agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Genel bonsai sorularınız (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1982.htm)

Ali H. ALI 06-05-2013 14:03

Themarmara44 iyi gunler

Japon akcaagaclari sicaktan, gunesten kolayca olumsuz etkilenen bir bitki. Sicak esen bir ruzgardan bile yapraklari kuruyabilir.
Sizin akcaagaciniz da belki, balkondaki sicakliktan etkilenmis olabilir. onun sadece golgede olmasi saglikli bir yasam surdurmesi icin yeterli olmayabilir. Yine de size, onu yasatmaniz icin sanslar diliyorum.

Sagligi bozuk olan bir bitkiye, ozellikle cabuk bir sekilde ozumseyip alabilecegi(sivi besin ve ya gubre) bir besini verme sadece onun yasamini bitirmesini hizlandirir. O yuzden akcaagaciniza su anda bir gubre vermenizin sakincali oldugunu dusunuyorum. Sulamasina dikkat edip serin bir ortamda tutmaya calisin(tabii imkaniniz varsa)

Kolay gelsin..

themarmara44 07-05-2013 21:06

çok teşekkür ederim ali bey.

Akhilleus 18-05-2013 13:08

Merhabalar

5 Eklenti(ler)
Hocam merhabalar;
Bende bu sevdada yeniyim ve bi ateş dikeni edindim. Fotoğraflarını ekleyeceğim bonsai adayımda neler yapabilirim. Aklıma takılanlar
1) Telleme yapmalımıyım şuanda.
2) Nerelerden budama yapayım.
3) Informal upright tarz düşünüyorum uygunmudur.
Ve başka neler yapmalıyım lütfen bilgi verin hocam.

themarmara44 21-05-2013 19:09

3 Eklenti(ler)
Merhaba Ali bey. Fidanlıktan bugün bir porsuk fidanı aldım. zehirli olduğuna dair forumda bi kaç şey okudum. Bu fidandan vazgeçmeme sebebp olacak kadar tehlikeli bir durum mu. Aşağıya resimlerini yükledim. baya beğenerekte aldım. üzerinde ne tür işlemler yapabilirim şuan. şimdiden teşekkür ederim
Eklenti 407921

Eklenti 407922

Eklenti 407923

Ali H. ALI 22-05-2013 12:40

Akhilleus iyi gunler, sorduklarini cevaplamaya calisayim.

Yapmayi dusundugunuz tarz uygundur, once agacinizin on yuzunu belirleyiniz. Sonra gacinizin olmasini istediginiz boyunda bir karar verip govdeyi kucultunuz.

Bir fotografa bakip bire bir nerelerden budama yapacaginizi
soylemek kolay degildir. Buna okudugunuz ogrendiginiz bilgiler isiginda kendiniz karar vereceksiniz. Ama unutmayin budadiginiz dal artik budanmistir o yuzden bir pismanlik duymamak icin agacinizn seklini kafanizda iyice tasarlayiniz dal dizimini de ona gore yapiniz, istemediginiz dallari da budayiniz.

Agaciniza sekil vermek icin telleme yapabilirsiniz, ama oralarda bitkilerin buyume mevsimi oldugundan agacinizi her ay kontrol edip, tellenen yerlerde agacin teli icine almasina izin vermeyiniz.

Koayliklar diliyorum.

Ali H. ALI 22-05-2013 12:47

Themarmara44 iyi gunler.
porsuk (Takus) okudugunuz gibi zehirlidir, ama bu ondan bonsai yapamazsiniz anlamina gelmiyor bircok insan porsukla calisip bonsai yapiyor. Belki agac uzerinde calisirken eldiven kullanabilirsiniz ve her calismadan sonra ellerinizi yikarsiniz.

Agacinizi hangi tarzda bicimlendireceginize karar vermelisiniz, agacinizin on yuzunu belirlemelisin, Sonra da ogrendigin bilgilerden yola cikip, telleme ve budama yapabilirsin.

Kolay gelsin..

Kaddy 23-05-2013 12:48

1 Eklenti(ler)
Merhaba,bir senedir gözüm gibi baktığım ficus ginsengimin artık saksısını değiştirme vaktimin geldiğine inanıyorum.Bu konu hakkında çok araştırma yaptım ama nereden başlamam gerektiği konusunda hala tereddütlerim var,aslında biraz çekiniyorum ağacıma zarar vermekten.
Ağacımı geçen sene Mayıs ayında aldım,bonsai saksısına geçirmedim çünkü bakabileceğimden emin değildim,şu durumda gayet iyi bir iş çıkardığımı düşünüyorum. ^^ Öncelikle nasıl bir saksı önerirsiniz,toprak karışımı yapmalı mıyım, yoksa biraz daha ertelemeli miyim ya da nasıl bir toprak karışımı önerirsiniz,bu konuda bilgi sahibi olmadığım için önerilerinize ve tavsiyelerinize ihtiyacım var.Şimdiden teşekkür ederim. =)

Ali H. ALI 25-05-2013 12:32

Iyi gunler Kaddy,

Ginseng(benzer govdeli, Ginseng incirle iliskisi olmiyan baska bir bitkidir. Bu turun kok ve govde yapisi o bitkiye benzedigi icin, Ginseng Inciri deniyor)) Incirinize, sig toprak rengi bir saksi bakmiya basliyabilirsiniz. (2-3 yil oncesine kiyasla artik oralarda da bonsai saksisi bulmak zor bir is olmaktan cikti diye dusunuyorum)

Kok budamasi yapip saksi degistirmek icin en uygun mevsim kis sonudur. Su anda oralarda baharin sonu ve yaz girecek, bitkiler buyume mevsiminde. Boyle bir mevsimde kok budamasi yapmaniz, ve saksi degistirmeniz sakincali olabilir gorusundeyim.

Toprakla ilgili bircok bilgiyi asagidaki baglantidan elde edebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...letler/373.htm

Kolay gelsin..

Kaddy 25-05-2013 21:29

Yardımınız için teşekkür ederim =)

Akhilleus 26-05-2013 14:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 1158805)
Akhilleus iyi gunler, sorduklarini cevaplamaya calisayim.

Yapmayi dusundugunuz tarz uygundur, once agacinizin on yuzunu belirleyiniz. Sonra gacinizin olmasini istediginiz boyunda bir karar verip govdeyi kucultunuz.

Bir fotografa bakip bire bir nerelerden budama yapacaginizi
soylemek kolay degildir. Buna okudugunuz ogrendiginiz bilgiler isiginda kendiniz karar vereceksiniz. Ama unutmayin budadiginiz dal artik budanmistir o yuzden bir pismanlik duymamak icin agacinizn seklini kafanizda iyice tasarlayiniz dal dizimini de ona gore yapiniz, istemediginiz dallari da budayiniz.

Agaciniza sekil vermek icin telleme yapabilirsiniz, ama oralarda bitkilerin buyume mevsimi oldugundan agacinizi her ay kontrol edip, tellenen yerlerde agacin teli icine almasina izin vermeyiniz.

Koayliklar diliyorum.

Hocam çok teşekkürler yardımınız için. El becerisi geliştirmek için bazı denemeler yapmaya başladım ortaya birşeyler çıksın tekrar paylaşırım.

İyi günler...

nullreference 29-05-2013 22:47

bonsai ye başlamak için elwoodi ağacı uygun mudur sizce? Fidan almayı düşünüyorum

Ali H. ALI 30-05-2013 13:27

Nullreference,iyi gunler.
Yalanci selviden(Ellwoodii chamaecyrais) bonsai yapabilirsiniz uygun bir agac turudur.

Asagidaki eklentiye goz atrasaniz, bonsai icin nasil bir fidan secmeniz konusunda bircok bilgiye ulasabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/yeni-ba...rdim/11217.htm

Kolay gelsin.

nullreference 30-05-2013 23:44

yardımınız için teşekkür ederim. linki inceleyeceğim.

kubiii 10-06-2013 19:39

1 Eklenti(ler)
Merhaba

Ben yeni aranıza katıldım. Ficus Ginseng bakıyorum, aldığımdan bu yana bayağı topladı ve de gelişti, fakat budama hakkında hiçbir fikrim yok, sadece dalları yönlendirebiliyorum. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Dalların yeni filizleri çok dışarı doğru saçılıyordu, para lastikleriyle tutturup biraz odunlaşana kadar bekledikten sonra, yukarı doğru yönlendirdim ama 3 tane uzun dal var, deli gibi uzuyorlar ve yapraklar giderek büyümeye başladı. Yaprakların nasıl küçük çıkmasını sağlayabilirim? Lastikleri çıkartıp ayrıntılı fotoğraf çekeyim mi?
Şimdiden tesekkürler.

Not: Satın aldığımdan 2 gün sonra kökünün bir kısmının boş olduğu farkettim ve daha büyük bir kısmının da kök çürümesi olduğunu sandım, sağlıksız koyulaşmış kök içini oydum, yerine cam macunu doldurdum, yaklaşık 3 hafta sonrada macunları çıkarttım ve sorun çözüldü (Acaba doğru teşhis mi koydum?). Bu gelişen yapraklar ameliyattan sonraki haftalarda gelişti. Bitkinin yaşayıp toplama döneminde sıkıntı yok, o aşamaları geçti domuz gibi şu an. Bonsai konusunda oldukça cahilim, tamamen doğaçlama yürüyor olaylar :)

http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/1669.htm

Eklenti 416241

Ali H. ALI 11-06-2013 12:43

Kubiii iyi gunler.
Ginseng inciriniz uzerinde calisip sekil vermek icin pek seceneginiz yok. istemediginiz dallari budayip, dallari seyreklestiriniz, diger kalan dallari da budayip tepede iyi bir forum yakalamaya calisin. Istediginiz forumu yakaladiginiz zaman da cikan surgun uclarini, surekli alip agacinizin formunu surekli koruyunuz.

Asagidaki baglantiya goz atarsaniz budama hakkinda(yaprak kucultme) bircok bilgiye ulasabilirsiniz.

Agacinizin saglik durumu iyi olduguna gore curuk teshisi koyup uyguladiginiz yontem de iyi olmus demek ki!

Size guzel calismalar diliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/bicim-v...kleri/1339.htm

kubiii 11-06-2013 16:14

ilginiz ve yardımınız için teşekkür ediyorum.

alican01 11-06-2013 18:07

Ali Bey Merhaba,
Benim de size bir kaç sorum olacak.

10 gündür baktığım bir Ficus Retusa'm var ve bu ilk ağacım. Başka bir başlıkta büyük yapraklı dalların şekil korumak amaçlı budanması gerektiği söylenmişti. Nasıl budamam gerektiğini net olarak bilmiyorum ve budama başlığında bir çok budama yönteminden bahsettiği için tam karar veremedim. Siz de bir bakıp yardımcı olursanız yanlış yapmadan ve gecikmeden budama işlemini gerçekleştireyim. Kırmızı çizgiler uygun mudur acaba? Budama ve yaprak küçültme başlığındaki 2 numaralı şeklinde mi yapmak lazım?

Ağacın üst tarafında daha önceden budanmış 1-2 cm civarında küçük dallar mevcut. Etrafından yeni dallar çıkmıyor ve dallar arasında kalabalık yapıyor. Onların o o şekilde kalması mı gerekiyor yoksa budamakta fayda var mıdır?

Ayrıca tellemeye bir ihtiyacı var mı sizce?

Şimdiden çok teşekkür ederim

http://www.agaclar.net/forum/attachm...-photo-1_p.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...photo-2-1-.jpg

Ali H. ALI 12-06-2013 12:21

Alican01 iyi gunler.
Bonsaide 10 gun cok kisa bir zaman! retusa inciriniz uzerinde bircok sey ogrenip, deneyimler elde edip, ileride baska agaclar uzerinde yapacaginiz calismalarda da bu deneyimlerinizden yararlanacaginizi dusunnuyorum.

Incir agacinizin govdesindeki, sol ve sagdaki ilk iki dali govdeden kaldirirsaniz(budarsaniz) agaciniz daha iyi bir gorunum kazanacaktir. Diger dallari kirmizi ile isaretlediginiz yerlerden budayabilirsiniz.

Sozunu ettiginiz iki numarali sekildeki gibi hemen iki yaprak ustunden yapacaginiz bir budamadan sonra, yapraklarin dalcik koklerindeki tomurcuklara yonelecek enerji onlarin acilip yeni surgunler olusmasini sagliyacaktir. Surgun belirtisi olmiyan bir yerden budanan dallar, yine agacinizin ust taraflarinda oldugunu belirtiginiz o 1-2 cm. goruntuyu bozan, budamadan geriye kalmis dal kokleri oylece bir ise yaramadan kalir. Onlari oradan budayabilirsiniz. (Kimi calismalarda benzer dal, budamalari daha uzun olmak kaydi ile 5-10 cm. birakilip kurumus dal gorunumu verilebilir).

Telleme agacin dallarinin istenen yerlere egilip bukulmesi icin yapilan bir islemdir. Agaciniz uzerinde ters yone ya da istemediginiz bir yone buyuyup sekil bozan bir dal varsa telleyebilirsiniz. Agaciniza bakip buna karar vermeden once, tarzlar, dal dizimleri ve tel sarmasi uzerine yazilmis yazilari okuyup bilginizi artiriniz sonra da ogrendiklerinizi uygulayiniz.

Bonsai tutkunuzun surekli olmasini ve hep keyifli bonsai calismalari yapmanizi dilerim..

alican01 14-06-2013 19:50

2 Eklenti(ler)
Ali Bey Merhaba,

Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim.

Elimden geldiğince budamaya çalıştım büyük yaprakları. Aşağıda önden ve sağ taraftan fotoğraflarını ekledim. Başka bir tavsiyeniz var mı acaba? Ön yüzde dik bakan dalı telleyip yana doğru eğmeyi düşünüyorum. Çok sık budama yapmamak için size tekrardan danışmak istedim. Biraz daha budamama gerek var mı yoksa bu hali iyi mi?

Bir de genel olarak saksılar benim ağacımın saksısından daha küçük. Saksı sizce büyük mü? Küçültmeye gerek var mı acaba?

Saygılarımla,

emreavci 21-06-2013 19:21

Ali beyede sormakta fayda olduğunu düşünüyorum.

İnternetten aldığım şimşir çalı türü bitkim var ne tür bir bakım sulama budama önerirsiniz. şimdiden teşekkürler

http://www.agaclar.net/forum/attachm...08-bonsaaa.jpg

mss2013 23-06-2013 21:52

5 Eklenti(ler)
Merhabalar Ali Bey,
Size bir kaç soru sormak istiyorum...
Benim güzel bonsaim bu :

bonsaime sizce ne kadar düzgün bakıyorum? neye ihtiyacı var şuan?

sanırım cinsi Fukien Tea değil mi?
bu tür sizce direk güneş ışığını seviyor mu şuan bitkim masamda duruyor kroki olarak şöyle diyebiliriz (ekte) :

eğer direk güneş ışı sıkıntı yaratmazsa penceremin önünde tutabilrim ama özellikle yaz günlerinde öğlene kadar direk güneş alıyor ve bizde ofisin store perdelerini çekiyoruz perdeler beyaz ve arkasına ısı geçiriyor.. ısı sorun değilse orada tutabilrim?

üzerine normal torflu hazır bitki toprağı ile desteklemek istiyorum toprağı fotolarda göründüğü gibi azaldı..

sizce neler yapmalıyım yardımlarınızı bekliyorm.. saygılarımla

emreavci 24-06-2013 02:48

1 Eklenti(ler)
foto silinmiş sanırım. Ne yapmam gerekiyor sırası ile gerek biçimlendirme gerek bakım yardımcı olursanız sevinirim.

mss2013 24-06-2013 22:00

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mss2013 (Mesaj 1173153)
Merhabalar Ali Bey,
Size bir kaç soru sormak istiyorum...
Benim güzel bonsaim bu :

bonsaime sizce ne kadar düzgün bakıyorum? neye ihtiyacı var şuan?

sanırım cinsi Fukien Tea değil mi?
bu tür sizce direk güneş ışığını seviyor mu şuan bitkim masamda duruyor kroki olarak şöyle diyebiliriz (ekte) :

eğer direk güneş ışı sıkıntı yaratmazsa penceremin önünde tutabilrim ama özellikle yaz günlerinde öğlene kadar direk güneş alıyor ve bizde ofisin store perdelerini çekiyoruz perdeler beyaz ve arkasına ısı geçiriyor.. ısı sorun değilse orada tutabilrim?

üzerine normal torflu hazır bitki toprağı ile desteklemek istiyorum toprağı fotolarda göründüğü gibi azaldı..

sizce neler yapmalıyım yardımlarınızı bekliyorm.. saygılarımla

Merabalar bugün biraz daha kaliteli fotoğraf çekebildim :

mss2013 24-06-2013 22:01

2 Eklenti(ler)
son fotoğraflarım

Ali H. ALI 27-06-2013 13:22

Alican01 iyi gunler.
Incir agacinizin en altaki 3 dalini budarsaniz daha iyi bir forum alacagini dusunuyorum.

Saksiniz buyuk bir asksi degildir kucultmenize gerek yok. Yalniz saksi uzerinde o etiket duruyorsa onu oradan cikarirsaniz iyi olacak!

Kolay gelsin..

Ali H. ALI 27-06-2013 13:42

Emreavci iyi gunler.

Simsiriniz fotografta pek saglikli gorunmuyor. Ic mekandami tutuyorsunuz? gerci Tastan yapilmis saksi icerisinde olusu, oyle bir saksinin da disarda olamasi gerekiyor ama sanki ic mekandaymis gibi duruyor eger oyleyse simsirinizin biraz sararip solmasi ondan olabilir.

Simsirden guzel bonsailer yapilabilir! onemli olan bonsaiye uygun bir fidan secebilmekte ve sececeginiz fidan, uzerinde uygulamak istediginiz tarza uygun bir yapida olamasidir.

Bu simsiriniz uzerinde calisip onu bonsai yapabilirsiniz ama, derin bir budama ve zamana ihtiyaciniz oldu kadar deneyimlere de ihtiyaciniz olacak. O yuzden bence fidancilara ugrayip hayalinizdaeki bonsai tarzina uygun bir fidan secip onunla bonsaiye baslayiniz. Ileriki yillarda da simsiriniz uzerinde calisirsiniz. su an simsirinizin saglikli bir yasama donmesini saglamaya bakiniz.

Tekrar belirtmekte fayda var. Bonsailer ic mekan bitkileri degildirler(Kimi tropik bitkiler(Bonsailer) ic mekanda bakilsa bile uygun ortam yaratilmazsa onlarin da sagligi bozulur). Bonsainizi ic mekanda 3-4 gunden fazla tutmamalisiniz. Bansai yasayabilmek icin, yagmur Gunes, soguk sicak ve gece gok yuzunde yildiz gormelidir!

Forumda bonsai icin nasil fidan secilir diye bircok bilgiye ulasabilirsiniz. O bilgilerden yola cikip sececeginiz bir fidan ile bonsaiye baslarken fidaninizin fotograflarini paylasip yardim, gorus ve oneriler alabilirsiniz. Bu konuda herkes size yardimci olacaktir. Simdiden size guzel calismalar diliyorum.

Ali H. ALI 27-06-2013 14:01

Mss2013 iyi gunler.

Sordugunuz sorulari cevaplamaya calisayim.

Bonsainize duzgun ya da yan bakmaniz! onu guzel bonsai yapmiyor! uzerinde cirkin duran teller var onlari cikartmakla ise basliyabilirsiniz. (tel sarimlari icin bircok bilgi var forumda onlara bir goz atip nasil bir tel sarimi yapmaniz gerektigini ogrenebilirsiniz. Tel sarimlari agacin dallarini ve ya govdesini istenilen bicime ve yone bukmek icin sarilir.) Agaciniz uzerinde kurumus dallari ve govde uzerindeki alt dalari budarsaniz agaciniz daha iyi gorunecek diye dusunuyorum.

Belki bir saksi ve toprak degistirme zamani da gelmistir ama simdi mevsimi degil onun icin boyle bir islem yapmayiniz. Baharian ilk gunlerini bekleyiniz ya da kisin son gunleri, saksi ve toprak degismek icin uygun bir zamandir.

Fukien tea dogruden gunes isinlarini sevmiyor, ozellikle de sabah ve aksam uzeri direk gelen isinlari, buna karsilik bol isik alan mekani sever.

Nemli bir ortam yaratabilirseniz agaciniz o ortami da sevecek.

Agaciniza toprak destegi yapabilirsiniz bir sakincasi yok ama mevsiminde toprak degisimi yapmayi ihmal etmeyiniz.

mss2013 02-07-2013 20:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 1174360)
Mss2013 iyi gunler.

Sordugunuz sorulari cevaplamaya calisayim.

Bonsainize duzgun ya da yan bakmaniz! onu guzel bonsai yapmiyor! uzerinde cirkin duran teller var onlari cikartmakla ise basliyabilirsiniz. (tel sarimlari icin bircok bilgi var forumda onlara bir goz atip nasil bir tel sarimi yapmaniz gerektigini ogrenebilirsiniz. Tel sarimlari agacin dallarini ve ya govdesini istenilen bicime ve yone bukmek icin sarilir.) Agaciniz uzerinde kurumus dallari ve govde uzerindeki alt dalari budarsaniz agaciniz daha iyi gorunecek diye dusunuyorum.

Belki bir saksi ve toprak degistirme zamani da gelmistir ama simdi mevsimi degil onun icin boyle bir islem yapmayiniz. Baharian ilk gunlerini bekleyiniz ya da kisin son gunleri, saksi ve toprak degismek icin uygun bir zamandir.

Fukien tea dogruden gunes isinlarini sevmiyor, ozellikle de sabah ve aksam uzeri direk gelen isinlari, buna karsilik bol isik alan mekani sever.

Nemli bir ortam yaratabilirseniz agaciniz o ortami da sevecek.

Agaciniza toprak destegi yapabilirsiniz bir sakincasi yok ama mevsiminde toprak degisimi yapmayi ihmal etmeyiniz.

Merhabalar Hocam,
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.. Anladığım kadarıyla şu sıralar ağacın kuru dallarını kesmemde bir sakınca yok? o halde tellerden kurtulup kuru dalları kesiyorum..
Bu arada benimde tellemedeki amacım zaten dalları şekillendirmekti... tam olarak neyi yanlış yaptığımı anlayamadım o noktada (bunu affınıza sığınarak öğrenmek amaçlı soruyorum)

onun dışında güneş ışığını direk sevmiyor ama aydınlığı seviyorsa şuan yeri gayet iyi diyebilirim.. nem olayında ise şöyle bir yol izledim umarım doğru düşünmüşümdür:

park ve bahçelerde süsleme için kullanılan doğal taş görünümlü kesme taşlar var maksimum çapı 1cm geneli 0,5-0,75cm arası ebatlarında şuan ki saksısının altındaki seramik alt tabağının iç yüzeyini tamamen bu taşlarla kapladım ve saksının ayak altlarınada ilaveten 6şar tane daha yükseltmek amaçlı koydum.. böylece direk suya sürekli basmayacak.. hergün en alttaki ilk sıranın tamamen üzerine çıkacak şekilde su dolduruyorum artık gözlemlediğim eskisine göre toprağı artık tıkır tıkır kurumuyor bir gün sulamayınca.. ve yaklaşık günde bir kere fıs fıs iel suluyorum toprağını.. suyunada çiçek çoşturanın " bonsailer için besin" olarak satılan ek besininden koyuyorum azot vs ihtiyacı için..

bunun dışında ise toprağına normal torf karışımlı çiçek toprağı ile ilave yaptım köklerini falan kapattım... 1-2 büyük dışardaki kökü hariç..

bu şekilde bir bakım yaptım kuru dallarıda keser isem ve eğer telleride çıkartın diyorsanız sanırım bakımım en azından şimdilik tamamlanmış olacak değil mi?

mss2013 02-07-2013 21:09

4 Eklenti(ler)
Hocam birde sizin Air Layering yazınızdan sonra büyüklerimin bahçesinde bu yöntemi denemeye çalıştım öneri yorum ve eleştirilerinizi bekliyorum:

mss2013 02-07-2013 21:10

2 Eklenti(ler)
Birde bu resimler var:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025