agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Hazır bonsai alanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/20902.htm)

eddie dean 13-05-2013 22:30

5 Eklenti(ler)
İki tür klavye kullanınca bir süre sonra farkında olmuyor insan kusura bakmayın.

Teşekkür ederim :)

Sakaki 13-05-2013 22:45

Gördüğüm kadarıyla saksınızın büyüklüğü, içindeki toprak ve bitkinizin sağlığı şu an bir toprak değiştirme riskine girmenizi gerektirmiyor.

Ancak yukarıya doğru aşırı gelişen sürgünler, alttaki sürgün ve dalların zamanla cansızlaşıp ölmesine neden olacaktır.

Forumdaki bonsai başlıklarını inceleyerek tarza uygun budama ve enerji dengeleme konularını okumanızı öneririm.

Kolay gelsin.

Netcat 16-05-2013 23:24

Sageretia Theezans /Çin Kuş Eriği ?

1 Eklenti(ler)
Selamlar,

İnternetten araştırdım ama emin olamıyorum.İçlerinde en benzer bulduğum Sageretia Theezans (Çin Kuş Eriği) yaprak ve dallarda benzerlik var fakat benim bonsaimde dal üzerinde yaprak aralıkları daha açık.Ayrıca fotoğrafta dipte yayılmacı özellik gösteren bitkinin bonsaiye bir zararı olur mu? Bilgilendirirseniz sevinirim.

semvayt 23-05-2013 08:37

yeniyim

5 Eklenti(ler)
Merhabalar, ben de aranıza yeni katılanlardanım. Üç gün önce koçtaştan bir bonsai aldım ancak saksısı 10*15 cm ölçülerinde küçük gibi geldi, bir de aldığımda müşteriler bakarken toprağından kurtulmuş bir kalem yardımıyla dik duruyor, saksı bulmak ise ayrı bir dert 15*25 ebatlarında bulabildim onun da altında delik yok ona aktaracağım ama hem bonsaimin türünü bilmiyorum hem de saksi değiştirirken nelere dikkat etmem gerekiyor bazıları çoğunlukla çakıl taşı koymamız gerektiğini söylüyor bilgilendirirseniz sevinirim, şimdiden teşekkürler.

semvayt 24-05-2013 11:01

bana yardımcı olacak kimse yok galiba

delielveli 24-05-2013 11:29

Merhaba Semvayt, tecrübeli arkadaşlar yardımcı olacaktır mutlaka ama ben saksı değişimi yapmadan önce bir kaç küçük uyarıda bulunmak isterim. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla saksı bitkinize göre küçük değil, bence saksı değişimi yapmanıza gerek yok. Eğer illa yapacağım diyorsanız mutlaka drenajı, altında delikleri olan bir saksıya dikmelisiniz. Bonsaide ana kurallardan biri süzek toprak, iyi direnajdır. Suyun köklerde tahribat yaratmaması için delikli saksı kullanmalısınız. Hatta plastik saksı kullanacaksanız extra bir kaç delik daha açmanızda fayda var. Kök budaması ve saksı değişimi için genelde bitkinin dinlendiği kış ayları öneriliyor. Şu an bitkinizin kökleri aktif, çalışıyor. Bu sebeple daha tecrübeli arkadaşlar yardımcı olana kadar, dokunmamanızın daha faydalı olacağı kanaatindeyim. Selamlar, başarılar.

semvayt 24-05-2013 12:39

Öncelikle teşekkürler,

Saksı değişimini yapma isteğimin ana nedeni, bonsaiyi aldığımda toprağıyla ayrılmış vaziyetteydi ama onu da üstüne toprak ekleyerek aştım gibi, yani saksısı yeterliyse değiştirmeme gerek kalmadı, cinsini forumdan araştırıyorum, bir kişi fotoğraf yüklemiş ona da cevap verilmemiş, sulama, toprak çeşidi vs konularda cinsini öğrenmem gerekiyor, bir de ilk bonsaim olduğu için yanlış yapıp bonsaiyi ziyan etmek istemiyorum, bu arada bazı arkadaşlar bunun bonsai olmadığını söylüyorlar.

semvayt 24-05-2013 14:26

merhaba

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rkursada (Mesaj 1107575)
ayrıca benim bir de mini gülüm var yine hediye gelen ancak onu çok ihmal ettim ve hemen hemen tüm yaprakları döküldü ve ölmek üzere onu da kurtarmak için neler yapabilirim lütfen yardım edin çok teşekkür ederim

Merhabalar, ben de bir buçuk ay kadar önce böyle mini gül almıştım, işyerinde pencerenin iç kısmına koydum ama dediğiniz gibi güllerini ve yapraklarını dökmeye başladı ben de pencerenin dışına koydum ve toparladı, şimdi yeniden gül açmak üzere, pazardan aldığım amca adının yediveren gül olduğu ve böyle küçük kalacağını söyledi sürekli gül çiçeği veriyor, ve güllerin yaprakları tam olarak açıp hafif buruşmaya başlayınca o çiçeği buduyorum aynı dalın aşağılarından çıkan yeni güller açıyor, bunlar kesinlikle rüzgar alan açık yerleri seviyor galiba çünkü kapalı alanda ölmek üzeereyken dışarı çıkartıp kurtardım

pantegra 18-07-2013 12:45

Ben internetten şimşir aldım fakat ağaç elime ulaştığında kökler bu şekildeydi ve hala bu şekilde acaba normal mi?

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...75473706_n.jpg

badrobot 18-07-2013 12:51

Sn.pantegra.
Büyük ihtimalle toprak yüzeyinde görününen saçak kökler, üzerlerindeki toprağın taşıma sırasında dökülmesi **** sulamada fazla tazyikli sudan dolayı toprağın saksı dışına çıkmasından dolayı olmuş olabilir. Size tavsiyem bir miktar kaliteli toprağı kökleri örtecek şekilde eklemeniz olacak.
Sığ saksıda olan bitkiniz sıcak havanın etkisiyle daha fazla nem ihtiyacı duyacağından her cm toprağa ihtiyaç duyacaktır.
Şimşirinizi yarı gölge bir alanda barındırmanızı öneririm.
İyiy çalışmalar dilerim.

pantegra 18-07-2013 12:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badrobot (Mesaj 1181230)
Sn.pantegra.
Büyük ihtimalle toprak yüzeyinde görününen saçak kökler, üzerlerindeki toprağın taşıma sırasında dökülmesi **** sulamada fazla tazyikli sudan dolayı toprağın saksı dışına çıkmasından dolayı olmuş olabilir. Size tavsiyem bir miktar kaliteli toprağı kökleri örtecek şekilde eklemeniz olacak.
Sığ saksıda olan bitkiniz sıcak havanın etkisiyle daha fazla nem ihtiyacı duyacağından her cm toprağa ihtiyaç duyacaktır.
Şimşirinizi yarı gölge bir alanda barındırmanızı öneririm.
İyiy çalışmalar dilerim.

Hızlı ve açıklayı cevabınız için teşekkürler. Ben daha önce hiç ağaç ya da çiçek yetiştirmiş birisi değilim. İlk defa heveslendim ve böyle bir işe kalkıştım. Acaba çiçekçiden gidip nasıl bir toprak alacağım. Çeşitleri var mı? Bir de ağaç ofis içerisinde duruyor sadece sabah güneşi alıyor. Bu sorun olur mu?

kocaman1321 08-08-2013 18:04

Yapraklar Kurudu.

5 Eklenti(ler)
Merhaba,
Türü Ulmus parvifolia (Çin Karaağacı) Olmalı 1 hafta kadar oldu.Biraz güneşte kaldı.2 gündür bu durumda yapraklari çin ne yapmalıyım ve saksını (toprağını) değiştirmelimiyim?
Eklenti 432361
Eklenti 432357
Eklenti 432358
Eklenti 432359
Eklenti 432360

kocaman1321 08-08-2013 18:46

Toprak hiç su tutmuyor.Su alttan akıyor.Saksıyı komple suya daldır.Metodu okudum onu deniyeceğim.

Sakaki 08-08-2013 19:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kocaman1321 (Mesaj 1187898)
Merhaba,
Türü Ulmus parvifolia (Çin Karaağacı) Olmalı 1 hafta kadar oldu.Biraz güneşte kaldı.2 gündür bu durumda yapraklari çin ne yapmalıyım ve saksını (toprağını) değiştirmelimiyim?
Eklenti 432361
Eklenti 432357
Eklenti 432358
Eklenti 432359
Eklenti 432360

Merhaba sn kocaman1321,

Güneşte kalmasından ziyade susuz da kalmış gibi görünüyor bitkiniz.
Bonsai saksısı küçük olduğundan ve içinde az miktar toprak bulunduğundan, sulama rejiminizi buna uygun şekilde ayarlamanız gerekir, aksi halde yazın bu sıcaklarla bu küçük saksınızdaki su kısa sürede kaybolacak ve bitki susuzluk nedeniyle ölüm riski ile karşı karşıya kalacaktır.

Şu an saksı, toprak değişimi veya köklere müdahalede bulunmayın bence, toprağın tamamen kurumasına izin vermeden, ANCAK çok aşırı ve uzun süre ıslak kalmamasına da dikkat ederek, kendine gelene kadar bir süre direkt güneş ışığı almayan, gölge bir ortamda bakıma alın.

Umarım bitkiniz ölmemiştir.

kocaman1321 09-08-2013 09:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1187912)
Merhaba sn kocaman1321,

Güneşte kalmasından ziyade susuz da kalmış gibi görünüyor bitkiniz.
Bonsai saksısı küçük olduğundan ve içinde az miktar toprak bulunduğundan, sulama rejiminizi buna uygun şekilde ayarlamanız gerekir, aksi halde yazın bu sıcaklarla bu küçük saksınızdaki su kısa sürede kaybolacak ve bitki susuzluk nedeniyle ölüm riski ile karşı karşıya kalacaktır.

Şu an saksı, toprak değişimi veya köklere müdahalede bulunmayın bence, toprağın tamamen kurumasına izin vermeden, ANCAK çok aşırı ve uzun süre ıslak kalmamasına da dikkat ederek, kendine gelene kadar bir süre direkt güneş ışığı almayan, gölge bir ortamda bakıma alın.

Umarım bitkiniz ölmemiştir.

Teşekkürler her geçen gün yaparklar dahada bükülüyor.Teşekkürler.

kocaman1321 15-08-2013 14:01

Halen kendine gelemedi, Yapabileğimiz başka bir şey var mı?

Sakaki 15-08-2013 15:20

Sn kocaman1321,

Eğer bonsai ile gerçekten ilgileniyor ve uzun vadede hoşlanarak yapacağınızı düşünüyorsanız bence kendinize birkaç tane daha ağaç alınız.
Bunu yaparken alacağınız ağaçların yaşadığınız bölgenin iklimine uygun olduğundan emin olun ve bonsaiden önce ağacınız hakkında her türlü bilgiyi öğreniniz (bakım koşulları, toprak tercihi, ışık/güneş gereksinimi, vs...)

Unutmayın bonsai dediğimiz şey bildiğimiz ağaçların minyatürüdür ve onların ihtiyaçları neyse bonsaisinin de ihtiyaçları genel olarak aynıdır.

Bu bitkinize gelince, gövdesinde tırnağınızla bir çentik atın ve alttaki dokunun yeşil olup olmadığına bir bakın. Eğer hiç yeşil doku göremiyorsanız umut yok demektir.

Yaman69 18-08-2013 17:41

Herkese merhaba,
Market Bonsai furyasına bende katıldım. Buradaki birçok kişi gibi doğaya sevgi besleyen ve mümkün olduğunca yaşamaya çalışan biriyim.

İki "çin karaağacı " aldım. Birisi kısa süre sonra tamamen kurudu, ancak ben bakıma devam ettim ve gövdenin toprağa yakın kısmından sürgünler vermeye ve uzamaya başladı.

Tuhaf olan, üst kısım tamamen kuru canlılık belirtisi hiç yok. Resimleri yükleyeceğim.

Saygılarımla

tourkana 19-08-2013 10:09

Çin kaarağaçları Ağustos ayında bir yaprak dökümüne gidiyorlar, ama bu kurudukları anlamına gelmez, bu ay itibari ile kısa süreli uyku dönemine giriyorlar, elinizle hafifçe kıvırın esnek bir hali varsa kurumamıştır.

sakura haruno 11-09-2013 15:43

Merhabalar,
Bizde de bir Çin Karaağaç bonsaisi var ve yapraklarını dökmeye başladı birkaç gün üst üste toprağını hafifçe suladım, küçük yaprakları döküldü büyük olanlar hala üzerinde. Ofis içerisinde gün içinde kapalı kalıyor diye dün pencerenin önüne koydum ama bu günde biraz yapraklarını döktü. Ne sevdiğini anlayamadım. Genel olarak nasıl bir ortam sevdiğini bana anlatabilirseniz çok sevinirim.

jakobiyem 30-09-2013 07:49

Merhabalar,
Uzun zamandır bir bonsaim olsun istiyordum. Arkadaşım da hediye olarak ikeadan almış. İnternetten araştırdığımda Çin Karaağacı olduğunu öğrendim. Tam güneş almayan ama aydınlık bir yere koydum. Ancak ağaç zamanla solmaya yapraklar dökülmeye başladı. Yukarıda okuduğum kadarıyla ağustos ayında yaprak dökermiş. Ama maalesef şimdi kupkuru. Ben de budadım ağacımı. Budarken küçük dallar kuru ve hemen kırılıyordu. Ama gövde de yeşil canlı bir doku gördüm. Her gün sulamaya toprağını kontrol etmeye devam ediyorum. Havalar soğuyunca toprak da değiştireyim diyorum.
Başka ne yapmam lazım bu yaptıklarım doğru mudur. Ölmesini, onu atmayı istemiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim..

Ferit Aydın 30-09-2013 15:39

Sayın jakobiyem,

Yakın bir zamanda doğası gereği yaprak zaten dökecekti, yer değişikliğinden ötürü dökmüş olabilir.

Öncelikle şu durumda sulamaya dikkat etmelisin, toprağın kurumasına izin vermezseniz kök çürümesinden ölecektir. Her gün sulamak yerine toprak kurumaya yakın sulamanız da fayda var.

Bir süre takip edin eğer sağlıklı ise bir kaç gün içerisinde yeni gözler patlarak cevap verecektir.

jakobiyem 30-09-2013 15:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ferit Aydın (Mesaj 1204395)
Sayın jakobiyem,

Yakın bir zamanda doğası gereği yaprak zaten dökecekti, yer değişikliğinden ötürü dökmüş olabilir.

Öncelikle şu durumda sulamaya dikkat etmelisin, toprağın kurumasına izin vermezseniz kök çürümesinden ölecektir. Her gün sulamak yerine toprak kurumaya yakın sulamanız da fayda var.

Bir süre takip edin eğer sağlıklı ise bir kaç gün içerisinde yeni gözler patlarak cevap verecektir.

Cevap için teşekürler. Aslında uzun süredir düzenli suluyorum. Ama Hiç bir gelişme göstermiyor maalesef. Saksısından çıkarsam köklerine baksam, acaba köklerinde bişi var mı diye bir sorun olur mu ki yıpranır mı bilemedim.

Ferit Aydın 30-09-2013 16:35

Bu ay ortasından itibaren saksı değiştirme dönemi başlayacak, izmir de henüz sıcaklıklar tam olarak düşmediği için risk olabilir.

Ağacınızın toprak ve gövdesini görebileceğimiz şekilde bir kaç resmini yükleyebilirseniz daha net cevap verebiliriz aslında.

jakobiyem 01-10-2013 07:16

4 Eklenti(ler)
Fotoğrafları çektim ama pek güzel olmadılar galiba akşam çektiğim için. Fotolara bakıp da bunda hayat belirtisi yok umut yok demezsiniz umarım :)
Vitamin falan mı kullansam nasıl kendine gelir bu minik ağaç :/ Bu arada en alttaki ilk hallerinden biriydi..

memet 01-10-2013 10:21

Ağacınız ölmüş, yapacak bir şey kalmamış. Büyük olasılıkla da sulamadan kaynaklı olarak kökleri çürümüş.
Son fotoğraftaki, sanırım farklı, o ağaç için, sulamaya dikkat edin, saksı toprak değiştirmek için acele etmeyin. Hem biraz bilgi edinin hem mevsim bu iş için uygun değil.

Bitkiler kışa uyuklama dönemine girerlerken köklerini çıkarmak ağaca zarar verir.

jakobiyem 01-10-2013 14:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 1204585)
Ağacınız ölmüş, yapacak bir şey kalmamış. Büyük olasılıkla da sulamadan kaynaklı olarak kökleri çürümüş.
Son fotoğraftaki, sanırım farklı, o ağaç için, sulamaya dikkat edin, saksı toprak değiştirmek için acele etmeyin. Hem biraz bilgi edinin hem mevsim bu iş için uygun değil.

Bitkiler kışa uyuklama dönemine girerlerken köklerini çıkarmak ağaca zarar verir.

Alttaki fotoğraf kurumuş ağacın ilk haliydi, kurumadan önceki hali. Aslında budarken gövde dokusunda yeşil bir katman görmüştüm ama kurudu diye bir köşeye bırakasım da gelmiyor. Hiç bir şey yapamaz mıyım :(

ametarasu 01-10-2013 14:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 1204585)

Abi tak diye söylenir mi öldüğü. Biraz alıştıra alıştıra söyleseydin keşke :p Şaka bir yana üstten aşağıya doğru okurken alttaki mesajlarda ağacın nasıl canlandırılacağını görmeyi ümit ederken öldüğünü öğrenmek boğazımda düğümlendi :)

memet 01-10-2013 15:55

Bu durumdan çıkacak dersler önemli. Sağlıklı bir hazır bonsai almak önemli. İyi gelişsin diye bolca sulamak ağacın köklerini çürütebilir. Sizin saksı fazla ıslak gibi görünüyor.

Başka bir ağaçla yeniden başlamak lazım. Herkes bir kaç ağacını hataları nedeniyle kaybediyor.

ametarasu 04-10-2013 22:13

2 Eklenti(ler)
Yapı marketten aldım bu minik ağacı, şimdi siz değerli üstadlara sorum :
Bonsaiye yeni başlayan birisi olarak ne yapmalıyım? Hangi alet edavatı temin etmeliyim ? Bu bonsaiye nasıl şekil vermeliyim ?

Sakaki 21-10-2013 13:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ametarasu (Mesaj 1205808)
Yapı marketten aldım bu minik ağacı, şimdi siz değerli üstadlara sorum :
Bonsaiye yeni başlayan birisi olarak ne yapmalıyım? Hangi alet edavatı temin etmeliyim ? Bu bonsaiye nasıl şekil vermeliyim ?

Merhaba sn ametarasu,

Aramıza ve boınsaiye hoş geldiniz.
Size öncelikle tavsiyem: bonsai bölümümüzde bulunan ve sorduğunuz soruların zaten çok güzel cevaplarını içeren ve hatta ekstra bilgiler bulunan başlıkları iyice okuyup incelemenizdir.

Ayrıca, üyelerimizin bonsai çalışmaları başlıklarını da vakit buldukça incelemenizi öneririm. Bu süre zarfında kafanızdaki pek çok başlangıç sorusu cevaplanmış olacaktır.

İlerleyen zamanlarda takıldığınız ve cevabını forumda bulamadığınız sorularınız olursa seve seve yardımcı oluruz.

Başarılar dilerim.

conquerorlion 24-10-2013 13:29

Merhabalar sizden yardım almak istiyorum acil olarak. Bauhaustan hazır bonsai ağacı aldım ve eskişehire getirdim ama 4-5 gün sonra bonsai nin yaprakları dökmeye başladı acaba neden olabilir ? Bildiğiniz varsa bana yazarsanız sevinirim teşekkürler

http://n1310.hizliresim.com/1g/s/tvlpr.jpg

_Cihan 24-10-2013 14:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi conquerorlion (Mesaj 1211092)
Merhabalar sizden yardım almak istiyorum acil olarak. Bauhaustan hazır bonsai ağacı aldım ve eskişehire getirdim ama 4-5 gün sonra bonsai nin yaprakları dökmeye başladı acaba neden olabilir ? Bildiğiniz varsa bana yazarsanız sevinirim teşekkürler

http://n1310.hizliresim.com/1g/s/tvlpr.jpg

Yer değişikliklerinde yaprak dökmesi normaldir merak etmeyin. Yalnız ağacınızın türüne göre sulama çok önemli. Çok fazla sulamanız halinde kök çürümesi meydana gelebilir. Bu yüzden ağacınızın türünü öğrenip buna göre sulamaya dikkat edin. Şimdilik iyi ışık alan yalnız direk güneş görmeyen aydınlık bir yere koyun kendine gelsin, yeni yerine alışsın. Kolay gelsin.

conquerorlion 24-10-2013 15:42

Cihan abi bu resim ağacın türü Fukien tea (Carmona) Bonsai ağacı olabilir mi ?

_Cihan 24-10-2013 16:33

Evet olabilir yaprakları ve dalları çok benziyor. Eğer beyaz çiçekleri var ise mutlaka odur :P

nicholai hel 24-10-2013 20:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi conquerorlion (Mesaj 1211143)
ağacın türü Fukien tea (Carmona) Bonsai ağacı olabilir mi ?

Ağacınız Carmona.
Sanırım şehir değişikliği olmuş ağaç için, yapı marketteki ortamıyla evinizdeki ortamın farkı bile ağaca yaprak döktürecek stresi yaşatmaya yetecek bir etkendir, bu durumda yer değişikliğine bu kadar hassas bir tür için yaprak dökmesi gayet normal.

Fakat fotoğrafta dikkatimi çeken şey, o kadar yaprağı sanırım siz kestiniz, yani hepsi kendiliğinden dökülen yapraklar değildir.

Bu tür, stres göstergesi olarak çok hızlı şekilde yaprak sarartıp ardından döker. Ama böyle yaprakları yeşil ve sağlıklı bir durumdayken dökmesi biraz garip geldi.

Bir de ağacınız ne yazık ki o saksıda sağlığını uzun süre koruyamayacaktır. Gidişata göre mümkünse bahar aylarında, eğer kötüye giderse daha yakın bir zamanda ağacın köklerine hiç zarar vermeden (tabii köklerde çürüme, küflenme gibi bir durum yoksa) daha büyük bir saksıya almanızı öneririm.
İlerde ağaç size, siz ağaca yeteri kadar uyum sağlayınca yeniden bonsai saksısına alabilirsiniz.

Başarılar dilerim...

Turgut124 26-10-2013 12:29

selamın aleyküm bonsaiye yeni başlayanlardanım dün bi ağaç aldım türünü ve nasıl bir sulama işlemi yapmam gerektiğini öğrenmek istiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim iyi günler.. http://u1310.hizliresim.com/1g/u/txhsb.jpg

nicholai hel 26-10-2013 12:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Turgut124 (Mesaj 1211728)
selamın aleyküm bonsaiye yeni başlayanlardanım dün bi ağaç aldım türünü ve nasıl bir sulama işlemi yapmam gerektiğini öğrenmek istiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim iyi günler.. http://u1310.hizliresim.com/1g/u/txhsb.jpg

Sn. Turgut124, ağacınızın türü Carmona (Fukien Tea).
Bu isimle forum sayfalarımızda arama yaparsanız oldukça detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kolaylıklar dilerim.

Turgut124 26-10-2013 13:27

teşekür ediyorum..

fitahiydan 29-10-2013 23:31

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar hazır bir bonsai aldım 3 ay kadar önce. geldiğinde bir kez yapraklarını döktü. ve hemen bir hafta içinde yeniden eski görünümüne kavuştu. bugünlerde fark ettim ki dibinde siyah küf gibi bir şey oluşmuş. aslında ilk geldiğinde de vardı. fakat bonsai konusundaki tecrübesizliğimden kaynaklanmış olsa gerek o siyahlığı kötü bir şey olarak yorumlamadım. son günlerde biraz çoğaldığını hissettim ve baktığımda aşağıdaki tabloyla karşılaştım. bir ziraat mühendisine danıştım. bana bonsaimin kanser olduğunu, bu hastalığın da dikim aşamasında diğer bonsailere temasla veya topraktan bulaşmış olabileceğini söyledi. ve artık kurtuluşu mümkün değil dedi. bonsaim o bölge haricinde hiçbir değişim göstermedi. gayet sağlıklı. yaprakları canlı canlı. acaba kurtulması mümkün değil mi? yardımcı olursanız çok çok çok sevinirim. [ATTACH]Eklenti 450542[/ATTACH]
başta ilk fotoğraftaki gibiydi. temizledim biraz. sonra ikinci fotoğrafı çektim.
teşekkür ederim şimdiden yorumlarınız için.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025