agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Genel bonsai sorularınız (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1982.htm)

Ali H. ALI 10-01-2012 13:06

Oskan bey iyi gunler.

Hediye gelen bir bonsai'yi hayatta tutabilmek icin elinizden geleni yapacaksiniz bundan hic kuskum yok. Yalniz aklinizin bir kosesinde olsun. o bonsai de yasiyan bir canli ve olmesi dogaldir yani agacinizi yasatamazsaniz bu sizin icin hayal kirikligi yaratmasin. Umarim oyle bir sonucla karsilasmaz ve hediye bonsainiz yillarca size arkadaslik eder.

Fukian tea (Cormona microphylla) her zaman yesil duran yapragini dokmiyen bir tropik bitki. Ithal edilen bonsailerde genelde toprak yapisi fazla miktarda killi olur. Bu ilk topragi, uygun bir bansai toprak karisimi ile uygun zamanda degistirmek iyi olur. En uygun zaman da baharin ilk haftalari olabilir. Toprak degisiminden sonra kesinlikle en az 4 hafta besin ve gubre verilmemeli.

Bonsai olumlerinin nedeni en fazla sulamadan kaynaklaniyor. Az sulama ve ya cok sulama agacin olumune neden olabiliyor. Fukian tea cok sulanirsa yapraklarinda sararmalar olabilir, topragin ust kismi kurumaya basladigi zaman ikinci bir sulamayi yapabilirsiniz.

Agaciniz bir tropik bitki oldugu icin ic mekenda tutmaniz dogru olur. Isik alan bir yerde ve gunde direk bir saatlik gunes isigi gorurse bu yeterli olur. Isik yaninda nemi de seven bir bitki, saksi yaninda bulunduracaginiz icerisinde su olan bir su kabi ve ya arada bir fis, fislaycaginiz su nemlilik sorununu cozebilir.

agaciniz saglikliysa her mevsim budama yapabilir ve agaciniza bir forum verebilirsiniz. Kimi zaman tel sarimlarina ihtiyac duymadan fukian tea sekillendirilebilir.

Yabanci oldugunu dusundugun konulara okumakla basliyabilirsin. Okuduklarini da uygulamaya baslayinca o konularda da yabancilik duymiyacaksin. Bonsai guzel bir ugras. Tek agacla kalma baskasinin baska agaclar hediye etmesini de bekleme. Kendine, daha kolay bakabilecegin yerli agac fidanlarindan bonsai adaylari sec ve onlar uzerinde calismalar yap. Umarim bonsai sizin icin uzun soluklu bir ugras olur.

Bana soracaginiz sorularla kafami sisireceginizi dusunmeyiniz. Soracaklariniza verecegim cevaplarin size yari olur da bonsaiyi ogranirseniz bu beni mutlu eder. Ilerki yillarda size sorulacak bonsai sorularindan sizin de kafanizin sismeycegini dusunuyorum!

ozkan.ank 11-01-2012 13:29

hocam çok sağolun tavsiyelerinize elimden geldiğince uymaya çalışacağım.
ağacıma sulama dışında vitamin, gübre vs desteği vermeli miyim? internette araştırdığım kadarıyla sıvı gübre tavsiye ediliyor. ve de ağaç toprağına dikilen çubuk vitaminler var.

@ankaradaki arkadaşların bu tip alışverişler konusunda yardımını bekliyorum, benim bildiğim tek yer karşıyaka mezarlığının karşısındaki seracılar :)

volkan ozyesil 13-01-2012 12:45

merhabalar.
ben bugün acer palmatum hazır ama genç bir bonsai almak istiyorum.
istanbul anadolu yakası için yer önerebilecekler var mıdır ?
sevgilerimle.

tourkana 13-01-2012 12:55

Avrupa Yakası Sarıyer 'deki bonsai adayı fidanlara sahip bahçeye bir bakın isterseniz .
Ağaçların türleri ,sağlıkları ,yapıları ve de fiyatları çok uygun .
http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/23481.htm

volkan ozyesil 13-01-2012 13:16

Merhabalar.
fiyatları ile ilgili bilgi alabilir miyim ?

vulcano 10-03-2012 02:10

Ali bey merhaba. bonsai yetirştirmek istiyorum, günlerdir resimlerine bakıyorum. hepsi birbirinden güzel ancak bulunduğum yerin doğa koşullarına uygun bir tür yetiştirmek istiyorum. Ayrıca bu konuda acemi bile sayılmam çünkü henüz başlamadım :)

Antalya'da yaşıyorum. burada yıl içinde güneşli gün sayısı çok fazla, ısı çok nadir olarak sıfırın altına düşüyor. Nem oranı özellikle yazın hissedilir derecede fazla.

Tohumdan yapmaya kalkınca çok uzun zaman aldığını söyleseler de çelikten değil tohumdan başlamak istiyorum. En azından 2-3 yıl içinde 20-25 cm yüksekliğe ulaşabilecek renkli bir tür olursa benim için çok daha iyi olur. Japon melezçamı, kırmızı akçaağaç ve japon kirazı (prunus serrulata sanırım) gibi adaylarım var ancak bunların hangisi bulunduğum ortama daha uygundur bilemedim. Sizin de bu konuda bir tavsiyeniz varsa sevinirim.

selamlar.

Ali H. ALI 10-03-2012 12:58

Sayin Vulcano,
Teorik temel bilgilerle birlikte pratik calismalara da baslayip deneyimlerle kendinizi gelistiriniz. Okuduklarinizi uygulamaya basladiginiz zaman kendinizi bonsainin icerisinde bulacaksiniz.

Bonsaiye sorunsuz ya da daha az sorunlarla baslamaniz icin, bolgenizde sorunsuzca yetisen yerli agaclardan bonsai yapmiya baslarsaniz daha erken istediginiz sonucu alabilirsiniz.

Dogrudur tohumdan bonsai yapmak uzun bir zaman aliyor, ama siz yine de tohumdan bonsai yetistirmeyi dusunuyorsaniz ektiginiz tohum ve ya tohumlarla kalmayiniz. Onlarin yaninda celiklerle de uretim yapip daha hizli bir sekilde hatta fidancilari ziyarat edip bonsaiye uygun fidanlar ile, ise baslamanizi oneririm.

Sozunu ettiginiz fidanlarin iyice gelismelerini bekleyiniz. Bu arada yerli agaclarla yapacaginiz calismalardan elde edeceginiz deneyimlerle zor bir tur olan elinizdeki fidanlar uzerinde daha bir rahat calisabileceginizi dusunuyorum.

Size kolayliklar diliyorum.

vulcano 10-03-2012 16:39

Tekrar merhaba Ali bey,

Bizim bu yörede limon, zeytin ve nar ağacı bol, bunlardan bonsai yapan arkadaşlar gördüm sitede. Sanırım dediğiniz gibi bakımı kolay ve yörede yetişen doğal türlerle adım adım başlamak en iyisi. Aksi takdirde tecrübesizlikten kaynaklanan acı bir deneyim hevesi de kırabilir. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

canemret 20-03-2012 11:24

Merhaba,
Yaklaşık 4 ay önce bir bonsai aldım.Aldığım da bana devamlı sulamamı toprağını kuru bırakmamamı,serin bir yerde bakmamı söylediler.Bu sebepten kış ayında evin içinde bakamayacağımı anladım ve balkona koydum.Fakat 1 ay önce yaprak dökmeye başladı ve yaprakları eskisi kadar yeşil değil.Fotoğraf koymak istiyorum fakat nasıl yapacağım bilmiyorum.Bana yardım ederseniz çok sevinirim.
Saygılar..

canemret 20-03-2012 11:30

http://img856.imageshack.us/img856/9651/0000189.jpg

olmadı galiba

topcuoglusel 20-03-2012 19:25

Limon bonsai için yardım
 
5 Eklenti(ler)
Ali Bey Merhaba,

Bonsai yetiştirmek istiyorum ve 3 sene önce bonsai yapmak için limon çekirdeğinden ekmiş olduğum 3 tane fidanım var. Ekte fotoğraflarını bulabilirsiniz. (Büyük saksıda iki ayrı fidan var, belki dallardan anlaşılmayabilir, bir tanesi ince uzun bir şekilde büyümüş).
Ancak, bir türlü nereden başlayacağımı bilemiyorum ve bu konuda yardım almak istedim.
Ekte fidanlarımın fotoğrafları mevcut, acaba hangisi ile başlamalıyım ve hangi dalı budamalıyım? Bana izlemem gereken yol hakkında fikir verebilir misiniz lütfen?

Teşekkür ederim.

dogayasaygı 21-03-2012 19:51

Ali Bey merhaba,
ben de bir bonsai almıştım ama sanırım bakmaya beceremedim bir kaç dalını suda bekleterek köklendirmiştim ve baya köklenince küçücük bir saksıya diktim ve camın önüne koydum, yalnız yaprakları resimdeki gibi içe kıvrıldı nedenini anlayamadım yardımcı olur musunuz ne yapmam gerekiyor, bu dalları yetiştirmek istiyorum...
http://imageshack.us/photo/my-images/215/img7099b.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/269/img7098la.jpg/

canemret 23-03-2012 12:11

Ali bey merhaba,
Bonsai toprağı konusunda bir sorum olacak.Hazır bonsai toprağı mı almayı tercih edeyim yoksa karışımı kendimiz mi yapmalıyız.
Toprak karışımı konusunda bilgi verebilirmisiniz?
Ayrıca saksı değişimi için buzamanlar uygun mudur?
Saygılar..

dogayasaygı 24-03-2012 10:20

çiçeğim ölmeden bilen biri 2 üstteki sorumu cevaplayabilir mi lütfen??

Ali H. ALI 24-03-2012 12:37

Sayin topcuoglusel,
Bonsai calismalarinizda iyi ve cabuk bir sonuc alabilmeniz icin, bonsaiye uygun fidanlarla ise baslamaniz en dogru olanidir. Fidancilari gezerek uygun fidanlar bulabilirsiniz.

Limon cekirdeginden yetistirdiginiz fidanlar daha cok genc, govdeleri bonsai olabilecek kalinliga ulasmamis, belki iki yil daha bakip gelismelerini saglamak gerekecek ama ille de ben bunlar uzerinde calismak istiyorum diyorsaniz, ilk fotograftaki fidaninizin (uzerinde birsey bagli olan dal ve diger iki dal) dalari uzerinde iki tomurcuk kalacak sekilde budayiniz, yeni tomurcuklar acilip gelisince ayni sekilde onlari da budayiniz ve istediginiz kadar dalcik olusana kadar bu islemi surdurunuz, her sey iyi giderse kucuk bir bonsai elde edebilirsiniz. Kolay gelsin.

Ali H. ALI 24-03-2012 12:48

Sayin dogayasaygi,
Agacinizin ne oldugunu belirtmediniz. Bu durumda o agac uzerinden celik alip suda koklendirdiginiz fidancigin da ne oldugunu bilmiyoruz. Belki bir incir cinsidir diye dusunuyorum.

Yapraklarini kontrol ediniz, yapraklar uzerinde bocek varmidir diye varsa onlari yapraklar uzerinden uzaklastiriniz.

Fidaninizi diktiginiz toprak suyu suzen bir toprak karisimi olmali, dusundugum gibi fidaniniz incir cinsi ise suyu sever ama camurlasmis bir toprak icerisinde kokleri curuyebilir. Ayni zamanda uzun bir sure susuz birakmamalisiniz. Toprak usten kuruduk sonra sulayip suyun suzulmesini gozleyiniz.

Iyice gelismemis bir fidan oldugundan belki pencere onunde dogrudan gordugu gunes isinleri varsa onu olumsuz etkilemis olabilir. Kolay gelsin.

Ali H. ALI 24-03-2012 13:01

Sayin canemret,
Kendi karisiminizi yapana dek hazir bonsai topragi karisimi da kullanabilirsiniz. Deneyim kazandik sonra kendi karisiminizi yapip agaclariniza o karisimi kullanirsiniz.

Bonsai topragi hakkinda buradan http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...letler/373.htm bircok bilgiye ulasabilirsiniz.

Saksi ve toprak degistirmek icin en uygun riski az olan zaman agac uzerindeki tomurcuklarin patlamaya hazir ama acilmamis olduklari kis sonu baharin ilk gunleridir. Kolay gelsin.

canemret 26-03-2012 07:52

Çok teşekkür ederim Ali bey.

gap2010 30-03-2012 14:21

Merhaba, ben bu aralar bonsailere merak saldım. Konuları okuyorum kimi diyor ki bir ağaç dalı ile çalışın, kimi de diyor ki fidan alın. Mesela bir sitede cryptomeria japonica - japon sediri fidanı 5-9 yaş bonsaiyi fidan şeklinde buldum, fiyatı ise 15,90 TL. Bu fiyat normal midir? Ucuz gibi geldi bana :S Nereden başlayacağımı bir türlü bilemedim. Kafam çok karıştı. Ayrıca tohumdan bonsai yetiştirmek çok mu zor?

Harun Parlak 30-03-2012 14:40

Merhabalar gap2010. Aramıza hoşgeldiniz. Bonsaiye merak salmakla başlangıç yapmış oldunuz.
Bonsai konusunda bir çok bilgi ve aşamalı çalışmaları gösteren başlıklar var onları okuyarak deavam edebilirsiniz.
İstanbul bonsai atölye çalışmasına katılma şansınız olursa. Orada da görerek ve uygulayarak bonsai konusunda biraz aydınlanmış olursunuz.
http://www.agaclar.net/forum/istanbu...lari/26690.htm

gap2010 30-03-2012 14:45

Teşekkür ederim Tekin. O başlığı gördüm, hatta gördüğüm katılmayı çok istedim ama çalıştığım için malesef gidemiyorum :( buradan bilgileri okuyorum sürekli. Yorumlara tecrübelilere bakıyorum. İnşallah bir yerden adım atacağım.

Sakaki 30-03-2012 22:09

Sn. gap2010,

Benim bonsaiye ilk adım attarken satın aldığım ağaçlardan birisi idi cryptomeria. Fiyatı da doğrudur fazla pahalı birşey değil.
Ancak zaman icinde öğrendim ki (eğer aynı tür ise ikisi de) bu türün ne dalı ne gövdesi ne yaparsanız yapın fazla kalınlaşmıyor. Çalı türü bir ağaç.
Ama önemli degil mini bonsai yapacam derseniz ideal bence.

Cizmeli Kedi 31-03-2012 08:17

Merhaba,

Biz de eşimle bonsai sevdasına düştük. Marketten alınanların durumlarını görünce ve okuyunca limon çimlendirip yavaş yavaş büyütelim diye heveslendik. Bonsai halini görebilir miyiz orasını bilmiyoruz tabii ama ilk adımlar için bize yol gösterebilirseniz aydınlanmış oluruz.

"Çekirdekler çimlendikten sonra derin bir kaba ekin çünkü kazık kök yaptığından sığ saksılarda limonlar ölür" denildi. Bonsai olabilmesi için de sığ saksı gerekli. Biraz büyütüp öyle mi sığ kaba almalı yoksa limon bonsaisi için farklı bir yöntem mi izleniyor acaba? Ne yapmalıyız? Bize yol gösterirseniz çok sevineceğiz.
Teşekkürler.

Sakaki 31-03-2012 10:40

Sn Cizmeli Kedi,

Sığ saksı en son iş. Yani bonsai adayınızı belirli bir seviyeye getirene kadar zaten sığ saksıya almamız ağacın ölmesine bile neden olabiliyor, orası doğru.
Benim adaylarımın çoğu şu anda 20 litrelik saksılarda.
Sadece ya doğası gereği zaten yapısı küçük olan ya da mini bonsai çalışacaklarım 10 litrelik saksılarda. Onlar da 5-10 tane zaten.
Bende bir tane mandalina var ve 20 litrelik saksıda. Siz de böyle başlayabilirsiniz.

Ali H. ALI 02-04-2012 10:25

Herkese iyi gunler,

Bonsai yapmak icin bircok arkadas limonu seciyor, limon agacindan da bonsai olabiliyor ama bircok agaca gore daha zor bir agac secimi.

Fidancilarda bulacaginiz, cevrenizde yetisen yerli(endemik) agac turlerinin fidanlari ile ise baslamak, yeni basliyanlar icin uygun olur diye dusunuyorum.

Limon, tohumdan yetistirilip bonsai yapilmak istenince is daha da zorlasiyor. Yeni basliyan biri icin tohumdan bonsai yapmak uzunca bir zaman aliyor bu zaman suresinde de yeni basliyan bircok kisinin hevesi geciyor.

Mutlaka tohumdan bonsai yapilabiliyor ama bunu daha ilerki bir zamana birakabilirsiniz. Ilk calismalariniz satin alacaginiz uygun fidanlar uzerinde olsun. Tohum ekseniz bile tohumlara takilip kalmayiniz! baska fidanlar uzerinde calisirken birakin ektiginiz tohumlar buyuyup gelissin bonsaiye uygun fidanlar olsun..

bonsaikon 03-04-2012 15:54

Selamlar,

Bahçemde bir fındık ocağı var. Nasıl gelmiş neden gelmiş orada ne işi var bilemiyorum ancak sanırım eski zamanda dikilmiş ve yerini sevmiş, bir hayli heybetli bir durumda. Fındıktan çelik, daldan toprakta köklendirme, daldırma vs. bir çok yöntemden bahsedilmiş ancak bonsai yapımı için havai köklendirme yapılıp yapılamayacağı veya daldan kesip saksıya dikerek köklendirme hormonuyla köklendirilip, yaşatılıp yaşatılamayacağı hakkında bir bilgi bulamadım. Daha önce böyle bir şey denemiş veya duymuş olan var mı acaba? Eğer ihtimal dahilindeyse gelişkin bir daldan saksıya alıp denemek istiyorum. Olmayacak bir işse cahilliğimin kusuruna bakmayın :)

Harun Parlak 03-04-2012 17:37

Fındık genelde kök ayırma yöntemi ile üretilir. Tohumdan da üretmek mümkün çelik ile üretilemez değil ama zor.

Bonsai olurmu sorunuza da dünya da örnekleri var. ben de karadenizlilerden bekliyorum. Söküp yaktıkları fındıklardan yaparlar belki.:)
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:A...hV4q7bsE7GNKLw

ozkan.ank 04-04-2012 09:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 897751)
Oskan bey iyi gunler.

Hediye gelen bir bonsai'yi hayatta tutabilmek icin elinizden geleni yapacaksiniz bundan hic kuskum yok. Yalniz aklinizin bir kosesinde olsun. o bonsai de yasiyan bir canli ve olmesi dogaldir yani agacinizi yasatamazsaniz bu sizin icin hayal kirikligi yaratmasin. Umarim oyle bir sonucla karsilasmaz ve hediye bonsainiz yillarca size arkadaslik eder.

Fukian tea (Cormona microphylla) her zaman yesil duran yapragini dokmiyen bir tropik bitki. Ithal edilen bonsailerde genelde toprak yapisi fazla miktarda killi olur. Bu ilk topragi, uygun bir bansai toprak karisimi ile uygun zamanda degistirmek iyi olur. En uygun zaman da baharin ilk haftalari olabilir. Toprak degisiminden sonra kesinlikle en az 4 hafta besin ve gubre verilmemeli.

Bonsai olumlerinin nedeni en fazla sulamadan kaynaklaniyor. Az sulama ve ya cok sulama agacin olumune neden olabiliyor. Fukian tea cok sulanirsa yapraklarinda sararmalar olabilir, topragin ust kismi kurumaya basladigi zaman ikinci bir sulamayi yapabilirsiniz.

Agaciniz bir tropik bitki oldugu icin ic mekenda tutmaniz dogru olur. Isik alan bir yerde ve gunde direk bir saatlik gunes isigi gorurse bu yeterli olur. Isik yaninda nemi de seven bir bitki, saksi yaninda bulunduracaginiz icerisinde su olan bir su kabi ve ya arada bir fis, fislaycaginiz su nemlilik sorununu cozebilir.

agaciniz saglikliysa her mevsim budama yapabilir ve agaciniza bir forum verebilirsiniz. Kimi zaman tel sarimlarina ihtiyac duymadan fukian tea sekillendirilebilir.

Yabanci oldugunu dusundugun konulara okumakla basliyabilirsin. Okuduklarini da uygulamaya baslayinca o konularda da yabancilik duymiyacaksin. Bonsai guzel bir ugras. Tek agacla kalma baskasinin baska agaclar hediye etmesini de bekleme. Kendine, daha kolay bakabilecegin yerli agac fidanlarindan bonsai adaylari sec ve onlar uzerinde calismalar yap. Umarim bonsai sizin icin uzun soluklu bir ugras olur.

Bana soracaginiz sorularla kafami sisireceginizi dusunmeyiniz. Soracaklariniza verecegim cevaplarin size yari olur da bonsaiyi ogranirseniz bu beni mutlu eder. Ilerki yillarda size sorulacak bonsai sorularindan sizin de kafanizin sismeycegini dusunuyorum!


Hocam tekrar merhabalar, tavsiyelerinize uydum ve 4 aydır bende olan ağacım gayet sağlıklı.. sanırım toprak değiştirme zamanım geldi, bu galiba çok riskli bir işlem,

- yanlış toprak karışımı uygulama ihtimali var
- doğru karşım olsa bile toprak değiştirirken bir hata yapma olasılığı var.

malum nisanın ilk haftasındayız, toprak değişimi için kaynaklar araştırmaya başladım, sizin de tavsiyelerinizi merakla bekliyorum.
Syg.

bonsaikon 04-04-2012 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tekin (Mesaj 940000)
Fındık genelde kök ayırma yöntemi ile üretilir. Tohumdan da üretmek mümkün çelik ile üretilemez değil ama zor.

Bonsai olurmu sorunuza da dünya da örnekleri var. ben de karadenizlilerden bekliyorum. Söküp yaktıkları fındıklardan yaparlar belki.:)
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:A...hV4q7bsE7GNKLw

Tekin Bey merhaba, bu linkini verdiğiniz resimdeki sanırım süs fındığı, 2 gün önce bunlardan fidanlıkta gördüm, bunlar bonsaiye çok uygun yapıda fiziksel görünüm olarak. Ama benim bahçemdeki normal fındık, böyle kıvrımlı dallara sahip değil, düz ve kalın dalları var. Odunsu bir yapısı da olduğu için belki havai köklendirme veya çelik yapabilirim diye düşündüm. Aslında denemekten zarar gelmez. Madem deneyen de yok, karadenizli arkadaşlar da bu konuda çekimser kalmış, ben deneyeyim de merak edenler de cevap almış olur :) Bir havai köklendirme bir de çelik deniyorum bakalım ne olacak.

bonsaikon 04-04-2012 12:10

Fındıktan çelik ve havai köklendirme denemelerimi http://www.agaclar.net/forum/diger-i...htm#post940487 linkinde görebilirsiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025