agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Genel bonsai sorularınız (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1982.htm)

Jaskulin 04-04-2012 14:31

Merhaba ben Ligustrum bonsai sahibi yenilerdenim :) Bulunduğum oda aydınlık oluyor ama öyle güneş ışığı belli vakitlerde geliyor ne yapmam gerek bana yardım eder misniz ? Normal florasan ışığının hiçbir katkısı yoktur sanırım değil mi ? :( Odamdan dışarıda bi yerede koymak istemiyorum ne yapmam gerek ?

Jaskulin 04-04-2012 14:51

2 Eklenti(ler)
Bir de fotoğraf paylaşayım belki türü hakkında yanlış bilgilendirildim :)

Sakaki 04-04-2012 15:00

Bu fotoğraf daha iyi sn Jaskulin.
ve sanırım çin karaağacına benziyor yaprakları.
önceki mesaj attığınız başlıkta Ali H. Ali beyin çin ve japon karaağaçları ve yaprak farkları ile ilgili güzel anlatım ve görselleri mevcut.
Onları incelerseniz hangi tür olduğunu net anlarsınız.

ecem_ 05-04-2012 00:47

4 Eklenti(ler)
Merhaba,

Forumu baya karistirdim ancak kendi sorunuma benzer bir sey bulamadim.Bonsai mi yaklasik 1 hafta oldu alali. Dun cimenlerini kaldirdigimda altinda beyaz beyaz (sert,pamukcuk gibi degil) bir seyler farkettim.Ancak yapraklari temiz sadece cimenlerinin altinda topraginin icinde var.Bir de bocekler gordum ancak o kadar kucukler ki fotograflamam imkansiz gorunmuyorlar.Yuruyorlar ziplamiyor veya ucmuyorlar ve parlak siyah gibi renkleri var.Saksisinin altinda 2 deliik var ve altina henuz satin alamadigimdan bir tabak yerlestirdim.Gunde bir topragini ustten kontrol ederek yaprak ve govdesini islatarak yukaridan suluyorum.Pazar gunu sivi besin ve yaprak gubresi uyguladim.Bir sure yasadigi yere alismasi adina yaprak veya kok budamasi yapmamam gerektigini okudum o yuzden saksisini dahi degistirmedim ancak hata mi yaptim bilmiyorum.Bir kac resim ekliyorum daha fazlasi da var veya cekebilirim.Ozellikle buldugum bocek ve ne oldugunu anlamadigim beyaz seyler hakkinda yardimci olabilirseniz cok sevinirim..

Sakaki 05-04-2012 08:49

Sn ecem

Beyaz, sert dediğiniz şeyler perlit ponza olabilir mi?

ecem_ 05-04-2012 13:20

1 Eklenti(ler)
Sn Sakaki ilginiz icin cok tesekkur ederim. Bir tane topraga iyice gomulmus buyuk buldum (genelde gorduklerim kucuktu) cikartip fotografladim.Bocekler cok hizli yuruyor ancak agacin yapraklarinda ciddi bir sararma ve dokulme gozlemlemedim.Aralarda 1-2 tane buluyorum onlari da elimle aliyorum hemen dusuyor kopartmama gerek kalmiyor zaten.Eger perlit ponza ise sanirim bu iyi haber? Cimenlerini kesip kisaltsam veya forumda okuduklarim kadariyla (yanlis olabilir cok yeniyim) deterjanli/sabunlu suya batirip boceklerin su yuzune cikmasini beklersem boceklerden arindirabilir miyim?Belki cimenleri uzun oldugu icin bocekler geliyordur diye dusundum ancak tamamen emin olmadan bir mudahalede bulunmak istemedim.

Sakaki 05-04-2012 13:40

Sn ecem,

Fotoğraftan anlaşılmamakla birlikte sert dediğiniz için perlit/ponza olabilir dedim. Zira bonsai topraklarının gevşek ve geçirgen olması için kullanılan bir malzeme. Tırnakladığınızda ufalanıyor mu?
O çim dediğiniz de aslında yosun ve toprağın su kaybını önlemek için kullanılır ve böceğe belki o sebep oluyordur (tam bilgim yok doğrusu o böcek konusunda, zaten görülmüyor fotoğrafta da).
Böcek için bir ziraatçı arkadaşınız varsa gösterin derim ancak bitkinizi kesinlikle deterjanlı suya daldırmayın :)

ecem_ 05-04-2012 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 941207)
Sn ecem,

Fotoğraftan anlaşılmamakla birlikte sert dediğiniz için perlit/ponza olabilir dedim. Zira bonsai topraklarının gevşek ve geçirgen olması için kullanılan bir malzeme. Tırnakladığınızda ufalanıyor mu?
O çim dediğiniz de aslında yosun ve toprağın su kaybını önlemek için kullanılır ve böceğe belki o sebep oluyordur (tam bilgim yok doğrusu o böcek konusunda, zaten görülmüyor fotoğrafta da).
Böcek için bir ziraatçı arkadaşınız varsa gösterin derim ancak bitkinizi kesinlikle deterjanlı suya daldırmayın :)

Tirnakladigimda ufalanmiyor kalemle de ezmeyi denedim baya sert bir kaya parcasi gibi dediginiz gibi perlit ponza olacak heralde. Baktigim fotograflarda kimsenin bonsaisinde yosun ( :rolleyes: ) yoktu acaba kaldirmali miyim?

Boceklerin fotografi cekilemeyecek kadar kucuk. Ziraatci arkadasim yok hic bonsaisi olan arkadasim bile yok kafam o kadar karisti ki kac gundur okuyorum forumu hala kesin bir karara varip yapabilmis degilim. Saksidan kolayca cikiyorsa kokleri hastaliklidir diye okudum, benimki kolayca cikiyor, kokleri de hayli uzun topragi sarmis fotograftan gordugunuz gibi. Kok budamasi yapayim ilkbahar baslangicindayiz dedim, bir arkadas kok budamasi yapmis saglikli gorunen agac butun yapraklarini dokmus olmeye baslamis.

Toprak degistireyim dedim bitki soka girer uyku zamani beklenmeli diye okudum.Anlayacaginiz karman corman oldu her sey:( . Dedigim gibi Ziraatci arkadasim yok, Istanbul'da yasiyorum, bir fidanlik bulup oraya gitsem yardimci olabilirler mi bocek konusunda?

Jaskulin 05-04-2012 20:01

Merhaba arkadaşlar bonsaimi aldığım yerden verilen saksıyı değiştirmek istiyordum. Onun altında delik vardı ben altında delik olmayan bir saksı aldım onu oraya direk koysam bir sorun olur mu ? O delik neden var bilgilendirir misiniz beni ?

Sakaki 05-04-2012 21:10

Saksı altındaki delikler suyun drenajı içindir. Delik olmaması halinde su akıp gidemez ve saksı içinde kalır, dolayısıyla bitkinizin kökleri çürür.
Yeni saksınıza bir delik açın ve oradan toprağın akıp gitmemesi için bir sineklik teli gibi bir tel koyun deliğin üstüne, sonra bitkinizi yerleştirin.
Bu işlemi bonsai başlığı altında aratarak bulabilirsiniz.

Harun Parlak 05-04-2012 21:44

Saksınız da dranaj deliği yoksa muhtemelen içi de sırlıdır. İçi sırlı saksılar da bonsainize zarar verebilir.

laraege 17-05-2012 13:17

merhaba arkadaşlar ben yeni üye oldum forumunuzu çok beğendim banada yardımcı olursanız çok sevinirim benim bir bonsaim var cinsini bilmiyorum balkonum kapalı olduğu için iç mekanda fakat yaprakları sararıp dökülmeye başladı bana tavsiyeleriniz nelerdir şimdiden teşekkür ederim.

tourkana 17-05-2012 19:22

Merhaba laraege,

Öncelikle ağacınızın bir fotoğrafını yayınlayın ki , türü konusunda bilgi sahibi olalım ve sonrasında bunun iç mekan-dış mekan - sulama sıklığı - ortam gibi konularda yardımcı olabilelim. Bonsai dünyasına hoşgeldiniz . :)

narayana09 19-05-2012 20:06

iyi günler Pembe çiçekli Dogwood Cornus Bonsai tohumu aldım netten bana dikim için bilgi gönderilmiş fakat sonrası için hiçbir bilgim yok yardımcı olur musunuz?

memet 19-05-2012 20:54

Aldığınız bonsai tohumu değil. Satıcılar malesef yanıltıcı biçimde bilgi veriyorlar.

Bu "bitkinin" tohumu. Bundan bonsai elde etmek tohumu çimlendirecek olanın fidan yeterli gelişime ulaştıktan sonra yapması gereken bir çalışma.

Elinizdeki tohumu çimlendirdikten sonra önce onun bir süre boyunca gelişmesini sağlamalısınız. Fidan yeterince geliştikten sonra , bu da duruma göre bir kaç yılı alacaktır. Onu bonsai olarak biçimlendirebilirsiniz.
Bekleyeceğiniz süre içinde iklime uygun olan, gövdesi yeterince gelişmiş fidanlardan alıp onlarla çalışabilirsiniz.

borsa trader 30-05-2012 13:11

merhabalar, öncelikle ilginiz için şimdiden teşekkürler, iki hafta önce zelkova denen bi bonsai aldım, açıkçası hiç bir bilgim yok, araştırarak birşeyler yapmaya çalışıyorum, bonsai özel besini diye bir şey aldım, düşük nitrojenli diye ibare var üstünde, bir litre suya bir kapak karıştırılacak , ama elde ettiğim suyu normal sular gibi vereceğim ağaca, ne kadar miktarda yarım bardak vs gibimi? birde son günlerde yapraklarda sararmalar çoğaldı, açıkçası tam olarak ne yapacağımı bilemiyorum, kapalı bir ofiste bonsaim, bundanmıdır , sulama yanlışlığındanmıdır tam anlayamadım, sorun büyümeden size danışmak istedim, şimdiden teşekkürler..

memet 30-05-2012 13:24

Kapalı ortam, yer değişikliği ve sulamadan olabilir sararmalar. Su miktarı saksının boyutuyla toprağın kuruma durumuna göre değişebilir.

borsa trader 30-05-2012 13:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 975927)
Kapalı ortam, yer değişikliği ve sulamadan olabilir sararmalar. Su miktarı saksının boyutuyla toprağın kuruma durumuna göre değişebilir.

hocam cevabınız için teşekkürler, resim yüklemeye çalışacağım, ofis kapalı sadece floresan ışığı var, peki günde belli bi süre güneşemi bırakmalıyım, bir çözümü varmı bunun, çok sevdim bonsaimi , ciddi bi problem midir yaprak sararması

memet 30-05-2012 14:23

Dışarıda durması iyi olur ama şimdi doğrudan güneşe çıkarırsanız bir sorun daha yaşayabilir.

Dışarıda gölgede ve serin bir ortamda yerine alışana kadar tutun. Bu sürede gübre vermeyin. Büyük olasılıkla yer değişikliği ve içerde durmasından sorun yaşadı.

borsa trader 30-05-2012 14:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 975957)
Dışarıda durması iyi olur ama şimdi doğrudan güneşe çıkarırsanız bir sorun daha yaşayabilir.

Dışarıda gölgede ve serin bir ortamda yerine alışana kadar tutun. Bu sürede gübre vermeyin. Büyük olasılıkla yer değişikliği ve içerde durmasından sorun yaşadı.

ilginiz için çok teşekkürler,dediğinizi yapacağım..

swap 01-07-2012 03:16

Merhabalar,

Ben foruma yeni katıldım. İnternette dolaşırken gördüğüm fotoğraflar sayesinde birkaç gündür bonsai heyecanı sardı. Her acemi gibi benim de kafam sorularla dolu.

İlk olarak salkım söğüt ağacı düşünüyorum stil olarak da informal upright düşündüm. Salkım söğüt başlamak için nasıldır? Bu stili uygulayabilir miyim? Önerileriniz var mı?
Şimdiden teşekkürler...

Ali H. ALI 01-07-2012 05:12

Swap iyi gunler,
Kafandaki bonsai sorularina arstirarak cevaplar bulabilecegin gibi, bulamadiklarina da buradan arkadaslar mutlaka cevap vermeye calisacaktirlar.

Salkim sogutle bonsai yapilabilir, dusundugunuz tarzda ada olabilir ama bu sogudun yapisina uygun olarak dallari asagiya sarkik bir tarz yapmaniz belkide en guzeli olcak.

Sogut cok cabuk kok gelistiren bir bitkidir o yuzden belkide her yil sogudunuze kok budamasi yapmaniz gerekecektir..

Ankaranin iklimine uygun agac turleri ile baslarsaniz hedefe daha erken ulasma sansiniz var.

Size iyi bonsai calismalari dilerim..

swap 01-07-2012 15:22

Peki tek bir fidanla mı başlamamı önerirsiniz yoksa 4-5 tane mi alayım en başta?

Sakaki 01-07-2012 17:33

Sn swap

Ali beye katılıyorum, salkım söğüt için bence de en uygunu adında da yazılı olduğu gibi salkım tarzı.
Ayrıca birden fazla adayla başlamanız bence iyi fikir olacaktır. Pratik yapmak ve deneyim kazanmak için daha uygun olmasının yanı sıra illa ki başarısızlıklarınız da olacaktır ve bu durumda birden fazla adayınızın olması hevesinizin kırılmamasını sağlayacaktır.

Saygılarımla

swap 01-07-2012 18:06

Sayın Sakaki ve Ali bey cevaplarınız için çok teşekkürler.

Almayı düşündüğüm salkım söğütü bahsettiğiniz tarzda yapmaya çalışacağım o zaman. Acaba başka önerdiğiniz ağaç türleri var mı deneyim kazanmak için tabi Ankara iklimine uygun olanlardan?

Sakaki 01-07-2012 18:18

Bazı ağaçlardaki kendi deneyimlerimi esas alarak size ardıç, nar, zeytin gibi dayanıklı türler öneririm. Elbette önerecek çok ağaç var Ankara için ama başlangıç aşamasında hataları tolere edebilen cinsler olmasına da dikkat edin bence :)

swap 01-07-2012 21:38

Hafta içi fidanlıkları dolaşayım o zaman ben bahsettiklerinizi arayım. Çok teşekkürler önerileriniz için.

Sakaki 01-07-2012 21:47

Diğer ustalardan da Ankara için gelecek önerileri dikkate alın bence.
Ben Adana'da yaşıyorum ve bu saydıklarım benim bölgem için gayet uygun.

swap 01-07-2012 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 992703)
Diğer ustalardan da Ankara için gelecek önerileri dikkate alın bence.

Peki o zaman Ankara için gelecek diğer önerileri bekleyeyim.

Idontme 13-08-2012 20:52

Herkese selamlar aranıza yeni katılıyorum ve de bonsai tutkusu uzun zamandır var bende bi başlayamadım. Ama 1 hafta kadar süre icinde alıp başlayacagım. Acemiyim bakalım ne tür acı tecrübelerle karşılaşacağım .

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025