agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Genel bonsai sorularınız (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1982.htm)

murare 15-12-2006 08:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turunc (Mesaj 58904)
Benim tek sorunum balkonumdaki bitkilerimi rahat bırakmayan kargalar. ...

Turunccum işine yararmı bilmem ama kuşlardan kurtulmak için annannem iplere siyah poşet asardı, korkuluk mahiyetinde. **** küçük bir zil taksan hani şu koyunların boynuna asılan çanlardan çamaşır ipine as rüzgarda sallanır engel olur belki.

Ali H. ALI 15-12-2006 12:45

Herkese iyi gunler, Turunc kargalari kacirman icin bir oneri de benden:
Balik tutmak icin ucuna olta baglanan cok ince, gorunmez gibi olan naylon sicimler var ya [ ismini balikci memet soylesin ben hatirlayamadim] onlari balkonuna gerersen[ asagilara gerip uzerine sizler takilmayin:) ] Kargalar, balkona konmak icin indiginde kanatlarina birseyin carptigini hissedecek ve carpan seyin ne oldugunu gormeden hemen geri ucacak. Belki bir iki denemeden sonra da bir daha gelmiyecekler cunku kanatlarina carpan seyin ne oldugunu ogrenemedikleri icin, senin balkonunu buyulu, sihirli bir yer diye dusunecekler.
Hepiniz hosca kaliniz.

turunç 15-12-2006 14:16

Çok mersi hocam.. Sayın Mahmut Leventoğlu da aynısını önermişti ve hatta denemişti. Bugün yine balkona dadanmışlar ve yılbaşı çiçeğimi kökünden yolup atmışlar...

memet 15-12-2006 15:41

kargaların kovalandıkları için kasten yaptıklarını düşünüyorum..
misina işini bir an evvel denemelisin..

acerpalmatum 05-01-2007 23:26

1 Eklenti(ler)
Ali Hocam öncelikle geçmiş bayramınız kutlu olsun ve nice yıllar sağlıkla hep yanımızda olun...
Bayramda hazır fırsat bulunca dağ bayır dolaşayım dedim...bir kaç güzel kare yakaldım. Ama konu çam olunca açıkçası sökmeye de kıyamadım. Kendimi o kadar tecrübeli hissetmiyorum. Birde çamların henüz tam olarak uykuda olmadıklarını düşündüm.
Açıkçası ağaçlar çok güzel bence ama nasıl bonsai olur bilemiyorum. Sİzin fikrinizi alayım dedim...

acerpalmatum 05-01-2007 23:34

1 Eklenti(ler)
Çamlara ne yapacağımı bilmediğim için kıyamadım ama ne yapabileceğimi bilmediğim halde bu ağacı söktüm. Belki şu an için çok erken ama bu ağacın ön yüzüne karar veremiyorum... Bir fikir veririseniz sevinirim...

Doğadaki hali

acerpalmatum 05-01-2007 23:35

1 Eklenti(ler)
3 saat sonraki durumu ;)

kalın dal tarafından farklı bir açıdan

acerpalmatum 05-01-2007 23:38

1 Eklenti(ler)
Farklı bir açıdan

Yanımda keser ve destereden başka alet olmadığı için kabaca da olsa bir budama yapamadım.

acerpalmatum 06-01-2007 00:24

1 Eklenti(ler)
Ali hocam ilgimi çeken ağaçlardan bir tanesi de bu. Sol taraftaki dal tamamen kuru. Resimdeki ağacın sadece sağ taraftaki dalında canlı ibreler var ve yere kadar deyiyor. Doğa bu ağaca bir form vermiş. Fakat sadece uç alınarak veya başka bir metodla çok seyrek olan uzun sürgünlerine bir şekil verilebilinir mi ?
Bu seyrek sürgünlerin daha kompakt bir yapıya gelmesi zaman içinde mümkün olabilirmi ?
Ek bilgi olarak belirmek istedim ağacın boyu 100 cm - 120 cm civarında.

Çok fazla soru sorduğumun farkındayım. Kusuruma bakmayın. Sabrınız, saygınız ve esirgemediğiniz bilgileriniz için tekrar teşekkürler...

oktars 06-01-2007 08:44

Arkadaşlar yanlış anlaşılmasın bu işi bilinçli yapan arkadaşlar her ağacı sökmez. Bonsai adayı bodur kalmış gelişimini tamamlayamamış ağaçlardan seçilir. Ben inanıyorum ki her bonsaici aldığından fazlasını tabiata verir. Çünkü daha önceki yazışmalarda bundan bahsetmiştik. Bu amaçla tohumdan yetiştirdiğim çam ve meşe fidanlarını zamanı geldiği zaman dikiyorum arkadaşlarında bu şekilde yapmasını tavsiye ediyorum.

oktars 06-01-2007 08:49

İlk resimdekini çok beğendim çok güzel bir tarzı var hazır bonsai :) Yalnız kullandığın saksılar bana çok sığ geldi. Bunlara iki sene ellemeyeceğini düşünürsek daha derin saksılara alsaydın daha iyi olur diye düşünüyorum Ali Hocam ne düşünür bu konuda?

acerpalmatum 06-01-2007 11:14

Sayın oktars
Saksı konusunda bende çok düşündüm. Bu yamadori biraz büyük olduğu için belkide sana öyle geldi. Bu yıl bütün ağaçlarımı yana kök gelişimini teşvik etmek amacıyla bu tür daha yayvan saksılarla değiştiriyorum. İyi bir konuya değindin. Senin de dediğin gibi Ali hocamın fikirlerini bekleyelim.

Ali H. ALI 06-01-2007 12:16

Herkese selamlar, Acerpalmatum seninde, Bayramin guzel gecmistir [dag bayir dolstigin icin guzel gectigine karar verdim] Yeni yilinin da gonlundeki gibi olmasini dilerim. Ne guzel Bayram ve yilbasi tatilinde bos durmamissin, Tesbit ettigin agaclar guzel.

Once ilk resimdeki cam agacindan basliyalim, hangi tarza uygun oldugunu belirleyebilmek icin agaca dort bir tarafindan bakmak lazim, bu gorunen acidan sanirim kivrimli dik tarz uygun. Altaki kalin dali kesip anun uzerindeki kivrimin dis tarafinda olan dali ilk dal yapabilirsin, sonra saga dogru uzanan govdenin uzerindeki dallari tel sararak belki istedigin yerlere cevirebilirsin. Unutma agaci dogadan sokup aldiktan sonra bir iki yil uzerinde calisma yapmiyacaksin, ilk hedef agaci yasatma, sonra sekil verme.

Camlar genelde eski dal ve govdeleri uzerinde yeni surgunler vermiyorlar, belki dogadan daha iyi bir ortami bulunca zor yerlerinden de surgunler verebilir diye dusunuyorum [bahceden agac sokup bonsai yaptigim oldu da dogadan hic deneyimim yok ]

Dogadan sokecegin agacin kilcal koklerinin yuzeysel olmasi onemli, agacin kokleri derinlere iniyorsa kilcal kokleri de derinlerdedir. Bu durumda agaci iki asamada sokebilirsin, agacin govdesinin cevresindeki topragi kazip , govdenin koklere yakin yerlerinideki topragi alip gorunen koklerin uzerinde keskin temiz bir bicakla agac kabuklarini azacik kesip, evden goturecegin, guzel verimli bir topragi, oraya korsaniz, bir iki yil icerisinde bicakla kestiginiz yerlerden kilcal kokler cikabilir ve oyle olunca agacinizin tutma sansi yuselir. [diger yandan agac dogada oldugu icin baskasi gelip sokume hazirladiginiz agaci goturebilir de]

Ikinci cam agacina sanirim yapilacak fazla birsey yok senin de belirtigin gibi agacin dallari cok seyrek ve camlarda yapraklarini doken agaclar gibi olmuyor budandigi zaman eski dallar uzerinde yeni surgunler olusmuyor. Belki onu da celebi tarzi yapabilirsin.

Soktugun agac yabani zeytine benziyor, yoksa yaniliyormuyum?
sanirim onu cok govdeli bir tarz yapabilirsin iki govdeli [gelin kaynana] veya uc govdeli [baba, anne ve ogul] Agacin boyuna karar vedikten sonra govdeleri budayabilirsin

budadigin govdenin kesik yuzu agaca onden bakildigi zaman gorunmeycek bir sekilde agacin arkasinda olmasina dikkat et, agacin govdelerinin ic taraflarindaki dalciklari budamalisin . sonra bircok surgunler verecektir onlardan istediklerini secer digerlerini budarsin. bu yukarida yazdiklarim, agacin zeytin ise gecerlidir zeytin deyil de baska bir agacsa tekrar bana yazabilirsin.

Kolay gelsin ve yapacagin bonsailer hep istedigin gibi olsun.

turunç 06-01-2007 12:59

Sayın acerpalmatum; seçtiğin ağaçlar gerçekten çok güzelmiş. Seni tebrik ederim, söktüğün ağaçların yüzlerce misli kadar ağacı tekrar doğaya vermen örnek bir davranış.
Bonsaiye bu siteye rastladığım gün, aranızdaki yazışmaları okuyarak merak saldım. Henüz çok yeniyim. Bonsainin B' sini öğrenmekteyim. Diğer yandan bir ziraat mühendisi olarak ağaçlar üzerinde bir çok arkadaşımızdan daha bilgili ve deneyimli olduğumu düşünüyorum. Tek eksiğim çamlar. Umarım başladığın işte başarılı olursun. Sanıyorum ki; çamlar da gerekli bakım ve gübreleme ile serpilerek büyüyecektir. Bu tüm ağaçlar için geçerlidir.

Yamadori, her zaman aklımın bir köşesinde yapabileceğimi düşündüğüm bir işlem. Ama tecrübe gerekiyor. Şimdilik sizin yaptıklarınız bizim için örnek oluyor. Saygılar...

DEVRlM 17-01-2007 21:50

Bir sorum olacak. Benim, nar bonsaim var ve 3 yıldır onunla ilgileniyorum. Ama geçen yaz biraz kurudu sanki. Yazın haftada 3 kez suluyorum. Ne çok fazla yaprak verdi ne de meyve.. Çiçek açtı ve hepsini döktü. Geçen yıl budama yapmadım bu yüzden olabilir mi ? Kışın haftada bir kez suluyorum. Yardım ve önerilerinizi bekliyorum. :(

Ali H. ALI 18-01-2007 03:22

Iyi gunler Devrim, nar agacim biraz kurudu gibi diyorsun, agacin kucuk bir saksida ise, yaz aylarinda 1-2 gun susuz kalmissa bu agaci etkileyebilir, bilhassa sicak ruzgarli gunlerde. Bu uc yil icerisinde agacina hic gubre verdinmi? vermemissen az yaprak acmasi ondan olabilir. Cok su ve susuzluk ikiside yaprak ve cicek dokulmesine sebeb olabilir, Bu olumsuzluklar agacini budamadigin icin oldugunu dusunmuyorum.
Narinin onumuzdeki baharda sana kirmizi cicekleri ile gulumsemesini ve uzun omurlu olmasini dilerim.

Ali H. ALI 18-01-2007 03:24

Narinin resmini buraya ekleyebilirmisin?

DEVRlM 18-01-2007 13:24

Ali H.ALI kamerayla çekip yüklemeye çalışırım. Evet, geçen yaz çok suladım. gübre de vermedim. :( Anlaşıldı şimdi sanırım. Akşam narımın fotoğrafını eklerim.

Mustafa_ 26-01-2007 19:58

benim bir sorum var:

acaba bütün dış mekan bonsaileri kış uykusunaihtiyaç duyarmı?
Benim ulmus parvifoliam var ve aldığımdan beri hiç yaprak açmıyor.Yeni çıkan filizlerde cok soluk renkli.Bir türlü yaprak çıkartamadım...

tourkana 27-01-2007 10:59

o soruyu ben İç mekan bitkileri için de sormak istiyorum...

Ali H. ALI 27-01-2007 12:47

Herkese iyi gunler, Mustafa bazi tropik bitkiler disinda bonsailer dis mekan bitkileridir, daha oncede soyledim yine soylememde fayda var, bonsai olumlerindeki 3 buyuk neden:
1- cok sulama
2- yeterli sulamama
3- uzun sure ic mekanda tutma
Cin karaagaci[Ulmus parvifolia] sanildigi gibi soguktan olumsuz etkilenen bir agac deyildir. Kuzey Cin, Japonya ve Kore yerli agaci olan cin karaagaci, yapragini doken bir agac olmasina ragmen ilik ve sicak ortamlarda yapragini dokmez veya kismen doker. Mustafa buyuk bir olasilikla senin agacin da ic mekanin ilik havasi ile tomurcuk ve sagliksiz yapraklarini uzerinde tutmaya calisiyor. Imkanin varsa onu disariya al bir zaman disarida kalsin, simdi kis oldugu icin yaprak ve tomurcuklarinda bir gelisme olmiyacaktir. Bahar geldigi zaman bir cok saglikli yaprak verecegini dusunuyorum. Sana kolay gelsin, agacina da bol sanslar diliyorum.

Ali H. ALI 27-01-2007 13:15

Iyi gunler Tourkana, Ic mekan bitkileri derken, icerde tutulan bonsailermi soruyorsun? Bazi tropik bitkiler[ ornegin incirlerden, Ficus benjzmina, F. mikrocarpa]disinda bonsailer surekli ic mekanda tutulmamali, tutulursa agacin sagligi olumsuz etkilenecektir. Soguk ortamlarda bitkiler buyumelerni yavaslatir veya tamamen durdurur, yani uyumaya, dinlenmeye cekilirler ic mekan bitkilerde de de bu durgunluk ve uyku zamani, soguk kis aylarinda gorulur. Sonra bahar gelip her yer isinmaya her yer daha fazla ve daha uzun zaman isik almaya baslayinca bitkilerde takrar bir canlilik bir hareketlik gozlenir.

Not: Bonsailerinize ve diger bitkilere kis aylarindaki uyku doneminde gubre vermeyiniz.

bonsade 09-02-2007 20:26

Satan kişi bana bunun adını Nanolina dedi fakat internette öyle bir isim bulamadım ya da satan kişi bunun adını yanlış biliyor ben bunu bonsai olarak yapmak istiyorum.Gövdesini kalınlaştırmam için toprağa dikmeli miyim yoksa sizce gövdenin kalınlığı bonsai için yeterli mi ? Nasıl budalamalıyım?

http://img406.imageshack.us/img406/8048/hpim4481qc1.jpg

memet 09-02-2007 20:46

daha büyük bir gövde elde etmek için saksı değiştirebilirsin bence, bu şekliyle çelebi tarzı da düşünülebilir. Ama önce bitkinin ne kadar ve nasıl büyüdüğünü bilmek yaralı olur.. Bakalım adını bilen arkadaşlar var mı..

Mine Pakkaner 10-02-2007 00:32

Sgörünüş bitkinizin adı Bodur Bambu- Kutsal Bambu Nandina domestica. Forumda ve galeride pek çok kez konuşuldu. Son derece güzel bir çalıdır. Kışın kızıl olan yaprakları , baharda taze sürmüş pembe yaprakları, yine kışın parlak kırmızı meyveleri ve pembe-beyaz çiçekleri ile herdem süslü ve gösterişlidir.

Aşağıda birkaç nandina bonsaisi örneği var, bakalım nasıl bulacaksınız?

http://www.bonsaiweb.com/show/data/2/3tree_2267.jpghttp://www.celestialbonsai.com/Indoor/dwfbmb3.jpghttp://www.bonsai4me.com/Images/SGim...winter2003.jpg http://www.agaclar.net/forum/../foto...ica-bonsai.jpg

bonsade 10-02-2007 01:02

Sayın Pakkaner site sahipsiz değil.Çok güzel.Yıldırım gibisiniz.Teşekkür ederim.

memet 10-02-2007 11:03

Ali abi'nin budamayla ilgili bilgileri var..Budamayı ağacın karşıdan görünüşüne göre yapmak gerekiyor. Dalı geriye doğru uygun bir açıyla kesip budanmış yerin görünüşünü gizlemelisin.. Ayrıntılı açıklamaları var Ali abinin.
Bence budamalardan sonra hemen alma küçük saksıya..daha sonraki budamada şeklini iyice ortaya çıkardığın anı bekle..
Tarz olarak düşündüğün bir şey var mı?

Ali H. ALI 10-02-2007 13:36

Iyi gunler sayin Sgorunus, bodur bambunuzun govdesini ne bogarak nede cekicleyerek kalinlastiramazsiniz. Bu bitki, Mine hanimin da dedigi gibi bir cali formundadir ve dogal olarak govdesi[cogu zaman kume halinde bircok govde birlikte buyur] kalinlasmiyor. Toprak altinda kalan kok kismi uzun bir zamandan sonra[5-10 yil] kalinlasiyor ve topraktan cikarip bonsai saksisina o gelisen kokler gorunur bir sekilde dikildigi zaman guzel bir bonsai olur. Bodur bambunuzun kalin kok yapmasini istiyorsaniz ve imkaniniz varsa onu topraga dikiniz. **** onu Memedin dedigi gibi celebi tarzi yapabilirsiniz.

Gelinduvagi ciceginiz ise sanirim govde kismi yeterince kalin isterseniz bonsai saksisina alabilirsiniz. Bunu havalar isinmaya baslarken ve tomurcuklar acilmadan once yapabilirsiniz. Budama icin Memedin onerdigi yerlere bakabilirsin.
Bonsaili gunleriniz bol olsun.

bonsade 10-02-2007 20:19

Sayın memet:
Çalıştığım tarzın dışında Begonvilin doğal haline yakın bir form düşünüyorum.Sayın Ali beyin önerdiği gibi tomurcuklar açmadan küçük saksıya aktarmamız lazım.Sence fotoğraf makinalı saksılar çokmu büyük. zor zahmet deldim.Göstereceğim başka saksılar da var.İşi fazla abartmamak için resmini göndermedim.

bonsade 10-02-2007 21:17

1 Eklenti(ler)
Üzerinde çalışırken upright style düşünmüştüm.Önerileriniz doğrultusunda başka forma dönüşür herhalde.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025