![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-07-2007
|
teşekkürler mine hanım. bu aylarda meyvesinin belli olmaya başladığını bilmiyordum. sürekli ağaçların başında olmadığım için kontrol etmekte zorlanıyorum. tam toplama mevsiminde meyvesi yoktu. bence imkansız bir olaydı ama önemli değil, seneye inşallah.. bu ay kontrol edip ona göre sulatmaya çalışıcam. budamayı bu baharda yaptım, macunu şimdi sürsem faydası olurmu? sizde izmirlisiniz, izmirde toprak analizi nerde yaptırabiliriz, hangi bölgelerden ne kadar numune almalıyım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
agaclar.net
|
Ben analizleri www.laben.com.tr de yaptırıyorum. Kargo ile örnek yolluyorum sonuç gübreleme önerisi ile beraber geliyor. Memnunum. İzmir' de ziraat fakültesi, Tariş ve Zeytincilik Araştırma da analiz yapıyor ama sonuçlar yavaş geliyor. Sayfada örnek alma metodlarını da bulacaksınız. Bu arada alışılagelinen forum düzeninden farklı bir yönümüz var, cümleleri yazarken büyük harf kullanarak başlamanızı, yazım kurallarına uymanızı rica ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-07-2007
|
Teşekkürler mine hanım!
Bu işe gerçekten severek başladım, şevkim kırılmadan bu siteye katılmam gerçekten büyük şans. Bilimsel bir şekilde çalışarak gerçekten güzel ürünler alınabilir. Bunun pazarlaması konusunda da malesef sıkıntılarımız var. Devlet şu anda zeytine teşvik ediyor ama ilerde devam edeceği mechul. Örneğin eniştem mandalin yetiştiriyor, yıllardır kazancı gitgide azaldı, şimdi nerdeyse kendi masrafını bile karşılamıyor. Devletin yani büyüklerimizin kendi ihtiyacımız olan ürünlerden başlayarak planlama yaparak üretimini sağlaması gerekiyor. Sonrasında ihracat planlanmalı, buda devlet kontrolünde kimseyi mağdur etmeden yapılmalı. Şu anda en güzel ürünleri nerdeyse bedavaya dışarı satıp, çürümek üzere olanları da fahis fiyattan halkımıza yediriyoruz, her alanda olduğu gibi. Bizim ülkemizde tatil için turistler bizden daha az para ödeyerek daha iyi ağırlanıyor.. Tüm bunlar sizler gibi bilinçli kişiler sayesinde umarım düzelir ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-06-2007
|
Israrla Gemlik çeşidi zeytin ekilmesi devleti önlem almaya itti sanırım. Bu sefer de yabancı çeşit zeytinlerin yayılması tehlikesi oluşmuş . 01.08.2007 tarihli Dünya Gazetesi : Destek 250 YTL'den 45 YTL'ye düştü zeytinciyi yabancı çeşit endişesi aldı Bahçe tesisi için Gemlik çeşidi zeytin fidanı dikiminde, dekar başına verilen 250 YTL tutarındaki desteğin 45 YTL'ye düşürülmesi üreticileri endişelendirdi. Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB) Başkanı Mehmet Güler, devletin verdiği destekle son yıllarda Türkiye'deki zeytin ağacı varlığının 3 kat artarak, yaklaşık 150 milyona ulaştığını söyledi. Dikiminin desteklenmesiyle zeytinin son yıllarda çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarından biri haline geldiğini belirten Güler, rekoltesi ve kalitesiyle de üreticinin yüzünün güldüğünü bildirdi. Güler, devletin zeytin üretimini teşvik ederken bahçe tesisi için Gemlik çeşidi zeytin için 250 YTL tutarında destek verdiğini ve dikimi yapılan türün yaklaşık yüzde 80'ine varan oranı oluşturduğunu, ancak bu katkının 45 YTL'ye düşürülmesinin üreticileri endişelendirdiğini ifade etti. Çeşitler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini anlatan Güler, ancak, desteğin düşürülmesiyle yabancı çeşitlerin önünün açıldığını savundu. Yabancı çeşitlerin Türkiye'ye girmesini istemediklerini vurgulayan Güler, "Özellikle, İsrail ve İspanyol orijinli çeşitler Türkiye'ye girmek için fırsat bekliyor. Desteğin eski seviyesine getirilmemesi halinde, bu tehlike gerçekleşebilir. Üreticiler tarafından iyi tanınmayan çeşitlerin Türkiye'yi istila etmesini istemiyoruz. Yabancı çeşitlerle birlikte ülkemize hastalık ve zararlıların girecek olmasından da endişe ediyoruz. Geçmiş dönemde Nevşehir, Niğde, Adapazarı ve Ordu çevresinde yabancı çeşit patates tohumlukları ekilmeye başlanmasıyla birlikte hastalık arttı. Sonunda bu illerde patates ekimi, bugünkü tarih itibariyle yasaklı durumdadır." |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-08-2007
|
Merhabalar. Ben Cem Duman. İstanbul'da oturuyorum. Rahmetli babamdan kalma 20 dönüm bir tarlam var. (Balıkesir Susurluk'ta). Tarlamız 4-5 yıldan beridir hep buğday ekildi. Bu sene ben kendim ilgilenerek zeytin ekmek istiyorum. Fakat bununla ilgili nasıl başlayıp nasıl devam etmem konusunda çok fazla bilgi sahibi değilim. Ne yapmalıyım? Ayrıca İstanbul'da oturduğum için ancak ayda iki defa gidip gelebilirim. Bu sorun olur mu? Kendim ilgilenmek istiyorum. Hesabıma göre yaklaşık 800-1000 arası fidan gidecek. Yeni başlayan biri için çok mu fazla? Kısa bir zamandır hem forumunuzdan gerekse de internet biraz bilgi sahibiyim. Bu işi kısa bir zamanda nasıl öğrenebilirim? Acaba zeytincilik kursları var mı? Nasıl bilgi alabilirim? (Tarlamın yanında 10 yıldan fazladır ekili olan zeytin ağaçları var, ve tarlam bayır tarla) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
agaclar.net
|
Hoş geldiniz Cemduman. Zor bir işe soyunuyorsunuz. Önce bulabildiğiniz bütün zeytin yetiştiriciliği bilgilerini okuyun, sonra bunları başarıp başaramayacağınızı hesaplayın. Arazinizde su var mı? Toprak yapınız nasıl, bu sorulara cevap bulun. Zeytin artık susuz değil sulanarak yetiştiriliyor. Eski yöntemle susuz yetiştirecekseniz ancak 200 ağaç dikersiniz, unutmayın. Zeytini damla sulama sistemi ile suluyoruz. Sulama, gübreleme, ilaçlama, budama vs. bakım işleri de teknik konular. Kurslara gelince, bazen eğitimler düzenleniyor, örneğin geçen sene vardı bir haftalık güzel bir eğitim. Bu sene ise bir seminer var. 31 Ağustos'ta Burhaniye'de. Bir günlük ama geniş kapsamlı. Faydalanırsınız diye düşünüyorum. Edremit Meslek Yüksekokulu tarafından düzenleniyor. Seminere ilişkin bilgiler ekte. "İçerik : yeni bahçe tesisinden hasat ve hasattan sonra kaliteli işleme konuları anlatılacaktır. Gün ve saat : 31 ağustos Cuma günü sabah saat 09,00 da başlayacaktır. Bitiş saati konulara bağlıdır. Yer : Burhaniye – İzmir karayolu Taylıeli Köyü Yol ayrımı Laleli zeytinyağı tesisleri Katılım şartları : seminerimiz ücretsiz olup, katılım belgesi almak isteyen arkadaşlarımız 10 ytl karşılığında alabilmektedir. Daha fazla bilgi için: Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 / 0 536 434 04 45 mucahitkivrak@yahoo.com edremitmyo@yahoo.com " |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
|
Bahcemize zeytin agaci dikmek istiyoruz. Illa meyvesini yemek amacli degil de bahcede bir de zeytin agaci bulunsun düsüncesi ile. Ancak saksiya degil de topraga ekmek istiyoruz. Deniz seviyesinden 350 mt yüksekteyiz ve kislari -10, -15 derece birkac ay boyunca sürebiliyor cok ender de olsa -20 dereceyi gördügümüz de oldu. Zeytin agaci bu donlara dayanabilir mi? Koruma örtüsü, malc kullanmak yeterli olur mu? Tesekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
|
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum Mine hanım. Sizi çok fazla meşgul edecek bir üyeniz oldu. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
|
Soracağım konu şu: Acaba zeytin fidesi için devlet teşvik veriyor mu? Okuduğuma göre %70 hatta tamamına yakınını devlet karşılıyormuş. Eğer veriyorsa kime başvurmalıyım? İlçe ziraat odaları bu konuda bana ne kadar yardımcı olur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
agaclar.net
|
Zeytinde destekleme devam ediyor. 2007 yılında sertifikalı zeytin fidanı ile zeytinlik tesis edenlere 250 YTL/da destekleme ödeniyor. Gemlik çeşidi ile bahçe tesisine 45 YTL destek uygulanıyor. Daha önce devlet ücretsiz Gemlik fidanı dağıttı. Şu anda da var mı bilmiyorum.Siz bir an önce ilçe ziraat odasına değil, tarım ilçe müdürlüğüne veya tarım il müdürlüğüne gidiniz. Zaten başvurunuz da, bahçeniz neredeyse oradaki tarım ilçe müdürlüğüne olacak . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-12-2006
|
domat ile eşek (palamut) zeytini arasındaki fark nelerdir? . Düzenleyen daraban : 05-09-2007 saat 21:44 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
|
![]() Merhaba, Eşimin dedesinden miras Çeşmealtı, Güvendik'teki 8 dönüm zeytinlikle ben ilgilenmeye karar verdim. Yaklaşık 15 senedir sadece "ortakçı" ilgilenmiş. Bu sene ilk defa oraya uğradım ve bizim bağdaki birçok ağacın yapraklarını kısmen veya tamamen döktüğünü gördüm (bkz. fotoğraf). Bir de faydası olur diye toprak sürülmüş ama dediklerine göre bir faydası olmamış. Ayrıca ağaçların üstündeki ürünler de çok az. Zeytinlerin cinsine "yağlık" diyorlar. Erkence mi, Memecik mi demek istiyorlar, tam anlayamadım. Danışmak istediğim şey: Bu kadar çok yaprak dökülmesi bir hastalık işareti mi? ve bir de ortakçı, mevcut olan zeytinleri kendi için toplayacak. Anlaşma öyle. Ben bağla ilgilenmeye hasattan sonra mı başlamalıyım? Saygılar, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Bu yılki hasada müdahale edebilirseniz iyi olur. Ortakçınızın zeytini silkelerken yere örtü sermesini, hasadı çok geciktirmemesini ve mümkünse hasadı ağacı çok berelemeden yapmasını sağlayınız. Sonbaharda yaprak ve toprak analizi yaptırın, ona göre bir bitki besleme uygulayın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
|
Arkadaşlar benim bir sorum olacak. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar cevaplayabilirlerse sevinirim. eşek zeytini **** diğer adıyla palamut zeytini Türkiyede yaygın bir çeşit mi? duyduğum kadarı ile bu çeşidin yurtdışından talep çok oluyormuş . AB ülkeleri türkiyeden en çok bu zeytini talep ediyorlarmış. bu zeytin çeşidi hakında bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim. ( bu çeşidin özellikleri nelerdir, hangi iklime uygundur?, daha çok sofralık mı yoksa kokteyl **** dolmalık olarak mı uygundur? ). ayrıca domat ile eşek (palamut) zeytini arasındaki fark nelerdir? . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
agaclar.net
|
Eşek Zeytini (Ödemiş) İzmir’in Ödemiş ilçesi ve civarında yaygın olarak görülen bir çeşittir. Meyveleri ve çekirdekleri çok iridir. Meyveleri %21.8 oranında yağ içerir. Meyve eti sert olduğundan beklemeye dayanıklıdır. Daneleri çok iri olduğundan standart dışıdır. Ancak son yıllarda iç ve dış piyasada iri zeytin talebinin artması nedeniyle yeşil sofralık olarak değerlendirilmeye başlamıştır. Domat Manisa’nın Akhisar, Turgutlu, Saruhanlı; İzmir’in Kemalpaşa, Bornova, Selçuk ve Aydın’ın Söke, Karacasu, Kuyucak ilçelerinde yetiştiriciliği yaygındır. Meyveleri iri olup %20,6 oranında yağ içerir. Çekirdekleri orta büyüklüktedir ve etten kolay ayrılır. Yeşil olum döneminde hasat edilen meyveler, çeşitli yollarla tatlandırıldıktan sonra, çekirdekleri çıkartılıp, çekirdek boşluğuna biber, havuç, badem gibi malzemeler doldurularak “dolgulu zeytin” şeklinde işlenir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
|
Verdiğiniz bilgiler için Teşekkürler mine hanım. Eşek zeytini fidanı satın alabileceğimiz bir fidanlık adresi ve telefonu verebilirmisiniz ? telşekkürler. . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
http://www.bademlikoop.org.tr/urunler.html |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
|
Mine hanım, aydınlatıcı cevabınız için çok teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-09-2007
|
bu veriler Ağaç başına /KĞ alınacaktır |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-09-2007
|
Arkadaslar Ben uzun zamandir Cezayirde yasiyorum.cezeyirdede zeytin agaclari mevcut fakat bu araplar islemesini bilmiyor.inanin burada ne beyaz peynir ne bizim guzelim kaymakli yogurdumuzu nede o dillere destan zeytinlerimizi bulmak ve tatmak mumkun degil.Ben bir zeytin bahcesi buldum adamdan 50 kg agactan toplanmis zeytini aldim ama nasil islenecegini bilmiyorum.tek amacim Turkiyemdeki o guzel tadi yakalamak.Eger bu forumu okuyan bilgi sahibi bir arkadas yardimci olursa cok sevinirim.Mail adresim omersesen@gmail.com........ Burada yogurt olayini bir inek vasitasiyla cozdum ama peynir olayi hala muallakta peynirin nasil mayalandigini bilen varsada yardim ederse ALLAH onu yeryuzunde peynirsiz birakmasin .... ( amiinnn ) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2006
|
Merhaba, Kurak bir yaz mevsimi geride kaldı. Ege bölgesideki kuraklı bizim ilçede de bire bir yaşadık. Bizim ilçemizde yapay göletlerin olması ve damlama sistemide zeytin bahçe sahiplerinin de kurmasıdan dolayı daha az etkilendik. Bahçemden bu gün (27.09.2007) çektiğim resimleri göndermeye çalışacağım. Bu yıl sezon başında,özellikle çiçeklenme döneminde aşırı sıcaklık olması nedeniyle bölge olarak zeytin az tutum gerçekleşti, yeşil toplama nasipse bu hafta başlayacak. (tüccar yeşil fiyatı açıklarsa) Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
|
Resimlerin devamı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
|
Resimlerin devamı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Mehmet Ali Yılmaz
Giriş Tarihi: 19-03-2007
|
Mehmetaliozkara09 resimlerinizdeki zeytinlerin çeşidi nedir ve kaç yaşındalar acaba.geçen sene bende diktimde böylemi olacaklar diye meraklandım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Yeni Üye
|
"Ben bir zeytin bahcesi buldum adamdan 50 kg agactan toplanmis zeytini aldim ama nasil islenecegini bilmiyorum.tek amacim Turkiyemdeki o guzel tadi yakalamak.Eger bu forumu okuyan bilgi sahibi bir arkadas yardimci olursa cok sevinirim." Sayın Ömer SESEN Size Zeytinlerin tatlandırması için gerekli bilgileri aşağıda veriyorum. kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun. Not: Kullanacağın su Klorlu olmasın suyu başka bir kapta 2-3 gün dinlendir, kullanacağın tuz kaya tuzu olsun veya içinde iyot olmasın. Zeytinler vişne kırmızısı rengini aldıkları zaman ağaçlarından toplanır. Acılığının giderilmesi üzerine 4-5 gün suda bırakılır. Bu sırada günde 1 defa suyu değiştirilmelidir. Acılığı giderilen zeytinler, litresinde 40-60 gr. tuz bulunan salamura ierisine yatırılır. Siyah zeytin salamurasına koku vermek üzere defne yaprağı, sarmısak gibi kokulu şeyler katılabilir. Yeşil zeytinler toplanır, çürük ve kurtlular ayıklanır. Çöpleri koparılır, yıkanır. bir çekiçle vurularak çatlatılır veya bıçakla 3-4 yerinden çekirdeğe dayanacak şekilde çizilir, suya atılır. on-onbeş gün sade suda, iki günde bir suyu değiştirilmek suretiyle bekletilir. Çekiçle kırma zeytinler daha çabuk olur. Zaman zaman zeytin tadılır, acılığı gitmemişse biraz daha suda bırakılır. Tadlanmışsa sudan alınır. Bir kilosuna bir kahve kaşığı dövülmüş limon tuzu, bir tatlı kaşığı ince tuz ile zeytinler karıştırılır, harmanlanır. Kavanozlara doldurulur. Üzerine basılıncaya kadar su konur. Kavanozun üzerine zeytinyağı konarak hava ile teması kesilir. Bir taraftan yenmeye başlanabilir. Not: Çekiçle kırma ve çizme zeytin ayrı ayrı yapılmalıdır çünkü kırma zeytin daha çabuk olur. Sele Zeytini Ağacından rengi laciverde dönmüş zeytinler koparılır veya çarşıdan alınır. Sağlam, çürüksüz, kurtsuz zeytinler bir tarafa ayrılır, yıkanır, suları süzülür. Kilosuna 300 gr. tuz hesabıyla beş kilo zeytine bir buçuk kilo iri tuz alınarak karıştırılır. Bir çuvala veya seleye konur. Üzeri ağır bir taş **** birkaç taş ile bastırılır. Böylece acı suyunun akması sağlanır. Zaman zaman bakılır, zeytinler buruşup tatlanmışsa ve acısı kalmamışsa yenmeye başlar. Bu zeytinleri uzun müddet muhafaza etmek için elle oğularak tuzu giderilir. Kavanozlara doldurulur, ağızları kapatılır. Yine zaman zaman küflenip küflenmediklerine bakılır. Küflüler varsa seçilir, yıkanır, evvela onlar yenir. Küflenmemişse öyle bırakılır. Yenmek istendiğinde yenecek miktar ayırılır, sıcak suda yıkanır. Üzerine zeytinyağı dökülür, limon sıkılır, afiyetle yenir. saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
|
Merhaba, Resimdeki zeytin çeşitlerini Yerli topan, Eşek , tirilye ve memecik cinsinden oluşmaktadır. ( http://www.agaclar.net/forum/misc.ph...achments&t=727) Bu zeytin bahçesini ben iki yıl önce satın aldım, aldığım şahıs bunlar 1975-1980 yılları arasında dikilmiştir. Zeytinlerinizi sulanırsa daha çabuk büyür. saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-09-2007
|
Merhaba arkadaşlar Bu forum acaba hala aktifmi merak ediyorum çünkü tarihleri cok karışık anlayamıyorum. saygılar. murat badak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
|
Mine Hanım , İlçemizde bu yıl tüccar tarafından açıklanan topan zeytinin fiyatı aşagıdaki gibidir. 100-120= 1,400 Ytl 120-140= 1,350 Ytl 140-160= 1,300 Ytl 160-180= 1.250 Ytl 180-200= 1,200 Ytl. Ben iki güdündür Yeşil topan zeytinlerimizi toplayıp teslim ediyorun. Tüccarda Ant Gıda Adındaki firmaya veriyormuş. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|