![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Aşağıdaki notu da unutmadan düşmek gerekir: NOT: Bonsai ile ilgili her hafta birkaç makale okuyorum fırsat buldukça ve her sanatçının makalesinde/kitabında az veya çok farklı tavsiyelerde bulunduğuna da kimi zaman şahit oluyorum. Bu farklılıkların en çok olduğu konulardan birisi de hiç şüphesiz gübreleme mevzusudur. Kimi bonsaici "15 günde bir ve paket üzerinde yazan oranların yarısı kadar gübre verin" derken, kimisi bu tavsiyeyi "klişe" olarak nitelendiriyor. Bir başka sanatçı Mayıs ayından başlayarak 3 haftada bir 12-12-12 verin derken, bir diğeri Mart, Nisan ve Mayısta 6-10-10, yazın 12-12-12, sonbaharda 4-8-8 verin diyor, vs. Bu yüzden gübreleme konusu, özellikle yeni başlayanlar için çok kafa karıştırıcı bir konu haline geliyor. Bu farklı tavsiyelerin neden kaynaklandığına değinecek olursak sanırım kafa karışıklığını da önlemiş oluruz: Bonsaide gübreleme miktarı, sıklığı, oranları, budama zamanları, telleme zamanları, uç alma dönemleri, saksı ve toprak değiştirme zamanları ve benzer birçok uygulama Ağacın Türüne, Bulunduğunuz İklime, Çevre Koşullarına ve Deneyiminize göre değişen konulardır. Benim yaşadığım şehirde yılın neredeyse 7 ayı yaz iken, İngiltere'de sadece 2 ay bile yaz yaşanmaz. İstanbul'a ilkbahar Nisan başı gibi gelirken, Hollanda'ya Mayıs sonu gelir, İskoçya'ya ise Haziran'da... Dolayısıyla herhangi bir işlem için "Yazın başında yapın" şeklinde bir tavsiye herkes için doğru olmayabilir. Aynı şekilde Akasya, Afra, Ardıç, Acer, Mugo gibi beş farklı türün gübre, budama, uç alma, saksı değiştirme gibi uygulamalar için gereksinimleri, uygun zamanları, doğru gübre oranları tamamen birbirinden farklıdır. Tüm bunlar, bonsaiye devam ettiğiniz sürece zaman içerisinde deneyimle çözeceğiniz konulardır. Bunu tam olarak çözdüm diyene kadar da okuduğunuz kitap hangi sanatçının olursa olsun sizin için klişe bilgiler içermekten öteye geçmeyecektir. Yukarıdaki makalenin yazarının da bir İngiliz bonsai sanatçısı olduğunu unutmayınız ![]() Başarılar dilerim |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Gübre konusu her açıldığında acı tecrübelerim geliyor aklıma.Üç yıl önce az rastlanacak güzellikte bir hederayı kaybetmiştim.Daha sonra hederaların gübrelenmemesi gerektiğini öğrendiğimde bu konunun ciddiyetini ve geniş bir araştırma gerektiğini geç de olsa anladım. Sakaki'nin yazdıkları hepimiz için çok önemli ve faydalı bilgiler,kendi adıma bu paylaşımından dolayı Sakaki'ye teşekkür ederim. Bu konuda üstünde durulması gereken bir konu da toprak karışımı ve humik asit kullanımı.Kullanılan toprağın gübreyi alabilmesi de çok önemli.Eğer toprak içinde gübrenin çözülebilmesi için gerek faktörler yoksa, ne kadar gübre verirsek verelim, ağaca hiçbir faydası olmayacağı gibi,çözülemeyen gübrenin oluşturduğu ciddi problemlerle karşılaşabiliriz.Gübreleme sezonuna girerken sulama suyuna karıştıracağımız humik asit ile bu problemi bir nebze çözebiliriz. Son olarak, domates gübresi yani patasyum ağırlıklı gübreler Sakaki'nin de belirtiği gibi çiçeklenmeyi teşvik etmesinin yanında, ağacın kış aylarında maruz kalacağı dona karşı da direnç sağlıyor.Gübreleme sezonunun sonunda bir defaya mahsus olarak kullanılması tavsiye ediliyor.Tabii kendisinin donla ilgili bir sorunu olmadığı için bu konuyu atlamış sanırım ![]() Düzenleyen yamadorian : 24-12-2012 saat 00:55 Neden: İmla hatası |
|
|
|
|
|
#3 | ||
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Alıntı:
![]() Evet, kışın donla pek sorunum yok ama değinmez olur muyum hiç. Gözünüzden kaçmış: Alıntı:
![]() Toprak konusuna değindiğiniz çok iyi olmuş sn yamadorian. Şu an tam da bu konuda bir makaleyi hazırlamaktayım. Önümüzdeki günlerde onu da yayınlayacağım inşallah. Maratona da bekliyorum sizi ayrıca mutlaka! Ama karaağacımdan uzak durun lütfen ![]() İyi geceler dilerim. |
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-10-2011
|
Sayın Sakaki, "Her ağaca 15 güne bir 10.10.10 NPK benim de başımı yaktı zamanında '' demişsiniz. Burda ne gibi sorunlar yaşadınız? Ben de böyle bir program uygulamayı planlıyorum doğal olarak. (1 hafta NPK10-10-10, bir hafta hümik asit, bir hafta deniz yosunu şeklinde döngü) Tecrübelerinizi ve yaşadığınız sorunları merak ettim. |
|
|
|
![]() |
|
|