![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-10-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 23
|
Merhaba Mine Hanım; Forumda bulunan bir çok bilgiyi okuduğum gibi, yazılı olarak dökümünü de aldım. Çok faydalandığımı söylemeliyim. Sadece buradan okuduğum teorik bilgiler ile ben de zeytin bahçesi yapmaya karar verdim. Bu amaç ile Havran'dan 18 dönüm kadar meyilli bir arazi aldım. Arazim güney-batı yönünde ve her tarafı zeytin bahçesi dolu.. Su için ultrasonik sondaj yaptırdım, sınırlarımı ölçtürdüm. Şimdi biraz maki temizliği yapacağım, toprağı 80 cm patlatıp, 6x4 m aralıklı olarak zeytin çukurlarımı 80x80x80 olarak hazırlatacağım. Ayvalık yağlık dikmeye karar verdim. Her 10 fidanda bir gemlik dikmeyi düşünüyorum. Ayrıca tozlaşmayı arttırdığını duyduğum ve de tadını sevdiğimden birkaç adet de incir fidanı dikeceğim. Emekliliğime 10 yıl var. Bu yıl içinde fidan dikimini bitirerek, baharda sulama projemi tamamlayarak, çiftlik evimi yaptıracağım. Amacım en az 2000 zeytin ağacı sahibi olmak (bunun için daha fazla toprağa ihtiyacım olacak). Ağır ağır da olsa planladıklarımı uyguluyorum. Bu aşamada Edremit Zeytincilik Araştırma'dan da bilgi desteği almayı düşünüyorum. Çevremde zeytine sevdalı arkadaşlarımı da topluyorum, ileride onlarla bir kooperatif kurmayı planladım. Bu işin zor olduğunun bilincindeyim, ama kendimi bu işten alamıyorum. İzmir'li olmamın bu işi yapmak istememde etkisi çok. Toprağımdan kopamadım. Buraya kadar, yaptıklarımı ve yapacaklarımı sunmak istedim. Ayrıntılar konusunda da bilgim var, bana önerileriniz olursa seve seve okurum. Saygı ile.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 35
|
[QUOTE=thebe;163172] , 6x4 m aralıklı olarak zeytin çukurlarımı 80x80x80 olarak hazırlatacağım. Ayvalık yağlık dikmeye karar verdim. QUOTE] 6*4 edremit için çok sık bence trilye zeytin için ideal olabilir ama edremit tipi için bence ideal ölçü 7*7 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-10-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 23
|
Sayın qba1976; Öneriniz için teşekkürler, dikkate alacağım. Saygı ile.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 35
|
6*4 dikilmesine dikilir de entansif yetiştiricliklerde tercih edilebilir, ya da 15 sene sonra aradan birkaçını sökebilecekseniz. Çünkü edremit çok büyüyen tacı genişleyen bir zeytin türü , 10 sene sonra ağaçlar birbirine girer ve güneş ışığını keserler, sonrada gelsin hastalıkalr.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
|
Sayın Thebe; Ultrasonik sondaj yaptırdığınızı yazmışsınız.Sonucun kesinliği ve maliyet konusunda bilgi verebilirmisiniz? Ayrıca acaba Fethiye için Trilye mi, yoksa Ayvalık mı yağlık olarak daha uygundur? Mine Hanım'dan ve diğer forumdaşlardan da bilgilerini rica ediyorum.Saygılarımla.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-10-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 23
|
Alıntı:
Saygı ile.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
|
Alıntı:
pekala su sondajı için kazmayı vurdunuz mu? artezyenin metresini kaçtan yapıyorlar, bilginiz var mı? toplam artezyen maliyetini ne kadar bekliyorsunuz? Bu arada arkadaşlar, yağlık zeytin olarak trilye mi bölgeme uygundur, ayvalık mı? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-10-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 23
|
Alıntı:
Su sondajı için baharı bekliyorum. Metresini 70 ytl civarı yapıyorlar;ben 50 ytl/metre fiyatlı sondaj yapan birilerini buldum. Şartnamemi hazırladım. Toplam maliyet 6000 Ytl'yi bulabilir. Ama ben Ziraat Bankası kredisi ile, damla sulama ve kuyu çakmayı birlikte yapmayı planladım. Damla sulama için kredi faizi %0, kuyu için ise %60 indirimli, yıllık %7. Saygı ile.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
|
Çok teşekkür ederim dostum.İnşallah planların istediğin gibi gerçekleşir.Başarılı olmanı canı gönülden dilerim.Gelişmelerden bizi haberdar et. Ayrıca bu krediden bahsetmen iyi oldu.Bende faydalanmak için başvurayım.ben sondaj falan için ocak şubat aylarını planlıyorum.Bu sezon dikmek istiyorum.Tabii arazinin etrafını telle çevirmem lazım. İnternette araştırırken bir İspanya orjinli zeytin türü ilgimi çekti.Buraya linkini ekleyebilirsem değerli forumdaşların olumlu ve olumsuz fikirlerinden faydalanmak isterim.Özellikle Sayın Mine Hanım'ın görüşlerini merakla bekliyorum.Saygılarımla http://www.pulptarim.com.tr/zeytin.htm adresinde bu zeytin türü için 5*1 m dikilebileceği yazılmış.İncelemenizi rica ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-02-2017
Şehir: bursa orhangazi
Mesajlar: 43
|
Agacin gunluk su ihtiyaci (yaz donemi)
Merhaba: Bursa orhangazide 5 dekar 250 yetiskin agaci olan egimli bir arazide zeytinlik aldim. Uzun zamandir forum konularini okuyordum aslinda bu ise girmeyede burada edindigim bilgilerden cesaretle yola cikarak karar verdim. Basta mine hanim olmak uzere herkeze tesekkurler. Aldigim bahce son bes yildir bakimsiz birakilmisti. Once agac dipleri sonra bahceden yetisen yabani ot temizligi ardindan yuzeysel capalama dun itibariyla gubreleme islenlerini yaptik. Yarin itibariyla arazinin ust kisminda bulunan uzun calilari kesip ruzgar yolunuda acacagim. Budama icin on gun kadar daha bekleyip kendim yapacagim. Buradan ve cesitli videolardan edindigim bilgileri iyice sindirdigimi dusunuyorum. Budamadan donra araziye 12,5 veya 15 kilo bordo bulamacini 1 ton su ile uygulayacagim. Daha sonra da zamani gelen bakimlari eksiksiz ellerimle yapacagim. Benim su sira arastirdigim konu damla sulama, sizlerden bu konuda yardim istiyorum. Agaclarim ortalama 20 25 yaslarinda, bahcede 22 sira (yukaridan asagiya) aralari esit olmamakla beraber ortalama 4 metre. Arazinin 100 metre yanindan (oldukca asagida) yaz kis akan dere geciyor. Buradan su cikartip 5 veya 10 tonluk depoya doldurup sulama dusunuyordum. Fakat bugun ogrendimki hemen uzerimde (100_200) metre baska bahcelerinde kullandigi ayri bir dere varmis. Buraya boru veya hortum atilarak arazideki depoya su basanlar varmis, pompa vs. Gerekmeden. Sormak istedigim yukarki dereden suyu getirip depoya biriktirsem; vanalardan miktari ayarlamak suretiyle araziyi 24 saat sulamaya tabi tutsam agac basina gunluk kac litre su vermeliyim. Gecmis sayfalarda su yaziniz var: "Bu 400- 500 lt değil, 4-5 ton sudur. Profesyonel işletmelerde 5-6 yaşından sonra bir ağaca, 5 damlatıcı ile yazın 3 günde bir günde 11- 12 saat sulama yapılmaktadır. Sistemleri buna göre düzenlemekteyiz. " Buradan haraketle damlaliklarin yerlerini haftalik veya 2 haftada bir degistirmek suretiyle, tek sira damlalikla veya cift sira, gunde 24 saat olacak sekilde kac lt vermeliyim. Eger dusundugum olursa sadece damlaliklari kontrol etme isini ustlenecegim. Yukaridan depoya basacagim suyu ve depodan agaclara inecek. Ayarini depoyu susuz birakmayacak ve tasirmayacak sekilde yapabilirim. Bu yazdiklarim olabilecek seyler mi? Bir agacin haziran eylul arasi gunluk su ihtiyaci ne kadardir? Ayrica arazide agaclarimla yasit ikiser adet erik, armut, kiraz,visne,kestane,ceviz,dut agaclari var bunlari kestirsemmi? (Serpme olarak yer aliyorlar)? Uzum kokleri heryere uzanmis geldikce elime sokuyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-10-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 23
|
Sayın hatipali74; Super High Density (SHD) planting; 20 yıllık geçmişi olan bir uygulama ve Amerika'da özellikle büyük oranda uygulama alanı bulmuş. Özellikle 2 zeytin türü üzerinden yapılmakta. Hasat büyük toplama makinaları ve modern tarım aletleri ile, çok büyük alanlarda yapılmakta. Bizim ülkemizde bu iki türe özgü dikim ve hasat yapan bir araştırmacıya rastlamadım. Ülkemiz iklim şartlarına uygunluğu konusunda bilgim yok, ama bilen var ve paylaşırsa sevinirim. Saygı ile.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
agaclar.net
|
Niye dünya çapında bilinen kendi yerli çeşitlerimiz varken ülkemiz topraklarına yabancı çeşitleri sokmaya, adapte etmeye çalışıldığını anlamak mümkün değil. Benim bir müşterim (Taylıeli Zeytin ve Zeytinyağı İşletmesi )hemen her yıl yurt dışında yapılan zeytinyağı yarışmalarında ödül alıyor. Edremit tipi zeytinliklerinden elde ettiği yağlar Japonya'ya kadar ihraç ediliyor. Üstün kaliteli bu yağlar piyasadaki sıra işi fiyatlara da satılmıyor. Bu çeşitler henüz yeni, bir 15 sene sonra ne olacak bilen var mı? Ayrıca Arbequina için verdiğiniz adreste, getiren firma bile "Yağ verimi %20-22 arasındadır, %2’nin altında asit oranı vardır. (Bu özellikleri ile Gemlik çeşidine benzer). Yağın raf ömrü kısadır, buna rağmen Avrupa’da popüler bir çeşittir." diyor. • Kısaca başka ülkelerin çeşitlerine yönelmek yerine elimizdeki çok önemli çeşitlere sahip çıkmalı ve yağımızı ulusal bir marka haline getirmeliyiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2007
Şehir: Susurluk
Mesajlar: 3
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-11-2007
Şehir: Balıkesir / Altınoluk
Mesajlar: 212
|
Merhaba susurluklu Arbequina fidanı gönderebilirmisin, dozlayıcı olarak kullanacağım. Ücreti önemli değil, gönderirsen teşekürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2007
Şehir: Susurluk
Mesajlar: 3
|
Sayın ozcan 2007 Maalesef elimde hiç Arbequina fidanı yok. Fakat, sanırım Pulp Tarım'da bu fidanlardan var. İlanlarını görmüştüm. İnternette telefonlarını bulabilirsin. Saygılar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 35
|
Mine hanım , bu yabancı çeşitlerin ülkemize sokulması ayrıca yasadışı değil midir? Herhalde bu arbequina denen tip, meyve fidanı kısvesiyle yurda sokuluyor. Yunanlılarında kabul ettiği üzere ayvalıkdan çandarlıya kadar olan bölge dünyanın en iyi zeytinyağlarının üretildiği bölge , bunun bence tek bir nedeni olabilir o da edremit zeytin ağacı. Bence de yağlık dikmek isteyen arkdaşlar edremit fidanı dikmeliler. Trilye ve diğer çeşitler 1 seneden sonra acıma yapıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaçsever
|
ÇOk HAKLISINIZ
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
agaclar.net
|
Bildiğim kadarıyla yasak değil, Manzanilla' da yabancı bir çeşit ve hızla yaygınlaşıyor. Üzülüyorum. Her yörede Edremit dikilmesi doğru değil. Güney doğu ve doğu Anadolu'nun da harikulade yerli yağlık çeşitleri var. Bunlar da değerlendirilip yöresel markalar, sonra da ulusal markalar olmalılar. Zenginliğimiz böyle artar. Örneğin Ege'nin memecik'i harika bir yağdır. Bazı firmalar artık zeytinyağını çeşidine göre markalamaya başladı; Edremit, memecik diye. Hepsinin aroması, özelliği farklı. Harika bir uygulama. Biz çeşide göre yağ üretsek ve dünyada marka yapsak, çeşitlerimizi tanıtsak fena mı olur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
|
Kesinlikle sizlere katılıyorum.Yerli plantasyonu korumalıyız.Beni heyecanlandıran sadece ikinci yıl üretim vermesi ve sık dikilmesiydi.Bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.Acaba sizce yöreme edremit mi, memecik mi, erkencemi mi dikmeliyim.Tabii aradığım çeşitlerin sertifikalı fidanlarını nerelerden temin edebilirim.saygılarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 496
|
Sayın hatipali74, edremit dikmeye karar verir iseniz fidan için yardımcı olurum. Hoşçakalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Fidanı sertifikalı fidan üreten firmalarda bulursunuz. Bademli Fidancılık Kooperatifinde var diye hatırlıyorum. Tarım sitelerinin sayış ilanlarında da karşınıza çıkar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 35
|
Yalnız edremit zeytini sofralık oalrak da çok kaliteli bir zeytin olduğundan eğer sırf yağlık düşünmüyorsanız bence memecikden idealdir. Memecik sofralık olarak düşük kalite bir zeytin olarak değerlendirildiğinden edremit zeytiniyle fiyat olarak (sofralık bazda) 3 misli fiyat farkı vardır. Bence bunu da göz önünde bulundurun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Edremit zeytini, Meyve Büyüklüğü : Orta Meyve Şekli : Yuvarlağa yakın, silindirik Meyve Eti % : 85,26 Çekirdek % : 14,74 100 g Meyve Ağırlığı : 364 Memecik zeytini, Meyve Büyüklüğü : İri Meyve Şekli : Oval Meyve Eti % : 88,28 Çekirdek % : 11,72 100 g Meyve Ağırlığı : 478 Siyah sofralık zeytinde de, yeşil sofralık zeytinde de istenen bazı kriterler vardır; Küçük çekirdekli olma, meyvenin iri olması, meyve kabuğunun inceliği ve salamura işlemi boyunca meyve etinin parçalanıp ezilmemesi gereklidir. Bunlardan başka yeşil salamuralık olarak işlenecek zeytinlerde ise ilaveten istenen farklı bazı özellikler daha bulunmaktadır. Bunlar da; salamura sırasında renk değiştirmemesi ve dolgu zeytin olarak işlenebilmesi için çekirdeğin meyve etini parçalamadan kolayca çıkabilmesi özelliğidir. Bu kriterlere en uygun yerli yeşil sofralık çeşitlerimiz Domat ve Memecik zeytinleridir. İhracata sofralık işlenme özelliğinde bir zeytine düşük kaliteli deme sebebiniz nedir? Bilimsel kıstasların aksine olan bu fikrinizin dayanağı nedir? (Ayrıca unutulmamalıdır ki, bir yöre için çeşit tavsiyesinde bulunacaksa bu zeytinin bütün özellikleri değerlendirmelidir. Örneğin Edremit zeytini hakkında çok araştırma yapılan zeytinlerden biridir, bulgular göstermiştir ki, bu zeytin + 7,2 derecenin altında 1000 saat soğuklama ihtiyacına sahiptir. Bu sıcaklığı bulamazsa döllenme problemi yaşamaktadır. Küresel ısınmanın hızla arttığı bir dönemde, Muğla gibi bir ile, kurağa dayanımı az ve yüksek sıcakla döllenme sorunu yaşayabilecek bir çeşit önermek ne derece bilimseldir? Ayrıca yine bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, bölgede adaptasyonu en yüksek çeşit Memecik'tir. Üstelik te orjini Muğla'dır.) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
|
Sayın Mine Pakkaner Hanımefendi; İlginiz ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim.Artık dikeceğim zeytin çeşidi olarak memecike karar verdim.Kesinlikle paraya kıyıp sertifikalı aşılanmış zeytin alacağım.Aralarına da edremit zeytini ve incir dikmeyi planlıyorum.Yakında toprak analizi yaptırtacağım.Arazide su olup olmadığını araştırmak için bir jeoloji mühendisi götürmeyi planlıyorum.Araziyi telle çevireceğim.Arazim 8,5 dönüm olduğu için komşu araziyi de alarak arazimi 10 dönüm üstüne çıkararak zeytin için verilen desteklemeden yararlanmak istiyorum.Yanlış biliyorsam düzeltin; 10 dönümden küçük araziler desteklemeden yararlanamıyorlar. Acaba zeytincilik için verilen desteklemeler nelerdir? araziyi telle çevirdiğimde bu konuda da herhangi bir destekleme var mı? Gelişmeleri buradan yazarım.Bu forumdan çok faydalandım.Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 35
|
Hata edersiniz! Hiçbirşey bilmiyorsanız en azından yakındaki bir markete ve yahut kipa migros tansaş vb satış merkezlerine gidin ve oradaki tezgahtara aydın memecik tipi zeytin istediğinizi söyleyin; tezgahtardan alacağınız muhtemel yanıt " öyle bir zeytin var mı?" şeklinde bir cevap olacaktır. Aynı tezgahtara edremit çizik, edremit kırma ve yahut edremit siyah sele zeytin istediğinizi söylediğinizde göstereceği boy ve çeşit sonrasında hangi zeytinin daha rantabl olduğuna kendiniz karar verin bence.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 35
|
Mine hn. sizin ziraat ve toprak üzerindeki bilgilerinize şapka çıkartırım yalnız teori ve pratik şu andaki örnektede görüldüğü üzere biraz farklı oluyor. Zeytini köylüden alıp işleyip, satan biri olarak elbette hangi zeytinin piyasada ne kadar para ettiğini az buçuk bilirim ![]() Yani zeytinin ansiklopedik bilgilerini verip, et oranı onun şu diğerinin bu, demekki bu daha pahalı olmalı gibi bir yaklaşım biraz komik oluyor. Ayrıca memecik zeytinin ihracaata gittiğinden sanki daha önemli bir zeytin gibi bahsediyorsunuz ki külliyen hatalı. Acaba neden ihracaata gidiyor memecik zeytini? Tabii ki ucuz olduğu için, bu kadar basit. çÜNKÜ DIŞ PİYASA HAMI 2,5 -3 YTL OLAN EDREMİT ZEYTİNİN DEĞİL 1-1,5 YTL OLAN MEMECİK zeytinini tercih ediyor yani tamamen duygusal. Bence sizde bazı konularda üreticilerden ve ya piyasadakilerden bilgi takviyesi yapmalısınız. Tabii ki herkes herşeyi bilemez zaten bunun için buradayız bizim bilemediklerimizi siz bize sizinkileride biz size seve seve öğretmeye hazırız.. Saygılar.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | ||||||
agaclar.net
|
Alıntı:
Külliyen hatalısınız. Bir ürünün o anda piyasada tercih edilmesi başka, sizin bütün bilimsel kriterler ötesinde çok kaliteli bir zeytini Alıntı:
Bunu neye göre yapıyorsunuz, niye zeytinin kalitesi düşük diyorum siz bana piyasada para etmiyor diyorsunuz?Demek sizce bu bir düşük kalite göstergesi. Yani tüm çeşitlere sizin deyiminizle Alıntı:
Alıntı:
Çok uzun yıllardır masa başında değil arazide çalışan bir teknik elemanım. Üretici ile de başbaşayım, çünkü danışmanlık hizmeti veriyorum. Ayrıca kendim de zeytin üreticisiyim. Elbette bilmediğim konularda kendimi yenilemeye hazırım. Çünkü şunu da gördüm, teorik olarak sürekli güncel teknik bilgiyle geliştirip tazelemezsem pratik bilgi ile ne ben ne çiftçi bir yere varamıyoruz. Sizinse tek kriteriniz var , Alıntı:
Ayrıca, bilimsel verilerle ve tecrübeyle verilmiş bilgileri ansiklopedik ve komik diye niteleyen yaklaşımı da kaale alamam ve burada bilgi edinmeye çalışan, destek almaya çalışan üyelerin, çiftçilerin de aklının karışmasına da izin veremem. Bu tür demagojik oyunlardan da polemiklerden de uzağım. Çeşit seçiminde göz önüne alınacak kriterlerden bahsediyorum. Siz bunları dikkate bile almıyorsunuz, çünkü çok biliyorsunuz. Bu dediğinize bakan koşa koşa heryere Edremit diksin. Sonra olsun veya olmasın... Tıpkı Gemlik zeytinin devlet eliyle Urfa'ya bile dikilmesine karşı olduğum, yağlık olarak değerlendirilmesini doğru bulmadığım, en iyi yağlık zeytinin Edremit, en iyi sofralığın Gemlik olduğunu savunduğum gibi, her yere Edremit'in dikilmesini de doğru bulmuyorum. Zeytin çok uzun vadeli bir yatırımdır. Diken ölür, soyu sopu ise o bahçeden gelir elde etmeye devam eder. Bu uzun vadeli bir proje gerektirir. Piyasa tercihleri ise kısa vadede değişir. Fiyat hiçbir zaman tek belirleyici kriter değildir. Alıntı:
|
||||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 35
|
Evet Mine hn. çok güzel cımbızla seçerek çıkarmışsınız cümlelerimi... Memecik için " düşük kaliteli " mi demişim yoksa onun önünden cımbızla çekip aldığınız için göstermek istemediğiniz "sofralık olarak düşük kaliteli" mi demişim. Bunun yorumunu forumdaşlara bırakıyorum. Demagojik yorumları kimin yaptığı ortada. Bir de demişsiniz ki "sadece parasal yönden yaklaşım".. E heralde buradaki arkadaşlarda bu ağaçlara 10 sene emek verip yetiştirdikten sonra karşısına geçip "oh ohh ne de güzel oldu" deyip seyrine bakmayacaklar herhalde; elbette para da kazanmak isteyecekler. Sizin Türkiye zeytin piyasasında adı sanı geçmeyen sadece ihracaatçıların talebiyle sofralık oalrak kullanılan bir zeytini önermenize elbette karşı çıkarım. Haa başta da dediğim gibi yağlık oalrak kullanaılabilen özellikle değişik tadıyla salatalarda enfes olan bir yağ türüdür memecik ama sofralık olarak ancak herşey dahil hizmet veren ucuzcu otellerin kahvaltılarında denk gelebilirsiniz kendisine ![]() Ben toprak konularında uzman olmadığım için çeşit seçimi ve ya illere göre zeytin tipleri seçimini size bırakıyorum. Bunu benim cevaplamam sizin ; "memecik tipi zeytin kaç derece tuzlu suda , ne kadar kilo baskı altında ne kadar zamanda olgunlaşır ; bu zeytini kostikleyip mi piyasaya sürmeliyiz yeşil bırakıp çizmelimiyiz? , nasıl fiyatlandırmalıyız? "vb sorulara vereceğiniz cevaplar gibi yetersiz olur ![]() Herkes kendi uzman olduğu konuda konuşmalı bence , ben haddimi bilirim. Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
agaclar.net
|
Siz galiba düzgün takip etmiyorsunuz veya öfkeniz sağduyunuzu yendi. Bundan önceki mesajımda cümlenizi olduğu gibi alıp da yorum yapmıştım. Siz yine de lafı çeviriyorsunuz. Her seferinde tüm mesajlarınızı yeniden mi yazayım. Ne dediğiniz ortada. Siz memecik için sofralık olarak düşük kaliteli dediğinizden dolayı bu kadar saattir laf anlatıyorum. Boşuna mı sofralık zeytin kriterlerini verdim o kadar?... Bu söz konusu çeşit tavsiyesi üreticiye yağlık seçimi için yapılmıştı. Sizse araya girip sofralık içinse tavsiye etmem ediniz. Zaten sofralık tavsiyesi değildi, ama ürün yağlık olarak değerlendirilmek dışında yüksek kaliteli bir sofralıktır da. Dediğiniz gibi olmadığını anlatmak için, okuyanın aklı karışmasın diye bilgiler verip duruyorum, ola ki size inanan çıkar. "Güzel bir zeytin yağlık olarak önerilmiş, sofralık kalitesi de yüksekmiş, yöreye de tam uygunmuş" diye bilgilenecekken birden sizin tavsiyeniz ile karşılaşmasın. Bu arada haddinizi bilip illere göre zeytin seçimini uzmanlara bırakmanıza memnun oldum. Üretim teknik bilgileri yerine konunuz olan zeytin işleme teknikleri hakkında üyelerimizi bilgilendirmeniz yerinde olur. Bu konuda vereceğiniz bilgileri merakla takip edeceğiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 35
|
Alıntı:
Nedir yani bizim önerilerimiz deli saçmasımı? Bizim tavsiyelerimiz karşılaşılmaması gereken şeyler gibi göstermişsiniz. Size yakıştıramadım. Şimdi aklı başında biri hangi sofralık zeytinin kaliteli olup olmadığını bir ziraat mühendisine mi sorar yoksa sofralık zeytin satan 20 senedir piyasanın içinde olan birine mi? yANLIŞ ANLAŞILMASIN BEN MEMECİK ZEYTİN YENMEZ ÇOK KÖTÜDÜR demiyorum , herkesin damak zevki ayrıdır. Ama bir malı satmak istiyorsanız piyasanın genel geçer kuralları vardır ve de o kurallara göre edremit ve ya diğer bir çok zeytin meceikten sofralık olarak üstündürler ve bunu da FİYAT olarak yansıtır piyasa. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|