agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Genel bonsai sorularınız (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1982.htm)

chad 06-08-2008 18:41

Selamlar Ali Hocam yaklaşık 2 sene kadar önce tohumdan yeşerttiğim acer fidemle ilgili birkaç soru sormak istiyorum.

Geçtiğimiz değil ondan önceki kış evin içinde bir bardakta filizlendi ve yaz gelince daha büyük bir saksıya alıp balkonda direk gün ışığı almayacak bir köşeye yerleştirdim geçen sene hiçbir sorun yoktu. Sonbaharda yapraklarını döktü ve kışın ardından bu bahar tekrar yapraklanmaya başladı birçok dal verdi ve geçen seneye göre daha çok büyüdü. fakat bu yaz yapraklarını dökmeye başladı hatta yazın ortası gibi bütün yaprakları döküldü tam ölüyo derken tekrar yeşerdi ve daha çok yaprak çıkardı ama aynı şekilde kuruma yaprak uçlarından başlayarak tekrar ortaya çıkmaya başladı ve sanırımda yine bütün yapraklarını dökcek. ayrıca verilen sudan sonra 1 hafta 10 gün kadar altındaki toprak kurumuyor devamlı nemli kalıyor sanırım bu gidişle çürüyecek zavallı bitki. gübreleme konusunda ise sıvı bonsai gübresi kullandım ve en fazla 3 kere vermişimdir oda önerilen dozdan daha fazla olmadı. Şu anda direk güneş ışğında değil. Resimleri aşağıya ekliyorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum, acaba daha küçük bir saksıya alıp birazda kök temizlemesi yapmalımıyım. mevsim uygunmudur bilemiyorum saygılar...

http://img381.imageshack.us/img381/4451/25245855qx9.jpg
http://img381.imageshack.us/img381/3166/74910855st6.jpg
http://img253.imageshack.us/img253/2747/42471428ll0.jpg

memet 06-08-2008 19:05

Sıcaktan zarar görmüş gibi, sanırım demir yetersizliği de var.

bonsaisan 06-08-2008 19:24

Sayın chad

Acerlerde ki ne yazıkki en büyük problem bu.
Aşırı sıcak uygun olmayan toprak ve nem sonuçunda acerlerde mantar oluşuyor.
Canlı ve güçlü gelen sürügünler acılıp yaprak oldukdan sonra bir anda kuruyorlar.
Ne az suyu nede fazla suyu sevmiyorlar.
Nerede ise her 20 günde bir mantar için ilaçlama yapsamda aynı şelikde devam ediyor.
Saygılar.

chad 07-08-2008 22:06

cevap için teşekkürederim memet ve bonsaisan.
sıcaktan zarar görmesi mümkün olabilir nekaddar güneşte kalmasada havalar epeyce sıcak. Peki küçük bir saksıya almak için uygun bi dönemmi acaba?

bonsaisan 08-08-2008 14:09

Sayın Chad

Acerler özelikle palmatum ve özeliklede kırmızı yapraklı olan türler çok hassaslar.

Biirncisi gelişme dönemi olan mart ayından kasım ayına kadar süren süreçde kesinlikle dalarının budanmaması gerekir çünkü acerler kanayan tür denilen ve budamada kesilen yerden inanılmaz orada su kaybı yaşına ve bu açığı macunla bile kapatsanız.Aşırı derecede geriye doğru o dala kuryana kadar ilerleyen bir kuruma serglerler.

Bu yüzden dal budamalarının şubar mart döneminde yapılması mantıklıdır.

Kök budaması ve bir boy büüyk saksıya **** ufak saksıya aktarım işlemide aynı şekilde şubat mart aylarında **** martın son hafdalarında tomurcuklar patlamadan önce gerçekleşmelidir.


Yok sa ağaç zarar görebilir **** ölebilir.

Şu anda köklerin içinde bulunduğu toprağa dokunmak demek fidanınızı kaybetmeniz demek olabilir.


BU yüzden ufak bir saksıya alamayı denemeyin.

chad 08-08-2008 15:16

teşekkürler sevgili bonsaisan. marta kadar hiçbirşekilde dokunmuyorum fideye ozaman ama yinede durumu pek ümitli verici değil. kolaygelsin...

bonsaisan 08-08-2008 16:08

Şİmdi ümit verici oomayan yeni çıkan sürügünler açıp kuruyorise eğer çok çabuk soluyorsa büüyk ihtimal ile köklerde sorun var demekdir mantar olaması olası.
Bu yüzed kontak etkili bir mantar ileçı kulalanmanız gereke bilir amam neyazıkki bu ilaçlar 500 gr **** 1 kilo olarak satılır ve 10 ytl ve üzerei şeklindedir.
Genede biz bonsai dostları bu ilaçın 20 gr kadar bir miktarını kulanırız ki ben genelde 10 lt suya 6 gr kadar verilen tarife göre kulanıp 30 adet ağacımda kulanıyorum.
Şu anda kadar kulandığım ilacın toplamı 30 gr kadar kulandım 1 kg ialçdan artık siz düşününü ne kadar az bu yüzden maliyetli geleçekdir.

Tavsiyem bu tür mantar ialçı kulanan bir seraçıdan alaçağınız 1 litre taze hazırlanmı ilaçı ağaçınızda kulanamanız **** forumda bu konu hakkında yazılar var ev yapımı ilaçlar kısmında kök çürümesi başlığı altında buradan ev yapımı bir ilaç formülü de kulna bilirsiniz.

Saygılar.

chad 14-08-2008 08:45

teşekkürler bonsaisan...

Eaglion 14-08-2008 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chad (Mesaj 265954)
...ayrıca verilen sudan sonra 1 hafta 10 gün kadar altındaki toprak kurumuyor devamlı nemli kalıyor sanırım bu gidişle çürüyecek zavallı bitki...

Sayın Chad,

Bu hiç normal değil. Kullandığınız kapta yeterli miktarda delik olduğuna inanıyorsanız verdiğiniz su miktar çok fazla demektir. Görüntüden, toprak karışımınızın da, su tutan (torf ağırlıklı galiba) bir hali var. Şu an uyguladığınız sulama yöntemini bırakıp, saksıyı bir sprey yardımıyla nemlendirin. Başlangıç olarak 4-5 fıs deneyin. Bir gün sonra, en kötü iki gün sonra saksınızın kurumuş olması gerek. Eğer kurumuyorsa daha az, çabuk kuruyorsa daha fazla fıs yaparak ideal miktarı bulmaya çalışın. Yoksa bonsaisanın belirttiği gibi sorundan kurtulmanız mümkün değil.

Bir de, gölgede tutmak güneş yanıklarını azaltacaktır. Sizin yapraklarınız yanık değil, dıştan kurumuş gibi. Rüzgara maruz kalmadığına da emin olun. Rüzgar acerlarda en az sıcak kadar su kaybına ve kurumaya neden oluyor.

chad 23-08-2008 14:12

öneriler için sağolun fakat 1 hafta önce gittiğim tatilden döndüğümde agac tamamen kurumuştu bazı yaprakları hala yeşil fakat kuru gibi aşağı sarkık bütün yeşil dallar kahverengi olmuş ama kupkuru değil bükünce kırılmıyor eğiliyor. sanırım artık onu kurtarmak için yapılabilecek bişey kalmadı??

Ali H. ALI 23-08-2008 15:21

Iyi gunler, onu saksisindan cikariniz. Curuyen kokler varsa keskin ve temiz bir makasla temizlediktan sonra, suyu suzen bir toprak karisimi kullanip saksiya dikin,(ayni saksiyi kullanacaksaniz saksiyi iyice yikayiniz icinde hic eski toprak kalmasin.) dal uzerinde sadece 1cm lik bir yaprak dalcigi kalacak sekilde, uzerindeki yapraklarin hepsini budayiniz.

Yaliniz sulamasina ozen gosterip onu golge bir yerde tutunuz. Saksinin altinda da suyu toplamak icin baska bir kap olmasin agacinizi suladiktan sonra fazla su suzulup disari ciksin.

Bol sanslar.

Ayseloge 25-08-2008 19:09

Sayın Ali H. Ali;
Belki hatırlarsınız iki tür bonsai almıştım dükkanımda satmak için.(zelkova ve gingseng) Zelkovanın yaprakları dökülünce endişelenip size sormuştum.Baharda yapraklanacağını söyleyerek beni rahatlatmıştınız.Şu ana kadar çok sorun yaşamadık aşırı sıcakların dışında.Şu sıralar taze yapraklar geliyor ama yinede pek keyifli görünmüyor. Yaprakları sıklaşmadı. Sık sık suladım ve toprak aşındı.Toprak ilave edeyim mi? Ya da saksısını mı değiştirmeliyim? Ayrıca canlanmasını sağlamak için ne yapmalıyım?
Şu anda fotoğraf yükleyemiyorum mutlaka sonra tekrar deneyeceğim.

memet 25-08-2008 20:00

Aşırı sıcaklar bütün bitkileiri zorluyor, bitkinin keyifsizliği bu nedenden kaynaklanıyor olabilir. Gerekli gübreleri vermeye devam edin.

aliş 26-08-2008 06:13

Sayın Ali H. ALI,
orkide ağacından ve bodur akasya ağacından bonsai olurmu?Eğer çok saçma bir soruysa affedin basaiyi yeni tanımaya başlıyorum.

Ali H. ALI 26-08-2008 10:12

Ayseloge iyi gunler. Sanirim su an oralarda sicaklar devam ediyor o yuzden, Dusundugunuz saksi degisimini onunuzdeki kis sonuna birakiniz. Saksi degismisken ona kok budamasi da yaparsiniz. Onunuzdeki bahara da istediginiz gibi dallanip budaklanir. Su an saksiya toprak ekliyebilirsiniz bunun bir sakincasi yoktur.

Az miktarda besin veya gubre verebilirsin, sonbaharda artik gubre ve besini kesmelisin, cunku agacin yapraklarini dokup uykuya yatacaktir.

Ekleycegin resimlere bakip daha fazlayardimci olmiya calisacagim.
Kolay gelsin.

Ali H. ALI 26-08-2008 10:29

Iyi gunler Alis, orkide agaci derken orkideleri degil de agacini(Bauhinia) soruyorsun degilmi? orkidelerden bonsai olmaz ama orkide agacindan(Bauhinia) olmamasi icin bir neden yok. Yalniz ilk deneyceginiz agaclarin cevrenizde buyuyen yerli agaclardan olmasini oneririm.

Bodur akasyadan da bonsai yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

bonsaisan 26-08-2008 10:37

Sayın Ayseloge
ağaclarınızı aşırı sulamayın.
Bu kökleri için sorun oluşturur.
Su yaprakları geliştireçek diye birşey yok.
Aşırı sıcaklık saksı içinde yogun bir nem oluşturaçakdır.Bu ağaçı rahasız edecekdir.
Birde bol suladığınızda toprakda ki toprak ahvası yerinde toprak suyu yogun olaçağı için ağaçın kökleri hava alamaz ve çürüme başlar.
Ağaçı serin bir yere alın.Gübrelemeyi kesin.
Yogun gübre köklerde aynı sorunu tetikler.
Saygılar.

Ali H. ALI 26-08-2008 13:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisan (Mesaj 271651)
Sayın Ayseloge
ağaclarınızı aşırı sulamayın.
Bu kökleri için sorun oluşturur.
Su yaprakları geliştireçek diye birşey yok.
Aşırı sıcaklık saksı içinde yogun bir nem oluşturaçakdır.Bu ağaçı rahasız edecekdir.
Birde bol suladığınızda toprakda ki toprak ahvası yerinde toprak suyu yogun olaçağı için ağaçın kökleri hava alamaz ve çürüme başlar.
Ağaçı serin bir yere alın.Gübrelemeyi kesin.
Yogun gübre köklerde aynı sorunu tetikler.
Saygılar.

Ayseloge, benim yazdiklarim ve bonsaisanin yazdiklari arasinda celiski varmis gibi gorunuyor, bir karisikligi onlemek icin asagidakileri belirtmek geregini duydum.

Ben uzakta oldugum icin mevsimin nasil oldugunu tahmin ediyorum ve havalarin daha sicak oldugundan yola cikarak agacinin uyku donemine girmesine daha zaman var dusuncesi ile agacina az gubre verebilirsin dedim.
Bonsaisan daha yakinlarda oldugu icin ve oradaki mevsimi daha iyi bildigi icin gubreyi kesmenizi onermis(ya da agacinizin asiri sulamadan, sagliginin cok kotu oldugunu dusunerek gubre vermemenizi onermis) olabilir.

Hosca kalin.

Ali H. ALI 26-08-2008 13:06

Keci boynuzu, sogudunuzu su an bonsai saksina dikmeyi dusunmeyiniz. Onun genis bir saksida ve ya yerde iyice gelisip buyumesini, guzel bir govde gelistirmesini saglayiniz.

Biliyorsunuz oralarda bonsai saksilari her aradiginizda bulunmuyor, oyuzden bir yerlerde bonsai saksisi gorurseniz alip agaclariniz icin saklayain zamani gelince agaclarinizi bonsai saksilarina dikersiniz.

Kolay gelsin.

bonsaisan 26-08-2008 15:18

Sayın keci boynuzu


Çelikle üretim olsun havai köklendirme olsun.
Gövde altında yetişen kökler kahverengi ve en az 1mm daha kalın bir görünüşe sahip olmadan içinde bulunduğu toprakdan alınıp saksılanmamalılar.

Çünkü henüz güçlenmeyen kökler bu işlem sırasında hasar görürler ve kırılgan olurlar.

Size tavsiyem ki Sayın Ali hocamda bu tavsiyede bulunmuş ağaçın gelişimine bu saksıda devam ediniz.

Saksı derin ve toprak karışımınız eğer su tutan bir cins ise ağacın sulamasına dikkat ediniz.

Saygılar.

cemboa 27-08-2008 01:38

Aynı türden bende var.Size tavsiyem hiçbir şekillendirme yapmadan mümkün olan en büyük saksıya ekip bir süre gövde ve dallarda gelişme sağlamanızdır.

Ayseloge 01-09-2008 11:00

Cevaplarınız için ayrı ayrı teşekkürler.
Ben hala fotoğraf yükleyemiyorum.Tavsiyelerinize uyacağım, umarım canlanır bonsaim.

Ayseloge 05-09-2008 14:50

1 Eklenti(ler)
Bonsaimin son durumu...Eklenti 46481

bonsaisan 05-09-2008 15:59

Sayın Ayseloge

Bonsai hiç bir şey yok sağlık açısında sadece uygun zamanda uygun budama yapmadığınız için yukarı doğru sürügn vemiş okadar .Bonsai düzenli budama şarttır bu onun daha sağlıklı ve daha sıkı sürügnler vermesini sağlar Doğru budama yapılmadığı takdirde elinde düzensi ve şekilsiz bir ağaç olur.
Saygılar.

Ali H. ALI 06-09-2008 13:56

Sayin Ayseloge'nin fotografini ekledigi bonsaisinin durumu sizlere ornek olmali. Bonsai hazir alinsa bile, Bonsaisanin belirtigi gibi bonsai uzerinde surekli budama gerekiyor. Zamanda yapilmiyan budamalar, agac uzerindeki dallarin uzayip agacin formunu bozarken bu olumsuzluga, bircok surgunun gelismesi de eklenince nerdeyse agac artik bir bonsai olamktan cikiyor.

Agaclariniz uzerinde yapacaginiz budamalarla onlara istediginiz forumu verdikten sonra, yeni cikacak surgunler uzerinde 1-2 cift yaprak birakarak cimcik alimla yeni surgunlerin uclarini budarsaniz, hem agacin bos yere enerji harcamasini onlersiniz, hem de agcinizin daha fazla kucuk dalciklar cikarip onun saglikli ve guzel bir agac olmasini saglarsiniz.

Dogru zamanda yapilacak bir budamadan cekinmemelisiniz. Budama yapmadan bonsai yapamazsiniz bunu unutmayiniz.

erdem_ 17-06-2009 21:33

merhabalar Ali bey,

bir arkadaşımın geçen yıl almış olduğu bu ağaç saksını değiştirdikten sonra yapraklarını dökmeye başlamış ölmek üzere iken bana verdi ilk işim saksıyı değiştirmek oldu, o saksının su tahliye deliği küçüktü yaklaşık 1 aydır resimdeki saksıda şuanda durumu düzeliyor yeni filizler veriyor fakat bazı dalları kurumuş ve kırılmış dalları var, o kuru dalları budamalımıyım yoksa kendilerini toparlayabilirlermi ? önerilerinizi bekliyorum şimdiden çok teşekkürler...

http://xs940.xs.to/xs940/09251/photo-0045407.jpg

http://xs940.xs.to/xs940/09251/photo-0047977.jpg

http://xs940.xs.to/xs940/09251/photo-0046244.jpg

zm_sayhan 03-07-2009 13:10

Kamkatım
 
5 Eklenti(ler)
Öncelikler herkese selamlar; Ben daha önceden arkadaşıma sipariş vermiştim. Elime yeni ulaştı. Bu yüzden siteye yükleme fırsatını yeni bulabildim..:confused::confused::confused: Eğer bonsaiyi yapmamda bana yardım ederseniz beni çok sevindirirsiniz..;););) Şimdiden teşekkürler.. Bu arada yeni aldığım fidem kamkat. Daha önceden elimde olan fidemse limon. Kamkatımın boyu yaklaşık olarak 50-55 cm. Limonumun boyu ise 1 m'den fazla.

zm_sayhan 03-07-2009 13:12

4 Eklenti(ler)
Bu da limonum :p:p:p Boyu 1m'den fazla sanırım..

izzeterisen 07-07-2009 16:52

Bu limon değil turunç sanki. Turunç filizi limonun gelişmesini durdurmuş, limon hiç farkedilmiyor bile.Turuncun aşı yerinin altından çıkan ve boylanan filizini kesin ki limon ortaya çıksın.

Veya turunç daha toplu ve sorunsuz gelişiyor. Turuncu bırakın isterseniz.

arsenik 07-07-2009 23:43

merabalar benim bonsaimin altında bi tutam yosun var gelişsinler diye sık sık spreyle nemlendiriyorum bonsaiye bi etksi olurmu nemlendirmemin


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025