![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
|
Sevgili Ayata , 684 nolu mesajda Sevgili Orkun Kırcının söylediklerini görebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Zeytin konusunda daha önce hazırlamış olduğum ödevi rapidshareden indirebilirsiniz. Zeytin Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
|
Arkadaşlar ; Bahçemdeki zeytinleri dün topladım.Değişik iki tür zeytin var resimlerini eklediğim bu zeytinlerin cinslerini söyleyebilecek var mı? ![]() ![]() Alttaki resimleri gemlik diye tahmin ettim.Sizce doğru mu? ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2007
|
Siyah olan uslu,yeşil olan domat zeytinine benziyor.oşçakalın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
|
Sayın Melih Hocam; Her iki tür zeytinden bir yeşil bir siyahı yanyana koyarak resim çektim. Üsttekiler farklı bir tür ve biraz daha sivri yapıya sahip. Alttakiler ise daha yuvarlak ve çekirdekleri salamura iken yerken ikiye bölünmüş halde.Eğer uslu ve domat iseler benim için çok güzel bir haber bu. İlginize teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2008
|
arkadaşlar selamlar, öncelikle profosyönel bir forumda amatör biri olarak rahatsızlık vereceksem şimdiden özür dilerim Zeytin ağacının o güzel yeşil rengine hayranım bu yüzden süs için bir adet zeytin fidanı aldım (satıcı gemlik zeytini dedi eğer doğruysa) ve bahçenin bir köşesine diktim ancak 2 yıl olmasına rağmen pek bir büyüme gerçekleşmedi gübreleme falan yaptım bu sene çiçeğe benzer bir iki oluşum gösterdi ancak onlarda döküldü acaba büyüse bile zeytin yapmayacakmı? yavaş büyüyen bir ağaç olduğunun farkındayım, coğrafi etkilerde dezavntaj (istanbul)ancak benimki, aşırı yavaş hiç kalınlaşmadıda sadece boy verdi oda benim desteklemelerimle olduğunu zan ediyorum. sizce yeni bir iyi cins fidanmı almalıyım yoksa bu fidan iflah olurmu? bazen zeytin olduğundan bile şüpheye düşmeye başladım. teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-11-2007
|
Alıntı:
Gemlik zeytin tipi seçmeniz daha güzel. Diğer zeytin türlerine göre soğuğa daha iyi dayanıyor. Büyüme ve gövde gelişmesi yaptırmak için 15.30.15 torosol gübreler var. Küçük zeytin fidanlarının çicek tutmaması normaldir. Zeytin fidanı alacak olursan ayvalık, domat ve gemlik zeytin tiplerinden birini al. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
|
Sayın Özcan 2007 İlginize teşekkür ederim dediğiniz gübreyi bulmaya çalışacağm, saygılar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-02-2008
|
arkadaşlar hep ezeytin diktik amma toplatmasını hiç düşünmedik. inanın epey zor. zor tarfı toplayacak insan bulmak onların yövmiyesini nakit verecen zen yağını satacan. salamuralık zor satarsın. marmara birliğin olmadığı bölgelerde satış zor. benden uyarması.ben şuan bayağı zorlanıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-08-2008
|
Alıntı:
Bu hasat makinası hakkında bizi biraz daha bilgilendirmeniz mümkünmü? Zira gerçekten faydalı bir alet ise bende satın almak istiyorum..Fakat çekindiğim konu, benim gibi amatörler bu makinayı kullanabilir mi? Bozulduğunda tamir ettirebilir mi? Malumunuz parayı kuruş kuruş kazanıyoruz .. Saygılarımla.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Her ikisinide kullanıyorum ama şarjlı olan hoşuma gitmedi dala tuttuğun zaman zeytin dökmüyor. Motorlu zeytin hasat makinası zeytin döküyor ama kötü tarafıda biraz ağır. Bana sorarsanız hangisinden alayım derseniz motorlu olanı tafsiye ederim. Her ikisininde servisi mevcut. http://www.zemsu.com/?lang=tr&show=p...view=det&id=44 http://www.semak.com.tr/urundetay.as...k=148&u=OS250L |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Murat
Giriş Tarihi: 28-03-2007
|
HASAT İLE İLGİLİ BİLGİLER: http://www.zeytincilik.azbuz.com/index.jsp |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
|
Merhaba , geçen günlerde bu bölüme zeytin yetiştiriciliği ile ilgili küçük bir soru bırakmıştım.Acaba soruyu doğru bölümemi yazdım diye düşünüyorum.Yardımlarını umarak soruyu tekrar allta belirtiyorum. Deniz seviyesinde ( 5 m -20m arası ege)adalarda yağlık türde zeytin yetiştirmenin dez avantajları nelerdir.Çalılık ve kısa boylu makilerin ortadan kaldırılarak yerlerine zeytin dikilmesi hakkında bilgilerinizi benimle paylaşmanızı rica ediyorum .Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba ben edremit'li olarak şunu itiraf etmek istiyorum. Edremit pazar yerine çıkan köylü kadınları zeytin yağını hileli olarak satıyor nasılmı zeytin yağı içerisine çicek yağı katıyorlar. Bu nedenle hileli zeytin yağını 5 ytl veriyorlar. Hileli zeytin yağını nasıl anlarız, aldığımız zeytin yağını pet şişe ile buzdolabına koyarız (buzluğuna değil) şişedeki yağın yarısı don tutupta diğer yarısı don tutmadısa hileli yağ demektir. Zeytin yağı çabuk don tutar ama çiçek yağı biraz geç tutar. Zabıtalar bile şüpeli gördüğü yağları topluyor ve imha ediyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
|
73 dönüm zeytinlik 4 yaşına girecek ağaçlarda meyva var şu an. 20 dönüm kadarı bayğı iyi tuutu. diğerlerinde tek tük meyva var.2750 ağaç var. satıyoruz.çünkü her işi yövmiyeyle yaptırmak zorundayım. insanlarla uğraşamıyom. içimden satmak gelmesede satmaya niyet ettim.sulama imkanı var. barajdan su kanalı vasıtası ile sulanıyor. düz arazide etrafı tel örgü ile çevrili zeytinlik sahibinden satlık.yer osmaniye. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaçsever
|
birde birşeyi merak ediyorum. hiç ilaç gübre kullanmadan ve sulamadan sadece toprak işlemesi yaparak ve budama yaparak zeytinden verim alınır mı?bordo bulamacı atmak şart mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaçsever
|
bir kişi bordo bulamaçsız olmaz diyor sayın özcan olur diyor. hangisi doğru. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaçsever
|
bordo bulamaçsız olur mu olmaz mı bu mevsimde aralık ayında mutlaka atılmalı mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
|
Sevgili zeytunsever; Yazılarınızı hüzünlenerek okudum, yaramı deştiniz, ağaç yetiştirmek çocuk yetiştirmekten zor olduğunu bildiğim için nasıl kıyıpta satacaksın, bir yetiştiren olduğum için sizleri çok iyi anlıyorum, yüz tane ile bende on yıldan beri uğraşıyorum, çocuklara bakmadım onlara baktığım kadar,baktık yetiştirdik bu işe girerken marmara birliğimiz var diye girdik, gidip üye olayım dedim malımızı vermek için, gidip müracaat ettim. çok büyük hayal kırıklığına uğradım, nedenmi önçe benden tapu istediler var dedim, yer nerde dediler gönende deyinçe olmaz dediler gönen bölge olarak ekim alanı değilmiş, uzatmayayım üye olamadık, peki üyelik şartları nedir diye sordum, bölge de olmak şartı ile birliğe ortak oluyorsun, ortaklık olarak iki yıl önçe ki görüşmemde kaç ton kota alacaksan ton başı üçyüz milyon parayı ortaklık payı olarak şimdiden yatırıyorsun, örneğin on tonluk kota alacaksın şimdiden üç milyar parayı yatıracaksın o para orada duracak. örneğin on tonluk kotan var, malın çok oldu on beş ton malın var dökemezsin on ton dökersin, bu birlikte böyle birşey. Şayet üyeliğin yoksa çok zorluklar çekersin malını kendin değerlendirmek ve pazar bulmak zorundasın. Birliğin açıklamış olduğu fiat bu yılda hayal kırıklığı yarattı üreticilerde, basından gördüğüm kadarı ile üretiçiler tarafından pretesto edilmiş, tavan fiat 5 ytl ortalaması 3ytl olur, bu fiatlarla zeytin üretiçiliği yapılmaz. Alıntı:
Bir de gemlik çeşidinin geleçeği yok deniyor, araştırmalarımda bende onu gördüm, dış ihracatı olmıyan bir çeşit, bütün bu olumsuzlulardan dolayı hiç kıyamıyorum ama bende on yıllık ağaçlarımı sökmeye karar verdim, iki yıl önçe çeviz ektim çevizler verime geçtiği zaman zeytinleri sökeceğim. ( Çoçuklarımı söküp atmak benim için hiç kolay olmayacak,beni ançak yetiştirenler anlıyabilir) Anlıyamadığım bu devlet destekleme verip ekmeye teşvik ediyor ektikten sonra da sen bölge dışısın üye olamazsın diyor. O halde niye teşvik veriyorsun veya ediyorsun be kardeşim. Anlıyan biri varsa bana da anlatsın, bu nasıl bir tarım politikası? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
|
herkese hayırlı günler...yardım almak istediğim bir konu var. 8 dönümlük bir zeytin bahçesi kurmak istiyorum. yer ç.kalede. ruzgarı bol olan denıze yakın 60m rakımlı bir arazı. damla sulama sistemi olacak. tereddüt ettiğim konu ise hangi cins daha ekonomik olur. aklımda ispanyol cinsi Arbequina irta 18 bu cinsi deneyen kisiler var mı. internette bu türe ait olan bilgiler cok ancak bana yeterli gelmedi. 2006 yılında ülkemizde denenmeye başlandığı yazıyor ancak sonuçlar hakkında pek fazla bilgi bulamadım. nerden fidan siparişi verilir ve 2006 da ekilen fidanların su anki durumu nedir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-11-2008
|
Merhabalar. Babamın Mersin ili Silifke ilçesinde olan yaklaşık 100 adet zeytin ağacı var. Bu ağaçlar bizim oralarda harap denilen yabani zeytinden aşılanma. Benim merak ettiğim ise 1. Yıllık ortalama ne kadar ürün alırım. 2. Bir miktar daha aşılanmak üzere olan zeytin ağacı var bu ağaçlara hangi tür aşılarsam en çok verimi alabilirim. 3. Ağaçlar şu an bayağı bakımsız durumdalar. Onları ıslah etmem ne kadar sürer. Eğer bu konularda bana yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Zeytin hasatımı ancak bitirebildim,yağlarımı depoladım ve sevgili siteme kavuştum.Herkeze merhaba. Sayın zeytunsever,bordo bulamacını bildiğiniz gibi halkalı leke hastalığı,ağaca su yürümesini durdurarak dona karşı korumak için,gövdeyi ilaçlayarak kabuğunu yenileyip kabuk arasındaki zararlılar ile mücadele için kullanıyoruz. Sadece budama ve toprağı işleyerek alacağınız verim kilo ve tane büyüklüğünde düşüş gösterecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Sayın murat1997 , bence yörenize özgü zeytin aşılayın derim.Farklı çeşit için yörenizdeki çiftçiler ile ve tarım il/ilçe müdürlükleri ile temasa geçebilirsiniz. Ağaçlarınızı bakmaya başladığınızda 2-3 yıl içindeki değişikliğe kendinizde şaşırırsınız.Ölmez ağacı size teşekkürlerini ve minnetini hemen sunacaktır. Alacağınız verim sizin bakımınız ve ağacınızın büyüklüğü ile ilgilidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Sayın agula01,zeytin ağacı sizden başka ne istiyebilirki?Rüzgar,su,deniz havası vallahi beni dikseniz ben bile yeşeririm oralarda.İspanyol cinsi bildiğim kadar yağılk çalı formunda bodur bırakılan bir cins.Sİzin bolgede bana göre edremit ve trilye en uygun çeşitlerdir,tabiiki takdir sizin.Hoşçakalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-11-2008
|
Merhabalar. İzmir Torbalı ilçesinde yaşıyorum. Şubat 2008'de 3.000 metrekare tarla içine 100 tane değişik büyüklüklerde zeytin fidanı diktim. Daha önce hiç ağaç yetiştirdiğim olmadı o yüzden biraz bilinçli **** bilinçsiz kullanıcılardan duyduklarımla biraz da kendi mantığımla bişeyler yaptım ama hangisinin doğru olduğunu anlayabilmiş değilim. Fidanları dikince 70-80 cm yüksekliğe kadar olan bütün dalları kestim o yüzden üzerinde az miktarda dal ve yaprak var. Köylü yetiştiriciler 4 yıla kadar kesinlikle hiç dalı falan kesilmez diyorlar, ziraat mühendisi benim düşündüğüm gibi "ilerde kesilecek dalı bugünden kes" diyor. Sulama konusunda da damlama sulama sistemi yaptım, ziraat mühendisi "ağaç susamayınca su verme" diyor ama bir tanesi istem dışında fazlaca sulandı diğer ağaçlardan belki 3-4 kat fazla büyüdü. Damlama sulama yapana kadar diplerindeki havuzu doldurmak suretiyle 10 günde bir suladım. Gübreleme konusunda da birileri hayvan gübresi koyuyor, birileri "bir yaşına gelene kadar bişey verme" diyor. Ben de bugüne kadar bişey vermedim, bu hafta hepsinin dibine de hayvan gübresi koydum. Geçmişte hata yapmışsam bile, bu hafta yeni diktiğim 40 Gemlik yağlık türü zeytine doğru davranmak için öğrenmek istiyorum. Merak ettiğim; 1. Fidanların dalları hiç kesilmemeli mi yoksa boşuna büyütmemek için hemen kesilmeli mi? 2. Sulamak için susamalarını mı beklemeliyim yoksa fırsat buldukça sulamalı mıyım? 3. Havuzlarına hayvan gübresi koymalı mıyım yoksa yaşını doldurmasını beklemeli miyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-08-2008
|
Sayın Özcan2007, iilginiz için teşekkür ederim.. Valla İdcevi , ağzınıza sağlık hocam; sorabilecek ne soru varsa sormuşsunuz..Zira benzeri problemleri bende yaşıyorum.. Anlamıyorıuz ya.., önüne gelen birşey söylüyor köylük yerlerde.. İnşallah buradan tatmin edici cevaplar alırız... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Sayın idveci,budadığınız fidanlarınız bu şekli ile tek gövdeli bir ağaç olacaktır.Zeytin fidanı büyürken alt dallarıda yukarıya doğru çıkar.Bizler Akhisar'da an dalları alttan taçlandırarak goble(vazo) şekli vermeye çalışırız.Bunun nedeni yayvan,üzerine cıkması daha kolay saçaklı ağaçlar yetiştirmektir. Siz budama yaptığınız ve suladığınız için diğer dallara gidecek güç ana gövdeye gitti ve hızlı bir büyüme yaptı diye düşünüyorum. Hayvan gübresi çok fazla olmamak şartı ile bir zarar vereceğini zannetmiyorum.Benim tavsiyem keçi gübresi vermeniz ve çapa ile toprağa karıştırmanız olacaktır Zeytin ağacı çok fazla su sevmez,fazla suya alıştırmanızı tavsiye etmem,bu benim görüşüm.Hazır suya alışan ağaç ihtiyaçlarını depolamaya ihtiyaç duymuyor ve suyu kestiğiniz zaman istediği yapılmayan şımarık bir çoçuk gibi küsüyor,yaprakları ters dönmeye, zeytinleri buruşmaya başlıyor.Son karar yinede sizin.Hoşçakalın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-11-2008
|
Melih Bakırlıoğlu arkadaş, cevabınız için teşekkür ederim. Taçlandırma konusunda hata yaptığımı düşünüyorum; Şimdi 70-80 cm'e kadar dal yok ama sanırım o gövde de uzayacak ve büyüyünce bu dalsız yükseklik belki de 1,5-2 metre olacak. Bir de daha sonradan düşündüğüm bir konu var ne kadar doğrudur bilmiyorum ama; Ağacın üzerinde az yaprak kaldığı için yeterince fotosentez yapamayacak, alttan ne kadar besin alsa da büyüme yavaş olabilir. Burada tersini söyleyen bir arkadddaş olmazsa yeni diktiğim 40 ağaca hiç dokunmamayı düşünüyorum. Hangisinin iyi olduğunu yaşayarak görmüş olacağım ama bir gruba kötü davranmış olacağım. Uzmanlar da birşeyler söyleyeceklerdir bakalım, bekleyip görelim. Bir de merak ettiğim, bazı üreticiler ağaçların gövdesine kireç yapıyorlar, acaba bu yapılması gereken bişey midir, faydası veya zararı olur mu? Düzenleyen idcevi : 17-11-2008 saat 22:39 Neden: Eksik mesaj |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|