05-02-2013, 00:33
|
#10
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pars kara
Selamlar,
Çin karaağacı'mı şimdiye kadar resimde eklediğim >> kahverengi etiketli << sıvı gübre NPK 3.5-7-4.5 ile beslemekteydim...
Fakat önümüzdeki günlerde >> yeşil etiketli<< sıvı gübre NPK değeri 7-6-6 ile beslemeyi düşünüyorum...
Ağacım oldukça sağlıklı ; geçtiğimiz 1-2 ayda onlarca filiz-dal verdi...
yalnız , yeşil etiketli sıvı gübre'nin AZOT kısmında kahverengi etikette olmayan NİTRAT AZOT'u var...! acaba bu nedir.? ağaca iyi gelirmi??? **** Çin karaağacı için zararlımıdır...??
iki etiketin İz element kısımlarıda aynı ama oranlarında farklılık var acaba bu artan oranlar ağaca ağırmı gelir..??
Teşekkürler,
|
Merhaba pars kara
Aslında bu NPK oranları hakkında bilgiler ve bu oranların bitki üzerindeki etkileri yukarıdaki makalede var. Azot formlarının farklılığı konusunda şu bilgileri de ekleyelim:
Bitkilerde azot, protein üretimi için kullanılmakta olup bitki bu üretimi yapabilmek için ihtiyacı olan enerjiyi de karbonhidrattan karşılar. Bitkinin kullanabileceği üç farklı azot formu vardır: Nitrat (NO3-), Amonyum (NH4+) ve Amin yani yaprak üresi (NH2).
Bunlardan NH4+ köklerde NH2 (amine) formuna dönüştürülür, bu dönüştürme işlemi için gerekli enerjiyi kökler karbonhidrattan karşılar. Dolayısıyla köklerde yeterince karbonhidrat yoksa NH4+ bitki için zarar verici bile olabilir.
NO3- formundaki azot ise köklerce amine dönüştürülmeksizin yapraklara iletilir, dolayısıyla kökler değil yapraklardaki karbonhidrat kullanılır. Yapraklarda köklere göre daha çok karbonhidrat mevcut olup NO3- toksik etki yapmaz.
NH2 ise zaten amin olduğundan bitki tarafından dönüştürme yapılmayacağı için enerji de harcanmaz ve karbonhidrat kullanımına da gerek olmaz, dolayısıyla ürenin yaprak uygulamalarında bitki fazla karbonhidrat kullanmaz.
Azotun bu dönüştürülme işleminde bitki, NO3- için en fazla enerjiyi kullanırken NH4+ için az enerji kullanır ama NH2 için enerji harcamaz.
Yani fazla azot bitki için çok iyidir demek yanlış olur. Bu yüzden çok yerine az kullanmak her zaman daha iyidir. Ayrıca aşırı amonyum, kalsiyum eksikliğine de neden olabilmektedir.
En ideal azot uygulaması kalsiyumla birlikte amin uygulamasıdır; böylece bitki az enerji kullanacak ve azot zararı minimize edilmiş olacaktır.
Özetle:
Amonyum (NH4) formatındaki azot köklerde amine dönüştürülür.
Nitrat (NO3) formatındaki azot yapraklarda amine dönüştürülür.
Ama amin (NH2) ise bitkiye enerji harcatmayan ve yormayan azot kaynağıdır.
Ama konu bonsai olunca işler biraz karışabiliyor; bitkimizde özellikle köklerin gelişmesini istiyorsak, karbonhidratın daha çok köklere akmasını sağlamamız ve bu yüzden amonyum formundaki azotu tercih etmemiz de gerekebilecektir.
Kaynak: http://www.stollerme.com/files/42.pdf
http://www.izotar.com/tr_bilgibankasi.aspx?id=14
|
|
|