![]() |
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Ağacım salonda duruyor, pencereye 1 metre uzaklıkta, günde yarım çay bardağı civarı su veriyorum. Sizde yeterli midir ? Besin vermeli miyim ? Daha sonraki adımlarım sizce ne olmalı? Yardımcı olursanız sevinirim, çok soru soruyorum farkındayım :))
|
Düzenli sulama köklerde çürümeye neden olabilir. Kış içinde kuruma yavaş olacak. Bu da zaten nemli olan toprağa sürek i su vermeniz anlamına gelir. Toprak kurumaya başladıkça sulayın.
Kalan konularda forumu incelerseniz gerekli cevapları bulacaksınız. |
Mehmet Bey,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. |
3 Eklenti(ler)
bonsaimi yeni bir saksıya aldım. fotoğraflar aşağıda. görünüm olarak sizce ne durumda? ölme veya cansızlaşma gibi bir durumu varmı sizce?
ayrıca tohumdan leptospermum ve delonix regia aldım. bonsai kıvamına getirebileceğimi umuyorum. sabrım vardır o yüzden tohuma da başladım. |
Çin kuş eriği - Şekillendirme, yeni yapraklar vs.
3 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Ağacımı alalı yaklaşık 1,5 hafta oldu. Sulama sıklığını ayarlamaya çalışıyorum; çin kuş eriği için doğru sulama tarifi; "toprak nemli ama ıslak olmayacak şekilde" olarak tarif ediliyor. Alttan yapraklar dökülürken üstten 4-5 elden yeni filizler/dallar yükseliyor. Şekil olarak çok düzgün değil, aldığımda üzerinde telleme yapılmıştı zaten ama ben 2-3 ufak ek telleme yaptım. Şimdi hiç dokunmadan yeni yerine alışmasını beklemeyi düşünüyorum. Ama devamlı çıkan filizler konusunda ne yapmam gerekiyor? Düzensiz büyümeye bırakıp 2-3 ay sonra budayabilirim belki? Teşekkürler. |
Merhaba
2 Eklenti(ler)
İki yeni çirkinler çirkini ağaca sahip oldum, fakat ben onları güzel ve sağlıklı hale getirmek istiyorum. Ufakça olan digerine nazaran daha kötü ve kökü saksısından taşmış durumda. İlk etapta onu daha büyük bir saksıya geçirmeyi düşünüyorum sizlerin de tavsiyelerini duymayı çok isterim.
|
Sayın thewhitetree
Öncelikle ağaclarınızın türünü size söylemek isterim. Bu onlara uygulayacağınız bakımda size yardımcı olacaktır. 1.Fotoğraf da ki Carmona Fukien Tee 2.Fotoğrafda ki ise Ficus Retusa. Diğer bilgileri forum içerisinde bulabilirsiniz. Ayrıca size öneride bulunacak bir çok bonsai dostu da olacaktır. |
Ginseng (yapraklarda sorun)
3 Eklenti(ler)
hazır çiçekçiden aldgım ginseng agacımda küçük küçük lekelerin oldugunu fark ettim tedavisi için neler yapabilirim .tecrübelerinizden istifade etmek isterim..
|
2 Eklenti(ler)
Bahaus'tan aldığım iki tane bonsaim var. Birisi karaağaç sanırım. Daha önce bir tane almıştım az suladığım için kurudu. Sanırım bunlar da çok suladığım için böyle oldu. Bir orta yolu bulamadım.
Bunlar şu an yaşıyormu bunu nasıl anlayabilirim? Eğer ölmemişlerse daha iyi olmaları için ne yapabilirim? Teşekkürler. |
Aldığınız ağaçların cinsini en başta öğrenip ona göre davranmanız gerekiyor. Sulama, ışıklandırma, iç ortam/dış ortam şartları vs...
|
Alıntı:
1-)Saksıdan çıkardım ağaçları açıkta bekletiyorum fazla suyu atması için. Bu yaptığım doğrumu? 2-) Bu halde balkona koysam doğru şey yapmış olurmuyum? 3-) yapı-marketlerden alınan ağaçların muhakkak saksısının değişmesi gerektiğini okudum. kış mevsiminde saksı değiştirmek doğru olurmu? Köklerini baktım da komple saksıyı sarmış. Teşekkürler. |
Bende acemiyim, sadece temel öğrendiğim konuları yazmıştım :)
Fukien Tea için kılavuz şu adreste var, tüm detayları oradan öğrenebilirsiniz. Saksı değiştirmek ağaç uykudayken yapılıyormuş, yani kışın yapılması gereken bir eylem aslında. Kılavuzda da erken bahar dönemi olarak geçiyor, daha önce "Şubat'tan önce" olarak konuşmuştuk bu başlıkta. Gördüğüm kadarıyla temel konular %50-60 tüm ağaçlarda geçerli olsa da her ağaç için özel durumlar var. Dikkat etmek gerekiyor. |
Sayın mosmanduran
Ağaçınızın türü ligsturm Çİn kurtbağrı. Yapraklar da ki lekeler böçek mantar gibi sorunların işareti olabileçeği gibi fiziksel hasarlarda da olabilir. http://www.agaclar.net/forum/forum-k...siniz/1669.htm Türkçe yazma konusuna dikkat edin. Memet |
Tüm takipçilere iyi seneler,
20 gün önce;- hasbelkader bulunduğum İstanbul'daki Çiçek fuar'ından bir Çin Karaağacı (Ulmus parvifolia-chienes Elm) satın aldım.(yani netteki araştırmalarım sonucu bu ağaç olduğu sonucuna vardım) yaklaşık 50 cm boyunda gayet sağlıklı ve yine internetten araştırdığım kadarı ile 10-15 yaş aralığında. (80 TL ödedim) Bitkiler ile ilişkim-tecrübem MASTER SEVİYE sinde ÇOK İYİ...!! , 2 sene facebook'ta farmville'de bahçe baktım :) ama şimdi biraz yardıma ihtiyacım var :) 20 gündür bu ağacı öldürmemek için internet'te devamlı okuyorum...bayağı birşey öğrendim...mesela NPK :).ama halen yanlış bir başlangıç yapmamak için deneyimli arkadaşların yardımına ihtiyacım var. AĞACIMIN SON DURUMU ; ---- Ağacımı aldığımda uzun bir süre budanmamıştı..ama çok sağlıklı YAPRAK TOPAĞI idi ve tüm dalları kafasına göre takılıyordu...yani bir sitil'i yoktu.....küçük dalları evde bulduğum bir makas ile şekle soktum...şimdi bonsai'ye benzedi .... ev ahalisidende bu arada bayağı bir tepki aldım- --- ağaç kele döndü diye.!!...ama >>> --- kardeşim bonsai nedir.??? ağaç budama sanatı ...DEĞİLMİ ..??.? <<< diyerek bu suçlamaları böylece savuşturdum. :) sonra öğrendiğim kadarı ile makasları budamadan önce dezenfekte etmek gerekiyormuş--->>> daha sonra bahause'tan aldığım makasları , ıslak steril mendiller ile sildim ama bundan öncede bayağıda budama yaptım yani...... bu steril konusu gerçekten bu kadar önemlimi.??? --- Ağacımın bulunduğu saksı...bonsai sitili tepsi ; yükseliği 10 cm - uzunluğu 30 cm -genişlik 20 cm kadar ...altında 2 ADET delik var (1 cm çapından biraz geniş) --->> sanki bu delikler bana olması gerekenden biraz küçük gibi geldi...!!! acaba bu delikleri genişletmelimiyim.???? internette araştırdığım bonsai saksılarının genelde delikleri 4 ADET ve delikler bu saksıdaki deliklerden daha geniş..! mevcut bu saksı ile su tahliyesi düzgün olurmu.??? kökleri çürütmek istemiyorum.!! --- Ayrıca benim saksımın içindeki toprak pek BONSAİ toprak karışımına uymuyor ..... genelde internette tavsiye edilen karışım -->> saksı'nın altına 1 cm dere çakılı- onun üstüne 0.5 cm dere kumu - geri kalanın yarısı torf ve normal organik toprak vsvsv gibi...deniyor... ama benim karışım tamamı organik toprak... SANKİ...!!! ( saksının dibine cubuk ile sondaj yaptım tamamı organik anladığım kadarı ile ... çakıl falanda yok ) --- Yanlız ağacın keyfi yerinde gibi görünüyor....eve geldikten 3-5 gün sonra hafif bir sulama yaptım..... 1 hafta sonra toprağın üstü kurumak üzere iken tahliye deliklerinden su gelene kadar tekrar suladım....Bu son sulamam nerdeyse toprağı 10 gündür nemli tuttu... bahause'tan 19 TL'ye toprak nem-ph ölçer aldım....SAKSI DİBİ ;--->> şu anda göstergenin yeşil kısmında -kırmızı kısmına geçerken yine sulamayı planlıyorum ( yani tüm sulamamı saksı dibine göre planlıyacağım...çünkü dipte anladığım kadarı ile ...suyu kolay tahliye edecek...çakıl felan yok..toprak suyu tutuyor....yani sulamam : köklerdeki nem durumuna göre olacak) aslında bu benimde işime geliyor....çünkü ilerde hergün ağacı sulama şansım olmayabilir..özellikle yaz aylarında.! yani sulamamı köklere -saksı dibine göre yapacağım.. ---- Bu Çin karaağacı'nın ideal PH değeri nedir.??? bu ağaç asidik toprağımı sever .?? .neyi sever..??? internetten araştırdığım kadarı ile 6,5 PH ideal deniyor....benimkide 7 PH gibi gidiyor...! Ayıca okuduğum 1-2 sayfada PH değerini denglemek için sirkeli su ile sulamadan bahsediliyor.. bu uygulama nedir ..nasıldır..?? PH nedir..?? ---- Bonsai'min etrafında eve geldiğinden beri 1-2 tane tatarcık dolaşıyor...genelde siprey ile nemlendirirken göze çarpıyor...uçuşmaya başlıyorlar çevrede.. bunların ağaca zararı olurmu...?? olur ise şheltoks **** REID ile icaplarına bakıimmi?? :) --- Ağacım ; - 20 gün oldu evime geleli...küçük daları budandı...bu arada tüm ana dallarında....elim ile yaptığım kontrolde göz ile fark edilemeyecek şekillendirme tellerini buldum....TÜMÜ dal içine gömülmüş...!!! paslanıp gövde-dal içene gömüldükleri için fark edilmesi göz ile imkansız... sanki dalın bir parçası gibiydiler -aynı renkte...! hepsini küçük pense ile kestim(tabii birilerinin kulaklarını çınlatarak) fakat dallarda hafif iz var ...umarım ileride bu boğumlar.....dallarda problem çıkarmaz.! ---- Ağaç : 20.gün oldu ailemize katılalı. ; budamadan sonra.....dallar üzerinde en az 30-40 filizlenme var ama.. biraz yaprakta döktü.....(internette okuduklarıma göre bu yaprak dökme.....aşırı sulama sebebi ile değil ->> yeni filizlenmelerden- yer değiştirme sebeplerinden dolayıda olabilirmiş.!!...o yüzden sulama için 1-2 gün daha bekleyeceğim. --- Ağacımı satın alırken ; en son ne zaman sulandığını - en son ne zaman gübrelendiğini sormadım ******.... o yüzden aldığım tarihten (kış ayı olduğu için) gübreleme yapmak için 30 gün daha bekleyeceğim. --- Ağacımı MAYIS sonuna kadar evimin içinde tutmayı planlıyorum ; Çin karaağacı'nın -7 santigrat dereceye kadar dadayandığını......ideal ev içi sıcaklığının (tropik bitki oldu için) 24 C olduğunu öğrendim... YALNIZ evimde ağacımı yerleştirdiğim yer tavsiye edilen güney cephe olmasına rağmen kışın hiç gün ışığı almıyor .....hatta kışın bulunduğu yer ....karanlığa yakında diyebiliriz.......bu yüzden ...ağacın etrafına ...onun bulundu yerden... biraz altına yerleştirdiğim 2 spot ışığını beyaz boyalı duvara -- aşağıdan-yukarı vererek yapmaktayım.... (bu yüzden yapraklar biraz ters döndü gibi ama)--->>> florasan ışık **** büyüme ışıkları dedikleri LET ışıklar arasında, benim mevcut durumumun arasında çok dez avantaj varmı.??? (YUKARIDAN IŞIKLANDIRMA???) -- Ağacımı günde 2 kez su ile nemlendirmek için spreyliyorum....altınada nemlendirme tepsisi koydum..... genelde evimin NEM değeri % 45 lerde.....bu ağaç için ideal nem değeri nedir....????. ...fıs fıs ile günde 2 kere yaptığım nemlendirmede yaprakların üstünde kireçlenme olabileceği ama ...çiçekçilerde satılan çiçek parlatıcalır ile bu durumun çözülebileceği yazıyor...sizin fikriniz nedir.?? --- NPK ---->> azot-fosfor-potasyum meselesi.... !! (N) ; - azot yaprak ve dalların güçlenmesi için... benim ağacım çin kara ağacı ...yani ev içinde ...dışarı çıkarmazsan 12 ay yapraklı kalıyor.... o yüzden azot önemli...... yani kışın ayda 1 kere....bahar ayında-yaz sonuna kadar haftada 1-2 kere kullanmalıyım......DEĞERİ ; yazın haftada 10-vs-vs (N-P-K) kışın ayda 5-vs-vs (N-P-K)yarısı gibi. DOĞRUMU.?? --- (N-P-K)'nın P'si fosfor....KÖK gelişimi-ağacın direnci için.... HER ZAMAN GEREKLİ YAZ KIŞ....(kış aylarında ayda 1- yazın haftada 1 gibi) ?????? doğrumu.??? ---(N-P-K) nın K'sı yani potasyum...( ağaçtaki çiçek ve meyve gelişimi için)......benim ağacım yapraklı meyvesiz ve çiçeksiz--->> çin kara ağacı.....!!! benim potasyuma hiçbir zaman ihtiyacım yok yani...!!...YANLIŞMI DÜŞÜNÜYORUM...??? npk'nın K 'sı her zaman SIFIR olsada olur ....yanlışmı düşünüyorum.??? --- Birde benim merak ettiğim bu NPK değerleri su tahliyesi kolay olan (dere çakılı-dere kumu vsvs oluşan saksılardaki bonsai 'ler içinmi acaba.??? çünkü benim ağacım normal toprakta. ve drenajı pek iyi değil.... ve gördüğüm kadarı ile çokta mutlu......acaba bu değerler......bu kimyasal NPK'yı ; bünyesinden kolay tahliye eden toprak karışımları içinmi geçerli.??? --- İstanbul'da yaşıyorum....... bu şehirde bana yardımcı olacak bildiğiniz bir grup varmı..?? Daha sorularım çok ..... herkese iyi yıllar ... |
Alıntı:
Aramıza ve bonsaiye hoş geldiniz. Aslında bu sorduğunuz konuların cevapları forumda mevcut ancak anladığım kadarıyla derinlemesine araştırmak yerine yüzeysel bilgilere takılıp kaldığınızdan kafanız daha da karışmış durumda :) Tüm sorularınıza teker teker cevap vermek için sayfalarca yazmak gerekir ama dediğim gibi bu konularda tüm bilgiler forumda değişik başlıklarda zaten mevcut. Özellikle sulama ve gübreleme konusundaki düşüncelerinizin doğru olmadığını söylemek isterim. Forum moderatörlerimizden tourkana da İstanbul'da ve size yardımcı olacaktır. Kendisinin bir bonsai fidanlığı da var İstanbulda. Hem bilgi almak hem de görmek için mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim :) Kolay gelsin. |
Sayın pars kara
Hoş geldiniz.Sayın Sakaki İstanbulda size yardımcı olaçak Bonsai dostunu tavsiye etmiş. İstanbul'da bonsai konusunda güzel çalışmalar yapan bir çok bonsai dostu yer almak da Forumdan onlar ile direk olarak kontak kurabilirsiniz. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Saygılar |
Kök Budaması
Merhaba arkadaşlar, yaklaşık 1.5 ay önce bir kurtbağrı aldım. Gözlemlerime göre dibinde topraktan çok kökler var. Gün geçtikçe yapraklar zayıflıyor farkediyorum. Sizce başka nedenden olabilir mi yoksa kök budaması yapmalı mıyım ?
|
5 Eklenti(ler)
Merhabalar;
1 hafta önce hediye gelen bir bonsaiye sahip oldum ve nasıl bakacağım konusunda pek bilgi sahibi değilim. 1 hafta içinde bile günde 5 ila 10 yaprak arası döküyor ve korkmaya başladım şimdiden. Sormak istediğim bir kaç şey var. - yaprakların üzerinde toz gibi duran beyaz noktalar var. bunlar normal mi? - toprağı nemli sıkıntı yok ancak dışta kalan kökler kuru kalıyor sadece kök kısmını mı sulayayım yoksa o topraktan gerekli suyunu alır mı? - Bu yaprak dökülme sayısı artarsa ne yapmalıyım? - başka şimdiden bilmem gereken pratik önerileriniz var mı :) Fotoğraflardan ilk ikisi ilk geldiği gün diğer 3 fotoğraf bugün çekilen halleridir... |
Sayın ozgetezcanli
Ağaçınızın türü:Carmona Fukien tee Beyazlıklar bakıldığı ortamda ki sulama suyunda bulunan kireç lekeleride olabilirler. Bu tür beyaz ufak çiçeklere sahip bir türdür. Forum içinde gerekli bilgiler mevcut. Faydalana bilirsiniz. Sulaması durması gereken yer ve bakımı hakkında bir çok bilgi forum içinde yer almaktadır. Saygılar |
3 Eklenti(ler)
Merhabalar dün ikeadan bir bonsai edindim. Acaba türü sağlığı hakkında beni aydınlatabilir misiniz? Bu gün toprağında küçük 2 tane böcek gördüm ilaçlamalı mıyım? Yoksa gübre takviyesi ile kendini toparlar mı?
|
Sevgili Scnrulutas,
Bende 30 günlük Bonsai sahibiyim, fakat ağacınızın (Ulmus Parvifolia-Çin karaağacı) olduğunu söyleyebilirim. Daha ayrıntılı bilgi için Form'un Ulmus Parvifoliabaşlığına göz atabilirsiniz.(Benim ağacımda aynı cins) Bu ağaç hakkında daha tecrübeli arkadaşlar size yardımcı olacaktır. Ayrıca ağacınızın biçmi-formu eğer büyütebilirseniz benim çok hoşuma gitti.Kolay gelsin. |
Ayrıca Sevgili Cnrulutas,
Eklediğiniz resime bakar iken şimdi fark ettim...Ağacınız kalorifer'in yakınında duruyor...!! Mümkün olduğunca ağacınızı ısıtıcıdan uzak tutun...kuru havayı hiç sevmiyorlar.. |
Teşekkür ederim yardımınız için yerini değiştireceğim..
|
Forumda çin karaağacı içeriyi sevmez deniliyor. Ben Ankara'da kışın ortasında dışarıya yani penceri önüne koysam ağaç için daha mı iyi olur acaba?
|
5 Eklenti(ler)
Merhabalar, tam 1 ay önce Ficus Ginseng bonsai aldım. Eve alışacak mı problem çıkacak mı korkusuyla herhangi bir işlem yapmadan 1 ay bekledim.(Forumdaki genel öneriler bu yöndeydi.) Bir sorun yok gibi görünüyor, büyümeye başladı zaten bonsai formatından çıkmak istiyor sanırım :)
Budama yapmamın vakti geldi diye düşünüyorum ancak tam olarak nerelerinden budamam gerektiği konusunda pek bir fikrim yok. Birkaç fotoğrafını koyuyorum, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. |
Alıntı:
Ficus Ginseng, doğal bir tür olmayıp size tarz olarak pek seçenek sunan bir bitki de değildir, hatta bonsai bile değil diyebilirim. Bunun üzerinde deneyim kazanmak için çalışın demek isterdim ama üzerinde çok işlem yapmanız da mümkün değil. Örneğin alt kısım bir caudex ve dolayısıyla oyma, kabuk soyma, jin/shari gibi çalışmalar yapmanıza veya bükmenize neredeyse hiç imkan yok. Üstteki aşılı kısım ise bir ficus. Bana sorarsanız buna bir salon/süs bitkisi gözüyle bakın ve kendinize üzerinde bonsaiye yönelik çalışmalar yapabileceğiniz doğal bir ağaç türü seçin. Bölgenize uygun türler içinden, hatalı uygulamaları tolere etme kabiliyeti en iyi olanı/olanları seçerek bonsaiye adım atmanız en yerinde karar olacaktır. Bu konuda bizler de her zaman size yardıma hazırız, ancak ficus ginseng sizi bonsaide pek ileriye götürebilecek bir tür değil maalesef :( Başarılar dilerim. |
2 Eklenti(ler)
bu da bir internet sitesinden almış olduğum hazır bonsaim. serissia foetida.
hiç görmeden aldım. yaklaşık 20-25 gün falan oldu geleli. sulamaktan başka hiçbir şey yapmadım. geldiğinde dalları budanmış haldeydi. güçlendirmek için gövdeyi geliştirmek için ne yapmam gerekir. toprağını değiştirmem gerekir mi. zira toprağı biraz az gibi geldi bana. üzerine torf eklesem faydası olur mu acaba |
lütfen yardım ginseng türü bonsaimin yapraklarında lekelenme problemi var
lütfen yardım ginseng türü bonsaimin yapraklarında lekelenme problemi var
tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum. |
Alıntı:
|
Bahauss'un sattığı bonsailerde sorun mu var acaba? Forumda dikkat ediyorum bu tür marketlerde satılan hazır bonsailer kuruyor. Benim daha önce bir tane kurutmuştum şimdi diğer 2 tanesi de kurudu sayılır.
Bir tane daha almayı düşünüyorum bu aralar. Alır almaz ben bunun köklerini budasam bildiğimiz yuvarlak saksının içine koysam doğru bir iş yapmış olurmuyum? Hazır bonsailerin toprağını hiç sevmiyorum. Ayrıca bu tür marketlerde ponza taşı satılmıyor. Onun yerine ne önerirsiniz? |
Selamlar,
Evimin salon'unda büyüttüğüm Çin Karaağacı Bonsaim , geceleri bulunduğu konumda (salonumuzun ışıklandırmasından dolayı ...bulundu ortamda aşağıdan ışık almakta ) ... yeni filiz veren yaprakların bir kısmı >> yapraklar aşağı bakar şekilde sürgün vermekte <<< acaba mayıs -haziran gibi dış mekana almayı planladığım ağacım.... Bu dalları daha sonra düzeltebilirmi...??? |
Benden Bir Zihni Sinir fikir... :)
soracağım ama millet gülecek diye soramadım şimdiye kadar...neyse...! Şimdi ben 1.5 aylık bonsai sever olarak... Bu ağacımı ; - bizim hatun'un Cam Borcam çömleğine el koyup diksem.... (tıpa tıp aynısı, benim saksının aynı boyutlusu mevcut mutfakta) kökleri çürüdümü - böceklendimi - sarmalandı kendini boğuyormu diye ON-LİNE saksının dışından stress yapmadan seyretsem olmazmı acaba ? :)) |
Alıntı:
Bitkinin köklerinin ışık görmemesi lazım. |
Herkese merhaba... diğer yeni heves edenler gibi bende netten tohumlar aldım ve ektim onların uzun yıllar büyümesini bekliyeceğim... o konu ayrı...
ama birde ikea dan bonsai almak istedim... aşağıda fotoğraflarını çektiğim bonsai nin türü hakkında bilgisi olanlar paylaşırsa çok sevirim. sanırım Ulmus Parvifolia-Çin karaağacı Şuan cam kenarında konumlandırdım ama ilk aldığımdaki canlılığı yok yaprakların.. kalorifere yakın olmasından kaynaklanabilir okuduklarıma göre.. fakat en ışıklı yerde orası iç mekanda.. dışarıda da besleyebilirim uygun bir terasım mevcut..Hergun fısfıs ile az mıktarda suluyorum. ne tavsiye edersiniz . yardımcı olursanız sevinirim, kendimde araştırmaya çalışacağım türünü öğrendikten sonra. şimdiden teşekkürler 1 http://imageshack.us/a/img200/6711/ege8903.jpg 2 http://imageshack.us/a/img849/3134/ege8906.jpg 3 http://imageshack.us/a/img706/6886/ege8905.jpg 4 http://imageshack.us/a/img521/8710/ege8904.jpg |
Alıntı:
Aslinda tum sorularinizin yanitlarinin benzerleri cevaplanmis durumda ama kisacasi ozetlemek gerekirse.Oncelikle market bonsailerinin yolculugunu butun olarak ele alirsaniz buyuk ihtimalle sorun sizin bakiminizdan kaynakli degil,agacin yolculuk boyunca cektigi sorunlardan oturudur.Bana kalirsa yapmaniz gereken simdilik saksi degisimi yapmak ve onun gelismesine bir sureligine izin vermek.(bknz. http://www.agaclar.net/forum/yeni-ba...ardim/1413.htm 'daki ilk post)Yeni saksisina alisinca da cesitli budamalar yapilip daha iyi gelismesine izin verilir.Humik asit,sivi gubre gibi cesitli ekipmanlar da bitkinin guclenmesine yardimci olacaktir.Siz de bu sure zarfinda bonsai stillerini okuyup nasil bir stil uygulamaniz gerektigine karar verirsiniz.Ve bence fidanliga gidip uygun bir bonsai adayi secmeyi de ihmal etmeyin,cunku kendi bonsainizi olusturmaya calismak bile apayri bir zevk ve pek cok konuyu arastirmaya iten birseydir. |
Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim..
Peki saksı değişiminde şu dışarı taşan kalın kökleri budamalımıyım ve yeni saksı biraz daha mı büyük olmalı şuankinden.. Teşekkürler |
Alıntı:
Sonra bahsettigim humik asit gibi besin takviyelerini kullanarak agaci guclendiririm.Bundaki mantigimida basitce aciklayacak olursam, 1)Market bonsaileri bonsai sanati dikkate alinmadan uretiliyor ve aslinda sizinki de yanlis tellemeler uygulanmadan satisa sunulmus ki bu iyi birsey.Bonsai saksisinda gecirdigi zaman onun saksiya adapte olmasini sagladi. 2)Baslangic asamasindaki fidanlari inceleyecek olursaniz goreceginiz fidanlarin buyuk bir kismi guclu,tellenmeye hazir bitkiler.Ayrica bitkilerimiz tellenmeye hazir olsa bile onlarin bonsai saksilarina gecmeleri ayrica uzun bir surec,bir ugrastir;bonsaimiz nihai sekline ulasinca bonsai saksisina geciririz.Peki sizinki istediginiz sekline ulasti mi ? Bana kalirsa hayir. 3)Bitkinin uzun zamanli yasamasini istiyorsam yolculugun da uzun sureli oldugunu kabul ederim.Market bonsaileri genellikle arkadaslarimizin da bahsettigi gibi deneme tahtasi gibidir,cunku ucuzdur ve cesitli avantajlari vardir (bitki olse bile bir benzerini bulabilmeniz gibi) Siz diyorsaniz ki ben bu bitkiye deger verdim ve farklilasmasini istiyorum o zaman ona fidanliktan aldigim bir fidan gozuyle bakarim,minik bir fidan ve herseye sifirdan baslarim.Sifirdan nasil baslanilir diye soracak olursaniz "Uyelerin Bonsai Calismalari" kismindaki baslangic asamasindaki bonsaileri izleyin ve simdilik okuyun,uygulamaya gecirmeyin.Bitki 6 ay ya da belki daha fazla suredir acilar icinde kivrandi durdu.O yuzden Nisan'a kadar okuyun,ogrenin ugrasinizi fidanliktan alacaginiz bir fidanla giderin.Biraz buyudugunde,birazcik iyilestiginde de okuduklarinizi uygulamaya gecirin ve onda size ait bir iz birakin. Yok onu o saksida birakmaya devam eder ve onu bitirilmis bir parca olarak gorecek olursaniz da sonu bence cop.Cunku ben de market bonsaisi aldim hem de defalarca ama ayni saksida biraktim,ugrastim da ugrastim ama onlarin olumunu izledim sadece.Yasamayi basaran bir tane vardi onun da bir ucube oldugunu,uzerinde oynama yapamayacak kadar kotu oldugunu anladim ama en azindan sizinki oyle degil,sadece daha cok kucuk ve dayaniksiz. |
Sn.Charlaux
Bu foruma neden üye olduğumun kanıtı verdiğiniz , bilgiler aktartığınız tecrübeler... Çok teşekkür ederim... Sizin dediğiniz gibi ; şuan ki saksısından en az 3-4 boy büyük normal derin bir saksiya geçireçeğim bu minik ağacı. ve bir süre bekleyeceğim hiçbir müdahale yapmadan... umarım doğru anlamışımdır... |
1 Eklenti(ler)
Arkadaslar,
Ben de bugun IKEA'daydim ve acikcasi bonsaiseverler icin tam bir tuzak alaniydi soylemeliyim,guzellestirilebilecekler vardi elbet ki ben de benim aldiigimin daha duzgun oldugunu ve duzenlenebilecegini dusundugumden aldim.Hedefim bir market bonsaisinin gelebilecek son noktasini anlatabilmek,deneyimlemek ve belki de bir tanesini bu duzenden kurtarmak.Siz de duzgun olani sectiginiz surece alacaginiz bonsainin bir omru olabilir. IKEA'da 3 tane tur vardi seklinden anlasilan. 1)Yapraklari kucuk,genellikle sekilsiz ve ellesmemeniz gerekenler. 2)Palmiyemsi turler,ilginc fakat kesinlikle kotu budanmis albenisi olan ve gelecegi olmayan 3)Benimki gibi biraz da buyuk yaprakli tahminen daha yasli bir tur (ayrica benimkinin tahmni yasinin kac oldugunu merak ediyor,ustatlarin goruslerini bildirmelerini rica ediyorum) Bonsailerin on raflarda yer alanlari boy olarak kucuk ve sekillenmesi cok zor olanlardi,bazilari saksisinin icinde yamulmus ve pek tabi butun urunler karisik bir bicimde dizilmisti.Ben orada karar vermek adina her agaci uzunca inceledim, 1) Boyu ve dal sekli nasil ? Bir bonsai sekline ve kurallarina uygun mu ? 2)Olu dallari ne kadar ve sagligi nasildir ? sorulari oldu.Bugun saksisini degistiremeyecegim ancak yarin saksi degisimi yapilip daha buyuk bir saksida gelismesini ve guclenmesini saglayacagim. |
Sn.Charlaux 'un öneri ile saksı değişimi...
-Hazırladığım toprak konusundan şüphelerim var ama bakalım.. Saksı topragı,torf ve dere kumu ( akvaryumcudan).... en altada çakıltaşı koydum biraz... -İkea'dan aldığımdaki saksısı içinde toprak neredeyse yoktu diyebilirim.. tamamen köktü sanki... kökleri çözdükten sonra biraz budadım ve yeni saksısına yerleştirdim.. bahara kadarda herhangib ir müdahele yapmayı düşünmüyorum.. Bu arada yaprakları iyice sarsardı, alıdığımdaki gibi tamamen yeşil değiller... Varsa görüşlerinizi paylaşabilirsiniz... eski ve yeni saksıları http://imageshack.us/a/img21/4117/ege8956copy.jpg saksıdan ilk çıktığında dediğim gibi kökten başka birsey yok gibi :) http://imageshack.us/a/img685/4906/ege8960copy.jpg |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025