![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Alican01 iyi gunler. Incir agacinizin en altaki 3 dalini budarsaniz daha iyi bir forum alacagini dusunuyorum. Saksiniz buyuk bir asksi degildir kucultmenize gerek yok. Yalniz saksi uzerinde o etiket duruyorsa onu oradan cikarirsaniz iyi olacak! Kolay gelsin.. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Emreavci iyi gunler. Simsiriniz fotografta pek saglikli gorunmuyor. Ic mekandami tutuyorsunuz? gerci Tastan yapilmis saksi icerisinde olusu, oyle bir saksinin da disarda olamasi gerekiyor ama sanki ic mekandaymis gibi duruyor eger oyleyse simsirinizin biraz sararip solmasi ondan olabilir. Simsirden guzel bonsailer yapilabilir! onemli olan bonsaiye uygun bir fidan secebilmekte ve sececeginiz fidan, uzerinde uygulamak istediginiz tarza uygun bir yapida olamasidir. Bu simsiriniz uzerinde calisip onu bonsai yapabilirsiniz ama, derin bir budama ve zamana ihtiyaciniz oldu kadar deneyimlere de ihtiyaciniz olacak. O yuzden bence fidancilara ugrayip hayalinizdaeki bonsai tarzina uygun bir fidan secip onunla bonsaiye baslayiniz. Ileriki yillarda da simsiriniz uzerinde calisirsiniz. su an simsirinizin saglikli bir yasama donmesini saglamaya bakiniz. Tekrar belirtmekte fayda var. Bonsailer ic mekan bitkileri degildirler(Kimi tropik bitkiler(Bonsailer) ic mekanda bakilsa bile uygun ortam yaratilmazsa onlarin da sagligi bozulur). Bonsainizi ic mekanda 3-4 gunden fazla tutmamalisiniz. Bansai yasayabilmek icin, yagmur Gunes, soguk sicak ve gece gok yuzunde yildiz gormelidir! Forumda bonsai icin nasil fidan secilir diye bircok bilgiye ulasabilirsiniz. O bilgilerden yola cikip sececeginiz bir fidan ile bonsaiye baslarken fidaninizin fotograflarini paylasip yardim, gorus ve oneriler alabilirsiniz. Bu konuda herkes size yardimci olacaktir. Simdiden size guzel calismalar diliyorum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Mss2013 iyi gunler. Sordugunuz sorulari cevaplamaya calisayim. Bonsainize duzgun ya da yan bakmaniz! onu guzel bonsai yapmiyor! uzerinde cirkin duran teller var onlari cikartmakla ise basliyabilirsiniz. (tel sarimlari icin bircok bilgi var forumda onlara bir goz atip nasil bir tel sarimi yapmaniz gerektigini ogrenebilirsiniz. Tel sarimlari agacin dallarini ve ya govdesini istenilen bicime ve yone bukmek icin sarilir.) Agaciniz uzerinde kurumus dallari ve govde uzerindeki alt dalari budarsaniz agaciniz daha iyi gorunecek diye dusunuyorum. Belki bir saksi ve toprak degistirme zamani da gelmistir ama simdi mevsimi degil onun icin boyle bir islem yapmayiniz. Baharian ilk gunlerini bekleyiniz ya da kisin son gunleri, saksi ve toprak degismek icin uygun bir zamandir. Fukien tea dogruden gunes isinlarini sevmiyor, ozellikle de sabah ve aksam uzeri direk gelen isinlari, buna karsilik bol isik alan mekani sever. Nemli bir ortam yaratabilirseniz agaciniz o ortami da sevecek. Agaciniza toprak destegi yapabilirsiniz bir sakincasi yok ama mevsiminde toprak degisimi yapmayi ihmal etmeyiniz. Size guzel calismalar diliyorum. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-06-2013
|
Alıntı:
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.. Anladığım kadarıyla şu sıralar ağacın kuru dallarını kesmemde bir sakınca yok? o halde tellerden kurtulup kuru dalları kesiyorum.. Bu arada benimde tellemedeki amacım zaten dalları şekillendirmekti... tam olarak neyi yanlış yaptığımı anlayamadım o noktada (bunu affınıza sığınarak öğrenmek amaçlı soruyorum) onun dışında güneş ışığını direk sevmiyor ama aydınlığı seviyorsa şuan yeri gayet iyi diyebilirim.. nem olayında ise şöyle bir yol izledim umarım doğru düşünmüşümdür: park ve bahçelerde süsleme için kullanılan doğal taş görünümlü kesme taşlar var maksimum çapı 1cm geneli 0,5-0,75cm arası ebatlarında şuan ki saksısının altındaki seramik alt tabağının iç yüzeyini tamamen bu taşlarla kapladım ve saksının ayak altlarınada ilaveten 6şar tane daha yükseltmek amaçlı koydum.. böylece direk suya sürekli basmayacak.. hergün en alttaki ilk sıranın tamamen üzerine çıkacak şekilde su dolduruyorum artık gözlemlediğim eskisine göre toprağı artık tıkır tıkır kurumuyor bir gün sulamayınca.. ve yaklaşık günde bir kere fıs fıs iel suluyorum toprağını.. suyunada çiçek çoşturanın " bonsailer için besin" olarak satılan ek besininden koyuyorum azot vs ihtiyacı için.. bunun dışında ise toprağına normal torf karışımlı çiçek toprağı ile ilave yaptım köklerini falan kapattım... 1-2 büyük dışardaki kökü hariç.. bu şekilde bir bakım yaptım kuru dallarıda keser isem ve eğer telleride çıkartın diyorsanız sanırım bakımım en azından şimdilik tamamlanmış olacak değil mi? |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaçsever
|
Hocam birde sizin Air Layering yazınızdan sonra büyüklerimin bahçesinde bu yöntemi denemeye çalıştım öneri yorum ve eleştirilerinizi bekliyorum: |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaçsever
|
Birde bu resimler var: |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
mss2013 iyi gunler. "Bu arada benimde tellemedeki amacım zaten dalları şekillendirmekti... tam olarak neyi yanlış yaptığımı anlayamadım o noktada (bunu affınıza sığınarak öğrenmek amaçlı soruyorum)" Belki o amacla agacinizi telemissiniz! ama tel sarimlariniz yanlis. Tel sarimlari onemlidir. Yanils sarilan tellerle dallari istediginiz yere , yone bukemediginiz gibi bukerken dallarin kirilmasina da neden olursunuz. Biliyorum belki uygun kalinlikta tel bulmada zorlaniyorsunuz ama dalin esnekligini durdurup tutabilecek kalinlikta bir telle ve uygun bir acida (45 derece ve ya ona yakin) sarilmamis telerle istenilen sonuc alinamaz. Teller guzel ve ozenle sarilmalidir agacin dallarina yon vermek icin sarilan teller agacin estetigini de bozmamali. Tel sarimlari icin gerekli bilgileri forumdan okuyabilirsiniz. Kuru dallari budadiktan, forumda okuyup ogreneceginiz tel sarimlari bilgisinden sonra da uygun tellerle, ogrendiginiz yontemle agacinizi telleyebilirsini ve dallarini dusundugunuz yerlere egip bukebilirsiniz. Havai koklendirme de kullandiginiz siyahimsi macun(bulamac) nedir? Koklendirme hormonu kullanabilirsiniz o yoksa hicbirsey kullanmasaniz da olur belki daha uzun bir zaman alir kok salmasi icin. Posetlerle sarili olan yerin surekli nemli olmasina dikkat ediniz(Posetin ust tarafindan gerektiginde su verebilirsiniz) Sayin Merlict'in siyah poset dusuncesini bir deneyiniz. (kullandiginiz acik renkli posetlerin uzerinden koyu renkli poset sarabilirsiniz) Acik renkli posetin tek avantaji poseti acmadan koklerin ne kadar olustugunu gorebilirsiniz. acik renkli posetin uzerine koyu renkli poset sararsaniz, yine gerektiginde yalniz siyah poseti cikarip altaki posettenin icerisinde olulusan kokleri gorebilirsiniz. size iyi calismalar diliyorum. |
|
|
|
![]() |
|
|