23-12-2012, 22:12
|
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Aşağıdaki notu da unutmadan düşmek gerekir:
NOT: Bonsai ile ilgili her hafta birkaç makale okuyorum fırsat buldukça ve her sanatçının makalesinde/kitabında az veya çok farklı tavsiyelerde bulunduğuna da kimi zaman şahit oluyorum.
Bu farklılıkların en çok olduğu konulardan birisi de hiç şüphesiz gübreleme mevzusudur. Kimi bonsaici "15 günde bir ve paket üzerinde yazan oranların yarısı kadar gübre verin" derken, kimisi bu tavsiyeyi "klişe" olarak nitelendiriyor. Bir başka sanatçı Mayıs ayından başlayarak 3 haftada bir 12-12-12 verin derken, bir diğeri Mart, Nisan ve Mayısta 6-10-10, yazın 12-12-12, sonbaharda 4-8-8 verin diyor, vs.
Bu yüzden gübreleme konusu, özellikle yeni başlayanlar için çok kafa karıştırıcı bir konu haline geliyor. Bu farklı tavsiyelerin neden kaynaklandığına değinecek olursak sanırım kafa karışıklığını da önlemiş oluruz:
Bonsaide gübreleme miktarı, sıklığı, oranları, budama zamanları, telleme zamanları, uç alma dönemleri, saksı ve toprak değiştirme zamanları ve benzer birçok uygulama Ağacın Türüne, Bulunduğunuz İklime, Çevre Koşullarına ve Deneyiminize göre değişen konulardır.
Benim yaşadığım şehirde yılın neredeyse 7 ayı yaz iken, İngiltere'de sadece 2 ay bile yaz yaşanmaz. İstanbul'a ilkbahar Nisan başı gibi gelirken, Hollanda'ya Mayıs sonu gelir, İskoçya'ya ise Haziran'da...
Dolayısıyla herhangi bir işlem için "Yazın başında yapın" şeklinde bir tavsiye herkes için doğru olmayabilir.
Aynı şekilde Akasya, Afra, Ardıç, Acer, Mugo gibi beş farklı türün gübre, budama, uç alma, saksı değiştirme gibi uygulamalar için gereksinimleri, uygun zamanları, doğru gübre oranları tamamen birbirinden farklıdır.
Tüm bunlar, bonsaiye devam ettiğiniz sürece zaman içerisinde deneyimle çözeceğiniz konulardır. Bunu tam olarak çözdüm diyene kadar da okuduğunuz kitap hangi sanatçının olursa olsun sizin için klişe bilgiler içermekten öteye geçmeyecektir.
Yukarıdaki makalenin yazarının da bir İngiliz bonsai sanatçısı olduğunu unutmayınız
Başarılar dilerim
|
|
|