlığım çok huzur verici, püfür püfür esen, deniz manzaralı bir konumda..Ben orada kafamı, gündelik sıkıntıları resetliyorum, hayata daha bir sıkıca bağlanıyorum,ayda bir 5-10 gün çok yoğun çalışarak bünyemi atıllıktan, miskinlikten koruyorum..Kısaca, hobim benim..Gücüm yettiğince de devam edeceğim..Beygir kazığı çakılamıyacak denli kistik yapıdaki bir yeri yemyeşil yaparak çevreme örnek oluyorum..Bunun da keyfi çabası.. İlaç, denizyosunu, Belediye şebeke suyu, benzin, fiğ tohumu gibi zaruri masraflarım çıksın ve evimin zeytini ile yağını alayım, bu yeter bana.. Ama, gerçekten zeytinciliği geçim kapısı olarak görenlerin durumu kritik ve üzücü.. Hele bu güve ve sineklerin elinden zeytini koparıp kurtarmak çok zor iş.. Herşeyin dengesi bozulmuş. Düzenleyen pria : 23-06-2014 saat 15:19 |
|
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|