![]() |
sevgili site yönetimi bitki türlerini çok severim evimde şu değişik salon çiçekleri var ve onların bakımlarını yapmak ilgilenmek çiçek açtıklarını görmek çok güzel son zamanlarda bonsai ye merak saldım ve ilgi duymaya başladım bir alışveriş sitesinden görüntüsü çok hoş olduğu için erguvan tohumu aldım aldıktan sonra araştırmaya başladım bonsai nedir ve nasıl olur diye tohumlar geleli 35-40 gün oldu ürünle gelen kağıtta tohumu ve tohumları 3 gün ılık suda bekletin ve nemli bir beze sararak 1 ay buzdolabında bekletin ve 1 ay sonra gelen toprağın 1 cm altına ekin diye yazıyo bugün buzdolabından çıkarttım ve bezi açtığımda tohumun ilk günkü gibi durduğunu gördüm yani çillenmemiş veya çatlak falan yoktu bende kullanma klavuzunda dediği gibi gelen saksıya ektim ve suladım pencere önüne koydum hayırlısı dedim bekliyorum sizler tecrübeli olarak ne yapmamı önerirsiniz bu konuda yanlış mı yapmışım yoksa bekleyeyim mi diğer tohumları buzdolabında saklıyorum yardım edin lütfen içimdeki iştah bitmesin...şimdiden *** ederim...
|
bende aynen o dedeiginiz gibi yaptim 1 aydirda saksinin icindeler ama hicbiseyin ciktigi yok :( hevesim falan kalmadi....
|
Ben karaçam tohumu ile başladım yaklaşlık 1 ay önce ektiğim 4 tohumdan 2 si 2 nci haftada filizlendi şu an yaklaşık 6-7 cm boya ulaştılar gelişmeleri ve fotoğrafları zamanla ekleyeceğim
|
1 Eklenti(ler)
Herkese merhaba
Bir iki ay önce netten bonsai kiti diye satılan birşey aldım. Karaçam bonsai diye geçiyor. Aldıktan sonra bu siteyi buldum ve tohumdan bonsai yetiştirmenin çok zor olduğunu anladım ama şansımı denemek istedim. Pakette yazıldığı gibi tohumlardan ikisini 3 gün ılık suda bekletip ardından 1 ay nemli beze sarılı şekilde buzdolabında beklettim. 1 ay sonra 12 mayısta sırlanmış toprak saksıya ektim.güneş gören biyere koyup hergün hafif hafif suladım. Umudum yoktu ama bugün tohumun büyüyüp topraktan başını çıkarttığını gördüm ve umudum arttı. Bu konularda hiç bilgim yok. Önerilerinizi bekliyorum Eklenti 408452 |
Merhaba Karayel,
Karaçam tohumu için yaptığın ön işlemler maalesef yanlış ya da gereksiz. Bu sorun senden değil aldığın bonsai kitindeki hatadan kaynaklanıyor. Karaçam bonsai kitinin iç kısmına erguvan kitinin bilgilerini basmışlar. Ben alırken satıcı beni uyarmıştı o yüzden biliyorum. Karaçam için tohumları 48 saat suda bekletip dibe çökenleri ekmek yeterli. Umarım fideni yaşatabilirsin ama ilk denemede olmazsa üzülme çünkü çamları tohumdan yetiştirmek kolay değil deniyor. Bebek fideler bir tür mantara karşı hassas oluyor. Eğer başarısız olursan ve yeniden denemek istersen mart ayında çok sayıda tohumu küçük ve daha derin kaplara ekmende fayda var çünkü mantar genelde 20 derece üstünde aktif oluyormuş. Selamlar, başarılar. |
Teşekkürler delielveli. Bir de güneş gören bir odada pencere önünde duruyor saksı.
Gündüz haliyle odada 20 dereceyi geçiyor sıcaklık. Bunla ilgili ne yapmamı önerirsiniz? |
Bilemiyorum, benimkiler de camlı balkonda duruyor ama pencereler açık ve havalanma imkanları var. Açık balkonda serçeler cüce narlarımı talan edince korkudan oraya almak zorunda kaldım. Bende bu sene ilk defa yetiştirmeyi deniyorum, o yüzden uzman değilim, ama çamlar için açık alan öneriliyor normalde. Bu seneki performanslarına göre seneye daha başarılı bir yetiştirme umuyorum. Bu bölümde ve forumdaki genel tohumdan yetiştirme bölümlerinde çok faydalı bilgiler mevcut. Ama her şey uygulamada bitiyor. Biraz büyüdüklerinde, mantara karşı bir fungusitle fısfıslamanı önerebilirim ancak şu aşamada kök gelişimini olumsuz etkiler mi bilemiyorum. Ben mantar ilacı yaptıktan sonra benimkilerin gelişimleri biraz yavaşladı gibi geldi bana ama bu yavaşlamaya yer değişikliği gibi başka etkenler de yol açmış olabilir. Kolay gelsin, başarılar.
|
Selamlar. Ben de bir bonsai ticaretizedeyim sanırım :)
Pembe çiçekli bi bitki tohumu aldım ben de internetten. Martta aldım, gelir gelmez de ektim. Uyku süresi için buzdolabındaydı bitkileri ektiğim bardaklar, ama toprak küflenmeye başladı dolapta. Ben de geri çıkardım dolaptan. Şimdi diyorum acaba bunlar ne olacak. Yeniden dolaba koysam toprak küfleniyo, koymasam çimlenir mi çimlenmez mi? Hem benim kafam karıştı hem tohumların kafası karışmıştır eminim. Moralim bozuluyor aklıma geldikçe. http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/1669.htm |
Alıntı:
Dolapta soğuk ve ıslak durumda kalmış olan tohumlarınız çürümüş olabilir ama yeniden buzdolabına koymanız hiç bir işe yaramaz. Şu an küflenmesi geçene kadar çok su vermeyin ve dışarıda bırakın. Umarım çimlenir :) Bu arada Türkçemizin doğru kullanımı konusunda biraz daha hassas davranmanızı rica etsem umarım anlayışla karşılarsınız :) |
Sezocan, soğuk katlama biraz zor bir işlem, ben de ilk denemede başarıya ulaşamamıştım. İkinci denememde bir fidanlıktan topladığım maple tohumlarını çimlendirmeyi başardım üstelik baya önemli hatalar yapmama rağmen. Bence tohumlarınızın küflenmesinin sebebi su miktarının fazlalığı ve kullandığınız torfun uygun olmaması. Bende de aynı sorun oldu. önümüzdeki seneki denememde torf yerine cocopeat kullanmayı ve tohumları önceden fungusitli suda bekletmeyi düşünüyorum. Sorunlar tohumların çimlenmesiyle de bitmiyor maalesef. Sonrasında bebek fidelerin en uygun biçimde yetişebilmesi için gerekli ortamın bilgileri de mevcut değil. Sanırım bunlar zamanla, deneye yanıla geliştirilecek, bulunursa uzmanlarına sorularak aşılacak engeller. Moralinizi bozmayın yani, çok kolay bir iş de değil, ilk denemenizde başarısız olmanız gayet doğal. Çok daha kolay çimlenen ve kolay gelişen cüce nar gibi bitkilerin tohumlarıyla deneme yapmanızı tavsiye ederim. Selamlar, başarılar.
|
Türkçe uyarısı için teşekkürler :) Forum kullanmadığımdan sanırım dikkat etmemiştim :) bide kızların çimlenmeme ihtimali beni hayli üzdü. Bardakları boşaltıp ne durumdalar bakacağım bugün. Mimoza ve plumeria da ekmiştim onlar coştular, harika büyüyolar ama bu bonzai mevzusunu da öğrenmek istiyorum. Bitkilere ve hayvanlara aşırı zaafım var. Birde yetiştirdiğim çiçekleri gören herkes istiyor buna da bir çözüm bulmam gerek. Teşekkür ederim, ilgili insanlarsınız. Bu kadar çabuk tepki beklemiyordum doğrusu :) öpücükler :)
|
merhaba arkadaşlar bende yeni bonsai heveslisiyim. 3 tane ayrı ayrı yeni tohumlar aldım. 1-Bataklık Selvisi - Taxodium distichum
2-Yezo Ladini - Picea jezoensis 3- Sarı Alev Ağacı - Delonix regia v. f. bu akşam 24 saat kalması için sulara koydum yarın birini ekicem diğer 2 sini soğuk ön uygulama için dolaba koyucam gelişmeleri ve resimleri tekar sizinle paylaşırım. |
Alıntı:
|
iyi günler buradaki konuyla alakalı mı bilmiyorum ama bonsai yeni başladım ve karaçam çimlendirdim. ama toprağın üzerine bakınca saydam çok küçük kurtçuklar var bunlar normal mi yoksa ne yapmalıyım. toprak ve tohumu bonsai kiti olarak aldım....
|
Alıntı:
|
bütün moralimi alt üst etti bu olay. hava almadan nasıl yapacam bilmiyorum. ve elimde 2 torf daha var yine aynısı olur mu acaba diye emin olamıyorum
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 419000 |
5 Eklenti(ler)
İşte 2 aylık karaçam tohumu filizlendirmedeki son durum ve fotoğraflar sırasıyla 15-16-18-20 gün ve 2 nci ay artık uzama çok yavaşladı fakat iğne sayısı hızla artıyor
|
1 Eklenti(ler)
Merhaba, lütfen yardım!!
50 kadar çeşitli tohumdan çimlendirme deneyimimden bir tek bunu yaşatabildim lakin ona nasıl bakacağım bilemiyorum kapalı ve öğleden sonra güneş alan balkonumda sürekli açık havada duruyor. ve toprağı kurudukça içme suyuyla azıcık suluyorum, gerisi için ne yapmalıyım?? benim için çok değerli ve hayalim onun bir bonsai değil büyüdüğünde kocaman ulu bir ağaç olması için doğasına yerleştirmek.. |
Alıntı:
Aramıza ve bonsai dünyasına hoş geldiniz. Tohumdan veya çok küçük bir fidandan başlayarak onu bonsaiye doğru giden yolda eğitmek daha gelişmiş bir adayla başlamaya göre daha fazla sabır istiyor orası bir gerçek ama elbette değer olarak da daha değerli olduğunu da söylemek gerek. Tohumdan başlamanın en büyük avantajı ise adayınızı istediğiniz tarza göre tamamen kendinizin terbiye etme imkanınız olması. Bu sebeple size öncelikle elinizdeki türün bakımı ile ilgili tüm bilgileri öğrenmenizi ve bitkinizi buna uygun olarak ve mümkün olduğunca geniş bir saksıda veya bir bahçede büyütmenizi tavsiye ederim, tabi bu büyüme aşamasında bitkinizi hangi tarzda eğitmek istiyorsanız ona uygun şekil verme işlemlerine de daha küçükken başlamanız iyi olur. Bonsai bölümüzde gerek tarzlar konusunda, gerekse şekil ve biçim verme teknikleri konusunda bolca bilgi var, bunlara şimdiden göz atmanız da iyi olur. İlerleyen aşamalarda adayınız için bir de başlık açarsanız, gelişimi esnasında tüm arkadaşlarımla beraber yorumlarımızla ve tavsiyelerimizle size yardımcı olmaya çalışırız. Başarılar dilerim. |
Merhaba Humay,
Ben de bu sene karaçam yetiştirmeye heves ettim. Sınırlı tecrübenden öğrendiğim en önemli bilgi, çamların bebekken bir tür mantara karşı dayanıksız olduğu. Bu sorunu bertaraf için tohumları ekmeden önce seyreltilmiş bir mantar ilaçlı suda bekletmek ve saksı, toprak ve ortamın steril olmasına dikkat etmekte fayda olacağı kanaatindeyim. Yine 15 günde bir çok hafif bir mantar ilacıyla fısfıslamak iyi olur. Gövde hafiften sertleşmeye başladığında ki bu 2-3 ay kadar sürüyor artık mantar sorunu ortadan kalkıyor anladığım kadarıyla ama karaçamların derdi bunlarla sınırlı değil. Mesela serçeler bu gün 2 bebek fidemi alıp götürdü, kalanları mecburen içeri almak zorunda kaldım. Yani açık balkonda bakacaksanız mutlaka arsız serçelere karşı da bir önlem düşünmelisiniz. Ben seneye sinek teliyle bir siperlik yapmayı düşünüyorum. Eğer seneye tohumdan yetiştirmeyi tekrar denemek isterseniz tohumları şubat ortası gibi ekmeniz daha iyi olur. Selamlar, başarılar |
2 Eklenti(ler)
|
Aylardır bekliyorum katsura tohumlarımdan biri fide versin de bende bonzaiye adım atayım diye en sonunda sağlam bir şekilde patladı tohumum. Gelişimini sizlerle paylaşmak isterim.
|
beyaz ladin tohumu sipariş verdim acaba nasıl ve ne zaman ekmem gerekiyor çok sıcak ve nemli bir bölgede yaşıyorum
|
Çok teşekkür ederim. Tohumları nasıl çimlendireceğimi bilmiyorum. elime geçtiğinde sizlerden tekrar yardım isteyeceğim
|
İnternetten alınan tohumlar hakkında
2 Eklenti(ler)
merhabalar;
internettten almış olduğum tohumlar ki bunların ismi de şöyle " Bolusanthus speciosa afrika mavi salkım ağacı tohumu ( african wisteria tree ) " gelen 4 adet tohumu 1 gün suda beklettikten sonra bu tohumları 4 er parmak mesafe ile başlarına tahta koyarak ektim ve bunlardan 2 tanesi 1 hafta sonra filizlendi.Bende hemen heycanlanıp çiçekçiden almış olduğum bir tozu su ile karıştırıp saksıya döktüm ve yaklaşık 2 aya giriyoruz ve Bunlardan bir tanesi şu an da 25 cm boyuna ulaştı. resimini de aşağıda paylaşmak istiyorum. Saksı olarak yetiştirmesi kolay olsun diye büyük bir saksı tercih ettim fakat bonsai saksısına ne zaman almam gerekiyor bilmiyorum? ayrıca dikkatimi çekti yapragında da iri bir benek oluştu diğer yaprakların da da var. Bunun sebebi nedir ? En önemli sorum da bu bonsai için uygun olan yetiştirme tekniği nedir? ben Broom ( hokidachi ) nin şeklini çok beğendim ve kolaymış gibi geldi :) |
çok yararlı bilgiler kendimi şanslı hisediyorum.yakında kendi tohumdan yetiştirdiğim bonsai resimleri yayınlarım kalın sağlıcakla
|
Tohumdan Fıstık Çamı / Pinus Pinea
5 Ağustos 2013'te herkesin bildiği marketlerde ve İnternette satılan bonsai ekim kiti satın aldım. Tohumumu 24 saat suda beklettikten sonra ektim. Hiç bir bilgim olmadığı için ne yapacağımı bilemedim ama bir yerinden başlamam gerekti. Ben bu işi ofiste yapıyorum ve daha fıstık çamı kapalı ortamda yetişir mi yetişmez mi onu bile bilmiyorum.
Lütfen bilgilerinizle beni yönlendirin. 6 Ağustos 2103 Tohumumu toprağın biraz altına ektim (pakette 2mm yazıyordu) ve suladım. Suyu normal şaşal şişeyi saksıya gezdire gezdire boşalttım. Saksıyı 5 gün ofisten hiç çıkarmadım ve 4 gün boyunca sulamadım. Aklım hep ofisteki klimanın havası ağacın çıkmasını engeller mi sorusu vardı ki hala var. 12 Ağustos 2013 Şirketin öğle yemeği saatinde yangın merdivenine kitap okumaya giderken saksıyı da yanımda götüreyim dedim ki direk güneş görsün. Bunu her gün yapmaya karar verdim. Ve bugün 14 Ağustos 2013 Saksıdan yeşil bir şey göründü : ) http://img829.imageshack.us/img829/6863/cg2c.jpg Şimdi Bonsaim gece normal oda sıcaklığında iç ortamda duruyor. Öğlen saat 12.00’da yangın merdiveninde güneşe koyuyorum. Akşam 16.30’da yine geri içeri sokuyorum. Bu saatler arasında açık havada güneşi direkt alıyor. Saat 17.30’dan hava kararana kadar da ofisin içinden akşam güneşini görüyor. İki günde bir az suluyorum. Su yüzünden toprak çok birbirine yapışıyor, ben de arada kürdanla toprağı ufak ufak oynatıyorum. Sizce bu şartlar uygun mudur? |
Tohumdan Fıstık Çamı / Pinus Pinea 2
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:23. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025