Sayın Mine Hanım,
Öncelikle size teşekkür etmek istiyorum.Çünkü profesyonel olarak zeytinciliği bildiğiniz için bizlere çok yardımcı oluyorsunuz.Bahsettiğiniz yazınızı ilk mesajımı attıktan sonra buldum ve şu aşamada bu sene dikmeyi planladığım için fidan yetiştirmekten vazgeçtim.Çevremizdeki dağlık yerlerden fidan toplamayı düşünüyorum.Ama sizce bu deli fidanlara yörem için hangi türü aşılamam daha uygundur? Tabii yağlık olması gerekiyor. Diktiğim yıl mı yoksa ertesi yıl mı aşılamalıyım?
Bir de Yunanistan'da çalışırken oradaki zeytincilerden duyduğum iki şeyi soracağım.Bir yunanlı dostum zeytinlere çiçekleme döneminde hormon verdiklerini söylemişti.Türkiye'de uygulanıyor mu? Ayrıca yöremde zeytin asla budanmaz.Geçmiş mesajlarda zeytin budaması ile ilgili bir mesaj var mı?
İkinci duyduğum Yunanistan'ın bazı yörelerinde köklerinde mantar yetiştirilen(Özel yetiştirilmiş domuzlar ve köpekler kokusundan buluyorlar.) bir zeytin vardı.İsrailli bir firmanın yerel taşeronları vasıtasıyla fidan satıyorlar ve mantarları alıyorlardı.Dönümde 800-1200 Euro'dan bahsediliyordu. Tarım bakanlığına mantarların latince isimlerini yazarak bilgilerinin olup olmadığını sordum.Maalesef bilgilerinin olmadığını yazdılar. Bu konuda bilginiz var mı? Gerekirse mantarların latince isimlerini bulabilirim.
Ayrıca forumda sulama sistemleri ve artezyenle ilgili bir bölüm var mı diye sormadan edemiyeceğim.
Saygılarımla...
|