27-10-2009, 21:43 | #61 |
Ağaç Dostu.
|
benim tarlamda 3-4 kök alıç ağacı var.Eskiden beri kendiliğinden yetişmiş.Kendi köyümde de yabani olarak bulunuyor.geçen hafta meyvelerinden yedik.Sonbaharda turşuların içine koyarlar.çok sert dikenli bir meyva ağaç türü. |
27-10-2009, 23:28 | #64 |
Ağaç Dostu
|
Orası öyle tabi. Ama şöyle düşün bahçenin her metrekaresinde 10'larca ağaç bitiyor, çalı bitiyor. Birkaç sene önce tarlayı baharda sürdüğümüzde birkaç gün sonra tarlada ot gibi dişbudak bitmişti tarlaya tekrardan tırmık atılmıştı. Sürülen yerler böyle sürülmeyen yerde kes kes başa çıkılmıyor. Hayvan girse yer ama havyanda fidanlara zarar veriyor. |
31-10-2009, 19:36 | #65 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-10-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 10
|
Alıç (Crataegus oxyacantha); 10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçtır. Meyveleri 6-10 mm çapında, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı veya kırmızı renklidir. Hafif ekşimsi lezzetli meyveleri yenilmektedir. Alıç ağacının yaprak, çiçek ve meyveleri Orta Çağdan beri özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır. Herbiri, bitkiye çok güçlü antioksidant özellikler veren flavonoid (flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengindir. Alıç, kalp-damar sistemi (cardiovascular system) üzerinde pozitif etkiler gösteren 3 grup ana bileşik içerir. Bu bileşikler; triterpenoid saponinler (triterpenoid saponins), aminler (amines) ve flavonlar (flavonoids) ’ dır. Alıç’ ın antioksidant etkisi, serbest radikal oluşumunu engelleyerek (inhibe ederek) kalbin tümünü olumlu yönde etkilemektedir. Avrupalı araştırmacılar, bu bitkinin kalp ve beyne olan kan akışını ve kalbin kasılma gücünü artırdığını, kalbi düzensiz atışlara (kalp ritm bozukluğu) karşı koruduğunu ve kan basıncını (tansiyon) dengelediğini göstermişlerdir. Alıç içerisindeki etken maddeler kalp kasları dejenerasyonunda ve koroner damarlardaki daralmalar sonucu gerekli miktarda kanın ve oksijenin kalp kaslarına gönderilememesi durumundaki oksijen yetersizliğine karşı da kalbin korunmasına yardımcı olmaktadır. Alıç, damarları genişleten bioflavononid’ ler açısından da oldukça zengindir. Bu bileşikler çok güçlü antioksidanlar olup; kalbe oksijen ve kan akışının artmasına yardımcı olurlar. Bu durum kalbin kan deveranı için harcamak zorunda olduğu gücü azaltır ve kalbi rahatlatır. Ayrıca bioflavonoid maddeler kan damarlarının çeperlerini güçlendirir ve vücudun diğer bölgelerine olan kan akışını da düzenler. Alıç içerisindeki bileşiklerin kolesterolü ve damarlardaki plaket oluşumunu da azalttığı gösterilmiştir. Kalp hareketlerini yatıştırıcı ve düzenleyici olarak, tehlikesizce uzun zaman kullanılabilir. Alıç, çeşitli kalp ve kan dolaşımı hastalıklarında rahatlıkla kullanılabilecek ender bitkilerden en başta gelenidir. Kalp ritim bozuklukları (arrhythmias), sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği alıç meyvesinin başarıyla kullanılabileceği alanlardır. Alıç, bedendeki sıvı birikimlerinin dışkılanmasını da sağlayabilir. Ayrıca; sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü etkileri de vardır. Alıç’ ın içerdiği maddelerde vücudda birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur. |
09-12-2009, 11:20 | #66 |
Ağaç Dostu
|
Küçükken Niğde'de Kayardı bağlarına giderken bolca yediğimiz bir meyve. Ancak daha sonraları, iş yaşamı nedeniyle fazla karşılaşamadım. Karşılaştığım birkaç yerde ise aldım ama küçüklüğümdeki tadı bulamadım. |
09-12-2009, 20:08 | #67 |
Ağaç Dostu
|
Dalından yemeye benzemez |
16-03-2010, 14:03 | #68 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-01-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 54
|
Alıç da bir şansızlıktır gidiyor . geçen sene biri yusuf bey'den diğeri bir arkadaşımdan iki fidan buldum ,ikiside toprağa dikmeden kurudu. şimdi elimde 10 kadar tohum var, yukarda bir kaç yöntem yazılmış, benim en rahat uygulayabileceğim zımparalamak, ancak ne kadar zımparalanacak bilgi veren olursa sevinirim. |
16-03-2010, 17:57 | #69 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
|
Sayın botanik2009, zımparalama konusunda kararsızsanız size iki önerim var. Birincisi: Bir pervaneye mil takıp basit bir rüzgar gülü yapın. Bu milin ortasına da ortası delik yuvarlak bir kap koyup, bu kabın içerisine de ince inşaat kayırı, biraz su ve tohumları koyup kendi halinde dönmeye bırakmak. İkincisi: İçtiğin küçük plastik soda şişesine aynı malzemeleri koyup bol bol çalkalamak. Şişe içerisindeki kayır tohumların dış yüzeyini zımpara gibi aşındıracaktır. |
07-04-2010, 15:43 | #70 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-07-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 11
|
alıç
onbeş kadar çekirdeğibir iki ay buzdulabında soğuk ortamda beklettim. kasım gibi her çekirdeği mengenede çıtlattım. tomumları iri olanları torf kum karışımına 1 cm derinlikte viyollere çimlenme için diktim.üç tanesi yeşil yapraklarını gösterdi diğerlerini bekliyorum |
13-04-2010, 14:58 | #71 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 19
|
Arkadaşlar bu alıç ağacını nasıl yaygınlaştıracağız? Meyvesinin çekireği taş gibi oluyor kuruyunca. Kaç sefer çekirdekleri ekmeme rağmen çıkmadı. Memlekette bikaç yerde var ama daha yakınlarıma ekmek istiyorum. Saksıya ektim yine taş gibi olmuş |
14-04-2010, 09:09 | #73 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 19
|
çekirdekler sertleşmeden mi gömmüştünüz toprağa? |
15-04-2010, 10:27 | #74 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 19
|
Sayın adminimize buraya yönlendirdiği için teşekkür ediyorum. Aradığım bütün yanıtları burada buldum fakat aklıma bir şey takıldı: sanki bu ağaç Yumuşak Çekirdekli Meyveler değil de sert çekirdekli meyveler arasında olması gibi geliyor.. buarada bir üstte sorduğum "çekirdekler sertleşmeden mi gömmüştünüz toprağa?" cevabı ilk sayfada mevcut(--quercuslover'e de ayrıca teşekkürler): --quercuslover: Üretimi Bitki tohumla üretilir. Tohumları sert kabuklu olduğu için çimlenme engeliyle karşılaşılır. Çimlenme engelini aşmak için aşağıdaki işlemlerden biri tercih edilir. - Tohumlar zımparalanır. - Tohumlar 6 ay soğuk katlama yöntemiyle stratifikasyon işlemine tabi tutulur. - Tohumlar gibberallik asitle (GA3) muamele edilir. |
17-04-2010, 23:54 | #75 |
Ağaç Dostu
|
Bu soru benimde aklıma takılmıştı yönetime bildirdim Mine hanım cevap olarak doğru başlık altında olduğunu söyledi. Düzenleyen Samsunlu55 : 10-09-2010 saat 20:41 Neden: Alıntıda düzeltme... |
20-04-2010, 09:18 | #76 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 19
|
[QUOTE=Samsunlu55;619255]ilginç, nedenini çözemedim ama |
02-07-2010, 23:46 | #78 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 9
|
İstanbulda alıç bulabileceğim bi yer var mı ? |
04-08-2010, 00:19 | #79 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
13-08-2010, 16:43 | #81 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
|
Siyah alıçın çiçek resimleri öyle güzelki sadece çiçekleri için bile yetiştirmeye değer. |
09-09-2010, 21:11 | #82 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-05-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 12
|
izmir bahçemdeki alıç- üvez ağacı |
01-11-2010, 12:50 | #83 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-05-2009
Şehir: Mugla-Gokova
Mesajlar: 426
|
Istanbulda aktarda algidim meyveler. |
23-02-2011, 14:28 | #84 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
|
Merhaba Alıçı Fidan olarak alabileceğim bir yer varmı ? Teşekkürler |
02-03-2011, 13:22 | #85 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
|
Alıç'a armut aşılanır mı? Neye gerek var ki? Bu kadar değerli besinler varken, diyeceksiniz. Armutla aşısında uyuşum ve meyvasındaki sertlik ve tat değişikliğinin olup-olmayacağı? |
04-04-2011, 15:55 | #86 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
|
Alıç ağacı hastalıkları
Arkadaşlar alıç fidanlarından dikdim. Fakat yöremizde alıçlar büyük oranda kurtlu oluyor. Buna neden olan etkeni bilen varmı ? Hangi dönem ilaçlanabilinir ? |
05-04-2011, 09:44 | #87 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
|
Kurtlu alıçlar |
05-05-2011, 14:27 | #88 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-04-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 36
|
"""Arkadaşlar bu alıç ağacını nasıl yaygınlaştıracağız? Meyvesinin çekireği taş gibi oluyor kuruyunca. Kaç sefer çekirdekleri ekmeme rağmen çıkmadı. Memlekette bikaç yerde var ama daha yakınlarıma ekmek istiyorum. Saksıya ektim yine taş gibi olmuş""" bu soruya benim yaptığım bir yöntemi söyleyeyim.Ben Gladiçya tohumlarında denemiştim.Başarı oranı çok yüksek.Tohumları cam bi kavanozun içine koyuyorsunuz.İlk soğuk su koyuyorsunuz.Ondan sonraki gün(soğuk suyu boşaltıyorsunuz) çaydanlıktan kaynamış sıcak suyu tohumların üzerine fazla olmamak kaydıyla döküyorsunuz.Sonra kağağını kapatıp çalkalıyorsunuz.Ertesi gün tohumlardan şişen varsa alıyorsunuz.Eğer şişen yoksa tekrar sıcak su döküp çalkalıyorsunuz.Tohum şişerse yine alıyorsunuz.Ben buna sıcak şoklama diyorum.Başarısını gladiçya tohumlarında kanıtladı.Birde bu şekilde deneyin bakalım. |
19-02-2012, 14:16 | #90 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-01-2009
Şehir: Bartın
Mesajlar: 40
|
tüm üyelere selamlar,ben üç sene evvel mudurnu alıç köyünden getirttiğim alıç fidanını yaklaşıkı iki hafta boluda saksı içinde beklettim tabi fidan yaprak vermeye başladı,sonra memleketim bartına getirdim saksıyla bolkonda dururken yaprakları gözümün önünde kurudu gitti,ben orman meyvelerinin her türüne aşık olan bir insan olduğum için başka memleketlerde tatdığım bu olağan üstü meyveyi memleketime kazandırmak istiyorum,şimdi yeniden arkadaşımdan mudurnu alıç köyünden fidan ve aşı kalemleri istedim bu sefer hem armut,ayva,ve töngel ağacına aşı yapıcam hemde fidanını dikicem,inşallah başarılı olurum,bartın karadeniz iklimine sahip olduğundan rakımıda 25 olduğundan ve yazında kışında yağış aldığından nemli bir bölge olduğundanmıdır acaba başarısız olmam,bana bu konuda yardımcı olmak isteyen bir hayır sever arıyorum.selam ve sevgilerimle. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|