agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsaisinin türünü öğrenmek isteyenler (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/849.htm)

scubat 04-05-2008 16:02

Arkadaşlar,

Merhaba, ilk bonsaimi ben de biraz önce Bauhaus'tan aldım. Üzerindeki etikette dış mekan bonsaisi yazıyordu ve toprağının devamlı nemli olması gerektiği, -5 dereceye kadar dayanıklı olduğu ve ayda bir gübre istediği yazıyordu. Fakat türünü yazmamışlar, yardımcı olabilir misiniz? Fotoğrafını ekliyorum:

http://img265.imageshack.us/img265/3325/p1030062pn0.jpg

Başlığın 48 numaralı mesajındaki türe benziyor ama onun için de iç mekan türü demişssiniz...(tekrar baktım pek de benzemiyormuş)

scubat 05-05-2008 11:04

kimse bana yardımcı olmadı, ama sanırım "biberiye" benim bonsai...

http://www.proflowers.com/prodimg/BRSrosemary_l.jpg

Ali H. ALI 05-05-2008 13:10

Scubat, agacainin ne oldugunu bilemedim(yapraklarinin yakindan fotografini cekip eklermisin?) yalniz biberiye degildir, verdigin linkte de gorebilirsin biberiyenin govde ve yaprak yapisi senin agacindan degisiktir. Oyuzden biberiye olmadigini dusunuyorum.

Lymyt 05-05-2008 13:44

1 Eklenti(ler)
Ali Bey scubat'ın bonsaisinin aynısı bi arkadaşımda var yakın resimlerini çektim gönderiyorum umarım yardımcı olur.. Türünü bende bulamadım..
+ağac biberiye değil yaprakları çok daha yumuşak bir nevi püskül gibiler..

scubat 05-05-2008 13:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 232560)
Scubat, agacainin ne oldugunu bilemedim(yapraklarinin yakindan fotografini cekip eklermisin?) yalniz biberiye degildir, verdigin linkte de gorebilirsin biberiyenin govde ve yaprak yapisi senin agacindan degisiktir. Oyuzden biberiye olmadigini dusunuyorum.

Ali Bey,

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Akşam evden hemen detaylı çekip siteye post edeceğim. Benim yapraklar daha uzun, sarkık, canlı ve açık yeşil. Ama yine de şu ana kadar yaptığım araştırmalara göre en çok benzeyen tür biberiye.

Ali H. ALI 05-05-2008 14:18

Daha once gomedigim bir cins ne oldugunu bilmiyorum. Ne oldugunu ogrenirsem tekrar yazarim.

Marketlerde satilan bonsailerin cogunun uzerinde isimleri yok isimleri belirtilmiyen agaclari almayip saticilara karsi bir tepki gostrirseniz belki onlar da agaclari aldiklari yerden agaclarin cinslerini belirtmeleri istenir diye dusunuyorum.

scubat 05-05-2008 14:25

sanırım doğruyu buldum, yabancı bir forumdan bir arkadaş cevabı yapıştırdı anında :
Pseudolarix ya da golden larch

http://www.kellscraft.com/Arnold%20Arboretum/AA0054.JPG

türkçesine bakıyorum şimdi..

Lymyt 05-05-2008 16:40

evet, scubat bende birkaç yabancı siteden baktım ve senin yazdığın tür doğru. Yani Golden Larch kabaca çevirirsek altın karaçam..

Ayrıca bakımıyla ilgili biraz çeviri yaptım kesinlikle dışarıda tutulması gerekiyormuş. 0 C derece ve altında sulamak gerekmiyor deniyor. 0 C üstünde ise topraga bir kürdan çöpü batırıp 5 dk bekletip ona göre sulama yapmak tavsiye ediliyor. Yani soktuğumuz kürdan çöpü ıslaksa sulama yapmamıza gerek yok.. Son baharda yapraklarını döküyor ve kışın uyku dönemine giriyormuş bu dönemde suya pek ihtiyacı yokmuş.. ****** diğer tüm dış mekan bonsaileri gibi aşırı soğuk ve şiddetli rüzgardan korunması gerekiyor..
+sanırım kozalak veren bir bitkiymiş.

Gübreleme ile ilgili bilgi bulamadım..

umarım bulduğum bilgiler yardımcı olur.. tabi kesin bilgiler için daha tecrübeliler tarafından bilgilendirilmemiz lazım.. :rolleyes:

tourkana 06-05-2008 08:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi scubat (Mesaj 232589)
sanırım doğruyu buldum, yabancı bir forumdan bir arkadaş cevabı yapıştırdı anında :
Pseudolarix ya da golden larch

http://www.kellscraft.com/Arnold%20Arboretum/AA0054.JPG

türkçesine bakıyorum şimdi..

Öncelikle Bauhaus a dış mekan bonsailerinin geldiğini sayende öğrendik... Bunlar her ne kadar sığ saksılara dikilmiş fidan gibi dursalarda ,burdan ve diğer kaynaklardan öğreneceğiniz tekniklerle zaman içerisinde güzel bir tarz yakalama potansiyeline sahip .
Ağacın cinsi bana Larix gibi geldi..Yaprak döken bir çam türüdür .. Ama larix in satış fiyatları Bauhaus ta satılacak düzeyde düşük olmadığı için çok emin değilim..

iremre 06-05-2008 10:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 232587)
Daha once gomedigim bir cins ne oldugunu bilmiyorum. Ne oldugunu ogrenirsem tekrar yazarim.

Marketlerde satilan bonsailerin cogunun uzerinde isimleri yok isimleri belirtilmiyen agaclari almayip saticilara karsi bir tepki gostrirseniz belki onlar da agaclari aldiklari yerden agaclarin cinslerini belirtmeleri istenir diye dusunuyorum.

Ali bey çok haklısınız.

bonzai çeşitlerine bu ne ağacı diye sorduğumuz vakit,cevap bu bonzai ağacı dır.
cevabı çok kötü bir durum.

scubat 07-05-2008 09:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tourkana (Mesaj 232918)
Öncelikle Bauhaus a dış mekan bonsailerinin geldiğini sayende öğrendik... Bunlar her ne kadar sığ saksılara dikilmiş fidan gibi dursalarda ,burdan ve diğer kaynaklardan öğreneceğiniz tekniklerle zaman içerisinde güzel bir tarz yakalama potansiyeline sahip .
Ağacın cinsi bana Larix gibi geldi..Yaprak döken bir çam türüdür .. Ama larix in satış fiyatları Bauhaus ta satılacak düzeyde düşük olmadığı için çok emin değilim..

fiyatı 69ytl idi, internette de baktım ve aynı tür amerika'da 50$ civarı idi. Yani fiyat mantıklı geldi. Bu arada Bauhaustan bonsai bakacaksanız, mutlaka tezgah altına da bakın :p Şaka yapmıyorum, ben bu ağacı, tesadüfen gördüm. Bauhausu (kozyatağı) bilenler için anlatıyorum, kapalı alandan açık alana çıkmadan önceki orkidelerin ve bonsailerin satıldığı yaklaşık 60cm yüksekliğinde bir tezgah var. Eğilip o tezgahın altına bakın ve orada tezgah üstünde olmayan bir sürü farklı bonsai göreceksiniz. Görevliye "neden bunlar tezgah altında" diye sorduğumda "yer yok o yüzden" demişti.

Boreas76 19-05-2008 01:56

4 Eklenti(ler)
Merhabalar,
4 gün önce ben de ilk bonsaime sahip oldum.İzmir Ikea'dan aldım.Aslında başka bir bonsai beğenmiştim ancak arkadasım yeni çıkan yaprakların kurumus oldugunu gösterince ben de belki bi bilgileri vardır diye görevli arkadası çağırdım.ilk arkadaş hepsi aynı bunların dedi ve o vakit pek bilgisi olmadığı ortya çıktı.neyse biraz dolanıp başka bir arkadaşı çağırdım.o daha bilgiliydi ama bu arada beğendiğim bonsaiyi başkası aldı ve gitti.ben de resimlerini koyduğum bonsaiyi aldım.bitkiler hakkında (domates,biber ve patlıcanlardaki hastalıklar hakkında yaptıgım çeviri hariç) hiçbir bilgim yok.sizden ricam bonsaimin türünü öğrenmek ve böylece bir hata yapmamak.şimdiden teşekkürler.

Not:ayrıca bonsaim fesleğen(sanırım) gibi kokuyor.

Ali H. ALI 19-05-2008 12:34

Boreas76, bonsainizle birlikte aramiza hos geldiniz.
Agacinin turunu cikaramadim, bana yabanci olan bir tur. yapraklarinin feslegen gibi kokltugunu belirtmen iyi oldu turu tanimaya calisacak arkadaslara yardimci olacak bir bilgi. Mutlaka bir taniyan cikacaktir.

Agacin saglikli duruyor(Masallah). Bitkiler hakkinda pek bigin olmamasi onemli degil cunku burada istedigin kadar bilgi bulabilirsin. Ayrica Izmirde olman da buyuk bir sans. Izmirde bonsai ile ilgilenen degerli arkadaslarimiz var. Yapilacak olan bonsai atolye calismalarindan da oldukca yararlanabilirsin.

Yeni tanimaya basladigin bonsaide sana kolayliklar dilerim.

Boreas76 19-05-2008 13:05

Ali Bey,
Çok teşekkür ederim.Hoşbulduk. Kaç gündür içim kıpır kıpır, gelip gidip bakıyorum bonsai me:) Sağlıklı görünüyor demişsiniz, çok sevindim. bilen birisi çıkar muhakkak.sabırsızlıkla bekliyorum türünü öğrenip gerekenleri yapmayı. Atölye çalışmasına da mutlaka gitmek istiyorum.Cevabınız için tekrar teşekkürler.

lippincoat 19-05-2008 23:18

2 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar;

bende herkes gibi ağacımın türünü öğrenmek istiyorum. bauhaus tan alınmış bir ağaçtır. açıklama kısmında salon bitkisi olduğu yazmakta ancak türe özel nasıl bir uygulama ile yetiştireceğim yazmamakta idi. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar...

Boreas76 20-05-2008 17:53

sanırım benim bonsai "Zanthoxylum piperitum" imiş.bakalım neleri sevip sevmiyormuş:)

erensoy 21-05-2008 19:06

herkese merhabalar
bir kaç aydır bu forumda bonsailer hakkında yazılanları okuyordum. bitkilere ayrı bir merakım vardır onları yetiştirdikçe mutlu olurum hergün ayrı ayrı bitkilerimle ilgilenirim tabi kedimin(adı sütlaç) sağ bıraktıklarıyla... en son hollanda gülümü söktü kopardı. neyse bende geçenlerde izmir ikeadan bir bonsai satın aldım çok mutluyum :) sanırım benim bonsaim Boreas76 nın bahsettiği sonradan gelince başkasının aldığı bonsai. dediği gibi ilk bakışta yaprakları kuru dökülmeye yüztutumuş birhali olduğunu gördüm bende en başta terettüt içinde kaldım ama aklıma bir tanıdığımın bonsaisi geldi onu ilk gördüğümde çok kötü bir haldeydi yaprakları aynı benim bonsaim gibi kötü gözüküyordu şimdi ise kendini toparladı çok güzelleşti. bende bonsaiyi iyileştirebilme ümidiyle aldım.içlerinde en sağlıksız duranıydı aldığımda.arkadaştan yetiştirme konusunda yardım alıyorum. resimlerini en kısa zamanda koyucam foruma. inşallah iyileştiğinide görürüz.benim bonsaim forumda bu konunun 10. sayfasında ReD-BaRoN bonsaisininin cinsinden sanırım.
teşekkürler
iyi günler herkese

izzeterisen 21-05-2008 20:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 231085)
İyi günler
İnternette buluduğum bu bitkinin adını ve bonsai stilinin adını öğrenmek istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Teşekkür ederim.

Eklenti 36061

Ben bu güzel bitki ile ilgili hiç kimseden bilgi alamayacak mıyım arkadaşlar.
lütfen

Ali H. ALI 22-05-2008 04:53

Izzeterisen iyi gunler, eklediginiz resimdeki agacin cinsi secilemiyor. O resimi aldiginiz linkte belki daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Agac, kivrimli dik tarzinda yapilmistir.

Yerli agaclari kullanip( harnup,zeytin,mese ve digerleri) siz de oyle bir tarz yakalayabilirsiniz .

Boreas76 22-05-2008 08:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erensoy (Mesaj 238478)
herkese merhabalar
bir kaç aydır bu forumda bonsailer hakkında yazılanları okuyordum. bitkilere ayrı bir merakım vardır onları yetiştirdikçe mutlu olurum hergün ayrı ayrı bitkilerimle ilgilenirim tabi kedimin(adı sütlaç) sağ bıraktıklarıyla... en son hollanda gülümü söktü kopardı. neyse bende geçenlerde izmir ikeadan bir bonsai satın aldım çok mutluyum :) sanırım benim bonsaim Boreas76 nın bahsettiği sonradan gelince başkasının aldığı bonsai. dediği gibi ilk bakışta yaprakları kuru dökülmeye yüztutumuş birhali olduğunu gördüm bende en başta terettüt içinde kaldım ama aklıma bir tanıdığımın bonsaisi geldi onu ilk gördüğümde çok kötü bir haldeydi yaprakları aynı benim bonsaim gibi kötü gözüküyordu şimdi ise kendini toparladı çok güzelleşti. bende bonsaiyi iyileştirebilme ümidiyle aldım.içlerinde en sağlıksız duranıydı aldığımda.arkadaştan yetiştirme konusunda yardım alıyorum. resimlerini en kısa zamanda koyucam foruma. inşallah iyileştiğinide görürüz.benim bonsaim forumda bu konunun 10. sayfasında ReD-BaRoN bonsaisininin cinsinden sanırım.
teşekkürler
iyi günler herkese

en kısa zamanda saglıgına kavusması dilegiyle.o an uzulmustum ama su an bonsaimi seviyorum cok:)nadir bulunan bir turmus(oyle diyor yabancı kaynaklar) ve yeni baslayanlar icin idealmis(yabancı sayfalardan buldugum metinleri cevirip gerekli yere koyacagım en kısa zamanda).

lippincoat 22-05-2008 11:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lippincoat (Mesaj 237748)
merhaba arkadaşlar;

bende herkes gibi ağacımın türünü öğrenmek istiyorum. bauhaus tan alınmış bir ağaçtır. açıklama kısmında salon bitkisi olduğu yazmakta ancak türe özel nasıl bir uygulama ile yetiştireceğim yazmamakta idi. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar...

Tekrar selamlar ustalarım ;
Bonsaimin türünü bilen yok mu acaba? tahminimce bu bir iç mekan bonsaisi ve nasıl yetiştireceğim konusunda kimse yardımcı olmuyor. Dışarı mı çıkarayım yoksa ? ...

Ali H. ALI 22-05-2008 14:48

Merhaba Lippincoat, ekledigin resimlerle agacin cinsini belirlemek zor. Yakindan cekilmis yaprak resimleri cinsini belirlemek icin daha fazla yardimci olacaktir.

Uzaktan yapraklar karaagac gibi gorunuyor resim beni yaniltmis da olabilir.
Iyi gunler.

lippincoat 23-05-2008 00:01

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 238849)
Merhaba Lippincoat, ekledigin resimlerle agacin cinsini belirlemek zor. Yakindan cekilmis yaprak resimleri cinsini belirlemek icin daha fazla yardimci olacaktir.

Uzaktan yapraklar karaagac gibi gorunuyor resim beni yaniltmis da olabilir.
Iyi gunler.

Ustam öncelikle çok teşekkürler ilgilendiğin için yaprak resimlerini yakın plan çekmeye çalıştım umarım sonuç yakalarız saygılar

tourkana 23-05-2008 07:49

Çin karaağacı(Chinese Elm veya ulmus parvifolia) gibi duruyor...Ancak buna çok benzeyen bir de Zelkova türü var ki aynı aileye mensuplar zaten.. :)

lippincoat 23-05-2008 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tourkana (Mesaj 239054)
Çin karaağacı(Chinese Elm veya ulmus parvifolia) gibi duruyor...Ancak buna çok benzeyen bir de Zelkova türü var ki aynı aileye mensuplar zaten.. :)

Tourkana teşekkürler yorumun için. Bu türlerin evin içinde mi yoksa balkonda mı durması lazım ?

Ali H. ALI 23-05-2008 15:51

Yaprak yapisindaki tirtillar, cin karaagacindan fazla Zelkovaya benzese de yaprak uclari cogu yaprakta yuvarlak gorunuyor. Oysa Zelkovada yaprak uclari daha sivri oluyor. Bir de resim yaniltmiyorsa sanki yapraklar cok parlak duruyor. Yine de baska bir cins karaagac olabilir dusuncesinden yola cikarsak, karaagaclar dis mekan bitkisidir. Onu balkonda yetistirmenizin daha uygun olacagini dusunuyorum(bir iki gunlugune ic mekana alabilirsiniz, sonra tekrar disari almalisiniz.)
Kolay gelsin.

yesilindostu 23-05-2008 16:49

bonsai sevgisi

5 Eklenti(ler)
Merhaba. İyi günler. Ben yaklaşık bir ay önce eminönü mısır çarşısından 20 ytl fiyatı olan bir bonsai edindim baya bir boy attı yukarı doğru satan kişi dalları buda önemli olan gövdenin büyümesi dedi. O kadar hoşlandım ki bu ağaçcıklardan 3 gün önce aynı yerden değişik bir tane daha edindim . Şu ana kadar 2 ay önce aldığım ağaçta sorun yok . Yeni ağacımda fena gözükmüyor. Satıcı ikisine de berberis dedi. Birisi çiçek açan diğeri açmayanmış . Bende sizlere fotoğraflarını sunmak cinslerini ve neler yapabileceğimi öğrenmek istedim .

Alakanız için şimdiden teşekkürler.

ursaminor 03-06-2008 17:34

Merhaba, çocukluğumdan beri bonsaim olsun diye tuttursam da 31 yaşında ilk bonsaime kavuştum. Bir arkadaşım Japonyadan gelirken getirdi. Yolda çok yıpranmasa da eve geldiği andan itibaren sanki yeni çocuğum olmuş gibi panik halinde davranıyorum. Heryere baktım ancak bir türlü cinsini bulamadım. Bu sebeple, shiraz'ın (ismini ben koydum :) bakımını yapamıyorum. Üzerine tel sarılı olmasa bonsai olduğundan şüphe etmeye başlayacağım... Cinsini bana söyleyebilirseniz çok sevineceğim. Şimdiden teşekkür ederim..

http://img161.imageshack.us/img161/9369/shiraz1ey7.jpg

http://img118.imageshack.us/img118/3045/shiraz2eq7.jpg

http://img129.imageshack.us/img129/8803/shirazkkdm1.jpg

http://img129.imageshack.us/img129/7...zyaprakbb5.jpg

Aytaç Eroğlu 03-06-2008 17:43

ligistrum olabilir.

Lymyt 03-06-2008 18:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ursaminor (Mesaj 243989)
Merhaba, çocukluğumdan beri bonsaim olsun diye tuttursam da 31 yaşında ilk bonsaime kavuştum. Bir arkadaşım Japonyadan gelirken getirdi. Yolda çok yıpranmasa da eve geldiği andan itibaren sanki yeni çocuğum olmuş gibi panik halinde davranıyorum. Heryere baktım ancak bir türlü cinsini bulamadım. Bu sebeple, shiraz'ın (ismini ben koydum :) bakımını yapamıyorum. Üzerine tel sarılı olmasa bonsai olduğundan şüphe etmeye başlayacağım... Cinsini bana söyleyebilirseniz çok sevineceğim. Şimdiden teşekkür ederim..

http://img161.imageshack.us/img161/9369/shiraz1ey7.jpg

http://img118.imageshack.us/img118/3045/shiraz2eq7.jpg

http://img129.imageshack.us/img129/8803/shirazkkdm1.jpg

http://img129.imageshack.us/img129/7...zyaprakbb5.jpg

Kesin emin olmamakla beraber bence bir Ficus türü.
Ayrıca gövdesindeki tel resimden gördüğüm kadarıyla çok ince. Bu tel muhtemelen ağaca zarar vermeye başlamıştır kabuğunu kesmesine izin vermeyin. İyica sıkılaşmıssa çıkarın. Mevsimi gelince uygun kalınlıkta olanı forumda belirtilen şekilde kullanabilirsiniz.

Saygılar..

ursaminor 03-06-2008 18:27

Maalesef gövdede izler bırakmaya başlamış ama emin olamadığım için çıkartmamayı uygun görmüştüm. Şimdi hemen çıkartayım... teşekkür ederim.

Eaglion 04-06-2008 08:50

Sayın Ursaminor,

Aramıza hoşgeldiniz. Daha nice güzel bonsaileriniz olsun.

Yapraklara bakarak ağacınızın ficus olduğunu söyleyebiliriz. Arkadan gelen ışık nedeniyle gövde tam seçilemiyor. Hangi alt tür olduğunu söylemek zor.

Ficuslar nemli ve ılık havayı seviyor. Fazla sulamanmayı istemiyor. Bu bakımdan sık spreyleme tercih edilebilir. Budamaya da iyi yanıt veriyor. Ağacınızda istenenden uzun dalar oluşmuş. Önümüzdeki kış sonu bahar başı yapacağınız derin budama ile gelecek yaz çok güzel hale gelebilir.

Başarılı çalışmalar.

yesilindostu 06-06-2008 13:41

Merhaba. İyi günler. Ben yaklaşık bir ay önce eminönü mısır çarşısından 20 ytl fiyatı olan bir bonsai edindim baya bir boy attı yukarı doğru satan kişi dalları buda önemli olan gövdenin büyümesi dedi. O kadar hoşlandım ki bu ağaçcıklardan 3 gün önce aynı yerden değişik bir tane daha edindim . Şu ana kadar 2 ay önce aldığım ağaçta sorun yok . Yeni ağacımda fena gözükmüyor. Satıcı ikisine de berberis dedi. Birisi çiçek açan diğeri açmayanmış . Bende sizlere fotoğraflarını sunmak cinslerini ve neler yapabileceğimi öğrenmek istedim .

Alakanız için şimdiden teşekkürler.

Benim bonsailerim hakkında bilgi verecek birileri yok mu? Beni bilgilendirirseniz sevinirim

Aytaç Eroğlu 06-06-2008 16:32

fotograflar gözükmüyor.

yesilindostu 08-06-2008 11:24

Fotoğrafları daha önce göndermiştim üst tarafta 4 adet resim var o mesajımdan bakarak bana yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim . İlgi ve alakanız için şimdiden teşekkürler .

memet 08-06-2008 11:57

Çok bildik türler değil.

bilce 03-07-2008 10:59

Bonsai türü ?

1 Eklenti(ler)
Ekteki bonsaimin türünü tanıyan var mı ?

Aytaç Eroğlu 03-07-2008 11:31

fukien tea

beYonce2005 27-08-2008 23:26

1 Eklenti(ler)
Herkese Merhaba
bende bu işe yeni başladım ve aranıza yeni katıldım.Bana Bir bonsai hediye edildi ve onu cok sevdim :) ancak bakımını tam olarak yapamıyorum cunku turunu bilmiyorum.yardımcı olursanız cok sevinirim.sevgiler :)

gümüş 08-10-2008 16:42

http://www.agaclar.net/forum/showpos...0&postcount=15
ben ulmus olduğunu düşünüyordum ama Ali bey pek benzemediğini başka birşey olabileceğini söyledi nedir acaba?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025