![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Zararlıyı ya da etkisini görmeniz çok daha yerinde olur. Bunun için de iyi bir gözlemci olmalısınız. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-12-2010
|
Geçen hafta Çanakkale’deki zeytin ağaçlarımı Deflin wg ile ilaçlayıp İstanbul’a döndüm. Ağaçlarda herhangi bir problem gözlemlememiştim. Dün komşum sadece bir zeytin fidanımda gördüğü ve diğer ağaçlara da sirayet etmesinden endişe ettiği durumu resimleyip bana göndermiş. ![]() Şimdi bana söylermisiniz; Bunlar nedir? Nasıl mücadele edeceğim? Sayın Halil Önen,önerdiğiniz gülleci bulamacı bunun çaresi olabilirmi? Aslında Sayın Meyveli Tepe’nin önerdiği iyi gözlem,doğru mücadele için bilgi eksikliğimiz yadsınamaz bir gerçek. Bu nedenle sitemizde zeytin zararlılarının larva halinden erişkin haline kadar net resimlerle gösteren ve bunlarla nasıl mücadele edeceğimizi anlatan bir katalog hazırlanabilse biz amatörler içim çok yararlı olur diye düşünüyorum. Saygılarımla. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
ben böyle bir zeytin zararlısı ile karşılaşmadım. Eğer kelebek larvası ise, BT. bakterisi iyi gelmeliydi. Bu zeytin değil yakındaki başka bir ağacın konukcusu olabilir. Bir çeşit pamuklu bit de olabilir. Ama pamuklu bit genelde zeytin salkımlarda olur. Bilemiyorum. Gülleci bulamacı daha önce atılırsa yüzeyde kaplama yapar _ kireç+kükürt kaplaması_ zararlı gelmez. Zaten yapımı kolay, odukça ucuz ve kullanım alanı geniş bir ilaç, denenebilir. Bu resimde zeytin salkımları iyi görünüyor. Zeytin tutacak mı, gözlemlemelisiniz. Belki zeytinin temel zararlısı değildir. Gözlemleriniz bizim için de önemli... |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
agaclar.net
|
Bunlar nedir? Resimden leafhopper gibi görünüyor. Yani zıplayan bir şey mi, kabuklu mu, tırtıl mı belli olmuyor. Önce tanımlayalım, sonra çaresini buluruz. Uzaktaysanız komşunuza sorar mısınız? Düzenleyen MeyveliTepe : 14-06-2011 saat 13:52 |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
Saygılar. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
agaclar.net
|
Hiç bir sakınca yok, fakat bunlar her neyse çare olmayabilir. Siz kaolin ve delfin yapın, siz oradayken haberleşir ve tanımlamayı yapabilirsek onları da hallederiz her halde. Söylendiği gibi koza ise, bir tür kelebek ergin olarak çıkar. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
|
Çanakkale’deki zeytin ağaçlarıma Deflin-Kaolin kili uygulaması yapmak için gittiğimde problemin sadece bir fidanda olduğunu gördüm.Küçük bir dalı yakın fotoğraflamaya çalıştım ama net çıkmamış.Yine de görmenizi istedim. ![]() ![]() İçlerini açtığımda kahverengi bir tozdan başka bir şey göremedim.Acaba daha önce attığım Delfin’mi etkili olmuştu,yoksa yaratıklar terki diyarmı etmişti anlayamadım.Yalnız kozaların şeklinin bozulmamış olduğunu belirteyim.Sonuç olarak size net bir veriyle dönemedim. Size sormak istediğim başka bir konu da Deflin-Kaolin kili uygulamasında şehir suyu kullanmakta bir mahzur var mı?Ben şehir suyunda bulunan klorun Delfin’deki bakteriye zarar verebileceğini düşünerek kuyu suyunu kullandım.Sn. MeyveliTepe’nin kulaklarını çınlattım. Yaz günü ağaçlarıma kar yağdırdım. ![]() Saygılarımla |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
|
Geçen sene olipe tuzaklarını hazırlarken DAP gübresi kullanmıştım.Bu sene de aynı uygulamayı yapacaktım,fakat gördüğüm bir yazı alternatif bir uygulama fikri oluşturdu.Size danışmak istedim. Eşim ailemiz için evde KEFİR yapıyor.Kefir için internette araştırma yaparken. kefir mayasının muhtevasında TORULA mayasının da bulunduğunu okudum.Acaba Sn. Meyveli Tepe'nin aradığı maya bu olabilirmi,olipe tuzaklarında kullanılabilirmi? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Konuyla alakalı arkadaşların dikkatine, diyerek başlıyorum; 75/ 80 adet Gemlik zeytinlerime yaklaşık üç yıldır sadece, hasattan sonra ve baharda olmak üzere hazır bordo bulamacı kullanıyordum. Tahmin edeceğiniz gibi verim oldukça düşük oluyordu fakat ticaretini yapmadığım için önemli gelmiyordu bana. Bu sene bordo bulamacından sonra, fidan tırtılı için delfin, tane tuttuktan sonra yüzde 5 kaolinle delfin, yaklaşık on oniki gün sonrada yüzde 2,5 kaolin delfin kullandım. Son kullandığım kaolin delfini şebeke suyu ile hazırladım. Ağaçlar bu sene oldukça yüklü idi. Fakat karabiber dökülmesi başladı ve şu güne kadar da devam ediyor, bazı ağaçlarda neredeyse hiç tane kalmadı, bu normal midir? Normal değilse, nerede eksik birşeyler yaptım acaba? Yaprak gübresi hiç vermedim, yüzde 2,5 luk ikinci uygulamayı şu sıralarda yapmam gerekiyor. Bir de kaolin delfin uygulamasında, yapraklar kaplanmasına rağmen karışım zeytin tanelerine pek tutunamıyor gibi, neler önerirsiniz? Yayıcı yapıştırıcı kullanıyorum. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler… |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bu tam olarak karabiber dökülmesine benzemiyor. Eğer öyle ise delfin iyi gelecektir. Ancak siz daha önce zeytin tripsiye yakalanmış ve beraberinde güve zararlısı başlamış olabilir. Yoksa zeytin tüm tanelerini kolay kolay dökmez. Meyvede tripsi ve meyve güvesi birbirine benzer. Tripsi varsa yapraklarda benekler ve içe kıvrılmalar da olur. Resim olsaydı daha iyi görürdük. Meyve tripsi için ( lazer spinozat ) kaoline karıştırarak atılabilir. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Zeytinlibahçe ve Sn. Halil Önen yardımlarınız için teşekkürler; Problem, klorlu su ve besin eksikliği gibi gözüküyor, az önce tripsiye bir baktım, yapraklarda böyle bir belirti yok. Meyvelerde de bazı ağaçlarda dökülmeler var, son incelediğim de bazı ağaçlarda neredeyse hiç dökülme yok, zeytinler neredeyse kırmalık olmuş. Bu karabiber dökülmesi dediğim bazı büyümüş meyvelerde de olunca panikledim açıkçası. Yarın sabah kaolin delfin ikilisini yüzde ikibuçuk olarak üçüncü kez atacağım, foto da çekebilirsem yüklerim...Saygılar... |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Meyveye _ taneye _ bakmalısınız. Tripsi ve meyve güvesi için küçük delikler _ larva için_ oluşur. |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
|
Sn tufan -Ağaçlarınızda herhangi bir sorun yoksa kullandığınız bordo bulamacının zamanlaması ve sayısı yeterli, dolayısıyla verim alamamanızın başka sebebleri olmalı. -Klorlu şebeke suyunu hiçbir şekilde kullanmamanızı tavsiye ederim. -Ağaç besleyemeyeceği meyvelerin bir kısmını dökebilir, bu normal, fakat tamamını dökmesi normal değil. İlk akla gelen besin eksikliği. Toprak/yaprak analizi yaptırmanız yerinde olur. -Meyvelerin üzeri yapraklarla kıyaslandığında daha ince bir filmle kaplanır, yeterlidir. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-08-2011
|
Merhaba Halil Bey; Yeni bir Ziraat mühendisi olarak zeytinle ilgili bilgiler toplamak istiyorum. Deneyimsizlik gerçekten kötü birşey,ama yaşamadan insan sadece okuldan birşeyler kapamıyorki. Kafamı karıştıran ve zeytin ağaçları üreten üreticelerden,komsulardan gelen talepler dogrultusunda hep neden karabiber dökülmesi gerçekleşiyor deniiliyor. Kendi okul bilgilerim doğrultusunda birkaç yargım var ama siz bilinçli kişilerede danışmak istiyorum. -Ağacında Zeytin güvesi mevcutsa ve ürünü dökmüşse bu dökülmeye tam olarak karabiber dökümümü denir? -yoksa çeşitli etkenlerden örneğin element eksikliği **** dışsal faktörler örneğin stres ,havaların değişikliği gibi etkilerden gelen dökülmelere mi karabiber dökümü denir? -Neden bu kadar kafam karıştı.Çünkü denilen karabiber dökümüne karşı kişi ne yapmalı ilaçmı kullanmalı,element eksikliği için gübremi vermeli?Bazı internet sayfaları zeytin güvesine karabiber dökümü derken,etrafımdaki kişilerden hayır dökülme güveden değil olsa anlarız diyorlar. Kimseyi yanlış bilgilendirmek istemem.Bu yüzden tecrübelerinize ihtiyacım var. Böyle bir forum bulduğum için çok sevindim.Artık yakından takip edeceğim.Teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
|
Kesinlikle size katılıyorum., Eğitim tabikide şart ama pratik olmadıktan sonra... Kendine güveni yitiyor insanın heleki yeni mezunsan.Şöyle bir örnek vereyim mezun olduğum ilk yıllarda mesleğimi söylemeye utanır olmuştum.Kime Zir.Mühendisiyim desem, peki bu ürün için ne yapayım der oldu.Bende bılmediğimden hep kacar oldum mesleğimi söylemekten. Ama baktım olacak gıbı degıl artık herseyı kendı araştırmalarım ve bılgı toplayarak hareket ediyorum. Sanal ortam evet işe yarar bilgiler içeriyor, fakat bazende bilgi kirlenmesine yol açıyor.Nitekim zeytin güvesi için bulduğum bilgiler 3.aşama olan meyveye zarar verdiği dönemde sapla meyve arasında zarara yol açarak dökülmelere sebep olduğu ile ilgili bilgiler yer almakta, hatta bu dökülmelere karabiber dökülmesi denir ibaresi yazıyordu. O zaman bir hastalık **** zararlı sebep olmuyorsa karabiber dökülmesine İLAÇ kullanılması mani olur **** engeller diyemeyiz doğrumudur? Bilgilendirme yaparsanız sevinirim. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet, bunlara ben de katılırım, eğitim şart tabii ki , pratik te... Değerlendirebilmeniz için tüm zeytin hastalıklarını anlatan bir kaynaktan alıntı yapıyorum, muhtemeldir ki orası da alıntı yapmış ve belirtmemiş... Zeytin güvesi yılda üç döl verir. Her döl, zeytin ağacının ayrı bir fenolojik döneminde zararlı olur. Her döl, zarar yaptığı fenolojik döneme göre; “Yaprak dölü”, “Çiçek dölü”, “Meyve dölü” şeklinde isimlendirilir. Yaprak dölü ve Çiçek dölünü geçiyorum; Meyve dölü(Carpophagous): Zeytin danelerinin iri karabiber büyüklüğünü aldığı, mayıs sonu ile haziran ayı başlarında, çiçek dölünde meydana gelen erginler, meyvelerin çanak yaprakları üzerine yumurta bırakırlar. Bir haftada açılan yumurtalardan çıkan larvalar, yumurta kabuğu altından, meyve sapı dibinden meyvenin içine girerler ve çekirdeğe doğru yol alırlar. Larvalar meyveye girerken, sapla meyvenin bağlantısını bozarlar. Bu tür meyveler buruşup kararır ve dökülür. Bunlara “karabiber dökümü” denir. Meyve içine giren larvalar, önceleri çekirdek evinin iç yüzünde, daha sonra tohum teşekkül etmeye başlayınca, tohumla beslenerek gelişmelerini sürdürürler... |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
|
Alıntı:
Rusyada yapılan bir çalışmada meyve dölünün %90 oranında zarar yaptığı tespit edilmiştir. (Apoatolov 1990) Ege bölgesinde yapılan bir çalışmada zarar oranının %25 den %100 lere çıktığı tespit edilmiştir.(Aysu 1961) Zeytin güvesinin ikinci dölü zeytin ağaçlarında genellikle prematüre meyve dökümlerinden sorumlu iken, bitkilerdeki su dengesizliği de buna neden olabilmektedir.(Nizi 1988) İspanyada 20 yıl süren bir çalışmada zeytin güvesinin predatörlerini saptamaya çalışmışlar ve yumurta predatörlerinden olan chrysopid larvalarının zararların azaltılmasında bir çok yıllar önemli rol oynadığı saptanmıştır.(Ramos &Ramos1990) Zeytin güvesinin önemli doğal düşmanları saptamak amacıyla tuzaklar kullanılmış ve bu tuzaklarda en fazla karıncalar tespit edilmiştir. En yaygın türler lasius alienus foerster, L.Niger linneo, Crematogaster scutellaris olivier ve plagiolepis pygmaea latreille olarak saptanmıştır.(Moris&Campos 2000) Zeytin güvesinin yaprak ve çiçek dölü esnasında bir çok predatör türün testlenmesi sonucunda Formicidae, Cleoptera ve Hemiptera takımlarına bağlı avcılara ilaveten örümceklerinde zeytin güvesinin avcıları arasında olduğunu tespit etmişlerdir.(Lazano&ark 2000) |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
|
teşekkür ederim bilgileriniz için,bende bu literatürü gördüm. Meyve neslindeki dökülmeye karabiber dökümü denir ibaresini... bende ozaman karabiber dökümü olan ağaçlarda zeytin güvesimi var diye düşünerek ilaç önerdim birkaç tanıdığıma ama onlarda bana hayır karabiber dökümü zeytin guvesinden değil liliumun dediği gibi dışssal etkenlerden olur dediler.İşte burda kafam karıştı bir tarafta bilgiler bir tarafta deneyimli üreticiler... yardımlarınız için teşekkür ederim.... |
|
|
|
|
|
#21 |
|
agaclar.net
|
Savunma hattımızı artık epeyce büyüyen taneler üzerinde yoğunlaştırma zamanı geldi. ![]() Başlamışken, zor yüzeylerden sayılan yer fıstığı, ![]() Bir de hünnapları da elden geçirdik. ![]() |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Formülü neden gizli ![]() |
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Elimize geçerse formülün gizli olması onu kurtarmaz, _ tarafımızdan( ubyi olarak)_ çözülür ve deşifre edilir. ![]() Formül Meyveli tepeye ait ise %5 bile olsa gizlilik kuralı bir şekilde delinir. Sn. Meyveli Tepe' nin bir selam verip borçlu çıkma ihtimali vardır. ![]() Yene yeniden selamlar. Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
agaclar.net
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Sorunlar hep oldu, olacak... Gerçekleri ve doğruları forumu takip eden mantıklı sessiz çoğunluk biliyor.Forumun geçmişine baktığımda kendimin de dahil olduğu pek çok tartışmanın olduğunu ama doğruların hep doğru olarak kaldığını görüyorum. Bilenin bilmeyene borcu var ...Siz formülü açıklayın...Bakalım şimdi hangi ürüne ortaksınız ortaya çıksın ![]() |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Zeytinde tane dökülmesinin sebebi; zeytin güvesi...2
Çekirdeği kırdığımızda güvenin çekirdeğin içine yerleştiğini ve çekirdeğin merkezini bozduğunu görürüz.. ![]() Şimdi dökülen zeytinlerin sebebini _ rüzgar mı, susuzlıuk mu, besin yetersizliği mi, güve mi_ daha kolay buluruz. ![]() Bir avuç topladığımız zeytinler bize istatistik de verir... ![]() Şiddetli esen rüzgar ve yağmur dökülme sebebi olabilir. Küçük dal parçaları yerlerdedir. ![]() Ama bu kadar çok dökülmenin sebebi sadece şiddetli rüzgar değildir. ![]() Dökülme sebebi her ikisi de olabilir. Biz rüzgardan sanırız. |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
agaclar.net
|
Güve bakımından sizin oralardaki durum nasıl? Bizim buralarda şimdiye kadar gördüğüm en ciddi güve zararı söz konusu. Alltan üçüncü resimde sağdan ikinci tanede zeytin sineği çıkış deliği mi görüyorum? Oralarda çıkış delikleri de görülmeye başladı mı? |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Şimdi zeytin meyve güvesi ile doğal mücadele nasıl olmalı? Kaolin kili, gülleci bulamacı, delfin zeytin güvesini önler mi? Bu yıl geçti. Zararlı görevini yaptı. Şimdi zeytin sineği devrede... Gelecek yıl için güveye karşı ne ve nasıl yapılmalı? Bu yıl güve yılıydı ve görevini yaptı. İki yıl önce zeytin sineği çok zarar vermişti.. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
agaclar.net
|
Kaolinin güveyi önlemede çok bariz bir etkisi var. Kaolin uygulayan iki zeytinlikte (ki bizimkinde delfin de kullanmıştım), güve zararı yok gibi bir şey. Buna karşın ilaçlama yapanlarda ve hiç ilaçlama yapmayanlarda zeytinin üçte biri yere indi. Yağmurla birlikte güve sebebiyle sapları zayıflayanlar inmeye devam ediyor. Merakımdan keserek kontrol ettiğim her 10 taneden 9'unda çekirdekte delik var ![]() |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| balsıra, böcek, hastalık, ilaç, zeytin ağacı |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|