agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Genel bonsai sorularınız (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1982.htm)

kirangokhan 12-06-2010 10:44

Teşekkür ederim bir an bonsaimin stilsiz olduğunu düşünmüştüm :) Bu sevinçli haberi hemen kendisi ile paylaşacağım :)

memet 12-06-2010 22:06

Sizin ulmus en çok Tachiki forumuna yakın. eğer "s" ile açıklayacaksak, bu tarzda bir "s" görebiliriz az çok.
Nejikan bir s çizmekten çok, burgu yapar. (Twisted) Bu tarza semazen adını önerdik bir Türkçe'de.
Tourkana bir yerlerde böyle bir zeytin ağacını fotoğrafını eklemişti foruma.

Tachiki forumunu, kıvrımlı dik tarz, inceleyerek ağacınızın budamalarını buna göre yapabilirsiniz.

bonsaisan 12-06-2010 23:17

Mehmet "TACHIKI" ve " MOYOGI " her iki formda kıvrımlı dik tarzdır.
Aralarında ki fark ise TACHIKI:kıvrımlı diktarz.
Moyogi ise gayri kıvrımlı dik tarz olup kökllerden yukarı çıkan ağaç sipiral formda döner bu dönüşlerde dalar dışa doğrudur ve bu tepede sonlanır.
tachiki ve moyogi bu yöleri ile kendi içinde ayrılır.

Nejkan sert burguları olan bir form.Bu burguda ki sebeb iletim demetlerini zadelemeden ağaç geç iken yapılan bir döngü hareketidir.

Tachiki ve moyogide bu sert burgu hareketi kabul görmez.
Ve şu anda ülkemizde satılan bonsailerin geneli Çİn itali olduğu içinde hemen hemen her ticari bonsaide bu sert kıvrım burgu hareketi mevcudur.

cod123 24-06-2010 08:39

gercekten güzel çalışma

YeşilSeven 14-07-2010 12:54

2 Eklenti(ler)
Ali bey merhaba,

Diğer bonsai aday adayı fidelerim ektedir. İlk foto tohumdan çıkma 2 yaşında, ağacın karaselvi olduğunu düşünüyorum. Diğeri ise yine tohumdan yetiştirme japon kara çamı 1 yaşında. Bunlarla ilgili olarak japon çamını, meşe filizi gibi yine küçüp seramik mini kupaya alacağım.
Karaselviyi ise uygun bir yatay saksı bulduğumda oraya alacağım. Öncesinde telleme işlemine başlamam gerekli diye düşünüyorum. Bunlar ilk denemelerim olduğu için kara selvi olduğunu düşündüğüme telleme ile formal upright ya da wind-swept tarzının uygun olacağını düşünüyorum. Gerek meşe filizi gerekse bu ektekiler için sizin gibi üstadlarımızın fikirlerini bekliyoruz. Şimdiden teşekkürler.

memet 14-07-2010 14:40

Fidanlarınız üzerinde çalışma yapmak için çok küçük ve ince. Bunlara bakmayı sürdürüp, gövde kalınlığı daha uygun fidanlarla çalışmanız daha uygun olur. Bu incelikte fidanın üzerinde çalışılabilmesi için bir kaç yıla daha ihtiyacı olur. İkinci fotoğraftaki fidan ise bundan çok daha fazla bir zaman isteyecek.

kalambaklı 15-07-2010 16:08

Sevgili Ali abi, ağaçların köklerine telleme yapıldığını bir yerde okudum ve ne derecede doğru olduğunu sana sormak istedim, böyle bir şey varsa tellemenin amacı nedir?.
Sevgilerimle,

jeomeo 15-07-2010 21:45

Kalın kokleri yatayda tutmak ve nebariyi düzenlemek için telleme yapılıyor. Başka bir sebebi yok sanırım, ya da varsa ben de merak ediyorum.

kalambaklı 17-07-2010 08:59

Sayın jeomeo, başka bir amacın olduğunu düşünüyorum, sanki kök üstü bölgeyi kalınlaştırmak için gibi.
Tabii ki bize en doğru cevabı Ali abi verecektir.

Ali H. ALI 17-07-2010 14:29

Agaci saksiya sabitlemek icin, saksi altindaki deliklerden gecirilen teller koklerin icerisinden gecirilip agac iyice saksi icerisine sabitlenir. Bu yontem hemen hemen her bonsai saksisina dikilen agacta uygulanir. Saksi degisimlerinde de de teller kesilip agac saksi icerisinden cikarilir, kok budamasindan sonra da ayni sekilde yeni tellerle tekrar saksiya sabitlenir. Koklerin icerisinden gecirilip baglanan tellerin koklere bir zarari yotur.

Bir de Jeomeo'nun anlatigi, agacin koklerin basladigi yerden agacin govdesine yuzuk gibi sarilan telle govdeyi bogarak telin ust kisminde kalan govde kisminin kalinlasmasini saglamak yontemi var.

Sakaki 17-07-2010 22:30

Sn Ali bey,

Yeri gelmisken bir soru da ben sorayim size: ben bu bogma isini tam anlamadim. Telle sıkarak boguyoruz bir sekilde onu anladim (:D) ama teli ne tarafa dogru sararsak hangi kisim boguluyor veya hangi kisim kalinlasiyor tam anlayamadim. Ayrica bogdugumuz yerde izi kalacak bu kotu bir sey degilmi?
Bir resimle gostermek mumkun olur mu acaba?

memet 18-07-2010 07:36

Kalın bir tel, kökün başladığı yerde, toprak altında kalacak biçimde yüzük gibi takılıyor. Bu telin üst kısmında gövdenin kalınlaşmasına neden oluyor. Toprak altında kaldığı için telin izi görünmüyor.

jeomeo 18-07-2010 12:28

Yakın zamanda konuyla alakalı bir fotoğraf çekmiştim fakat makinem şu anda bende olmadığı için ekleyemiyorum, en yakında eklemeye çalışırım. Eğer doğada kaya içerisinden bir çatlaktan çıkmış ağaçları gözlemlerseniz, kayanın hemen üzerinde gövdeye nazaran çok daha kalın bir bölüm vardır. Burada kayanın yaptığı sıkıştırma işlemini biz bir parça tel ile yaparak gövdede kalınlaşma sağlamaya çalışıyoruz. Kalınlaştırma için bir diğer yöntem olan ağacı çekiçle dövme yönteminin bir benzerini de sopa ile vurularak meyveleri toplanan ağaçların yamuk yumuk şişliklerle dolu gövdelerinde görebilirsiniz.

Sakaki 18-07-2010 22:22

Cok tesekkur ederim memet abi ve sn jeomeo. Simdi daha iyi anladim.
Peki bu bogma yonteminde teli cok sıkmıyoruz degil mi? Sadece sardığımız bölgeye tam oturacak sekilde mi ayarlayacagiz?

tuncayberk 11-08-2010 16:05

Merhabalar Fukien Tea(Carmona) cinsi bir bonsai aldim fakat aldigim yerden sulamayi 2 gunde bir bir kaba daldirma seklinde sulamam gerektigi soylendi ve baska hicbirseye gerek duymadigi soylendi fakat gubrelenme konusunda hicbir bilgi verilmedi sivi gubre kullanmayi tercih ediyorum ne marka ve nasil bir urun onerirsiniz ve topraginida degistirmek istiyorum fakat nasil bir toprak kullanicagimida bilmiyorum.
Simdiden tesekkurler.

tuncayberk 11-08-2010 17:49

Ayrica az once topragina yakindan baktigimda 2 tane sumuklu bocek yavrusu gordum ve birde toprak solucani yavrusu vardi aldim ama icinde kimbilir kac tane vardir

envor 11-08-2010 22:56

1 Eklenti(ler)
Ali hocam merhaba, benim size ginko biloba ağacı hakkında sorum olacak, geçenlerde bir arkadaşım hediye olarak bu ağacı istanbuldan getirdi, arabaya sığmayınca 30 santimden kesip öyle getirmiş, iki hafta geçti ama hiç bir filiz patlatmadı, bende aşı yapmak istedim ve kargo ile bir kaç dal gönderdiler ve bu mevsimde göz aşısı yaptım, zamanımıdır tam emin değilim, bu konuda tecrübelerinizi, yorum ve önerilerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Saygılarımla...

Eklenti 165800

bonsaisan 11-08-2010 22:58

Sayın tuncayberk

Toprak içinde hayatı barındıran bir ev dir.
Toprakda yararlı organzimalar dışında zararlı organzimalardan vardır.
Öenmli olan bunların dengeli bir biçimde toprakda ulunmasıdır.
Birini fazlalaşması diğerini etkiler

Bonsai sulama toprakda daki bir denge dir.

Su ile hava toprak içinde dengeli olmalıdır eğer biri fazla olur ise bu bikiyi etkiler.

Zararlılar ile fizksel mücadeliyi ilk başda yapmışsınız.
Buna devam ediniz.
İlaç son çağredir.
Bazen gerek bile kalmaz.


Sula işlemi kimi zaman daldırma yötemi kimi zaman toprağın üstende sulanması kimi zamanda spreyleme ile yapılır.

Öenmli olan ağaçın sağlıklı bir şekilde toprağın tüm katmamlarında orantılı nem ve havanın bulunmasıdır.

bonsaisan 11-08-2010 23:02

Güzel bir soru güzel bir deneysel çalışma olumuş.
Ortam ısı nem değerleri etkili ise sonuç vereçektir.
Bazı türlere göz aşısı temmuz ayında yapılıyor ginko konusnda bir aratırmak yapmak lazım.
Ali hocamında fikrini almak lazım.
Bir diğer konu ana gövde üzeridne göz yok **** gözler aktif değil ise hızlı şekilde sürgün vermekde zorlanmasında dolayı sorun olmuş olabilri.

Bende 3 adet ginko var bende derin budama yapmıştım.
Ama gerideki gözler aktifdi ve hemen tepki vermişlerdi.

tuncayberk 11-08-2010 23:23

Oncelikle tesekkurler bonsaisan fakat ben yolda tasirken ayrica arabada cok sallandigindan bonsai toprak icinde cok fazla saga sola oynuyor ve sakisyla toprak arasinda bosluk var ve bazi yerlerden kokler disari cikmaya baslamis topragi yenilemeyi ve guzel bir toprak almak istiyorum durum kotu gibi fakat bu donemde toprak degisimi yapmamam gerekiyor galiba.Hala uzerinde yeni yeni cicekler aciyor ama saksiyada sigmiyor tekrar yardimci olursaniz sevinirim.Iyi geceler.

Ali H. ALI 12-08-2010 11:26

Tuncayberk, aramiza hos geldiniz.
Fukien tea hakkinda arkadaslar gereken bilgileri vermisler.

Su an havalar sicak oldugu icin agaciniz toprak ve saksi degisiminden olumsuz etkilenebilir, o yuzden toprak degistirme yerine, saksiya yeni toprak ekleyip bir cubukla topragin bos yerlere iyice yerlesmesini saglayiniz.

Kis sonu da toprak ve saksi degisimi yaparsiniz.
Kolay gelsin.

Ali H. ALI 12-08-2010 11:34

Envor iyi gunler.

Mabed agacinin uzerine yaptigin asilar goz asisi icin gec olmadigini ve acilirlar diye dusunuyorum.
Anac uzerinde de baska gozler varsa onlar da acilir, guclu bir govde ve kokyapisi var gibi gorunuyor bu da yasamini surdurmesi icin yeterli nedendir.

Sana guzel bonsai calismalari diliyorum.

Ali H. ALI 16-08-2010 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Floyd
Merhaba Ali bey;

Dün, bir bonsai almıştım. Ficus ama hangisi olduğu hakkında bir bilgim yok. Tahminen Macrophylla diye düşünüyorum. Akşam saatlerinde, gelir gelmez onu bir kaba, kabın içine de su koydum, dibindeki delik kısmını da kapatacak şekilde bir sıkı kumaş parçası hazırladım, ama yapmamam gereken birşey oldğunu sabah anladım.(Aldığım yerde de su dolu bir yere konduğu için böyle olabileceğini düşnmüştüm) Yaklaşık 9 saat kadar bu şekilde kaldı. Sabah baktığımda açık yeşile dönmeye başlayan yapraklar olduğunu gördüm. Görünce kaptaki tüm suyu döktüm ve saksının deliğine değen kumaş tabakayı çıkardım. Açık yeşile dönen yapraklardan çok korkuyorum. Ben bunu hediye diye almıştım, teslim edemeden başına birşey gelecek... Saat itibariyle fotoğraflayabilem zor. Daha sararan bir yaprak olmadı ama açk yeşile dönenlerin sararması kesin midir? Yapabileceğim birşey var mı?


Aramiza yeni katilan arkadasimizin sorularini buradan yanitliyorum.
Bonsai aldiginiz kimi yerlerde de bonsainin nasil sulanacagini bilmemis olabilirler. Oysa bonsaide sulama en onomli konulardan biridir. Dogru sekilde yapilmayan bir sulama her zaman agaclar icin olumsuz durumlar yaratabiliyor.

Bonsai saksisi su dolu bir kovaya daldirilarak bir sulama yapilacaksa, bonsai saksisi su icerisine gomulmusken topraktan su uzerine cikan hava kabarciklari bittigi zaman(1-2 dakika kadar) saksi sudan cikarilip fazla suyun da saksidaki su suzme deliklerinden cikmasi gerekir. Yukaridaki alintida yazilanlar, saksinin uzun bir sure su icerisinde kalmasi bir yana suyun suzulup cikacagi delikler de tikanmis. Suyun suzulup cikacagi deliklerin surekli acik ve fazla suyun disariya cikmasi gerekiyor.

Agacin baska bir sorunu yoksa bu olumsuz durumu atlatacagini dusunuyorum. Yapraklar sararip dokulse bile dogru bakilip sulandigi surece yeni yapraklar cikaracaktir.

Ikinci bir sulamayi saksidaki toprak yuzeyi kurumaya basladigi bir zamanda yapiniz. Topragin ne cok kurumasina ne de cok sudan camurlasmasina izin vermeyiniz.

Kolay gelsin.

mavisedir 04-09-2010 07:46

Sayın Ali bey, bonsaim ficus türlerinden, sanırım 'ficus microcarpa'.Fotoğraf yükleyemiyorum yanılıyor olabilirim ficusun hangi türü olduğu konusunda ama, ficus olduğu kesin. Bu ara yapraklarında kararıp dökülme sorunu vardı, sulamayla alakalı olduğunu öğrendim. Sıcaklarda fazla sulamışım sanırım. Bonsaiye yaklaşık 1 senedir bakıyorum ve üzerinde hiçbir uygulama yapmadım.Yapraklarının boyutu büyüdü dalları uzadı.Size sorum; hangi mevsimde nasıl bir uygulama yapacağım? Birde Hindistan cevizi torfu bonsai için uygun olur mu?

Ali H. ALI 04-09-2010 14:38

Iyi gunler sayin mavisedir.

Bir incir agaci oldugunu dusundugunuz, agacinizin fotgrafini ekleme imkaniniz olsaydi size daha faydali bilgiler verebilirdik.

Yapraklarindaki kararma ve dokulmeler dusundugunuz gibi sulamadan olusan bir sorun olabilir.

Bonsaide budama cok onemlidir, agacinizi gerektigi gibi budamazsaniz, kisa bir sure sonra bonsai olmaktan cikar, saksi icerisinde dikili her hangi bir bitki olur.

Su an oralarda sonbahar oluyor. Budama yaparsaniz(yaprak budamasi da) inciriniz havalarin sogumasi ile belki yeni surgunler cikarmayabilir. En iyisi budama ve telleme konularini iyice okuyup, incirinizi onunuzdeki baharda budamaniz dogru olur diye dusunuyorum.

Hindistancevizi torfu yalniz basina bonsai icin pek uygun degildir. %50 dere kumu ile karistirirsaniz iyi bir karisim elde edebilirsiniz.

Kolay gelsin.

mavisedir 05-09-2010 17:11

Yardımcı olduğunuz için teşekkürler Ali Bey, kısa zamanda fotoğraf sorununu halledip, fotoğraf yükleyeceğim inşallah.

bonsaisan 05-09-2010 21:26

SAyın mavisedir

Ali hocam gerekli açıklamaları yapmış.
Gerektiğinde forum içinde bu tür ile yapılan çalışmalara ulaşabilir.
Elinzide tüürn bakımı ve diğer konuları üzerinde çalışmaları kendinzide yapabilirsiniz.

Saygılar.

gülağacı 05-10-2010 09:06

merhaba ,ikişer adet keçi boynuzu ve akçaağaç olduğunu tahmin ettiğim ,bonsai adaylarım var,sivasta yaşıyorum dışarda bakmam riskli soğuk yüzünden,pvc kaplı balkonda büyür mü bunlar ?ben aslında tesadüfen başladım,maksadım saksıdan bahçeye almaktı sonra bonsai yapmaya karar verdim:p

Ali H. ALI 07-10-2010 12:14

Sayin gulagaci aramiza hos geldiniz.
Keciboynuzu da akcaagac da dis mekan bitkileridir. Fidanlariniz genc ise onlari kisin soguktan korumaniz gerekiyor. Sivasin kis iklimi de sanirim oldukca soguk geciyordur. O yuzden kisin fidanlari kapali balkonunuza almakla iyi etmissiniz. Yalniz kis oldugu icin ve gelismelerini durdurduklari icin, fidanlariniz gelisme gostermiyecektir. Sadece soguk kisi zarar gormeden atlatacaklardir.

Havalar isindigi zaman(bahar da) onlari bahcenize cikarabilirsiniz. Soguktan etkilenmiyecek kadar gelistikleri (6-7 yaslarinda) zaman disarda bahcede de birakabilirsiniz ve bahcede onlari soguktan korumak icin onlemler alirsiniz.

Agaclarinizi fotograflayip adiniza bir sayfa acarsaniz bircok arkadas size yapmaniz gerekenleri, agaclarinizin fotograflarina bakip soyliyecektir, siz de dusunce ve onerileri degerlendirip ne yapacaginiza karar verirsiniz.

Size guzel bonsai calismalari diliyorum.

gülağacı 09-10-2010 14:12

teşekkür ederim,en kısa zamanda fotoğraf yükleyip önerilerinizi almaya çalışacağım..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025