agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Tohumdan bonsai yapımı (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/4292.htm)

Yasin Aksoy 04-10-2013 13:43

Merhabalar ...
Bir arkadaşımızdan alacağım erguvan tohumlarını ekmek istiyorum. Tohumun nasıl çimlendirileceğini biliyorum. Mevsim olarak da erguvanın bu zamanlarda çimlendirilmeyeceğini düşünüyorum. Sizce çimlendirmede başarılı olabilir miyim?
Ayrıca ben direk bonzai saksısına dikmek istiyorum, aktarma yapma niyetinde değilim. Böyle yapmanın da ağacın gelişimini çok yavaşlatacağının farkındayım ama böyle denemek istiyorum. Bazıları böyle bir çalışma ile bonzaiden sıkılacağını ve yarıda bırakılacağını belirtmiş ama ben sabırlıyımdır. Saksım 8cm derinlikte ve 25 cm çapında, sizce gelişimi nasıl olur? Tek elden bonzai görünümü elde edebilir miyim uzun vadede?
Yukarıda sorduğum iki konuda beni bilgilendirseniz sevinirim ...
Cevaplandırmanıız bekliyorum, kolay gelsin ...

memet 04-10-2013 14:22

Erguvan tohumu diye iki seferdir gülibrişim tohumu çıkan siparişler veriyor arkadaşlar.

Yakın çevrenizde bulunabilen bir ağaç. Kolayca tohumunu bulabilirsiniz.

Tohum çimlenince hemen sığ bonsai saksısına dikmek uygun bir fikir değil. Gelişmeyen bir fidanınız olur. Ağaca,bonsaiye dönüşmez. Sadece fidan bakmış olursunuz. Uzun vade de ince bir gövde olarak kalır. Benzer uygulamayı yapıp senelerce fidan bakanların örnekleri biraz fazla etrafta.

Ali H. ALI 04-10-2013 14:32

Sayin Yasin Aksoy iyi gunler,
Tohumdan once fidan yetistirilir sonra o fidan uygun bir duruma gelince de BONSAI yapilabilir. Erguvan tohumunu dogrudan bonsai saksisina ekseniz de bonsai saksisinda olmasi onu bonsai yapmaz!

"Tek elde" bonsai derken her halde tohumu bonsai sakssina ekip onu ordan birdaha cikarmamayi anlatmak istediniz ki eger oyle ise, Erguvaninizin omru pek uzun olmiyacak kokler saksiyi doldurdugu andan itibaren sagligi bozulacak ve onu kaybedeceksiniz. Bonsaide kok budama diye bir islem var o da agacin saksidan cikrilip da yapilan bir islemdir!

Bonsai yapmak istediginiz bir tohumu, bonsai saksisina degil de baska bir saksiya hatta yere ekerseniz istediginiz sonuclari daha erken alabilirsiniz. Ben tohumu ille de bonsai saksisina ekecem diyorsaniz sizin bileceginiz bir durum..

Tohumlari normal saksilara ekmeniz, sonra da onlar buyurken fidancilarda kendinize bonsai olabilecek gelismis bir fidan secip calismalarinizi o fidanla yuruturseniz, bonsaiye daha cabuk ulasabilirsiniz diye dusunuyorum..

Kolay gelsin..

Yasin Aksoy 04-10-2013 14:35

Zaman önemli değil ama fidan gibi cılız kalıcaksa yapmamak daha doğru. Ben en iyisi saksıya dikeyim, hatta sebze süzgüsü ve sineklikle yapılan şekilde derince toprağa dikeyim, olur değil mi?

Ali Bey, memet Bey'e cevap yazarken gördüm mesajınızı. Dediğiniz gibi de yapıyorum aynı zamanda, şeftaliyle denedim, devam ediyorum. Çam fıstığı tohumu da diktim, pet şişede ama toprağa aktaracağım. Bakalım 15 gün sonra belli olur. Zamanla onlar büyürken ben boyuna gitmeyen zeytin ve çamlarla da uğraşacağım ...

Cevaplar için teşekkürler ...

sonyman 07-10-2013 02:01

2 Eklenti(ler)
Dostlar selamlar bonsaiye merakım olmasına karşı bauhaustan aldığım hazır bir bonsai yi evde yaşatamadım bunun üzüntüsüyle vazgeçtim. gecenlerde bir arkadaşım bana tohumdan bonsai yetiştirme seti hediye etti bir heves tekrar başladım. tohumuna bakılırsa '' ginkgo biloba '' ağacı. sizce Bu ağacın türü nedir ?

Eklenti 456581

arkadaşım bana birde bu yetiştirme klavuzunu gönderdi

Eklenti 456582

Bu bilgiler doğrultusunda bu ağacı bonsai yapma yönünde tecrübe ve önerileriniz nelerdir acaba.klavuzda yazanları mı uygulamalıyım yoksa önereceğiniz çimlendirme yöntemleri var mı ? ilginiz için şimdiden teşekkürler

memet 07-10-2013 02:45

Tohum çimlendirmek için mevsim uygun değil. Yukarıdaki tarifin ginko için geçerli olduğunu varsayıyorum. Baharı beklemenizi gerektirir. 30 derece sıcaklık istiyor.

Tohumdan bonsai yetişmez, fidan yetişir. Bu fidan beş altı yaşlarında bonsai olarak şekillendirebilir. Bu süre geçerken kimi,ağacın gelişmesini engellemeyecek müdaheleler yapılabilir.

Eğer ginko olup olmadığından emin değilseniz, her tohum farklı koşullarda çimlenir.

sonyman 07-10-2013 11:29

ilginiz için teşekkürler yeni olduğum için bitki terminolojisine pek hakim değilim kusura bakmayın ama sonuç olarak demek istediğim şey anlaşılmış... 30 derece sıcaklıgı bu mevsimde ev ortamında korursam peki çimlenme sağlayabilirmiyim ? bulunduğu odayı sabit 30derece olacak şekilde ısıtsam

Özgür Tosun 07-10-2013 13:07

Isının yanında ışığı da unutmamak gerekli tabi.

memet 07-10-2013 18:50

Bitkiler yazın büyür kışın uyuklar. Siz kış içinde çimlendirince tohumu, bahara kadar büyümeye çalışacak ve bahara yorgun girecek. Bu da gelişimine zarar verir.

Sabredin baharı bekleyin

sonyman 08-10-2013 13:56

ozaman elimdeki yedek tohumu bahara saklayayım. bir tane tohumu suya koydum çünkü çıkartınca çürüyeceğine yasama sansı olur belki teşekkürler ilginize

merlict 08-10-2013 16:11

"Tohumdan bonsai" reklamı ile konuya hakim olmayanları kandıran, bundan ticari çıkar sağlayanlara hiç önlem alınamaz mı ?

Düşünün o kadar kandırma hızındalar ki hangisi gündemde ise paketin ismi o oluyor (Erguvan gibi) ama içinden başkası çıkıyor (Gülibrişim gibi) yazık....

Burak Zerman 31-10-2013 17:19

Tohumlarımı ektim ama doğru zaman mı ?

5 Eklenti(ler)
Ektiğim tohumlar için doğru zaman mı bilmiyorum
Anlayan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Bauhous dan bonsai toprağı diye satılan bir toprak aldım.
Çimlendirme kapları aldım.
Ve tohumları yarım cm kadar içeride olucak şekilde diktim.
Yanlışlarım konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Son olarak tohumların ortalama ne kadar sürede çimleneceği konusunda da bilgi verirseniz sevinirim

Burak Zerman 31-10-2013 17:20

1 Eklenti(ler)
Birde bu resim var

Sakaki 01-11-2013 11:15

Yanlış zamanlama olmuş, ilkbaharı beklemeniz daha iyi olurdu :(
Ayrıca, bazı türlerde de ekimden önce soğuk katlama yapılması gerekiyor.

Burak Zerman 02-11-2013 14:52

O zaman tam olarak şöle söyleyim

Sekoya, mabet ağacı, amerikan sığla ağacı, doğu ladini, uludağ göknarı, karaçam, çınar,
meşe , at kestanesi, kırmızı yapraklı japon akçaağacı ve liçi tohumlarını ektim

Bunlardan çınar ve k.y.j. akçaağacı için 48 saat sıcak suda beklettim daha sonra 30 gün kadar nemli bir bez arasında ağazı kapalı bir poşet içerisinde buzdolabında sakladım.

Ama asıl sorum.....!!!!!!

Bu tohumların ortalama çimlenme süreleri ne kadardır.şu an 5-6 gün geçti hiç kıpırtı yok.
Bana net bir bilgi verebilirseniz sevinirim...

Sevgilerimle.....

Sakaki 02-11-2013 22:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Burak Zerman (Mesaj 1214039)
Ama asıl sorum.....!!!!!!

Bu tohumların ortalama çimlenme süreleri ne kadardır.şu an 5-6 gün geçti hiç kıpırtı yok.
Bana net bir bilgi verebilirseniz sevinirim...

Sevgilerimle.....

Açıkcası benim tohumdan bonsaiye başladığım tek tür Adenium. Ama bu konularda ilgili ağacın başlığında sorarsanız sanırım daha doğru cevaplar alacaksınız.

Başarılar :)

seabird1905 06-11-2013 08:46

erguvanlarım

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar merhaba, size aylar önce yazmıştım erguvan ve karaçamlarımı tohumdan çimlendirmek adına fotolarınıda yüklemiştim, karaçamlarım maalesef fazla yaşayamadı. ancak beni mutlu eden erguvanlarımın büyümesi oldu.. yaklaşık 20 tane tohumdan 4 tane kocaman filiz elde ettim ve bunlar beni mutlu ediyor.. ancak birazdan fotolarını yükleyeceğim bu filizleri bu aşamadan sonra nasıl koruyacağım toprağı nhasıl olmalı sulaması nasıl olmayı hava şartları nasıl olmalı ve 2 filizimi bonsai yapmak istiyorum bunlar için bana yol gösterirseniz çok sevinirim. filizlerim yaklaşık 5 aylık.. cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler..

Sakaki 08-11-2013 19:22

Açıkcası tohumdan erguvan denemem hiç olmadı ancak henüz genç olan fidelerinizi Ankara'nın aşırı soğuk ve donlu kışlarına karşı korumak amacıyla kışı bir soğuk sera ortamında (ısıtmasız yani ısısı ne çok düşük ne çok yüksek, aydınlık bir odada) geçirmelerinde fayda var.Bonsai yapacaklarınızı baharda daha geniş saksılara veya bahçeye ekerseniz gelişimleri çok daha hızlı olacaktır. Büyürken de gövdelerinin alacağı şekillere müdahale edebilirsiniz elbette!

Başarılar dilerim.

seabird1905 09-11-2013 07:56

teşekkür ederim cevabınız için, peki kışı geçirmek için nherhangi bir işlem yapmama gerek varmı yoksa aynı bu şekilde toprağı saksısıylamı kışı geçirelim ?

Sakaki 09-11-2013 14:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seabird1905 (Mesaj 1216417)
teşekkür ederim cevabınız için, peki kışı geçirmek için nherhangi bir işlem yapmama gerek varmı yoksa aynı bu şekilde toprağı saksısıylamı kışı geçirelim ?

Saksı değişimini ilkbahara girerken yapmamız gerektiğinden, şu an bu şekilde kalsınlar, bir sorun olmaz. İlkbahara girerken daha büyük saksılara veya bahçeye ekerseniz daha hızlı gelişeceklerdir.

seabird1905 11-11-2013 08:50

çok teşekkür ederim ilginiz için.. ilkbaharı sabırsızlıkla bekliyorum öyleyse..

Burak Zerman 12-11-2013 14:18

Düzgün bir bilgi veren çıkmadı ama sorumun cevabını kendim almış oldum.
bu gün ayın 12 si tohumların bir kaçtanesi ayın 9-10 u gibi çıkmaya başladı.
ve sırayla bu güne kadar yaklaşık %40 ı çıktı. sanırım 20 günlük bir süreçte tamamı çıkacak gibi görünüyor. şu an da Doğu Ladini , çınar , at kestanesi , meşe , mango , liçi , vişne ve karaçam çıktı. Sekoya, acer palmatum , uludağ göknarı kaldı. onlarda yakında çıkar diye umut ediyorum. Yakın zamanda resim paylaşmaya başlarım. Herkese bol şans diliyorum.

Ferit Aydın 12-11-2013 14:31

Burak bey,

Sekoya ve uludağ göknarı hakkında bir bilgim yok ama Acer palmatum için söyleyebileceğim, soğuk katlama uygulanması gerekiyor çimlenmesi için ya da bu dönemlerde direk toprağa ekip açık alanda bırakarak baharda çimlenmesini sağlayabilirsiniz.

Soğuk katlama dediğim ise ilk başta yaptığınız 48 saat suda bekletmeden sonra nemli pamuk ya da perlit gibi bir medya nın içinde buz dolabında 90 gün kadar bekletildikten sonra toprağa ekilme işlemidir.

bilgilerinize.

selamlar

zaferbozaci 13-11-2013 17:37

Hay aksi

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever (Mesaj 131262)
Mavivekara, yazılanlar size karşı değildi.
Lafım, Bonsai gibi bir sanat'ı küçümseyen ve bonsai konusunda sizin gibi deneyimsiz kişiler üzerinden haksız kazanç elde etmeye çalışan düzenbazlara :mad:

Bu forumla tanışmadan önce internet sitesinden aldığım yarım maaşımı yatırdığım tohumlar demekki .... hayır yaa olamaz!
Neyse Rabbim insallah güzel ağaçlar çimlendirmeyi nasip eder. Ne diyim. :o

Gökhan Onay 13-11-2013 21:37

1 Eklenti(ler)
fotoğrafı paylaşamadım :(

Eklenti 453918

-----------------------------------------
Ben bu defalık sizin için yükledim.
http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/6256.htm başlığındaki talimatları dikkatli bir şekilde okursanız ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz :)

Sakaki

Gökhan Onay 14-11-2013 17:20

teşekkür ederim :):)

ayşegül21 18-12-2013 15:22

*** bende bugün sipariş verdiğim tohumlara kavuştum fakat buzdolabında 3 ay bekletin diyor içinde gelen bilgide havalar zaten soğuk dışarda bekletsem olmazmı o kadar 40 tane tohum ekicem sığmaz :(

tourkana 20-12-2013 14:22

Dışarda da bekletebilirsiniz, ama fermuarlı poşetin içine biraz torfla karıştırıp buzdolabına koyarsanız, bahar başında da dikimi yaparsanız daha iyi olur diye düşünüyorum.
Tohumların türü hakkında bilgi verirseniz size daha çok yardımcı olmak isterim.

ayşegül21 20-12-2013 15:36

Acer rubrum, trident maple ve japon ladini tohumlarım var şuan

tourkana 20-12-2013 16:01

Acer Rubrum (Kırmızı yapraklı akçaağaç)- Güneşe ve sıcağa dayanıklı değildir. Antalya'da işiniz biraz zor bu türle.
Acer Buergarianum(Trident Maple-Üç dişli akçaağaç) bu daha dayanıklıdır.

Tohumların hemen bonsai olmasını beklemeyin,2-3 yıl en azından yerde veya geniş saksıda büyümelerine ve gövdelerinin kalınlaşmalarına izin vermelisiniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025